Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 30 JUNI 1934 PAG. 3 Er op uit met de vacantie Maar dan wandelend. EN ONZE VOETEN DAN? es door G. v. STAVEREN. In den zomer komt over ons allen le zucht om te reizen en te trekken, om er eens volkomen „uit" te zijn, al is het maar door een lange wandeling. En daarnaast zijn er velen, die bepaald bij voorkeur hun vacantie wandelend doorbrengen, liever dan met den trein te reizen en juist de détails van het landschap te missen. Wie zoo met een rugzak om door het land wandelt, zal ongetwijfeld met een frissche gezond heid en in de beste stemming weer thuis komen. Het is jammer, dat vele vrouwen er tegenop zien, om zulk een wandeltocht mee te maken. Hun argumenten zijn: gevoelige voeten en de vrees, dat de vermoeienis onaangename gevolgen zal hebben. De voeten hebben inder daad reeds menigeen ernstige zorg veroorzaakt. Men moest ook eigenlijk geen wandeling gaan doen zonder schoenen, die werkelijk gemakkelijk zitten, m.a.w. die niet alleen niet knel len, maar ook géén blaren veroorzaken en den voet voldoende steun geven. Het leer aan de punt mag niet te hard zijn. Verder is het zeer onverstandig, om nieuwe schoenen aan te trekken, wanneer men lang achtereen denkt te loopen. Wandelschoenen moeten eerst goed uitgeloopen zijn en dat gebeurt iiet beste binnenshuis. Vaak is ook het leer van huis uit hard; dit verandert eerst na langdurig gebruik. Wanneer men met een paar mooie, nieuwe schoe nen uit wandelen gaat, heeft men kans om voor zich zelf en voor anderen den dag te bederven. Goede schoenen zijn dus onmisbaar, doch zij maken niet alles in orde. De voeten moeten goed verzorgd worden; zoo niet, dan kan men er zich ook niet over verwonde ren, dat zij weinig kunnen verdragen. Met puimsteen worden alle harde plek ken zacht gewreven, daarna laat me i de voeten ongeveer tien minuten in warm water staan. Daarna worden zij krachtig afgedroogd, zoodat zij kurk droog zijn, en tenslotte met crème, vet of olie gemasseerd. Het doel van deze massage is, om het vet goed in de huid te laten dringen. Daarna wascht men de Voeten na met eau de cologne of Fransehe brandewijn, waarna zij op nieuw met een badhanddoek worden afgedroogd. Na deze behandeling is het altijd nog gewenscht, talkpoeder op de voeten en in de kousen te strooien, doch het is niet eens meer absoluut noodzakelijk. De boven be schreven behandeling behooren de voeten eiken keer te krijgen, wanneer men zich op een wandeling begeeft Men begint dan met een prettig ge voel, het gevoel, dat men kilometers ver kan loopen. Dezelfde behandeling moet echter herhaald worden, wanneer men thuiskomt. Dan zal elk gevoel van vermoeidheid in de voeten verdwijnen en men zal aangenaam verast zijn, dat men zich zoo goed voelt. Vrouwen moeten bij haar huishou delijke bezigheden nooit schoenen met hooge hakken dragen. Zijn de voeten door langdurig staan of heen en weer loopen vermoeid, dan zullen zij spoe dig weer in orde zijn, wanneer men een half uur lang zittend werk doet en daarbij de voeten op een stoel legt, welke precies even hoog is als die, waarop men zit. Het ingroeien van de nagels der teenen. Wanneer de nagels der teenen nei ging hebben om in te groeien, wat zéér pijnlijk is, kan men daaraan tege moetkomen, door in het midden van den nagelrand een driehoekig stukje weg te knippen. De nagel zal dan de neiging vertoonen om dit driehoekige stukje te sluiten en daardoor wordt het ingroeien aan de zijkanten voorkomen. Huishoudelijke bezigheden, die ook zittende gedaan kunnen worden, zul len wij nooit staande verrichten. Het heeft geen zin, de voeten overmatig te vermoeien. Ook zonder dat moet een huisvrouw reeds zeer veel staan en loopen. Werkjes als groente schoon maken en aardappelen schillen moeten altijd zittende worden gedaan. Het is voor de voeten zeer gezond om eiken dag gedurende eenigen tijd op bloote voeten tè loopen. Het zou het beste zijn, om dit op een grasveld of zandvlakte te doen, doch bijna even goed is de kamervloer. De hoofdzaak is. dat de voet ook eens onbekleed is. Verder kan het uithoudingsvermogen van de voeten aanmerkelijk verbeterd worden door een weinig voet-gym- nastiek. Het is voor elke vrouw van het grootste belang om gezonde en sterke voeten te hebben, want er bestaat in hooge mate samenhang tusschen den toestand der voeten en de uitdrukking avn het gelaat. Men zegt zelfs, dat om deze reden vróuwen met pijnlijke en gevoelige voeten tevens de vrouwen zijn, die vroeg oud worden! Zondag: Gevulde tomaten. Aardappelen. Asperges. Ossenhaas. Aardbeien met slagroom. Maandag; Aspergesoep. Gebakken aardappelen- Sla met komkommers. Biefstuk. Chocoladepuddmk. Dinsdag; Tomatensoep. Aardappelen. Andijvie. Karbonade. Kersen- Woensdag: Haringschotel, Tuinboonen. Gebakken gehalveerde aardappelen. Sinaasappels. Donderdag: Groentensoep, Aardappelen. Bloemkool. Gebakken lever. Aalbessen. Vrijdag: Gebakken scholletjes. Aardappelpuree. Macaroni Rabarber. Zaterdag: Huzarensla. Gebakken aardappelen. Kalfsvleesch. Snijboonen. Ananas met room. Pommes frites. We hebben hiervoor noodig onge- veer 2 kg aardappelen. Deze worden geschild en in koud water of onder de kraan afgewasschen. Inmiddels nemen wij een ruime pan, waarin we vet, pl.m. een half pond, goed laten heet worden, zoo heet, dat er een blauwe damp tt zien komt. Vervolgens nemen wij de aardap pelen, welke we vooraf in langwerpige stukken gesneden hebben en leggen deze in de pan. Naar gelieven kan men de pommes frites enkele minuten in het vet laten, zoo dat ze licht bruin zijn, men kan ze echter ook langer in het vet laten totdat ze geheel bruin zijn geworden. Met een schuimspaan worden zij eruit genomen en op een diep bord gedaan, waar het overtollige vet'zich verwijderen kan. LeverschoteL 500 gram runderlever, 125 gram vet spek, 150 gram broodkruim, 1 groote ui, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 2 kg aardappelen, 100 gram boter, 4 a 5 dl. melk, peper, zout en noot naar smaak We hakken de ui zeer fijn en ver mengen het haksel met de broodkruim en de peterselie; het spek wordt aan dunne plakjes of aan dunne reepjes ge sneden en de lever wordt gewasschen en eveneens aan kleine stukjes gesne den. De aardappels worden gekookt, fijn gestampt en vermengd met ttv gram boter, melk en noot, daarna met een houten lepel flink, luchtig geklopt Huzarensla (op verzoesj. 10 koude aardappelen, 3 bieten (ge kookte), 2 zure appelen, 300 gram vleesch, augurkjes en uitjes, olie en azijn. We schillen de appelen en snijden ze aan kleine blokjes evenals d6 bieten en de aardappelen, het vleesch, augurk jes en uitjes, doen daarna alles tezamen in een slabak en vermengen het met drie eetlepels slaolie en 3 eetlepels azijn, zoo noodig voegen we nog wat zout bij. Het is het beste om huzarensla eenige uren van te voren klaar te ma ken, opdat de azijn goed in de ingre diënten kan trekken en de verschillende smaken tot hun recht komen, desnoods wordt het daags van tevoren reeds klaargemaakt. Indien de huzarensla gebruikt wordt bij visch enz., dan kunnen we het vleesch gerust weglaten en voegen een struik zeer fijn gesneden andijvie bij de overige ingrediënten. In dit geval zullen wij het gerecht eenige uren laten staan en niet reeds den vorigen dag klaarmaken, omdat de smaak en het aanzien door de bijvoe ging van de andijvie minder goed zou zijn. Macaroni met kalfspoulet. 200 gram macaroni, overgebleven soepvleesch en bouillon, 1 ons kalfsge hakt, 1 ei, 20 gram boter, 10 gram bloem, Yz citroen, paneermeel en wai klontjes boter, 1 sneetje brood, peper, zout en noot. We breken de macaroni in stukjes en koken ze in water met zout gaar. Het gehakt wordt aangemaakt met het geweekte sneetje brood, peper, zout en noot en hiervan worden kleine balletjes gemaakt, die we met het soep vleesch en de bouillon 10 min. laten koken. Boter en bloem worden ver warmd en hierbij komt de bouillon; dit moet een minuut of vijf goed doorko ken, daarna wordt het geklopte ei door het sausje geroerd, doch dan nemen wij d6 pan van het vuur met het oog op het schiften van het ei. De maraconi hebben we inmiddels gaar, hiervan wordt het overtollige "fra ter gegoten. Een ingevette vuurvaste pan staat klaar, waarin de macaroni gedaan wordt met het vleesch in het midden en de saus eroverheen.. Minst bestrooid met paneermeel en wat stuk jes boter gaat de schotel pl.m. drie kwartier in de oven om een bruin korstje tè krijgen. Vruchten taart. 300 gram bloem, 125 gram basterd suiker (lichte), 225 gram boter, 2 eier dooiers, een mespunt zout. We kneden van de gezeefde blóem, boter, suiker, eierdooiers en zout een goed samenhangende bal deeg, die we daarna uitrollen met de deegrol, die, evenals het aanrecht of de tafel, met bloem bestrooid is en bedekken daarna bodem en opstaanden rand van onzen ingevetten springvorm met ongeveer 1/3 van het deeg. Het deel, dat we overhouden rollen we aan smalle dunne reepjes en vor men daar 8 reepjes van, waardoor de bodem in acht gelijke deelen verdeeld wordt; deze reepjes laten we zooveel mogelijk opstaan en vullen de ruimte tusschen de vakjes met vloeipapier daarna wordt de taart in een vrp warmen oven gebakken en na be koeling op een platten schotel overge bracht en de ruimte der vakjes naar verkiezing gevuld met vruchten, di» met wat slagroom gegarneerd kunnen worden. Gevulde slakropjes, 12 groote kroppen sla, 600 gram is 6 ons gehakt, 50 gram brood, peper, zout, noot, 1 ei of wat melk, 2Yz lepel vet of boter, paneermeel. Ontdoe de kroppen sla van de bui tenste bladeren, wasch ze flink en zet ze op met ruim kokend water en zout.- (1 lepel op 1 liter water). Kook ze half gaar en laat ze daarna op een yergiet uitlekken. Maakt het gehakt op de gewone wijze klaar en vorm er ongeveer 8 balletjes van en bak deze in de boter aan alle kanten goed bruin. Maak de jus mes wat water af. Doe in een vuurvast schoteltje 8 kroppen sla met de balletjes erin en schik de rest der kropjes er tusschen. Giet de jus eroverheen, strooi er wat paneermeel op, leg hier en daar een klontje boter en laat het schoteltje, eerst 1/2 a3/4 uur op een hoekje van- de kachel, met een deksel er op sto ven, en daarna onder in den oven mooi bruin worden. Ansjovisbroodjes. 1 blik ansjovis, boter, karpertjes, toast, gekookt ei (hard), peterselie. Roer de boter tot room en vermeng deze met de ansjovis. Wrijf de massa samen door een zeef en bestrijk met deze ansjovisboter de lichtbruin ge roosterde broodjes (toast). Garneer de ansjovisbroodjes met fijn gemaakt hard gekookt eigeel, fijn gehakte peterselie en karpertjes. GULDEN REGELS DER GASTVRIJHEID. Wanneer men gasten ten eten heeft gevraagd, moet men op dien dag de kinderen apart laten eten. Het is wel mogelijk, dat de kinderen uitstekend opgevoed zijn en zich naar alle waar schijnlijkheid goed zullen gedragen, doch het blijven kinderen en er kun nen zich door hun aanwezigheid d6 onaangenaamste incidenten voordoen. Wij moeten nooit vergeten, dat kinde ren onberekenbaar zijn. Reeds bij het opstellen van het lijstje der gasten en ook bij de tafel schikking moet zorgvuldig overwogen v, orden, of de genoodigden wel bij elkaar zouden passen. Wanneer twee menschen niets met elkaar gemeen hebben, zullen zij op den avond van de eerste kennismaking allicht koel ge stemd blijven en het gevoel hebben, dat hun avond door uw onnadenkend heid is bedorven. Het is ook goed, om bij d6 samen stelling van het menu rekening ts houden met de personen, die men ver wacht. Omgekeerd zullen wij een vriend, di6 vegetariër is, niet uitnoodi- gen, wanneer wij een groot gezelschap verwachten en een menu hebben, dat hij vrijwel geheel moet laten passee- ïen. Wij vragen hem dan eensin een klein gezelschap en zorgen voor eemge vegetarische schotels; wij kunnen ook, als wij meerdere vegetariërs kennen, hen gezamenlijk uitnoodigen op een vegetarisch dinertje. Zulk een attentie zal ongetwijfeld zeer op prijs worden gesteld. Het behoort verder tot de taak van' de gastvrouw om haar gasten bezig te houden. Zij mag zich niet geheel VS?- diepen in een gesprek, dat haar per soonlijk interesseert, terwijl zij niet bemerkt, dat eenigen van haar gasten zich vervelen. Zij moet althans pro- beeren om voortdurend in de verschil lende groepjes het gesprek aan den gang te houden. Persoonlijke, intieme aangelegen heden behooren niet bij een feestj6 be sproken de worden. Het gesprek moet, zoodanig blijven, dat alle gasten eraan kunnen deelnemen. Ook vakpraatjes en verhalen over zaken maken'op buiten staanders een onaangenamen indruk; anders is het natuurlijk, wanneer iemand biiv een grappig verhaal - ar- telt, dat hij op kantoor heeft beleefd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15