Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 30 JUNI 1934
PAG. 3
Er op uit met de vacantie
Maar dan wandelend.
EN ONZE VOETEN DAN?
es
door
G. v. STAVEREN.
In den zomer komt over ons allen
le zucht om te reizen en te trekken,
om er eens volkomen „uit" te zijn, al
is het maar door een lange wandeling.
En daarnaast zijn er velen, die bepaald
bij voorkeur hun vacantie wandelend
doorbrengen, liever dan met den trein
te reizen en juist de détails van het
landschap te missen. Wie zoo met een
rugzak om door het land wandelt, zal
ongetwijfeld met een frissche gezond
heid en in de beste stemming weer
thuis komen.
Het is jammer, dat vele vrouwen er
tegenop zien, om zulk een wandeltocht
mee te maken. Hun argumenten zijn:
gevoelige voeten en de vrees, dat de
vermoeienis onaangename gevolgen
zal hebben. De voeten hebben inder
daad reeds menigeen ernstige zorg
veroorzaakt. Men moest ook eigenlijk
geen wandeling gaan doen zonder
schoenen, die werkelijk gemakkelijk
zitten, m.a.w. die niet alleen niet knel
len, maar ook géén blaren veroorzaken
en den voet voldoende steun geven.
Het leer aan de punt mag niet te hard
zijn. Verder is het zeer onverstandig,
om nieuwe schoenen aan te trekken,
wanneer men lang achtereen denkt te
loopen. Wandelschoenen moeten eerst
goed uitgeloopen zijn en dat gebeurt
iiet beste binnenshuis. Vaak is ook het
leer van huis uit hard; dit verandert
eerst na langdurig gebruik. Wanneer
men met een paar mooie, nieuwe schoe
nen uit wandelen gaat, heeft men kans
om voor zich zelf en voor anderen den
dag te bederven. Goede schoenen zijn
dus onmisbaar, doch zij maken niet
alles in orde. De voeten moeten goed
verzorgd worden; zoo niet, dan kan
men er zich ook niet over verwonde
ren, dat zij weinig kunnen verdragen.
Met puimsteen worden alle harde plek
ken zacht gewreven, daarna laat me i
de voeten ongeveer tien minuten in
warm water staan. Daarna worden zij
krachtig afgedroogd, zoodat zij kurk
droog zijn, en tenslotte met crème, vet
of olie gemasseerd. Het doel van deze
massage is, om het vet goed in de huid
te laten dringen. Daarna wascht men
de Voeten na met eau de cologne of
Fransehe brandewijn, waarna zij op
nieuw met een badhanddoek worden
afgedroogd. Na deze behandeling is
het altijd nog gewenscht, talkpoeder
op de voeten en in de kousen te
strooien, doch het is niet eens meer
absoluut noodzakelijk. De boven be
schreven behandeling behooren de
voeten eiken keer te krijgen, wanneer
men zich op een wandeling begeeft
Men begint dan met een prettig ge
voel, het gevoel, dat men kilometers
ver kan loopen. Dezelfde behandeling
moet echter herhaald worden, wanneer
men thuiskomt. Dan zal elk gevoel van
vermoeidheid in de voeten verdwijnen
en men zal aangenaam verast zijn, dat
men zich zoo goed voelt.
Vrouwen moeten bij haar huishou
delijke bezigheden nooit schoenen met
hooge hakken dragen. Zijn de voeten
door langdurig staan of heen en weer
loopen vermoeid, dan zullen zij spoe
dig weer in orde zijn, wanneer men
een half uur lang zittend werk doet
en daarbij de voeten op een stoel legt,
welke precies even hoog is als die,
waarop men zit.
Het ingroeien van de nagels
der teenen.
Wanneer de nagels der teenen nei
ging hebben om in te groeien, wat
zéér pijnlijk is, kan men daaraan tege
moetkomen, door in het midden van
den nagelrand een driehoekig stukje
weg te knippen. De nagel zal dan de
neiging vertoonen om dit driehoekige
stukje te sluiten en daardoor wordt het
ingroeien aan de zijkanten voorkomen.
Huishoudelijke bezigheden, die ook
zittende gedaan kunnen worden, zul
len wij nooit staande verrichten. Het
heeft geen zin, de voeten overmatig te
vermoeien. Ook zonder dat moet een
huisvrouw reeds zeer veel staan en
loopen. Werkjes als groente schoon
maken en aardappelen schillen moeten
altijd zittende worden gedaan.
Het is voor de voeten zeer gezond
om eiken dag gedurende eenigen tijd
op bloote voeten tè loopen. Het zou het
beste zijn, om dit op een grasveld of
zandvlakte te doen, doch bijna even
goed is de kamervloer. De hoofdzaak
is. dat de voet ook eens onbekleed is.
Verder kan het uithoudingsvermogen
van de voeten aanmerkelijk verbeterd
worden door een weinig voet-gym-
nastiek.
Het is voor elke vrouw van het
grootste belang om gezonde en sterke
voeten te hebben, want er bestaat in
hooge mate samenhang tusschen den
toestand der voeten en de uitdrukking
avn het gelaat. Men zegt zelfs, dat om
deze reden vróuwen met pijnlijke en
gevoelige voeten tevens de vrouwen
zijn, die vroeg oud worden!
Zondag:
Gevulde tomaten.
Aardappelen.
Asperges.
Ossenhaas.
Aardbeien met slagroom.
Maandag;
Aspergesoep.
Gebakken aardappelen-
Sla met komkommers.
Biefstuk.
Chocoladepuddmk.
Dinsdag;
Tomatensoep.
Aardappelen.
Andijvie.
Karbonade.
Kersen-
Woensdag:
Haringschotel,
Tuinboonen.
Gebakken gehalveerde
aardappelen.
Sinaasappels.
Donderdag:
Groentensoep,
Aardappelen.
Bloemkool.
Gebakken lever.
Aalbessen.
Vrijdag:
Gebakken scholletjes.
Aardappelpuree.
Macaroni
Rabarber.
Zaterdag:
Huzarensla.
Gebakken aardappelen.
Kalfsvleesch.
Snijboonen.
Ananas met room.
Pommes frites.
We hebben hiervoor noodig onge-
veer 2 kg aardappelen. Deze worden
geschild en in koud water of onder de
kraan afgewasschen. Inmiddels nemen
wij een ruime pan, waarin we vet, pl.m.
een half pond, goed laten heet worden,
zoo heet, dat er een blauwe damp tt
zien komt.
Vervolgens nemen wij de aardap
pelen, welke we vooraf in langwerpige
stukken gesneden hebben en leggen
deze in de pan. Naar gelieven kan men
de pommes frites enkele minuten in
het vet laten, zoo dat ze licht bruin
zijn, men kan ze echter ook langer in
het vet laten totdat ze geheel bruin
zijn geworden. Met een schuimspaan
worden zij eruit genomen en op een
diep bord gedaan, waar het overtollige
vet'zich verwijderen kan.
LeverschoteL
500 gram runderlever, 125 gram vet
spek, 150 gram broodkruim, 1 groote
ui, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 2
kg aardappelen, 100 gram boter, 4 a
5 dl. melk, peper, zout en noot naar
smaak
We hakken de ui zeer fijn en ver
mengen het haksel met de broodkruim
en de peterselie; het spek wordt aan
dunne plakjes of aan dunne reepjes ge
sneden en de lever wordt gewasschen
en eveneens aan kleine stukjes gesne
den. De aardappels worden gekookt,
fijn gestampt en vermengd met ttv
gram boter, melk en noot, daarna met
een houten lepel flink, luchtig geklopt
Huzarensla (op verzoesj.
10 koude aardappelen, 3 bieten (ge
kookte), 2 zure appelen, 300 gram
vleesch, augurkjes en uitjes, olie en
azijn.
We schillen de appelen en snijden
ze aan kleine blokjes evenals d6 bieten
en de aardappelen, het vleesch, augurk
jes en uitjes, doen daarna alles tezamen
in een slabak en vermengen het met
drie eetlepels slaolie en 3 eetlepels
azijn, zoo noodig voegen we nog wat
zout bij.
Het is het beste om huzarensla
eenige uren van te voren klaar te ma
ken, opdat de azijn goed in de ingre
diënten kan trekken en de verschillende
smaken tot hun recht komen, desnoods
wordt het daags van tevoren reeds
klaargemaakt.
Indien de huzarensla gebruikt
wordt bij visch enz., dan kunnen we
het vleesch gerust weglaten en voegen
een struik zeer fijn gesneden andijvie
bij de overige ingrediënten.
In dit geval zullen wij het gerecht
eenige uren laten staan en niet reeds
den vorigen dag klaarmaken, omdat de
smaak en het aanzien door de bijvoe
ging van de andijvie minder goed zou
zijn.
Macaroni met kalfspoulet.
200 gram macaroni, overgebleven
soepvleesch en bouillon, 1 ons kalfsge
hakt, 1 ei, 20 gram boter, 10 gram
bloem, Yz citroen, paneermeel en wai
klontjes boter, 1 sneetje brood, peper,
zout en noot.
We breken de macaroni in stukjes
en koken ze in water met zout gaar.
Het gehakt wordt aangemaakt met
het geweekte sneetje brood, peper,
zout en noot en hiervan worden kleine
balletjes gemaakt, die we met het soep
vleesch en de bouillon 10 min. laten
koken. Boter en bloem worden ver
warmd en hierbij komt de bouillon; dit
moet een minuut of vijf goed doorko
ken, daarna wordt het geklopte ei door
het sausje geroerd, doch dan nemen
wij d6 pan van het vuur met het oog
op het schiften van het ei.
De maraconi hebben we inmiddels
gaar, hiervan wordt het overtollige "fra
ter gegoten. Een ingevette vuurvaste
pan staat klaar, waarin de macaroni
gedaan wordt met het vleesch in het
midden en de saus eroverheen.. Minst
bestrooid met paneermeel en wat stuk
jes boter gaat de schotel pl.m. drie
kwartier in de oven om een bruin
korstje tè krijgen.
Vruchten taart.
300 gram bloem, 125 gram basterd
suiker (lichte), 225 gram boter, 2 eier
dooiers, een mespunt zout.
We kneden van de gezeefde blóem,
boter, suiker, eierdooiers en zout een
goed samenhangende bal deeg, die we
daarna uitrollen met de deegrol, die,
evenals het aanrecht of de tafel, met
bloem bestrooid is en bedekken daarna
bodem en opstaanden rand van onzen
ingevetten springvorm met ongeveer
1/3 van het deeg.
Het deel, dat we overhouden rollen
we aan smalle dunne reepjes en vor
men daar 8 reepjes van, waardoor de
bodem in acht gelijke deelen verdeeld
wordt; deze reepjes laten we zooveel
mogelijk opstaan en vullen de ruimte
tusschen de vakjes met vloeipapier
daarna wordt de taart in een vrp
warmen oven gebakken en na be
koeling op een platten schotel overge
bracht en de ruimte der vakjes naar
verkiezing gevuld met vruchten, di»
met wat slagroom gegarneerd kunnen
worden.
Gevulde slakropjes,
12 groote kroppen sla, 600 gram is
6 ons gehakt, 50 gram brood, peper,
zout, noot, 1 ei of wat melk, 2Yz lepel
vet of boter, paneermeel.
Ontdoe de kroppen sla van de bui
tenste bladeren, wasch ze flink en zet
ze op met ruim kokend water en zout.-
(1 lepel op 1 liter water). Kook ze half
gaar en laat ze daarna op een yergiet
uitlekken.
Maakt het gehakt op de gewone wijze
klaar en vorm er ongeveer 8 balletjes
van en bak deze in de boter aan alle
kanten goed bruin. Maak de jus mes
wat water af.
Doe in een vuurvast schoteltje 8
kroppen sla met de balletjes erin en
schik de rest der kropjes er tusschen.
Giet de jus eroverheen, strooi er wat
paneermeel op, leg hier en daar een
klontje boter en laat het schoteltje,
eerst 1/2 a3/4 uur op een hoekje van-
de kachel, met een deksel er op sto
ven, en daarna onder in den oven mooi
bruin worden.
Ansjovisbroodjes.
1 blik ansjovis, boter, karpertjes,
toast, gekookt ei (hard), peterselie.
Roer de boter tot room en vermeng
deze met de ansjovis. Wrijf de massa
samen door een zeef en bestrijk met
deze ansjovisboter de lichtbruin ge
roosterde broodjes (toast). Garneer de
ansjovisbroodjes met fijn gemaakt hard
gekookt eigeel, fijn gehakte peterselie
en karpertjes.
GULDEN REGELS DER
GASTVRIJHEID.
Wanneer men gasten ten eten heeft
gevraagd, moet men op dien dag de
kinderen apart laten eten. Het is wel
mogelijk, dat de kinderen uitstekend
opgevoed zijn en zich naar alle waar
schijnlijkheid goed zullen gedragen,
doch het blijven kinderen en er kun
nen zich door hun aanwezigheid d6
onaangenaamste incidenten voordoen.
Wij moeten nooit vergeten, dat kinde
ren onberekenbaar zijn.
Reeds bij het opstellen van het
lijstje der gasten en ook bij de tafel
schikking moet zorgvuldig overwogen
v, orden, of de genoodigden wel bij
elkaar zouden passen. Wanneer twee
menschen niets met elkaar gemeen
hebben, zullen zij op den avond van de
eerste kennismaking allicht koel ge
stemd blijven en het gevoel hebben,
dat hun avond door uw onnadenkend
heid is bedorven.
Het is ook goed, om bij d6 samen
stelling van het menu rekening ts
houden met de personen, die men ver
wacht. Omgekeerd zullen wij een
vriend, di6 vegetariër is, niet uitnoodi-
gen, wanneer wij een groot gezelschap
verwachten en een menu hebben, dat
hij vrijwel geheel moet laten passee-
ïen. Wij vragen hem dan eensin een
klein gezelschap en zorgen voor eemge
vegetarische schotels; wij kunnen ook,
als wij meerdere vegetariërs kennen,
hen gezamenlijk uitnoodigen op een
vegetarisch dinertje. Zulk een attentie
zal ongetwijfeld zeer op prijs worden
gesteld.
Het behoort verder tot de taak van'
de gastvrouw om haar gasten bezig te
houden. Zij mag zich niet geheel VS?-
diepen in een gesprek, dat haar per
soonlijk interesseert, terwijl zij niet
bemerkt, dat eenigen van haar gasten
zich vervelen. Zij moet althans pro-
beeren om voortdurend in de verschil
lende groepjes het gesprek aan den
gang te houden.
Persoonlijke, intieme aangelegen
heden behooren niet bij een feestj6 be
sproken de worden. Het gesprek moet,
zoodanig blijven, dat alle gasten eraan
kunnen deelnemen. Ook vakpraatjes en
verhalen over zaken maken'op buiten
staanders een onaangenamen indruk;
anders is het natuurlijk, wanneer
iemand biiv een grappig verhaal - ar-
telt, dat hij op kantoor heeft beleefd.