Het Menu
Bestudeert uw type!
T JUTTERTJE
ZATERDAG 7 JULI 1934
PAG. 3
IJdelheid in den goeden zin.
De natuur moet geholpen worden
door
EVA HOLDERT.
Hoe dikwijls hebben wij niet hooren
zeggen: „Wat de een staat, staat de
andere juist niet!" en hoe weinig hou
den wij in de practijk nog rekening
met die oude wereld. Elke vrouw zal
wel reeds opgemerkt hebben, dat de
eene kleur haar veel beter staat dan
de andere; het schijnt echter veel moei
lijker te zijn om tot het besef te komen,
dat ook een kleur of een japonmodel,
die een vrouw uitstekend staan, voor
onszelf volkomen misplaatst kunnen
zijn.
Om te kunnen beoordeelen, wat ons
staat, moeten wij ons nauwkeurig waar
nemen en bestudeeren om te weten te
komen, waarin onze schoonheid of be-
koorlijkehid ligt. Het is een gezonde
en wenschelijke vorm van ijdelheid om
ernaar te streven, onze natuurlijke ga
ven ten volle tot hun recht te laten ko
men, doordat wij er met behulp van een
geschikte omlijsting en behandeling de
aandacht op vestigen.
Het verschil tusschen wat ons wel
en wat ons niet staat is wellicht het op
vallendst bij het kapsel.
Het kapsel, dat niet gekozen is in
overeenstemming met de eischen van
Het gelaat ,kan het uiterlijk werkelijk
geheel bederven, al staaf hetzelfde kap
sel' een ander ook nóg zoo goed.
Aan den anderen kant is het moge
lijk, dat een vrouw met een onknap ge
zicht, die ook overigens van de natuur
weinig heeft meegekregen, door de
juiste keuze van kleeding en kapsel
toch een aantrekkelijker, indruk maakt.
Hiervan zien wij dagelijks tal van
voorbeelden, al is het helaas waar, dat
wij zeker evenveel voorbeelden zien
van knappe gezichten, die geen effect
maken, tengevolge van de ongeschikte
omlijsting.
Wij kunnen ons type slechts bestu
deeren en nauwkeurig leeren kennei#
wanneer wij den spiegel te hulp nemen
en dan liefst één, waarin wij onszelf
ten voeten uit kunnen zien. Van groote
beteekenis zijn ook de spiegels, waarin
men zichzelf van alle kanten kan be
kijken; zeer vele vrouwen verraden
door haar uiterlijk, dat zij er niet op
letten, hoe zij er van achter uitzien.
Men moet zich ook veel voor den spie
gel bewegen en zal dan bemerken, dat
een beweging in werkelijkheid vaak
een geheel anderen indruk maakt, dan
wij zouden meenen. Ook de lengte van
een japon kunnen wij in den spiegel
het beste beoordeelen de schoenen
evenzoo.
Wanneer wij goed letten op alle dé
tails, zullen wij spoedig ontdekken, wat
ons fiatteert en wat wij om de een of
andere reden liever moeten vermijden.
Heeft men eenmaal de gebreken en
zwakke punten van het uiterlijk ont
dekt, dan komt het er op aan, ze zoo
veel mogelijk te verdoezelen. Dat gaat
het beste, door de aandacht te vestigen
op de goede punten.
Bijzonder veel kan een vrouw berei
ken door de verzorging van het haar,
want ook van nature leelijk haar wordt
bij goede verzorging mooi glanzend en
juist dit maakt het zooveel verschil
voor den algemeenen indruk, die de
de verschijning maakt. En dan komt
bet er verder alleen op aan om een
kapsel te kiezen, dat werkelijk flatteert.
Men moet wel een zeer regelmatig ge
zicht hebben, om een glad kapsel te
dragen, dat het voorhoofd geheel vrij
laat. Anders is het beter om een deel
van het voorhoofd, zoowel als de ooren
te bedekken.
Vrijgelaten ooren staan een enkele
vrouw uitstekend, doch verreweg de
meesten in het geheel niet.
Verder is het in het algemeen ook
aan te bevelen om het haar te golven.
Vaak hoort men de meening uiten, dat
ons haar ons het beste staat, zooals het
van nature is. Voor de kleur geldt dit
inderdaad in bijna alle gevallen, doch
bet is slechts een betrekkelijk deel der
gladharige vrouwen, dat er beter mee
uitziet, dan met gegolfde haren. Boven
dien is het moeilijker om glad haar tot
een mooi kapsel te arrangeeren en er
precies de tijd aan te geven, die ons het
het beste staat.
Ook de verzorging der oogen komt er
ten zeerste op aan. Wanneer dit slechts
eenigszins mogelijk is, trachten wij
overmatige inspanning der oogen te
vermijden. In elk geval is het echter
noodig om ze dagelijks uit te wasschen
met een weinig lauw water, waaraan
wat boorwater toegevoegd is. Een hel
dere blik is het mooiste, wat de vrouw
kan bezitten.
van deze week.
Zondag:
Slaschotel,
gegarneerd met tomaten,
komkommers, appetit sild, eieren.
Asperges,
Aardappelen.
Kalfsvleesch.
Rabarber.
Maandag:
Schildpadsoep,
Gebakken aardappelen,
Biefstuk,
Andijvie,
Koffie met cake.
Dinsdag:
Marconischotel.
Gekookte aardappelen.
Rollade,
Princesseboontjes.
Kersen.
Woensdag:
Uitgehold brood,
gevuld met balletjes,
en dikke saus.
Gebakken aardappelen.
Gemengde sla,
Aardbeien.
Donderdag:
Toetje.
Koude princesseboonen in azijn,
Pommes frites,
Karbonade.
Aalbessen.
Vrijdag:
Kabeljauw.
Aardappelen.
Gewelde boter.
Gevulde pannekoeken.
(Aardbei, aalbes).
Vrijdag n.
Haringschotel.
Aardappelen.
Botersaus.
Zaterdag:
Ossenstaartsoep.
Spinazie met
Spiegeleieren.
Nieuwe aardappelen.
Bananen.
Asperges.
1 kg asperges, boter, 25 gram bloem,
nootmuskaat, zout, 1 dl. room, harde
eieren, eigeel.
We nemen de asperges en schillen
ze heel dun, doch zorgen ervoor, dat de
kopjes heel blijven. Dan worden ze in
licht gezouten water gaar gekookt (on
geveer 1 uur).
Van de boter, bloem en het asperge
water maken wij een sausje. Inplaats
van het aspergewater kan men er ook
melk bijvoegen, dat het geheel nog sma
kelijker maakt, Wij voegen dan de
melk er druppelsgewijze bij, om de
klontjes te vermijden.
De asperges, welke op een schotel ge
plaatst zijn worden nu van het touwtje
ontdaan (om ze bij elkander te houden.)
Hierover heen giet men de heete saus.
Desgewenscht kan men haar nog gar-
neeren met wat room, eieren en het
eigeel.
Andijvie.
Voor 6 personen: 2 kg andijvie, beetje
melk, boter, 6 harde eieren, eenige
augurkjes, citroen.
De andijvie wordt goed gewasschen
en vervolgens op de hakplank fijn ge
hakt. Daarna met een klein beetje wa
ter opzetten om te koken. Dit duurt on
geveer li uur.
Intusschen nemen we d6 eieren,
laten ze 8 minuten in heet water koken,
pellen ze daarna en halveeren ze. Des
noods kunnen we deze eieren met een
tikje citroensap bedruipen, hetgeen het
gerecht nog smakelijker maakt. Is de
andijvie goed gaar, dan plaatsen we
deze op een vergiet en laten het over
tollige water eruit loopen. In een klei
ner pannetje wordt de boter gesmolten
en de andijvie hierin gedaan, even op-
kooken laten, goed roeren (tezamen on
geveer 7 minuten). De melk wordt
druppelsgewijze bijgevoegd, liefst
warm. Men garneert nu den schotel
met de eieren en augurkjes.
Uitgehold brood gevuld met
balletjes en saus.
Dit gerecht is het smakelijkst wan
neer men er oud brood voor gebruikt.
Voor 6 personen heeft men ongeveer
noodig: 3 oude brooden (tijgertjes). We
nemen het brood, snijden het bovenste
deel eraf en hollen het binnenste ge
deelte uit. In de pan braden we nu
kleine balletjes, hetzij balletjes gehakt,
nierstukjes, of haché. De saus wordt
gebonden met wat meel, doch ze mag
niet te stijf zijn. Is de saus goed heet,
en het vleesch gaar dan vullen we hier
de 8 brooden mede en plaatsen het
bovenste gedeelte er weer op. Nu be
strijken we deze brooden aan lederen
kant (uitgezonderd den onderkant na
tuurlijk) met boter en laten ze daarna
een kwartier in een heete oven staan
(men kan ze ook in een groote braadpan
leggen op het gas, waarop een asbest
plaatje gelegd wordt). Wanneer men ze
"eruit haalt moet d6 bovenkant en de
zijkanten knappend zijn. Dit gerecht
kan men eveneens gebruiken bij een
rijstschotel.
Macaronieschoteltje,
1 liter melk, 150 gram macaroni, 60
gram suiker, 1 a 2 eieren, 1/4 stokje
vanille of een citroenschilletje, tikje
zout.
Breek de macaroni in stukjes van een
halven vinger lengte en wasch deze.
Zet ze op met een weinig koud water
en laat ze hierin ongeveer 5 minuten
koken. Giet ze af en overspoel ze nog
eens met frisch water. Voeg de melk
en iets zout toe en kook deze, onder af
en toe roeren, gaar en gebonden (pl.m.
1 uur). De vanille laten we gedurende
het laatste uur meetrekken. Daarna
nemen we de eieren, breken ze, klop
pen ze en doen de klopte dooiers,
daarna pas het stijfgeslagen eiwit in de
pen en vermengen ze.
Verwijder dan het vanillestokje, en
doe alles in een beboterd vuurvast
schoteltje. Laat het schoteltje in een
warmen oven rijzen en lichtbruin wor
den.
Toetje. Gevulde sinaasappelen.
5 sinaasappelen, 1 citroen, 75 gram-
suiker, 4 bl. witte gelatine, 1 bl. roode
gelatine li dl.L. slagroom.
De sinaasappelen en de citroen wor
den in tweeën gesneden en uitgeperst,
doch zorg ervoor, dat de schilniet
scheurt, daar ze dienst moet doen als
bakjes voor het vulsel. Ze worden dus
flink gewasschen en de achtergebleven
velletjes verwijderd. Vruchtensap en
suiker opkoken, de gelatine erin laten
oplossen en het geheel laten bekoelen.
De room met een weinig suiker stijf»
kloppen en als de vruchtensap stijf be
gint te worden, de helft van de roora
er doorheen roeren en de vruchtenbak
jes vullen. Het beste is, dit toetje daags
te voren te maken met het oog oj? het
stijf worden der vruchtencrêma.
Haringschotel.
4 haringen in het zuur, 2 bieten, 4
zure appelen, pl.m. 12 gekookte aard
appelen, 2 kropjes sla, i kopje witte
boonen, olie, azijn, peper, zout.
Neem de haringen van de graat en
snijd ze in stukjes. Maak de aardappe
len fijn en doe ze met de haringen in
een groote schaal. Voeg hierbij tevens
de fijn gesnipperde appelen, de gare en
gehakte bietjes, de gaar gekookte witte
boonen en de fijngesneden en gewas
schen salade.
Vermeng deze massa luchtig met
olie, azijn, peper en zout naar smaak.
Spinazie met spiegeleieren.
Ongeveer 2 K.G. spinazie, 2 lepels
boter, 1 a 2 eieren, 8 reepjes in boter
gebakken brood, prise zout.
Verwijder van de spinazie alle rotte
blaadjes, de worteltjes en zoo noodig
nog de zaadjes en wasch ze flink. Zorg,
dat er zich geen zand meer tusschen
bevindt. Zet ze op met het aanhangende
water en laat ze slinken. Voeg wat zout
erbij en laat ze 15 a 20 minuten zonder
deksel gaar koken.
Dan laat men ze in een vergiet goed
uitlekken, hak ze fqn en stoof de spi
nazie nog 15 min. in boter. Men gar
neert deze schotel met partjes had ge
kookt ei, (ongeveer 8 min.) en de reep
jes brood in boter gebakken Spiegelei
kan ook goed als garneering gebruikt
worden.
Karbonaden.
li pond varkenskarbonaden, 1 ons
vet of boter, zout.
De karbonaden worden gewasschen
Maak het vet in de pan heet en bak ze
hierin aan beide kanten mooi bruin.
.Maak de jüs met water af en stoof ze
hierin nog ongeveer driekwart uur, tot
ze gaar zijn. Bij dikke karbonaden is
deze tijdsduur voldoende, bij dunnere
karbonaden een half uur.
Als het vleesch erg vet is, kan men
de randen inkerven, waardoor het be
ter uitsmelt.
LEEFTIJD EN LIE'VELIN'GS-
SPIJZEN.
Een voedingsspecialist meent opge
merkt te hebben, dat de leeftijd van
een vrouw in nauw verband staat met
de spijzen, die zij bij voorkeur ge
bruikt. Een heel jong meisje heeft naar
zijn meening slechts belangstelling
voor zoetigheid, andere voedingsmid
delen beschouwt zij bij wijze van spre
ken als een noodzakelijk kwaad. Deze
houding verandert echter; nadert zij
eenmaal de dertig, dan zal zijn inte
gendeel voorliefde vertoonen voor pi
kante slaatjes, voor zure en sterk ge»
kruide spijzen. Is zij de dertig gepas
seerd, dan is haar werkelijke voor
liefde moeilijk uit te vinden, aangezien
zij bij alles, wat zij eet, denkt aan de
slanke lijn. Eet een vrouw daarentegen
rauwe biefstuk, dan is h6t een zekere
aanwijzing, dat zij den middelbaren
leeftijd nadert. Zij behoeft zich dag
nergens meer aan te storen. Zij be
hoeft niet romantisch, pikant of ethe
risch meer te zijn.
Nu zullen wij eens in onzen kennis
senkring gaan rondkijken, of de mee
ning van den voedingsspecialist juist is
LUNCHGERECHT.
Ham-kaas-broodje.
Voor de ham-kaas-broodjes ontdoen
we een aantal sneetjes oud brood van
de korst en besmeren ze met boter. Op
üe eene helft van de stukjes brood
leggen we een plakje kaas, op de an
dere helft wat plakjes ham, waarna we
een boterham niet ham en een met kaas
tegen elkander plakken en in ruim bo
ter in de koekepan goudbruin bakken
aan beide kanten, het eerst aan den
kant waar de kaas ligt, omdat de kaas
gaat smelten en de bovenste helft er
daarna opplakt. Wil men het zich ge
makkelijk maken, dan windt men even
een draadje garen om de boterham
men, dat voor het opdienen wordt ver
wijderd.