Het Menu Wat geeft zij hem? Wat geeft hij haar? In 1934 praktische geschenken. Middelen tot werkbesparing, van deze week-. 'T JUTTFRTJE _ZATERDAG 15 DECFMRFR 1934 PAG. 1 gv nr door GERDA KERKHOFF. De grijze December-dagen brengen altijd een sfeer van blijde verwachting met zich mee. Doch tevenhs zijn het de dagen, waar in wij ons hoofd breken over de geschen ken, die wij zullen geven. De feesten van deze maand worden gevierd, dat staat vast. Daar kan geen crisis iets aan veranderen. Maar wij willen geen noodeloos geld uit geven. Onze cadeaux moeten praktisch zijn en den betrokkene goed te pas komen, zóó onverwacht goed, dat zij alleen daardoor al een aangename verrassing wordjj}.. Op die wijze moeten wij in dezen tijd onze atten ties bewijzen en ons persoonlijk meeleven met onze medemenschen toonen. Wanneer wij door de verlichte straten loopen en het vele zien, datd aar is uitge stald, kunnen wij ons niet beklagen over gebrek aan keus. Voor matige prijzen zijn allerlei dingen te krijgen, die er toch aan trekkelijk uitzien. Wij hebben nu de gele genheid, om die dingen aan te schaffen, die bij uitstek praktisch zijn en een dagelijksch genoegen geven, maar die alweer niet zoo goedkoop zijn, dat zij bekostigd kunnen worden van het geld voor de geregelde uit gaven. Allerlei apparaten, die een werkbespa ring mogelijk maken, staan daarom in onze gedachten vooraan. Ook voor een man zijn op dit gebied praktische geschenken te bedenken. Er zijn tegenwoordig toestelle tjes, om een kleine hoeveelheid water voor het scheren te verwarmen. Men heeft er verder niets anders voor noodig, dan eer- stopcontact in de buurt van de waschtafel Een metalen voorwerp, dat eveneens op het lichtnet wordt aangesloten en warmte uitstraalt, zoodat men het eenvoudig in het water kan leggen, doet denzelfden dienst en kan in den loop van den dag nog meer malen door de huisvrouw worden gebruikt. Dit geldt ook van een z.g. snelkoker. Een man, die graag knutselt is ten zeerste ge holpen door een electrische soldeerbout of een electrische lijmkoker. Het zijn aardige geschenken, die niet duur zijn. Voor een automobilist kan men draagbare verwar mingsplaten koopen, die eveneens met een stopcontact worden aangesloten. Onder de motorkap geplaatst, houden zij motor en koelwater juist zoo warm, dat de machine 's morgens gemakkelijk aanslaat. En het stroomverbruik is zeer gering. Voor een vrouw kan men nog veel meer dingen bedenken, die haar ongemak en tijd besparen. Zij heeft misschien een nieuw electrisch strijkijzer verdiend, omdat het oude zijn tijd heeft gehad en telkens kapot gaat. Het oude strijkijzer heeft bovendien niet de nieuwe, bij uitstek praktische tem- peratuur-regelaar. En laat het electrische strijkijzer nog niets te wenschen over, dan kan men er een modem snoer met snoer- spanner voor itoopen. Het snoer kan niet in aanraking i.omen met het heete ijzer en evenmin doorknikken of in de war raken. Op de ontbijttafel is een electrische broodrooster van solide uitvoering een aan winst. Er zijn ook verwarmingsplaten te krijgen om op de etenstafel zelf spijzen en borden warm te houden. Zij zijn van zeer glanzend n. :kel en misstaan hierdoor vol strekt niet In dit verband zijn ook die stekkers zeer practisch, die het mogelijk maken om met behulp van één stopcontact 2 of 3 electrische apparaten tegelijk aan te sluiten. Aardige en praktische kleinighe den kan men ook bij den stofzuiger koopen. bijvoorbeeld een zuigpenseel voor het reini gen van schilderijlijsten, een steelborstel voor kleeren en boeken, mottenpatronen om motten te bestrijden of snel parfum te verdampen en tenslotte een onderstel, om den stofzuiger op voort te rijden. En deze dingen zijn geen van alle duur. Ook op hygiënisch gebied ontbreekt er misschien nog het een en ander in de huis houding. Een electrisch verwarmingskus sen is heerlijk, als men ziek is of wat kou heeft gevat. Een warmtestraler voor de badkuip verwarmt het gehee' vertrekje in kor en tijd. Voetwarmers zijn een weldaad bij koude vloeren en voor menschen, die last van koude voeten hebben. Ook elec trische „kruiken" doen hiervoor goede diensten, terwijl rij eveneens als bedden warmers en vooral voor het verwarmen van een kinderwagen dienst kunnen doen. Tenslotte kunnen rij ook bij ziekte dienst doen voor .droge of natte) warme omsla gen. Kleine straalkacheltjes, die men van de eene plaats naar de andere kan dragen, zijn zeer practisch, wanneer men een werkje heeft te doen in een vertrek, waar niet gestookt wordt of wanneer men in voor- of najaar om financieele redenen ge dwongen is, zoo min mogelijk te stoken. Alleen de aardige electrische klokken, die slechts een paar centen per maand aan stroom verbruiken, kunnen niet in alle gevallen worden gekocht. Men moet n.1. vooraf informeeren, of er in de betrokken stad wisselstroom is en of het aantal pe rioden van iet lichtnet er vanuit de cen trale wordt gecontroleerd op den tijdsduur. Zondag. Rosbeef Snijboonen Aardappelen Peren met vanillevla Stukjes kaas met beschuit Maandag. Koud vleesch Gestoofde prei Aardappelen Appelschotel Dinsdag. Tomatensoep Brusselsch lof met harde e'.ccn sn botei Aardappel-purée Woensdag. Rookworst Stamppot boerenkool Appel Donderdag. Karbonnade Knolraap Aardappelen Appelkoekjes Vrijdag. „jstoofde zoute-visch Worteltjes Aardappelen Watergruwel Zaterdag. Gevulde aardappelen Gebakken spek Capucijners Peren met vanillevla 1 kg p? 10° gram suiker, pijpje ka neel, 2 dl v. -.er, 6 dl melk, 1 pakje vanille custard, 50 gram suiker. De peren worden geschild en met water, suiker en kaneel gekookt totdat zij mooi rood en zacht zijn. Van de melk. vanille custard en suiker wordt een vla gekookt, die opgeklopt wordt tot een luchtige massa en in een glazen kom wordt overgebracht. Is de vla bekoeld, dan worden de peren er ringvormig of straalsgewijze opgelegd en bedekt met het vocht, dat ingekookt en zoo noodig gebonden is. Appelschotel. 100 gram geraspte beschuit of zeer fijn gekruimd brood. 125 gram suiker, 3 eieren, 40 gram bóter, sap van 1 citroen en de rasp, 100 gram fijn gehakte noten, 4 goudreinet- ten, suiker, kaneel. De boter wordt gesmolten en ver mengd met beschuit of broodkruim, suiker, liefst basterd, citroensap, geraspte schil en de geklopte eierdooiers, het laatst komt het zeer stijf geklopte eiwit bij de massa. De appelen worden geschild en met weinig water tot moes gekookt, suiker naar smaak toegevoegd en kaneel. Een vorm wordt be boterd en gevuld met de helft van de boter of beschuit-massa, hierop komt de appel moes en als bovenlaag de beschuit, daarna wordt de schotel in den oven geplaatst ge durende 30 minuten. Brusselsch lof met harde eieren. 1 kg Brusselsch lof, zout, noot, harde eieren, boter. Evenals asperges en gekookte prei kan Brusselsch lof met harde eieren en gesmol ten boter worden gegeven aan den gewo nen maaltijd als groente en bij extra gele genheden als tusschenschotel. We snijden het kapje van de stronkjes af en hollen, om de bittere smaak, waar niet ieder van houdt te verminderen, het stronkje gedeeltelijk met een fruitmesje uit. De groente wordt goed gewasschen en op gezet met ruim kokend water, of wil men ze bitter hebben, met weinig water en zout. Na ongeveer drie kwartier is de groente gaar, wordt dan op een vergiet gedaan om uit te lekken, doch de stronkjes moeten vooral warm blijven. We stapelen het lof daarna op een lang werpige schotel, met een rand van gehal veerde hard gekookte eieren en geven er gesmolten boter en geraspte nootmuskaat bij. Chocolade balletjes. 129 gram bittere chocolade, 50 gram sui ker, 20 gram boter, 1 eetlepel zeer sterke koffie, chocolade hagelslag of strooisel. De chocolade wordt fijn geraspt en ver mengd met de suiker, koffie en boter en geroerd tot een gelijke massa, liefst in een kommetje, dat in een pan met water wordt geplaatst. Is de massa afgekoeld, dan vor men we balletjes, die in chocolade hagel slag of strooisel worden gerold en die we in kleine papieren bakjes plaatsen. N otenballetjes. 150 gram suiker, 150 gram noten, het wit van 1 ei, sap en rasp van een citroen, chocoladevlokken. De noten worden door het molentje ge malen of fijn gehakt, daarna vermengd met de suiker, liefst lichte basterd, de citroen sap en rasp en het stijf geklopte eiwit. Van dit mengsel worden balletjes gevormd, die in chocoladevlokken gerold en in kleine papieren bakjes gelegd worden. Appelkoekjes. 250 gram bloem, 50 gram suiker. 50 gram boter, 2 eieren, 2% dl water, zout, appel moes. Op de bekende wijze wordt appelmoes gekookt, doch de appelen mogen slechts met zeer weinig water worden opgezet, zoodat een itevige massa wordt verkregen. In een pannetje wordt het water met een tikje zout aan den kook gebracht, daarna de boter hierin gesmolten en steeds roerende de bloem en de suiker er in ge strooid, waarna we de massa tot een stijven bal laten koken, die van de pan los laat. Een voor een worden de heele eieren door het deeg geklopt, waarna wij dit geheel en al koud laten worden en daarna met een met bloem bestrooide rol op een aanrecht, plank of tafel, waarop eveneens bloem ge strooid is, uitrollen tot een dunne lap. We snijden hiervan vierkantjes van ongeveer 10 cm, leggen in het midden een eetlepeltje appelmoes, bevochtigen met een kwastje de kanten, waarna een driehoek gevormd wordt, waarvan de open zijden met een vork op elkander worden gedrukt. We heb ben het frituurvet, liefst slaolie, kokend heet laten worden en hierin worden de koekjes gebakken, daarna uitgeschept, op grauw papier uitgelekt en warm opgediend flink bestrooid met poedersuiker. Gestoofde zoutevisch. 1 kg zoutevisch, sap van 1 groote citroen, 125 gram boter, vischwater, sago. We kunnen geweekte zoutevisch bestel len, doch indien er de voorkeur aan gege ven wordt, :elf de visch te weeken. is dit evengoed mogelijk, mits ze den vorigen avond in ruim water wordt weggezet, dat den volgenden dag nog eenige malen ver- verscht wordt, waarna de visch met kokend water wordt opgezet en gaar gekookt. De visch wordt uitgeschept en in een vuur» vaste schotel gedaan, bedekt met stukjes boter en zooveel water, dat ze juist onder staat, ook de gezeefde citroensap doet men bij de visch en laat alles nog een kwartier tje op een klein pitje stoven, terwijl even voor het opdienen het vocht met wat sago gebonden kan worden en over het geheel peterselie wordt gestrooid. Gevulde aardappelen. 6 groote aardappelen, 6 eieren voor de saus, 3 dl bouillon of water met 2 bouillon blokjes, 1 flinke eetlepel bloem, 100 gram ham, 25 gram geraspte kaas, 50 gram boter, 1 ei. De aardappelen worden in de schil ge kookt, daarna van het huidje ontdaan en het binnenste deel uitgehold. We gebruiken liefst geen afkokers, doch een stevig soort aardappelen. De aardappelen worden in een vuurvast schoteltje geplaatst en in elke opening een ei gebroken, waarna ze overgoten worden met een sausje, dat gemaakt wordt van de boter, bloem en bouillon, waarbij het ei wordt bijgevoegd als het een minuut of 5 gekookt heeft en tenslotte de fijngehakte ham. Het geheel wordt met kleine stukjes boter belegd en bestrooid met kaas, daarna in den oven geplaatst totdat de aardappe len goed warm en de eieren gestolten zijn. Na de ruzie. Hij: „Ik mag nu zeker verwachten, dat je naar moeder gaat?" Zij: „Dat is me te ouderwetsch. Ik ga naar het duurste hotel in de stad en zal jou de rekening sturen". IEDERE HE IS VROUW MOET "WETEN, DAT men brood zelfs op een petroleumstel kan roosteren, indien men bovenop een asbest- plaatje legt, waarop het brood beurtelings aan beide rijden gebakken wordt. Een smakelijke manier om oud brood op te ma ken, vooral als men het met boter besmeert en met basterdsuiker bestrooit; beschadigde plekjes aan leeren club fauteuils, waarvan het bovenste huidje is losgeraakt met eiwit geplakt kan worden; ketelsteen verwijderd wordt, indien men een of meer kopjes azijn in de ketel laat verkoken; vaseline, waardoor men dubbelkool- zure soda heeft gemengd, een uitstekend middel iJ om brandplekken te verzachten en dat men daarom altijd een potje van dit mengsel bij de hand moet hebben. Na het branden smeer- men een flinke laag op de plek, waardoor niet alleen de pijn vermin dert, doch zich tevens geen blaren vormen; zij koffievlekken op linnen of ge kleurd materiaal kan verwijderen, door de plekken in te wrijven met glycerine en daarna met lauw water uitwasschen en op den verkeerden kant droog strijken; rij stijfsel dikker krijgt, wanneer zij een theelepeltje borax voor het koken toe voegt; olieverf-schilderijen gereinigd kun nen worden met een lauw vlokkensopje. Zij maakt telkens kleine gedeelten schoon en droogt deze onmiddellijk na. Is het ge heel bewerkt, dan luchtig nawrijven met een zacht doekje met lijnolie. Zij moet ech ter in geen geval te veel olie gebruiken, daar eventueele stof in de vertrekken zich dan aan de bovenlaag zou hechten; zij het vormen van ketelsteen in ketels kan voorkomen door een oesterschelp in de ketel te doen, daar deze dc kalk- deelen absorbeert.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19