f\A.* X-/ f Antiek - Modern. Het menu van deze week E BOER Jr. 'efoon60 door DINA VAN STRALEN. Bent u antiek of modern, lezeres? Pat is een zuivere gewetensvraag, nietwaar? En die men nauwelijks min der omzichtig formuleert, dan die waarmede gij op de hoogte hoopt te komen met den leeftijd van een dame. Dat ik dus die vraag zoo maar rond uit aan het hoofd van mijn opstel zet, is het gevolg van mijn heldendom op papier. U kent me niet en ik voel me veilig achter mijn schrijfmachine, die gewillig elke onbescheidenheid op het geduldige papier tikt. Nogmaals, bent u dus antiek of modern? Wat zegt u, bent u modern, bent u verontwaardigd, dat ik heb durven veronderstellen, dat u een haartoetje achter aan uw hoofd droeg en dat u een ingepende wespentaille had met een corset k la mode anno negentien honderd en twee? En draagt u werkelijk geen kousen in den zomer en heeft uw man al sedert menschenheugenis zijn dierbaar ring baardje afgeschaft? Zie je, dacht ik het niet, dat wist ik allang. Natuurlijk draagt u een sportblouse en u turnt en bokst en u hockeyt en roeit en u ,verwaarloost uw kinderen, tot ze groot genoeg zijn om in een of andere spor- Itieve competitie tegen u uit te ko men Maar ik heb mijn vraag misschien niet heelemaal goed geformuleerd: ik bedoelde in meer engeren zin of uw smaak voor allerlei kleinigheden van j O huiselijken aard, voor meubelen, voor sieraden, schilderijen, kortom voor da inrichting van uw „home" naar den antieken kant overhelde of wel, dat u regelrecht alles verfoeit, wat niet met rechte lijntjes langs een liniaal ge trokken kan worden. Zie je, nou staat u toch even te kijken, nu houdt uw Praatjes op. Want nu bent u plotseling z°o modern niet meer; u weet nu niet *oo heel zeker of u de wespentaille on de bakkebaardjes al hebt afgeschaft. Het is ook zoo heel wat anders; het geval wordt misschien wel een beetje Moeilijker, want uw aardige gezicht en bevallige figuur had u al, dat is van- komen aanvliegen; maar een "bome" tja, dat moet men maken en riat is niet zoo gemakkelijk. En om dan n°g te moeten kiezen tusschen antiek °f moderno, nee. Eén gek kan meer vragen dan honderd wijzen kun- neo beantwoorden, niet waar....? Zie, lieve lezeres, ik heb allang mijn conclusie getrokken. U bent heusch met zoo modern als u er in uw aller nauwste sportjurkje met bijpassende ?ohoenen en muts probeert uit te zien. el hebt gij uw man als een moderne mmson, zijn ringbaardje afgeknipt, maar 's avonds moet hij opstaan (als hij tenminste zitten mag) uit zijn Queen Anne fauteuil om u een kopje thee aan te reikenneen, lieve lezeres, gij zijt niet zoo modern als gij tracht u voor te doen. U bent een antiekje, een heel erg antiekje mis schien wel, die houdt van een oud- Hollandsche kast, hoewel uw kamer daar misschien veel te klein voor is, van theelepeltjes met een molentje aan het eind en van een pendule met giet ijzeren engeltjes, zwaar verguld onder een glazen stolpJa zeker, en u loopt bij voorkeur op een Perzisch karpet, al heet het dan ook maar Axminster (u weet wel met al die ge- styleerde bloempatroontjes) en uw meubels hebt u het liefst overtrokken met een oud velours d'Utrecht ook imitatie natuurlijk net als de frissche tint van uw lippen en da sierlijke boog op de plaats van uw wenkbrauwen.... Zei ik het niet? U bent een beetje an tiek, aen beetje erg a 'ick zelfs on danks uw moderne bravour en uw goede backhand bij het tennissen. Wat zegt u, wilt u een ingezonden stuk aan de redactie sturen en mij de les eens lezen in de hoop, dat ik mijn baan hier kwijt raak? En om te protesteeren tegen het feit dat ik u en uw lotgenoo- ten zoo in uw moderne gevoelens ge kwetst heb door u als een min of meer antiek aandoende juf voor te stellen? O, dat kan ik u werkelijk aanraden, beminnelijke lezeres, een woedende brief lucht het hart op. Maar ver kleedt u dan eerst wat in een huiselijk costuum, zoo'n moderne middagpyama, weet u wel, dat staat zoomodern.... vergeet vooral uw sigaretten niet en uw ietwat te lange sigarettenpjjp, want die accentueert zoo aardig de moderne „houding", zij geeft zoo even het ge baar, dat bij de „nieuwe" vrouw past. Hebt u schrijfpapier en een pen bij de hand? In uw boudoir zegt u? Ja natuurlijk, dat begrijp ik; een mo derne vrouw heeft natuurlijk haar eigen kamers, waar ze zoo haar privé- zaken behandelen kan met een paar bibelot'jes, aardige prenten aan den muur, eigen meubelen, passend bij moderne vrouw met sportieve begrip pen. Daar kan ze geheel zichzelf zijn, zittend in een stalen stoeltje aan een grandioos bureau van blinkend nikke len buizen waarop een glazen blad O nee, houdt u daar toch niet van? Vindt u ze zoo koud aandoen, die meta len meubelen? Aha, hebt u een secre taire? Ja, snoezige meubeltjes, veel vakjes en laadjes, geheime laadjes zelfs en spiegels van binnen en bui ten. Floep, men klapt het schrijfblad dicht en het is een gewoon pronkmeu- bel, sierlijk en knuszijn pooten zijn zoo bevallig gebogen, zwaar van boven en breekbaar dim in het mid den. Zij doen mij zoo denken aan den tijd toen de dames nog een corset droegen met stevig ingeregen taille.... Beiden waren zoo op elkaar ingesteld; ze hadden dezelfde lijn en ze kenden eikaars gewoonten, en gebreken en geheimen.... zoo'n meubel was inge steld op zachte emoties van het hart... de hand bewoog lich over het o oen- geslagen schrijfblad, groen bedeed met laken„nu mijn geliefde, zijt hartelijk gegroet van uwe liefhebben deO neen, lieve lezeres, dat wil ik niet zeggen; een moderne vrouw schrijft zulke dingen natuurlijk niet meer. Zulke sentimenteele vertrouwe lijkheid tusschen een mensch en een meubel is nonsensgeheimen, och, die hebben wij niet, maar daarom zijn al die vakjes en laadjes wel aardig! Je bergt er je kiektoestel in en je bloc note. Ja, ja, u bent een vrouw met moderne begrippen, u schrijft geen liefdesbrieven, alleen wat correspon dentie met de vakvereeniging van huisvrouwen en een ingezonden stuk om uw verontwaardiging te luchten als men u een lichtelijk antieke dame noemt.... Pas op mevrouw, uw antieke secretaire zal kraken onder uw for- sche zinnenzij is voor teerdere lec tuur gebouwd (Nadruk verboden). Wat jokte hij! Willie tot Annie: Hoeveel zusjes heb jij? Annie: Ik heb er drie! Willie: O, dan heeft je broertje gis teren gejokt, want hij zei, dat hij ier zusjes had! Zondag: Pouletsoep, Kalfsoester met bloemkool, Aardappelen, Kabinet pudding. Maandag: Toast met roereieren en asperges, Roastbeef, Stoofsla, Aardappelen, Rabarber crème. Dinsdag: Bloemkoolsaus, Koud vleesch, Postelein, Aardappelen. Woensdag: Karbonade, Capucijners, Sla met gebakken aardappelen. Donderdag: Gehakt, Worteltjes, Aardappelen, Eierpannekoeken. Vrijdag: Gestoofde schelvisch, Kropsla, Aardappelen, Beschuit met bessensap. Vrijdag II: Tomatenommelet, Spinazie. Aardappelen. Aardappel-purée, Griesmeel-plakjes met abrikozen. Zaterdag: Varkenslapjes, Gedroogde appeltjes, Aardappelen, Rijstenbrij. TOAST. Roereieren met asperges. 1 bos asperges, 6 eieren, 6 lepels water, 50 gram boter, Zout, Sneedjes oud brood. We schillen de asperges en snijden zc in kleine stukjes, die in water gaar gekookt worden, daarna op de zeef ge legd om uit te lekken, terwijl wij het water bewaren voor soep van Maan dag. De eieren worden met de melk en het zout los geklopt en in een steelpan netje, waarin de boter reeds is gesmol ten op het gas gezet, onder voortdu rend roeren, onder bijvoeging van de stukjes asperges. Begint de massa ge leiachtig te worden, dan wordt de pan van het vuur genomen en de roereie ren op vierkante, ronde of driehoekige stukjes toast gelegd en op een schaal opgediend, die versierd is met takjes peterselie. Inplaats van geroosterd brood, kan men ook croutons geven, waarvoor de nette stukjes aan beide zijden in de koekepan met boter goudbruin worden gebakken. Asperge soep. I1/, liter kookwater asperges, 80 gram bloem, 50 gram boter, 1/8 blikje champignons, 1 eierdooier en 1 dl melk. De boter wordt gesmolten en ver mengd met de bloem, waarna bij kleine beetjes tegelijk, het gezeefde asperge water en het vocht van de champignons wordt bijgevoegd en de soep, die mooi gelijk gebonden moet zijn nog 10 min. zachtjes moet koken. Een paar minuten voor het opdienen worden de champig nons erbij gedaan, opdat ook deze ge heel verwarmd worden. In de soepterrine worden eierdooier en melk tezamen geklopt en hierbij komt in den beginne lepelsgewijze de soep, om het schiften van het ei te voorkomen. Rabarber crème. 500 gram rabarber, 75 gram suiker (basterd), 2lU dl slagroom, 1 eetlepel suiker, 1 eiwit. De rabarber wordt aan kleine dtow jes gesneden, gewasschen en met het aanhangende water opgezet en gaarge- kookt. We moeten dit echter doen met zoo min mogelijk vocht en zetten de pan daarom eerst op een kleine pit met den deksel erop om later grootere warmte te geven als er meer vloeistof is ontstaan en de deksel van de pan genomen wordt. Zijn de stukjes gaar, dan wordt de suiker erbij gevoegd en de compote flink geklopt en afgekoeld. De room wordt met het eiwit, dat wij van de soep overhielden en de suiker geklopt tot zij stijf is en tenslotte ver mengd met de rabarber en opgedien in een glazen schaal. Griesmeelplakjes met abrikozen. 7, liter melk, 20 gram boter, citroenschil, 50 gram suiker, 75 gram griesmeel, 2 eieren, 150 gram abrikozen, 40 gram suiker. We koken van de melk met de gries meel, citroenschil en suiker een stevige massa, waardoor, nadat ze gereed is, de boter wordt geroerd en de tot schuim geklopte eieren en die daarna weggezet wordt om af te koelen. De abrikozen, die daags tevoren zijn geweekt in weinig water, worden even opgeweld met de suiker en het sap, zoo noodig gebonden met een weinig maizena. Van de stevige griesmeel worden platte koekjes gevormd, die in de koe kepan in boter aan beide zijden licht bruin worden gebakken en daarna op een verwarmde schaal gelegd met een laag abrikozen er overheen. Kleine cakes (10 stuks). 100 gram zelfrijzend bakmeel, 50 gram suiker (geen grove), 50 gram boter. 1 ei, Geraspte citroenschil, Papieren vormpjes. We doen de boter en de suiker in een kom en roeren deze zoolang tot een glad zalfachtig geheel is ontstaan en de korreltjes suiker geheel en al zijn op gelost. Indien we erge grove suiker hebben, dan gebruiken we liever lichte basterd. Het ei wordt luchtig geklopt en bij lepels tegelijk bij de boter en de sui ker gevoegd, onder voortdurend flink roeren. Naarmate we meer zorg aan het deeg besteden, zullen de resultaten ook beter zijn, dus liever zullen we wat langer over de bereiding doen. Zijn boter, suiker, ei en geraspte citroenschil vermengd, dan wordt lepelsgewijze de gezeefde bloem erbij gevoegd en daarna het deeg over de papieren bakjes verdeeld, die op een bakblik gedurende 15 a 20 min. in een middelmatig warmen over geplaatst worden. (Nadruk verboden). WENKEN. Oud brood. Oude broodjes worden weer geheel versch, indien men ze in een over dekte pan in den oven plaatst. Versch houden van gebak. Cakes en koekjes blijven lang goed, indien men ze in papier verpakt, in een goed gesloten trommel bewaart,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15