Het Menu
Wat geeft zij hem?
Wat geeft hij haar?
In 1934 praktische geschenken.
Middelen tot werkbesparing,
van deze week-.
'T JUTTFRTJE
_ZATERDAG 15 DECFMRFR 1934
PAG.
1
gv nr
door
GERDA KERKHOFF.
De grijze December-dagen brengen altijd
een sfeer van blijde verwachting met zich
mee. Doch tevenhs zijn het de dagen, waar
in wij ons hoofd breken over de geschen
ken, die wij zullen geven. De feesten van
deze maand worden gevierd, dat staat vast.
Daar kan geen crisis iets aan veranderen.
Maar wij willen geen noodeloos geld uit
geven. Onze cadeaux moeten praktisch zijn
en den betrokkene goed te pas komen, zóó
onverwacht goed, dat zij alleen daardoor al
een aangename verrassing wordjj}.. Op die
wijze moeten wij in dezen tijd onze atten
ties bewijzen en ons persoonlijk meeleven
met onze medemenschen toonen.
Wanneer wij door de verlichte straten
loopen en het vele zien, datd aar is uitge
stald, kunnen wij ons niet beklagen over
gebrek aan keus. Voor matige prijzen zijn
allerlei dingen te krijgen, die er toch aan
trekkelijk uitzien. Wij hebben nu de gele
genheid, om die dingen aan te schaffen, die
bij uitstek praktisch zijn en een dagelijksch
genoegen geven, maar die alweer niet zoo
goedkoop zijn, dat zij bekostigd kunnen
worden van het geld voor de geregelde uit
gaven.
Allerlei apparaten, die een werkbespa
ring mogelijk maken, staan daarom in onze
gedachten vooraan. Ook voor een man
zijn op dit gebied praktische geschenken te
bedenken. Er zijn tegenwoordig toestelle
tjes, om een kleine hoeveelheid water voor
het scheren te verwarmen. Men heeft er
verder niets anders voor noodig, dan eer-
stopcontact in de buurt van de waschtafel
Een metalen voorwerp, dat eveneens op
het lichtnet wordt aangesloten en warmte
uitstraalt, zoodat men het eenvoudig in het
water kan leggen, doet denzelfden dienst
en kan in den loop van den dag nog meer
malen door de huisvrouw worden gebruikt.
Dit geldt ook van een z.g. snelkoker. Een
man, die graag knutselt is ten zeerste ge
holpen door een electrische soldeerbout of
een electrische lijmkoker. Het zijn aardige
geschenken, die niet duur zijn. Voor een
automobilist kan men draagbare verwar
mingsplaten koopen, die eveneens met een
stopcontact worden aangesloten. Onder de
motorkap geplaatst, houden zij motor en
koelwater juist zoo warm, dat de machine
's morgens gemakkelijk aanslaat. En het
stroomverbruik is zeer gering.
Voor een vrouw kan men nog veel meer
dingen bedenken, die haar ongemak en tijd
besparen. Zij heeft misschien een nieuw
electrisch strijkijzer verdiend, omdat het
oude zijn tijd heeft gehad en telkens kapot
gaat. Het oude strijkijzer heeft bovendien
niet de nieuwe, bij uitstek praktische tem-
peratuur-regelaar. En laat het electrische
strijkijzer nog niets te wenschen over, dan
kan men er een modem snoer met snoer-
spanner voor itoopen. Het snoer kan niet
in aanraking i.omen met het heete ijzer en
evenmin doorknikken of in de war raken.
Op de ontbijttafel is een electrische
broodrooster van solide uitvoering een aan
winst. Er zijn ook verwarmingsplaten te
krijgen om op de etenstafel zelf spijzen en
borden warm te houden. Zij zijn van zeer
glanzend n. :kel en misstaan hierdoor vol
strekt niet In dit verband zijn ook die
stekkers zeer practisch, die het mogelijk
maken om met behulp van één stopcontact
2 of 3 electrische apparaten tegelijk aan te
sluiten. Aardige en praktische kleinighe
den kan men ook bij den stofzuiger koopen.
bijvoorbeeld een zuigpenseel voor het reini
gen van schilderijlijsten, een steelborstel
voor kleeren en boeken, mottenpatronen
om motten te bestrijden of snel parfum te
verdampen en tenslotte een onderstel, om
den stofzuiger op voort te rijden. En deze
dingen zijn geen van alle duur.
Ook op hygiënisch gebied ontbreekt er
misschien nog het een en ander in de huis
houding. Een electrisch verwarmingskus
sen is heerlijk, als men ziek is of wat kou
heeft gevat. Een warmtestraler voor de
badkuip verwarmt het gehee' vertrekje in
kor en tijd. Voetwarmers zijn een weldaad
bij koude vloeren en voor menschen, die
last van koude voeten hebben. Ook elec
trische „kruiken" doen hiervoor goede
diensten, terwijl rij eveneens als bedden
warmers en vooral voor het verwarmen
van een kinderwagen dienst kunnen doen.
Tenslotte kunnen rij ook bij ziekte dienst
doen voor .droge of natte) warme omsla
gen. Kleine straalkacheltjes, die men van
de eene plaats naar de andere kan dragen,
zijn zeer practisch, wanneer men een
werkje heeft te doen in een vertrek, waar
niet gestookt wordt of wanneer men in
voor- of najaar om financieele redenen ge
dwongen is, zoo min mogelijk te stoken.
Alleen de aardige electrische klokken, die
slechts een paar centen per maand aan
stroom verbruiken, kunnen niet in alle
gevallen worden gekocht. Men moet n.1.
vooraf informeeren, of er in de betrokken
stad wisselstroom is en of het aantal pe
rioden van iet lichtnet er vanuit de cen
trale wordt gecontroleerd op den tijdsduur.
Zondag.
Rosbeef
Snijboonen
Aardappelen
Peren met vanillevla
Stukjes kaas met beschuit
Maandag.
Koud vleesch
Gestoofde prei
Aardappelen
Appelschotel
Dinsdag.
Tomatensoep
Brusselsch lof met harde e'.ccn sn botei
Aardappel-purée
Woensdag.
Rookworst
Stamppot boerenkool
Appel
Donderdag.
Karbonnade
Knolraap
Aardappelen
Appelkoekjes
Vrijdag.
„jstoofde zoute-visch
Worteltjes
Aardappelen
Watergruwel
Zaterdag.
Gevulde aardappelen
Gebakken spek
Capucijners
Peren met vanillevla
1 kg p? 10° gram suiker, pijpje ka
neel, 2 dl v. -.er, 6 dl melk, 1 pakje vanille
custard, 50 gram suiker.
De peren worden geschild en met water,
suiker en kaneel gekookt totdat zij mooi
rood en zacht zijn. Van de melk. vanille
custard en suiker wordt een vla gekookt,
die opgeklopt wordt tot een luchtige massa
en in een glazen kom wordt overgebracht.
Is de vla bekoeld, dan worden de peren er
ringvormig of straalsgewijze opgelegd en
bedekt met het vocht, dat ingekookt en
zoo noodig gebonden is.
Appelschotel.
100 gram geraspte beschuit of zeer fijn
gekruimd brood. 125 gram suiker, 3 eieren,
40 gram bóter, sap van 1 citroen en de rasp,
100 gram fijn gehakte noten, 4 goudreinet-
ten, suiker, kaneel.
De boter wordt gesmolten en ver
mengd met beschuit of broodkruim, suiker,
liefst basterd, citroensap, geraspte schil en
de geklopte eierdooiers, het laatst komt het
zeer stijf geklopte eiwit bij de massa. De
appelen worden geschild en met weinig
water tot moes gekookt, suiker naar smaak
toegevoegd en kaneel. Een vorm wordt be
boterd en gevuld met de helft van de boter
of beschuit-massa, hierop komt de appel
moes en als bovenlaag de beschuit, daarna
wordt de schotel in den oven geplaatst ge
durende 30 minuten.
Brusselsch lof met harde eieren.
1 kg Brusselsch lof, zout, noot, harde
eieren, boter.
Evenals asperges en gekookte prei kan
Brusselsch lof met harde eieren en gesmol
ten boter worden gegeven aan den gewo
nen maaltijd als groente en bij extra gele
genheden als tusschenschotel.
We snijden het kapje van de stronkjes
af en hollen, om de bittere smaak, waar
niet ieder van houdt te verminderen, het
stronkje gedeeltelijk met een fruitmesje uit.
De groente wordt goed gewasschen en op
gezet met ruim kokend water, of wil men
ze bitter hebben, met weinig water en zout.
Na ongeveer drie kwartier is de groente
gaar, wordt dan op een vergiet gedaan om
uit te lekken, doch de stronkjes moeten
vooral warm blijven.
We stapelen het lof daarna op een lang
werpige schotel, met een rand van gehal
veerde hard gekookte eieren en geven er
gesmolten boter en geraspte nootmuskaat
bij.
Chocolade balletjes.
129 gram bittere chocolade, 50 gram sui
ker, 20 gram boter, 1 eetlepel zeer sterke
koffie, chocolade hagelslag of strooisel.
De chocolade wordt fijn geraspt en ver
mengd met de suiker, koffie en boter en
geroerd tot een gelijke massa, liefst in een
kommetje, dat in een pan met water wordt
geplaatst. Is de massa afgekoeld, dan vor
men we balletjes, die in chocolade hagel
slag of strooisel worden gerold en die we
in kleine papieren bakjes plaatsen.
N otenballetjes.
150 gram suiker, 150 gram noten, het
wit van 1 ei, sap en rasp van een citroen,
chocoladevlokken.
De noten worden door het molentje ge
malen of fijn gehakt, daarna vermengd met
de suiker, liefst lichte basterd, de citroen
sap en rasp en het stijf geklopte eiwit. Van
dit mengsel worden balletjes gevormd, die
in chocoladevlokken gerold en in kleine
papieren bakjes gelegd worden.
Appelkoekjes.
250 gram bloem, 50 gram suiker. 50 gram
boter, 2 eieren, 2% dl water, zout, appel
moes.
Op de bekende wijze wordt appelmoes
gekookt, doch de appelen mogen slechts
met zeer weinig water worden opgezet,
zoodat een itevige massa wordt verkregen.
In een pannetje wordt het water met
een tikje zout aan den kook gebracht,
daarna de boter hierin gesmolten en steeds
roerende de bloem en de suiker er in ge
strooid, waarna we de massa tot een stijven
bal laten koken, die van de pan los laat.
Een voor een worden de heele eieren door
het deeg geklopt, waarna wij dit geheel en
al koud laten worden en daarna met een
met bloem bestrooide rol op een aanrecht,
plank of tafel, waarop eveneens bloem ge
strooid is, uitrollen tot een dunne lap. We
snijden hiervan vierkantjes van ongeveer
10 cm, leggen in het midden een eetlepeltje
appelmoes, bevochtigen met een kwastje de
kanten, waarna een driehoek gevormd
wordt, waarvan de open zijden met een
vork op elkander worden gedrukt. We heb
ben het frituurvet, liefst slaolie, kokend
heet laten worden en hierin worden de
koekjes gebakken, daarna uitgeschept, op
grauw papier uitgelekt en warm opgediend
flink bestrooid met poedersuiker.
Gestoofde zoutevisch.
1 kg zoutevisch, sap van 1 groote
citroen, 125 gram boter, vischwater, sago.
We kunnen geweekte zoutevisch bestel
len, doch indien er de voorkeur aan gege
ven wordt, :elf de visch te weeken. is dit
evengoed mogelijk, mits ze den vorigen
avond in ruim water wordt weggezet, dat
den volgenden dag nog eenige malen ver-
verscht wordt, waarna de visch met kokend
water wordt opgezet en gaar gekookt. De
visch wordt uitgeschept en in een vuur»
vaste schotel gedaan, bedekt met stukjes
boter en zooveel water, dat ze juist onder
staat, ook de gezeefde citroensap doet men
bij de visch en laat alles nog een kwartier
tje op een klein pitje stoven, terwijl even
voor het opdienen het vocht met wat sago
gebonden kan worden en over het geheel
peterselie wordt gestrooid.
Gevulde aardappelen.
6 groote aardappelen, 6 eieren voor de
saus, 3 dl bouillon of water met 2 bouillon
blokjes, 1 flinke eetlepel bloem, 100 gram
ham, 25 gram geraspte kaas, 50 gram
boter, 1 ei.
De aardappelen worden in de schil ge
kookt, daarna van het huidje ontdaan en
het binnenste deel uitgehold. We gebruiken
liefst geen afkokers, doch een stevig soort
aardappelen.
De aardappelen worden in een vuurvast
schoteltje geplaatst en in elke opening een
ei gebroken, waarna ze overgoten worden
met een sausje, dat gemaakt wordt van de
boter, bloem en bouillon, waarbij het ei
wordt bijgevoegd als het een minuut of 5
gekookt heeft en tenslotte de fijngehakte
ham. Het geheel wordt met kleine stukjes
boter belegd en bestrooid met kaas, daarna
in den oven geplaatst totdat de aardappe
len goed warm en de eieren gestolten zijn.
Na de ruzie.
Hij: „Ik mag nu zeker verwachten, dat
je naar moeder gaat?"
Zij: „Dat is me te ouderwetsch. Ik ga
naar het duurste hotel in de stad en zal
jou de rekening sturen".
IEDERE HE IS VROUW MOET "WETEN,
DAT
men brood zelfs op een petroleumstel kan
roosteren, indien men bovenop een asbest-
plaatje legt, waarop het brood beurtelings
aan beide rijden gebakken wordt. Een
smakelijke manier om oud brood op te ma
ken, vooral als men het met boter besmeert
en met basterdsuiker bestrooit;
beschadigde plekjes aan leeren club
fauteuils, waarvan het bovenste huidje is
losgeraakt met eiwit geplakt kan worden;
ketelsteen verwijderd wordt, indien
men een of meer kopjes azijn in de ketel
laat verkoken;
vaseline, waardoor men dubbelkool-
zure soda heeft gemengd, een uitstekend
middel iJ om brandplekken te verzachten
en dat men daarom altijd een potje van dit
mengsel bij de hand moet hebben. Na het
branden smeer- men een flinke laag op de
plek, waardoor niet alleen de pijn vermin
dert, doch zich tevens geen blaren vormen;
zij koffievlekken op linnen of ge
kleurd materiaal kan verwijderen, door de
plekken in te wrijven met glycerine en
daarna met lauw water uitwasschen en op
den verkeerden kant droog strijken;
rij stijfsel dikker krijgt, wanneer zij
een theelepeltje borax voor het koken toe
voegt;
olieverf-schilderijen gereinigd kun
nen worden met een lauw vlokkensopje.
Zij maakt telkens kleine gedeelten schoon
en droogt deze onmiddellijk na. Is het ge
heel bewerkt, dan luchtig nawrijven met
een zacht doekje met lijnolie. Zij moet ech
ter in geen geval te veel olie gebruiken,
daar eventueele stof in de vertrekken zich
dan aan de bovenlaag zou hechten;
zij het vormen van ketelsteen in
ketels kan voorkomen door een oesterschelp
in de ketel te doen, daar deze dc kalk-
deelen absorbeert.