Het Menu De lichaamsverzorging voor jonge meisjes. T JUTTERTJE ZATERDAG 28 JULI 1934 PAG. 3 Roode wangen zijn beter dan gekocht rood. Houdt de vingers van puistjes af! door ELSE VAN SANTEN. Zoo op het eerste gezicht zou mea heden ten dage dikwijls gelooven er zijn slechts jonge meisjes. Er is echter een beduidend onderscheid tusschen het werkelijk jonge meisje en de er als jongmeisje-uit-willen-ziende vrouw. Hierbij valt me een anecdote, een ge sprek tusschen twee vrienden, in. A: „Je vrouw ziet er schitterend uit! Precies zoo mooi als voor twintig jaren!" B: „Ja, het duurt alleen langer..." Het jonge meisje is tot ideaal-type geworden. Vroeger wilde men er juist „volwassen" uitzien. Nu willen de vol wassenen er jong uitzien. Van een moralistisch standpunt be keken is het werkelijk niet tragisch, wanneer zeventienjarigen zich schmin ken. Maar het isdom. Aangeboren rood geeft veel meer uitwerking als het kunstmatig aange brachte. Jonge meisjes moeten er goed verzorgd uitzien, maar zoo weinig mo gelijk „bijgewerkt" zijn. Ze moeten zich er niet toe laten verleiden hulpmidde len te gebruiken, want daarvoor krij gen ze later nog gelegenheid genoeg. Vanzelfsprekend moet ieder meisje er zoo voordeelig mogelijk uitzien en kleine fouten trachten te bedekken. Ze kan rustig een weinig rooden poeder gebruiken, wanneer ze van nature bleek is. De mond behoeft niet kleur loos te zijn, maar met de helpende lip penstift moet zoo discreet mogelijk om gesprongen worden. Zij kan, wanneer zij wil, haar wenkbrauwen wat bijwer ken, haar wimpers verdonkeren, maar men kan haar niet dringend genoeg raden niet te overdrijven. Bovendien zal ieder jong meisje haar eigen type goed genoeg leer en kennen; haar kap sel goed kiezen; haar stijl vinden. Maar liefst geen beroemd filmster copiee- ren... Het gewichtigste is de verzorging van de huid. Hiermede kan men niet vroeg genoeg beginnen. Men moet de huid zeer behoedzaam verzorgen en bij acute storingen precies weten, wat te doen staat. Een slechte teint komt bij jonge meisjes vaak voor. In zoo'n ge val moet een dokter voorschriften ge ven en men moet deze precies opvol gen. In geen geval mag men hier op eigen houtje of op raadgevingen van goede vriendinnen ingaan. Iedere huid verlangt iets anders. Heel gewichtig zijn: De juiste klee ding. De mode maakt het het jonge meisje op het oogenblik zoo gemakke lijk en zoo goedkoop, zich goed te kleeden, dat het bijna een kunsstuk ls er smakeloos uit te zien. Hoe eenvou diger de snit, hoe spaarzamer het gar nituur, des te grooter de uitwerking Men moet zoo mogelijk vele geestig- neid in de kleeding brengen; dat staat elegant terwijl een te groot streven naar elegantie er slechts „opgedoft" uitziet. Verder is te waarschuwen: yoor alles wat „Koningin-Moeder-Stijl" is en niet een beetje jongemeisjesach- tig lijkt. Jonge meisjes klagen dikwijls over slechte teint. Dit hangt samen met de ontwikkelingsjaren en is, daar het tot een zekeren graad een begeleidend ver schijnsel voor de puberteitsjaren is, ook moeilijk te beïnvloeden. En trots dat alles, neem dit ter harte: Laat de huidverzorging niet achter wege en denk niet: hte helpt toch niets! Juist integendeel! Bedenk U, hoezeer het zelfgevoel van een voor indrukken vatbaar jongmensch onder een slechte huid lijdt, bedenk u, hoe dikwijls juist in deze jaren, het vrije en zekere op treden voor het geheele leven beslis send beïnvloed wordt. Daarom is het juist van het psychologisch standpunt van den arts uit bezien bijzonder ge wichtig, dat het jonge mensch zich ver zorgt, aan de onreinheden van zijn huid aandacht schenkt en ze behandelt. Twee dingen zijn op te merken: le. Het ontstaan van puistjes wordt door huidverzorging voorkomen. 2e. Een slechte teint kan door een goede be handeling zeer zeker verbeterd worden. Gezichtswasschingen met water en zt-ep zijn slechts voor zwaardere ge vallen aan te bevelen. In lichtere ge vallen kan men volstaan met een rei niging met crème en daarna met ge- zichtsspuritus. Ontstoken mee-eters en etterende puistjes moeten direct doem een dokter behandeld worden. Maak u tot regel: Vingers van een puistje af te houden, nooit daaraan peuteren. Zelfs al is u nog zoo op de hoogte, dan nog zult gij het puistje erger maken en vele weken met een hatelijke roode vlek loopen. De behan deling der slechte teint van een jong meisje komt den arts toe en vordert veel liefde, geduld en zorgvuldigheid van dokter en patiënt. Vergeet nooit, wanneer u een slechte gezichtshuid hebt, ook uw hoofdhuid te behandelen! Meest heeft men dan een vetterige en schilferende hoofd huid, die dagelijks met haarwater be handeld moet worden. Jonge meisjes zijn zeer gevoelig voor koude. Heel dikwijls zijn roode en blauwe vlekken aan de beenen niet als een verfraaiing aan te merken. Ook hier is voorkomen, zooals altijd, het beste. In den herfst en winter moet men wollen kousen dragen, in elk ge val kousen met wollen voet! Ook is warm wollen ondergoed aanbevelens waard. Roode handen bij jonge meisjes komen meestal uit vorst voort'. Hier helpen dagelijksch masseeren van han den en. vingers, wisselbaden, het dra gen van warme handschoenen (de cuderwetsche polswarmers verrichten hier vaak wonderen), 's Nachts vet men de handen met i'chthyolhoudende zalf in. Zondag: Zalm sla. Biefstuk Witte capucijners. Rhum crème. Maandag: Kalfstong. Worteltjes. Aardappelen. Koude rijstebrij. Dinsdag: Tong met toast. Spinazie. Roereieren. Aardappelen. Vruchten. Woensdag: Tomatensoep. Rauwe groentenschote! met mayonnaise. Pommes frites. Donderdag: Saucijsjes. Bloemkool. Aardappelen. Bessen compote. Vrijdag: Gestoofde visch. Kropsla. Aardappelen. Macaroni schotel. Tomatensla Aardappelsla. Rhum crème. 5 eieren. 100 gram fijne suiker, 2 dl room, 4 eetlepels rhum. We kloppen de eieren met d6 fijne suiker totdat ze goed schuimig zijn en verwarmen ze dan au bain marie tot dat we een dikke gladde massa hebben verkregen, waardoor wij de geklopte eiwitten roeren en eveneens mede laten koken. We kloppen de room stijf en als de eiermassa zoo goed als afgekoeld 's, mengen we deze met de rhum door de eieren, brengen het over in een kris tallen schaal en presenteeren de crème geheel koud met biscuits. Macaroni gerecht. 250 gram koud varkensvleesch of 100 gram ham, 225 gram macaroni, 2 tomaten, peper, zout, 3 eieren, 1 eet lepel jus, peterselie, 100 gram kalfs- vleesch. We koken de macaroni in water en zout gaar, nadat ze in stukjes gebroken is. Het vleesch, wordt gehakt met de ham en de gewasschen peterselie en vermengd met de dunne plakken gesne den tomaten, peper en zout. De eieren worden flink geklopt met de lepel jus Terwijl de macaroni staat te koken, hetgeen ongeveer 20 minuten duurt, vetten we een vuurvaste vorm in en bestrooien deze met paneermeel. Is de macaroni gaar, dan gieten we het over tollige water af, b.v. door ze op een zeef uit te laten lekken en vullen de kanten zoo dat het midden gedeelte open blijft, hierin komt het vleesch en tomaten mengsel, waaroverheen de geklopte eieren gegoten worden, waar na de schotel nog een half uur in den oven geplaatst wordt. Deze schotel is heel gemakkelijk voor I vacantie dagen, omdat we alles 's mor gens vroeg al klaar kunnen maken en nadat we thuis komen slechts in den oven te plaatsen hebben. Kalfstong. We wasschen de tong en schrappen hem met een mes flink af, snijden eventueele vellen weg en koken hem in zooveel water met zout gaar, dat hij juist onderstaat, hetgeen ongeveer 1 a anderhalf uur zal duren. We kunnen ons overtuigen of het vleesch gaar is, door het vel los te maken, dat we daar verwijderen en van de tong afnemen. We snijden het vleesch in plakken, dis op een verwarmden schotel gelegd wor den, bedekt met een saus., die gemaakt wordt met een deel van het vocht, b v. witte pikante saus. We nemen hier voor een Vz liter van het vocht en heb ben hierin wat kruiden, b.v. laurier blad, Spaansche peper, selderij, een worteltje, zeven de bouillon en ver warmen tenslotte boter met bloem, voe gen roerende de vloeistof bij en laten de saus eenige minuten doorkoken, voegen van 't vuur den geklopten eier dooier en een half kopje bessen of witte wijn bij. We maken wat meer saus houden wat stukjes tong over voor het voorgerecht, dat we morgen geven en dat ook als lunchgerecht gebruikt kan worden. Tong met toost. Overgehouden tong, overgehouden saus, stukjes toost, 2 eetlepels geraspte oude kaas, peper en zout. De tong snijden we in kleine stukjes en roeren ze door de saus,waarna we deze voorzichtig warm maken en 1 eet lepel geraspte kaas en 2 geklopte eier dooiers door roeren; we moeten een kleine pit en liefst een asbest plaatje gebruiken om te voorkomen, dat de saus niet schift. De stukjes toost worden bedekt met de dikke saus bestrooid met de overige kaas. Gebakken tomaten. 6 tomaten, 1 ui, peper en zout, 1 volle eetlepel kerry, boter of delf rite om te bakken. Een ander smakelijk 12 uur gerecht :s gebakken tomaten. We warmen de bot rein de koekepan, fruiten een uitje met kerry waarna wij de in plakken ge sneden tomaten aan beide kanten gaar laten bakken, bestrooid met peper en zout en warm opdienen. Mayonnaise. In de warme zomerdagen ontbreekt veel aan de lust tot warm eten en daar bij komt nog, dat we in de vacantie allf ■voorbereidingen voor ons hoofdmaal reeds vooraf kunnen maken, alleen de saus, doen wij het laatste oogenblik op de gereed gemaakte schotels. We kunnen allerlei variaties op het gebied van slaatjes bedenken en een han dige huisvrouw weet deze bijna tot in het oneindige te varieeren. Wij hebben reeds verschillende malen recepten voor mayonnaise gegeven, doch op veel vuldig verzoek voldoen wij hieraan nogmaals en geven de bereiding van mayonnaise en van een zuinig salade sausje. Mayonnaise. 1 rauwe eierdooier, zout, peper. Droge mosterdpoeder en 2 eetlepels goede azijn, worden gedurende eenige minuten flink geklopt in een steenes kom of emaillen steelpan, indien men dit handiger vindt. We meten nu 23d dl slaolie af en laten de eerste helft hier van druppel bij druppel bij het eier- mengsel vallen, steeds flink kloppende, voegen daarna zoo noodig als de saus te dik wordt een weinig azijn bij, om vervolgens de rest van de olie met een zeer dun straaltje in de mayonaise te laten loopen. Hoofdzaak is, dat we steeds flink kloppen en de olie in den aanvang druppelsgewijs bijvoegen. We hebben niet alle mayonnaise, die we maakten noodig en bewaren de rest in een goed gesloten jampot. Zuinige sla saus. 2Vz dl. melk, 1 eierdooier, 25 gram. boter, 25 gram melk, 2 theelepels mosterd, zout en peper, 1 dl. azijn. Boter en bloem verwarmen en roe rende de melk toevoegen, even laten doorkoken, peper en zout bijvoegen. Den eierdooier kloppen met mos terd en hierbij de kokende saus voegen en druppelsgewijze de azijn. Kleine cakes. 3 eieren, gewicht van twee eieren aan bloem en fijne suiktr, tikje zout, M theelepeltje bakpoeder, papieren vormpje. In de vacantiedagen mogen de kin deren wel eens een extraatje hebben en vinden ze het heerlijk om naar moeders bakkunst te mogen kijken. Zoo'n trom mel zelf gemaakte cakes of koekjes is trouwens ook heerlijk om mee te nemen op tochten naar strand of bosch._ We gebruiken kleine papieren vormpjes, die in verschillende maten te verkrijgen zijn. We beginnen de bloem, bakpoeder of desgewenscln zelfrijzend bakmeel te zeven met het zout. De suiker, die wij voor bakken gebruiken moet voorheen fijn zijn ge maakt, de z.g. strooi- of vruchten sui ker. niet te verwarren met basterd of poedersuiker. De korrels van de ge wone suiker lossen niet zoo spoedig op en maken het gebak minder luchtig We hebben de bloem en het zout dus gezeefd en kloppen de eierdooiers met de suiker tot de laatste geheel en al op gelost is en mengen ze daarna door de bloem. Het eiwit wordt heel stijf ge klopt en het laatst door het deeg ge roerd, waarmede de kleine papieren vormpjes even over de helft worden gevuld, op het bakblik geplaatst en ge durende ongeveer 12 a 15 minuten in den matig warmen oven gebakken. Gevulde meioen. 1 meloen, 200 gram aalbessen, 300 gram frambozen, 3 perziken, 3 bananen, stukjes meloen, klein blikje ananas. Fijne suiker, desverkiezend likeur en gehakte noten. We snijden van de meloen het bovenste kapje af en holler, lu-m voorzichtig met een zilveren lepel uit. nadat eerst het vocht en zaad ver wijderd is. Het vruchtvleesch dat ge deeltelijk gebruikt wordt doen we in een slabak, voegen er de af geriste bes een bij, de frambozen de afgeschilde en aan stukjes gesneden persiken en bana nen alsmede de fijn gesneden ananas bij, strooien over het geheel fijne poe dersuiker en druppelen desverkiezende wat likeur over de vruchten. We laten de vruchtensla een half uurtje staan en vullen er de uitgeholde meloen mede. terwijl w-e er desgewenscht nog ge hakte noten bijvoegen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15