Vereenvoudiging in de aan
kleeding van kamers.
Het menu van deze week
Wordt het eigen hoekje voor
den echtgenoot niet al te vaak
vergeten?
door
c. C. MEIJER SCHWENCKE.
Vele niet modern ingerichte huizen
hebben overtollige „ballast" zouden wij
het bijna noemen, in den vorm van alle
mogelijke vaasjes, snuisterijen, medail
les en prijzen van wedstrijden, ja wat
al niet! Buffet, schoorsteen, kastjes,
étagères, tafeltjes zijn overbelast met
de meest uiteenloopende ditjes en dat-
^in de moderne ingerichte huizen
heeft men met dezen sleur gebroken en
vindt men behalve de meubels, die veel
soberder van vorm zijn niet meer dan
pen enkele goed gekozen howl of vaas,
hetgeen het geheel veel meer ten goede
lcomt en een sfeer verkregen wordt,
die de bewoners ervan kenmerkt, die
jets persoonlijks aan het geheel geeft.
Man en vrouw kunnen samenwerken
Óm deze eenheid te verkrijgen.
gen oud spreekwoord zegt: Zeg mij
wie uw vrienden zijn. en ik zal u zeg
gen wie gij zijt. Wij zouden met een
kieine variatie willen zeggen: Laat ons
een huis zien, en wij weten wie gij zijt.
Gewoonte en sleur hebben er echter
lirt hunne er toe bijgedragen, om deze
a'eeiiloopende verzameling van bont
allerlei in vele zit- en woonkamers bij
een te brengen. Men denkt er eigenlijk
niet bij, dat het ook voor een huis
vrouw zoo heel bewerkelijk is, iederen
dag van al die prulletjes stof af te
n men.
Stelt men er prijs op, deze verzame
lingen te houden, die veelal van de
verschillende gezinsleden zijn, goed,
maar dan neme ieder zijn pronkstuk
ken mee naar zijn of haar eigendom en
nemen de dochters des huizes de zorg
voor het onderhoud op zich.
In den beginne zal het wellicht wat
onwennig zijn, als zooveel verdwenen
is, wat uit sleur bleef staan, maar wij
zijn zeker, dat het aanzien van de
kamers aanmerkelijk verbeterd is en
de huisvrouw dankbaar voor de bespa
ring van arbeid.
Een vaas met bloemen of een plant
op de juiste plaats neergezet, zal het
gemis ruimschoots vergoeden.
Ook de overdaad van portretten, ziet
men in de modernste huizen niet meer,
in sommige kamers moet men onwille
keurig even aan een museum denken,
zooveel men aan wanden of op tafel
tjes ziet staan. Men beperke zich hier-
bjj. ook tot die portretten, die men ab
soluut niet wil missen en zal versteld
staan over de verandering ten goede,
door die versobering die men verkre
gen heeft.
Het gaat hiermede ais met den tuin
man, die in het voorjaar in de aan zijn
zorgen toevertrouwde vrucht- en sier-
boomen met vaste hand het snoeimes
moet zetten en naast het levende hout
ook dorre takken moet verwijderen, op
dat de toekomst een ruime oogst van
vruchten en bloemen geve.
In dezen voorjaarstijd late men bij
bet schoonmaken van de kamers het
Revoel niet te veel spreken, maar ver-
v'üdere met vaste hand, wat overbodig
en onnut is.
Hij het maken van plannen voor be
nengen of verven van het interieur
moet men niet overhaast of zonder
oyerleg te werk gaan en moet er reke-
ning gehouden worden met smaak
en keus van man en vrouw; niet
d'e van één der partijen moet den door
eg geven evenals bij de keuze van
meubilair.
De heer des huizes, zal b.v. weer an-
jjere eischen stellen aan een gemak
kelijke stoel dan de huisvrouw, bij hem
7al 'n de eerste plaats de vraag gelden
°I het meubelstuk voldoet aan de
eischen van comfort, vele hulsvrouwen
Hen daarentegen een aardig model.
Indien dit eenigszins mogelijk is moet
de man een kamertje of hoekje in huis
nebben, dat van hém is en moet de kin
deren al vroeg ingeprent worden, dat
zij hierover niet naar eigen goeddun
ken kunnen beschikken. Evenmin als
vaders stoel nooit bezet mag zijn als hij
thuis komt, mag ook op vaders eigen
hoekje beslag gelegd worden door de
andere huisgenooten.
Houdt de man van knutselen, dan
wordt voor hem voor dit doel een klein
kamertje of deel van den zolder inge
richt en niemand mag aan werkbank of
gereedschap komen zonder zijn toe
stemming.
Is het uit den aard van zijn beroep
noodzakelijk, dat de heer des huizes
hoofdwerk verricht, ook nadat hij
's avonds thuis is, dan moet indien
eenigszins mogelijk een klein kamer
tje beschikbaar gesteld worden, en kan
dit met het oog op kleine behuizing
niet, dan is voor dit doel in woon- of
zitkamer wel een hoekje te vinden,
waar vaders schrijftafel komt te staan.
In het uiterste geval wordt in de
slaapkamer een hoekje ingericht met
tafel, die tegen den wand geplaatst
wordt, schemerlamp en gemakkelijken
stoel.
De man heeft er recht op om na een
dag van inspannend werken zich rus
tig terug te trekken.
In hoeveel gezinnen komt het niet
voor, dat er b.v. voor twee zusjes elk
een eigen kamertje wordt ingericht, die
toch evengoed één kamer konden dee-
len, terwijl er niet aan gedacht wordt,
dat vader zeker ook en niet het minste
recht heeft op een plaats, waar hij zich
desverkiezende kan terugtrekken.
De huisvrouw moet de kinderen al
vroeg leeren, dat vader als hij van zijn
werkkring thuis komt vaak moe is en
rust behoeft. Een rustig kwartiertje
vóór men aan tafel gaat werkt er in
hooge mate toe bij, dat de man het door
de huisvrouw met zorg toebereide mid
dagmaal veel meer naar waarde kan
schatten, dan wanneer hij zoodra hij in
huis komt moet „aanvallen". Van zelf
spreekt, dat de kinderen aan tafel rus
tig moeten zijn en niet den boventoon
mogen voeren.
Wil men aanspraak maken op be
stendig huwelijksgeluk, dan moet reke
ning gehouden worden met het feit, dat
men zich aan elkanders eischen en
wenschen moet aanpassen.
Zeker is het niet teveel gezegd, dat
menig huwelijk geen schipbreuk gele
den zou hebben, indien de samenleving
gebaseerd ware geweest op weder-
zijdsch begrijpen, verstaan en liefde
volle tegemoetkoming van beide par
tijen.
KEUKENWENKEN.
Een stuk kaas, dat in een kaasstolp
bewaard wordt, slaat minder uit, indien
men er een klontje suiker bij legt; dit
trekt het vocht tot zich.
Versch brcod kan men beter snijden,
indien men het broodmes een mi-uut
in heet water heeft gezet.
Indien men voor het hinden van
soepen en sausen geen bloem of maï
zena in huis heeft, raspt men er een
of meerdere aardappels in.
..9
Juffrouw Willemsen, weet je wel,
dat je van uit je tuin een groot gat
hebt gegraven in mijn kolenkelder?
Nou, da's wat moois! En ik heb al
die jaren in 't idee geleefd, dat ik een
kolenmijn ontdekt had!
'Vart Hem").
Zondag:
Kippensoep.
Biefstuk, stoofsla
en aardappelen.
Notentaart.
Maandag:
Kippenragout iftet rijst.
Sla, gebakken aardappelen.
Dinsdag:
Rosbeef, andijvie.
Aardappelen.
Ommelet soufflé.
Woensdag:
Koud vleesch
Postelein, aardappelen.
Griesmeel met
Vruchtensaus.
Donderdag:
Varkens karbonade.
Raapstelen, aardappelen.
Koffievla.
Vrijdag:
Kabeljauw met peterseliesaus
Worteltjes, aardappelen.
Beschuit met bessensap.
Vrijdag II:
Roereieren, Spinazie.
Aardappelpurée.
Rijstebrij.
Zaterdag:
Gebakken spek, gekookte
Bietjes, aardappelen.
Karnemelkschepap.
Hazelnoten taart.
125 gram suiker, 3 eieren, sap van
1 citroen en geraspte schil, 100 gram
gemalen hazelnoten, 75 gram boter, 75
gram zelfr. bakmeel.
Wij beginnen met de drie eierdooiers
en de niet grove suiker gedurende 15
minuten te kloppen en voegen daarna
citroensap en geraspte schil er bij als
mede de week gemaakte boter, die wij
zoolang met het eiermengsel roeren,
totdat een gladde massa is ver
kregen, waarbij lepel voor lepel de ge
zeefde bloem gevoegd wordt in de
hazelnoten, tenslotte het geklopte eiwit,
dat zóó stijf nioet zijn, dat men het kan
snijden.
Een springvorm wordt goed ingevet
en met bloem bestrooid, daarna wordt
het deeg erin gedaan en de taart bij
matige hitte in den oven gebakken.
Vóór het op tafel brengen wordt het
gehak flink met poedersuiker bestoven.
Ommelet soufflé.
4 eieren, tikje zout, 1 pakje vanille
suiker, 50 gram fijne suiker, boter.
We kloppen de eierdooiers met de
suiker totdat wij een schuimig geheel
hebben verkregen en het eiwit met het
zout, totdat dit zóó stijf is, dat wij de
kom zonder ongelukken om kunnen
keeren en scheppen daarna luchtig het
eigeel door het wit.
In de koekepan, die op een asbest-
plaatje is geplaatst smelten wij boter
en gieten daarna het eiermengsel in de
pan. We moeten nu zorgen, dat de
ommelet gelijk bruin wordt, doch niet
te donker van kleur. Is de onderkant
gereed, dan laten wij het gebak op een
verwarmde schotel glijden en strooien
er wat poedersuiker overheen, waarna
de ommelet warm wordt opgediend.
Indien wij nog eenige moeite aan
ons gebak willen besteden, bestrooien
wjj de bovenkant met dik poedersui
ker, maken een pook gloeiend en bran
den in de suiker strepen of ruiten.
Roereieren.
6 eieren, 6 eetlepels melk, 1 eetlepel
fijn gehakte peterselie, zout en 50 gram
boter.
We kloppen de eieren luchtig met
het zout en de melk en smelten de boter
liefst in een diep steelpannetje met
ronde kanten aan den bodem, voegen
daarna het eiermengsel met de peter
selie er bij en blijven terwijl de pan
op het vuur staat steeds roeren, totdat
de eieren geleiachtig worden, nemen
de pan van het vuur en blijven nog
even door kloppen, waarna wij de
roereieren op een verwarmde schotel
doen en opdienen met enkele takjes
peterselie als garneering.
Bij niet-vleeschlooze dagen kunnen
wy b.v. wat gehakte ham door de
eieren kloppen.
Jam.
Rabarber is thans weer te krjjgon
en daarom zullen wij thans een recept
geven voor het maken van jam dat zeer
zeker in den smaak zal vallen.
1 kg rabarber stelen, 2 sinaasappels,
1 theelepel gemberpoeder, 3/4 kg sui-
kei*«
De rabarberstelen worden aan kleine
stukjes gesneden, gewasschen en met
de gemberpoeder, citroensap en suiker
24 uur weggezet in een steenen schaal
of soepterrine, vooral geen emaille pan
voor dit doel gebruiken, daar zich bij
goedkoope soorten wel eens vergifti
gingsverschijnselen zouden kunnen
voordoen.
De volgende dag wordt het vocht al-
gegoten in een gave emaille pan en
10 minuten gekookt, daarna de rabar
ber erbij gevoegd, en onder voortdu
rend roeren ingekookt, fotdat een
schepje van het mengsel na afkoeling
dik is. Men vergete echter niet dat de
jam, nadat deze geheel en al koud is,
altijd nog wat dikker wordt.
De potjes zijn goed gewasschen met
sodawater, onder de kraan nagespoeld
en op een afdruipbak gezet. Even vóór
het vullen worden zij nogmaals met
warm water nagespoeld en op vaat
doekjes gezet, waarna de potjes met de
heelê jam gevuld worden en afgeslo
ten met geweekt perkament papier en
een elastiekje, ook gebruikt men hier
toe wel cellophaan papier, dat door
zichtig is, zoodat men zich altijd kan
overtuigen of er geen schimmel op den
bovenkant komt.
Paté voor de boterham.
1 blikje tomaten purée, 1 ui, peper,
kerry, 100 gram havermout, 1 maggi-
blokje opgelost in 2V2 dl water, 50 gram
botèr, 50 gram geraspte kaas, 1 ei.
De ui in snippers fijn maken en smo
ren ze in de boter gaar, voegen de
tomaten purée erbij de bouillon, peper,
zout en kerry en laten dit 15 minuten
heel zachtjes koken, het laatst wordt
de kaas er door geroerd.
Deze paté wordt koud of warm ge
bruikt.
Het verwerken van oud brood.
Men behoeft van overgebleven brood
zelfs geen korstje meer weg te werpen,
daar allerlei restverwerkingen moge
lijk zijn. Heeft men slechts weinig of
alleen korstjes die van croutons of
toast zijn afgesneden dan worden deze
op een bakblik in de oven gedroogd ont
als paneermeêl dienst te doen.
Ook broodsoep is een zeer smakelijk
gerecht. Men neemt oud brood, dat men
zeer fijn kruimelt en in 100 gram boter
bruin bakt, daarna wordt hierbij 1 liter
kokend water gevoegd, eenige kruid
nagelen, een tikje zout, 1 eetlepel
citroen-sap en 1 kopje bessenwijn. Men
laat de soep nog een minuut of tien
doorkoken, totdat deze goed gebonden
is en verwijdert daarna de kruidnagels.
Broodpudding.
Men weekt oud brood 's avonds te
voren in water met citroensap, appel
wijn of witte bessenwijn, doet het den
volgenden morgen op een zeef om het
vocht te laten wegvloeien en wrijft het
daarna door. 25 gram boter worden met
drie eierdooiers en suiker naar smaak
goed dooreen geroerd onder toevoe
ging van een tikje zout, 1 theelepel
kaneel het brood en ten slotte het stijf
geklopte eiwit. Naar verkiezing voegt
men 100 gram Sunmaid rozijnen bij het
deeg en brengt daarna alles over in
een ingevette puddingvorm, die men
afsluit en gedurende 1 uur in een
waterbad kookt.
Serveeren met schuim of chocolade
saus.
(Nadruk verboden).
Lange dunne koperen gordijnroeden
buigen in het midden vaak door, zoodat
de glasgordijnen ongelijk komen te
hangen. Men kan dit voorkomen door
in de eerste plaats in het midden een
steun te plaatsen, doch eveneens door
in een ijzerwinkel een stuk iizeidraad
te koopen, dat iets langer is dan de
rcede. Men klopt het draad1 gced recht,
voert het door de roede en bevestigt het
aan de begin- en eindsteunen.
•4