f\A.*
X-/
f
Antiek - Modern.
Het menu van deze week
E BOER Jr.
'efoon60
door
DINA VAN STRALEN.
Bent u antiek of modern, lezeres?
Pat is een zuivere gewetensvraag,
nietwaar? En die men nauwelijks min
der omzichtig formuleert, dan die
waarmede gij op de hoogte hoopt te
komen met den leeftijd van een dame.
Dat ik dus die vraag zoo maar rond
uit aan het hoofd van mijn opstel zet,
is het gevolg van mijn heldendom op
papier. U kent me niet en ik voel me
veilig achter mijn schrijfmachine, die
gewillig elke onbescheidenheid op het
geduldige papier tikt. Nogmaals, bent
u dus antiek of modern? Wat zegt u,
bent u modern, bent u verontwaardigd,
dat ik heb durven veronderstellen,
dat u een haartoetje achter aan uw
hoofd droeg en dat u een ingepende
wespentaille had met een corset k la
mode anno negentien honderd en twee?
En draagt u werkelijk geen kousen in
den zomer en heeft uw man al sedert
menschenheugenis zijn dierbaar ring
baardje afgeschaft? Zie je, dacht ik het
niet, dat wist ik allang. Natuurlijk
draagt u een sportblouse en u turnt
en bokst en u hockeyt en roeit en u
,verwaarloost uw kinderen, tot ze groot
genoeg zijn om in een of andere spor-
Itieve competitie tegen u uit te ko
men
Maar ik heb mijn vraag misschien
niet heelemaal goed geformuleerd: ik
bedoelde in meer engeren zin of uw
smaak voor allerlei kleinigheden van
j
O
huiselijken aard, voor meubelen, voor
sieraden, schilderijen, kortom voor da
inrichting van uw „home" naar den
antieken kant overhelde of wel, dat u
regelrecht alles verfoeit, wat niet met
rechte lijntjes langs een liniaal ge
trokken kan worden. Zie je, nou staat
u toch even te kijken, nu houdt uw
Praatjes op. Want nu bent u plotseling
z°o modern niet meer; u weet nu niet
*oo heel zeker of u de wespentaille
on de bakkebaardjes al hebt afgeschaft.
Het is ook zoo heel wat anders; het
geval wordt misschien wel een beetje
Moeilijker, want uw aardige gezicht en
bevallige figuur had u al, dat is van-
komen aanvliegen; maar een
"bome" tja, dat moet men maken en
riat is niet zoo gemakkelijk. En om dan
n°g te moeten kiezen tusschen antiek
°f moderno, nee. Eén gek kan
meer vragen dan honderd wijzen kun-
neo beantwoorden, niet waar....?
Zie, lieve lezeres, ik heb allang mijn
conclusie getrokken. U bent heusch
met zoo modern als u er in uw aller
nauwste sportjurkje met bijpassende
?ohoenen en muts probeert uit te zien.
el hebt gij uw man als een moderne
mmson, zijn ringbaardje afgeknipt,
maar 's avonds moet hij opstaan (als
hij tenminste zitten mag) uit zijn
Queen Anne fauteuil om u een kopje
thee aan te reikenneen, lieve
lezeres, gij zijt niet zoo modern als gij
tracht u voor te doen. U bent een
antiekje, een heel erg antiekje mis
schien wel, die houdt van een oud-
Hollandsche kast, hoewel uw kamer
daar misschien veel te klein voor is,
van theelepeltjes met een molentje aan
het eind en van een pendule met giet
ijzeren engeltjes, zwaar verguld onder
een glazen stolpJa zeker, en u
loopt bij voorkeur op een Perzisch
karpet, al heet het dan ook maar
Axminster (u weet wel met al die ge-
styleerde bloempatroontjes) en uw
meubels hebt u het liefst overtrokken
met een oud velours d'Utrecht ook
imitatie natuurlijk net als de frissche
tint van uw lippen en da sierlijke boog
op de plaats van uw wenkbrauwen....
Zei ik het niet? U bent een beetje an
tiek, aen beetje erg a 'ick zelfs on
danks uw moderne bravour en uw
goede backhand bij het tennissen. Wat
zegt u, wilt u een ingezonden stuk aan
de redactie sturen en mij de les eens
lezen in de hoop, dat ik mijn baan hier
kwijt raak? En om te protesteeren
tegen het feit dat ik u en uw lotgenoo-
ten zoo in uw moderne gevoelens ge
kwetst heb door u als een min of meer
antiek aandoende juf voor te stellen?
O, dat kan ik u werkelijk aanraden,
beminnelijke lezeres, een woedende
brief lucht het hart op. Maar ver
kleedt u dan eerst wat in een huiselijk
costuum, zoo'n moderne middagpyama,
weet u wel, dat staat zoomodern....
vergeet vooral uw sigaretten niet en
uw ietwat te lange sigarettenpjjp, want
die accentueert zoo aardig de moderne
„houding", zij geeft zoo even het ge
baar, dat bij de „nieuwe" vrouw past.
Hebt u schrijfpapier en een pen bij
de hand? In uw boudoir zegt u? Ja
natuurlijk, dat begrijp ik; een mo
derne vrouw heeft natuurlijk haar
eigen kamers, waar ze zoo haar privé-
zaken behandelen kan met een paar
bibelot'jes, aardige prenten aan den
muur, eigen meubelen, passend bij
moderne vrouw met sportieve begrip
pen. Daar kan ze geheel zichzelf zijn,
zittend in een stalen stoeltje aan een
grandioos bureau van blinkend nikke
len buizen waarop een glazen blad
O nee, houdt u daar toch niet van?
Vindt u ze zoo koud aandoen, die meta
len meubelen? Aha, hebt u een secre
taire? Ja, snoezige meubeltjes, veel
vakjes en laadjes, geheime laadjes
zelfs en spiegels van binnen en bui
ten. Floep, men klapt het schrijfblad
dicht en het is een gewoon pronkmeu-
bel, sierlijk en knuszijn pooten
zijn zoo bevallig gebogen, zwaar van
boven en breekbaar dim in het mid
den. Zij doen mij zoo denken aan den
tijd toen de dames nog een corset
droegen met stevig ingeregen taille....
Beiden waren zoo op elkaar ingesteld;
ze hadden dezelfde lijn en ze kenden
eikaars gewoonten, en gebreken en
geheimen.... zoo'n meubel was inge
steld op zachte emoties van het hart...
de hand bewoog lich over het o oen-
geslagen schrijfblad, groen bedeed
met laken„nu mijn geliefde, zijt
hartelijk gegroet van uwe liefhebben
deO neen, lieve lezeres, dat wil ik
niet zeggen; een moderne vrouw
schrijft zulke dingen natuurlijk niet
meer. Zulke sentimenteele vertrouwe
lijkheid tusschen een mensch en een
meubel is nonsensgeheimen, och,
die hebben wij niet, maar daarom zijn
al die vakjes en laadjes wel aardig!
Je bergt er je kiektoestel in en je bloc
note. Ja, ja, u bent een vrouw met
moderne begrippen, u schrijft geen
liefdesbrieven, alleen wat correspon
dentie met de vakvereeniging van
huisvrouwen en een ingezonden stuk
om uw verontwaardiging te luchten als
men u een lichtelijk antieke dame
noemt.... Pas op mevrouw, uw antieke
secretaire zal kraken onder uw for-
sche zinnenzij is voor teerdere lec
tuur gebouwd
(Nadruk verboden).
Wat jokte hij!
Willie tot Annie: Hoeveel zusjes
heb jij?
Annie: Ik heb er drie!
Willie: O, dan heeft je broertje gis
teren gejokt, want hij zei, dat hij ier
zusjes had!
Zondag:
Pouletsoep,
Kalfsoester met bloemkool,
Aardappelen,
Kabinet pudding.
Maandag:
Toast met roereieren
en asperges,
Roastbeef,
Stoofsla,
Aardappelen,
Rabarber crème.
Dinsdag:
Bloemkoolsaus,
Koud vleesch,
Postelein,
Aardappelen.
Woensdag:
Karbonade,
Capucijners,
Sla met gebakken aardappelen.
Donderdag:
Gehakt,
Worteltjes,
Aardappelen,
Eierpannekoeken.
Vrijdag:
Gestoofde schelvisch,
Kropsla,
Aardappelen,
Beschuit met bessensap.
Vrijdag II:
Tomatenommelet,
Spinazie.
Aardappelen.
Aardappel-purée,
Griesmeel-plakjes
met abrikozen.
Zaterdag:
Varkenslapjes,
Gedroogde appeltjes,
Aardappelen,
Rijstenbrij.
TOAST.
Roereieren met asperges.
1 bos asperges,
6 eieren,
6 lepels water,
50 gram boter,
Zout,
Sneedjes oud brood.
We schillen de asperges en snijden
zc in kleine stukjes, die in water gaar
gekookt worden, daarna op de zeef ge
legd om uit te lekken, terwijl wij het
water bewaren voor soep van Maan
dag.
De eieren worden met de melk en
het zout los geklopt en in een steelpan
netje, waarin de boter reeds is gesmol
ten op het gas gezet, onder voortdu
rend roeren, onder bijvoeging van de
stukjes asperges. Begint de massa ge
leiachtig te worden, dan wordt de pan
van het vuur genomen en de roereie
ren op vierkante, ronde of driehoekige
stukjes toast gelegd en op een schaal
opgediend, die versierd is met takjes
peterselie.
Inplaats van geroosterd brood, kan
men ook croutons geven, waarvoor de
nette stukjes aan beide zijden in de
koekepan met boter goudbruin worden
gebakken.
Asperge soep.
I1/, liter kookwater asperges,
80 gram bloem,
50 gram boter,
1/8 blikje champignons,
1 eierdooier en 1 dl melk.
De boter wordt gesmolten en ver
mengd met de bloem, waarna bij kleine
beetjes tegelijk, het gezeefde asperge
water en het vocht van de champignons
wordt bijgevoegd en de soep, die mooi
gelijk gebonden moet zijn nog 10 min.
zachtjes moet koken. Een paar minuten
voor het opdienen worden de champig
nons erbij gedaan, opdat ook deze ge
heel verwarmd worden.
In de soepterrine worden eierdooier
en melk tezamen geklopt en hierbij
komt in den beginne lepelsgewijze de
soep, om het schiften van het ei te
voorkomen.
Rabarber crème.
500 gram rabarber,
75 gram suiker (basterd),
2lU dl slagroom,
1 eetlepel suiker,
1 eiwit.
De rabarber wordt aan kleine dtow
jes gesneden, gewasschen en met het
aanhangende water opgezet en gaarge-
kookt. We moeten dit echter doen met
zoo min mogelijk vocht en zetten de
pan daarom eerst op een kleine pit
met den deksel erop om later grootere
warmte te geven als er meer vloeistof
is ontstaan en de deksel van de pan
genomen wordt.
Zijn de stukjes gaar, dan wordt de
suiker erbij gevoegd en de compote
flink geklopt en afgekoeld.
De room wordt met het eiwit, dat wij
van de soep overhielden en de suiker
geklopt tot zij stijf is en tenslotte ver
mengd met de rabarber en opgedien in
een glazen schaal.
Griesmeelplakjes met abrikozen.
7, liter melk,
20 gram boter,
citroenschil,
50 gram suiker,
75 gram griesmeel,
2 eieren,
150 gram abrikozen,
40 gram suiker.
We koken van de melk met de gries
meel, citroenschil en suiker een stevige
massa, waardoor, nadat ze gereed is, de
boter wordt geroerd en de tot schuim
geklopte eieren en die daarna weggezet
wordt om af te koelen.
De abrikozen, die daags tevoren zijn
geweekt in weinig water, worden even
opgeweld met de suiker en het sap,
zoo noodig gebonden met een weinig
maizena.
Van de stevige griesmeel worden
platte koekjes gevormd, die in de koe
kepan in boter aan beide zijden licht
bruin worden gebakken en daarna op
een verwarmde schaal gelegd met een
laag abrikozen er overheen.
Kleine cakes (10 stuks).
100 gram zelfrijzend bakmeel,
50 gram suiker (geen grove),
50 gram boter.
1 ei,
Geraspte citroenschil,
Papieren vormpjes.
We doen de boter en de suiker in
een kom en roeren deze zoolang tot een
glad zalfachtig geheel is ontstaan en de
korreltjes suiker geheel en al zijn op
gelost. Indien we erge grove suiker
hebben, dan gebruiken we liever lichte
basterd.
Het ei wordt luchtig geklopt en bij
lepels tegelijk bij de boter en de sui
ker gevoegd, onder voortdurend flink
roeren. Naarmate we meer zorg aan
het deeg besteden, zullen de resultaten
ook beter zijn, dus liever zullen we
wat langer over de bereiding doen.
Zijn boter, suiker, ei en geraspte
citroenschil vermengd, dan wordt
lepelsgewijze de gezeefde bloem erbij
gevoegd en daarna het deeg over de
papieren bakjes verdeeld, die op een
bakblik gedurende 15 a 20 min. in een
middelmatig warmen over geplaatst
worden.
(Nadruk verboden).
WENKEN.
Oud brood.
Oude broodjes worden weer geheel
versch, indien men ze in een over
dekte pan in den oven plaatst.
Versch houden van gebak.
Cakes en koekjes blijven lang goed,
indien men ze in papier verpakt, in
een goed gesloten trommel bewaart,