Kinderen in de vacantie.
Het menu van deze week
HET HUISHOUDBOEK.
Zon, doch met mate.
door G. C. MEYER SCHWENCKE.
Van de eerste vacantiedag af zullen
onze kinderen, vrij als een vogeltje als
zij zich gevoelen, zooveel mogelijk naat
buiten gaan om zich onbezorgd aan
vriendjes en spel te geven.
Zijn zij aan zee, dan wordt genoten
van de veelal schaarsche zonnedagen
en liggen zij languit op het strand om
zoo gauw mogelijk eens zomer-indiaan
te worden!
Toch moet men hiermede zeer voor
zichtig te werk gaan, want veelal is het
gevolg van de inwerking der sterke
zonnestralen, dat zich verschijnselen
voordoen, die aan verkoudheid doen
denken, n.1. niezen, ontsteking aan de
slijmvliezen van neus- en keelholte en
hoesten.
Sommige medici zijn van meening,
dat door de inwerking der zonnestra
len en zout verplaatsing in het lichaam
veroorzaakt wordt, iie het ontvanke
lijk maakt voor infecties.
De doktoren waarschuwen er dan ook
steeds voor, de kinderen niet te lang
aan de sterke zon bloot te stellen. Het
beste is, de gulden middenweg te be
wandelen, totdat men weet hoe het kind
op het buiten zijn en de zon reageert.
Kinderen, die de vacanie aan zee
doorbrengen, zullen meer ontzien moe
ten worden, dan zij, die van de gun
stige zomerwarmte in boschrijke stre
ken genieten. Trouwens het hangt
veelal van de constitutie der kinderen
af, welke lucht het beste voor hen is,
bosch- of zeelucht.
Behooren de kinderen niet tot de
sterksten, dan is medisch advies hier
omtrent gewenscht.
Ook zonnebrand is een onaange
naam iets, waarmede de kinderen veel
al geplaagd worden, hoewel men dit in
de meeste gevallen kan voorkomen.
In de eerste dagen mag een kind
niet langer dan een half uur in de zon
spelen, terwijl daarna de schaduw op
gezocht moet worden. Slapen bij felle
zon is natuurlijk absoluut verkeerd.
Het beste is om de huid der kinde
ren met olijf- of zoete amandelolie in
te wrijven, vóór zij in de zon gaan, dit
werkt verzachtend, dit moet van tijd
tot tijd herhaald worden, zoodat het
beste is een klein fleschje olie bij de
hand te houden.
Vaak gebeurt het, dat de kinderen
in zee plassen of baden en daarna in
de felle zon blijven spelen, zonder dat
de huid goed is gedroogd, ook hier
door ontstaan zonnebrand Veelal is
dit niet alleen zeer pijnlijk, doch ver
oorzaakt zelfs koorts en is medisch ad
vies noodzakelijk.
Om erger te voorkomen is het dus
noodig, dat de moeders toezien, dat
haar kinderen zich langzaam gewen
nen aan den invloed van de zonne
stralen, opdat geen noodelooze ziekte
of ongemakken een deel van de vacan-
tiepret bederven.
„Zul je nu eindelijk van die kast
ïfgaan?"
„Meen en nogmaals neen! Ik zal je
laten zien wie hier baas in huis is!"
(„Ric et Rac").
Van zeer groot belang is het voor
een huisvrouw om in een huishoud-
ooek of cahier al haar uitgaven op te
teekenen, zelfs de kleinste.
Het gaat niet om een angstig na
tellen of de kas op een paar centen
na klopt. Hoofdzaak is, dat men zich
een beeld kan vormen, waaraan het
huishoudgeld besteed wordt.
Nagegaan moet worden of de
diverse posten als brood, vleesch,
groenten, wasch, gas, enz., enz., in
verhouding tot elkander staan en tot
het huishoudgeld en of het geld dat
voor de voedingsmiddelen wordt uit
gegeven in juiste verhouding staat tot
hun voedingswaarde.
lederen dag wordt een bepaald be
drag in een doosje gelegd en op een
bloc-note opgeschreven, waaraan het
geld is uitgegeven, 's Avonds is het
weinig werk om deze uitgaven in het
huishoudboek over te nemen onder de
verschillende hoofden en éénmaal per
maand worden alle posten opgesteld-
Een dergelijke eenvoudige boek
houding kan iedere huisvrouw gemak
kelijk bijhouden.
Ervaring en gewoonte zijn de beste
leermeesteressen en langzamerhand zal
men zoo gewennen aan het huishoud
boek, dat men er niet meer buiten
kan.
Even moeten enkelen wellicht over
het critieke punt heen en doorzetten,
maar zeker zullen zjj erkennen, dat
het toch veel aangenamer is om te
weten waar het geld gebleven Is.
Wellicht zullen er ook vrouwen
zijn, die beweren, dat het dwaas is
om alles op te schrijven, omdat zij
vinden dat zij niet meer uitgeven
dan noodig is.
Hadden ook deze optimististen gere
geld hare uitgaven opgeschreven en
maand na maand vergeleken, dan
hadden zij opgemerkt dat op verschil
lende posten bezuinigd had kunnen
worden.
Hoe vaak komt 't niet voor, dat men
de eindposten nagaat en dan bij zich
zelf denkt: „Heb ik zóóveel voor dezen
of genen post uitgegeven!"
Op vleesch kan men b.v. veelal be
zuinigen door een gerecht van kaas
of eieren. Gasrekening zal meerma
len te hoog blijken, omdat men on-
noodig lang water heeft laten koken,
of vergeet groenten, aardappelen enz.
indien zij eenmaal koken op den
spaarbrander gaar te laten worden.
(Nadruk verboden).
SCHOONHEIDSVERZORGING
IN DEN ZOMER.
In ieder jaargetijde heeft men weer
op een andere manier rekening te hou
den met de verzorging van het gelaat.
's Zomers is het de zon, die velen
vaak parten speelt, indien zij niet de
noodige voorzorgen hebben genomen
ter bescherming van hun huid. Vooral
zeer blonde en rossige menschen, die
veelal een zeer teere huid hebben,
moeten voorzichtig zijn en krijgen
vaak sproeten en leelijke bruine vlek
ken, die echter in den regel 's winters
wel weer verdwijnen, althans grooten-
deels.
Beter is het om dit euvel te voor
komen en moet men het gelaat met
vette crème of olie inwrijven, als men
veel in de zon komt. Het spreekt van
zelf, dat dit niet zóó gedaan moet wor
den, dat men een zeer vette glimmende
huid krijgt, doch men moet de crème
in de huid masseeren met de vinger
toppen.
Koude baden zijn voor een gevoe
lige huid niet aan te bevelen, dus neme
men liever lauw water en als men hard
water heeft, voegt men borax toe.
Bijzondere aandacht moet men aan
de zeepsoort schenken, het beste is
overvette zeep, die weinig alkali bevat.
Voor een huid, die spoedig roode vlek
ken of puistjes heeft is speciale huid-
zeep zeer aan te raden.
's Avonds wordt het gelaat goed met
lauw water of olie gereinigd, daarna
met nachtcrème ingevet. Poeder kan
men 's zomers geregeld gebruiken, i
het werkt afkoelend en geeft de huid
een matte tint. Tegen de zomerplaag,
waarmede vele dames e kampen heb
ben, het transpireeren, is het beste om
niet te aansluitende kleeding te dra
gen en de huid vaak te wasschen met
water en azijn of e<fa hée'te oplossing
van water en schoonheidsklei en daar
na poederen.
Zijn vriendin (bewonderend): Hoe
krijg je toch al die grappige boeken
voor elkaar?.
Humoristisch schrijver: Heel een
voudig! Ik ga zitten lachen en dan
denk ik terug.
Zondag:
Tomatensoep, kalfsgehakt,
Aardappelen,
Aardbeien met slagroom.
Maandag:
Runderlapjes,
Andijvie, aardapelen,
Chocolade vla.
Dinsdag:
Rollade,,
Worteltjes, aardappelen,,
Bessenvla met biscuit.
Woensdag:
Tomatensla,
Koud vleesch,
Postelein,
Aardappelen,
Kersen.
Donderdag:
Saucijsjes,
Bloemkool,,
Aardappelen,
Griesmeel met abrikozen.
Vrijdag:
Bloemkoolsoep,
Gebakken schol,
Sla,
Gebakken aardappelen.
Vrijdag II:
Bloemkoolsoep,
Sla met eieren,
Gebakken aardappelen.
Banaan.
Zaterdag:
Gehakt, stoofsla,
Aardappelen,
Koude rijstenbrij.
DE BEREIDING VAN JAM.
Nu de tijd der zomervruchten is ge
komen, willen wij deze week recepten
geven voor het maken van jam.
Wij zouden willen aanraden niet te
groote hoeveelheden jam tegelijk ti
koken, daar men dan niet zooveel extra
moeite heeft. Om te beginnen moet
steeds gezorgd worden voor mooi gaaf,
niet te overrijp fruit, zooals wij vroe
ger reeds aangegeven hebben en voor
goede kwaliteit suiker. De potten
moeten met heet water en soda schoon
gemaakt worden, daarna met warm
water naspoelen, en omgekeerd laten
uitlekken.
De jam wordt, indien ze op juiste
dikte is aangekookt, een weinig afge
koeld en daarna worden de potten met
de nog warme jam gevuld en afgeslo
ten met cellephaan, of perkament
papier en een klein elastiekje.
Goedkoope suiker geeft bij het ko
ken veel schuim en de hiermede ge
maakte jam is veelal aan bederf onder
hevig. Bij het roeren gebruikt men
een houten lepel en voor het koken een
dikke aluminimum pan of een abso
luut onbeschadigde emaille. De jam is
genoeg ingekookt, indien men een
schepje op een 'schoteltje laat bekoelen
en dit na eenige minuten de vereischte
dikte heeft. Men moet er echter reke
ning mee houden, dat jam, na een dag
staan altijd dikker wordt.
Men vergeten niet den naam op elk
potje te vermelden.
Kruisbessen- en bessenjam.
Zes pond kruisbessen, twee pond
roode bessen en vier en een half pond
inmaaksuiker.
De bessen worden gewasschen en
van steeltjes ontdaan, daarna met een
dl, water langzaam aan den kook ge
bracht en de suiker bijgevoegd, terwijl
we blijven roeren, totdat de vruchten
zacht zijn en de jam de vereischte
dikte heeft.
Deze jam is minder bekend, doch
bijzonder smakelijk.
Aardbeien jam.
Bij het uitzoeken der aardbeien moe
ten we zeer zorgvuldig te werk gaan.
Deze heerlijke geurige vruchten heb
ben gauw zachte plekken, die den ge-
heelen smaak kunnen bederven.
We rekenen 4 pond suiker, 5 pond
vruchten en sap van 2 a 3 citroenen.
De vruchten worden van de kroon
tjes ontdaan, gewasschen en met de
citroensap in een pan aan de kook ge
bracht, indien het sap uit de vruchten
kookt, wordt de suiker erbij gedaan,
daarna op het kookpunt gebracht, ter
wijl we voortdurend roeren en de
warmte onder de pan wat verminde
ren.
Na een uur ongeveer zal de jam de
vereischte dikte hebben, waarvan men
zich op de aangegeven wijze zal moe
ten overtuigen.
De bijvoeging van citroensap is niev
strikt noodig, doch geschiedt omdat
velen aardbeien-jam te zoet vinden.
Zeer voordeelige jam verkrijgt men
door:
2 pond aardbeien,
3 pond rabarber stelen,
5 pond suiker,
met elkaar te koken. De rabarber
wordt gewasschen en in kleine stukjes f
gesneden, daarna met de aardbeien en
suiker gesmolten en ingekookt.
Rabarber marmelade.
6 pond rabarber, 5 pond suiker, 50
gram amandelen, schil van 3 groote. of
4 kleine citroenen. i ss I
We broeien de amandelen een mi
nuut of 5 in warm water, verwijderen
daarna de huidjes en schillen de ci
troenen zéér dun af, zoodat wij het
wit niet raken, daarna worden de
stukjes rabarber met de suiker, aman
delen en schiltjes in de pan gedaan
en onder voortdurend roeren aan den
kook gebracht, terwijl wij de marme
lade laten doorkoken, todat deze de
vereischte dikte heeft, waarna de
amandelen en schilletjes zooveel mo
gelijk worden verwijderd en de potten
worden gevuld.
Roode bessenjam.
4 pond roode bessen, 3 pond suiker.
De bessen worden gewasschen en
afgerist en met de suiker langzaam
aan den kook gebracht, daarna inko
ken tot de vereischte dikte is ver
kregen.
We kunnen ook gelijke hoeveelhe
den kersen en bessen of aardbeien en
bessen tezamen koken.
Indien er kersen bijgenomen wor
den, dan voegen wij op elke twee pond
kersen 1 kopje water bij.
Aardbeien in gelei.
We rekenen op een pond rijpe aard
beien 350 gram suiker, wasschen de
vruchten, die van het steeltje ontdaan
zijn en doen ze laag om laag met de
suiker in een steenen kom, slabak of
dergelijke, waar de vruchten 24 uur in
blijven staan, daarna doen wij ze in
de pan en brengen ze zachtjes aan den
kook, totdat de siroop de vereischte
dikte heeft.
Abrikozen jam.
4 pond abrikozen, 4 pond suiker,
V» liter water.
Wij gebruiken voor het maken van
deze jam evenveel suiker als vruchten,
die gewogen worden, nadat zij met een
roestvrij mesje in tweeën gesneden
zijn en van de pit ontdaan, waarna wa
ter, suiker en vruchten langzaam aan
den kook gebracht worden onder
voortdurend roeren. Enkele kernen 1
worden uit de pitten genomen en na- s
dat zij van het huidje ontdaan zijn, I
medegekookt, daarna de jam inkoken z
op de vereischte dikte. n
ii
Johan, dien je al lang in deze
familie?
De met vreemde woorden overhoop
liggende huisknecht: O ja meneer
al sinds de derde degeneratie!