een strijdvaardige vrouw.
(Shanghai).
Het menu van deze week
Mevrouw Soen Yat Sen zet het werk
van haar overleden man voort.
door
EDGAR SNOW.
Dit artikel werd geschreven
door een enthousiast vereerder
van Mevrouw Soen Yat Sen.
Zonder ons met zijn conclusies
te vereenigen, nieenen wij onzen
lezers dit artikel, dat ons een
kijkje geeft in de binnenlund-
sche, nog zeer verwarde toestan
den van China, niet te mogen
onthouden.
In de vredige Molière-straat te
Shanghai bevindt zich een klein, onbe
duidend huis, waar de gordijnen steeds
gesloten zijn. De nieuwsgierige voor
bijganger, opmerkzaam gemaakt door
de talrijke bezoekers, werklieden,
studenten, schrijvers en professoren
die dit huis binnentreden, zal niet na
laten zich op de hoogte te stellen, wie
dt bewoners ervan zijn. Met een zeke
ren eerbied zal hem dan verteld wor
den, dat dit het huis is van mevrouw
Soen Yet Sen, de weduwe van den
grooten pionier van het nieuwe China.
Zij is een van de weinige overleven
den van de vroegere omgeving van
Soen Yet Sen. Zij houdt ook nog
steeds het vaandel hoog van de Chi-
neesche revolutie. Haar onvoorwaar
delijke strijd voor de idealen van haar
overleden man, een uitputtende strijd
in een land van zulke ingewortelde tra
dities, is niet verzwakt en heeft haar
n:et in het minst uitgeput: het gelaat
i an deze vrouw met de vele gaven, toe
gewijd aan hooge idealen, straalt van
ziuvere goedheid.
Zij haat de onwaarachtigheid en ver
afschuwt de halve waarheden, haar
persoonlijkheid heeft veel weg van die
van Ghandi. Het lijder van het Chi-
neesche volk is haar eigen leed en ik
zal nooit haar betraande oogen verge
ten voor het schouwspel van 200 ver
koolde Iqken van jonge werklieden,
omgekomen bij een brand in een werk
plaats, waarin de elementaire veilig
heidsmaatregelen niet in acht waren
genomen.
De eerste onder de Chlnce-
sehe vrouwen.
Soeng Tsjijng Ling is de meisjes
naam van mevrouw Soen. Zij heeft op
een Europeesche lagere school in haar
eigen land gestudeerd, studeerde ver
volgens aan Amerikaansche universi
teiten en keerde in 1914 in China
terug.
Op negentienjarigen leeftijd liet
Soeng Tsjing Ling zich bij de Kwo Min
Tang inschrijven, enkele maanden
voordat de pasgestichte republiek op
haar beurt omver werd geworpen. Ze
moest vluchten naar Japan, waar zij
kennis maakte met dr. Soen. Zij trouw
de hem in 1915 en tot 1925. het jaar
waarin haar man stierf, was zij zijn
meest toegewijde medewerkster bij het
leiden van de Kwo Min Tang. In het
tijdvak, dat de Kwo Min Tang haar
ttrootste successen bereikte, werd me
vrouw Soen de leidster van de Chi-
neesehe jeugdbeweging. Zij maakte
deel uit van het centrale executieve
comité en was een voorstandster van
®en toenadering der Russpn.
Toen in 1927 de Kwo Min Tang in
tweeën uiteenviel en de politieke so-
•'ale denkbeelden van Soen Yat Ren
Plaats gingen maken voor een militai-
•"istisehe ideologie, verliet mevrouw
haar land, waar zij eerst in 1930 terug
keerde.
Z(| houdt de traditie van
Roen Yat Sen hoog.
Te\erg»efs boden de tegenwoordige
hinppsebe machthebbers haar hooge
trekkingen aan, zelf schonk het gou-
jernonient baar een schitterend huis
e Nanking, tevergeefs trachtte de
.W k ,ang llaar 00k te winnen
di«*hefd dat u lnake.n van de omstan-
hleld D« v van kinderen
Na nk in Po K*'? M,ln Tang stichUe
Nanking een school voor de kinderen
boden i,inar i ',en der 'evolutie en
heeft ai del ,eidin8 «van aan. Ze
gen »fi schitterende aanbiedih-
onlni™ enI onbeschroomd aan de
rend dat Ju" echt»enoot verkla-
eJ h' f Dy -T les8e» democratie
en hooge sociale rechtvaardigheid ver
de voeten vertSen
iunta van P«ng ,lg verklaart. dat de
u,a, generaals, welke op het
leidt "niet* d<3 Chin,eesche volkspartij
leidt, niets gemeen heeft met de schep
ping van Soen Yat Sen En om dit Te
£eïï?e»n b!,h0eft h« slechls te herin
Z wSS, f00"00!1 Cbineesche boe-
i lg MInde drie 'iaar door
gene,'a"8 zii"
Tegen haar eigen familie.
Omringd door de vijandigheden van
de tegenwoordige regeerders, uitgeput
Sïeeeva,7rtctige Zieikte' Strijdt de we-
duwe van den grooten Soen Yat Sen
niet al haar krachten 0111 den geest
we"w «eheS
Tang ui Bst'chtlng van de Kwo Min
'ang. Men schouwt haar dikwiils als
een gevoelige
haai geenszins zonder medelijden te
strijden zelfs tegen haar eigen fami-
van fin" ~-ar ,)roeder' de)1 minister
van financien Soeng, tegen haar
schoonvader Tsjang Kai Sjek, tegen
haar tweeden zwager Koong, president
rpnt Cent.rale Bank en lid van het
centrale comité van de Kwo Min Tang.
De IJga van Soeng Tsjing Ling.
Kortgeleden heeft de weduwe van
Soen Vat Sen een „Liga voor de ve"
7" ae burgerrechten" go-
sticht. Onder de heerschappij van een
gouvernementaal stelsel, dat alleen
reeds de studie van andere politieke
levensbeschouwingen een ernstig mis-
dryf vind beteekent de stichting Vau
een dergelyke liga een staaltje van
grooten moed. vooral omdat Soeng
Buig zich als eerste opgave ge-
Poli?ikèeeJp Vrijheid van de 50.000
ÏÏffi gevangenen te eischen, te
strijden voor vrijheid van vergaderen
woord en levensbeschouwing. Omdai
HbpM opgavjf'1 voor bet grootste ge-
bet °0genblik niet te ver-
werkelyken zyn. doet de liga vooral
pogingen om eiken gevangene door
«;en regelmatige rechtbank te laten be-
rechten en hem een doeltreffende vei
(lediging te verschaffen, maar vooraf
wrJlri* door harbaarsche en
i !Ju l^^oden flan gevangenen een
schuldbekentenis wordt ontlokt.
Het Chfneesche roode leger.
nn?uj®ng Tsjing Ling steekt haar sym
pathie voor de roode legers, welke een
wanhopigen strijd leveren om de vijf
tig millioen Chineezen van de Centrale
provincies tegen de wraak van het
gouvernement van Nanking niet onder
?to.ele(n banken. Over het algemeen
is het onbekend dat het niet officieele
communistische gouvernement den
dat hPiaa"iJapan hepft verkla«d. ei,
dat het zich omringd door vijanden
en ondanks de superioriteit van de
st°»BnHri1»mlnta'.e groepen- toch weet
staande te houden.
De roode troepen hebben hun in
vloedsfeer voortdurend kunnen uit
breiden en verschillende door Nan
king uitgezonden legerdivisies zijn
naar de roode overgeloopen.
v-s-vmPatbie van Mevrouw Soen
1 at Sen voor het Chineesche roode
leger is verklaarbaar, het strijd nage
noeg voor dezelfde idealen, als die van
haar overleden man.
fhe Humorist.
„Wel. wel. Op het punt om een
appel te stelen, nietwaar?"
„Maar. mijnheer, heeft u dan
iog nooit gehoord van den fascls-
tischen groet?"
Zondag:
Pouletsoep,
Kalfsoesters, snijbooncn,
Aardappelen.
Vruchten-surprise.
Maandag:
Gebraden ham,
Bloemkool.
Aardappelen,
Griesmeel met ananas-saus.
Dinsdag:
Bloemkooisoep,
Goulasch,
Prinsesseboonen.
Aardappelen,
Kropsla.
Woensdag:
Varkenslapjes.
Gestoofde tomaten,
Rijst,
Broodschotel.
Donderdag:
Runderrollade.
Andijvie.
Aardappelen,
Flensjes.
Vrijdag:
Tomatensoep.
G„stoofde kabeljauw.
Botersaus.
Worteltjes.
Vrijdag ii:
Geroosterd brood met
tomaten en kaas,
Sla met komkommers.
Eieren.
Gebakken aardappelen,
Pruimen compote.
Zaterdag:
Gehakt.
Postelein. Aardappelen.
Zure of dikke melk.
Vruchtensurprise.
5 dL. gemengd fruit, Vi liter melk, 2
eierdooiers, 50 gram suiker, geraspte
schil van 1 citroen. 50 gram fijne suiker,
2 eiwitten.
De vruchten worden aan kleine stuk
jes gesneden, totdat we een hoeveelheid
van 1 halven liter of 5 kleine theekopjes
hebben verkregen. Wy kunnen hiervoor
banaan, appel, pruimen, sinaasappel,
meloen, enz. gebruiken of wel gemengd
fruit uit het blik. dat we in een kom
doen en met 1 eetlepel suiker be
strooien, indien het versch fruit is. an
ders bliift de suiker achterwege.
We koken de melk en voegen deze
lepelsgewiize bij de eierdooiers, die met
50 gram suiker schuimig gklopt zijn,
en zetten daarna de vloeistof op een
lage pit om onder voortdurend kloppen
te laten binden, daarna van het vuur
nemen en de geraspte schil doorroeren
en in een vuurvasten schotel overbren
gen en bedekken met het fruit.
Het wit der beide eierdooiers met 25
gram suiker kloppen totdat het zóó stijf
is, dat men het snijden kan, daarna
de overige 25 gram fijne suiker erdoor
kloppen en tenslotte over de vruchten
doen.
De schotel wordt in een niet te war
men oven geplaatst, om het eiwit
croquant te laten worden en lichtbruin,
waarna men de toespijs koud laat wor
den. en in den schotel opdient.
Naar verkiezing kan men ook een
onderlaag van cake nemen.
Gebraden ham.
1 stuk ruwe ham van 1 pond (zonder
been). 3 tomaten, broodkruimels of be
schuit, 1 ui, peper en zout, 1 theelepel
gehakte peterselie, 100 gram boter.
De ham wordt gezouten en met peper
bestrooid, daarna opgezet met koud wa
ter en de ham in de boter aan beide zij
den 10 minuten bruin laten braden, de
ham wordt op zij geschoven en nu
wordt de in boter gesnipperde ui ge
fruit, en de aan plakken gesneden to
maten.
Men kan de tomaten eerst van het
velletje ontdoen, door ze even in kokend
water te laten liggen.
Het vleesoh wordt uit de pan geno
men en op een verwarmden schotel ge
legd, daarna een flinke scheut water
bijgevoegd en zooveel brood of beschuit-
kruim, totdat een geOVnden massa is
verkregen, waardoor tenslotte de peter
selie wordt geroerd, waarmede de ham
wordt bedekt.
Geroosterd brood met tomaten eu kaas
100 gram geraspte kaas. 2 groote to
maten, 3 eetlepels molk met water, pe
per en zout.
De tomaten worden in heet water ge
dompeld en van het vel ontdaan en in
plakken gesneden. Melk met water wor
den in een pannetje gedaan met de ge
raspte kaas, de peper en het zout en
roerende verwarmd, daarna de plakken
tomaat bijgevoegd en alles tezamen
zachtjes gestoofd. Zet men het op een
te fel vuur. dan wordt de kaas niet sma
kelijk.
Sneetjes brood worden geroosterd of
in de koekepan aan beide kanten ge
bakken, daarna bedekt met het meng
sel en warm opgediend.
Zure melk.
Zure of dikke melk is niet alleen een
smakelijke, maar tevens een zéér ge
zonde toespijs.
Men neemt 2 liter melk en laat deze
(ongekookt) zuur worden, 's zomers in
de zon, 's winters bii de kachel en wel
zóó, dat het een stijve massa is ge
worden.
In een vergiet wordt een linnen doek
gelegd, die v.V dicht geweven moet zyn,
en hierop giet men de zure melk uit,
en waarna men het vocht laat weg
vloeien.
Het dikke bezinksel wordt met een
zilveren lepel uitgeschept en in een
schaal gedaan, geklopt en opgediend
met suiker, waardoor kaneel is geroerd
en biscuit of beschuit
Deze dikke melk smaakt zeer goed bii
versche vruchten.
Yleeschballetjes.
250 gram vleeschresten, 1 flinke ui,
kerry, peper, zout, 1 ei. 1 eetlepel fijn
gehakte peterselie, 1 eetlepel sla-olie,
paneermeel, frituurvet
We hakken of malen het vleesch zeer
fy'n en kneden dit met de eierdooier,
peper en zout, kerry tot een samenhan
gend geheel, waarvan kleine balletjes
gemaakt worden.
Het eiwit kloppen we met 1 eetlepel
sla-olie en 1 eetlepel water, waarna de
balletjes eerst door eiwit, daarna door
paneermeel en tenslotte nogmaals door
het eiwit worden gerold en in het heete
frituurvet, waarvoor we het best sla-olie
kunnen gebruiken, bruin en knappend
worden gebakken; daarna op een grauw
papier gelegd om 't vet er uit te laten
trekken.
Een schaaltje van deze vleeschbaile-
tjes worden 's namiddags bii thee of
een appératif speciaal door heéren zéér
op priis gesteld, evenals gebakken pin
da's en amandelen.
Komkommers.
Mooie gave komkommers kan men
minstens 3 a 4 weken bewaren, indien
men ze met den kant waarmede zii aan
den steel bevestigd geweest zyn, eenige
cm in water plaatst, dat men geregeld
ververscht.
Men kan ze eveneens dompelen in
een oplossing van 20 boorzuur en
water en daarna in vloeipapier wikke
len, dat eveneens in deze boorzuurop-
lossing vochtig is gemaakt.
Fyne houtskool is eveneens uitste
kend om komkommers eenige weken
goed te houden. Mer. zorge echter
steeds, dat de vruchten voorzichtig be
handeld worden.
Voor het schillen der komkommers
moet men even proeven of zy niet te
bitter zyn en tevens schillen van den
steel af naar beneden.
Behalve als komkommersla worden de
vruchten ook gestoofd opgediend, waar
toe men de geschilde komkommers door
snijdt, het zaad met een zilveren lepel
verwijdert en daarna in stukken snijdt,
die men in boter gaat smoort, zout en
peper, en water met een bouillon blokje