Breien is thans aan de orde van den dag. De behandeling van Eksteroogen. Het menu van deze week ff VROBJW ENflA/üR HlJlS Wol viert hoogtij. Van hoofd tot voeten in zelf gebreide kleedings- stukken. Reeds nu dient men aan te vangen met ski en ijspakken. Vrouwen, die thans niet breien, zijn zeker wel uitzonderingen te noemen en geen wonder, want de groote ver scheidenheid in allerlei kledingsstuk ken, die men al breiende voort kan brengen, grenst aan het ongelooflijke. Aan de hand van de beschrijvingen valt het dan ook niet moeilijk en daar bij men kan zoo gezellig: Praten en Breien! De brei-manie zoo zouden wij het bijna kunnen noemen heeft thans zeker wel haar hoogtepunt bereikt. Men ziet zelfs zeer elegante capes, kragen en manchetten voor japonnen, die niet alleen veelal origineel zijn, maar tevens zeer practisch. „onge meisjes, die gaarne verande ringen in hare kleeding brengen, kun nen allerlei aardige garnituren in di verse kleuren voor een luttel bedrag breien. vragen voor mantels en jakjes wor den van Angora wol gebreid en wel in gjribd patroon: 3 recht, 3 averecht. vV ij zagen een mantel van donker beige wol gebreid, met kraag en man chetten, shawl, muts van bruine An gora wol, waarbij een donkerbruin plooirok gedragen werd met dik ge breide jumper. De meest uiteenloopende ontwerpen van gebreide jumpers ziet men, van de eenvoudigste tot inderdaad zeer ge- kieede modellen, die méér aan kant dan aan breiwerk doen denken. Een aardige garneering vindt men in den vorm van kleine motieven, ge breid als: rondjes, vierkantjes, ruiten, bloemen enz. die in afstekende tinten zijn gewerkt en op de recht gebreide jumpers aangebracht in wol of zijde uitgevoerd. Voor de koudere dagen heeft men eenvoudige modellen van vesten, die met één rij knoopen gesloten wordt en goede diensten bewijzen. Op blauwe jumpers ziet men don- kerroode gebreide knoopen en cein tuur, hetgeen een veel vroolijker ge heel geeft, dan de ietwat sombere kleur van het oorspronkelijke geheel. Shawls blijken nog steeds onmis baar te zijn, hierbij worden aardige vlotte mutsjes en handschoenen in de zelfde tinten en wolsoort gedragen. Het méést eenvoudige zijn wel de gladde rechte mutsen, die van een ge ribd patroon worden gebreid, 2 recht, 2 averecht volgens den omtrek van het hoofd. Het bovengedeelte wordt eenige malen opgerold en laat een klein stukje van het haar te zien, doch kan naar eigen smaak ook ingehaald worden. Bij ski-loopen en schaatsenrijden worden bijzonder aardige modellen mutsen, shawls en bijpassende hand schoenen gedragen, terwijl de jumper van dezelfde kleur grove wol woi-dt ge breid, evenals de sokken. Het verdient echter wel aanbeveling van vroegtijdig met het breien van sportpakjes te beginnen, aangezien men dan alles geered heeft als sneeuw en ijs hun intrede doen. Hoe verwijdert men deze? De noodzakelijkheid om passende schoenen te dragen. Eksteroogen worden veelal slechts ils onaangename „kleinigheden" be schouwd, maar niettegenstaande deze opvatting hebben verkeerde behande ling en verkeerde middeltjes vaak tot hoogst onaangename gevolgen geleid. Eksteroogen of likdoorns zijn eelt achtige verdikkingen, die niet onmid dellijk onder de huid liggen, maar een soort wortel vormen, die onder de huid indringt en hierdoor allerlei on aangename dingen verwekken. Eksteroogen ontstaan als gevolg van voortdurenden druk, welke in den re gel door het dragen van te nauwe schoenen veroorzaakt wordt. De meest voorkomende plaatsen zijn de kleine teenen, evenals de onder kant der teenen, terwijl men zelfs men- schen heeft, bij wie zich eksteroogen tusschen de teenen voordoen. Karakteristiek is de stekende en brandende pijn, die niet alleen door het loopen veroorzaakt wordt, doch die men bij weersverandering zelfs bij zitten of in bed liggen kan gevoelen en veelal zelfs zeer hevig is. De behandeling is in hoofdzaak ge baseerd op het verwijderen der eelt- laag, hetgeen men met een schaafje of een mes, dat vlijmscherp moet zijn, b.v. een gilletmesje in houdertje, kan doen, doch dat tegenwoordig door deskundi gen electrisch geschiedt en absoluut pijnloos is. Het beste, om de eeltlaag zacht te houden is, dat men dikwijls een warm voetbad neemt en de voeten en vooral de eeltplekken met olie masseert, hier door worden deze zacht en kunnen ge makkelijk verwijderd worden. Ook pleisters worden aangewend en op de likdoorns gelegd; deze bevatten veel salicylzuur en collodium en be werken eveneens het zacht worden van het eelt, terwijl men nog allerlei an dere middeltjes heeft, met hetzelfde doel. In de meeste gevallen zal de verwij dering van de eksteroogen slechts van tijdelijken aard zijn en menigeen duur zame genezing van het euvel ver krijgen. Bovendien werken al deze chemi sche middeltjes slechts op de eeltlaag, terwijl het kwaad veel dieper zit, daar de bloedvaten aan den wortel der ek steroogen, waardoor deze gevoed wor den, onveranderd hun werk blijven verrichten. Veelal worden ook middelen aange wend, die geenszins ongevaarlijk zijn, waardoor tevens infectie kan ontstaan, hetgeen tot ontstekingen kan leiden. Wij willen tevens ernstig waarschu wen om zelf te gaan dokteren, indien zulks het geval mocht zijn of in geval van ontsteking toch nog te trachten het kwaad uit te snijden. Bloedvergif tiging is niet zelden het treurige ge volg hiervan. Van medische zijde is slechts oor deelkundige raad te verwachten, en veelal wordt door hen met goed gevolg een radiumbehandeling, die echter he laas voor velen te kostbaar is, toege past. Hoofdzaak is echter 0111 goed pas send schoenwerk te dragen, dat, noch te wijd, noch te nauw mag zijn en waardoor de druk op of tegen de tee nen wordt voorkomen. Slechts dan kan men eksteroogen voorkomen en hierdoor tevens veel ongemak. Losgelaten messen kan men op dc volgende manier weer bevestigen: Men vermengt fijne hars met fijn krijt en vult hiermede de opening van het heft, houdt het lemmet met een tang boven een vuur of den oven en steekt het zoo heet mogelijk in het vulsel, dat hierdoor smelt. Stevig aandrukken en zorgen, dat het precies in het midden van de opening komt. ORIGINEELE SERVETRINGEN VOOR KINDEREN. Ook de kleintjes moeten zich al vreog leeren gewennen aan netheid en na het eten het servet vouwen, oprol len en in den hiervoor bestemden ring doen. Deze kleine plicht zullen zij des te liever vervullen indien zij een origi- neelen ring daarvoor kunnen benutten. Beide voorbeelden, het kuiken en de poes, bestaan uit figuurzaagwerk en gaarne zal de grootere broer of zus zooiets maken als Sinterklaasge schenkje. Men trekt een aantal ruitjes die men naar wensch vergroot, én teekent hierin volgens de modellen het ver langde figuur, dat overgebracht wordt op een stukje perenhout en nadat het uitgezaagd is in een aardige kleur ge verfd kan worden met lakverf. Het aardige is, dat de dieren tevens op tafel kunnen staan, hetgeen voor de kleine handjes zeker wel gemakke lijk is. Zondag: Tomatensoep, Kalfsgehakt, Brussel sch lof, Aardappelen, Mocca-pudding. Maandag: Gevulde tomaten, Rosbeef, Rooae kool, aardappeln. Dinsdag: Koud vleesch, Andijvie, Aardappelen, Warme broodpudding. Woensdag: Macaroni met kalfspoulet, Spinazie met eieren, Gestoofde aardappc1 Donderdag: Gebakken spek, Bruine boonen, Aardappelen, Beschuit met bessensapsaus. VRIJDAGI: Gebakken bot, Bietensla, Aardappel sla, Ommelet met appelmoes. Vrijdag II: Bruine boonensoep, Groene kool, Ommelet met appelmoes. Zaterdag: Stamppot van zuurkool met doorregen spek (pekel), Havermout. Mocca-pudding. 8 eierkoeken, 3/4 1. melk, 75 gram custard' (vanille), 3/4 1. melkt, 75 gram half kopje sterke koffie extract, enkele pistaches, groene amandelen, eenige lepels abrikozen jam. Men snijdt de eierkoeken in tweeën en bestrijkt ze met abrikozenjam. Zet daarna de 7 dl. melk op en brengt deze aan de kook, terwijl men vervol gens de suiker hierin opgelost en met de achtergehouden melk de custard poe der aanmengt en door de kokende melk roert, daarna alles even door laten koken, van het vuur nemen en de mas sa met de garde luchtig opkloppen, na dat het koffie extract eveneens is bij gevoegd. Men legt een eierkoek op een niet te kleine, platte glazen schaal, bestrijkt deze met wat pudding, legt een tweede koek op de eerste en bestrijkt deze eveneens met mocca en gaat verder tot dat alle koeken op elkaar gestapeld zijn, waarna de resteerende vla over de bovenste koek wordt gegoten en zoo doende vanzelf naar beneden gaat, waardoor men één geheel krijgt, dat aan een boomstammetje doet denken. Eenige pistaches worden héél fijn ge hakt en hier en daar over de pudding verspreid. Naar verkiezing kan men ook wat chocolade strooisel over het Ge heel gooien. Brood-pudding. 250 gram oud brood zonder korstje, 4 dl. warme melk. 2 eieren, 50 gram boter. 75 gram suiker, 100 gram sun- maid rozijnen. Het brood wordt aan kleine stukjes gesneden en in de warme melk, waarin de suiker is opgelost, geweekt, daarna geklopt totdat een dikke brei is ont staan, waarbij men de gesmolten boter, de geklopte eierdooiers en rozijnen voegt en het laatst het zéér stijf ge klopte eiwit. Een warme puddingvorm wordt in gevet en hierin de goed vermengde massa gedaan,die door den vorm slechts voor drie kwart mag vullen, daarna wordt deze gesloten met den eveneens ingevette deksel en gedurende ander half uur in een pan met heet water ge kookt. Men moet zorgen, dat het water tot ongeveer 1 a 2 cm onder de deksel blijft, opdat men géén kans beloopt, dat het binnen den vorm komt en ook, dat het water steeds zachtjes blijft koken. Zoo noodig bijvullen met ko kend water. Beschuit met bessensapsaus. Men dompelt een aantal groote of kleine ronde beschuiten, ook vierkante zijn hiervoor uiterst geschikt, in 4 dl koude melk, waardoor men 1 ei heeft geklopt met 2 eetlepels suiker en naar smaak ook kaneel. De vochtig gemaakte beschuiten worden op elkander gestapeld gedu rende een uur en daarna gebakken in de koekepan in boter en op een ver warmden schotel gelegd. Men bedekt deze gebakken beschui ten met warme bessensapsaus, die men maakt door 2V3 dl bessensop op 2V» dl wateraan den kook te brengen met een citroenschilletje, dat men eruit haalt als het sap kookt, daarna lost men er roerende 75 gram suiker bij, neemt de pan van het vuur en roert er. twee flinke eetlepls door heen, laat de saus even doorkoken en bedekt er de ge bakken beschuiten mede. Bruine boonensoep. Deze soep, waarvoor we den vorigen een half pond bruine boonen meer mee gekookt hebben en tevens het kook water van bewaard hebben, is zeer voedzaam en smakelijk. We zullen dan ook een vleeschloozen dag nemen, hetgeen met het opgegeven menu geen bezwaren oplevert. Meent men even wel hier niet buiten te kunnen, dan laat men de omelet vervallen en neemt b.v. varkenslapjes in de plaats hiervan. Bruine boonen en kookwater, 1 groote ui, 50 gram boter, een theelepel kerry, eenige peperkorrels, een paar rauwe aardappelen, 1 laurierblad, 1 tak selderij. De boonen worden niet uit het kook water genomen, de peperkorrels, het laurierblad, en de selderij gedurende een half uur zachtjes gekookt, daarna gezeefd en het vocht aangevuld totdat men twee liter heeft. De ui wordt in de boter gaar ge smoord met kerry, liefst in een klein pannetje met deksel erop, daarna bij de gezeefde vloeistof gevoegd en alle3 tezamen nog 15 a 20 minuten gekookt. Is de soep wat te dun, dan raspt men er een paar rauwe aardappels door heen, welke men gelijk met de uien de soep voegt. Men kan dobbelsteen tjes brood hierbij geven, die men op een klein schaaltje opdient, nadat men ze in frituurvet gebakken heeft. WENKEN. Vetvlekken. In gezinnen met kinderen kan het voorkomen, dat er vetvlekken op het behangsel komen. Men legt een vel dun afvloeipapier op de plek, b.v. uit schoolschriften, houdt dit met de eene hand tegen den muur gedrukt en strijkt met een middelmatig warm ijs?er over het vloeiblad heen, wraardoor hot vet wordt geabsorbeerd. Kussens van oude zijden kousen. De beenen van onbruikbaar gewor den zijden kousen moet men zuinig be waren, totdat men een flinke hoeveel heid hiervan heeft, die dienst kunnen doen voor het vullen van kussens, na dat men er reepen van heeft geknipt. De vulling kost alleen niets, doch de kussens zijn soepel en zacht. Oude kousen zijn eveneens büzonder aangenaam om meubels mee 00 te wrijven.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1933 | | pagina 21