Het Menu
Modepraatje
PAG. 3
Het Melk-Gebit.
oud is de kleine als het eerste
i tot groote vreugde van de gan-
V familiekring schuchtere pogingen
t om door te breken? Ons ant-
waaj?d hierop is, dat in den regel de
édelste snijtanden tusschen de zes en
"u maanden te zien komen. Ongeveer
'en maand daarna komen de tanden op
^Deéérste kiezen komen in den regel
sschen 12 en 16 maanden, de hoek
tanden nog iets later en de volgende
kiezen tusschen 20 en 24 maanden.
Deze tijd is veelal noch voor de moe
der noch voor het kind aangenaam,
daar het tandenkrijgen meestal met pijn
gepaard gaat.
Uiterste zindelijkheid bij de verzor
ging van het mondje is geboden en dit
Jan het makkelijkst geschieden door
(middel van een schoonlapje linnen of
awasschen katoen, dat men om den
wijsvinger wikkelt, nadat het nat ge
maakt is met lauw water.
Zijn de tandjes al_ vrij groot, dan
loudt men deze schoon met een zachte
jorstel, en wat lauw water, waarin een
weinig zout opgelost is.
Het kind moet reeds zoo gauw als
het er begrip van krijgt zelf zijn tandjes
eeren poetsen, terwijl het vanaf zijn
lerde levensjaar onder geregelde con-
(óle van een tandarts moet komen.
Een zéér verkeerde opvatting van ve-
ouders is dflt het melkgebit niet ge
bombeerd mag worden. Niets is ech-
jter minder waar dan dit, daar zulks in
véle gevallen noodig is.
(Nadruk verboden.)
van deze week.
ZONDAG:
Selderij-soep
Biefstuk,
Doperwten,
Aardappelen,
Pudding (koffie).
MAANDAG:
DINSDAG:
Varkensrollade,
omatensoep, Knolraap,
uoemkoolschotel, Aardappel puree,
ruh. Rabarber beignets.
WOENSDAG:
Koud vleesch,
Stoofsla,
ardappelen,
Cit:
toen-vla.
VRIJDAG:
e Schelvisch-schotel.
ffiet spaghetti,
atergruwel.
DONDERDAG:
Groentensoep,
Jachtschotel.
ZATERDAG:
Roereieren met
doperwten en
worteltjes,
Aardappelen,
Peterselie-saus,
Wentelteefjes
met jam.
Koffie-pudding.
8 d.L. melk,
2 d.L. koffie-extract,
gram maizena,
2 eieren,
'25 gram suiker.
We brengen de 8 d.L. melk aan de
kook en lossen er eerst de suiker in op,
daarna roeren we er het papje door
heen, dat gemaakt is van de maizena en
het koffie-extract, laten de massa roe
rende doorkoken, nemen de pan van het
vuur en gieten een gedeelte van deze
massa bij de twee eierdooiers, die in een
kommetje schuimig geklopt zijn, doen
alles weer in de pan terug en vermen
gen voorzichtig het stijfgeklopte eiwit
met de pudding. Even plaatsen wij de
pan nog op het vuur en laten de pud
ding roerende doorkoken om vervolgens
in een met koud water omgespoelde
kom of vorm te doen. We presenteeren
hierbij een koude vanille saus of geklop
te room.
Hiervoor gebruiken wij:
Yi Liter melk,
25 gram custard-poeder,
40 gram suiker.
Bloemkool-schotel.
1 bloemkool,
500 gram sausijsjes,
1 K.G. aardappelen,
3 d.L. melk,
20 gram bloem,
25 gram boter,
noot, paneermeel,
klontjes boter.
Een groote vuurvaste schotel wordt
met boter ingevet en hierin komen eerst
de saucijsjes, daarna de bloemkool, die
in stukjes is gesneden en tenslotte de
aardappelen, die geschild zijn en in klei
ne blokjes verdeeld,
Alle open ruimten worden met aard
appel-stukjes aangevuld en de rest als
een laag erover heen gelegd en met zout
bestrooid: daarna wordt het geheel be
dekt met een dikke saus, die gemaakt is
van de boter, bloem en de melk.
De bovenkant wordt bedekt met noot
muskaat, paneermeel en klontjes boter,
waarna de schotel een uur of vijf kwar
tier in den oven geplaatst wordt.
Wil men het gerecht in een stoofpan
klaar maken boven op het gas, dan kan
dit evengoed gedaan worden, alleen
moet men er voor zorgen, dat bij het
opdoen alles zooveel mogelijk in zijn
geheel blijft.
Rabarber-beigncts.
100 gram bloem,
20 gram boter,
1 d.L. melk (ruim),
1 ei, 1 bos rabarber,
snufje zout, strooisuiker.
De eerste rabarber zien we weer op
de groentenwagens en hiervan willen
we een speciaal recept geven, nu de
stelen nog niet zoo erg dik zijn.
We maken een beslag en kloppen
het ei goed schuimig, doen de gezeefde
bloem in een kom, voegen er een tikje
zout bij en het geklopte ei, dat we met
de bloem vermengen, liefst van het mid
den uit, telkens voegen we er een scheut
melk bij, iets meer dan 1 d.L. en het
laatste de gesmolten boter, die echter
niet te warm mag zijn. Het deeg moet
vrij dik zijn, zóó, dat het de rabarber,
die aan stukjes van 5 c.M. gesneden is,
gewasschen en afgedroogd, blijft om
hullen.
Wij maken een pannetje met frituur
vet, liefst slaolie heet, dompelen enkele
stukjes rabarber in 't beslag en bakken
ze lichtbruin, daarna uitscheppen en
even op grauw papier laten uitlekken,
en bestrooien met fijne suiker. Op een
schaal stapelen, en warm opdienen.
Citroen-vla.
6 eieren,
150 gram suiker,
Sap van 4 citroenen,
3 d.L. witte wijn.
We kloppen de eierdooiers met fijne
suiker, liefst lichte basterd of strooi-
(gecn poeder) suiker totdat ze dik
schuimig zijn en voegen hierbij lang
zaam de gezeefde citroen-sap en de
wijn, zorgende, dat we een gelijke mas
sa krijgen, die wij op een asbest-plaatje
of au bain Marie tot op het kookpunt
brengen. De massa is dan mooi dik en
gebonden. Op het laatste oogenblik
wordt ze gebonden met het stijfgeklop
te eiwit.
Het geheel doen we in een glazen
schaal, laten het afkoelen en presentee
ren de vla met biscuits, b.v. z.g. vinger
biscuits of wafeltjes.
Groentensoep.
2 Liter water,
500 gram schenkel met ham,
10 gram zout,
30 gram rijst.
We nemen wintergroenten als:
spruitjes, winterpeen, 1 bos prei, 1 bos
selderij, ]/2 selderij-knol, een paar
schorseneeren, peterselie; 30 gram sago,
30 gram boter.
We trekken op de gewone wijze
bouillon door het vleesch, waarin we
met een scherp mes inkervingen ge
maakt hebben, met koud water en wat
zout aan de kook te brengen en daarna
ongeveer 2 uur zachtjes te laten door
koken.
We maken de verschillende groenten
schoon, snijden ze aan heel kleine stuk
jes, desnoods gebruiken we een hak-
plank en het hakmes hiervoor; de pe
terselie wordt vervolgens apart gehakt
en even vóór het opdienen bij de soep
gevoegd.
Zijn de groenten gesneden, dan doen
we alles in een fijne zeef die wij in een
teil water houden en wasschen de soep
groenten zóólang, totdat we de groen
ten met het aanhangende water en de
boter in een pannetje, dat goed afgeslo
ten kan worden en koken alles bijna
gaar. De bouillon wordt gezeefd; èn
groenten èn gewasschen rijst worden
hierbij gevoegd. Alles laten we nu een
V2 uurtje koken. Voor het opdoen voe
gen we de peterselie erbij.
Het soepvleesch kunnen wij gebrui
ken bij de jachtschotel.
(Nadruk verboden.)
Het bestellen van patronen.
De prijs onzer patronen is verlaagd
tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor
kinderkleeding en 0.40, voor enkele
rok of blouse. Men kan het bedrag in
postzegels of per postwissel overmaken
aan de Mode-redactie, Muzen-straat
5 B, Den Haag.
U kunt ook gireeren op giro-reke
ning 191919 ten name van den Knip-
patronendienst te Den Haag. Voor uit
stekende; pasvorm wordt ingestaan,
indien men duidelijk buste en heup
wijdte vermeldt. Het zoo juist versche
nen Practische Modeblad wordt met de
patronen gratis medegezonden.
EEN KEURIGE SCHOOLJURK.
No. 7725.
Onze teekening toont U een school
jurk, gemaakt van tweeërlei materiaal,
n.1. een effen bovenstuk en een geruit
jurkje.
Het bovenstuk is met schulpen aan
het onderste gedeelte van het lijfje be
vestigd en loopt van den hals tot langs
de armsgaten. Daaronder komt dan het
onderste gedeelte van het lijfje, dat
een rechte voor- en achterbaan heeft,
met twee diepe plooien. Deze plooien
loopen bij het rokje door, zoodat het net
is, alsof lijfje en rokje een geheel is.
De plooien van het rokje worden tot
boven kniehoogte dichtgestikt en val
len dan naar onderen toe los neer. De
gladde mouw is afgewerkt met een
klein manchetje gemaakt van hetzelfde
materiaal als het bovenstuk van het
lijfje. De halsopening is rond en heeft
links op zij een klein splitje, versierd
met een paar aardige knoopjes.
Patroon van deze jurk is verkrijgbaar
in den leeftijd van 10 tot 13 jaar voor
den prijs van 0.48 onder vermelding
van No. 7725.
EEN CHARMANT SCHORTJE.
No. 7718.
De tegenwoordige schortjes hebben
van die alleraardigste modelletjes. Een
zeer flatteus model is zeker wel het
hierbij afgebeelde schortje van ge
bloemde stof met een donker fond. Van
voren bedekt het schort de geheele ja
pon, doch van achteren, zooals de tee
kening U duidelijk laat zien, loopt het
schort van boven alleen met een kraag
je door, terwijl de rondgeknipte onder
einden met een kort ceintuurtje en een
tweetal knoopjes bij elkaar gehouden
worden. Een grappig driehoekig zakje
is van voren-aan weerszijden aange
bracht. Langs de halsopening en ver
der langs den geheelen omtrek is het
schort afgebiesd met een fel afsteken
de schuingeknipte bies, die tevens als
garneering dient.
Patroon van dit schortje verkrijgbaar
in alle maten voor den prijs van 0.58
met vermelding van No. 7718.
EEN NETTE VOORJAARSJAPON.
No. 7713.
Voor slanke figuren ziet men in dc
diverse modehuizen allergezelligste ge
ruite japonnetjes uitgestald, waarvan
de ruiten onderling ook weer verschil
lende kleurencombinaties hebben. Een
dergelijke japon is hierbij afgebeeld.
Het modelletje zelf is heel eenvoudig
en zeer geschikt als daagsch japonne
tje. De rok bestaat uit een recht voor-
en achterpand, terwijl de naar onderen
toe tvijder geknipte zijpanden aan de
rechte panden gezet zijn met een drie
tal kleine uitspringende plooien. De
plooien zijn tot voorbij kniehoogte
dichtgestikt en vallen dan pas open
naar beneden. Het lijfje is zoowel voor
als achter geheel glad. De rechte mouw
wordt afgewerkt bij den pols met een
kleine schuine bies. De halsopening is
afgewerkt met een klein kraagje, ter-