ÜAAE1 Het Menu T 1UTTERTJE ZATERDAG 14 APRIL 1934 PAG. 3 Het moderne probleem Vriendelijkheid. De vroegere methoden van huishouden. De tegenwoordige hulpmiddelen, lederen dag een paar boodschappen doen door LILY VAN OYFN. lu vroegere jaren, toen de huisvrou wen nog niet beschikten over de prak tische en technische instrumenten, zoo als een stofzuiger, electrische wasch- machine, strijkijzer, warmwaterreser voir en al dergelijke, was het heelemaal niet te verwonderen, dat als zij den ge- lieelen dag in huis had gewerkt om al les netjes te houden, zij er 's avonds doodmoe en afgetobd uitzag. Alleen het schuieren van een gespijkerd kleed eerst met theebladeren om het rond vliegen van de stof op alle gordijnen en meubelen tegen te gaan, daarna het op nemen met water en azijn om de mooie kleuren weer frisch te voorschijn te laten komen, was reeds zoo zwaar, dat zij voor liet verdere werk dien dag niet [veel energie meer over had. En daarbij ;kwam nog, dat het eigenlijk onbegon nen werk was. Want als wij nagaan hoe de vroegere huisvrouwen moesten wer ken, dan krijgen wij daar een klein beetje inzicht in. Eerst werden de pluche gordijnen netjes afgeschuierd en in daarvoor speciaal gemaakte zak- 'ken gebonden. U begrijpt, dat de gor dijnen daar bovenaan natuurlijk niet in pasten.T)é zware pluche meubelen wer dén geklopt, afgeschuierd en daarna "it de kamer gedragen. Tegen dat de kamer alleen nog maar leeg was, had 4e huisvrouw al bijna geen kracht "'eer over voor het verdere werk en dan pas kon zij aan het zware schuieren van het kleed beginnen. Was dit werkje ook achter den rug, dan moesten de verschillende houten Meubelen als het buffet, de theetafel, bnnenkast en al dergelijke andere meu belen in de was worden gezet en daarna uitgewreven, wat ook maar weer niet ioo n licht werkje was. Daarna werden natuurlijk de zware meubelen weer naar binnen gedragen en op hun plaats Rozet. Het zal ons allemaal duidelijk Z1J". dat de vrouw daarna haast geen ^ap meer kon verzetten. Doch aan zit- 'en viel niet te denken. Nu moest er Wor het eten worden gezorgd, aard appelen geschild en soms wel eenige ■j'lo's, hetgeen wij tegenwoordig door uen groenteboer machinaal laten doen, kachels gepoetst, bedden opgemaakt ?.'.l2,> enz. Zoo werkte de vrouw eigen lik veel zwaarder dan haar man, die epu kantoorbetrekking bekleedde. s-Avonds na het etei als de vaten Suwassehen waren en ie huisvrouw P|ndelijk eens kon gaan zitten, stond er "Rer een mand met verstelgoed te "achten. Zoo kwam het dan dat de /jOO Kwam Iltfl uaii v'_'ouw dikwijls prikkelbaar was en zich "'et meer extra opknapte, maar zoo uit 'aar werk in een stoel neerviel. 1 cgenwoordig kunnen de vrouwen pen excuus meer verzinnen om er niet keurig en toonbaar uit te zien, want 'Rn eerste is het huishouden zeer oen- pudig door de linoleum-vloerbedek- k'fg of de matten, die zoo gemakkelijk "'et een stofzuiger en zeilenveger te °"flerhouden zijn. De tegenwoordige patrassen uit drie deelen bestaande, ZiJ" gemakkelijk te banteeren en het puiaken van liet bed is ook geen zwaar ;erk meer. Daarbij zijn de meubelen coveel lichter en gemakkelijker schoon houden, dat alles veel vlugger Saa'- Natuurlijk heeft een huisvrouw, die "R-nige kinderen heeft en een betrek ke- 'A groot huis bewoont, dat zij of allef n 0| met de hulp van een werkster eens P tw eemaal per week moet schoonbou- clfn, ook allebei baar handen vol. maai a,a A\ het werk met overleg verdeel zal zi.j toch voldoende tijd overhouden r'"i zelf geregeld tot rust te komen ""vr zichzelf te zorgen. Want ni" s meer noodzakelijk voor de goede har monie in een huisgezin, dan dat beiden zoowel de man als de vrouw, er ver- zoigd uitzien en niet dat de vrouw b.v. een heelen morgen in haar ochtend japon rondloopt. Wen U zelf aan direct bij het aankleeden een eenvoudig japon aan te trekken, dan voelt U zichzelf al dadelpk meer op uw gemak en doe bv. lederen dag zelf een paar boodschap- pen in de buurt. Als gij gekleed zijt en ue koffie is b.v. op, dan is het heele maal met erg even uw mantel aan te trek ken en koffie te gaa nhalen. Een paar maal per dag zoo'n boodschapje, doet dadelijk een heel andere kleur op uw wangen ontstaan, de bleeke, ongezonde huiskleur verdwijnt op slag en u wordt ook lang niet zoo kouwelijk als wan neer U altijd maar thuis zit en doordat U niet gekleed zijt, moet wachten tot de kinderen uit school komen, om bood schappen voor U te doen. De kinderen, die hongerig zijn, vallen liefst dadelijk aan, maar als zij er direct op uit wor den gestuurd om boodschappen te doen, worden zij kribbig en geven niet al te vriendelijke antwoorden. En dan, wan neer zij een beetje lang wegblijven, om dat de winkel vol stond met klanten, is ook de koffie niet op tijd klaar. Ook dat geeft leelijke gezichten, die alle maal voorkomen hadden kunnen wor den. Want manlief is moe, hij heeft flink hard gefietst of geloopen om gauw thuis te zijn, daar hij trek heeft in een kopje geurige koffie en hij voelt zich teleurgesteld als die dan nog niet klaar is en geeft daarvan heel vaak op onaangename manier uiting. U doet als huisvrouw veel verstan diger om desnoods een kamer tot na de koffie te laten liggen maar er speciaal uw aandacht aan te wijden, dat precies op tijd de koffietafel gereed is, dat alles in huis is en de kinderen tijd hebben om netjes handen en gezicht te was- schen en hun haar op te kammen, voor dat zij aan tafel komen. Op deze manier is al dadelijk de stemming aan de koffietafel goed en daardoor begint ge uw werk 's middags weer met pleizier. Zoo is het ook 's avonds met het eten. Er zijn vrouwen, die altijd en altijd een half uur later het eten op tafel hebben dan afgesproken is. oOk daardoor wor den de kinderen vervelend en de klein tjes huilerig, want zij hebben slaap en worden nu expres wakker gehouden, omdat zij nog moeten eten. Hebt u een vasten tijd voor het middageten, laat u daarvan dan niet door visite of win kelen af brengen, want de goede stem ming van de huisgenooten moet boven alles gaan, dat zult u toch met me eens zijn. Het heele geheim van het moderne probleem is, dat de man niet kan be grijpen, dat een vrouw 's avonds ver moeid is, terwijl zij haar huishouden voor een groot gedeelte langs electri- schen weg kan schoonhouden. Het blijkt dus, dat de vrouw niet econo misch genoeg met haar tijd omspringt. )en zeer goede manier is om 's mor gens eerst even op een stuk papier te zetten, wat er op dien specialen dag allemaal gebeuren moet. Regel de werk zaamheden daarna zoo, dat er met heen en weer loopen zoo weinig mogelijk tijd verloren gaat en dat gij u niet overver moeid door onnoodig de trappen op en af te moeten hollen. Zorg er verder voor, dat gij er steeds, zoowel bij de koffietafel als 's avonds keurig verzorgd uitziet, dat uw haar behoorlijk geknipt, gewasschen en op gemaakt is, dat uw nagels en uw tan den schoon zijn en u zult zien, hoe dit de stemming in het buis ten goede komt. Als uw man 's avonds zin heeft eens uit te gaan, al is het maar een straatje om en hij vraagt u om mee te gaan, weiger dan niet, zelfs al zoudt gij er geen lust in hebben, want het is meesfhl de vrouwen haar eigen schuld als de mannen uithuizig worden, omdat hun vrouwen altijd te moe zijn. IJ ziet, wij kunnen nog heel wat doen om het levens- en huwelijksgeluk te verhoogen en een zonnetje tl> zijn voor onze huisgenooten. van deze week. I Mevrouw: Ik breng U de klok terug, die ik hier laatst heb gekocht, want hij loopt heelemaal niet goed. Bediende: Dat begrijp ik niet me vrouw. hier in den winkel liep hij prachtig, want als de kleine wijzer op vier stond en de klok sloeg twaalf, dan was het precies kwart over negen. Schelvisch-schotcl. Zondag: Aardappelsoep. Biefstuk. Princesseboonen, Aardappelen. Vla met bitterkoekjes. Maandag: Kerryrijst, Varkensgehakt, Knolraap, Aardappelen. Dinsdag: Groentesoep, Aardappelen, Runderrollade, Doperwten, Sinaasappelen. Woensdag: Roode bieten, Gebakken aardappelen, Compote van tutti frutti. Donderdag: Varkenscarbonade, Macaroni, Aardappelen, Citroenpudding. Vrijdag: i Roereieren, Gesnipperde peen met groene -erwten, Aardappelkoekjes, Vruchtensalade. Zaterdag: Gebakken lever, Aardappelen, Beschuit met bessensap. i Aardappelsoep. De aardappelsoep maakt men voor i twee dagen en trekt de bouillon van 4 ons runderpoulet, die men met ruim 2 liter koud water en zout aan de kook brengt en minstens 2j uur zachtjes door laat koken met een ui, een paar takjes selderij, 1 stukje foelie, een laurierblad, verder heeft men noodig: 1 kg aardappelen, 2 bossen prei, 60 gram boter, 1 eetlepel gehakte peter selie. Aardappelen worden gekookt en ver volgens gezeefd of men kan ze ook door een° puréemolen halen. Boter met de zeer fijn gesneden prei gedurende 15 min. zachtjes stoven. Bouillon nadat deze getrokken is zeven, aardappe len en de in boter gestoofde prei bij voegen en het geheel nog een Yi uur zachtjes koken, voor de soep opgediend wordt, wordt de gehakte peterselie er bij gevoegd. Kerryrijst. 150 gram rijst, 2 uitjes, 50 gram boter of 1 blokje delf rite, 1 theelepel kerrv, 1 dl. jus of bouillon. De'rijst wordt goed droog gekookt, liet vleeseli wordt fijn gehakt, de del- frite of de boter warm gemaakt en daarin fruit men de gesnipperde ui goudgeel, voegt kerry en vleesch erbij en laat alles tezamen nog even door koken, tenslotte komt de l ijst erbij en zoo alles wat droog mocht blijken te zijn, nog de verdunde jus of bouillon bijvoegen. Stroopsaus: i liter melk, 200 gram stroop, 50 gram boter, 35 gram bloem. We maken van de boter, bloem, melk een sausje, dit laten we 5 min. doorko ken, en daarna de stroop erdoor roeren. Verdere moeilijkheden geeft uit recept niet. 50 gram boter, 35 gram bloem liter water, waarin de visch is gekookt, h kopje melk of room, naar verkiezing ongeveer 50 gram Parmezaansche kaas. Schelvisch in ruim water gaarkoken en ze van de graten ontdoen. Een sausje maken we van de boter en bloem met liet vischwater, de melk of room bij voegen. Zout naar smaak. Dit alles wordt nu op het vuur gezet en 10 min. laten doorkoken. Een vuurvaste scho.- tel wordt vervolgens ingewreven met boter, met paneermeel bestrooid. De visch hierin doen en deze geheel met saus overdekken. Men kan nog de 50 gram Parmezaansche kaas over heen strooien en de schotel in den oven bruin laten worden. Garnalencroquetten. 300 gram garnalen, ongeveer 3 dl. melk, 30 gram bloem, 40 gram boter, 1 eet lepel gehakte peterselie, zout, peper, 1 ei, paneermeel, 2 bladen gelatine. Boter verwarmen met de bloem en langzaam de melk erbij voegen, zout en peper, en ongeveer 10 minuten laten doorkoken, de geweekte gelatine erin oplossen, de peterselie erdoor, en de gewasschen, uitgelekte garnalen. Alles koud laten worden op een plat ten schotel, en daarna de massa in 10 of 12 deeltjes verdeelen. Het ei kloppen met 2 eetlepels water en 1 eetlepel sla olie, de croquetten erdoor halen en nog maals door de paneermeel rollen, in het frituurvet bruin bakken. Na het bakken even uitlekken op grauw pa pier, en ze dan warm opdienen 'op een schaaltje waarop men b.v. een papieren vingerdoekje gelegd heeft. Men kan dit schaaltje ook garneeren met een paar takjes gebakken peterselie. Chocolade-truffels. 4 reepen chocolade (bittere), 1 flinke eetlepel melk, 50 gram boter, 75 gram poedersuiker, chocolade hagelslag. De chocolade-reepen breken we in stukjes; met de melk smelten, liefst au bain marie (in een pan met kokend water). Door deze warm geworden op geloste chocolade de boter en suiker en alles gedurende 2 a 3 uren wegzetten, om te bekoelen, van tijd tot tijd nog eens roeren in het chocolade-mengsel, "odat het een gelijkmatig geheel wordt. 1 u met een theelepel hoopjes uit het mengsel scheppen en met de hand tot onregelmatige balletjes vormen. Deze worden dan in de chocolade hagelslag gerold, en worden vervolgens netjes op een bordje geplaatst om hard te worden. Gebakken lever. We snijden deze lever, welke kart zijn: runder-, kalfs- of varkenslever, on^ geveer VA cm dik en zouten ze. Daarna wentelen wij ze door bloem, boter of vet, warm maken en de plakken lever er in bakken. Men moet er echter zorg voor dragen dat ze niet op een te hard vuur gebakken worden, daar ze dan taai worden. Wanneer ze bruin zijn, wat water bijvoegen en verder laten gtoven, ongeveer 3/t uur. Kalslever kan men liet beste met enkel boter bakken. Bij de andere soorten lever is het smakelijk om een uitje mede te bakken. Wilt ge dat uw kinderen vriendelijk en voorkomend zijn tegen ieder, begin dan met daarin een goed voorbeeld te geven. Hoort uw kind iederen dag, dat gij den bakker, den groenteboer en alle andere leveranciers vriendelijk goeden morgen wensebt, dan zal het dat voorbeeld volgen en niet stug of snauwerig zijn. Als uw kleine jongen of meisje geregeld hoort: „Wil je de deur even voor me open houden?" of: „Wil je de kluwen even voor me op rapen, die ik liet vallen?" en dergelijke vragen, dan zal liet hem ook tot een gewoonte worden zijn vragen vriende lijk in te kleeden en er niet over den ken te schreeuwen: „Deur dicht", of: „Raap op". Het is opmerkelijk zooals de spreek wijze der ouderen door de kinderen overgenomen wordt! Vandaar dat men al spoedig kan vaststellen uit welk I soort gpzin een kind komt. vooral als i 1 ij ongedwongen zich beweegt en t©4

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15