Het Menu Opvoeding voor het huwelijk T JUTTERTJE ZATERDAG 22 SEPTEMBER 1934 PAG. 3 Ook bij onze jongens. Een vaak vergeten moederplicht. (door een moeder). „Je vrouw zal het later wel niet ge- makkelijk met je hebben," hoort men een moeder wei eens half-schertsend, half in ernst tegen haar opgroeienden jongen zeggen. Doch daar blijft het dan ook meestal bij. Nietwaar de jongen moet zoo hard werken, eerst op school en later om vooruit te komen in zijn betrekking en zou dan de steeds onbaatzuchtige en hulpvaardige moeder niet alles doen om hem de moeilijkheden uit den weg te ruimen? Bovendien maken de moederliefde en de moedertrots, dat wij vaak te spoe dig tevreden zijn over onze kinderen en te zeer geneigd, om hen te verwen nen. Is het dan zoo verwonderlijk, als de jonge echtgenoot zooiets als: „Mijn moeder was veel zorgzamer" te berde brengt tegenover zijn vrouw, die op komt voor haar eigen rechten en door haar man een weinig ontzien wil wor den? Zoo'n opmerking is voldoende om de zoo funeste geest van concurrentie tussehen de jonge vrouw en haar schoonmoeder te doen ontstaan. Al naar gelang van het karakter der echt- -genoote zal zij berusten en veel leed in_ stilte dragen, of het huwelijk wordt bij een minder dociele natuur tot een mislukking. Het is dus noodig, terwille van onze toekomstige schoondochter, maar ook terwille van het geluk en be lang van onzen zoon, hem op te voe den voor het huwelijk. Deze opvoeding valt de moeder vaak hierom moeilijk, doordat zij haar zoon altijd nog wil blijven beschouwen als het van haar afhankelijke jongetje van vroeger. Hoe vaak maakt men het niet mee, dat een volwassen zoon zich in duizend kleinigheden door zijn reeds ouder wordende moeder laat bedienen. Het is waar, dat juist dit bediend wor den een der grootste aantrekkelijkhe den van het ouderlijk huis vormt, doch even waar is het, dat hierdoor de aan geboren gemakzucht (die vooral bij mannen gr0ot is!!) spoedig alle perken te buiten gaat. Een moeder moet dus niet te ver gaan in het bewijzen van die kleine diensten, die op zichzelf beschouwd niets zijn, doch alle bij elkaar een groote hoeveelheid werk en tijd verte genwoordigen. Een jongen, voor wien al te veel kleine steentjes uit den weg morden geruimd, zal als man lang niet z°° goed opgewassen blijken tegen de groote eischen van het leven. Het is dan ook veel verstandiger, Dokter; ,,Hoe is het met uw eet lust?" Patiënt: „Allerberoerdst, dokter. Zelfs in dingen, die u mij verboden hebt, heb ik geen trek!" wanneer een moeder haar jongens wat ridderlijkheid bijbrengt. Hebben zij deze tegenover hun moede geleqrd, dan zullen zij haar in a'at nemen tegenover elke vrouw, oud of jong, waarmee zij in aanraking komen. En welk een voldoening is het niet voor de moeder zelf, als haar zoon zorg zaam en attent tegenover haar is! Het is ook niet te veel gevergd, dat een zelfstandig geworden zoon eens per week nog bij zijn moeder komt, spe ciaal met het doel om in een vertrouwe lijk samenzijn over zijn streven, zijn zorgen en vreugden te spreken. De moeder behoudt recht op eenig aan deel in het leven van haar kind, al zal zij alles vermijden, Wat dit kind in een verkeerde afhankelijkheid ten opzichte van haarzelf kan brengen. Haar zoon moet zelfstandigheid leeren, ook als het gaat om het kiezen van een levens gezellin. Voor een verstandige moeder zal de „opvoedig voor het huwelijk", die zij aan haar zoon ten deel liet val len, de schoonste belooning met zich brengen, wanneer eenmaal het gelief de kind met zijn jonge vrouw en met haarzelf in gelukkige harmomnie leeft. van deze week. -Zondag, Ragoutsoep. Doperwten. Aardappelen. Blinde vinken. Roompudding met ananas. Maandag; Runderlappen. Andijvie. Aardappelen. Griesmeel met vruchtenballetjes. Dinsdag: Karbonade. Aardappelsoufflé. Bloemkool. Vruchtensla. Woensdag: Rollade. Snijboonen. Aardappelen. Rijst met welven. Donderdag: Koud vleesch. Princesseboonen. Aardappelen. Appelen met caramelsaus. Vrijdag: Filets van tong, met garnalensaus. Versche aardappelen. Worteljes. Beschuit met bessensap. Zaterdag: Gebakken spek. Capucijners. (Aardappelen). Appelmoes. (Zie recept cakes.) Roompudding met ananas. 6 dl melk, 3 dl room, 150 gram sui ker, 1 dl maresquin, schijven ananas en geconffite kersjes, 10 bladen witte gelatine. De melk met de suiker wordt aan de kook gebracht en hierin de vooraf in koud water geweekte en goed uit geknepen gelatine opgelost, waarna wij de vloeistof laten afkoelen en van voorkomen. Begint de massa drillerig te worden, dan roeren we de stijfge klopte room erdoor en brengen alles over in een lagen, platten vorm, die vooraf vochtig is gemaakt. Is het ge heel volkomen stijf, dan wordt de pud ding gegarneerd met de schijven ana nas en de kersjes. De eerste worden gehalveerd en langs den rand gelegd, in het midden komt een heele plak met een kersje in het midden, terwijl wij de overgebleven ruimte met roode en groene vruchtjes versieren. Grlesmeelballetjes met vruchtensaus, 1 liter melk, 100 gram suiker, 100 gram boter, 250 gram griesmeel, 2 eieren, citroensap, desverkiezende 1 eetlepel rum, frituurvet. Melk, suiker en citroensap worden aan de kook gebracht en hierin eerst de boter gesmolten; daarna onder voortdurend roeren de griesmeel erin gestrooid en zoolang gekookt, totdat de massa zich als een grooten bal van de pan loslaat. Nadat de massa afge koeld is, worden één voor één de eieren er doorgeroerd, alsmede de rum, daarna worden er balletjes uitge stoken met twee lepels, die in heete slaolie lichtbruin gebakken worden, Warm opdienen met vruchtensaus, waarvoor noodig is: 2 dl vruchtensap, 2 dl water, 75 gram suiker en 20 gram sago. Aardappel-soufflé. 1 kg gekookte aardappelen, 2 eieren, i liter melk, noot, 50 gram boter. De aardappelen worden fijngemalen en vermengd met warme melk, waarin de boter gesmolten is, zoodat een mooie gladde massa ontstaat, waarbij nootmuskaat en zout naar smaak wordt gevoegd en de geklopte eierdooiers. Met de garde wordt de purée goed luchtig geklopt, terwijl tot slot het stijf geklopte eiwit luchtig door.wordt gewerkt en de massa in een beboterde vuurvaste schotel wordt gedaan, be strooid met paneermeel om daarna een half uur in den oven geplaatst te wor den, waardoor het schoteltje zal rijzen en een mooi lichtbruin korstje zal krijgen. We presenteeren de bloemkool met kaassaus, die we maken van 4 dl melk, 30 gram bloem, 40 gram boter en 50 gram geraspte kaas. Rijst met meloen. 1 niet té groote meloen, 100 gram rijst, 50 gram suikerwater, tikje zout, i citroen. Een weinig bekende toespijs is rijst met meloen, waarmede zij, die van deze heerlijke vrucht houden, zeker zullen smullen. 100 gram rijst wordt meer dere malen onder stroomend water ge- wasschen, terwijl de meloen in twee helft enwordt gesneden, het sap opge vangen en gezeefd. Het sap wordt ge meten en aangevuld met zooveel wa ter, totdat men 3 X zooveel vocht als rijst heeft, waarin de laatste gaar ge kookt wordt met een tikje zout. De meloen wordt aan stukjes gesneden, die even voor het opdoen voorzichtig door de rijst worden geroerd evenals de citroensap, daarna wordt alles over gebracht in een glazen schaal. Presenteeren met lichte basterd suiker. Appelen met caramelsaus. 8 Appelen worden gewasschen, af gedroogd en uitgehold, daarna gevuld met een klontje boter en een mengsel van suiker in kaneel en met een half kopje water in een vuurvast schoteltje gedurende 20 minuten in den oven ge plaatst. De appels worden daarna over goten met een sausje, dat gemaakt wordt van 5 dL. melk, 50 gram suiker, 35 gram vanille custard, 100 gram suiker. De melk wordt aan de kook ge bracht met de 50 gram suiker, terwijl een weinig is achtergehouden om de custardpoeder aan te maken; die door de melk wordt geroerd, zoodra deze kookten een paar minuten moet door koken. De suiker, die wjj tot caramel moeten maken, ongeveer een kopje, wordt in een ijzer of aluminium pan netje gedaan en onder roeren zoolang gebruind, totdat deze begint te schui men, daarna wordt de custardsaus er bij gevoegd en de massa over de ap pels gegoten. Beschuit met bessensap en room. 8 groote beschuiten, fl. bessensap, i fl. water, pijpje kaneel, 125 gram lichte basterdsuiker, 1 dL. room, 30 gram maizena of sago. Bessensap en water worden met het stukje kaneel aan de kook gebracht, daarna worden de beschuiten even met een schuimspaan in de warme vloeistof gehouden, uitgelekt en op een platte schaal gelegd. De bessensap wordt weer aan de kook gebracht, sui ker toegevoegd en het bindmiddel, ter wijl de kaneel verwijderd wordt en de saus over beschuiten gegoten. Koud laten worden, en garneeren met stijf geklopte room. Kleine cakes. 3 eieren, gewicht hiervan aan bloem, en basterd suiker, geraspte citroen schil, 1 theelepel bakpoeder, zout, ge- confijte kersjes en papieren vormpjes. De bloem wordt met de bakpoeder en een tikje fijn zout gezeefd en de sui ker er door heen geroerd. De eier dooiers worden goed geklopt en met de bloem vermengd, zoo noodig wor den "nog een paar lepels bloem bijge voegd, de citroensap en tenslotte het zeer stijf geklopte eiwit, waarna de papieren vormpjes had gevuld en op een bakblik in een niet te heeten oven geplaatst worden, gedurende ongeveer 15 a 20 minuten. De kersjes, die ge halveerd of in vieren gesneden zijn, worden als versiering in het nog war me gebak gestoken. ZINDELIJKHEID ZONDER OVERLAST. Er mag nooit meer dan één kamer tegelijk aan een grondige reiniging worden onderworpen; de andere blij ven zoolang in geordenden toestand. Is een slaapkamer aan de beurt, dan worden matrassen en dekens in de zon gelegd. Het zou trouwens aan te beve len zijn, wanneer geheel buiten „de groote beurt" óm de raatrassen op el- ken zonnigen dag buiten worden ge legd, in den zomer zoo noodig dage lijks. De dagen, waarop er kamers een groote beurt krijgen, moeten nooit di rect op elkaar volgen, omdat de huis vrouw dan te gejaagd is. Het eten voor zulk een schoonmaakdag wordt zoo veel mogelijk een dag van tevoren klaargemaakt, want ons streven naar zindelijkheid mag niet tengevolge hebben, dat de maaltijden voor het ge zin minder goed verzorgd zijn. Het schoonmaken moet afgeloopen zijn, wanneer de man van zijn werk thuis komt. Voor deze dagen moet de huisvrouw eenige practische, maar toch aardige en waschbare schorten hebben, die de japon geheel bedekken. Ook in haar werk moet zij er netjes en aardig uit zien!! „Ik wilde een drinkbakje voor mijn hond." „Alstublief, dame. Met inscriptie „voor den hond?" „Neen, dat is niet noodig. Mijn man drinkt nooit w ater en de hond kan met ezen". CH1NEESCHE VROUWEN TE PAARD. China is bezig zich op elk gebied meer en meer te moderniseeren en d® Europeesche gewoonte over te ne men. Tegenwoordig beginnen de Chi- neesche vrouwen ook paard te rijden. In Shanghai is reeds een jachtclub ms- gericht, waarvan vele aanzien^*# Ohineeeche dames lid zdjn.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19