UE\Ï5f)UWr Het Menu ZATERDAG 24 MAART 1934 PAG. 3 De linnenkast voorheen en thans. T ilJTTERTJE Onzichtbare vijanden van ons linnengoed. door Mevrouw G. C. Meijer-Schwencke. Hoeveel zorg werd door onze groot- en overgrootmoeders niet aan de lin nenkast besteed en hoe geheel anders ziet thans deze er niet uit? Had men voorheen massieve eiken en mahoniehouten kasten, die op zich zelf al respect afdwongen door de af metingen, dan was het toch zeker niet te verwonderen, dat dit nog grooter werd als men de vele stapels mooi linnengoed aanschouwde, die hierin geborgen werden. De linnenkast van thans is slechts een klein onderdeel van de sierlijke kleerkast, waarin één derde deel me- vrouws gaderobe, één derde deel door meneer benut wordt en het midden- mootje planken heeft, waarop stapel tjes geplaatst zijn, die niet alleen voor het huishoudlinnen bestemd zijn, maar tevens nog zijden en fijn wollen des sous moeten herbergen. Vroeger werd veelal, ééns per maand, per drie maanden, ja zelfs wel eens over langeren tijd gewasschen en had men uit den aard der zaak véél meer goed noodig. Kwam de wasch droog thuis*; dan werd deze thuis ver der gerekt, gemangeld, gestreken, ge vouwen, geperst. Bewerkingen, die op zichzelf veel tijd vereischen en waar aan de huisvrouw een werkzaam aan deel had. De stapeltjes, die niet druk gebruikt verden, werden keurig netjes bijeen gehouden door een gekleurd lint, ter- vijl men er gerust de proef op de som kon nemen of alles wel loodrecht ge- Plaatst was, door er een liniaal tegen te houden. De tijden zijn echter veranderd en hiermede ook de huiselijke bezigheden, het leven stelt andere eischen aan de huisvrouw en dank zij de steeds voort- 'jijdende techniek in den vorm van machines en electrische apparaten is et werk veelal zeer vereenvoudigd. De moderne huizen en flatwoningen en ineens een geheel andere tijd- n eeling en om b.v. een enkel punt te emen, de wasch zou thans niet meer °Selijk zijn in deze kleine ruimte, liik Wor^t- deze geheel of gedeelte- JK naar de wasseherij gezonden. «stapels huishoudgoed, die men meen aanschafte, hebben nu geen bj meer. daar men het goed veelal Dei n ,ee.n.week thuis kan krijgen, top phinigingen, die op allerlei gebied even 9S' moeten worden, werken er kon»?6?8 *oe mede, dat men niet meer h' dan men strikt noodig heeft. Ij., n eisch, die men echter noodzake- lu6' stellen is kwaliteit, die boven koopjes gaat Hoe aanlokkelijk de kw-,n!?iet stellen is kwaliteit, die boven koon; U gaat* Hoe aanlokkelijk de ffopHu er °°k „schijnbaar" uitzien, is Van i dikwijls duurkoop. Partijen lushoudgoed met z.g. kleine heden r u6?" worclen veelal „ver be- r,0e *abrieksprijs" aangeboden en te vaak wordt hiervan gebruik fabrieksprijs" aangeboden en ^Blaakt en wordt men zoo de dupe V Vtez.e koopjes. ten tüu 's hel geval? Na zeer kor- kleinpU gebruikt te zijn, vertoonen zich tloeil datjes, die aan chloorgaatjes schnM .nken.; De wasseherij krijgt de le'din» ?rWD' dank zij de deskundige i, opor onderzoek der weefsels 'lat fi et "cht, gebracht kan worden, ken ^ij de fabricage is te zoe- g' C*1™ echter weeffouten zijn er 'Jen ,jls ''nnengoed onzichtbare vijan- hiet' nJe ('e meeste huisvrouwen echter hen eiiVZ0°^a"'g hebben leeren ken- H0„ (|ie wij toch willen noemen. eens Vaak zeS8en WÜ niet: „Ziet nu ?at p„e-er,', "jouwe doek en nu al een rin De tand des tijds hepft hieraan géén schuld, doch wellicht is de oorzaak hiervan, dat het weefsel met een of andere schadelijke stof in aanraking is gekomen. Noemen wij, om te beginnen aluin, een bekend bloedstelpend middel, dat door den heer des huizes gebruikt is na het scheren. Weinig huisvrouwen zullen er echter over hebben nage dacht, dat de kleine splintertjes, die van het aluinstaafje afspringen, en op een handdoek of waschtafeldoekje ko men, het weefsel op den duur vernie- nietigen. aluin is toch een verbinding van zwavelzuur met kalium en allu- minium en hoogst gevaarlijk voor ons linnengoed. Het staafje aluin moet in het ver volg in het kokertje bewaard blijven en schoongemaakt worden met een speciaal voor dit doel te gebruiken doekje. Nog gevaarlijker is het gebruiken van verdund zwavelzuur, zelfs in 1 oplossing, dat zelfs, wanneer slechts enkele spatten op een schort of huis- houddoek komen, de draden onvermij delijk vernietigt. Komt een of ander stuk goed in aanraking hiermede, dan moet dit onmiddellijk gewasschen worden, niet in de wasch met andere stukken, doch in een apart sopje. Zoutzuur moet men bij voorkeur verdund koopen. Twee eetlepels op 1 liter water is een oplossing die alles zins voldoende geacht kan worden, dan nog vragen wij ons af of de voor- deelen aan het gebruik verbonden, n.1. het reinigen o.a. van emailvoorwerpen, en het verwijderen van ketelsteen, op wegen tegen de nadeelen, daar de op stijgende dampen alle metaal in de onmiddellijke nabijheid aantasten, in dien de kurk ook maar eenigszins po reus is. Zoutzuur zelf brandt groote gaten in de weefsels, waarmede het in aanraking komt. Ammoniak moet in flesschen be waard worden met een gummikurk als afsluiting. Het is een reinigingsmid del, dat veel gebruikt wordt in de huis houding en inderdaad goede dienstan bewijst, doch een oplossing, die te wei nig verdund gebruikt wordt tast de kleuren aan, terwijl de dampen de ademhalingsorganen prikkelen. Waterstof-super-oxyde is een schijn baar onschuldig huismiddeltje, doch dit heeft de onaangename eigenschap, dat de vrijkomende zuurstof zich maar al te gaarne verbindt met de cellulose van de weefsels, m.a.w. het tast de weefsels, waarmede het in aanraking komt aan. Men heeft er dus voor te zorgen, dat bij het gebruik van deze vloeistof, hetzij voor mondreiniging of wat dan ook, niet in aanraking mag komen met een handdoek en dat men tevens de handen goed schoon wascht en afspoelt, vóór het afdrogen als zij hiermede in aanraking gekomen zijn. Wil men dus het grootste profijt van zijn linnengoed hebben, dan zal men niet alleen bij de aanschaffing zorgen solide goed te koopen, doch er tevens voor zorgdragen, dat het niet in aan raking komt met de onzichtbare vijan den, die wij u hierboven hebben ge noemd. ffltt Agent (tot inbreker): „Heidaar! wat V°Inbreker:'„Dat is de schuld van m'n vrouw. Zij heeft de trap laten schilde ren!"-= Het voorjaar zit in de lucht, jong 1 hetnnt te ontkiemen, knoppen leven begin te g (]jpp gaa" rlteitV „Oiska, wil je mijn a worden Ik houd zoo van je; '^"aron ^«ncisca. liefelH* blozend antwoordt: „Daar moet ik eerst eens een weekje over denken, Frans!" „Fijn!" zegt Frans, „dan kan ik in dien tuschentijd er ook eens over den ken!" Waarop Cisca snel antwoordt: „Neen, nu ik er goed over denk, hoef ik er eigenlijk heelemaal niet meer over te peinzen, ik neem je aan zoek graag aan!". Zondag: Kippensoep. Biefstuk, aardappelen, Doperwten. Kabinet-pudding. Maandag: Pikante kalfslapjes. Princesseboonen (uit het blik). Aardappelen. Ommelet met jam. Dinsdag: Runderlapjes. Roode kool. Aardappelen. Vruchtenvla. Woensdag: Rijstschotel met eieren en kerry saus. Aardappelencroquetten met vleesch. Raapstelen. Vruchten. Donderdag: Witte boonensoep. Stamppot. Zuurkool met versche worst. Vrijdag: Filets van tong (visch) met champignons. Wortel j es. Aardappelen. Zaterdag: Gebakken lever. Appelmoes. Aardappelen. Broodschotel met abrikozen. Hieronder laten wij voor onze leze ressen enkele vasten-menu's volgen: Ommelet met garnalen ragout, sa- voye-kool met aardappelpuree, bessen sapvla met rozijnen. Pikante havermoutkoekjes, spinazie met eieren, gewelde boter, aardappelen, beschuitje met kaas. Kabeljauwstaart met Holl. kaas, aardappelen, kropsla, griesmeel met annanas-saus. Kabinet-pudding. 9 dl. melk, 3 eieren, 1 dl. maresquin, rum of punch siroop, 80 gram suiker, 20 gram is 10 bl. witte gelatine, 50 gram sucade, 50 gram sultane rozijnen. 50 gram krenten. De krenten en rozijnen worden in warm water gewasschen en alle steel tjes verwijderd, daarna wellen we ze op met zoo weinig mogelijk water, ge durende ongeveer 10 minuten en snij den de sucade aan kleine stukjes. De melk wordt gekookt en intus- schen kloppen wij de eierdc 'n-s met de suiker, voegen hierbij de .cokende melk in den beginne druppelsgewijze en vooral steeds roerende, daarna wordt de geweekte gelatine erbij ge voegd, de likeur en het stijfgeklopte eiwit. We laten de pudding afkoelen, roe ren er van tijd tot tijd in om het zak ken van de gelatine te voorkomen en •Hort wii Ha t de massa drillerig wordt. dan doen wij er de melange bij en gie ten alles over in een met koud water omgespoelden puddingvorm om het ge heel koud en stijf te laten worden. Pikante kalfslapjes. 5 kalfslapjes van 100 gram, 75 gram boter, 27= dl. water, 1 klein uitje, stukje Spaansche peper, 1 eetlepel Worcester saus, 2 theelepels citroen sap, zout. We wasschen de lapjes en drogen ze met een doek en zouten deze, waar na wij ze gedurende eenige uren in een schaaltje wegzetten, bedruppeld met de worcester saus en de citroensap. De boter wordt gesmolten en hierin de zeer fijn gesnipperde ui en het stukje Spaansche peper zachtjes ge smoord, gedurende een kwartiertje, daarna worden de uitjes, die echter niet al te donker mogen zijn uit de boter geschept en deze goed verwarmd. De lapjes worden in de boter aan beide zijden lichtbruin gebraden en de 27» dl. water er bijgevoegd, om tenslotte nog eens een half uurtje zachtjes té stoven. Vruchtenvla. 7= liter melk, 40 gram custardpoeder (vanille), 50 gram suiker, 1 klontje boter, 2 bananen, 1 appel, 2 mandarij nen, gepelde, gehakte okkernoten. We volgen den goedkoopsten weg om vla te bereiden en gebruiken geen eieren, doch custardpoeder en brengen ruim 4 dl. melk aan de kook, lossen hierin de suiker op en roeren het aan gemengde custardpoeder door de melk, waarna we de vla even door laten koken, totdat deze gebonden is, nemen de pan van het vuur en kloppen met de garde de boter door de vla, waar door deze bekoeld en luchtig wordt. De bananen zijn geschild en aan plakjes gesneden, de appels aan kleine blokjes en de mandarijnen aan partjes, waai'in met een roestvrij mes een sneedje gegeven wordt om de pitten eruit te verwijderen. In een glazen schaal komen de door- eengemengde vruchten en hierop de geklopte vla, die vrijwel afgekoeld is, terwijl over den bovenkant de gehakte okkernoten worden gestrooid. Aardappelcroquctteu met vlcosch. 500 gram gekookte aardappelen, 200 gram vleeschresten, 1 eetlepel fijn ge hakte peterselie,2 eieren, zout, pepe^, noot, paneermeel en frituurvet, 50 gram boter, 1 eetlepel bloem. De aardappelen worden met het vleesch fijn gemalen, of indien men geen vleeschmolen bezit, worden de aardappelen door de zeef gewreven of met een pureeknijper fijn gemaakt, het geen het beste warm kan geschieden; het vleesch wordt in dit geval fijn ge hakt. De eierdooiers worden met peper, zout en noot geklopt en vermengd met de gesmolten boter, aardappelen, vleesch, peterselie en 1 stijf geklopt eiwit. Het andere eiwit wordt losgeklopt met een a twee eetlepels water. Van de aardappelmassa worden lang werpige rolletjes gevormd of balletjes en daarna in paneermeel gewalsd om tenslotte in kokend héét frituurvet ge bakken te worden. Na het uitscheppen uit het vet, wor den de croquetten op een langwerpige schaal gestapeld, terwijl men hier en daar een takje peterselie tusschen voegt, die ook in het frituurvet gebak ken zijn. Filets van tong met champignons. 2 a 3 kooktongen, 27* dl. vischbouil- lon, 17= dl. wijn, 25 gram bloem, 40 gram boter, 1 eetlepel citroensap, 1 ei, 1/8 blikje champignons, 17= liter water, zout, selderij, 1 wortel, 1 uitje, foelie, kruidnagel, 1 laurierblad. De filets kunnen we bij de vischhan- delaren bestellen of zelf van tongen snijden. De visch wordt eerst schoon gemaakt, gewasschen en de filets eraf gesneden. Men maakt een insnijding aan beide kanten langs den ruggegraat en langs de vinnen met een scherp en puntig mes, waarna men voorzichtig de filet van de graat snijdt. Van elke tong krijgt men 2 filets, die opgerold wor den, met een draadje dichtgebonden en in een schaal met deksel weggezet worden. Van de graten trekken we bouillon, door ze met 17= liter water, zout en «ifi

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19