Het Menu Modepraatje PAG. 3 Het Melk-Gebit. oud is de kleine als het eerste i tot groote vreugde van de gan- V familiekring schuchtere pogingen t om door te breken? Ons ant- waaj?d hierop is, dat in den regel de édelste snijtanden tusschen de zes en "u maanden te zien komen. Ongeveer 'en maand daarna komen de tanden op ^Deéérste kiezen komen in den regel sschen 12 en 16 maanden, de hoek tanden nog iets later en de volgende kiezen tusschen 20 en 24 maanden. Deze tijd is veelal noch voor de moe der noch voor het kind aangenaam, daar het tandenkrijgen meestal met pijn gepaard gaat. Uiterste zindelijkheid bij de verzor ging van het mondje is geboden en dit Jan het makkelijkst geschieden door (middel van een schoonlapje linnen of awasschen katoen, dat men om den wijsvinger wikkelt, nadat het nat ge maakt is met lauw water. Zijn de tandjes al_ vrij groot, dan loudt men deze schoon met een zachte jorstel, en wat lauw water, waarin een weinig zout opgelost is. Het kind moet reeds zoo gauw als het er begrip van krijgt zelf zijn tandjes eeren poetsen, terwijl het vanaf zijn lerde levensjaar onder geregelde con- (óle van een tandarts moet komen. Een zéér verkeerde opvatting van ve- ouders is dflt het melkgebit niet ge bombeerd mag worden. Niets is ech- jter minder waar dan dit, daar zulks in véle gevallen noodig is. (Nadruk verboden.) van deze week. ZONDAG: Selderij-soep Biefstuk, Doperwten, Aardappelen, Pudding (koffie). MAANDAG: DINSDAG: Varkensrollade, omatensoep, Knolraap, uoemkoolschotel, Aardappel puree, ruh. Rabarber beignets. WOENSDAG: Koud vleesch, Stoofsla, ardappelen, Cit: toen-vla. VRIJDAG: e Schelvisch-schotel. ffiet spaghetti, atergruwel. DONDERDAG: Groentensoep, Jachtschotel. ZATERDAG: Roereieren met doperwten en worteltjes, Aardappelen, Peterselie-saus, Wentelteefjes met jam. Koffie-pudding. 8 d.L. melk, 2 d.L. koffie-extract, gram maizena, 2 eieren, '25 gram suiker. We brengen de 8 d.L. melk aan de kook en lossen er eerst de suiker in op, daarna roeren we er het papje door heen, dat gemaakt is van de maizena en het koffie-extract, laten de massa roe rende doorkoken, nemen de pan van het vuur en gieten een gedeelte van deze massa bij de twee eierdooiers, die in een kommetje schuimig geklopt zijn, doen alles weer in de pan terug en vermen gen voorzichtig het stijfgeklopte eiwit met de pudding. Even plaatsen wij de pan nog op het vuur en laten de pud ding roerende doorkoken om vervolgens in een met koud water omgespoelde kom of vorm te doen. We presenteeren hierbij een koude vanille saus of geklop te room. Hiervoor gebruiken wij: Yi Liter melk, 25 gram custard-poeder, 40 gram suiker. Bloemkool-schotel. 1 bloemkool, 500 gram sausijsjes, 1 K.G. aardappelen, 3 d.L. melk, 20 gram bloem, 25 gram boter, noot, paneermeel, klontjes boter. Een groote vuurvaste schotel wordt met boter ingevet en hierin komen eerst de saucijsjes, daarna de bloemkool, die in stukjes is gesneden en tenslotte de aardappelen, die geschild zijn en in klei ne blokjes verdeeld, Alle open ruimten worden met aard appel-stukjes aangevuld en de rest als een laag erover heen gelegd en met zout bestrooid: daarna wordt het geheel be dekt met een dikke saus, die gemaakt is van de boter, bloem en de melk. De bovenkant wordt bedekt met noot muskaat, paneermeel en klontjes boter, waarna de schotel een uur of vijf kwar tier in den oven geplaatst wordt. Wil men het gerecht in een stoofpan klaar maken boven op het gas, dan kan dit evengoed gedaan worden, alleen moet men er voor zorgen, dat bij het opdoen alles zooveel mogelijk in zijn geheel blijft. Rabarber-beigncts. 100 gram bloem, 20 gram boter, 1 d.L. melk (ruim), 1 ei, 1 bos rabarber, snufje zout, strooisuiker. De eerste rabarber zien we weer op de groentenwagens en hiervan willen we een speciaal recept geven, nu de stelen nog niet zoo erg dik zijn. We maken een beslag en kloppen het ei goed schuimig, doen de gezeefde bloem in een kom, voegen er een tikje zout bij en het geklopte ei, dat we met de bloem vermengen, liefst van het mid den uit, telkens voegen we er een scheut melk bij, iets meer dan 1 d.L. en het laatste de gesmolten boter, die echter niet te warm mag zijn. Het deeg moet vrij dik zijn, zóó, dat het de rabarber, die aan stukjes van 5 c.M. gesneden is, gewasschen en afgedroogd, blijft om hullen. Wij maken een pannetje met frituur vet, liefst slaolie heet, dompelen enkele stukjes rabarber in 't beslag en bakken ze lichtbruin, daarna uitscheppen en even op grauw papier laten uitlekken, en bestrooien met fijne suiker. Op een schaal stapelen, en warm opdienen. Citroen-vla. 6 eieren, 150 gram suiker, Sap van 4 citroenen, 3 d.L. witte wijn. We kloppen de eierdooiers met fijne suiker, liefst lichte basterd of strooi- (gecn poeder) suiker totdat ze dik schuimig zijn en voegen hierbij lang zaam de gezeefde citroen-sap en de wijn, zorgende, dat we een gelijke mas sa krijgen, die wij op een asbest-plaatje of au bain Marie tot op het kookpunt brengen. De massa is dan mooi dik en gebonden. Op het laatste oogenblik wordt ze gebonden met het stijfgeklop te eiwit. Het geheel doen we in een glazen schaal, laten het afkoelen en presentee ren de vla met biscuits, b.v. z.g. vinger biscuits of wafeltjes. Groentensoep. 2 Liter water, 500 gram schenkel met ham, 10 gram zout, 30 gram rijst. We nemen wintergroenten als: spruitjes, winterpeen, 1 bos prei, 1 bos selderij, ]/2 selderij-knol, een paar schorseneeren, peterselie; 30 gram sago, 30 gram boter. We trekken op de gewone wijze bouillon door het vleesch, waarin we met een scherp mes inkervingen ge maakt hebben, met koud water en wat zout aan de kook te brengen en daarna ongeveer 2 uur zachtjes te laten door koken. We maken de verschillende groenten schoon, snijden ze aan heel kleine stuk jes, desnoods gebruiken we een hak- plank en het hakmes hiervoor; de pe terselie wordt vervolgens apart gehakt en even vóór het opdienen bij de soep gevoegd. Zijn de groenten gesneden, dan doen we alles in een fijne zeef die wij in een teil water houden en wasschen de soep groenten zóólang, totdat we de groen ten met het aanhangende water en de boter in een pannetje, dat goed afgeslo ten kan worden en koken alles bijna gaar. De bouillon wordt gezeefd; èn groenten èn gewasschen rijst worden hierbij gevoegd. Alles laten we nu een V2 uurtje koken. Voor het opdoen voe gen we de peterselie erbij. Het soepvleesch kunnen wij gebrui ken bij de jachtschotel. (Nadruk verboden.) Het bestellen van patronen. De prijs onzer patronen is verlaagd tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor kinderkleeding en 0.40, voor enkele rok of blouse. Men kan het bedrag in postzegels of per postwissel overmaken aan de Mode-redactie, Muzen-straat 5 B, Den Haag. U kunt ook gireeren op giro-reke ning 191919 ten name van den Knip- patronendienst te Den Haag. Voor uit stekende; pasvorm wordt ingestaan, indien men duidelijk buste en heup wijdte vermeldt. Het zoo juist versche nen Practische Modeblad wordt met de patronen gratis medegezonden. EEN KEURIGE SCHOOLJURK. No. 7725. Onze teekening toont U een school jurk, gemaakt van tweeërlei materiaal, n.1. een effen bovenstuk en een geruit jurkje. Het bovenstuk is met schulpen aan het onderste gedeelte van het lijfje be vestigd en loopt van den hals tot langs de armsgaten. Daaronder komt dan het onderste gedeelte van het lijfje, dat een rechte voor- en achterbaan heeft, met twee diepe plooien. Deze plooien loopen bij het rokje door, zoodat het net is, alsof lijfje en rokje een geheel is. De plooien van het rokje worden tot boven kniehoogte dichtgestikt en val len dan naar onderen toe los neer. De gladde mouw is afgewerkt met een klein manchetje gemaakt van hetzelfde materiaal als het bovenstuk van het lijfje. De halsopening is rond en heeft links op zij een klein splitje, versierd met een paar aardige knoopjes. Patroon van deze jurk is verkrijgbaar in den leeftijd van 10 tot 13 jaar voor den prijs van 0.48 onder vermelding van No. 7725. EEN CHARMANT SCHORTJE. No. 7718. De tegenwoordige schortjes hebben van die alleraardigste modelletjes. Een zeer flatteus model is zeker wel het hierbij afgebeelde schortje van ge bloemde stof met een donker fond. Van voren bedekt het schort de geheele ja pon, doch van achteren, zooals de tee kening U duidelijk laat zien, loopt het schort van boven alleen met een kraag je door, terwijl de rondgeknipte onder einden met een kort ceintuurtje en een tweetal knoopjes bij elkaar gehouden worden. Een grappig driehoekig zakje is van voren-aan weerszijden aange bracht. Langs de halsopening en ver der langs den geheelen omtrek is het schort afgebiesd met een fel afsteken de schuingeknipte bies, die tevens als garneering dient. Patroon van dit schortje verkrijgbaar in alle maten voor den prijs van 0.58 met vermelding van No. 7718. EEN NETTE VOORJAARSJAPON. No. 7713. Voor slanke figuren ziet men in dc diverse modehuizen allergezelligste ge ruite japonnetjes uitgestald, waarvan de ruiten onderling ook weer verschil lende kleurencombinaties hebben. Een dergelijke japon is hierbij afgebeeld. Het modelletje zelf is heel eenvoudig en zeer geschikt als daagsch japonne tje. De rok bestaat uit een recht voor- en achterpand, terwijl de naar onderen toe tvijder geknipte zijpanden aan de rechte panden gezet zijn met een drie tal kleine uitspringende plooien. De plooien zijn tot voorbij kniehoogte dichtgestikt en vallen dan pas open naar beneden. Het lijfje is zoowel voor als achter geheel glad. De rechte mouw wordt afgewerkt bij den pols met een kleine schuine bies. De halsopening is afgewerkt met een klein kraagje, ter-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19