Het Menu •T JUTTERTJE PAG. 3 Ons interieur. Eerbied. Huishouder!ijk Allerlei. y\oe richten wij ons huis het gezelligste in? Het begrip eerbied" is teveel niet het begrip „ouderdom" in verband ge bracht. Maar behalve ouderdom zijn er nog andere hoedanigheden in den mensch, welke ons eerbied moeten af dwingen en waardoor we in onze hou ding dit begrip dienen uit te spreken. Er is een eerbied, die we aan den dag dienen te leggen ten opzichte van alle menschen. We moeten de wenschen van onze medemenschen eerbiedigen, het ver langen naar eendracht, rust; we moe ten hun smart respecteeren, en o, nog zoovele andere mogelijkheden zijn er, die de eene mensch ertoe aanzet, den ander eerbied te betoonen. Maar de mensch, die alleen in zich zelf opgaat, bemerkt de smart en den strijd niet van zijn medemenschen en daarom kwetst hij menigmaal de mensch, van wien hij het meeste houdt. Door woord en handeling, door een „teveel" en een „te weinig" kan menige wond toegebracht worden. Vermijd te spreken over dingen, waarmee men een ander verdriet doet. Toon u niet uitbundig of vroolijk, wan neer een ander in droefenis is, een ander in leed is gedompeld. Praat niet over voorspoed, Uw for tuintje, dat ge pas hebt gehad, als ge weet dat Uw toehoorder te dien op zichte stiefmoederlijk bedeeld is. Poch niet op Uw positie, die uw man be kleed, wanneer ge in tegenwoordig heid bent van haar, die het financieel minder heeft. Spreek niet teveel over gezondheid van u en de kinderen, wan neer ge weet dat deze personen, wien ge dit alles verteld voortdurend te kampen hebben met ziekte. Natuurlijk kunt ge niet altijd zoo'n gesprek vermijden, doch tracht ze te vermijden, zooveel ge kunt. M. C. v. H. (Nadruk verboden). van deze week. gen oud-Hollandsche meubileering een van de gezelligste, die wij ons denken kunnen en door bijkoopen tel kens aanvullen. Er is groote verschei denheid in oud-Hollandsche meubelen, en naar gelang van ruimte, welke de kamer ons biedt, kunnen we den aan- k00p uitbreiden. Stoelen met biezen zittingen, een niassieve tafel, een effen rustig kar- pet, een paar smalle omlijste platen, eui geolieden of geheel met biezen be dekte vloer, witte batisten gordijntjes, die men schuin opneemt, overgordij nen van Brabant-stof of niet te dikke gordijnen met een ouderwetsch pa troon bedrukt en een eenvoudig laag buffet in ouden stijl, zooals men tegen woordig ziet en onze huiskamer is klaar. Een spiegel boven den schoorsteen is uit den booze. Een hooge schouw is het verkieslijkst, maar in een huurhuis kan men het meestal niet krijgen, zoo als men het wel zou willen. Daar boven prijken dan een paar blauwe borden of eenig tin- of koperwerk te gen een effen rustigen achtergrond. Wanneer een drukke muurversie.- ring en een druk karpet den achter grond vormen van een oud-Hollandsch meubelwerk, zal dit ameublement over schreeuwen door de woeligheid en daardoor zal Uw kamer aan schoon heid veel verliezen. Soms zien we de lambrizeering om plinten op een verkeerde manier aan gebracht, waardoor de kamer niet in het evenwicht te brengen is, en iets drukkends heeft. Wanneer een meubelstuk geprest is tusschen twee deurbetimmeringen, dan krijgt de geheele kamer iets te mas siefs, iets bonkigs, wat bij den eersten oogopslag opvalt en een gevoel van be klemming teweeg brengt. Plaats nooit teveel in een kleine ruimte, maar zorg dat er voldoende ruimte aanwezig is. U moet zich ge makkelijk kunnen bewegen. Zondag: Kippensoep. Tuinboonen uit het blik. Gebakken, rauwre ham. Aardappelen. Koffiepudding met vanillesaus. Maandag: Macaronigerecht. Prei met zure saus. Harde eieren. Aardappelen. Dinsdag: Varkenshaas. Knolraap. Aardappelen. Havermoutschoteltje. Woensdag: Koud vleesch. 4 Worteltjes met groene erwten. Aardappelen. Sneeuwpudding. Donderdag: Klapstuk. Hutspot. Pruimen met custardvla. Vrijdag: Panvisch. Sinaasappelcrême. Zaterdag: Gevulde savoye kool. Aardappelpurée. Appel. Macaronigerecht. Macaronigerecht, spagetti en ver- micelli-schoteltjes worden eigenlijk nog veel te weinig genuttigd in ver band met de hooge voedingswaarde van deze producten. Inplaats van ma caroni, kunnen we evengoed lint ma caroni of z.g. noedellen gebruiken, die zelfs door velen nog smakelijker ge vonden wordt. Noodig is echter, om slechts de beste kwaliteiten te maken, die van eerste kwaliteit tarwe worden gefabriceerd. Schijnbaar is deze iets duurder, doch als men nagaat, dat 750 gram van ge noemde producten van een beste kwali teit hetzelfde resultaat geven als 1 kg van mindere soorten, dan zal elke huis vrouw liever iets goeds opdienen, dat tevens nog het voordeel heeft veel sma kelijker te zijn. We willen hieronder een speciaal Italiaansch gerecht laten volgen, dat fchter onze Hollandsche smaak ook niet te vreemd aandoet. Pasta Ascinta 150 gram macaroni (pasta in het Ital.) 100 gram boter. 100 gram spek. 1 eetlepel tomatenpuree, peper, zout. vleesch van de soepkip. 50 gram parmezaansche kaas. We breken de macaroni aan stukjes of beter nog, koopen een pak macaroni, dat reeds machinaal gebroken is, waar door we stukjes van gelijke grootte krijgen en tevens tijd sparen. We zet ten ongeveer 3/4 liter water op met zout en doen er als dit kookt de maca roni in, die in 20—25 minuten gaar is. Het spek snijden we in kleine stuk ken, die we uitbraden, hierbij komt nog de boter of margarine en een flinke eetlepel tomatenpurée, we voe gen de stukjes vleesch erbij, die wy van de soepkip hebben afgesneden en laten alles met elkaar 20 minuten smo ren. Onderdehand is de macaroni klaar, we gieten het overtollige water af en doen ze in de pan terug, voegen hierbij de vleeschmassa en de kaas, laten alles nog vijf minuten doorko ken en brengen het over in een dek schaal. Havermoutschoteltje. 1 liter melk, 4 eieren, 80 gram havermout, 75 gram suiker, 1 pakje vanille suiker, 1 volle theelepel kaneel, paneermeel en een stukje boter. We brengen de melk aan de kook en strooien de havermout erin, de gewone of willen we vlug klaar zijn, dan nemen de fijnere havermout, de z.g. vlugko- kende en laat deze ongeveer 5 minuten doorkoken op een asbest plaatje, om aanbranden te voorkomen, roeren er de suiker en de vanille door en de beide goedgeklopte eierdooiers, het laatst de stijfgeklopte eierdooiers. Het kloppen van de room of eiwit kan in enkele minuten geschieden, indien we een tikje zout bijvoegen, terwijl de speciale klopper die in alle huishoudelijke win kels te verkrijgen zijn, veel tijd spa ren. Ze bestaan uit een metalen bus met een stamper terwijl zich aan den onderkant een schroefje bevindt, dat bij het uitnemen van room of eiwit even verwijderd wordt, om lucht te doen toetreden. De prijs is zeer laag, terwijl men zeer veel gemak ervan heeft. Na deze kleine afdwaling gaan wij ons schoteltje, dat beboterd is, vul len met de havermoutcrème en be strooien den bovenkant met paneer meel, waardoor we kaneel hebben ge roerd, leggen hier en daar een klontje boter en zetten het schoteltje in den oven om een mooi bruin korstje te krijgen. Sneeuwpudding. 1 liter melk, 90 gram maizena, 100 gram suiker, M eiwitten, ni nares guin essence. 1 liter melk brengen we aan de kook op 1 dl of 1 kopje na, dat we gebruiken om de maizena aan te mengen. Kookt de melk dan lossen we er eerst de sui ker in op en voegen dan het papje bij. dat we langzaam en steeds roerende bij de melk voegen, en dit eenige minuten laten doorkoken, het laatst wordt het zeer stijfgeklopte eiwit bij de pap ge voegd en laten de massa flink kloppen de nog steeds doorkoken, waarna wij deze in een met koud water omgespoel de vorm doen om koud en stijf te wor den. We kunnen de pudding presenteeren met vruchten-saus, die we in fleschjes klaar kunnen koopen en op den scho tel van de pudding schenken. We kunnen de pudding ook in ééns- persoons porties verdeelen en hiervoor hooge kopjes of vormpjes gebruiken, die we op een langwerpige schaal stor ten en die we opdienen met een dik bes sensapsausje, dat we maken van 2 dl bessensap, 2 dl water, 50 gram suiker pl.m. een half kopje, 1 flinke eetlepel sago of maizena. We laten de saus dan koud worden en bedekken de bovenkant der pud dinkjes met een lepel bessensap, de rest gieten we eromheen. De dooiers gebruiken we voor Don derdag, om onder bijvoeging van eenige lepels melk, zout en peper en wat peterselie, 2 a 3 eieren, roereieren te maken. Gevulde savoyekool. 1 savoye kool, 600 gram gehakt (varkens), 3 sneden oud brood is pl.m. 125 gram 1 ui, peper, zout en noot. We maken de kool goed schoon dooi de leelijke bladeren te verwijderen, snijden deze langs den stronk weg en zorgen, dat deze heel blijft. De dikke bladnerven snijden we echter weg en koken de bladeren, die we voorzichtig in een vrij groote pan leggen, gedu rende 20 minuten in ruim waten en zout, laten ze daarna op een vergiet uit lekken. We wasschen een witte hand doek of oud servet in warm water uit. leggen dit, nadat het goed uitgewron gen is op de aanrecht, bestrooien den doek met bloem en leggen er een laagje bladeren op, die we bestrijken met het gehakt dat we aangemaakt hebben met het geweekte brood, de ui, peper, zout, nootmuskaat Nu volgt weer een laag koolbladeren, weer ge hakt enz. tot kool en gehakt verwerkt is. De doek wordt nu stevig dichtge naaid, zoodat we een platronden vorm krijgen, die we gedurende l1/» a 2 uren in ruim kokend water met zout koken, terwijl we om het aanbranden te voor komen een keukenbord onder de pan leggen (draadrooster). En geven hier bij aardappelpurée, die we maken van ongeveer 2 kg aardappelen ,die we gaar koken en met de etensstamper goed fijn stampen, vermengen met ongeveer 4 kopjes melk (warm) en een stukje boter of margarine, zout en noot naar smaak. We verwarmen de purée nog even en kloppen de massa dan flink met een houten lepel, waardoor ze heerlijk luchtig wordt. Pruimen met custardvla. 500 gram pruimen, 1 pakje Bird's custardpoeder, 1/2 liter melk, 60 gram suiker, een stukje boter. We wasschen de pruimen en laten ze 24 uur weeken, nemen ze uit het week- water, waarvan het meeste in de prui men getrokken is en binden het restje met een lepel sago of maizena, doen de pruimen in een vlaschotel met het gebonden vocht erover heen. Toevoe ging van suikereis, als men een goede kwaliteit pruimen heeft, onnoodig. We brengen de melk aan den kook en lossen er vervolgens de suiker in op, maken de custardpoeder aan met een scheutje koude melk, roeren dit papje door de heete melk en koken de vla, steeds roerende, nog even op, ne men de pan van het vuur en kloppen er met de garde het stukje boter door, waarna we de massa, die heerlijk luch tig geworden is, over de vla heengie- ten en het geheel koud laten worden. De custard poeder is bij alle goede kruideniers en in de comestibleszaken voorhanden en wordt in busjes en pakjes verkocht. De smaak en de aroma zijn bijzonder fijn, toevoeging van eieren is over bodig. Roereierenham kan men op zuinige wijze bereiden, indien men er eenige lepels paneermeel bij voegt en wat ge raspte kaas. Het gerecht maakt dan veel meer uit, is smakelijker en voed zamer. Melk kan niet overkoken, indien men den bovenrand met spekzwoerd besmeert. Het zuurworden voorkomt men in warme dagen, indien men een dessert lepel zout op 1 liter melk bij het ko ken toevoegt. Indien bouillon te zout is, raspt men a 2 wortelen (peen) in de vloeistof. Deze trekken het zout tot zich en ge ven de bouillon een heerlijken smaak en tevens een mooie kleur. Koolgerechten winnen aan smaak, wanneer men de buitenste bladeren eenigen tijd vooraf kookt en later het grof gesneden hart bijvoegt, daarna hakken en op de gebruikelijke wijze afmaken. Men krijgt luchtdicht verkurkte flesschen, indien men de kurken eenigen tijd in de olie legt, daarna op de flesch. Honing, die gekristalliseerd is, moet men nimmer opkoken, doch den pot, waarin de honig zich bevindt, slechts in warm water zetten. Zeer billijke citroenlimonade maakt men door eenige citroenen zeer dun te schillen en met kokend water te over gieten en daarin te laten staan, totdat het geheel is afgekoeld, daarna het gezeefde sap toevoegen en suiker rif-r smaak. Om bloemkool na het IfoWert mooie kleur te doen behouden, vai, men bij het water een kopje melk.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15