moeten zorgen, dat we een absoluut onbeschaddigde emaille-pan gebruiken. Na het storten garneeren wij de pudding met geslagen room. Filosoof. 450 gram soepvleesch, 2V2 dl water waarin 1 bouillon blokje is opgelost, 2 groote uien, 100 gram boter, 1 theelepel kokskruiden, 1 kg koude aardappelen, S dl melk, Paneermeel. We beginnen met do ui schoon te maken en fijn te snijden en daarna in de helft van de boter gaar te fruiten. Onderhand wordt het vleesch fijnge hakt en als de ui lichtbruin is, hierbij gevoegd met de kokskruiden en de bouillon, waarna we deze massa zacht jes door laten kóken. De aardappelen, die we van den vo- rigen dag overgehouden hebben, wor den gemalen en vermengd met de war me melk, waarin de 50 gr. boter, die we over hebben gehouden in gesmol ten is, daarna bij de vleeschmassa ge voegd en goed dooreen gemengd in een beboterde vuurvaste schaal overge bracht om gedurende een half uur of zoonoodig iets langer in de oven ge plaatst te worden, opdat de bovenkant een mooi bruin korstje krijgt. Voor de schotel de oven ingaat, wordt de bovenkant met paneermeel be strooid. Magere groentensoep. Voor de magere soepen, die we vooraf eten hebben we een flinke sel derij-knol noodig, 1 bos selderij, 2 bossen prei, worteltjes, spruitjes, bloemkool, peterselie en wat we even tueel nog meer kunnen krijgen van den groentenboer. Verder 50 gram boter, 2 eetlepels rijst, 1 uitje, 2 kruid nagels, 1 laurierblad, 1 klein stukje foelie. Te trekken IV' liter water met de ui, kruidnagels, laurierbladen en een heel klein stukje foelie en zout gedu rende 3 kwartier op een kleine pit en maken de knolselderij schoon en snij den deze eerst aan reepjes en daarna aan kleine blokjes, maken ook de overige groenten schoon en snijden of hakken deze zeer fijn, waarna we alles in een vergiet of zeef doen, die we in een teil met water plaatsen en hierin 15 a 20 min. laten staan om het zand te laten zakken. Daarna gooien we het water weg, laten de kraan nog eens flink over de groenten loopen en wasschen ze nog eens flink na, zetten de groenten dan in een pannetje met de boter op, brengen het aan de kook en laten alles heel zachtjes gedurende een half uur smoren, waarna de^groen- ten en de gewasschen rijst bij het ge zeefde water komt, waarin de kruiden hebben getrokken en alles tezamen nog een half uur moet koken. Zoo noodig vóór het opdienen nog zout naar smaak bijvoegen. Gestoofde varkensnieren. 2 varkensnieren, 100 gram boter, Bloem, zout en peper, 1 eiwit en paneermeel, een paar sneedjes oud brood. We laten de nieren een paar uur in koud water staan en „blancheeren" ze daarna. Onder dit laatste verstaan wij, dat het vleesch met ruim koud water wordt opgezet, dat wjj aan de kook brengen, daarna afgieten en overspoe len met koud water. Wij snijden de nieren overlangs in tweeën, nadat vet en velletjes verwij derd zijn en wrijven ze in met peper en zout, vervolgens worden de vier stukjes eerst goed door bloem gehaald, daarna door het geklopte eiwit en paneermeel en in de boter bruin ge bakken, daarna voegen we water bij en laten het vleesch zachtjes gaar smoren. Indien noodig wordt de jus nog met een weinig bloem gebonden. w e kunnen de nieren op een ver warmde schotel opdienen en er b.v. een rand gebakken reepjes brood om heen leggen, die we in boter gebak ken hebben. Noodig is het piet, maar vt is smakeli,jk. Gebakken zoutevisch. Goede zoutevisch moet vast en blank vleesch hebben en minstens 24 uur geweekt zijn in water, dat telkenmale verfrischt is, om het zout aan de visch te onttrekken. De visch wordt daarna opgezet met ruim kokend water, tot dat het vleesch gaar is. We zorgen echter, dat de visch héél zachtjes blijft koken. Voor het bakken hebben we noodig voor 500 gram visch, 100 gram boter, 1 ui, bloem en peper. We snipperen de ui en fruiten deze in een deel der boter gaar, verdeelen vervolgens de visch in nette stukken, waar wij zooveel mogelijk de graad uitgehaald hebben en daarna met peper bestrooien en door de bloem halen en in de boter vlug gaar bakken. De overgebleven boter kon, na ge zeefd te zijn over de visch worden ge goten, die op een verwarmden schotel wordt gelegd en gegarneerd wordt met schijfjes citroen. Vasten Menu's. Gebakken bokking. Gestoofde bietjes. Aardappelen. Gebruinde boter. Bessensap vla met biscuits. Gestoofde schelvisch. Veldsla. Aardappelen. Zure eier saus Water gruwel. Garnalen croquetjes. Savoye kool. Aardappel-purée. Water gruwel. HET BESTELLEN VAN PATRONEN. De prijs onzer patronen is verlaagd tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor kinderkleeding en 0.40 voor enkele rok of blouse. Men kan het bedrag in postzegels of per postwissel overmaken aan de Mode-redactrice, Muzenstraat 5 B, Den Haag. U kunt ook gireeren op girorekening 191919 ten name van den Knippatronendienst te Den Haag. Voor uitsekenden pasvorm wordt inge staan, indien Buste- en Heupwijdte dui- iijk worden vermeld. Ons „Practisch Modeblad" wordt met de patronen kos teloos medegezonden. Zeer gekleede japon. (No. 7677). Deze japon kan als gekleede avond japon gebruikt worden; het geheel is De taille heeft een verhoogde lijn voor de kleinere maten (tot 44), een lijn die iets onder de taille valt voor de grootere maten tot en met 52. De prijs van dit patroon is 0.58. Jongedamesjapon van fluweel. (No. 7691). Nieuwst uitgekomen model voor een jongedamesjaponnetje van fluweel met hoog aangesloten hals, waarin klein splitje; raglan mouwen. Driebaans rok, waarvan de voorbaan door een schuin loopend voorstuk verbroken wordt. Eveneens geschikt voor wandelja pon; hierbij wordt een fluweelen shawl met witte zijde tegengevoerd gedra gen. De prijs is 0.58. Patronen verkrijg baar tot en met maat 44. Jurk voor grootere meisjes. 12 tot 16 jaar. Geruite jurk, waarvan de voorbaan uit één stuk geknipt wordt en recht is met opzij aangezet plooiengedeelte, dat middenachter recht gehouden is. Vrij hoog aansluitende kraag van flu weel in de hoofdtint van de jurk. Schuine ruiten verwerken heel moeilijk met plooien, zoodat wij zou den willen raden, de ruit recht te nemen. Voor effen stof is het model van deze jurk b.v. met een licht kraagje ook zeer geschikt. De prijs van dit patroon is 0.58. Onderkleertjes voor meisjes van 2—6 jaar. (No. 7420). Bijgaand hemdbroekje en onder- jurkje kunnen voor de koude winter dagen het beste van katoenflanel in wit, rose of blauw gemaakt worden en afgewerkt met feston band. Wie han dig is met festonneeren heeft aan hals, mouwen en onderkant (broekje) de kleine ronde vormen der schulpen op het goed over te brengen en om te werken. Ook kan de jurk omgehaakt worden met vasten en pinots. Prijs per patroon 0.40. zeer apart en chique, b.v. van zwart fluweel of satijn met wit velourschiffon of wit satijnen gedeelten in mouw en revers. Naar verkiezing kan öf de mouw öf mouw en revers in de tint der japon gehouden worden. Zwart-wit is een bij zonder gelukkige combinatie. MODEGRILLEN. Zal het a.s. voorjaar veel nieuws brengen? Aan de hand van enkele practisehe wenken zal het mogelijk zijn. reeds vroegtijdig enkele wijzigingen in onze garderobe aan te brengen, opdat in het voorjaar aan de eischen, die d« mode steeds stelt, voldoet. Veel moeite zal ons dit niet kosten want ingrijpende veranderingen 'heb ben wij niet te wachten, hetgeen trou" wens een heel natuurlijk gevolg ié van de tijdsomstandigheden. Is de zomermantel, waar wij het as seizoen nog mee willen doen, korter dan onze japon, dan maken wij er een drie-kwart mantel van, door er een stuk aan de onderzijde af te nemen N een nieuwe mantel noodig dan kai? zoo'n model, aan de hand van een goed patroon gemakkelijk zelf gemaakt wor den, daar de coupe zeer eenvoudig js veelal zonder kraag, terwijl een bijpas' sende shawl of das bij den mantel dragen wordt, geknoopt of gestrïkt aan de voorzijde. De nieuwste stoffen zijn jersey, tricot en een miniatuur ruitje, zwart-wit, bruin-beige, enz., ook van een tricot weefsel. De rok bestaat veelal uit twee doe len. terwijl de blouse niet meer onder doch over de rok komt. Strikken, groot en klein, zijn zeer modern en worden zoowel op japon- nen, blouses en mantels gedragen. Bij manteljaponnen wordt veelal nog een hoog gesloten blouse gedra gen met ronden kraag en klein op staand boordje. Borduurwerk, zoowel in kruis- als platten- en steelsteek zijn zeer modern op voile, zijden, alsook op wollen kleeding. Voor avondjanpnnen decreteert „Me vrouw Mode" de vierkante hals-uit- snijding. „Lina, Lina! Gisteren breek je me die prachtige vaas en drie glazen, van daag weer twee kopjes. Wat zal er nu morgen weer kapotgaan?" „Nou, mevrouw, beslist niet zooveel, want morgen is mijn uitgaansdag!" („Everybody's Weekly"). HET STIJVEN EN STRIJKEN VAN FIJNE ZACHTE WEEFSELS. Wanneer fijne zachte weefsels ge steven worden op de gewone wijze, n.1. met gekookte of rauwe stijfsel zijn ze spoedig te stijf en zien er gauw ge kreukeld uit, zelfs al maakt men de stijfsel nog zoo dun. Een deskundige gaf ons den volgenden raad, n.1. deze: om op 7, liter water, 1 eetlepel suiker op te lossen en hier de fijne weefsels door te halen, uitdruk ken, in een doek rollen en strijken als het goed nog vochtig is, de stoffen zullen er dan als nieuw uitzien. Fijn kantwerk en tulle kan eveneens °P deze wijze opgemaakt worden. Men strijke dit echter op den verkeerden kant en zorge, dat het ijzer niet te heet is. Onderhoud der tanden. Een goede mondspoeling verkrijgt men door bij een vierde deel van een glas water één theelepel waterstof-sa- peroxyde te voegen en hiermede den mond te spoelen iederen avond voor men gaat slapen. Het zuivert het tan vieesch, terwijl de etensresten, die tus* schen de tanden bleven door de werking der waterstof verwijderd worden. H spreekt vanzelf, dat 't gebit nagespoe' moet worden met een niet te harde stel, de tanden in op en neergaan richting, de kiezen kunnen heeni weer geborsteld worden, terwijl niet j geten wordt op den bovenkant te stelen, naspoelen met lauw water. morgens kan een goede kwaliteit pasta of -poeder gebruikt worden, a voor velerlei soorten in den handel

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 14