Si il i Het Menu ,T JUTTERTJE ZATERDAG 7 APRIL 1934 PAG. 3 De boekhouding der huisvrouw. Lionenstift reeds 6000 jaar oud. Wenken. Onmisbaar bij een beperkt Inkomen. Aan „huishuur- en „voedsel" niet tornen! Waarop kan men bezuinigen? door LILY VAN O YEN. Een van de moeilijkste puzzles in de huishouding is altijd hoe men met zijn huishoudgeld moet rondkomen. Want vooral in den tegenwoordigen tijd, nu er steeds weer aan het huishoudgeld wordt geknabbeld, terwijl alles gewoon zijn gang gaat, kost het de huisvrouw vaak hoofdbrekens om te zorgen, dat zij rondkomt zonder in schulden te ge raken. Een goede raad is deze: Koop niets als gij er geen contant geld voor hebt, want niets is gemakkelijker dan, wan neer men een maandrekening bij een leverancier heeft loopen, steeds maar weer boodschappen te laten halen of brengen, zonder geld. Het is op die manier niet te verwonderen, dat men een veel hoogere rekening maakt, dan het bedrag, dat men voor dien post had mogen uittrekken. Daarbij heeft con tante betaling nog een groot voordeel en wel dit: Ziet U in een winkel een zelfde artikel goedkooper geprijsd staan, dan kunt U het zich daar aan schaffen en bent U niet verplicht naar Uw leverancier te gaan, omdat U daar nu eenmaal een maandrekening hebt loopen. Over het algemeen koopt men contant goedkooper, want het is toch wel te begrijpen, dat een winkelier, die zijn geld in zijn waren heeft moeten steken, rente moet maken van zijn geld. Koopt u nu per maand, dan duurt het dus zooveel langer eer hij zijn geld weer vrij kan maken en is het dus noodzakelijk, dat U de rente, die hij anders zou inboeten, voor hem moet betalen. Maar hoe kunnen wij nu het best tot een goede oplossing komen? Sommige vrouwen hebben voor iederen leveran cier een speciaal doosje, waarin zij iederen eersten van de maand een zeker bedrag doen, maar dat brengt over het algemeen tamelijk veel moei lijkheden met zich mee. Als wij ons maandgeld krijgen en we ten, dat er in den loop van de maand uit geen enkele bron meer iets bijkomt dan beginnen wij natuurlijk met het betalen van de huishuur; dat is een post, waaraan niet getornd kan worden en die ook niet kan worden uitgesteld. Van de rest, die wij overhouden, ma ken wij een begrooting op, die echter zoo berekend moet zijn, dat er groote kans bestaat, dat wij daarmede ook uit komen. Bijvoorbeeld gaat U eerst na, wat u noodig hebt voor voedsel voor de geheele maand voor Uw gezin, daarna voor licht, gas. water, belasting, ver zekeringen, schoolgeld en al dergelijke posten. Dan komt eerst de post klee ding, brandstoffen en lectuur. Voordat er nu een post „Ontspanning" wordt uitgetrokken, kijken wij eerst of wij van het overblijvende ons een hulp in de huishouding kunnen betalen, want voor een huisvrouw met een groot ge zin of een druk huishouden is het 'nisschien beter minder uit te gaan ev bet geld aan een hulp te besteden, waardoor zij haar krachten eemgszrns kan sparen voor haar gezin. Een belangrijke post is de post „On voorziene Uitgaven". Bij het opschrij ven van onze uitgaven iederen morgen, het best doet de huisvrouw, dit voor gewoonte te nemen dadelijk na het ont bijt als man en kinderen de deur uit zijn, is het niet de bedoeling om als het bedrag dat wij bezitten, niet klopt wiet hetgeen wij volgens onze boeken Uloeten hebben, het tekort eenvoudig ouder „Onvoorziene Uitgaven" te boe ken. Span U liever een beetje meer in, zoodat U het tekort kunt ontdekken. De post „Onvoorziene Uitgaven" is bijvoorbeeld speciaal voor dokterreke ningen, ziekenhuiskosten, medicijnen en al dit soort uitgaven, waarmede wij wel degelijk rekening moeten houden om niet op een gegeven oogenblik, als wij voor het feit komen te staan, niet de beschikking te hebben over geld en dus dadelijk de volgende maand al niet uitkomen met ons huishoudgeld, omdat wij daar dan die extra onkosten van moeten betalen. Willen wij in ons huishouden eens iets nieuws aanschaf fen met den schoonmaak, of houden wij veel van bloemen en planten, dan boe ken wij dat ook op „Onvoorziene uit gaven", of op „Diversen", maar de post „Diversen" is al even gevaarlijk, omdat wij zoo geneigd zijn daar van alles in onder te brengen, waar wij geen weg mee weten. Belangrijk is ook, dat wij wekelijks als het ware een balans opmaken en zien of wij het be drag, dat wij hadden mogen besteden, niet overschreden hebben en zoo dit wel het geval is, laten wij dan vooral nagaan, waaraan wij het teveel hebben uitgegeven, want, hoewel wij misschien in het begin veel moeilijkheden met onze boekhouding zullen hebben, krij gen wij daar op den duur routine in en weten wij tenslotte precies wat er voor iederen post apart uitgetrokken kan worden. Om een klein voorbeeld te ge ven. De post „Wasch" kan men zoo hoog en zoo laag mogelijk maken. Ge ven wij alles buiten de deur en laten wij de geheele wasch opgemaakt thuis komen, dan kost ons dat meestal han den vol geldl, behalve wat er dikwijls wegraakt. Als men kinderen heeft, is het verstandiger de kinderen meerdere malen schoone kleeren aan te geven en de vuile kleeren zelf te wasschen, dan de kleertjes al te vuil te laten wor den, waardoor zij uitgekookt moeten worden. Op den duur heeft liet weef sel daar te veel van te lijden. Men kan het best de groote stukken buiten de deur geven en gemangeld thuis laten brengen. De lakens en andere huis- houdstukken kunnen meestal zoo in de linnenkast worden opgeborgen. Neemt men het goed alleen droog toegesla gen. dan kost dat veel minder, maar u moet natuurlijk alles zelf vouwen en strijken, doch laat het van uw beurs afhangen, hoe U dergelijke posten op lost. En niet alleen met de wasch, doch met alle uitgaven van het huishouden moet men op een zelfde manier te werk gaan en U zult na eenige maanden met blijdschap constateeren, dat het U lukt met Uw huishoudgeld rond te komen. Reeds 4000 jaar v. Chr. kende men in Babylonië lippenrood en minne brieven. De bekende Engelsche ar- chaeoloog Leonard Woollev heeft ont dekt, dat de vrouwen in het land Ur reeds poeder in verschillende kleuren en andere cosmetica gebruikten. Hij heeft weliswaar niet kunnen vaststel len of toen ook reeds op onze manier gedanst werd, maar wel mocht het hem gelukken, onder het stof van vele dui zenden jaren minnebrieven te ontdek ken, die door de schoonen uit die dagen ontvangen en geschreven wer den. Een postillon d'Amour had in dien tijd veel zwaardere lasten te dra gen dan tegenwoordig. Want de min nebrieven waren immers in spijker schrift op tegels geschreven. Men hoopt in staat te zijn de inschriften volledig te kunnen ontcijferen en daar door een beter inzicht te krijgen in het sociale en cultureele leven van voor 6000 jaar. Om het overkoken van melk te voor komen, moet men het bovenste ge deelte van den binnenkant met boter insmeren. Vette vatendoeken worden opge kookt in zeesop ju et soda en een wei nig ammoniak, daarna in het water uit gespoeld en een nacht buiten gehan gen van deze week. Zondag: Russische eieren, Kalfsborst. Doperwten, Aardappelen. Koffiepudding. Maandag: Vermicelli-soep Snijboonen. Aardappelen. Griesmeelpudding met Vruchtensaus. Dinsdag: Gehakt, Koolraap, Aardappelpurée. Havermout, Gekookte peertjes. Woensdag: Gebakken spek. Capucijners, Aardappelen. Appelmoes. Donderdag: Spiegeleieren. Versche spinazie. Aardappelen. Rijst met citroensaus. Vrijdag: Gebakken visch, Gestoofde bietjes. Aardappelen. Watergruwel. Zaterdag: Tomatensoep, Varkenslapjes, gedroogde appeltjes. Aardappelen. Koffiepudding. 3 dl. melk, 3 eieren, 3/i d.1. koffie- extract van 3 lood koffie, 150 gram suiker, 8 bladen witte gelatine, 1/> d.1. room. Het koffie-extract hebben we reeds van tevoren klaar gemaakt, door de 3 lood koffie in den filter te doen, flink aan te stampen en telkens een klein scheutje water tegelijk bij te schenken. Heeft men géén filter, dan wordt de gemeten hoeveelheid in den pot gedaan en hierbij een klein heet kopje water, daarna getrokken en door een netel- doeksch lapje gezeefd. De eieren worden met de suiker goed schuimig geklopt en druppelsge wijze vermengd met de warme melk, daarna wordt dit mengstel op een zacht vuur onder flink roeren gebon den met de in water geweekte geiatine. Tenslotte druppelen wij het koffie- extract erdoor en zetten wij de massa weg totdat deze drillerig wordt. We vergeten niet van tijd tot tijd te roe ren, opdat de gelatine niet zakt. Is de pudding zooals gezegd drillerig, dan wordt het allerlaatst de stijfgeklopte room erdoor geroerd en de massa in een met koud \^>ter omgespoelden vorm overgegoten. Parijschc saus voor groen tcnslaatjes. Men mengt: 1 theelepel zout, 1 theelepel mosterd poeder, 1 theelepel paprika, 2 eetlepels tomatenpurée met elkander. Bijvoegen: één (rauwe) eierdooier, 1 dl. slaolie (afgemeten) en x/« dl. goede azijn. Men voegt de eierdooier dus bij het zout, mosterdpoeder, paprika, tomaten purée en kloppen dit alles flink met elkaar, totdat men een gelijke massa heeft verkregen. Men voegt den eierdooier dus bij het kloppen vervolgens de éérste helft hiervan met de overige ingrediënten, JS echter met kleine scheutjes, daarna de azjjn, en vervolgens de resteerende olie. pikante havermoutlapjes. 150 gram havermout, 3 eieren, 1 flinke ui, peper, zout, noot, 3 eetlepels water met 1 maggi-blokje, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie, 50 gram boter. De eieren worden met zout, noot, peper geklopt en het water, waarin tevoren het bouillon-blokje is opge lost en dat afgekoeld moet zijn, daarna wordt de havermout erdoor geroerd, die ongeveer 1 a l'/a uur moet weeken. De ui wordt gesnipperd en ln de boter goudgeel gebakken, daarna met de gehakte peterselie door de haver mout geroerd. Van dit mengsel wordt nu ronde koekjes gebakken met boter of delfrite. Gevulde vleeschbroodjes. 8 kleine geraspte broodjes, 2 dl. wa ter, waarin 1 bouillon blokje is opge lost, 25 gram bloem, 30 gram boter, 100 gram fijngesneden ham of kalfs- vleesch, 40 gram boter (voor smeren). De broodjes worden van het kapje ontdaan en een deel van het brood eruit genomen, daarna wordt de bin nenkant met boter besmeerd en de vleesch farce over de broodjes ver deeld, het kapje er weer opgelegd en daarna 10 a 15 minuten in een vrij warmen oven geplaatst. Mocea-okkernoten-cakc. 200 gram zelfr. bakmeel, 100 gram boter (margarine), 150 gram suiker, 3 eieren, 3 eetlepels melk, 50 gram ge pelde okkernoten, 1 klein pakje vanil- le-suiker. Vulsel: 75 gram boter, 100 gram poedersui-t ker, 1 eetlepel sterke koffie-extract. We beginnen met een aardigen cake vorm in te vetten en daarna te voeren met boterhampapier, dat eveneens be boterd moet zijn en gaan daarna het beslag maken, waarvoor we eerst de boter en de suiker tot een roomachlfrg geheel roeren. We nemen geen te grove suiker, doch lichte basterd of paarl-melis daar de suiker geheel en al opgelost zijn moet; en beginnen daarna één voor één de eieren bij te voegen, het volgende mag er niet eer der bij, voordat het vorige ei geheel en al goed omgeroerd is. We moeten veel zorg besteden bij het maken van dit beslag, hoe meer tijd we hieraan geven, des te meer lucht we in het deeg brengen. De gezeefde bloem en de vanillesuiker worden dan lepel voor lepel door het beslag gewerkt evenals de melk en dan komen tenslotte de ge hakte okkernoten erdoorheen. De oven hebben wij even tevoren verwarmd, we kunnen het beslag in den vorm doen en de cake in een warmen oven ongeveer 3 kwartier laten bakken. Wanneer we ons willen overtuigen of de cake gaar is moet men er met een dikke naald inprikken, die geheel en al droog moet zijn. Is dat het geval, dan storten wij haar op een rooster, nemen het papier eraf en laten deze bekoelen. Den volgenden dag wordt hij in lagen gesneden, besreken met vul sel, waarvoor wij boter en poedersui ker tot een gelijke massa vermengen door het minstens 5 minuten te roeren en daarna lepelsgewijze het koffie- extract bij te voegen, daarna worden de lagen weder op elkander gelegd en de zijkanten bestreken, indien er nog wat over is, met moccacrème. Ge schaafde amandelen strooien wij er het laatst bovenop. Zoute-visch. De visch wordt 24 uren in water ge weekt en het water wordt enkele malen ververscht. Daarna wordt deze niet water en al opgezet en blijkt het dat zij nog zeer zoutig is, nog eens ververscht. Even voor het opdienen wordt de visch eruit geschept en met peterseliesaus opgediend. Hiervoor nemen wij: l/2 liter vischwater, 35 gram bloem, 40 gram boter, 1 flinke eetlepel zéér goed gehakte peterselie. De boter wordt gesmolten en met de bloem, 40 gram boter, 1 flinken eetlepel lijke massa krijgen, waarbij met kleine' scheutjes tegelijk hot vfschwater ge voegd wordt, dit' sausje laten we 5 min. doorkoken en roeren van het vuur de peterselie erdoor heen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15