Kinderen in de vacantie. Het menu van deze week HET HUISHOUDBOEK. Zon, doch met mate. door G. C. MEYER SCHWENCKE. Van de eerste vacantiedag af zullen onze kinderen, vrij als een vogeltje als zij zich gevoelen, zooveel mogelijk naat buiten gaan om zich onbezorgd aan vriendjes en spel te geven. Zijn zij aan zee, dan wordt genoten van de veelal schaarsche zonnedagen en liggen zij languit op het strand om zoo gauw mogelijk eens zomer-indiaan te worden! Toch moet men hiermede zeer voor zichtig te werk gaan, want veelal is het gevolg van de inwerking der sterke zonnestralen, dat zich verschijnselen voordoen, die aan verkoudheid doen denken, n.1. niezen, ontsteking aan de slijmvliezen van neus- en keelholte en hoesten. Sommige medici zijn van meening, dat door de inwerking der zonnestra len en zout verplaatsing in het lichaam veroorzaakt wordt, iie het ontvanke lijk maakt voor infecties. De doktoren waarschuwen er dan ook steeds voor, de kinderen niet te lang aan de sterke zon bloot te stellen. Het beste is, de gulden middenweg te be wandelen, totdat men weet hoe het kind op het buiten zijn en de zon reageert. Kinderen, die de vacanie aan zee doorbrengen, zullen meer ontzien moe ten worden, dan zij, die van de gun stige zomerwarmte in boschrijke stre ken genieten. Trouwens het hangt veelal van de constitutie der kinderen af, welke lucht het beste voor hen is, bosch- of zeelucht. Behooren de kinderen niet tot de sterksten, dan is medisch advies hier omtrent gewenscht. Ook zonnebrand is een onaange naam iets, waarmede de kinderen veel al geplaagd worden, hoewel men dit in de meeste gevallen kan voorkomen. In de eerste dagen mag een kind niet langer dan een half uur in de zon spelen, terwijl daarna de schaduw op gezocht moet worden. Slapen bij felle zon is natuurlijk absoluut verkeerd. Het beste is om de huid der kinde ren met olijf- of zoete amandelolie in te wrijven, vóór zij in de zon gaan, dit werkt verzachtend, dit moet van tijd tot tijd herhaald worden, zoodat het beste is een klein fleschje olie bij de hand te houden. Vaak gebeurt het, dat de kinderen in zee plassen of baden en daarna in de felle zon blijven spelen, zonder dat de huid goed is gedroogd, ook hier door ontstaan zonnebrand Veelal is dit niet alleen zeer pijnlijk, doch ver oorzaakt zelfs koorts en is medisch ad vies noodzakelijk. Om erger te voorkomen is het dus noodig, dat de moeders toezien, dat haar kinderen zich langzaam gewen nen aan den invloed van de zonne stralen, opdat geen noodelooze ziekte of ongemakken een deel van de vacan- tiepret bederven. „Zul je nu eindelijk van die kast ïfgaan?" „Meen en nogmaals neen! Ik zal je laten zien wie hier baas in huis is!" („Ric et Rac"). Van zeer groot belang is het voor een huisvrouw om in een huishoud- ooek of cahier al haar uitgaven op te teekenen, zelfs de kleinste. Het gaat niet om een angstig na tellen of de kas op een paar centen na klopt. Hoofdzaak is, dat men zich een beeld kan vormen, waaraan het huishoudgeld besteed wordt. Nagegaan moet worden of de diverse posten als brood, vleesch, groenten, wasch, gas, enz., enz., in verhouding tot elkander staan en tot het huishoudgeld en of het geld dat voor de voedingsmiddelen wordt uit gegeven in juiste verhouding staat tot hun voedingswaarde. lederen dag wordt een bepaald be drag in een doosje gelegd en op een bloc-note opgeschreven, waaraan het geld is uitgegeven, 's Avonds is het weinig werk om deze uitgaven in het huishoudboek over te nemen onder de verschillende hoofden en éénmaal per maand worden alle posten opgesteld- Een dergelijke eenvoudige boek houding kan iedere huisvrouw gemak kelijk bijhouden. Ervaring en gewoonte zijn de beste leermeesteressen en langzamerhand zal men zoo gewennen aan het huishoud boek, dat men er niet meer buiten kan. Even moeten enkelen wellicht over het critieke punt heen en doorzetten, maar zeker zullen zjj erkennen, dat het toch veel aangenamer is om te weten waar het geld gebleven Is. Wellicht zullen er ook vrouwen zijn, die beweren, dat het dwaas is om alles op te schrijven, omdat zij vinden dat zij niet meer uitgeven dan noodig is. Hadden ook deze optimististen gere geld hare uitgaven opgeschreven en maand na maand vergeleken, dan hadden zij opgemerkt dat op verschil lende posten bezuinigd had kunnen worden. Hoe vaak komt 't niet voor, dat men de eindposten nagaat en dan bij zich zelf denkt: „Heb ik zóóveel voor dezen of genen post uitgegeven!" Op vleesch kan men b.v. veelal be zuinigen door een gerecht van kaas of eieren. Gasrekening zal meerma len te hoog blijken, omdat men on- noodig lang water heeft laten koken, of vergeet groenten, aardappelen enz. indien zij eenmaal koken op den spaarbrander gaar te laten worden. (Nadruk verboden). SCHOONHEIDSVERZORGING IN DEN ZOMER. In ieder jaargetijde heeft men weer op een andere manier rekening te hou den met de verzorging van het gelaat. 's Zomers is het de zon, die velen vaak parten speelt, indien zij niet de noodige voorzorgen hebben genomen ter bescherming van hun huid. Vooral zeer blonde en rossige menschen, die veelal een zeer teere huid hebben, moeten voorzichtig zijn en krijgen vaak sproeten en leelijke bruine vlek ken, die echter in den regel 's winters wel weer verdwijnen, althans grooten- deels. Beter is het om dit euvel te voor komen en moet men het gelaat met vette crème of olie inwrijven, als men veel in de zon komt. Het spreekt van zelf, dat dit niet zóó gedaan moet wor den, dat men een zeer vette glimmende huid krijgt, doch men moet de crème in de huid masseeren met de vinger toppen. Koude baden zijn voor een gevoe lige huid niet aan te bevelen, dus neme men liever lauw water en als men hard water heeft, voegt men borax toe. Bijzondere aandacht moet men aan de zeepsoort schenken, het beste is overvette zeep, die weinig alkali bevat. Voor een huid, die spoedig roode vlek ken of puistjes heeft is speciale huid- zeep zeer aan te raden. 's Avonds wordt het gelaat goed met lauw water of olie gereinigd, daarna met nachtcrème ingevet. Poeder kan men 's zomers geregeld gebruiken, i het werkt afkoelend en geeft de huid een matte tint. Tegen de zomerplaag, waarmede vele dames e kampen heb ben, het transpireeren, is het beste om niet te aansluitende kleeding te dra gen en de huid vaak te wasschen met water en azijn of e<fa hée'te oplossing van water en schoonheidsklei en daar na poederen. Zijn vriendin (bewonderend): Hoe krijg je toch al die grappige boeken voor elkaar?. Humoristisch schrijver: Heel een voudig! Ik ga zitten lachen en dan denk ik terug. Zondag: Tomatensoep, kalfsgehakt, Aardappelen, Aardbeien met slagroom. Maandag: Runderlapjes, Andijvie, aardapelen, Chocolade vla. Dinsdag: Rollade,, Worteltjes, aardappelen,, Bessenvla met biscuit. Woensdag: Tomatensla, Koud vleesch, Postelein, Aardappelen, Kersen. Donderdag: Saucijsjes, Bloemkool,, Aardappelen, Griesmeel met abrikozen. Vrijdag: Bloemkoolsoep, Gebakken schol, Sla, Gebakken aardappelen. Vrijdag II: Bloemkoolsoep, Sla met eieren, Gebakken aardappelen. Banaan. Zaterdag: Gehakt, stoofsla, Aardappelen, Koude rijstenbrij. DE BEREIDING VAN JAM. Nu de tijd der zomervruchten is ge komen, willen wij deze week recepten geven voor het maken van jam. Wij zouden willen aanraden niet te groote hoeveelheden jam tegelijk ti koken, daar men dan niet zooveel extra moeite heeft. Om te beginnen moet steeds gezorgd worden voor mooi gaaf, niet te overrijp fruit, zooals wij vroe ger reeds aangegeven hebben en voor goede kwaliteit suiker. De potten moeten met heet water en soda schoon gemaakt worden, daarna met warm water naspoelen, en omgekeerd laten uitlekken. De jam wordt, indien ze op juiste dikte is aangekookt, een weinig afge koeld en daarna worden de potten met de nog warme jam gevuld en afgeslo ten met cellephaan, of perkament papier en een klein elastiekje. Goedkoope suiker geeft bij het ko ken veel schuim en de hiermede ge maakte jam is veelal aan bederf onder hevig. Bij het roeren gebruikt men een houten lepel en voor het koken een dikke aluminimum pan of een abso luut onbeschadigde emaille. De jam is genoeg ingekookt, indien men een schepje op een 'schoteltje laat bekoelen en dit na eenige minuten de vereischte dikte heeft. Men moet er echter reke ning mee houden, dat jam, na een dag staan altijd dikker wordt. Men vergeten niet den naam op elk potje te vermelden. Kruisbessen- en bessenjam. Zes pond kruisbessen, twee pond roode bessen en vier en een half pond inmaaksuiker. De bessen worden gewasschen en van steeltjes ontdaan, daarna met een dl, water langzaam aan den kook ge bracht en de suiker bijgevoegd, terwijl we blijven roeren, totdat de vruchten zacht zijn en de jam de vereischte dikte heeft. Deze jam is minder bekend, doch bijzonder smakelijk. Aardbeien jam. Bij het uitzoeken der aardbeien moe ten we zeer zorgvuldig te werk gaan. Deze heerlijke geurige vruchten heb ben gauw zachte plekken, die den ge- heelen smaak kunnen bederven. We rekenen 4 pond suiker, 5 pond vruchten en sap van 2 a 3 citroenen. De vruchten worden van de kroon tjes ontdaan, gewasschen en met de citroensap in een pan aan de kook ge bracht, indien het sap uit de vruchten kookt, wordt de suiker erbij gedaan, daarna op het kookpunt gebracht, ter wijl we voortdurend roeren en de warmte onder de pan wat verminde ren. Na een uur ongeveer zal de jam de vereischte dikte hebben, waarvan men zich op de aangegeven wijze zal moe ten overtuigen. De bijvoeging van citroensap is niev strikt noodig, doch geschiedt omdat velen aardbeien-jam te zoet vinden. Zeer voordeelige jam verkrijgt men door: 2 pond aardbeien, 3 pond rabarber stelen, 5 pond suiker, met elkaar te koken. De rabarber wordt gewasschen en in kleine stukjes f gesneden, daarna met de aardbeien en suiker gesmolten en ingekookt. Rabarber marmelade. 6 pond rabarber, 5 pond suiker, 50 gram amandelen, schil van 3 groote. of 4 kleine citroenen. i ss I We broeien de amandelen een mi nuut of 5 in warm water, verwijderen daarna de huidjes en schillen de ci troenen zéér dun af, zoodat wij het wit niet raken, daarna worden de stukjes rabarber met de suiker, aman delen en schiltjes in de pan gedaan en onder voortdurend roeren aan den kook gebracht, terwijl wij de marme lade laten doorkoken, todat deze de vereischte dikte heeft, waarna de amandelen en schilletjes zooveel mo gelijk worden verwijderd en de potten worden gevuld. Roode bessenjam. 4 pond roode bessen, 3 pond suiker. De bessen worden gewasschen en afgerist en met de suiker langzaam aan den kook gebracht, daarna inko ken tot de vereischte dikte is ver kregen. We kunnen ook gelijke hoeveelhe den kersen en bessen of aardbeien en bessen tezamen koken. Indien er kersen bijgenomen wor den, dan voegen wij op elke twee pond kersen 1 kopje water bij. Aardbeien in gelei. We rekenen op een pond rijpe aard beien 350 gram suiker, wasschen de vruchten, die van het steeltje ontdaan zijn en doen ze laag om laag met de suiker in een steenen kom, slabak of dergelijke, waar de vruchten 24 uur in blijven staan, daarna doen wij ze in de pan en brengen ze zachtjes aan den kook, totdat de siroop de vereischte dikte heeft. Abrikozen jam. 4 pond abrikozen, 4 pond suiker, V» liter water. Wij gebruiken voor het maken van deze jam evenveel suiker als vruchten, die gewogen worden, nadat zij met een roestvrij mesje in tweeën gesneden zijn en van de pit ontdaan, waarna wa ter, suiker en vruchten langzaam aan den kook gebracht worden onder voortdurend roeren. Enkele kernen 1 worden uit de pitten genomen en na- s dat zij van het huidje ontdaan zijn, I medegekookt, daarna de jam inkoken z op de vereischte dikte. n ii Johan, dien je al lang in deze familie? De met vreemde woorden overhoop liggende huisknecht: O ja meneer al sinds de derde degeneratie!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 18