Maatregelen bij vergiftiging. Baby in zijn eerste levensjaar. Bestaat er een rustige slaap?" Het menu van deze week Hoe wordt rij herkend? Koolstofpastilles in ?4ke woning, door DR. J. W. FREDERIKS. Vroeger bedreigden wilde dieren de uenschheid, later de epidemieën; ook deze zij» thans door de steeds verder ontwikkelde wetenschap grootendeels overwonnen, maar het leven van den niensch is niet minder in gevaar. Wij zullen nu eens niet spreken over ver- teersongevallen e.d., doch over een andere doodsoorzaak, die een toene mend aantal personen voor haar re kening neemt, n.1. de verschillende soorten van vergiftiging. Het aantal slachtoffers hiervan is nog veel groo- ter dan wij weten; volgens pessimisti sche taxaties wordt zelfs 80 a 90 van alle vergiftigingen niet als zoo danig herkend. Het werken in bepaal de fabrieken brengt groote kans op vergiftiging met zich mee, maar ook ongelukkige toevallen in het dage- lijksch leven eischen meer en meer slachtoffers. Daarom is het van belang, dat ook leeken de voornaamste en meest voor komende vergiftigingsverschijnselen leeren onderscheiden en weten, op velke wijze er wellicht geholpen kan ronlen. Plotseling en in hevige mate optredende brakingen, duizelingen, flauwten e.d. doen dadelijk denken aan vergiftiging, evenals het feit, dat meerdere personen tegelijkertijd de zelfde verschijnselen vertoonen. Bjj vergiftiging door koolmonoxyde, dat o.a. aanwezig is in gas en kachel- damp, is de huid opvallend frisch en rood gekleurd, terwijl den patiënt het delen is zijn daarentegen meestal hoog rood gekleurd, terwijl de patiënt het zweet uitbreekt. Bij morfinevergifti- fing wordt de gelaatskleur bleek en blauwachtig. In vele gevallen kan men ruiken, met welk vergif men te doen beeft, bijv. bij carbol, fosfor, cyaan kali, enz. Uitstel is nooit noodlottiger dan in gevallen van vergiftiging. Enkele mi nuten kunnen beslissen over leven en dood en zelfs al zou de patiënt onmid dellijk naar een ziekenhuis vervoerd bunnen worden, dan kan toch het transport op zichzelf reeds te lang duren. De eerste hulp moet dus door de huisgenooten worden verleend en regel zijn zij daartoe ook zeer wel m staat. Zeer vaak is het vergif ingeademd en dan kan het alleen uit het lichaam 'orden verwijderd door den patiënt n ^'kornen zuivere lucht te brengen. °k de kleeren, die natuurlijk door drongen zijn met het giftige gas, moe- en «orden uitgetrokken. Het open zetten van een raam is niet afdoende; e Patiënt moet in een ander vertrek 'orden gebracht Is hij reeds zeer 'erzwakt. dan kan het noodig zijn om kunstmatige ademhaling toe te pas- en, aangezien de natuurlijke ademha al? niet diep genoeg meer is. Voor et overige zorge men voor absolute rust. Is het vergif in de maag gekomen. „an moet deze bijna steeds worden uit gespoeld. Bij sterke zuren en basen aS dit alleen kort na de vergiftiging i« vUren' Wanneer het vergif bekend biiJi meri trachten, het chemisch Je "den en wel basen door zuren (azijn j. «'ater dan wel citroensap) en zu- n door magnesia. Men kan ook het van een ei innemen of melk. Is het rg'f onbekend of geen tegengif bij hand, dan kan toch altijd nog het w lv,erseele middel tegen vergiftiging stof a- a(,nSogrepen, n.1. zuivere knol- n die in den vorm van pastilles o«n3 verkrijgbaar is. Ze worden in- bitf°men Tne'; water of nog beter met sif Aater' OIT|dat dan de met het ver uit ï!00rdrenkte koolstof des te eerder het darmkanaal wordt verwijderd. Pastilles mogen in geen woning ontbreken; zelfs bij onbeduidende ver giftigingsverschijnselen, zooals darm- catarrh door het eten van iets ver keerds, bewijzen zij uitstekende dien sten. Wanneer intusschen de leek aan de hand van de hierboven gegeven wen ken een aanvankelijk succes heeft be reikt, is dat nog geen reden om medi sche hulp achterwege te laten. Daar voor is een vergiftiging te ernstig; om onaangename gevolgen te voorkomen en den polsslag en ademhaling weer op het goede peil te brengen, is de hulp van een arts onmisbaar. Liggen, zitten, loopen! Wanneer baby vier maanden oud is, h gint hij vaak al een kleine persoon lijkheid te worden en zal hij teekenen van groote vreugde geven als hij be kende gezichten over de wieg gebogen ziet en zich toe hoort spreken. Hij begint dan tevens de handjes be wust uit te strekken als hij b.v. zijn rammelaar wensc.ht en ontdekt tevens dat hij aan zijn kleine rose teentjes aar dig speelgoed heeft. Hij grijpt ze bij voorkeur en stoot hierbij de grappigste geluidjes uit. Met zes maanden is hij niet meer te vreden met stil op den rug te blijven liggen en doet in den beginne wanho pige pogingen om op zijn buik te ko men. waarbij hij niet nalaat met zijn kleine vuistjes zijn kussen en de zij kanten van zijn wieg te bombardeeren! De hierop volgen de twee maanden maakt (ie kleine groote vorderingen en probeert rechtop te zitten, dan kan hij tevens in een box. waarin een matrasje is gelegd, gezet worden of op een voor dit doel bestemde deken. De kleine heeft dan volop gelegenheid zijn spieren tot ontwikkeling te bren gen en zal tegen 10 of 11 maanden reeds pogingen wagen om zich op te trekken en te gaan staan. Geheel allee" loopen kan een kindje als het 12 a 13 maanden is. Alle deze gegevens zijn natuurlijk bij benadering opgegeven en nooit mag men de kleine animeeren om te gaan staan of te loopen. Voelt hij zich sterk, dan steekt hij zelf van wal en vóór men er vaak op bedacht is, doet hij zijn eerste pasjes. Heel begrijpelijk is dit een evene ment in het jonge gezin en moeder zal haar kleine schat wellicht in ontroering omarmen. Valt het kind bü zijn eerste pogingen tot staan of loopen, dan neme men dit niet te tragisch en beklage hem niet. Overgevoeligheid geeft slappe kinde ren, die later bij het minste of geringste huilen. Een kind, dat met vaste hand geleid wordt, zal blijken ook later veel beter tegen 's levens strubbelingen op te kunnen tornen. Leerzame experimenten. De leek is over het algemeen van meening, dat een verkwikkende slaap rustig moet zijn, waarmee hij dan be doeld, dat de slaper stil blijft liggen. Systematische waarnemingen van sla pers aan de universtieit van Pittsburg heeft echter aan het licht gebracht, dat een dergelijke slaap niet bestaat. Ook de gezondste mensch, die 7 a 8 uur achtereen vast doorslaapt, maakt in dien tijd nog 20 a 50 bewegingen. Dat de proeven bewijskracht hebben, blijkt wel uit het feit, dat ze twee jaar werden volgehouden op 200 menschen. Ze werden mechanisch gecontroleerd om zeker te zijn van het resultaat. Aan de bedden der proefpersonen waren toestellen aangebracht, die bij de min ste beweging een fototoestel in bewe ging brachten. Na een minuut volgde dan automatisch een tweede opname ter meerdere controle. Met den slaper werd tegelijkertijd een klok gefotogra feerd, zoodat men nauwkeurig kon ma- gaan, met welke tusschenpoozen de slaper zich bewogen had. Als regel bleek dit 12 minuten. Het doel van de beweging was kennelijk het ontzien van de wervelkolom, die aan elke be weging deelnam en telkens van stand veranderde. Het rustigst waren de slapers, die op den buik iagen. Bij eenzelfde houding hadden de rustige slapers 's morgens dikwijls last van vermoeidheid en stijfheid in de ledematen. De bloedsomloop in armen en beenen was onvoldoende geweest, doordat de slaper zich niet voldoende had bewogen. Sommige weefsels, spie ren en gewrichten waren overver moeid, inplaats van te zijn uitgerust; men kan dus ook te ..rustig" slapen. Uit het bovenstaande blijkt ook, dat het bed zoodanig moet zijn, dat het lichaam er zich gemakkelijk in kan be wegen. HUISHOUDELIJKE WENKEN. Roestige gordijnringen enz. Roestige gordijnringen kan men weer geheel goed maken, door ze in een kommetje te doen en hierop amoniak te gieten en hierin een half uurtje te laten staan. Voor ze uit de vloeistof genomen wordt roert men er met een houten stokje in, haait ze er uit en droogt ze met een flanellen doekje af. Zondag: Asperges met kaassaus, Gevulde kalfsborst, Peulen, Aardappelen, Rijst met custard en chocolade. Maandag: Koud vleesch, Postelein, Aardappelen, Ommelet. Dinsdag: Gehakt, Stoofsla en aardappelen, Rijst met abrikozen. Woensdag: Macaronirand, Eieren en tomatensaus, Kropsla, Gebakken aardappelen. Donderdag: Varkenslapjes, Bloemkool, Aardappelen, Watergruwel. Vrijdag: Bloemkoolsoep, Vischsla, Worteltjes, Aardappelen, Peterselie saus. Vrydag II: Bloemkoolsoep, Tomatensla, Spinazie met roereieren, Gesmoorde aardappelen. Zaterdag: Runderlapjes, Andijvie, Aardappelen, Havermout-crème. Rijst met chocolade. 75 gram rijst, 5 dl melk, 75 gram suiker, 1 pakje chocolade puddingpoeder, V2 liter melk, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel geraspte chocolade, 1 pakje vanille suiker. We koken van de 5 dl melk met de rijst, suiker en vanille suiker een ge bonden brij en maken van het pakje puddingpoeder volgens de aanwijzin gen de pudding. In den regel is het noodig er nog wat suiker aan toe te voegen, hetgeen den smaak verhoogt. Inplaats van een puddingvorm nemen wij een glazen schaal, waarin de helft van de rijst gedaan wordt, hierop komt de chocoladepudding en als deze massa afgekoeld en stevig is geworden de laatste rijst, die wij naar het midden toe wat puntig laten op- Ioopen. Over het geheel wordt de geraspte chocolade gestrooid. Macaronirand met eieren en tomatensaus. 150 gram macaroni, 50 gram kaas, 100 gram broodkruim (oud brood), 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 mespunt fijn kruidnagel, 1 zeer fijn gehakte ui, 1 dl melk, 2 eieren, zout en peper. De macaroni wordt met zout gaar- gekookt en het nat laten we daarna uit lekken, beter nog is de macaroni den vorigen dag te koken. We snijden deze in kleine stukjes (1 cm) en voegen er de stukjes kaas, broodkruim, peterselie, kruiden, ui, peper en zout bij en het laatste de eieren, die met de melk geklopt is, daarna nemen we een rijstrand en vetj ten deze in en bestrooien hem flink met paneermeel, waarna het mengsel er in gedaan wordt en met paneermeel bestrooid, hier en daar klontjes boter. De rand wordt nu 25 a 30 min. in den oven geplaatst, totdat hij door en door warm en lichtbruin is. Beschikt men niet over een rijstrand, dan wordt een ronde vuurvaste schaal gebruikt en in het midden een inge vette leege chocoladebus gezet, zoodat we dan toch een rand krijgen. Heeft de macaroni den vereischten tijd gebakken, dan wordt de vorm ge stort op een verwarmden schotel en het midden gevuld met aan plakken gesne den hare eieren en overgoten met to matensaus. Men kan het midden ook opvullen met vleesch- of vischresten en een crème of zure eiersaus. Vischsla. 500 gram gekookte visch. 3 aardappelen. 2 bieten. 1 kropsla. 2 eetlepels azijn. 3 eetlepels slaolie. 1 uitje, peper en zout naar smaak. 1 hard gekookt ei. De gekookte visch, wordt van vellen en graten ontdaan en aan kleine stuk jes gesneden en vermengd met de aan blokjes gehakte aardappelen, bieten en de olie, azijn, peper, zout en het uitje, daarna goed om en om geschept opdat de verschillende ingrediënten zich goed vermengen. Zoonoodig zullen we nog azijn naar smaak bijvoegen. In een slabak wordt een rand gelegd van de kropsla, die goed gewasschen moet zijn, hierop wordt de vischsla hoog opgestapeld en gegarneerd met stukjes ei. Indien wij nog wat mayonaise in voorraad hebben, doen wij deze over de sla heen. Versche vruchten met gelei en room. De tijd nadert weer, dat wij volop versche vruchten als aardbeien, ker sen, frambozen, bessen, enz. krijgen. Hopenlijk zullen de prijzen gelijker tred houden mpt onze huishoudbeurs opdat wij den korten tijd dat deze vruchten er zijn er tevens profijt van zullen hebben. Wij kunnen voor deze toespijs, die daags tevoren gemaakt moet worden, één soort of meer combineeren en zet ten b.v. 500 gram gewasschen vruch ten bestrooid met 100 gram suiker een uur of 4 in een kom op een koele plaats, zoodat de suiker zich met het wegvloeiende sap kan vermengen. Na dien tijd worden de vruchten uit geschept of in een paardeharen zeef gedaan, terwijl wij het vocht opvangen en met zooveel water vermengen totdat wij 4 dl vocht hebben. Ook kan men bij het sap 1 lepel rum, likeur of 1 dl witte wijn, voegen, doch de hoeveel heid vocht mag niet meer bedragen. 5 bladen witte- of roode gelatine wor den in koud water geweekt en in een schrale dl kokend water opgelost en bü het vruchtensap gevoegd, dat daarna wordt weggezet om stijf te worden. De vruchten worden in een kristallen schaal gedaan en het sap erover ge goten, indien deze drillerig wordt. Even vóór het opdienen wordt 1 dl room stijf geklopt en de schotel hier mede gegarneerd. (Nadruk v«pbodesft.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15