Maatregelen bij vergiftiging.
Baby in zijn eerste levensjaar.
Bestaat er een rustige slaap?"
Het menu van deze week
Hoe wordt rij herkend?
Koolstofpastilles in ?4ke woning,
door
DR. J. W. FREDERIKS.
Vroeger bedreigden wilde dieren de
uenschheid, later de epidemieën; ook
deze zij» thans door de steeds verder
ontwikkelde wetenschap grootendeels
overwonnen, maar het leven van den
niensch is niet minder in gevaar. Wij
zullen nu eens niet spreken over ver-
teersongevallen e.d., doch over een
andere doodsoorzaak, die een toene
mend aantal personen voor haar re
kening neemt, n.1. de verschillende
soorten van vergiftiging. Het aantal
slachtoffers hiervan is nog veel groo-
ter dan wij weten; volgens pessimisti
sche taxaties wordt zelfs 80 a 90
van alle vergiftigingen niet als zoo
danig herkend. Het werken in bepaal
de fabrieken brengt groote kans op
vergiftiging met zich mee, maar ook
ongelukkige toevallen in het dage-
lijksch leven eischen meer en meer
slachtoffers.
Daarom is het van belang, dat ook
leeken de voornaamste en meest voor
komende vergiftigingsverschijnselen
leeren onderscheiden en weten, op
velke wijze er wellicht geholpen kan
ronlen. Plotseling en in hevige mate
optredende brakingen, duizelingen,
flauwten e.d. doen dadelijk denken
aan vergiftiging, evenals het feit, dat
meerdere personen tegelijkertijd de
zelfde verschijnselen vertoonen.
Bjj vergiftiging door koolmonoxyde,
dat o.a. aanwezig is in gas en kachel-
damp, is de huid opvallend frisch en
rood gekleurd, terwijl den patiënt het
delen is zijn daarentegen meestal hoog
rood gekleurd, terwijl de patiënt het
zweet uitbreekt. Bij morfinevergifti-
fing wordt de gelaatskleur bleek en
blauwachtig. In vele gevallen kan men
ruiken, met welk vergif men te doen
beeft, bijv. bij carbol, fosfor, cyaan
kali, enz.
Uitstel is nooit noodlottiger dan in
gevallen van vergiftiging. Enkele mi
nuten kunnen beslissen over leven en
dood en zelfs al zou de patiënt onmid
dellijk naar een ziekenhuis vervoerd
bunnen worden, dan kan toch het
transport op zichzelf reeds te lang
duren. De eerste hulp moet dus door
de huisgenooten worden verleend en
regel zijn zij daartoe ook zeer wel
m staat.
Zeer vaak is het vergif ingeademd
en dan kan het alleen uit het lichaam
'orden verwijderd door den patiënt
n ^'kornen zuivere lucht te brengen.
°k de kleeren, die natuurlijk door
drongen zijn met het giftige gas, moe-
en «orden uitgetrokken. Het open
zetten van een raam is niet afdoende;
e Patiënt moet in een ander vertrek
'orden gebracht Is hij reeds zeer
'erzwakt. dan kan het noodig zijn om
kunstmatige ademhaling toe te pas-
en, aangezien de natuurlijke ademha
al? niet diep genoeg meer is. Voor
et overige zorge men voor absolute
rust.
Is het vergif in de maag gekomen.
„an moet deze bijna steeds worden uit
gespoeld. Bij sterke zuren en basen
aS dit alleen kort na de vergiftiging
i« vUren' Wanneer het vergif bekend
biiJi meri trachten, het chemisch Je
"den en wel basen door zuren (azijn
j. «'ater dan wel citroensap) en zu-
n door magnesia. Men kan ook het
van een ei innemen of melk. Is het
rg'f onbekend of geen tegengif bij
hand, dan kan toch altijd nog het
w lv,erseele middel tegen vergiftiging
stof a- a(,nSogrepen, n.1. zuivere knol-
n die in den vorm van pastilles
o«n3 verkrijgbaar is. Ze worden in-
bitf°men Tne'; water of nog beter met
sif Aater' OIT|dat dan de met het ver
uit ï!00rdrenkte koolstof des te eerder
het darmkanaal wordt verwijderd.
Pastilles mogen in geen woning
ontbreken; zelfs bij onbeduidende ver
giftigingsverschijnselen, zooals darm-
catarrh door het eten van iets ver
keerds, bewijzen zij uitstekende dien
sten.
Wanneer intusschen de leek aan de
hand van de hierboven gegeven wen
ken een aanvankelijk succes heeft be
reikt, is dat nog geen reden om medi
sche hulp achterwege te laten. Daar
voor is een vergiftiging te ernstig; om
onaangename gevolgen te voorkomen
en den polsslag en ademhaling weer
op het goede peil te brengen, is de hulp
van een arts onmisbaar.
Liggen, zitten, loopen!
Wanneer baby vier maanden oud is,
h gint hij vaak al een kleine persoon
lijkheid te worden en zal hij teekenen
van groote vreugde geven als hij be
kende gezichten over de wieg gebogen
ziet en zich toe hoort spreken.
Hij begint dan tevens de handjes be
wust uit te strekken als hij b.v. zijn
rammelaar wensc.ht en ontdekt tevens
dat hij aan zijn kleine rose teentjes aar
dig speelgoed heeft. Hij grijpt ze bij
voorkeur en stoot hierbij de grappigste
geluidjes uit.
Met zes maanden is hij niet meer te
vreden met stil op den rug te blijven
liggen en doet in den beginne wanho
pige pogingen om op zijn buik te ko
men. waarbij hij niet nalaat met zijn
kleine vuistjes zijn kussen en de zij
kanten van zijn wieg te bombardeeren!
De hierop volgen de twee maanden
maakt (ie kleine groote vorderingen en
probeert rechtop te zitten, dan kan hij
tevens in een box. waarin een matrasje
is gelegd, gezet worden of op een voor
dit doel bestemde deken.
De kleine heeft dan volop gelegenheid
zijn spieren tot ontwikkeling te bren
gen en zal tegen 10 of 11 maanden
reeds pogingen wagen om zich op te
trekken en te gaan staan.
Geheel allee" loopen kan een kindje
als het 12 a 13 maanden is.
Alle deze gegevens zijn natuurlijk
bij benadering opgegeven en nooit mag
men de kleine animeeren om te gaan
staan of te loopen.
Voelt hij zich sterk, dan steekt hij
zelf van wal en vóór men er vaak op
bedacht is, doet hij zijn eerste pasjes.
Heel begrijpelijk is dit een evene
ment in het jonge gezin en moeder zal
haar kleine schat wellicht in ontroering
omarmen.
Valt het kind bü zijn eerste pogingen
tot staan of loopen, dan neme men dit
niet te tragisch en beklage hem niet.
Overgevoeligheid geeft slappe kinde
ren, die later bij het minste of geringste
huilen.
Een kind, dat met vaste hand geleid
wordt, zal blijken ook later veel beter
tegen 's levens strubbelingen op te
kunnen tornen.
Leerzame experimenten.
De leek is over het algemeen van
meening, dat een verkwikkende slaap
rustig moet zijn, waarmee hij dan be
doeld, dat de slaper stil blijft liggen.
Systematische waarnemingen van sla
pers aan de universtieit van Pittsburg
heeft echter aan het licht gebracht,
dat een dergelijke slaap niet bestaat.
Ook de gezondste mensch, die 7 a 8
uur achtereen vast doorslaapt, maakt
in dien tijd nog 20 a 50 bewegingen.
Dat de proeven bewijskracht hebben,
blijkt wel uit het feit, dat ze twee jaar
werden volgehouden op 200 menschen.
Ze werden mechanisch gecontroleerd
om zeker te zijn van het resultaat. Aan
de bedden der proefpersonen waren
toestellen aangebracht, die bij de min
ste beweging een fototoestel in bewe
ging brachten. Na een minuut volgde
dan automatisch een tweede opname
ter meerdere controle. Met den slaper
werd tegelijkertijd een klok gefotogra
feerd, zoodat men nauwkeurig kon ma-
gaan, met welke tusschenpoozen de
slaper zich bewogen had. Als regel
bleek dit 12 minuten. Het doel van de
beweging was kennelijk het ontzien
van de wervelkolom, die aan elke be
weging deelnam en telkens van stand
veranderde. Het rustigst waren de
slapers, die op den buik iagen.
Bij eenzelfde houding hadden de
rustige slapers 's morgens dikwijls last
van vermoeidheid en stijfheid in de
ledematen. De bloedsomloop in armen
en beenen was onvoldoende geweest,
doordat de slaper zich niet voldoende
had bewogen. Sommige weefsels, spie
ren en gewrichten waren overver
moeid, inplaats van te zijn uitgerust;
men kan dus ook te ..rustig" slapen.
Uit het bovenstaande blijkt ook, dat
het bed zoodanig moet zijn, dat het
lichaam er zich gemakkelijk in kan be
wegen.
HUISHOUDELIJKE WENKEN.
Roestige gordijnringen enz.
Roestige gordijnringen kan men
weer geheel goed maken, door ze in
een kommetje te doen en hierop
amoniak te gieten en hierin een half
uurtje te laten staan.
Voor ze uit de vloeistof genomen
wordt roert men er met een houten
stokje in, haait ze er uit en droogt ze
met een flanellen doekje af.
Zondag:
Asperges met kaassaus,
Gevulde kalfsborst,
Peulen,
Aardappelen,
Rijst met custard en chocolade.
Maandag:
Koud vleesch,
Postelein,
Aardappelen,
Ommelet.
Dinsdag:
Gehakt,
Stoofsla en aardappelen,
Rijst met abrikozen.
Woensdag:
Macaronirand,
Eieren en tomatensaus,
Kropsla,
Gebakken aardappelen.
Donderdag:
Varkenslapjes,
Bloemkool,
Aardappelen,
Watergruwel.
Vrijdag:
Bloemkoolsoep,
Vischsla,
Worteltjes,
Aardappelen,
Peterselie saus.
Vrydag II:
Bloemkoolsoep,
Tomatensla,
Spinazie met roereieren,
Gesmoorde aardappelen.
Zaterdag:
Runderlapjes,
Andijvie,
Aardappelen,
Havermout-crème.
Rijst met chocolade.
75 gram rijst,
5 dl melk,
75 gram suiker,
1 pakje chocolade puddingpoeder,
V2 liter melk,
1 eetlepel suiker,
1 eetlepel geraspte chocolade,
1 pakje vanille suiker.
We koken van de 5 dl melk met de
rijst, suiker en vanille suiker een ge
bonden brij en maken van het pakje
puddingpoeder volgens de aanwijzin
gen de pudding. In den regel is het
noodig er nog wat suiker aan toe te
voegen, hetgeen den smaak verhoogt.
Inplaats van een puddingvorm
nemen wij een glazen schaal, waarin
de helft van de rijst gedaan wordt,
hierop komt de chocoladepudding en
als deze massa afgekoeld en stevig is
geworden de laatste rijst, die wij naar
het midden toe wat puntig laten op-
Ioopen.
Over het geheel wordt de geraspte
chocolade gestrooid.
Macaronirand met eieren en
tomatensaus.
150 gram macaroni,
50 gram kaas,
100 gram broodkruim (oud brood),
1 eetlepel fijngehakte peterselie,
1 mespunt fijn kruidnagel,
1 zeer fijn gehakte ui,
1 dl melk,
2 eieren,
zout en peper.
De macaroni wordt met zout gaar-
gekookt en het nat laten we daarna uit
lekken, beter nog is de macaroni den
vorigen dag te koken.
We snijden deze in kleine stukjes
(1 cm) en voegen er de stukjes kaas,
broodkruim, peterselie, kruiden, ui,
peper en zout bij en het laatste de
eieren, die met de melk geklopt is,
daarna nemen we een rijstrand en vetj
ten deze in en bestrooien hem flink
met paneermeel, waarna het mengsel
er in gedaan wordt en met paneermeel
bestrooid, hier en daar klontjes boter.
De rand wordt nu 25 a 30 min. in den
oven geplaatst, totdat hij door en door
warm en lichtbruin is.
Beschikt men niet over een rijstrand,
dan wordt een ronde vuurvaste schaal
gebruikt en in het midden een inge
vette leege chocoladebus gezet, zoodat
we dan toch een rand krijgen.
Heeft de macaroni den vereischten
tijd gebakken, dan wordt de vorm ge
stort op een verwarmden schotel en het
midden gevuld met aan plakken gesne
den hare eieren en overgoten met to
matensaus.
Men kan het midden ook opvullen
met vleesch- of vischresten en een
crème of zure eiersaus.
Vischsla.
500 gram gekookte visch.
3 aardappelen.
2 bieten.
1 kropsla.
2 eetlepels azijn.
3 eetlepels slaolie.
1 uitje, peper en zout naar smaak.
1 hard gekookt ei.
De gekookte visch, wordt van vellen
en graten ontdaan en aan kleine stuk
jes gesneden en vermengd met de aan
blokjes gehakte aardappelen, bieten en
de olie, azijn, peper, zout en het uitje,
daarna goed om en om geschept opdat
de verschillende ingrediënten zich
goed vermengen. Zoonoodig zullen we
nog azijn naar smaak bijvoegen.
In een slabak wordt een rand gelegd
van de kropsla, die goed gewasschen
moet zijn, hierop wordt de vischsla
hoog opgestapeld en gegarneerd met
stukjes ei. Indien wij nog wat
mayonaise in voorraad hebben, doen
wij deze over de sla heen.
Versche vruchten met gelei en room.
De tijd nadert weer, dat wij volop
versche vruchten als aardbeien, ker
sen, frambozen, bessen, enz. krijgen.
Hopenlijk zullen de prijzen gelijker
tred houden mpt onze huishoudbeurs
opdat wij den korten tijd dat deze
vruchten er zijn er tevens profijt van
zullen hebben.
Wij kunnen voor deze toespijs, die
daags tevoren gemaakt moet worden,
één soort of meer combineeren en zet
ten b.v. 500 gram gewasschen vruch
ten bestrooid met 100 gram suiker een
uur of 4 in een kom op een koele
plaats, zoodat de suiker zich met het
wegvloeiende sap kan vermengen.
Na dien tijd worden de vruchten uit
geschept of in een paardeharen zeef
gedaan, terwijl wij het vocht opvangen
en met zooveel water vermengen totdat
wij 4 dl vocht hebben. Ook kan men
bij het sap 1 lepel rum, likeur of 1 dl
witte wijn, voegen, doch de hoeveel
heid vocht mag niet meer bedragen.
5 bladen witte- of roode gelatine wor
den in koud water geweekt en in een
schrale dl kokend water opgelost en
bü het vruchtensap gevoegd, dat daarna
wordt weggezet om stijf te worden. De
vruchten worden in een kristallen
schaal gedaan en het sap erover ge
goten, indien deze drillerig wordt.
Even vóór het opdienen wordt 1 dl
room stijf geklopt en de schotel hier
mede gegarneerd.
(Nadruk v«pbodesft.