Breien is thans aan de orde
van den dag.
De behandeling van
Eksteroogen.
Het menu van deze week
ff
VROBJW ENflA/üR HlJlS
Wol viert hoogtij. Van hoofd tot
voeten in zelf gebreide kleedings-
stukken. Reeds nu dient men aan
te vangen met ski en ijspakken.
Vrouwen, die thans niet breien, zijn
zeker wel uitzonderingen te noemen
en geen wonder, want de groote ver
scheidenheid in allerlei kledingsstuk
ken, die men al breiende voort kan
brengen, grenst aan het ongelooflijke.
Aan de hand van de beschrijvingen
valt het dan ook niet moeilijk en daar
bij men kan zoo gezellig: Praten en
Breien!
De brei-manie zoo zouden wij het
bijna kunnen noemen heeft thans
zeker wel haar hoogtepunt bereikt.
Men ziet zelfs zeer elegante capes,
kragen en manchetten voor japonnen,
die niet alleen veelal origineel zijn,
maar tevens zeer practisch.
„onge meisjes, die gaarne verande
ringen in hare kleeding brengen, kun
nen allerlei aardige garnituren in di
verse kleuren voor een luttel bedrag
breien.
vragen voor mantels en jakjes wor
den van Angora wol gebreid en wel in
gjribd patroon: 3 recht, 3 averecht.
vV ij zagen een mantel van donker
beige wol gebreid, met kraag en man
chetten, shawl, muts van bruine An
gora wol, waarbij een donkerbruin
plooirok gedragen werd met dik ge
breide jumper.
De meest uiteenloopende ontwerpen
van gebreide jumpers ziet men, van
de eenvoudigste tot inderdaad zeer ge-
kieede modellen, die méér aan kant
dan aan breiwerk doen denken.
Een aardige garneering vindt men
in den vorm van kleine motieven, ge
breid als: rondjes, vierkantjes, ruiten,
bloemen enz. die in afstekende tinten
zijn gewerkt en op de recht gebreide
jumpers aangebracht in wol of zijde
uitgevoerd.
Voor de koudere dagen heeft men
eenvoudige modellen van vesten, die
met één rij knoopen gesloten wordt en
goede diensten bewijzen.
Op blauwe jumpers ziet men don-
kerroode gebreide knoopen en cein
tuur, hetgeen een veel vroolijker ge
heel geeft, dan de ietwat sombere kleur
van het oorspronkelijke geheel.
Shawls blijken nog steeds onmis
baar te zijn, hierbij worden aardige
vlotte mutsjes en handschoenen in de
zelfde tinten en wolsoort gedragen.
Het méést eenvoudige zijn wel de
gladde rechte mutsen, die van een ge
ribd patroon worden gebreid, 2 recht,
2 averecht volgens den omtrek van het
hoofd.
Het bovengedeelte wordt eenige
malen opgerold en laat een klein stukje
van het haar te zien, doch kan naar
eigen smaak ook ingehaald worden.
Bij ski-loopen en schaatsenrijden
worden bijzonder aardige modellen
mutsen, shawls en bijpassende hand
schoenen gedragen, terwijl de jumper
van dezelfde kleur grove wol woi-dt ge
breid, evenals de sokken.
Het verdient echter wel aanbeveling
van vroegtijdig met het breien van
sportpakjes te beginnen, aangezien
men dan alles geered heeft als sneeuw
en ijs hun intrede doen.
Hoe verwijdert men deze?
De noodzakelijkheid om passende
schoenen te dragen.
Eksteroogen worden veelal slechts
ils onaangename „kleinigheden" be
schouwd, maar niettegenstaande deze
opvatting hebben verkeerde behande
ling en verkeerde middeltjes vaak tot
hoogst onaangename gevolgen geleid.
Eksteroogen of likdoorns zijn eelt
achtige verdikkingen, die niet onmid
dellijk onder de huid liggen, maar een
soort wortel vormen, die onder de
huid indringt en hierdoor allerlei on
aangename dingen verwekken.
Eksteroogen ontstaan als gevolg van
voortdurenden druk, welke in den re
gel door het dragen van te nauwe
schoenen veroorzaakt wordt.
De meest voorkomende plaatsen zijn
de kleine teenen, evenals de onder
kant der teenen, terwijl men zelfs men-
schen heeft, bij wie zich eksteroogen
tusschen de teenen voordoen.
Karakteristiek is de stekende en
brandende pijn, die niet alleen door
het loopen veroorzaakt wordt, doch
die men bij weersverandering zelfs bij
zitten of in bed liggen kan gevoelen
en veelal zelfs zeer hevig is.
De behandeling is in hoofdzaak ge
baseerd op het verwijderen der eelt-
laag, hetgeen men met een schaafje of
een mes, dat vlijmscherp moet zijn, b.v.
een gilletmesje in houdertje, kan doen,
doch dat tegenwoordig door deskundi
gen electrisch geschiedt en absoluut
pijnloos is.
Het beste, om de eeltlaag zacht te
houden is, dat men dikwijls een warm
voetbad neemt en de voeten en vooral
de eeltplekken met olie masseert, hier
door worden deze zacht en kunnen ge
makkelijk verwijderd worden.
Ook pleisters worden aangewend en
op de likdoorns gelegd; deze bevatten
veel salicylzuur en collodium en be
werken eveneens het zacht worden van
het eelt, terwijl men nog allerlei an
dere middeltjes heeft, met hetzelfde
doel.
In de meeste gevallen zal de verwij
dering van de eksteroogen slechts van
tijdelijken aard zijn en menigeen duur
zame genezing van het euvel ver
krijgen.
Bovendien werken al deze chemi
sche middeltjes slechts op de eeltlaag,
terwijl het kwaad veel dieper zit, daar
de bloedvaten aan den wortel der ek
steroogen, waardoor deze gevoed wor
den, onveranderd hun werk blijven
verrichten.
Veelal worden ook middelen aange
wend, die geenszins ongevaarlijk zijn,
waardoor tevens infectie kan ontstaan,
hetgeen tot ontstekingen kan leiden.
Wij willen tevens ernstig waarschu
wen om zelf te gaan dokteren, indien
zulks het geval mocht zijn of in geval
van ontsteking toch nog te trachten
het kwaad uit te snijden. Bloedvergif
tiging is niet zelden het treurige ge
volg hiervan.
Van medische zijde is slechts oor
deelkundige raad te verwachten, en
veelal wordt door hen met goed gevolg
een radiumbehandeling, die echter he
laas voor velen te kostbaar is, toege
past.
Hoofdzaak is echter 0111 goed pas
send schoenwerk te dragen, dat, noch
te wijd, noch te nauw mag zijn en
waardoor de druk op of tegen de tee
nen wordt voorkomen.
Slechts dan kan men eksteroogen
voorkomen en hierdoor tevens veel
ongemak.
Losgelaten messen kan men op dc
volgende manier weer bevestigen:
Men vermengt fijne hars met fijn
krijt en vult hiermede de opening van
het heft, houdt het lemmet met een tang
boven een vuur of den oven en steekt
het zoo heet mogelijk in het vulsel, dat
hierdoor smelt. Stevig aandrukken en
zorgen, dat het precies in het midden
van de opening komt.
ORIGINEELE SERVETRINGEN
VOOR KINDEREN.
Ook de kleintjes moeten zich al
vreog leeren gewennen aan netheid en
na het eten het servet vouwen, oprol
len en in den hiervoor bestemden ring
doen.
Deze kleine plicht zullen zij des te
liever vervullen indien zij een origi-
neelen ring daarvoor kunnen benutten.
Beide voorbeelden, het kuiken en de
poes, bestaan uit figuurzaagwerk en
gaarne zal de grootere broer of zus
zooiets maken als Sinterklaasge
schenkje.
Men trekt een aantal ruitjes die men
naar wensch vergroot, én teekent
hierin volgens de modellen het ver
langde figuur, dat overgebracht wordt
op een stukje perenhout en nadat het
uitgezaagd is in een aardige kleur ge
verfd kan worden met lakverf.
Het aardige is, dat de dieren tevens
op tafel kunnen staan, hetgeen voor
de kleine handjes zeker wel gemakke
lijk is.
Zondag:
Tomatensoep,
Kalfsgehakt,
Brussel sch lof,
Aardappelen,
Mocca-pudding.
Maandag:
Gevulde tomaten,
Rosbeef,
Rooae kool, aardappeln.
Dinsdag:
Koud vleesch,
Andijvie,
Aardappelen,
Warme broodpudding.
Woensdag:
Macaroni met
kalfspoulet,
Spinazie met eieren,
Gestoofde aardappc1
Donderdag:
Gebakken spek,
Bruine boonen,
Aardappelen,
Beschuit met bessensapsaus.
VRIJDAGI:
Gebakken bot,
Bietensla,
Aardappel sla,
Ommelet met appelmoes.
Vrijdag II:
Bruine boonensoep,
Groene kool,
Ommelet met appelmoes.
Zaterdag:
Stamppot van zuurkool
met doorregen spek (pekel),
Havermout.
Mocca-pudding.
8 eierkoeken, 3/4 1. melk, 75 gram
custard' (vanille), 3/4 1. melkt, 75 gram
half kopje sterke koffie extract, enkele
pistaches, groene amandelen, eenige
lepels abrikozen jam.
Men snijdt de eierkoeken in tweeën
en bestrijkt ze met abrikozenjam.
Zet daarna de 7 dl. melk op en brengt
deze aan de kook, terwijl men vervol
gens de suiker hierin opgelost en met de
achtergehouden melk de custard poe
der aanmengt en door de kokende melk
roert, daarna alles even door laten
koken, van het vuur nemen en de mas
sa met de garde luchtig opkloppen, na
dat het koffie extract eveneens is bij
gevoegd.
Men legt een eierkoek op een niet
te kleine, platte glazen schaal, bestrijkt
deze met wat pudding, legt een tweede
koek op de eerste en bestrijkt deze
eveneens met mocca en gaat verder tot
dat alle koeken op elkaar gestapeld
zijn, waarna de resteerende vla over de
bovenste koek wordt gegoten en zoo
doende vanzelf naar beneden gaat,
waardoor men één geheel krijgt, dat
aan een boomstammetje doet denken.
Eenige pistaches worden héél fijn ge
hakt en hier en daar over de pudding
verspreid. Naar verkiezing kan men
ook wat chocolade strooisel over het Ge
heel gooien.
Brood-pudding.
250 gram oud brood zonder korstje,
4 dl. warme melk. 2 eieren, 50 gram
boter. 75 gram suiker, 100 gram sun-
maid rozijnen.
Het brood wordt aan kleine stukjes
gesneden en in de warme melk, waarin
de suiker is opgelost, geweekt, daarna
geklopt totdat een dikke brei is ont
staan, waarbij men de gesmolten boter,
de geklopte eierdooiers en rozijnen
voegt en het laatst het zéér stijf ge
klopte eiwit.
Een warme puddingvorm wordt in
gevet en hierin de goed vermengde
massa gedaan,die door den vorm slechts
voor drie kwart mag vullen, daarna
wordt deze gesloten met den eveneens
ingevette deksel en gedurende ander
half uur in een pan met heet water ge
kookt.
Men moet zorgen, dat het water tot
ongeveer 1 a 2 cm onder de deksel
blijft, opdat men géén kans beloopt,
dat het binnen den vorm komt en ook,
dat het water steeds zachtjes blijft
koken. Zoo noodig bijvullen met ko
kend water.
Beschuit met bessensapsaus.
Men dompelt een aantal groote of
kleine ronde beschuiten, ook vierkante
zijn hiervoor uiterst geschikt, in 4 dl
koude melk, waardoor men 1 ei heeft
geklopt met 2 eetlepels suiker en naar
smaak ook kaneel.
De vochtig gemaakte beschuiten
worden op elkander gestapeld gedu
rende een uur en daarna gebakken in
de koekepan in boter en op een ver
warmden schotel gelegd.
Men bedekt deze gebakken beschui
ten met warme bessensapsaus, die men
maakt door 2V3 dl bessensop op 2V» dl
wateraan den kook te brengen met een
citroenschilletje, dat men eruit haalt
als het sap kookt, daarna lost men er
roerende 75 gram suiker bij, neemt de
pan van het vuur en roert er. twee
flinke eetlepls door heen, laat de saus
even doorkoken en bedekt er de ge
bakken beschuiten mede.
Bruine boonensoep.
Deze soep, waarvoor we den vorigen
een half pond bruine boonen meer mee
gekookt hebben en tevens het kook
water van bewaard hebben, is zeer
voedzaam en smakelijk. We zullen dan
ook een vleeschloozen dag nemen,
hetgeen met het opgegeven menu geen
bezwaren oplevert. Meent men even
wel hier niet buiten te kunnen, dan
laat men de omelet vervallen en neemt
b.v. varkenslapjes in de plaats hiervan.
Bruine boonen en kookwater, 1
groote ui, 50 gram boter, een theelepel
kerry, eenige peperkorrels, een paar
rauwe aardappelen, 1 laurierblad, 1
tak selderij.
De boonen worden niet uit het kook
water genomen, de peperkorrels, het
laurierblad, en de selderij gedurende
een half uur zachtjes gekookt, daarna
gezeefd en het vocht aangevuld totdat
men twee liter heeft.
De ui wordt in de boter gaar ge
smoord met kerry, liefst in een klein
pannetje met deksel erop, daarna bij
de gezeefde vloeistof gevoegd en alle3
tezamen nog 15 a 20 minuten gekookt.
Is de soep wat te dun, dan raspt men
er een paar rauwe aardappels door
heen, welke men gelijk met de uien
de soep voegt. Men kan dobbelsteen
tjes brood hierbij geven, die men op
een klein schaaltje opdient, nadat men
ze in frituurvet gebakken heeft.
WENKEN.
Vetvlekken.
In gezinnen met kinderen kan het
voorkomen, dat er vetvlekken op het
behangsel komen. Men legt een vel
dun afvloeipapier op de plek, b.v. uit
schoolschriften, houdt dit met de eene
hand tegen den muur gedrukt en
strijkt met een middelmatig warm ijs?er
over het vloeiblad heen, wraardoor hot
vet wordt geabsorbeerd.
Kussens van oude zijden kousen.
De beenen van onbruikbaar gewor
den zijden kousen moet men zuinig be
waren, totdat men een flinke hoeveel
heid hiervan heeft, die dienst kunnen
doen voor het vullen van kussens, na
dat men er reepen van heeft geknipt.
De vulling kost alleen niets, doch de
kussens zijn soepel en zacht.
Oude kousen zijn eveneens büzonder
aangenaam om meubels mee 00 te
wrijven.