Modepraatje AUGUSTUS 1394 'T JUTTERTib PAG. 4 ZATERDAG 1! den hals is een smalle ronde pas aan gebracht, terwijl de strakke mouw van af de elleboog een knoopgarneering heeft. De rok loopt in het verlengde van de verschillende banen van het lijfje, terwijl om het middel een aardige 'ceintuur wordt gedragen. Patroon van deze japonnen is verkrijgbaar tegen den prijs van f 0.58. De maten zijn: 42—50. Drie chique namiddagjaponnen. (C. 203, C. 204 en C. 205). U zult me toe moeten geven, dat de hierbij afgebeelde japonnen alle juist door de versieringen van strookje en plissee's zeer vrouwelijk en bekoorlijk zijn- Nr. C. 203 is een japon van effen zijde, de rok, die tot kniehoogte strak moet zitten, krijgt dan een geplooide strook wat zeer vlug staat, terwijl ook het lijfje met een ronde pas chique is. De prijs bedraagt f 0.58 en is verkrijg baar in de maten 4048. Nr. C. 204 is van bedrukte zijde en zoowel onder aan den rok als langs de „Ik zeg u, dat ik toch niet op knop A) druk!" 1 DE PRACTISCHE HUISVROUW MOET WETEN DAT Nagemaakte spiegeleieren. 34 liter melk, 75 gram maizena, 1 stokje vanille, 75 gram suiker, 25 gram boter, 100 gram gedroogde abrikozen. 1 lepel suiker, een weinig citroen sap en maizena. De abrikozen worden liefst 's avonds tevoren in de week gezet, daarna den volgenden morgen even opgeweld met een theelepel suiker en op een vergiet gelegd om uit te lekken. Het beste is een goede kwaliteit te nemen, daar deze zich tot mooie groote vruchten uitzet ten. Het uitgelekte vocht koken we op, doen er een theelepel citroensap bij en binden het met een weinig sago of maizena: koud laten worden. Liter melk wordt op een theekopje na zachtjes aan de kook gebracht, op dat het stekje de vanillesmaak aan de melk kan geven, daarna wordt het uit de melk gehaald, afgespoeld en ge droogd. We kunnen ook een pakje va nillesuiker gebruiken, of een of andere essence om een smaakje aan de pud ding te geven. De suiker lossen we in de kokende melk op, mengen de ach tergehouden melk met de maizena aan, doen het papje bij de heete melk en laten alles even doorkoken (roeren!). Tenslotte voegen we het klontje boter bp de massa en kloppen met de garde, totdat het zich vermengd heeft met het geheel, daarna gieten we de pudding op een vooraf met water omgespoelde Het bestellen van patronen. De prijs onzer patronen is verlaagd tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor kinderkleeding en f 0.40, voor enkele rok of blouse. Men kan het bedrag in postzegels of per postwissel overmaken aan de Mode-redactie, Muzenstraat B, Den Haag. U kunt ook gireeren op giro-reke ning 191919 ten name van den Knip- patronendienst te Den Haag. Voor uit stekende» pasvorm wordt ingestaan, indien men duidelijk buste en heup wijdte vermeldt. Het zoo juist versche nen Practische Modeblad wordt met de patronen gratis medegezonden. Onze uitstekende patronen. Een goed-zittend maat-patroon wordt u toegezonden, indien u een bedrag van 58 cents stort op postrekening 191919 t.n.v. den Patronendienst te 's Graven- hage of in postzegels per brief toe zendt aan de Mode-redactrice, Muzen- straat 5 B te Den Haag. Het voorjaarsnummer van „Het Practische Modeblad", waarin tallooze fraaie modellen zijn afgebeeld, wordt u tegelijk met het patroon medegezon den. JAPON VOOR A.S. MOEDER. Bijgaand ziet u een afbeelding van 'n gemakkelijk zittende japon, gemaakt platte vleeschschaal en laten hem hier op koud en stijf worden. Voor het op dienen steken we met een waterglas rondjes uit de platte massa, die op een niet te kleine schaal worden gelegd, in het midden wordt een geweekte abri koos gelegd, terwijl we de saus apart opdienen. We steken de rondjes zoo voordeelig mogelijk uit, en doen de overgeschoten stukjes op een bordje, die gunnen b.v. met kaneel of chocolade strooisel ge geten worden. Rijnstruif. 4 eetlepels bloem, 4 eetlepels suiker (fijne), 4 eieren, Yi liter melk, vanille suiker, snufje zout, boter. We kloppen de eierdooiers met de suiker goed schuimig en voegen hierbij afwisselend een lepel bloem, en wat melk, tot we een mooie gelijke massa hebben gekregen, voegen er tevens nog een weinig zout bij en tenslotte het zéér stijf geklopte eiwit. In de koeke- pan verwarmen we een stukje boter en doen hierbij één vierde deel van het beslag. De koeken worden op zeer lage pit gebakken, slechts aan één kant en daarna op een schotel geschoven en wel zóó, dat de volgende koek met de ongebakken kant op de vorige komt. Deze hoeveelheid is geschikt om 4 koe ken van te bakken, die naar verkiezing koud of warm gegeten worden. volgens een mantelmodel. Het rugpand is geheel glad, terwijl de beide voorpan den ver over elkander heen sluiten. Het linker voorpand heeft nog een aparte binnen-sluiting om goed op zijn plaats te blijven zitten. De hals is afge werkt door 'n zijden kraag, welke rechts in een klokkende revers uitloopt. De mouw loopt naar onderen toe wijd uit en eindigt bij de pols in een breede manchet. De manchet kan men even tueel van dezelfde stof nemen als de jabot. Het patroon kost slechts f 0.58, en is verkrijgbaar voor de maten 42—50. Twee gekleed® japonnen. (C. 201 en G 202). Nr. C. 201 is een gekleede japon van gestreepte stof. Het eigenaardige er van is, dat de garneering bestaat uit de verschillende richtingen, waarin de stof genomen is. Het lijfje heeft voor en achter vischgraatsgewijze loopende stukken, terwijl de hooge hals van ach teren door een clips wordt gesloten. De rok heeft verschillende loopende strepen, terwijl de banen over de heup mooi glad moeten zitten en van onde ren heel weinig wijder geknipt moet zijn. De strakke mouw heeft als afwerking een smal manchetje, terwijl om het mid del een smalle ceintuur met een aardige gesp wordt gedragen. No. C. 202 is gemaakt volgens het raglanmodel, terwijl de blouse geheel uit gemodelleerde banen bestaat. Langs hals en de mouwen zijn kleine plissee's aangebracht van effen soepele zijde, zelfs het japonnetje is er mee afgezet. De prijs bedraagt slechts f 0.58. Ver krijgbaar in de maten 4250. Deze ja pon kan men ook dragen voor gelegen heden, b.v. verjaardagen, enz. Nr. C. 205 is gemaakt van gestreepte zijde, waar een klein moesje doorheen gedrukt is. Geheel onderaan heeft het 2 strooken van schuingeknipte stof. Het lijfje is geheel glad. Het bolerotje, dat volgens het raglanmodel gemaakt is, heeft smalle voorpandjes en sluit dus niet tegen elkaar aan. De bolero wordt bij den hals met een str'k geslo ten. Patroon verkrijgbaar voor f 0.58 in de maten 4052. Mantelpakje. (C. 206). Nr. C 206 is een alleraardigst mantel pakje, waarvan het manteltje net even over de taille komt en daardoor een ty pisch effect geeft. Het manteltje sluit met een rij dicht tegen elkaar staande knoopjes, terwijl de mouw geheel glad is. Een paar borstzakjes geven aan het geheel iets vlugs. De rok bestaat uit een-rechte voor- en achterbaan, én twee Schuin geknipte zijbanen. Prijs voor dit patroon bedraagt f 0.58. Verkrijg baar in de maten 4048. Leuke sportjurk. (C. 207). Nr. C 207 is een japon van geruite zijde, voor dit soort japonnen wordt ook vaak tafzijde of Schotsche ruit ge bruikt. De eenige versiering bestaat uit een ronde pas van effen zijde ver sierd met een toefje bloemen, terwijl de japon zonder mouwen en ook met mouwen gemaakt kan worden. De rok is van boven glad en van onderen iets wijder. De mouwen kunnen ook van effen stof genomen worden. Pa troon verkrijgbaar tegen betaling van f 0.58 cents zonder mouw, met mouw f 0.20 meer. De maten zijn 4048. menden slap geworden rand van eeq stroohoed weer stijf maakt met een op-j lossing van water en Arabische gom; toevoeging van een kapje vol appel-: sap bij zelfgemaakte limonade der smaak ten zeerste ten goede komt; handen, die door huishoudelijk werk of groenten schoonmaken leeljjke plekJ ken hebben, weer schoon worden door, het gebruiken van een toiletpuimsteem tje, gedrenkt in waterstof-superoxyd» daarna met citroensap inwrijven en nawasschen in lauw water en zeep; linoleum uitstekend gereinigd kan worden met een doek, gedrenkt in pe-j troleum, waardoor het vuil geheel ver-! awijnt, daarna afnemen met een warm' sopje en nawrijven met was, die men! zelf kan maken. Men doet 100 gram zuivere geschaafde bijenwas in een lampot en giet er terpentijn op, waar door de was in eenige uren gesmolten! en voor het gebruik gereed is. Voor! parketvloeren is aan te bevelen, de was meer vloeibaar te maken, waar door het werk zeer vergemakkelijkt wordt. koekepannen, die op 'n vochtige plaats gestaan hebben, het beste schoonge maakt worden met een doekje gedrenkt in slaolie en dat zii zoo min mogelijk met soda of zeepwater behandeld moe ten worden: na het bakken worden zii met een vetten doek afgeveegd en in courantenpapier of een speciale wrasch- bare zak weggehangen. vruchten vlekken in tafelgoed met wa- terstofsuperoxyd nat gemaakt moeten worden. Zijn zij reeds opgedroogd, dan wasschen, daarna de plekken, die niet wordt het goed eerst in zeepsop ge- verdwenen zyn een nacht over in melkj geweekt en het desbetreffende stuk: nogmaals gewasschen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 18