Het Menu
•T JUTTERTJE
PAG. 3
Ons interieur.
Eerbied.
Huishouder!ijk Allerlei.
y\oe richten wij ons huis het
gezelligste in?
Het begrip eerbied" is teveel niet
het begrip „ouderdom" in verband ge
bracht. Maar behalve ouderdom zijn er
nog andere hoedanigheden in den
mensch, welke ons eerbied moeten af
dwingen en waardoor we in onze hou
ding dit begrip dienen uit te spreken.
Er is een eerbied, die we aan den
dag dienen te leggen ten opzichte van
alle menschen.
We moeten de wenschen van onze
medemenschen eerbiedigen, het ver
langen naar eendracht, rust; we moe
ten hun smart respecteeren, en o, nog
zoovele andere mogelijkheden zijn er,
die de eene mensch ertoe aanzet, den
ander eerbied te betoonen.
Maar de mensch, die alleen in zich
zelf opgaat, bemerkt de smart en den
strijd niet van zijn medemenschen en
daarom kwetst hij menigmaal de
mensch, van wien hij het meeste houdt.
Door woord en handeling, door een
„teveel" en een „te weinig" kan menige
wond toegebracht worden.
Vermijd te spreken over dingen,
waarmee men een ander verdriet doet.
Toon u niet uitbundig of vroolijk, wan
neer een ander in droefenis is, een
ander in leed is gedompeld.
Praat niet over voorspoed, Uw for
tuintje, dat ge pas hebt gehad, als ge
weet dat Uw toehoorder te dien op
zichte stiefmoederlijk bedeeld is. Poch
niet op Uw positie, die uw man be
kleed, wanneer ge in tegenwoordig
heid bent van haar, die het financieel
minder heeft. Spreek niet teveel over
gezondheid van u en de kinderen, wan
neer ge weet dat deze personen, wien
ge dit alles verteld voortdurend te
kampen hebben met ziekte.
Natuurlijk kunt ge niet altijd zoo'n
gesprek vermijden, doch tracht ze te
vermijden, zooveel ge kunt.
M. C. v. H.
(Nadruk verboden).
van deze week.
gen oud-Hollandsche meubileering
een van de gezelligste, die wij ons
denken kunnen en door bijkoopen tel
kens aanvullen. Er is groote verschei
denheid in oud-Hollandsche meubelen,
en naar gelang van ruimte, welke de
kamer ons biedt, kunnen we den aan-
k00p uitbreiden.
Stoelen met biezen zittingen, een
niassieve tafel, een effen rustig kar-
pet, een paar smalle omlijste platen,
eui geolieden of geheel met biezen be
dekte vloer, witte batisten gordijntjes,
die men schuin opneemt, overgordij
nen van Brabant-stof of niet te dikke
gordijnen met een ouderwetsch pa
troon bedrukt en een eenvoudig laag
buffet in ouden stijl, zooals men tegen
woordig ziet en onze huiskamer is
klaar.
Een spiegel boven den schoorsteen is
uit den booze. Een hooge schouw is het
verkieslijkst, maar in een huurhuis
kan men het meestal niet krijgen, zoo
als men het wel zou willen. Daar
boven prijken dan een paar blauwe
borden of eenig tin- of koperwerk te
gen een effen rustigen achtergrond.
Wanneer een drukke muurversie.-
ring en een druk karpet den achter
grond vormen van een oud-Hollandsch
meubelwerk, zal dit ameublement over
schreeuwen door de woeligheid en
daardoor zal Uw kamer aan schoon
heid veel verliezen.
Soms zien we de lambrizeering om
plinten op een verkeerde manier aan
gebracht, waardoor de kamer niet in
het evenwicht te brengen is, en iets
drukkends heeft.
Wanneer een meubelstuk geprest is
tusschen twee deurbetimmeringen, dan
krijgt de geheele kamer iets te mas
siefs, iets bonkigs, wat bij den eersten
oogopslag opvalt en een gevoel van be
klemming teweeg brengt.
Plaats nooit teveel in een kleine
ruimte, maar zorg dat er voldoende
ruimte aanwezig is. U moet zich ge
makkelijk kunnen bewegen.
Zondag:
Kippensoep.
Tuinboonen uit het blik.
Gebakken, rauwre ham.
Aardappelen.
Koffiepudding met vanillesaus.
Maandag:
Macaronigerecht.
Prei met zure saus.
Harde eieren.
Aardappelen.
Dinsdag:
Varkenshaas.
Knolraap.
Aardappelen.
Havermoutschoteltje.
Woensdag:
Koud vleesch. 4
Worteltjes met groene erwten.
Aardappelen.
Sneeuwpudding.
Donderdag:
Klapstuk.
Hutspot.
Pruimen met custardvla.
Vrijdag:
Panvisch.
Sinaasappelcrême.
Zaterdag:
Gevulde savoye kool.
Aardappelpurée.
Appel.
Macaronigerecht.
Macaronigerecht, spagetti en ver-
micelli-schoteltjes worden eigenlijk
nog veel te weinig genuttigd in ver
band met de hooge voedingswaarde
van deze producten. Inplaats van ma
caroni, kunnen we evengoed lint ma
caroni of z.g. noedellen gebruiken, die
zelfs door velen nog smakelijker ge
vonden wordt.
Noodig is echter, om slechts de beste
kwaliteiten te maken, die van eerste
kwaliteit tarwe worden gefabriceerd.
Schijnbaar is deze iets duurder, doch
als men nagaat, dat 750 gram van ge
noemde producten van een beste kwali
teit hetzelfde resultaat geven als 1 kg
van mindere soorten, dan zal elke huis
vrouw liever iets goeds opdienen, dat
tevens nog het voordeel heeft veel sma
kelijker te zijn.
We willen hieronder een speciaal
Italiaansch gerecht laten volgen, dat
fchter onze Hollandsche smaak ook
niet te vreemd aandoet.
Pasta Ascinta
150 gram macaroni (pasta in het Ital.)
100 gram boter.
100 gram spek.
1 eetlepel tomatenpuree,
peper, zout.
vleesch van de soepkip.
50 gram parmezaansche kaas.
We breken de macaroni aan stukjes
of beter nog, koopen een pak macaroni,
dat reeds machinaal gebroken is, waar
door we stukjes van gelijke grootte
krijgen en tevens tijd sparen. We zet
ten ongeveer 3/4 liter water op met
zout en doen er als dit kookt de maca
roni in, die in 20—25 minuten gaar is.
Het spek snijden we in kleine stuk
ken, die we uitbraden, hierbij komt
nog de boter of margarine en een
flinke eetlepel tomatenpurée, we voe
gen de stukjes vleesch erbij, die wy
van de soepkip hebben afgesneden en
laten alles met elkaar 20 minuten smo
ren. Onderdehand is de macaroni
klaar, we gieten het overtollige water
af en doen ze in de pan terug, voegen
hierbij de vleeschmassa en de kaas,
laten alles nog vijf minuten doorko
ken en brengen het over in een dek
schaal.
Havermoutschoteltje.
1 liter melk, 4 eieren,
80 gram havermout,
75 gram suiker,
1 pakje vanille suiker,
1 volle theelepel kaneel,
paneermeel en een stukje boter.
We brengen de melk aan de kook en
strooien de havermout erin, de gewone
of willen we vlug klaar zijn, dan nemen
de fijnere havermout, de z.g. vlugko-
kende en laat deze ongeveer 5 minuten
doorkoken op een asbest plaatje, om
aanbranden te voorkomen, roeren er de
suiker en de vanille door en de beide
goedgeklopte eierdooiers, het laatst de
stijfgeklopte eierdooiers. Het kloppen
van de room of eiwit kan in enkele
minuten geschieden, indien we een
tikje zout bijvoegen, terwijl de speciale
klopper die in alle huishoudelijke win
kels te verkrijgen zijn, veel tijd spa
ren. Ze bestaan uit een metalen bus
met een stamper terwijl zich aan den
onderkant een schroefje bevindt, dat
bij het uitnemen van room of eiwit
even verwijderd wordt, om lucht te
doen toetreden. De prijs is zeer laag,
terwijl men zeer veel gemak ervan
heeft. Na deze kleine afdwaling gaan
wij ons schoteltje, dat beboterd is, vul
len met de havermoutcrème en be
strooien den bovenkant met paneer
meel, waardoor we kaneel hebben ge
roerd, leggen hier en daar een klontje
boter en zetten het schoteltje in den
oven om een mooi bruin korstje te
krijgen.
Sneeuwpudding.
1 liter melk,
90 gram maizena,
100 gram suiker,
M eiwitten,
ni
nares guin essence.
1 liter melk brengen we aan de kook
op 1 dl of 1 kopje na, dat we gebruiken
om de maizena aan te mengen. Kookt
de melk dan lossen we er eerst de sui
ker in op en voegen dan het papje bij.
dat we langzaam en steeds roerende bij
de melk voegen, en dit eenige minuten
laten doorkoken, het laatst wordt het
zeer stijfgeklopte eiwit bij de pap ge
voegd en laten de massa flink kloppen
de nog steeds doorkoken, waarna wij
deze in een met koud water omgespoel
de vorm doen om koud en stijf te wor
den.
We kunnen de pudding presenteeren
met vruchten-saus, die we in fleschjes
klaar kunnen koopen en op den scho
tel van de pudding schenken.
We kunnen de pudding ook in ééns-
persoons porties verdeelen en hiervoor
hooge kopjes of vormpjes gebruiken,
die we op een langwerpige schaal stor
ten en die we opdienen met een dik bes
sensapsausje, dat we maken van 2 dl
bessensap, 2 dl water, 50 gram suiker
pl.m. een half kopje, 1 flinke eetlepel
sago of maizena.
We laten de saus dan koud worden
en bedekken de bovenkant der pud
dinkjes met een lepel bessensap, de
rest gieten we eromheen.
De dooiers gebruiken we voor Don
derdag, om onder bijvoeging van
eenige lepels melk, zout en peper en
wat peterselie, 2 a 3 eieren, roereieren
te maken.
Gevulde savoyekool.
1 savoye kool,
600 gram gehakt (varkens),
3 sneden oud brood is pl.m. 125 gram
1 ui, peper, zout en noot.
We maken de kool goed schoon dooi
de leelijke bladeren te verwijderen,
snijden deze langs den stronk weg en
zorgen, dat deze heel blijft. De dikke
bladnerven snijden we echter weg en
koken de bladeren, die we voorzichtig
in een vrij groote pan leggen, gedu
rende 20 minuten in ruim waten en
zout, laten ze daarna op een vergiet uit
lekken. We wasschen een witte hand
doek of oud servet in warm water uit.
leggen dit, nadat het goed uitgewron
gen is op de aanrecht, bestrooien den
doek met bloem en leggen er een
laagje bladeren op, die we bestrijken
met het gehakt dat we aangemaakt
hebben met het geweekte brood, de ui,
peper, zout, nootmuskaat Nu volgt
weer een laag koolbladeren, weer ge
hakt enz. tot kool en gehakt verwerkt
is. De doek wordt nu stevig dichtge
naaid, zoodat we een platronden vorm
krijgen, die we gedurende l1/» a 2 uren
in ruim kokend water met zout koken,
terwijl we om het aanbranden te voor
komen een keukenbord onder de pan
leggen (draadrooster). En geven hier
bij aardappelpurée, die we maken van
ongeveer 2 kg aardappelen ,die we gaar
koken en met de etensstamper goed
fijn stampen, vermengen met ongeveer
4 kopjes melk (warm) en een stukje
boter of margarine, zout en noot naar
smaak.
We verwarmen de purée nog even
en kloppen de massa dan flink met
een houten lepel, waardoor ze heerlijk
luchtig wordt.
Pruimen met custardvla.
500 gram pruimen,
1 pakje Bird's custardpoeder,
1/2 liter melk,
60 gram suiker,
een stukje boter.
We wasschen de pruimen en laten ze
24 uur weeken, nemen ze uit het week-
water, waarvan het meeste in de prui
men getrokken is en binden het restje
met een lepel sago of maizena, doen
de pruimen in een vlaschotel met het
gebonden vocht erover heen. Toevoe
ging van suikereis, als men een goede
kwaliteit pruimen heeft, onnoodig.
We brengen de melk aan den kook
en lossen er vervolgens de suiker in
op, maken de custardpoeder aan met
een scheutje koude melk, roeren dit
papje door de heete melk en koken de
vla, steeds roerende, nog even op, ne
men de pan van het vuur en kloppen
er met de garde het stukje boter door,
waarna we de massa, die heerlijk luch
tig geworden is, over de vla heengie-
ten en het geheel koud laten worden.
De custard poeder is bij alle goede
kruideniers en in de comestibleszaken
voorhanden en wordt in busjes en
pakjes verkocht.
De smaak en de aroma zijn bijzonder
fijn, toevoeging van eieren is over
bodig.
Roereierenham kan men op zuinige
wijze bereiden, indien men er eenige
lepels paneermeel bij voegt en wat ge
raspte kaas. Het gerecht maakt dan
veel meer uit, is smakelijker en voed
zamer.
Melk kan niet overkoken, indien
men den bovenrand met spekzwoerd
besmeert.
Het zuurworden voorkomt men in
warme dagen, indien men een dessert
lepel zout op 1 liter melk bij het ko
ken toevoegt.
Indien bouillon te zout is, raspt men
a 2 wortelen (peen) in de vloeistof.
Deze trekken het zout tot zich en ge
ven de bouillon een heerlijken smaak
en tevens een mooie kleur.
Koolgerechten winnen aan smaak,
wanneer men de buitenste bladeren
eenigen tijd vooraf kookt en later het
grof gesneden hart bijvoegt, daarna
hakken en op de gebruikelijke wijze
afmaken.
Men krijgt luchtdicht verkurkte
flesschen, indien men de kurken
eenigen tijd in de olie legt, daarna op
de flesch.
Honing, die gekristalliseerd is, moet
men nimmer opkoken, doch den pot,
waarin de honig zich bevindt, slechts
in warm water zetten.
Zeer billijke citroenlimonade maakt
men door eenige citroenen zeer dun te
schillen en met kokend water te over
gieten en daarin te laten staan, totdat
het geheel is afgekoeld, daarna het
gezeefde sap toevoegen en suiker rif-r
smaak.
Om bloemkool na het IfoWert
mooie kleur te doen behouden, vai,
men bij het water een kopje melk.