Het Menu
Opvoeding voor het
huwelijk
T JUTTERTJE
ZATERDAG 22 SEPTEMBER 1934
PAG. 3
Ook bij onze jongens.
Een vaak vergeten moederplicht.
(door een moeder).
„Je vrouw zal het later wel niet ge-
makkelijk met je hebben," hoort men
een moeder wei eens half-schertsend,
half in ernst tegen haar opgroeienden
jongen zeggen. Doch daar blijft het
dan ook meestal bij. Nietwaar de
jongen moet zoo hard werken, eerst
op school en later om vooruit te komen
in zijn betrekking en zou dan de
steeds onbaatzuchtige en hulpvaardige
moeder niet alles doen om hem de
moeilijkheden uit den weg te ruimen?
Bovendien maken de moederliefde en
de moedertrots, dat wij vaak te spoe
dig tevreden zijn over onze kinderen
en te zeer geneigd, om hen te verwen
nen.
Is het dan zoo verwonderlijk, als de
jonge echtgenoot zooiets als: „Mijn
moeder was veel zorgzamer" te berde
brengt tegenover zijn vrouw, die op
komt voor haar eigen rechten en door
haar man een weinig ontzien wil wor
den? Zoo'n opmerking is voldoende om
de zoo funeste geest van concurrentie
tussehen de jonge vrouw en haar
schoonmoeder te doen ontstaan. Al
naar gelang van het karakter der echt-
-genoote zal zij berusten en veel leed
in_ stilte dragen, of het huwelijk wordt
bij een minder dociele natuur tot een
mislukking. Het is dus noodig, terwille
van onze toekomstige schoondochter,
maar ook terwille van het geluk en be
lang van onzen zoon, hem op te voe
den voor het huwelijk.
Deze opvoeding valt de moeder vaak
hierom moeilijk, doordat zij haar zoon
altijd nog wil blijven beschouwen als
het van haar afhankelijke jongetje van
vroeger. Hoe vaak maakt men het niet
mee, dat een volwassen zoon zich in
duizend kleinigheden door zijn reeds
ouder wordende moeder laat bedienen.
Het is waar, dat juist dit bediend wor
den een der grootste aantrekkelijkhe
den van het ouderlijk huis vormt, doch
even waar is het, dat hierdoor de aan
geboren gemakzucht (die vooral bij
mannen gr0ot is!!) spoedig alle perken
te buiten gaat.
Een moeder moet dus niet te ver
gaan in het bewijzen van die kleine
diensten, die op zichzelf beschouwd
niets zijn, doch alle bij elkaar een
groote hoeveelheid werk en tijd verte
genwoordigen. Een jongen, voor wien
al te veel kleine steentjes uit den weg
morden geruimd, zal als man lang niet
z°° goed opgewassen blijken tegen de
groote eischen van het leven.
Het is dan ook veel verstandiger,
Dokter; ,,Hoe is het met uw eet
lust?"
Patiënt: „Allerberoerdst, dokter.
Zelfs in dingen, die u mij verboden
hebt, heb ik geen trek!"
wanneer een moeder haar jongens wat
ridderlijkheid bijbrengt. Hebben zij
deze tegenover hun moede geleqrd,
dan zullen zij haar in a'at nemen
tegenover elke vrouw, oud of jong,
waarmee zij in aanraking komen. En
welk een voldoening is het niet voor
de moeder zelf, als haar zoon zorg
zaam en attent tegenover haar is! Het
is ook niet te veel gevergd, dat een
zelfstandig geworden zoon eens per
week nog bij zijn moeder komt, spe
ciaal met het doel om in een vertrouwe
lijk samenzijn over zijn streven, zijn
zorgen en vreugden te spreken. De
moeder behoudt recht op eenig aan
deel in het leven van haar kind, al zal
zij alles vermijden, Wat dit kind in een
verkeerde afhankelijkheid ten opzichte
van haarzelf kan brengen. Haar zoon
moet zelfstandigheid leeren, ook als
het gaat om het kiezen van een levens
gezellin. Voor een verstandige moeder
zal de „opvoedig voor het huwelijk",
die zij aan haar zoon ten deel liet val
len, de schoonste belooning met zich
brengen, wanneer eenmaal het gelief
de kind met zijn jonge vrouw en met
haarzelf in gelukkige harmomnie
leeft.
van deze week.
-Zondag,
Ragoutsoep.
Doperwten.
Aardappelen.
Blinde vinken.
Roompudding met ananas.
Maandag;
Runderlappen.
Andijvie.
Aardappelen.
Griesmeel met
vruchtenballetjes.
Dinsdag:
Karbonade.
Aardappelsoufflé.
Bloemkool.
Vruchtensla.
Woensdag:
Rollade.
Snijboonen.
Aardappelen.
Rijst met welven.
Donderdag:
Koud vleesch.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Appelen met caramelsaus.
Vrijdag:
Filets van tong,
met garnalensaus.
Versche aardappelen.
Worteljes.
Beschuit met bessensap.
Zaterdag:
Gebakken spek.
Capucijners.
(Aardappelen).
Appelmoes.
(Zie recept cakes.)
Roompudding met ananas.
6 dl melk, 3 dl room, 150 gram sui
ker, 1 dl maresquin, schijven ananas
en geconffite kersjes, 10 bladen witte
gelatine.
De melk met de suiker wordt aan
de kook gebracht en hierin de vooraf
in koud water geweekte en goed uit
geknepen gelatine opgelost, waarna
wij de vloeistof laten afkoelen en van
voorkomen. Begint de massa drillerig
te worden, dan roeren we de stijfge
klopte room erdoor en brengen alles
over in een lagen, platten vorm, die
vooraf vochtig is gemaakt. Is het ge
heel volkomen stijf, dan wordt de pud
ding gegarneerd met de schijven ana
nas en de kersjes. De eerste worden
gehalveerd en langs den rand gelegd,
in het midden komt een heele plak
met een kersje in het midden, terwijl
wij de overgebleven ruimte met roode
en groene vruchtjes versieren.
Grlesmeelballetjes met vruchtensaus,
1 liter melk, 100 gram suiker, 100
gram boter, 250 gram griesmeel, 2
eieren, citroensap, desverkiezende 1
eetlepel rum, frituurvet.
Melk, suiker en citroensap worden
aan de kook gebracht en hierin eerst
de boter gesmolten; daarna onder
voortdurend roeren de griesmeel erin
gestrooid en zoolang gekookt, totdat
de massa zich als een grooten bal van
de pan loslaat. Nadat de massa afge
koeld is, worden één voor één de
eieren er doorgeroerd, alsmede de
rum, daarna worden er balletjes uitge
stoken met twee lepels, die in heete
slaolie lichtbruin gebakken worden,
Warm opdienen met vruchtensaus,
waarvoor noodig is: 2 dl vruchtensap,
2 dl water, 75 gram suiker en 20 gram
sago.
Aardappel-soufflé.
1 kg gekookte aardappelen, 2 eieren,
i liter melk, noot, 50 gram boter.
De aardappelen worden fijngemalen
en vermengd met warme melk, waarin
de boter gesmolten is, zoodat een
mooie gladde massa ontstaat, waarbij
nootmuskaat en zout naar smaak wordt
gevoegd en de geklopte eierdooiers.
Met de garde wordt de purée goed
luchtig geklopt, terwijl tot slot het
stijf geklopte eiwit luchtig door.wordt
gewerkt en de massa in een beboterde
vuurvaste schotel wordt gedaan, be
strooid met paneermeel om daarna een
half uur in den oven geplaatst te wor
den, waardoor het schoteltje zal rijzen
en een mooi lichtbruin korstje zal
krijgen.
We presenteeren de bloemkool met
kaassaus, die we maken van 4 dl melk,
30 gram bloem, 40 gram boter en 50
gram geraspte kaas.
Rijst met meloen.
1 niet té groote meloen, 100 gram
rijst, 50 gram suikerwater, tikje zout,
i citroen.
Een weinig bekende toespijs is rijst
met meloen, waarmede zij, die van deze
heerlijke vrucht houden, zeker zullen
smullen. 100 gram rijst wordt meer
dere malen onder stroomend water ge-
wasschen, terwijl de meloen in twee
helft enwordt gesneden, het sap opge
vangen en gezeefd. Het sap wordt ge
meten en aangevuld met zooveel wa
ter, totdat men 3 X zooveel vocht als
rijst heeft, waarin de laatste gaar ge
kookt wordt met een tikje zout. De
meloen wordt aan stukjes gesneden,
die even voor het opdoen voorzichtig
door de rijst worden geroerd evenals
de citroensap, daarna wordt alles over
gebracht in een glazen schaal.
Presenteeren met lichte basterd
suiker.
Appelen met caramelsaus.
8 Appelen worden gewasschen, af
gedroogd en uitgehold, daarna gevuld
met een klontje boter en een mengsel
van suiker in kaneel en met een half
kopje water in een vuurvast schoteltje
gedurende 20 minuten in den oven ge
plaatst. De appels worden daarna over
goten met een sausje, dat gemaakt
wordt van 5 dL. melk, 50 gram suiker,
35 gram vanille custard, 100 gram
suiker.
De melk wordt aan de kook ge
bracht met de 50 gram suiker, terwijl
een weinig is achtergehouden om de
custardpoeder aan te maken; die door
de melk wordt geroerd, zoodra deze
kookten een paar minuten moet door
koken. De suiker, die wjj tot caramel
moeten maken, ongeveer een kopje,
wordt in een ijzer of aluminium pan
netje gedaan en onder roeren zoolang
gebruind, totdat deze begint te schui
men, daarna wordt de custardsaus er
bij gevoegd en de massa over de ap
pels gegoten.
Beschuit met bessensap en room.
8 groote beschuiten, fl. bessensap,
i fl. water, pijpje kaneel, 125 gram
lichte basterdsuiker, 1 dL. room, 30
gram maizena of sago.
Bessensap en water worden met het
stukje kaneel aan de kook gebracht,
daarna worden de beschuiten even
met een schuimspaan in de warme
vloeistof gehouden, uitgelekt en op
een platte schaal gelegd. De bessensap
wordt weer aan de kook gebracht, sui
ker toegevoegd en het bindmiddel, ter
wijl de kaneel verwijderd wordt en de
saus over beschuiten gegoten. Koud
laten worden, en garneeren met stijf
geklopte room.
Kleine cakes.
3 eieren, gewicht hiervan aan bloem,
en basterd suiker, geraspte citroen
schil, 1 theelepel bakpoeder, zout, ge-
confijte kersjes en papieren vormpjes.
De bloem wordt met de bakpoeder en
een tikje fijn zout gezeefd en de sui
ker er door heen geroerd. De eier
dooiers worden goed geklopt en met
de bloem vermengd, zoo noodig wor
den "nog een paar lepels bloem bijge
voegd, de citroensap en tenslotte het
zeer stijf geklopte eiwit, waarna de
papieren vormpjes had gevuld en op
een bakblik in een niet te heeten oven
geplaatst worden, gedurende ongeveer
15 a 20 minuten. De kersjes, die ge
halveerd of in vieren gesneden zijn,
worden als versiering in het nog war
me gebak gestoken.
ZINDELIJKHEID ZONDER
OVERLAST.
Er mag nooit meer dan één kamer
tegelijk aan een grondige reiniging
worden onderworpen; de andere blij
ven zoolang in geordenden toestand.
Is een slaapkamer aan de beurt, dan
worden matrassen en dekens in de zon
gelegd. Het zou trouwens aan te beve
len zijn, wanneer geheel buiten „de
groote beurt" óm de raatrassen op el-
ken zonnigen dag buiten worden ge
legd, in den zomer zoo noodig dage
lijks.
De dagen, waarop er kamers een
groote beurt krijgen, moeten nooit di
rect op elkaar volgen, omdat de huis
vrouw dan te gejaagd is. Het eten voor
zulk een schoonmaakdag wordt zoo
veel mogelijk een dag van tevoren
klaargemaakt, want ons streven naar
zindelijkheid mag niet tengevolge
hebben, dat de maaltijden voor het ge
zin minder goed verzorgd zijn. Het
schoonmaken moet afgeloopen zijn,
wanneer de man van zijn werk thuis
komt.
Voor deze dagen moet de huisvrouw
eenige practische, maar toch aardige
en waschbare schorten hebben, die de
japon geheel bedekken. Ook in haar
werk moet zij er netjes en aardig uit
zien!!
„Ik wilde een drinkbakje voor mijn
hond."
„Alstublief, dame. Met inscriptie
„voor den hond?"
„Neen, dat is niet noodig. Mijn man
drinkt nooit w ater en de hond kan met
ezen".
CH1NEESCHE VROUWEN
TE PAARD.
China is bezig zich op elk gebied
meer en meer te moderniseeren en d®
Europeesche gewoonte over te ne
men. Tegenwoordig beginnen de Chi-
neesche vrouwen ook paard te rijden.
In Shanghai is reeds een jachtclub ms-
gericht, waarvan vele aanzien^*#
Ohineeeche dames lid zdjn.