De Zwitsersche vrouw. die Kleinigheden, steeds weerkomen. Het verwijderen van wenkbrauwen. Het menu van deze week huishoudelijke wenken. feVCfcUWENM/^cMtJlS Moeder zUn, het hoogste gebod door G. C. MEIJERSCHWENCKE. Hoewel in de meeste landen van Europa gedurende de laatste tientallen jaren de vrouwen een merkwaardige verandering hebben ondergaan en zich vee! meer dan ooit geëmancipeerd heb ben, is de Zwitsersche vrouw zich-zelf geh even. Weinig of nooit zal men haar aan buitensporige mode-dwaasheden zien meedoen, terwijl zü een natuurlijk ge laat toont, dat niet geschminkt is Diegenen. die het leven der Zwitser sche vrouwen meer van nabij hebben leeren kennen, weten, dat zij zéér hui selijk van aard is. Komt men in de ste den inZwitserland opgemaakte vrouwen tegen, c'an kan m»n zeker ziin, dat het buiteniandsche zijn. De vrouwen zijn een voorbeeld van eenvoud en doen haar volk, dat trouwens over het geheel zeer sympathiek is, alle eer aan, Fenigen tijd geleden heeft een Zwit- sersch tijdschrift een vragenlijst sa mengesteld, omtrent de eigenschappen der vrouwen. De antwoorden, die hierop ingekomen zijn varen in het kort samen te vatten als ijnde: .«Vlijtig, practisoh, tegemoetkomend, zuinig, eenvoudig, zindelijk en goed hartig. terwijl de landmeisjes ongeloof lijk veel werk verrichten." dOO.OOO vrouwen zijn werkzaam in h' "'bedrijven. op kantoren e.a. Het overgroote meerendeel harer beheerscht iw"e talen, én Pranaoh. én Duitsch. ter wijl zij ook nog vloeiend Engelsch spre ker. O :'e lagere scholen wordt één taal, htl.ü Franscli of Duitsch, naar gelang van het deel, dat zll bewonen, bijge leerd. waarmede zii. die in mindere be trekkingen ziin, kunnen volstaan. Meis jes. die echter naar kantoren gaan of in de hotels serveeren. leeren deze talen grondig en spreken ze vloeiend. De meisjes uit den middenstand, wier O' dars niet in de gelegenheid ziin hare dochter kostscholen te laten bezoeken, gaan veelal als hulp in de huishouding. De Nnnrd-Zwitsersche, die Duitsch spreken, h.v. in Fransch-Zwitserland en omgekeerd, zoodat de schoolactie kennis wordt omgezet in practische oefening. Indien zü beide talen vloeiend spre ken en daarbü z°lfs nog Engelsch, dan *ün hare kansen een goede betrekking te krijgen, aanmerkelijk verhoogd. Meisjes, die slechts één taal spreken, komen in de steden vrijwel niet voor. Onderling wordt een dialect gespro ken, dat door den buitenstaander moei lijk geheel en al te volgen is. Zeer weinig Zwitsersche vroifwen uit den middenstand althans beschikken over inwonende dienstboden: hebben zü hulp in de huishouding, dan is dit slechts voor een gedeelte van den dag. De Zwitsersche vrouw is bijzonder prettig in den omgang zonder eenige pretentie. Zooals haar uiterlijk aanzien is ook haar geheele wezen. Men heeft in Zwitserland een kies recht vereen i ging. doch aangezien het overgroote deel der vrouwen zich niet bijzonder interesseert voor het vrou wenkiesrecht. noch politiek, is het heel begrijpelijk, dat deze vereeniging zich niet in biizonderen bloei mag ver heugen. Haar leven is gevuld door haar vrouw en moeder ziin, zoodat zii een voortdu rend jagen van het een naar het ander niet noodig hebben om den tijd door te komen. Gelukkig volk, dat vrouwen bezit, die toegerust zijn met die eigenschappen, die hen maken tot het middelpunt van haar gezin. Gebrande suiker wordt zeer veel ge bruikt in de huishouding voor het don kerder kleuren van koffie, jus, enz., doch veelal hoort men de klacht uiten, dat deze zoo gauw hard wordt en daar door onaangenaam is. Men voorkomt dit door het zakje, zoodra het aangebroken is in een leeg jampotje te bewaren, terwjil men niet vergeten mag den deksel na ieder ge bruik goei te sluiten. Een schandaal is het! De meisjes yan tegenwoordig willen geen van al len meer trouwen! Hoe weet jij dat zoo? Nou, ze hebben 't mij gezegd! („Oeuvre Verzuchtingen van een huis vrouw. Als wü hieronder verschillende din gen noemen, die steeds terugkomen, zal men zeggen: „dat is a.les bekend". Het eigenaardige is, dat al die kleine steentjes uit den weg geruimd moeten worden, willen zii zich niet ophoopen tot een grooten berg. Hoe vaak blüven vensters in slaap kamers met open raam staan bü voch tig weer, eenvoudig omdat men verge ten heeft deze te sluiten? Krukken zqn aan deuren gemaakt om hen hiermede te openen of dicht te doen en niet zooals veelal gebeurt de deur met den voet een duw geven om ze dicht te doen vallen. Keukendeuren moeten aan de gang- zqde gesloten worden, niets is minder prettig, c'an bü het thuiskomen onmid dellijk uitzicht op de keuken te hebben. In het bijzonder moet de deur ge sloten blijven bü bakken, braden en koken, terwül het keukenraam ge opend wordt. Gedurende het keken moet alles wat niet meer gebruikt wordt afgewasschen worden en in den af- druipbak worden geplaatst. In een vrü oogenblikje droogt men af en zet het op ziin plaats. Men voorkomt hiermede, dat men met het was9chen der vaten laat klaar is. terwijl een afdruipbak er voor zorgt, dat de voorwerpen vrijwel droog zün en men geen drijfnatte doe ken krijgt. Borden en glazen moeten met aparte doeken worden gedroogd, voor de eer ste gebruikt men grove stevige doeken, voor de laatste speciale glazendoeken. Pannen worden aan den buitenkant met een vatendoek afgeveegd, van bin nen echter slechts nagespoeld, evenals melkkokers en kannen, omdat anders vezels der doeken achterblijven. Alles moet in keuken en kasten een vaste plaats hebben, zoodat men het zelfs in donker zou kunnen vinden. Levensmiddelen moet men niet in papieren zakken bewaren, doch in goed sluitende bussen of flesschen. Vaste gewoonte moet ziin om bii gas kachel of stel eerst het kraantje, daar na de groote kraan dicht te draaien. Draait men eerst de groote kraan dicht, dan wordt de kleine kraan vergeten. Komt later een der huisgenooten in de keuken, die een ander kraantje van de kachel opent, dan zal uit het eerste, dat blijven wegstroomen. Hoe vele onge lukken zijn reeds niet voortgekomen door nalatigheid? Het meisje moet orders ontvangen niet iedereen binnen te laten, die aan- schelt, maar tevens wanneer eventueel bezoek komt, dit niet op de deurmat te laten staan, totdat het „binnen" is aangediend, of erger nog door het deur raampje te woord staan. Bü het strijken nieeten die stukken, waaraan knoopen ontbreken, enz., ter zijde gelegd en versteld worden, alvo rens men ze in de kast legt. Bü het strijken met een electrisch strijkijzer moet men er steeds op be dacht zijn, de snoer uit het stopcontact te halen, als men zich „even" verwijdert en het ijzer op een asbest plaatje zetten. Verzuimt men dit, dan kan het „even" wel eens zéér onaangename gevolgen hebben. Onnatuurlijk en leelljk! Een zeer merkwaardige gewoonte wordt sedert geruimen tijd door meisjes en vrouwen toegepast, n.1. het onna tuurlijk laten wegnemen der wenk brauwen en deze te vervangen door dunne geverfde streepjes, met een stift of anderszins getrokken. Vergeten wordt, dat de natuur den mensch ook wenkbrauwen gegeven heeft, waardoor tevens de oogen be schermd worden. Ontbreekt deze natuurlijke bescher ming, dan kan bii oponthoud in sterke zon of bij stevigen wind een ontsteking ontstaan, die allesbehalve aangenaam is. Vraagt men nu, waaraan deze mode dwaasheid haar ontstaan te danken heeft, dan blijft men hierop het ant woord schuldig. Oudere vrouwen passen het wellicht veelal toe om zich krampachtig tegen de uiterlijke teekenen hiervan te ver zetten. jonge meisjes wellicht wel om iets „pikants" aan haar uiterlijk te geven. Beide groepen feilen echter, indien zij meenen, haar uiterlijk inderdaad te verbeteren door deze dwaze modegril, die afgescheiden van het onnatuurlijke tevens niet ongevaarlijk is. Zeer vaak is door het uittrekken der wenkbrauwen infectie ontstaan, waar van ontstekingen het gevolg ziin. Wel licht zal de schoonheidsspecialiste uit stekend haar vak verstaan en de ge verfde wenkbrauwen een sierlijker wel ving weten te geven, dan de bestaande hadden, doch onnatuurlijk blijven zij. Hierbij komt nog, dat het gelaat een geheel andere uitdrukking krijgt, die veelal zelfs niet intelligent is te noe men. Zeker is. dat de vrouw, die er na tuurlijk uitziet, verreweg te verkiezen is hoven haar. die door onnatuurlijke hulpmiddelen haar uiterlijk tracht te „verbeteren". Zondag: Selderij soep, Varkensfricandeau. Groote boonen (blik of gla3), Aardappelen, Deensche vla. Maandag: Koud vleesch, Bloemkool, Aardappelen, Appelmoes. Dinsdag: Bloemkoolsoep. Runderrollade, Andijvie, Aardappelen, Vruchtensla. Woensdag: Pikante rystrand met lever, Sla met gebakken aardappelen. Donderdag: Gevulde tomaten. Spinazie, spiegeleieren, Aardappel-purée. Vrijdag: Gestoofde schelvisch, Worteltjes, Aardappelen, Griesmeel met bessensap. Vrijdag II: Macaroni met kaas. Andijvie, sla en Aardappelsla, Tutti-Frutti. Zaterdag: Gehakt, Snij boonen. Aardappelen, Hangop met beschuit, suiker en kaneel. Gevulde tomaten. 6 mooie groote tomaten, 125 gram ham, 1 ui, eenige eetlepels rijst, peter selie, boter en paneermeel. De tomaten worden van het kaftje ontdaan en daarna uitgehold. Het vrucht en vleesch wordt gebruikt bii het braden der varkenslapjes van Woens dag. De ui schoonmaken en héél fijn snipperen en fruiten met de boter, daarna de rijst nog even mee bakken en de fijn gehakte ham en met dit mengsel de tomaten vullen. Op elke tomaat wordt een klontje boter gelegd, daarna bestrooid met paneermeel en in den oven geplaatst, gedurende 15 a 20 mi nuten. Appelkrans. 200 gram bloem. 50 gram suiker, 125 gram boter, 2 eierdooiers, weinig melk, zout, 3 flinke tafelappelen, 50 s^am krenten, 50 gram suiker en kaneel. Deze krans is gemakkelijk en vlug te bereiden en is tevens zeer voedzaam en smakelijk. Voordeelen, die zeker zul len bydragen tot de bereiding er van over te gaan. Men begint de boter, bloem, zout en suiker, tevens ook de eierdooiers tot een stevig deeg te kneden, waarbij men zoo noodig eenige lepels melk voegt. Heeft men een goed samenhangend ge heel verkregen, dan zet men dit onge veer één uur met een vochtig doekje bedekt, op een koele plaats. Onder de hand worden de appels op een grove rasp geraspt, hierdoor de ge- wasschen krenten, suiker en kaneel ge mengd en op een bordje weggezet, tot dat men kan beginnen met het deeg dun uit te rollen en te bedekken met het mengsel, dat gereed staat, daarna oprollen en het uiteinde van het deeg met een weinig eiwit op de bovenste laag vastdrukken, daarna tot een krans vouwen en de uiteinden eveneens met eiwit vastkleven. 20 minitten bii tame lijk flinke hitte bakken en daarna be strooien met poedersuiker. PRUIMEX-GER ECHTEN. Pr ui men schotel. Men weekt een aantal sneedjes oud brood, waarvan men de korst heeft af gesneden, in melk. In een ingevetten vuurvasten scho tel legt men een laagje brood, hierop gehalveerde, ontpitte pruimen, die men flink met suiker bestrooit, daarna weer brood. Men klopt twee eieren met een haïf kopje suiker en voegt hierbij 4 kopjes melk; dit giet men over de bovenste brooalaag en zet den schotel 30 minu ten in den oven. Pruimenomelet voor 4 personen. Men smelt 75 gram boter en mengt dit met 60 gram bloem en 2>A dL. kokende melk, terwiil men tevens 50 gram suiker toevoegt. Laat het deeg van de pan ios, dan voegt men één voor één drie eierdooiers bij onder voortdurend roeren, daarna het zéér stuf geklopte eiwit. In een ingevetten vuurvasten schotel legt men een laag gehalveerde pruimen, daarover komt de deeglaag, die men met een weinig gesmolten boter be dekt en met suiker bestroojt. De schotel wordt 30 minuten in den oven geplaatst. Naar verkiezing kan men de prunw«n eerst met suiker bestrooien. Zure melk als reinigingsmiddel. Hoe vaak komt het niet voor, dat restjes melk zuur worden. Men moet deze nimmer weggooien, doch gebrui ken, als reinigingsmiddel. Men doet een weinig op een schoteltje, doopt hierin een lapje en reinigt hiermede de witge lakte meubels of voorwerpen-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 15