Het Menu
De lichaamsverzorging
voor jonge meisjes.
T JUTTERTJE
ZATERDAG 28 JULI 1934
PAG. 3
Roode wangen zijn beter dan
gekocht rood.
Houdt de vingers van puistjes af!
door
ELSE VAN SANTEN.
Zoo op het eerste gezicht zou mea
heden ten dage dikwijls gelooven er
zijn slechts jonge meisjes. Er is echter
een beduidend onderscheid tusschen
het werkelijk jonge meisje en de er
als jongmeisje-uit-willen-ziende vrouw.
Hierbij valt me een anecdote, een ge
sprek tusschen twee vrienden, in.
A: „Je vrouw ziet er schitterend uit!
Precies zoo mooi als voor twintig
jaren!"
B: „Ja, het duurt alleen langer..."
Het jonge meisje is tot ideaal-type
geworden. Vroeger wilde men er juist
„volwassen" uitzien. Nu willen de vol
wassenen er jong uitzien.
Van een moralistisch standpunt be
keken is het werkelijk niet tragisch,
wanneer zeventienjarigen zich schmin
ken. Maar het isdom.
Aangeboren rood geeft veel meer
uitwerking als het kunstmatig aange
brachte. Jonge meisjes moeten er goed
verzorgd uitzien, maar zoo weinig mo
gelijk „bijgewerkt" zijn. Ze moeten zich
er niet toe laten verleiden hulpmidde
len te gebruiken, want daarvoor krij
gen ze later nog gelegenheid genoeg.
Vanzelfsprekend moet ieder meisje er
zoo voordeelig mogelijk uitzien en
kleine fouten trachten te bedekken. Ze
kan rustig een weinig rooden poeder
gebruiken, wanneer ze van nature
bleek is. De mond behoeft niet kleur
loos te zijn, maar met de helpende lip
penstift moet zoo discreet mogelijk om
gesprongen worden. Zij kan, wanneer
zij wil, haar wenkbrauwen wat bijwer
ken, haar wimpers verdonkeren, maar
men kan haar niet dringend genoeg
raden niet te overdrijven. Bovendien
zal ieder jong meisje haar eigen type
goed genoeg leer en kennen; haar kap
sel goed kiezen; haar stijl vinden. Maar
liefst geen beroemd filmster copiee-
ren...
Het gewichtigste is de verzorging
van de huid. Hiermede kan men niet
vroeg genoeg beginnen. Men moet de
huid zeer behoedzaam verzorgen en bij
acute storingen precies weten, wat te
doen staat. Een slechte teint komt bij
jonge meisjes vaak voor. In zoo'n ge
val moet een dokter voorschriften ge
ven en men moet deze precies opvol
gen. In geen geval mag men hier op
eigen houtje of op raadgevingen van
goede vriendinnen ingaan. Iedere huid
verlangt iets anders.
Heel gewichtig zijn: De juiste klee
ding. De mode maakt het het jonge
meisje op het oogenblik zoo gemakke
lijk en zoo goedkoop, zich goed te
kleeden, dat het bijna een kunsstuk ls
er smakeloos uit te zien. Hoe eenvou
diger de snit, hoe spaarzamer het gar
nituur, des te grooter de uitwerking
Men moet zoo mogelijk vele geestig-
neid in de kleeding brengen; dat staat
elegant terwijl een te groot streven
naar elegantie er slechts „opgedoft"
uitziet. Verder is te waarschuwen:
yoor alles wat „Koningin-Moeder-Stijl"
is en niet een beetje jongemeisjesach-
tig lijkt.
Jonge meisjes klagen dikwijls over
slechte teint. Dit hangt samen met de
ontwikkelingsjaren en is, daar het tot
een zekeren graad een begeleidend ver
schijnsel voor de puberteitsjaren is,
ook moeilijk te beïnvloeden.
En trots dat alles, neem dit ter
harte:
Laat de huidverzorging niet achter
wege en denk niet: hte helpt toch niets!
Juist integendeel! Bedenk U, hoezeer
het zelfgevoel van een voor indrukken
vatbaar jongmensch onder een slechte
huid lijdt, bedenk u, hoe dikwijls juist
in deze jaren, het vrije en zekere op
treden voor het geheele leven beslis
send beïnvloed wordt. Daarom is het
juist van het psychologisch standpunt
van den arts uit bezien bijzonder ge
wichtig, dat het jonge mensch zich ver
zorgt, aan de onreinheden van zijn
huid aandacht schenkt en ze behandelt.
Twee dingen zijn op te merken: le.
Het ontstaan van puistjes wordt door
huidverzorging voorkomen. 2e. Een
slechte teint kan door een goede be
handeling zeer zeker verbeterd worden.
Gezichtswasschingen met water en
zt-ep zijn slechts voor zwaardere ge
vallen aan te bevelen. In lichtere ge
vallen kan men volstaan met een rei
niging met crème en daarna met ge-
zichtsspuritus. Ontstoken mee-eters en
etterende puistjes moeten direct doem
een dokter behandeld worden.
Maak u tot regel: Vingers van een
puistje af te houden, nooit daaraan
peuteren. Zelfs al is u nog zoo op de
hoogte, dan nog zult gij het puistje
erger maken en vele weken met een
hatelijke roode vlek loopen. De behan
deling der slechte teint van een jong
meisje komt den arts toe en vordert
veel liefde, geduld en zorgvuldigheid
van dokter en patiënt.
Vergeet nooit, wanneer u een slechte
gezichtshuid hebt, ook uw hoofdhuid
te behandelen! Meest heeft men dan
een vetterige en schilferende hoofd
huid, die dagelijks met haarwater be
handeld moet worden.
Jonge meisjes zijn zeer gevoelig voor
koude. Heel dikwijls zijn roode en
blauwe vlekken aan de beenen niet als
een verfraaiing aan te merken. Ook
hier is voorkomen, zooals altijd, het
beste. In den herfst en winter moet
men wollen kousen dragen, in elk ge
val kousen met wollen voet! Ook is
warm wollen ondergoed aanbevelens
waard. Roode handen bij jonge meisjes
komen meestal uit vorst voort'. Hier
helpen dagelijksch masseeren van han
den en. vingers, wisselbaden, het dra
gen van warme handschoenen (de
cuderwetsche polswarmers verrichten
hier vaak wonderen), 's Nachts vet
men de handen met i'chthyolhoudende
zalf in.
Zondag:
Zalm sla.
Biefstuk
Witte capucijners.
Rhum crème.
Maandag:
Kalfstong.
Worteltjes.
Aardappelen.
Koude rijstebrij.
Dinsdag:
Tong met toast.
Spinazie.
Roereieren.
Aardappelen.
Vruchten.
Woensdag:
Tomatensoep.
Rauwe groentenschote!
met mayonnaise.
Pommes frites.
Donderdag:
Saucijsjes.
Bloemkool.
Aardappelen.
Bessen compote.
Vrijdag:
Gestoofde visch.
Kropsla.
Aardappelen.
Macaroni schotel.
Tomatensla
Aardappelsla.
Rhum crème.
5 eieren. 100 gram fijne suiker, 2 dl
room, 4 eetlepels rhum.
We kloppen de eieren met d6 fijne
suiker totdat ze goed schuimig zijn en
verwarmen ze dan au bain marie tot
dat we een dikke gladde massa hebben
verkregen, waardoor wij de geklopte
eiwitten roeren en eveneens mede laten
koken. We kloppen de room stijf en als
de eiermassa zoo goed als afgekoeld 's,
mengen we deze met de rhum door de
eieren, brengen het over in een kris
tallen schaal en presenteeren de crème
geheel koud met biscuits.
Macaroni gerecht.
250 gram koud varkensvleesch of
100 gram ham, 225 gram macaroni, 2
tomaten, peper, zout, 3 eieren, 1 eet
lepel jus, peterselie, 100 gram kalfs-
vleesch.
We koken de macaroni in water en
zout gaar, nadat ze in stukjes gebroken
is. Het vleesch, wordt gehakt met de
ham en de gewasschen peterselie en
vermengd met de dunne plakken gesne
den tomaten, peper en zout. De eieren
worden flink geklopt met de lepel jus
Terwijl de macaroni staat te koken,
hetgeen ongeveer 20 minuten duurt,
vetten we een vuurvaste vorm in en
bestrooien deze met paneermeel. Is de
macaroni gaar, dan gieten we het over
tollige water af, b.v. door ze op een
zeef uit te laten lekken en vullen de
kanten zoo dat het midden gedeelte
open blijft, hierin komt het vleesch en
tomaten mengsel, waaroverheen de
geklopte eieren gegoten worden, waar
na de schotel nog een half uur in den
oven geplaatst wordt.
Deze schotel is heel gemakkelijk voor
I vacantie dagen, omdat we alles 's mor
gens vroeg al klaar kunnen maken en
nadat we thuis komen slechts in den
oven te plaatsen hebben.
Kalfstong.
We wasschen de tong en schrappen
hem met een mes flink af, snijden
eventueele vellen weg en koken hem
in zooveel water met zout gaar, dat hij
juist onderstaat, hetgeen ongeveer 1 a
anderhalf uur zal duren. We kunnen
ons overtuigen of het vleesch gaar is,
door het vel los te maken, dat we daar
verwijderen en van de tong afnemen.
We snijden het vleesch in plakken, dis
op een verwarmden schotel gelegd wor
den, bedekt met een saus., die gemaakt
wordt met een deel van het vocht, b v.
witte pikante saus. We nemen hier
voor een Vz liter van het vocht en heb
ben hierin wat kruiden, b.v. laurier
blad, Spaansche peper, selderij, een
worteltje, zeven de bouillon en ver
warmen tenslotte boter met bloem, voe
gen roerende de vloeistof bij en laten
de saus eenige minuten doorkoken,
voegen van 't vuur den geklopten eier
dooier en een half kopje bessen of
witte wijn bij. We maken wat meer saus
houden wat stukjes tong over voor
het voorgerecht, dat we morgen geven
en dat ook als lunchgerecht gebruikt
kan worden.
Tong met toost.
Overgehouden tong, overgehouden
saus, stukjes toost, 2 eetlepels geraspte
oude kaas, peper en zout.
De tong snijden we in kleine stukjes
en roeren ze door de saus,waarna we
deze voorzichtig warm maken en 1 eet
lepel geraspte kaas en 2 geklopte eier
dooiers door roeren; we moeten een
kleine pit en liefst een asbest plaatje
gebruiken om te voorkomen, dat de
saus niet schift.
De stukjes toost worden bedekt met
de dikke saus bestrooid met de overige
kaas.
Gebakken tomaten.
6 tomaten, 1 ui, peper en zout, 1 volle
eetlepel kerry, boter of delf rite om te
bakken.
Een ander smakelijk 12 uur gerecht
:s gebakken tomaten. We warmen de
bot rein de koekepan, fruiten een uitje
met kerry waarna wij de in plakken ge
sneden tomaten aan beide kanten gaar
laten bakken, bestrooid met peper en
zout en warm opdienen.
Mayonnaise.
In de warme zomerdagen ontbreekt
veel aan de lust tot warm eten en daar
bij komt nog, dat we in de vacantie allf
■voorbereidingen voor ons hoofdmaal
reeds vooraf kunnen maken, alleen de
saus, doen wij het laatste oogenblik
op de gereed gemaakte schotels. We
kunnen allerlei variaties op het gebied
van slaatjes bedenken en een han
dige huisvrouw weet deze bijna tot in
het oneindige te varieeren. Wij hebben
reeds verschillende malen recepten
voor mayonnaise gegeven, doch op veel
vuldig verzoek voldoen wij hieraan
nogmaals en geven de bereiding van
mayonnaise en van een zuinig salade
sausje.
Mayonnaise.
1 rauwe eierdooier, zout, peper.
Droge mosterdpoeder en 2 eetlepels
goede azijn, worden gedurende eenige
minuten flink geklopt in een steenes
kom of emaillen steelpan, indien men dit
handiger vindt. We meten nu 23d dl
slaolie af en laten de eerste helft hier
van druppel bij druppel bij het eier-
mengsel vallen, steeds flink kloppende,
voegen daarna zoo noodig als de saus
te dik wordt een weinig azijn bij, om
vervolgens de rest van de olie met een
zeer dun straaltje in de mayonaise te
laten loopen. Hoofdzaak is, dat we
steeds flink kloppen en de olie in den
aanvang druppelsgewijs bijvoegen. We
hebben niet alle mayonnaise, die we
maakten noodig en bewaren de rest in
een goed gesloten jampot.
Zuinige sla saus.
2Vz dl. melk, 1 eierdooier, 25 gram.
boter, 25 gram melk, 2 theelepels
mosterd, zout en peper, 1 dl. azijn.
Boter en bloem verwarmen en roe
rende de melk toevoegen, even laten
doorkoken, peper en zout bijvoegen.
Den eierdooier kloppen met mos
terd en hierbij de kokende saus voegen
en druppelsgewijze de azijn.
Kleine cakes.
3 eieren, gewicht van twee eieren
aan bloem en fijne suiktr, tikje zout,
M theelepeltje bakpoeder, papieren
vormpje.
In de vacantiedagen mogen de kin
deren wel eens een extraatje hebben en
vinden ze het heerlijk om naar moeders
bakkunst te mogen kijken. Zoo'n trom
mel zelf gemaakte cakes of koekjes is
trouwens ook heerlijk om mee te nemen
op tochten naar strand of bosch._
We gebruiken kleine papieren
vormpjes, die in verschillende maten
te verkrijgen zijn. We beginnen de
bloem, bakpoeder of desgewenscln
zelfrijzend bakmeel te zeven met het
zout. De suiker, die wij voor bakken
gebruiken moet voorheen fijn zijn ge
maakt, de z.g. strooi- of vruchten sui
ker. niet te verwarren met basterd of
poedersuiker. De korrels van de ge
wone suiker lossen niet zoo spoedig
op en maken het gebak minder luchtig
We hebben de bloem en het zout dus
gezeefd en kloppen de eierdooiers met
de suiker tot de laatste geheel en al op
gelost is en mengen ze daarna door de
bloem. Het eiwit wordt heel stijf ge
klopt en het laatst door het deeg ge
roerd, waarmede de kleine papieren
vormpjes even over de helft worden
gevuld, op het bakblik geplaatst en ge
durende ongeveer 12 a 15 minuten in
den matig warmen oven gebakken.
Gevulde meioen.
1 meloen, 200 gram aalbessen, 300
gram frambozen, 3 perziken, 3 bananen,
stukjes meloen, klein blikje ananas.
Fijne suiker, desverkiezend likeur en
gehakte noten. We snijden van de
meloen het bovenste kapje af en holler,
lu-m voorzichtig met een zilveren lepel
uit. nadat eerst het vocht en zaad ver
wijderd is. Het vruchtvleesch dat ge
deeltelijk gebruikt wordt doen we in
een slabak, voegen er de af geriste bes
een bij, de frambozen de afgeschilde en
aan stukjes gesneden persiken en bana
nen alsmede de fijn gesneden ananas
bij, strooien over het geheel fijne poe
dersuiker en druppelen desverkiezende
wat likeur over de vruchten. We laten
de vruchtensla een half uurtje staan en
vullen er de uitgeholde meloen mede.
terwijl w-e er desgewenscht nog ge
hakte noten bijvoegen.