UE\Ï5f)UWr
Het Menu
ZATERDAG 24 MAART 1934
PAG. 3
De linnenkast voorheen
en thans.
T ilJTTERTJE
Onzichtbare vijanden van ons
linnengoed.
door
Mevrouw G. C. Meijer-Schwencke.
Hoeveel zorg werd door onze groot-
en overgrootmoeders niet aan de lin
nenkast besteed en hoe geheel anders
ziet thans deze er niet uit?
Had men voorheen massieve eiken
en mahoniehouten kasten, die op zich
zelf al respect afdwongen door de af
metingen, dan was het toch zeker niet
te verwonderen, dat dit nog grooter
werd als men de vele stapels mooi
linnengoed aanschouwde, die hierin
geborgen werden.
De linnenkast van thans is slechts
een klein onderdeel van de sierlijke
kleerkast, waarin één derde deel me-
vrouws gaderobe, één derde deel door
meneer benut wordt en het midden-
mootje planken heeft, waarop stapel
tjes geplaatst zijn, die niet alleen voor
het huishoudlinnen bestemd zijn, maar
tevens nog zijden en fijn wollen des
sous moeten herbergen.
Vroeger werd veelal, ééns per
maand, per drie maanden, ja zelfs wel
eens over langeren tijd gewasschen en
had men uit den aard der zaak véél
meer goed noodig. Kwam de wasch
droog thuis*; dan werd deze thuis ver
der gerekt, gemangeld, gestreken, ge
vouwen, geperst. Bewerkingen, die op
zichzelf veel tijd vereischen en waar
aan de huisvrouw een werkzaam aan
deel had.
De stapeltjes, die niet druk gebruikt
verden, werden keurig netjes bijeen
gehouden door een gekleurd lint, ter-
vijl men er gerust de proef op de som
kon nemen of alles wel loodrecht ge-
Plaatst was, door er een liniaal tegen
te houden.
De tijden zijn echter veranderd en
hiermede ook de huiselijke bezigheden,
het leven stelt andere eischen aan de
huisvrouw en dank zij de steeds voort-
'jijdende techniek in den vorm van
machines en electrische apparaten is
et werk veelal zeer vereenvoudigd.
De moderne huizen en flatwoningen
en ineens een geheel andere tijd-
n eeling en om b.v. een enkel punt te
emen, de wasch zou thans niet meer
°Selijk zijn in deze kleine ruimte,
liik Wor^t- deze geheel of gedeelte-
JK naar de wasseherij gezonden.
«stapels huishoudgoed, die men
meen aanschafte, hebben nu geen
bj meer. daar men het goed veelal
Dei n ,ee.n.week thuis kan krijgen,
top phinigingen, die op allerlei gebied
even 9S' moeten worden, werken er
kon»?6?8 *oe mede, dat men niet meer
h' dan men strikt noodig heeft.
Ij., n eisch, die men echter noodzake-
lu6' stellen is kwaliteit, die boven
koopjes gaat Hoe aanlokkelijk de
kw-,n!?iet stellen is kwaliteit, die boven
koon; U gaat* Hoe aanlokkelijk de
ffopHu er °°k „schijnbaar" uitzien, is
Van i dikwijls duurkoop. Partijen
lushoudgoed met z.g. kleine
heden r u6?" worclen veelal „ver be-
r,0e *abrieksprijs" aangeboden en
te vaak wordt hiervan gebruik
fabrieksprijs" aangeboden en
^Blaakt
en wordt men zoo de dupe
V Vtez.e koopjes.
ten tüu 's hel geval? Na zeer kor-
kleinpU gebruikt te zijn, vertoonen zich
tloeil datjes, die aan chloorgaatjes
schnM .nken.; De wasseherij krijgt de
le'din» ?rWD' dank zij de deskundige
i, opor onderzoek der weefsels
'lat fi et "cht, gebracht kan worden,
ken ^ij de fabricage is te zoe-
g'
C*1™ echter weeffouten zijn er
'Jen ,jls ''nnengoed onzichtbare vijan-
hiet' nJe ('e meeste huisvrouwen echter
hen eiiVZ0°^a"'g hebben leeren ken-
H0„ (|ie wij toch willen noemen.
eens Vaak zeS8en WÜ niet: „Ziet nu
?at p„e-er,', "jouwe doek en nu al een
rin De tand des tijds hepft
hieraan géén schuld, doch wellicht is
de oorzaak hiervan, dat het weefsel
met een of andere schadelijke stof in
aanraking is gekomen.
Noemen wij, om te beginnen aluin,
een bekend bloedstelpend middel, dat
door den heer des huizes gebruikt is
na het scheren. Weinig huisvrouwen
zullen er echter over hebben nage
dacht, dat de kleine splintertjes, die
van het aluinstaafje afspringen, en op
een handdoek of waschtafeldoekje ko
men, het weefsel op den duur vernie-
nietigen. aluin is toch een verbinding
van zwavelzuur met kalium en allu-
minium en hoogst gevaarlijk voor ons
linnengoed.
Het staafje aluin moet in het ver
volg in het kokertje bewaard blijven
en schoongemaakt worden met een
speciaal voor dit doel te gebruiken
doekje.
Nog gevaarlijker is het gebruiken
van verdund zwavelzuur, zelfs in 1
oplossing, dat zelfs, wanneer slechts
enkele spatten op een schort of huis-
houddoek komen, de draden onvermij
delijk vernietigt. Komt een of ander
stuk goed in aanraking hiermede,
dan moet dit onmiddellijk gewasschen
worden, niet in de wasch met andere
stukken, doch in een apart sopje.
Zoutzuur moet men bij voorkeur
verdund koopen. Twee eetlepels op 1
liter water is een oplossing die alles
zins voldoende geacht kan worden,
dan nog vragen wij ons af of de voor-
deelen aan het gebruik verbonden, n.1.
het reinigen o.a. van emailvoorwerpen,
en het verwijderen van ketelsteen, op
wegen tegen de nadeelen, daar de op
stijgende dampen alle metaal in de
onmiddellijke nabijheid aantasten, in
dien de kurk ook maar eenigszins po
reus is. Zoutzuur zelf brandt groote
gaten in de weefsels, waarmede het in
aanraking komt.
Ammoniak moet in flesschen be
waard worden met een gummikurk als
afsluiting. Het is een reinigingsmid
del, dat veel gebruikt wordt in de huis
houding en inderdaad goede dienstan
bewijst, doch een oplossing, die te wei
nig verdund gebruikt wordt tast de
kleuren aan, terwijl de dampen de
ademhalingsorganen prikkelen.
Waterstof-super-oxyde is een schijn
baar onschuldig huismiddeltje, doch
dit heeft de onaangename eigenschap,
dat de vrijkomende zuurstof zich maar
al te gaarne verbindt met de cellulose
van de weefsels, m.a.w. het tast de
weefsels, waarmede het in aanraking
komt aan. Men heeft er dus voor te
zorgen, dat bij het gebruik van deze
vloeistof, hetzij voor mondreiniging of
wat dan ook, niet in aanraking mag
komen met een handdoek en dat men
tevens de handen goed schoon wascht
en afspoelt, vóór het afdrogen als zij
hiermede in aanraking gekomen zijn.
Wil men dus het grootste profijt van
zijn linnengoed hebben, dan zal men
niet alleen bij de aanschaffing zorgen
solide goed te koopen, doch er tevens
voor zorgdragen, dat het niet in aan
raking komt met de onzichtbare vijan
den, die wij u hierboven hebben ge
noemd.
ffltt
Agent (tot inbreker): „Heidaar! wat
V°Inbreker:'„Dat is de schuld van m'n
vrouw. Zij heeft de trap laten schilde
ren!"-=
Het voorjaar zit in de lucht, jong
1 hetnnt te ontkiemen, knoppen
leven begin te g (]jpp
gaa" rlteitV „Oiska, wil je mijn
a worden Ik houd zoo van je;
'^"aron ^«ncisca. liefelH* blozend
antwoordt: „Daar moet ik eerst eens
een weekje over denken, Frans!"
„Fijn!" zegt Frans, „dan kan ik in
dien tuschentijd er ook eens over den
ken!"
Waarop Cisca snel antwoordt:
„Neen, nu ik er goed over denk,
hoef ik er eigenlijk heelemaal niet
meer over te peinzen, ik neem je aan
zoek graag aan!".
Zondag:
Kippensoep.
Biefstuk, aardappelen,
Doperwten.
Kabinet-pudding.
Maandag:
Pikante kalfslapjes.
Princesseboonen (uit het blik).
Aardappelen.
Ommelet met jam.
Dinsdag:
Runderlapjes.
Roode kool.
Aardappelen.
Vruchtenvla.
Woensdag:
Rijstschotel met eieren en
kerry saus.
Aardappelencroquetten
met vleesch.
Raapstelen.
Vruchten.
Donderdag:
Witte boonensoep.
Stamppot.
Zuurkool met versche worst.
Vrijdag:
Filets van tong (visch)
met champignons.
Wortel j es.
Aardappelen.
Zaterdag:
Gebakken lever.
Appelmoes.
Aardappelen.
Broodschotel met abrikozen.
Hieronder laten wij voor onze leze
ressen enkele vasten-menu's volgen:
Ommelet met garnalen ragout, sa-
voye-kool met aardappelpuree, bessen
sapvla met rozijnen.
Pikante havermoutkoekjes, spinazie
met eieren, gewelde boter, aardappelen,
beschuitje met kaas.
Kabeljauwstaart met Holl. kaas,
aardappelen, kropsla, griesmeel met
annanas-saus.
Kabinet-pudding.
9 dl. melk, 3 eieren, 1 dl. maresquin,
rum of punch siroop, 80 gram suiker,
20 gram is 10 bl. witte gelatine, 50
gram sucade, 50 gram sultane rozijnen.
50 gram krenten.
De krenten en rozijnen worden in
warm water gewasschen en alle steel
tjes verwijderd, daarna wellen we ze
op met zoo weinig mogelijk water, ge
durende ongeveer 10 minuten en snij
den de sucade aan kleine stukjes.
De melk wordt gekookt en intus-
schen kloppen wij de eierdc 'n-s met
de suiker, voegen hierbij de .cokende
melk in den beginne druppelsgewijze
en vooral steeds roerende, daarna
wordt de geweekte gelatine erbij ge
voegd, de likeur en het stijfgeklopte
eiwit.
We laten de pudding afkoelen, roe
ren er van tijd tot tijd in om het zak
ken van de gelatine te voorkomen en
•Hort wii Ha t de massa drillerig wordt.
dan doen wij er de melange bij en gie
ten alles over in een met koud water
omgespoelden puddingvorm om het ge
heel koud en stijf te laten worden.
Pikante kalfslapjes.
5 kalfslapjes van 100 gram, 75 gram
boter, 27= dl. water, 1 klein uitje,
stukje Spaansche peper, 1 eetlepel
Worcester saus, 2 theelepels citroen
sap, zout.
We wasschen de lapjes en drogen
ze met een doek en zouten deze, waar
na wij ze gedurende eenige uren in een
schaaltje wegzetten, bedruppeld met de
worcester saus en de citroensap.
De boter wordt gesmolten en hierin
de zeer fijn gesnipperde ui en het
stukje Spaansche peper zachtjes ge
smoord, gedurende een kwartiertje,
daarna worden de uitjes, die echter niet
al te donker mogen zijn uit de boter
geschept en deze goed verwarmd. De
lapjes worden in de boter aan beide
zijden lichtbruin gebraden en de 27»
dl. water er bijgevoegd, om tenslotte
nog eens een half uurtje zachtjes té
stoven.
Vruchtenvla.
7= liter melk, 40 gram custardpoeder
(vanille), 50 gram suiker, 1 klontje
boter, 2 bananen, 1 appel, 2 mandarij
nen, gepelde, gehakte okkernoten.
We volgen den goedkoopsten weg om
vla te bereiden en gebruiken geen
eieren, doch custardpoeder en brengen
ruim 4 dl. melk aan de kook, lossen
hierin de suiker op en roeren het aan
gemengde custardpoeder door de melk,
waarna we de vla even door laten
koken, totdat deze gebonden is, nemen
de pan van het vuur en kloppen met
de garde de boter door de vla, waar
door deze bekoeld en luchtig wordt.
De bananen zijn geschild en aan
plakjes gesneden, de appels aan kleine
blokjes en de mandarijnen aan partjes,
waai'in met een roestvrij mes een
sneedje gegeven wordt om de pitten
eruit te verwijderen.
In een glazen schaal komen de door-
eengemengde vruchten en hierop de
geklopte vla, die vrijwel afgekoeld is,
terwijl over den bovenkant de gehakte
okkernoten worden gestrooid.
Aardappelcroquctteu met vlcosch.
500 gram gekookte aardappelen, 200
gram vleeschresten, 1 eetlepel fijn ge
hakte peterselie,2 eieren, zout, pepe^,
noot, paneermeel en frituurvet, 50 gram
boter, 1 eetlepel bloem.
De aardappelen worden met het
vleesch fijn gemalen, of indien men
geen vleeschmolen bezit, worden de
aardappelen door de zeef gewreven of
met een pureeknijper fijn gemaakt, het
geen het beste warm kan geschieden;
het vleesch wordt in dit geval fijn ge
hakt.
De eierdooiers worden met peper,
zout en noot geklopt en vermengd met
de gesmolten boter, aardappelen,
vleesch, peterselie en 1 stijf geklopt
eiwit.
Het andere eiwit wordt losgeklopt
met een a twee eetlepels water.
Van de aardappelmassa worden lang
werpige rolletjes gevormd of balletjes
en daarna in paneermeel gewalsd om
tenslotte in kokend héét frituurvet ge
bakken te worden.
Na het uitscheppen uit het vet, wor
den de croquetten op een langwerpige
schaal gestapeld, terwijl men hier en
daar een takje peterselie tusschen
voegt, die ook in het frituurvet gebak
ken zijn.
Filets van tong met champignons.
2 a 3 kooktongen, 27* dl. vischbouil-
lon, 17= dl. wijn, 25 gram bloem, 40
gram boter, 1 eetlepel citroensap, 1 ei,
1/8 blikje champignons, 17= liter water,
zout, selderij, 1 wortel, 1 uitje, foelie,
kruidnagel, 1 laurierblad.
De filets kunnen we bij de vischhan-
delaren bestellen of zelf van tongen
snijden. De visch wordt eerst schoon
gemaakt, gewasschen en de filets eraf
gesneden. Men maakt een insnijding
aan beide kanten langs den ruggegraat
en langs de vinnen met een scherp en
puntig mes, waarna men voorzichtig de
filet van de graat snijdt. Van elke tong
krijgt men 2 filets, die opgerold wor
den, met een draadje dichtgebonden
en in een schaal met deksel weggezet
worden.
Van de graten trekken we bouillon,
door ze met 17= liter water, zout en «ifi