Si
il
i
Het Menu
,T JUTTERTJE
ZATERDAG 7 APRIL 1934
PAG. 3
De boekhouding der
huisvrouw.
Lionenstift
reeds 6000 jaar oud.
Wenken.
Onmisbaar bij een beperkt Inkomen.
Aan „huishuur- en „voedsel" niet
tornen!
Waarop kan men bezuinigen?
door
LILY VAN O YEN.
Een van de moeilijkste puzzles in de
huishouding is altijd hoe men met zijn
huishoudgeld moet rondkomen. Want
vooral in den tegenwoordigen tijd, nu
er steeds weer aan het huishoudgeld
wordt geknabbeld, terwijl alles gewoon
zijn gang gaat, kost het de huisvrouw
vaak hoofdbrekens om te zorgen, dat
zij rondkomt zonder in schulden te ge
raken.
Een goede raad is deze: Koop niets
als gij er geen contant geld voor hebt,
want niets is gemakkelijker dan, wan
neer men een maandrekening bij een
leverancier heeft loopen, steeds maar
weer boodschappen te laten halen of
brengen, zonder geld. Het is op die
manier niet te verwonderen, dat men
een veel hoogere rekening maakt, dan
het bedrag, dat men voor dien post had
mogen uittrekken. Daarbij heeft con
tante betaling nog een groot voordeel
en wel dit: Ziet U in een winkel een
zelfde artikel goedkooper geprijsd
staan, dan kunt U het zich daar aan
schaffen en bent U niet verplicht naar
Uw leverancier te gaan, omdat U daar
nu eenmaal een maandrekening hebt
loopen. Over het algemeen koopt men
contant goedkooper, want het is toch
wel te begrijpen, dat een winkelier, die
zijn geld in zijn waren heeft moeten
steken, rente moet maken van zijn
geld. Koopt u nu per maand, dan duurt
het dus zooveel langer eer hij zijn geld
weer vrij kan maken en is het dus
noodzakelijk, dat U de rente, die hij
anders zou inboeten, voor hem moet
betalen.
Maar hoe kunnen wij nu het best tot
een goede oplossing komen? Sommige
vrouwen hebben voor iederen leveran
cier een speciaal doosje, waarin zij
iederen eersten van de maand een
zeker bedrag doen, maar dat brengt
over het algemeen tamelijk veel moei
lijkheden met zich mee.
Als wij ons maandgeld krijgen en we
ten, dat er in den loop van de maand uit
geen enkele bron meer iets bijkomt
dan beginnen wij natuurlijk met het
betalen van de huishuur; dat is een
post, waaraan niet getornd kan worden
en die ook niet kan worden uitgesteld.
Van de rest, die wij overhouden, ma
ken wij een begrooting op, die echter
zoo berekend moet zijn, dat er groote
kans bestaat, dat wij daarmede ook uit
komen. Bijvoorbeeld gaat U eerst na,
wat u noodig hebt voor voedsel voor de
geheele maand voor Uw gezin, daarna
voor licht, gas. water, belasting, ver
zekeringen, schoolgeld en al dergelijke
posten. Dan komt eerst de post klee
ding, brandstoffen en lectuur. Voordat
er nu een post „Ontspanning" wordt
uitgetrokken, kijken wij eerst of wij
van het overblijvende ons een hulp in
de huishouding kunnen betalen, want
voor een huisvrouw met een groot ge
zin of een druk huishouden is het
'nisschien beter minder uit te gaan ev
bet geld aan een hulp te besteden,
waardoor zij haar krachten eemgszrns
kan sparen voor haar gezin.
Een belangrijke post is de post „On
voorziene Uitgaven". Bij het opschrij
ven van onze uitgaven iederen morgen,
het best doet de huisvrouw, dit voor
gewoonte te nemen dadelijk na het ont
bijt als man en kinderen de deur uit
zijn, is het niet de bedoeling om als
het bedrag dat wij bezitten, niet klopt
wiet hetgeen wij volgens onze boeken
Uloeten hebben, het tekort eenvoudig
ouder „Onvoorziene Uitgaven" te boe
ken. Span U liever een beetje meer in,
zoodat U het tekort kunt ontdekken.
De post „Onvoorziene Uitgaven" is
bijvoorbeeld speciaal voor dokterreke
ningen, ziekenhuiskosten, medicijnen
en al dit soort uitgaven, waarmede wij
wel degelijk rekening moeten houden
om niet op een gegeven oogenblik, als
wij voor het feit komen te staan, niet
de beschikking te hebben over geld en
dus dadelijk de volgende maand al niet
uitkomen met ons huishoudgeld, omdat
wij daar dan die extra onkosten van
moeten betalen. Willen wij in ons
huishouden eens iets nieuws aanschaf
fen met den schoonmaak, of houden wij
veel van bloemen en planten, dan boe
ken wij dat ook op „Onvoorziene uit
gaven", of op „Diversen", maar de
post „Diversen" is al even gevaarlijk,
omdat wij zoo geneigd zijn daar van
alles in onder te brengen, waar wij
geen weg mee weten. Belangrijk is
ook, dat wij wekelijks als het ware een
balans opmaken en zien of wij het be
drag, dat wij hadden mogen besteden,
niet overschreden hebben en zoo dit
wel het geval is, laten wij dan vooral
nagaan, waaraan wij het teveel hebben
uitgegeven, want, hoewel wij misschien
in het begin veel moeilijkheden met
onze boekhouding zullen hebben, krij
gen wij daar op den duur routine in en
weten wij tenslotte precies wat er voor
iederen post apart uitgetrokken kan
worden. Om een klein voorbeeld te ge
ven. De post „Wasch" kan men zoo
hoog en zoo laag mogelijk maken. Ge
ven wij alles buiten de deur en laten
wij de geheele wasch opgemaakt thuis
komen, dan kost ons dat meestal han
den vol geldl, behalve wat er dikwijls
wegraakt. Als men kinderen heeft, is
het verstandiger de kinderen meerdere
malen schoone kleeren aan te geven en
de vuile kleeren zelf te wasschen, dan
de kleertjes al te vuil te laten wor
den, waardoor zij uitgekookt moeten
worden. Op den duur heeft liet weef
sel daar te veel van te lijden. Men kan
het best de groote stukken buiten de
deur geven en gemangeld thuis laten
brengen. De lakens en andere huis-
houdstukken kunnen meestal zoo in de
linnenkast worden opgeborgen. Neemt
men het goed alleen droog toegesla
gen. dan kost dat veel minder, maar u
moet natuurlijk alles zelf vouwen en
strijken, doch laat het van uw beurs
afhangen, hoe U dergelijke posten op
lost. En niet alleen met de wasch, doch
met alle uitgaven van het huishouden
moet men op een zelfde manier te werk
gaan en U zult na eenige maanden met
blijdschap constateeren, dat het U lukt
met Uw huishoudgeld rond te komen.
Reeds 4000 jaar v. Chr. kende men
in Babylonië lippenrood en minne
brieven. De bekende Engelsche ar-
chaeoloog Leonard Woollev heeft ont
dekt, dat de vrouwen in het land Ur
reeds poeder in verschillende kleuren
en andere cosmetica gebruikten. Hij
heeft weliswaar niet kunnen vaststel
len of toen ook reeds op onze manier
gedanst werd, maar wel mocht het hem
gelukken, onder het stof van vele dui
zenden jaren minnebrieven te ontdek
ken, die door de schoonen uit die
dagen ontvangen en geschreven wer
den. Een postillon d'Amour had in
dien tijd veel zwaardere lasten te dra
gen dan tegenwoordig. Want de min
nebrieven waren immers in spijker
schrift op tegels geschreven. Men
hoopt in staat te zijn de inschriften
volledig te kunnen ontcijferen en daar
door een beter inzicht te krijgen in het
sociale en cultureele leven van voor
6000 jaar.
Om het overkoken van melk te voor
komen, moet men het bovenste ge
deelte van den binnenkant met boter
insmeren.
Vette vatendoeken worden opge
kookt in zeesop ju et soda en een wei
nig ammoniak, daarna in het water uit
gespoeld en een nacht buiten gehan
gen
van deze week.
Zondag:
Russische eieren,
Kalfsborst.
Doperwten,
Aardappelen.
Koffiepudding.
Maandag:
Vermicelli-soep
Snijboonen.
Aardappelen.
Griesmeelpudding met
Vruchtensaus.
Dinsdag:
Gehakt,
Koolraap,
Aardappelpurée.
Havermout,
Gekookte peertjes.
Woensdag:
Gebakken spek.
Capucijners,
Aardappelen.
Appelmoes.
Donderdag:
Spiegeleieren.
Versche spinazie.
Aardappelen.
Rijst met
citroensaus.
Vrijdag:
Gebakken visch,
Gestoofde bietjes.
Aardappelen.
Watergruwel.
Zaterdag:
Tomatensoep,
Varkenslapjes,
gedroogde appeltjes.
Aardappelen.
Koffiepudding.
3 dl. melk, 3 eieren, 3/i d.1. koffie-
extract van 3 lood koffie, 150 gram
suiker, 8 bladen witte gelatine, 1/> d.1.
room.
Het koffie-extract hebben we reeds
van tevoren klaar gemaakt, door de 3
lood koffie in den filter te doen, flink
aan te stampen en telkens een klein
scheutje water tegelijk bij te schenken.
Heeft men géén filter, dan wordt de
gemeten hoeveelheid in den pot gedaan
en hierbij een klein heet kopje water,
daarna getrokken en door een netel-
doeksch lapje gezeefd.
De eieren worden met de suiker
goed schuimig geklopt en druppelsge
wijze vermengd met de warme melk,
daarna wordt dit mengstel op een
zacht vuur onder flink roeren gebon
den met de in water geweekte geiatine.
Tenslotte druppelen wij het koffie-
extract erdoor en zetten wij de massa
weg totdat deze drillerig wordt. We
vergeten niet van tijd tot tijd te roe
ren, opdat de gelatine niet zakt. Is de
pudding zooals gezegd drillerig, dan
wordt het allerlaatst de stijfgeklopte
room erdoor geroerd en de massa in
een met koud \^>ter omgespoelden vorm
overgegoten.
Parijschc saus voor groen tcnslaatjes.
Men mengt:
1 theelepel zout, 1 theelepel mosterd
poeder, 1 theelepel paprika, 2 eetlepels
tomatenpurée met elkander.
Bijvoegen:
één (rauwe) eierdooier, 1 dl. slaolie
(afgemeten) en x/« dl. goede azijn.
Men voegt de eierdooier dus bij het
zout, mosterdpoeder, paprika, tomaten
purée en kloppen dit alles flink met
elkaar, totdat men een gelijke massa
heeft verkregen.
Men voegt den eierdooier dus bij het
kloppen vervolgens de éérste helft
hiervan met de overige ingrediënten,
JS
echter met kleine scheutjes, daarna de
azjjn, en vervolgens de resteerende
olie.
pikante havermoutlapjes.
150 gram havermout, 3 eieren, 1
flinke ui, peper, zout, noot, 3 eetlepels
water met 1 maggi-blokje, 1 eetlepel
fijn gehakte peterselie, 50 gram boter.
De eieren worden met zout, noot,
peper geklopt en het water, waarin
tevoren het bouillon-blokje is opge
lost en dat afgekoeld moet zijn, daarna
wordt de havermout erdoor geroerd,
die ongeveer 1 a l'/a uur moet weeken.
De ui wordt gesnipperd en ln de
boter goudgeel gebakken, daarna met
de gehakte peterselie door de haver
mout geroerd.
Van dit mengsel wordt nu ronde
koekjes gebakken met boter of delfrite.
Gevulde vleeschbroodjes.
8 kleine geraspte broodjes, 2 dl. wa
ter, waarin 1 bouillon blokje is opge
lost, 25 gram bloem, 30 gram boter,
100 gram fijngesneden ham of kalfs-
vleesch, 40 gram boter (voor smeren).
De broodjes worden van het kapje
ontdaan en een deel van het brood
eruit genomen, daarna wordt de bin
nenkant met boter besmeerd en de
vleesch farce over de broodjes ver
deeld, het kapje er weer opgelegd en
daarna 10 a 15 minuten in een vrij
warmen oven geplaatst.
Mocea-okkernoten-cakc.
200 gram zelfr. bakmeel, 100 gram
boter (margarine), 150 gram suiker, 3
eieren, 3 eetlepels melk, 50 gram ge
pelde okkernoten, 1 klein pakje vanil-
le-suiker.
Vulsel:
75 gram boter, 100 gram poedersui-t
ker, 1 eetlepel sterke koffie-extract.
We beginnen met een aardigen cake
vorm in te vetten en daarna te voeren
met boterhampapier, dat eveneens be
boterd moet zijn en gaan daarna het
beslag maken, waarvoor we eerst de
boter en de suiker tot een roomachlfrg
geheel roeren. We nemen geen te
grove suiker, doch lichte basterd of
paarl-melis daar de suiker geheel en
al opgelost zijn moet; en beginnen
daarna één voor één de eieren bij te
voegen, het volgende mag er niet eer
der bij, voordat het vorige ei geheel
en al goed omgeroerd is. We moeten
veel zorg besteden bij het maken van
dit beslag, hoe meer tijd we hieraan
geven, des te meer lucht we in het deeg
brengen. De gezeefde bloem en de
vanillesuiker worden dan lepel voor
lepel door het beslag gewerkt evenals
de melk en dan komen tenslotte de ge
hakte okkernoten erdoorheen.
De oven hebben wij even tevoren
verwarmd, we kunnen het beslag in
den vorm doen en de cake in een
warmen oven ongeveer 3 kwartier laten
bakken.
Wanneer we ons willen overtuigen
of de cake gaar is moet men er met
een dikke naald inprikken, die geheel
en al droog moet zijn. Is dat het geval,
dan storten wij haar op een rooster,
nemen het papier eraf en laten deze
bekoelen. Den volgenden dag wordt hij
in lagen gesneden, besreken met vul
sel, waarvoor wij boter en poedersui
ker tot een gelijke massa vermengen
door het minstens 5 minuten te roeren
en daarna lepelsgewijze het koffie-
extract bij te voegen, daarna worden
de lagen weder op elkander gelegd en
de zijkanten bestreken, indien er nog
wat over is, met moccacrème. Ge
schaafde amandelen strooien wij er het
laatst bovenop.
Zoute-visch.
De visch wordt 24 uren in water ge
weekt en het water wordt enkele
malen ververscht. Daarna wordt deze
niet water en al opgezet en blijkt het
dat zij nog zeer zoutig is, nog eens
ververscht. Even voor het opdienen
wordt de visch eruit geschept en met
peterseliesaus opgediend. Hiervoor
nemen wij: l/2 liter vischwater, 35 gram
bloem, 40 gram boter, 1 flinke eetlepel
zéér goed gehakte peterselie.
De boter wordt gesmolten en met de
bloem, 40 gram boter, 1 flinken eetlepel
lijke massa krijgen, waarbij met kleine'
scheutjes tegelijk hot vfschwater ge
voegd wordt, dit' sausje laten we 5 min.
doorkoken en roeren van het vuur de
peterselie erdoor heen.