Modepraatje
AUGUSTUS 1394
'T JUTTERTib
PAG. 4
ZATERDAG 1!
den hals is een smalle ronde pas aan
gebracht, terwijl de strakke mouw van
af de elleboog een knoopgarneering
heeft. De rok loopt in het verlengde
van de verschillende banen van het
lijfje, terwijl om het middel een aardige
'ceintuur wordt gedragen.
Patroon van deze japonnen is
verkrijgbaar tegen den prijs van f 0.58.
De maten zijn: 42—50.
Drie chique namiddagjaponnen.
(C. 203, C. 204 en C. 205).
U zult me toe moeten geven, dat de
hierbij afgebeelde japonnen alle juist
door de versieringen van strookje en
plissee's zeer vrouwelijk en bekoorlijk
zijn-
Nr. C. 203 is een japon van effen
zijde, de rok, die tot kniehoogte strak
moet zitten, krijgt dan een geplooide
strook wat zeer vlug staat, terwijl ook
het lijfje met een ronde pas chique is.
De prijs bedraagt f 0.58 en is verkrijg
baar in de maten 4048.
Nr. C. 204 is van bedrukte zijde en
zoowel onder aan den rok als langs de
„Ik zeg u, dat ik toch niet op knop A)
druk!" 1
DE PRACTISCHE HUISVROUW
MOET WETEN DAT
Nagemaakte spiegeleieren.
34 liter melk,
75 gram maizena,
1 stokje vanille,
75 gram suiker,
25 gram boter,
100 gram gedroogde abrikozen.
1 lepel suiker, een weinig citroen
sap en maizena.
De abrikozen worden liefst 's avonds
tevoren in de week gezet, daarna den
volgenden morgen even opgeweld met
een theelepel suiker en op een vergiet
gelegd om uit te lekken. Het beste is
een goede kwaliteit te nemen, daar deze
zich tot mooie groote vruchten uitzet
ten. Het uitgelekte vocht koken we op,
doen er een theelepel citroensap bij en
binden het met een weinig sago of
maizena: koud laten worden.
Liter melk wordt op een theekopje
na zachtjes aan de kook gebracht, op
dat het stekje de vanillesmaak aan de
melk kan geven, daarna wordt het uit
de melk gehaald, afgespoeld en ge
droogd. We kunnen ook een pakje va
nillesuiker gebruiken, of een of andere
essence om een smaakje aan de pud
ding te geven. De suiker lossen we in
de kokende melk op, mengen de ach
tergehouden melk met de maizena aan,
doen het papje bij de heete melk en
laten alles even doorkoken (roeren!).
Tenslotte voegen we het klontje boter
bp de massa en kloppen met de garde,
totdat het zich vermengd heeft met het
geheel, daarna gieten we de pudding
op een vooraf met water omgespoelde
Het bestellen van patronen.
De prijs onzer patronen is verlaagd
tot 0.58 voor japonnen, 0.48 voor
kinderkleeding en f 0.40, voor enkele
rok of blouse. Men kan het bedrag in
postzegels of per postwissel overmaken
aan de Mode-redactie, Muzenstraat
B, Den Haag.
U kunt ook gireeren op giro-reke
ning 191919 ten name van den Knip-
patronendienst te Den Haag. Voor uit
stekende» pasvorm wordt ingestaan,
indien men duidelijk buste en heup
wijdte vermeldt. Het zoo juist versche
nen Practische Modeblad wordt met de
patronen gratis medegezonden.
Onze uitstekende patronen.
Een goed-zittend maat-patroon wordt
u toegezonden, indien u een bedrag van
58 cents stort op postrekening 191919
t.n.v. den Patronendienst te 's Graven-
hage of in postzegels per brief toe
zendt aan de Mode-redactrice, Muzen-
straat 5 B te Den Haag.
Het voorjaarsnummer van „Het
Practische Modeblad", waarin tallooze
fraaie modellen zijn afgebeeld, wordt
u tegelijk met het patroon medegezon
den.
JAPON VOOR A.S. MOEDER.
Bijgaand ziet u een afbeelding van 'n
gemakkelijk zittende japon, gemaakt
platte vleeschschaal en laten hem hier
op koud en stijf worden. Voor het op
dienen steken we met een waterglas
rondjes uit de platte massa, die op een
niet te kleine schaal worden gelegd, in
het midden wordt een geweekte abri
koos gelegd, terwijl we de saus apart
opdienen.
We steken de rondjes zoo voordeelig
mogelijk uit, en doen de overgeschoten
stukjes op een bordje, die gunnen b.v.
met kaneel of chocolade strooisel ge
geten worden.
Rijnstruif.
4 eetlepels bloem,
4 eetlepels suiker (fijne),
4 eieren,
Yi liter melk,
vanille suiker,
snufje zout, boter.
We kloppen de eierdooiers met de
suiker goed schuimig en voegen hierbij
afwisselend een lepel bloem, en wat
melk, tot we een mooie gelijke massa
hebben gekregen, voegen er tevens nog
een weinig zout bij en tenslotte het
zéér stijf geklopte eiwit. In de koeke-
pan verwarmen we een stukje boter en
doen hierbij één vierde deel van het
beslag. De koeken worden op zeer lage
pit gebakken, slechts aan één kant en
daarna op een schotel geschoven en
wel zóó, dat de volgende koek met de
ongebakken kant op de vorige komt.
Deze hoeveelheid is geschikt om 4 koe
ken van te bakken, die naar verkiezing
koud of warm gegeten worden.
volgens een mantelmodel. Het rugpand
is geheel glad, terwijl de beide voorpan
den ver over elkander heen sluiten.
Het linker voorpand heeft nog een
aparte binnen-sluiting om goed op zijn
plaats te blijven zitten. De hals is afge
werkt door 'n zijden kraag, welke rechts
in een klokkende revers uitloopt. De
mouw loopt naar onderen toe wijd uit
en eindigt bij de pols in een breede
manchet. De manchet kan men even
tueel van dezelfde stof nemen als de
jabot. Het patroon kost slechts f 0.58,
en is verkrijgbaar voor de maten
42—50.
Twee gekleed® japonnen.
(C. 201 en G 202).
Nr. C. 201 is een gekleede japon van
gestreepte stof. Het eigenaardige er
van is, dat de garneering bestaat uit
de verschillende richtingen, waarin de
stof genomen is. Het lijfje heeft voor
en achter vischgraatsgewijze loopende
stukken, terwijl de hooge hals van ach
teren door een clips wordt gesloten.
De rok heeft verschillende loopende
strepen, terwijl de banen over de heup
mooi glad moeten zitten en van onde
ren heel weinig wijder geknipt moet
zijn.
De strakke mouw heeft als afwerking
een smal manchetje, terwijl om het mid
del een smalle ceintuur met een aardige
gesp wordt gedragen.
No. C. 202 is gemaakt volgens het
raglanmodel, terwijl de blouse geheel
uit gemodelleerde banen bestaat. Langs
hals en de mouwen zijn kleine plissee's
aangebracht van effen soepele zijde,
zelfs het japonnetje is er mee afgezet.
De prijs bedraagt slechts f 0.58. Ver
krijgbaar in de maten 4250. Deze ja
pon kan men ook dragen voor gelegen
heden, b.v. verjaardagen, enz.
Nr. C. 205 is gemaakt van gestreepte
zijde, waar een klein moesje doorheen
gedrukt is. Geheel onderaan heeft het
2 strooken van schuingeknipte stof.
Het lijfje is geheel glad. Het bolerotje,
dat volgens het raglanmodel gemaakt
is, heeft smalle voorpandjes en sluit
dus niet tegen elkaar aan. De bolero
wordt bij den hals met een str'k geslo
ten. Patroon verkrijgbaar voor f 0.58
in de maten 4052.
Mantelpakje.
(C. 206).
Nr. C 206 is een alleraardigst mantel
pakje, waarvan het manteltje net even
over de taille komt en daardoor een ty
pisch effect geeft. Het manteltje sluit
met een rij dicht tegen elkaar staande
knoopjes, terwijl de mouw geheel glad
is. Een paar borstzakjes geven aan het
geheel iets vlugs. De rok bestaat uit
een-rechte voor- en achterbaan, én twee
Schuin geknipte zijbanen. Prijs voor
dit patroon bedraagt f 0.58. Verkrijg
baar in de maten 4048.
Leuke sportjurk.
(C. 207).
Nr. C 207 is een japon van geruite
zijde, voor dit soort japonnen wordt
ook vaak tafzijde of Schotsche ruit ge
bruikt. De eenige versiering bestaat
uit een ronde pas van effen zijde ver
sierd met een toefje bloemen, terwijl
de japon zonder mouwen en ook met
mouwen gemaakt kan worden. De rok
is van boven glad en van onderen
iets wijder. De mouwen kunnen ook
van effen stof genomen worden. Pa
troon verkrijgbaar tegen betaling van
f 0.58 cents zonder mouw, met mouw
f 0.20 meer. De maten zijn 4048.
menden slap geworden rand van eeq
stroohoed weer stijf maakt met een op-j
lossing van water en Arabische gom;
toevoeging van een kapje vol appel-:
sap bij zelfgemaakte limonade der
smaak ten zeerste ten goede komt;
handen, die door huishoudelijk werk
of groenten schoonmaken leeljjke plekJ
ken hebben, weer schoon worden door,
het gebruiken van een toiletpuimsteem
tje, gedrenkt in waterstof-superoxyd»
daarna met citroensap inwrijven en
nawasschen in lauw water en zeep;
linoleum uitstekend gereinigd kan
worden met een doek, gedrenkt in pe-j
troleum, waardoor het vuil geheel ver-!
awijnt, daarna afnemen met een warm'
sopje en nawrijven met was, die men!
zelf kan maken. Men doet 100 gram
zuivere geschaafde bijenwas in een
lampot en giet er terpentijn op, waar
door de was in eenige uren gesmolten!
en voor het gebruik gereed is. Voor!
parketvloeren is aan te bevelen, de
was meer vloeibaar te maken, waar
door het werk zeer vergemakkelijkt
wordt.
koekepannen, die op 'n vochtige plaats
gestaan hebben, het beste schoonge
maakt worden met een doekje gedrenkt
in slaolie en dat zii zoo min mogelijk
met soda of zeepwater behandeld moe
ten worden: na het bakken worden zii
met een vetten doek afgeveegd en in
courantenpapier of een speciale wrasch-
bare zak weggehangen.
vruchten vlekken in tafelgoed met wa-
terstofsuperoxyd nat gemaakt moeten
worden. Zijn zij reeds opgedroogd, dan
wasschen, daarna de plekken, die niet
wordt het goed eerst in zeepsop ge-
verdwenen zyn een nacht over in melkj
geweekt en het desbetreffende stuk:
nogmaals gewasschen.