een strijdvaardige vrouw. (Shanghai). Het menu van deze week Mevrouw Soen Yat Sen zet het werk van haar overleden man voort. door EDGAR SNOW. Dit artikel werd geschreven door een enthousiast vereerder van Mevrouw Soen Yat Sen. Zonder ons met zijn conclusies te vereenigen, nieenen wij onzen lezers dit artikel, dat ons een kijkje geeft in de binnenlund- sche, nog zeer verwarde toestan den van China, niet te mogen onthouden. In de vredige Molière-straat te Shanghai bevindt zich een klein, onbe duidend huis, waar de gordijnen steeds gesloten zijn. De nieuwsgierige voor bijganger, opmerkzaam gemaakt door de talrijke bezoekers, werklieden, studenten, schrijvers en professoren die dit huis binnentreden, zal niet na laten zich op de hoogte te stellen, wie dt bewoners ervan zijn. Met een zeke ren eerbied zal hem dan verteld wor den, dat dit het huis is van mevrouw Soen Yet Sen, de weduwe van den grooten pionier van het nieuwe China. Zij is een van de weinige overleven den van de vroegere omgeving van Soen Yet Sen. Zij houdt ook nog steeds het vaandel hoog van de Chi- neesche revolutie. Haar onvoorwaar delijke strijd voor de idealen van haar overleden man, een uitputtende strijd in een land van zulke ingewortelde tra dities, is niet verzwakt en heeft haar n:et in het minst uitgeput: het gelaat i an deze vrouw met de vele gaven, toe gewijd aan hooge idealen, straalt van ziuvere goedheid. Zij haat de onwaarachtigheid en ver afschuwt de halve waarheden, haar persoonlijkheid heeft veel weg van die van Ghandi. Het lijder van het Chi- neesche volk is haar eigen leed en ik zal nooit haar betraande oogen verge ten voor het schouwspel van 200 ver koolde Iqken van jonge werklieden, omgekomen bij een brand in een werk plaats, waarin de elementaire veilig heidsmaatregelen niet in acht waren genomen. De eerste onder de Chlnce- sehe vrouwen. Soeng Tsjijng Ling is de meisjes naam van mevrouw Soen. Zij heeft op een Europeesche lagere school in haar eigen land gestudeerd, studeerde ver volgens aan Amerikaansche universi teiten en keerde in 1914 in China terug. Op negentienjarigen leeftijd liet Soeng Tsjing Ling zich bij de Kwo Min Tang inschrijven, enkele maanden voordat de pasgestichte republiek op haar beurt omver werd geworpen. Ze moest vluchten naar Japan, waar zij kennis maakte met dr. Soen. Zij trouw de hem in 1915 en tot 1925. het jaar waarin haar man stierf, was zij zijn meest toegewijde medewerkster bij het leiden van de Kwo Min Tang. In het tijdvak, dat de Kwo Min Tang haar ttrootste successen bereikte, werd me vrouw Soen de leidster van de Chi- neesehe jeugdbeweging. Zij maakte deel uit van het centrale executieve comité en was een voorstandster van ®en toenadering der Russpn. Toen in 1927 de Kwo Min Tang in tweeën uiteenviel en de politieke so- •'ale denkbeelden van Soen Yat Ren Plaats gingen maken voor een militai- •"istisehe ideologie, verliet mevrouw haar land, waar zij eerst in 1930 terug keerde. Z(| houdt de traditie van Roen Yat Sen hoog. Te\erg»efs boden de tegenwoordige hinppsebe machthebbers haar hooge trekkingen aan, zelf schonk het gou- jernonient baar een schitterend huis e Nanking, tevergeefs trachtte de .W k ,ang llaar 00k te winnen di«*hefd dat u lnake.n van de omstan- hleld D« v van kinderen Na nk in Po K*'? M,ln Tang stichUe Nanking een school voor de kinderen boden i,inar i ',en der 'evolutie en heeft ai del ,eidin8 «van aan. Ze gen »fi schitterende aanbiedih- onlni™ enI onbeschroomd aan de rend dat Ju" echt»enoot verkla- eJ h' f Dy -T les8e» democratie en hooge sociale rechtvaardigheid ver de voeten vertSen iunta van P«ng ,lg verklaart. dat de u,a, generaals, welke op het leidt "niet* d<3 Chin,eesche volkspartij leidt, niets gemeen heeft met de schep ping van Soen Yat Sen En om dit Te £eïï?e»n b!,h0eft h« slechls te herin Z wSS, f00"00!1 Cbineesche boe- i lg MInde drie 'iaar door gene,'a"8 zii" Tegen haar eigen familie. Omringd door de vijandigheden van de tegenwoordige regeerders, uitgeput Sïeeeva,7rtctige Zieikte' Strijdt de we- duwe van den grooten Soen Yat Sen niet al haar krachten 0111 den geest we"w «eheS Tang ui Bst'chtlng van de Kwo Min 'ang. Men schouwt haar dikwiils als een gevoelige haai geenszins zonder medelijden te strijden zelfs tegen haar eigen fami- van fin" ~-ar ,)roeder' de)1 minister van financien Soeng, tegen haar schoonvader Tsjang Kai Sjek, tegen haar tweeden zwager Koong, president rpnt Cent.rale Bank en lid van het centrale comité van de Kwo Min Tang. De IJga van Soeng Tsjing Ling. Kortgeleden heeft de weduwe van Soen Vat Sen een „Liga voor de ve" 7" ae burgerrechten" go- sticht. Onder de heerschappij van een gouvernementaal stelsel, dat alleen reeds de studie van andere politieke levensbeschouwingen een ernstig mis- dryf vind beteekent de stichting Vau een dergelyke liga een staaltje van grooten moed. vooral omdat Soeng Buig zich als eerste opgave ge- Poli?ikèeeJp Vrijheid van de 50.000 ÏÏffi gevangenen te eischen, te strijden voor vrijheid van vergaderen woord en levensbeschouwing. Omdai HbpM opgavjf'1 voor bet grootste ge- bet °0genblik niet te ver- werkelyken zyn. doet de liga vooral pogingen om eiken gevangene door «;en regelmatige rechtbank te laten be- rechten en hem een doeltreffende vei (lediging te verschaffen, maar vooraf wrJlri* door harbaarsche en i !Ju l^^oden flan gevangenen een schuldbekentenis wordt ontlokt. Het Chfneesche roode leger. nn?uj®ng Tsjing Ling steekt haar sym pathie voor de roode legers, welke een wanhopigen strijd leveren om de vijf tig millioen Chineezen van de Centrale provincies tegen de wraak van het gouvernement van Nanking niet onder ?to.ele(n banken. Over het algemeen is het onbekend dat het niet officieele communistische gouvernement den dat hPiaa"iJapan hepft verkla«d. ei, dat het zich omringd door vijanden en ondanks de superioriteit van de st°»BnHri1»mlnta'.e groepen- toch weet staande te houden. De roode troepen hebben hun in vloedsfeer voortdurend kunnen uit breiden en verschillende door Nan king uitgezonden legerdivisies zijn naar de roode overgeloopen. v-s-vmPatbie van Mevrouw Soen 1 at Sen voor het Chineesche roode leger is verklaarbaar, het strijd nage noeg voor dezelfde idealen, als die van haar overleden man. fhe Humorist. „Wel. wel. Op het punt om een appel te stelen, nietwaar?" „Maar. mijnheer, heeft u dan iog nooit gehoord van den fascls- tischen groet?" Zondag: Pouletsoep, Kalfsoesters, snijbooncn, Aardappelen. Vruchten-surprise. Maandag: Gebraden ham, Bloemkool. Aardappelen, Griesmeel met ananas-saus. Dinsdag: Bloemkooisoep, Goulasch, Prinsesseboonen. Aardappelen, Kropsla. Woensdag: Varkenslapjes. Gestoofde tomaten, Rijst, Broodschotel. Donderdag: Runderrollade. Andijvie. Aardappelen, Flensjes. Vrijdag: Tomatensoep. G„stoofde kabeljauw. Botersaus. Worteltjes. Vrijdag ii: Geroosterd brood met tomaten en kaas, Sla met komkommers. Eieren. Gebakken aardappelen, Pruimen compote. Zaterdag: Gehakt. Postelein. Aardappelen. Zure of dikke melk. Vruchtensurprise. 5 dL. gemengd fruit, Vi liter melk, 2 eierdooiers, 50 gram suiker, geraspte schil van 1 citroen. 50 gram fijne suiker, 2 eiwitten. De vruchten worden aan kleine stuk jes gesneden, totdat we een hoeveelheid van 1 halven liter of 5 kleine theekopjes hebben verkregen. Wy kunnen hiervoor banaan, appel, pruimen, sinaasappel, meloen, enz. gebruiken of wel gemengd fruit uit het blik. dat we in een kom doen en met 1 eetlepel suiker be strooien, indien het versch fruit is. an ders bliift de suiker achterwege. We koken de melk en voegen deze lepelsgewiize bij de eierdooiers, die met 50 gram suiker schuimig gklopt zijn, en zetten daarna de vloeistof op een lage pit om onder voortdurend kloppen te laten binden, daarna van het vuur nemen en de geraspte schil doorroeren en in een vuurvasten schotel overbren gen en bedekken met het fruit. Het wit der beide eierdooiers met 25 gram suiker kloppen totdat het zóó stijf is, dat men het snijden kan, daarna de overige 25 gram fijne suiker erdoor kloppen en tenslotte over de vruchten doen. De schotel wordt in een niet te war men oven geplaatst, om het eiwit croquant te laten worden en lichtbruin, waarna men de toespijs koud laat wor den. en in den schotel opdient. Naar verkiezing kan men ook een onderlaag van cake nemen. Gebraden ham. 1 stuk ruwe ham van 1 pond (zonder been). 3 tomaten, broodkruimels of be schuit, 1 ui, peper en zout, 1 theelepel gehakte peterselie, 100 gram boter. De ham wordt gezouten en met peper bestrooid, daarna opgezet met koud wa ter en de ham in de boter aan beide zij den 10 minuten bruin laten braden, de ham wordt op zij geschoven en nu wordt de in boter gesnipperde ui ge fruit, en de aan plakken gesneden to maten. Men kan de tomaten eerst van het velletje ontdoen, door ze even in kokend water te laten liggen. Het vleesoh wordt uit de pan geno men en op een verwarmden schotel ge legd, daarna een flinke scheut water bijgevoegd en zooveel brood of beschuit- kruim, totdat een geOVnden massa is verkregen, waardoor tenslotte de peter selie wordt geroerd, waarmede de ham wordt bedekt. Geroosterd brood met tomaten eu kaas 100 gram geraspte kaas. 2 groote to maten, 3 eetlepels molk met water, pe per en zout. De tomaten worden in heet water ge dompeld en van het vel ontdaan en in plakken gesneden. Melk met water wor den in een pannetje gedaan met de ge raspte kaas, de peper en het zout en roerende verwarmd, daarna de plakken tomaat bijgevoegd en alles tezamen zachtjes gestoofd. Zet men het op een te fel vuur. dan wordt de kaas niet sma kelijk. Sneetjes brood worden geroosterd of in de koekepan aan beide kanten ge bakken, daarna bedekt met het meng sel en warm opgediend. Zure melk. Zure of dikke melk is niet alleen een smakelijke, maar tevens een zéér ge zonde toespijs. Men neemt 2 liter melk en laat deze (ongekookt) zuur worden, 's zomers in de zon, 's winters bii de kachel en wel zóó, dat het een stijve massa is ge worden. In een vergiet wordt een linnen doek gelegd, die v.V dicht geweven moet zyn, en hierop giet men de zure melk uit, en waarna men het vocht laat weg vloeien. Het dikke bezinksel wordt met een zilveren lepel uitgeschept en in een schaal gedaan, geklopt en opgediend met suiker, waardoor kaneel is geroerd en biscuit of beschuit Deze dikke melk smaakt zeer goed bii versche vruchten. Yleeschballetjes. 250 gram vleeschresten, 1 flinke ui, kerry, peper, zout, 1 ei. 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, 1 eetlepel sla-olie, paneermeel, frituurvet We hakken of malen het vleesch zeer fy'n en kneden dit met de eierdooier, peper en zout, kerry tot een samenhan gend geheel, waarvan kleine balletjes gemaakt worden. Het eiwit kloppen we met 1 eetlepel sla-olie en 1 eetlepel water, waarna de balletjes eerst door eiwit, daarna door paneermeel en tenslotte nogmaals door het eiwit worden gerold en in het heete frituurvet, waarvoor we het best sla-olie kunnen gebruiken, bruin en knappend worden gebakken; daarna op een grauw papier gelegd om 't vet er uit te laten trekken. Een schaaltje van deze vleeschbaile- tjes worden 's namiddags bii thee of een appératif speciaal door heéren zéér op priis gesteld, evenals gebakken pin da's en amandelen. Komkommers. Mooie gave komkommers kan men minstens 3 a 4 weken bewaren, indien men ze met den kant waarmede zii aan den steel bevestigd geweest zyn, eenige cm in water plaatst, dat men geregeld ververscht. Men kan ze eveneens dompelen in een oplossing van 20 boorzuur en water en daarna in vloeipapier wikke len, dat eveneens in deze boorzuurop- lossing vochtig is gemaakt. Fyne houtskool is eveneens uitste kend om komkommers eenige weken goed te houden. Mer. zorge echter steeds, dat de vruchten voorzichtig be handeld worden. Voor het schillen der komkommers moet men even proeven of zy niet te bitter zyn en tevens schillen van den steel af naar beneden. Behalve als komkommersla worden de vruchten ook gestoofd opgediend, waar toe men de geschilde komkommers door snijdt, het zaad met een zilveren lepel verwijdert en daarna in stukken snijdt, die men in boter gaat smoort, zout en peper, en water met een bouillon blokje

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 19