HET KIND EN ZIJN SPEL. Het Menu 'T JUTTFRTJE ZATERDAG 22 DECEMBER 1934 PAG. 3 Het speelgoed moet practisch zijn. Houdt rekening met den wensch der kinderen, door Mevrouw G. C. Meijer Schwencke. Wanneer wij onze kinderen bij bijzondere gelegenheden speelgoed cadeau geven, zul len wij daarbij zooveel mogelijk rekening houden met hun wenschen. In den regel vragen normale kinderen dat speelgoed wat gelijken tred houdt met leeftijd en aanleg, zoodat hun wenschen geen al te groote moeilijkheden zullen geven. Heeft het kind echter geen bijzondere voorliefde Voor het een of ander, dan zul len de ouders datgene geven, wat zij het meest geschikt achten. Speelgoed, het woord zegt het reeds, is om e spelen. Wfl zullen daarom steeds geven wat practisch is en geen speelgoed dat te kostbaar is of te teer. Het Kind moet niet telkens eraan herinnerd worden, dat hij „heel voorzich tig" moet zijn en dit of dat niet stuk mag maken. Heel begrijpelijk verliest hierdoor het kind belangstelling en liefde voor z'n speelgoed en grijpt bij voorkeur naar iets, waarmede hij naar hartelust kan spelen, meermalen een heel onnoozel ding. Wij moeten ons eerst afvragen.: „Wat zoekt het kind in zijn spel" Verder moeten wij het schoolgaande en het jongere kind in hun belangstelling voor het spel en speelgoed van elkander weten te onder scheiden. Als we het spel van den zuigeling van drie, vier maanden gadeslaan, zien wij hoe Uiterst tevreden hij is, door de ontdekking, dat hij zijn teentjes kan grijpen. En hoe kan hij liggen genieten van de bewegingen zijner handjes, hetgeen hij uit door allerlei aardige geluidjes. Onbewust leert hij zijn lichaampje kennen en doet hiermede de eerste ontdekkingen in zijn leven. lederen dag ziet hij weer wat anders, herkent men- schen en dingen en verbaast zijn omgeving door het vermeerderen van zijn kennis. Wat in den aanvang toeval was gaat als het kind ouder wordt in bewust spelen over. Het speelgoed, dat wij onze kinderen ge ven, als zij wat ouder worden, zal in den regel uit poppen en dieren bestaan, waar mede zij zich geen pijn knunen doen. In den aanvang zal het zijn speelgoed veelal negeeren, doch naarmate hij ouder en wij zer wordt grjjpt hij er zelf naar. Kinderen van 1014 maanden zullen reeds een deel van den dag in de box spe len en vinden hun grootste genoegen zich aan de kanten op te trekken en al hun eigendommen overboord te gooien. Triom- phantelijk zien ze dan hoe de broertjes en zusjrs heel geduldig alles weer in de box terugleggen. Bet loopende kind, in den regel iets ouder dan veertien maanden, trekt genoeg lijk de beweegbare dieren op het plankje met wieletjes achter zich aan. Trouwens het is ongelooflijk zooveel liefde als kinde ren voor de dieren hebben, waarmede ze spelen. Kartonnen stapelblokken, waarmede een toren wordt gebouwd geven de kleintjes ook veel vermaak, vooral als de toren met het noodige leven ineenstort. Bromtollen met of zonder muziek, die de grootere kinderen voor het kleintje opzet ten, hebben ook zjjn belangstelling en met de nog onbeholpen handjes tracht hjj tever geefs de tol ook aan het draaien te krijgen. Als de kinderen weer ouder zijn, drie, vier, vijf jaar, dan brengt hun fantasie hun tot allerlei denkbeeldige functies. Ziet hoe de jongens zich verbeelden chauffeur te zijn door op een hoogen stoel te gaan zit ten en daarbij toeteren, dat hooren en zien vergaat. en andere geliefde bezigheid is trammetje te spelen, waarbij een aantal stoelen achter elkaar gezet wordt en de huisgenooten al3 passagiers moeten dienst doen. Kinderen zijn in dergelijke spelen in vollen ernst en beleven hun spel. Schoolgaande kinderen gaan misschien in den beginne met deze spelletjes nog door, maar bewegen zich al gauw neer in de werkelijkheid. Kleine meisjes t men met haar winkel, haar keuken, haar wieg, poppen enz. en zoowel kleine jongens als meisjes spelen in de eerste leerjaren thuis bijzonder graag „schooltje". Een schoolbord, zoo'n echt op een ezel, met krijt erbij doet de vreugde van het spel in hooge mate vergrooten. De winteravonden zpn bijzonder geschikt om de kinderen meer rustige bezigheid te geven, zooals plaatjes uitknippen en op plakken, kleuren, verven, kralen rijgen, bouwcartons uitknippen en opo.akken. Wij behoeven niet zoo heel angstvallig te vermijden om grootere kinderen met mes jes, scharen en naalden te laten omgaan, want al spoedig leeren zij het gebruik er van. Het spreekt vanzelf, dat zulks in den aanvang onder toezicht moet gebeuren. Kinderen van zeven, acht jaar en ouder vinden het heerlijk om als de „kleintjes" naar bed zijn, met vader en moeder spelle tjes te doen, Lotto, ganzenbord kwartetten, vlooienspel en nog een menigte andere spelletjes houden hen heerlijk bezig en uit het spel leert men het wezen der kinderen vaak kennen. Zoo langzamerhand zijn onze baby's op gegroeid tot grootere kinderen, die niet meer altijd onder moeders vleugels blijven. Andere vermaken en andere bezigheid wordt gezocht. Vele jongens zoowel als meisjes gaan zwemmen, tennissen, korfbal e.d. sporten beoefenen, anderen voelen zich aangetrokken tot de padvindersbeweging en worden langzaam maar zeker opgevoed om meer en meer in aanraking te komen met het volle leven. De kinderen krijgen een meer uitgesproken karakter en volgen die liefhebberijen, waartoe zij zich aange trokken gevoelen De herinnering aan de kinderjaren, de gezelligheid, die het ouder lijk huis hen gegeven heeft, de gezamen lijke spelen met oudere broertjes en zusjes, dat zijn kostbare gaven, die hen niet ont nomen kunnen worden. Zeker zullen deze ertoe bijdragen om hen met dankbare her inneringen aan die jeugdjaren te doen den ken. van deze week. Zondag. Tomatensoep Kalfslapjes, Andijvie Aardappelen Regenboog-vla Maandag. Runderrollade Brustelsch lof Aardappelen Griesmeel sneeuw Dinsdag. Aardappelsoep Haché Roode kool Aardappelen Woensdag. Klapstuk Hutspot Kleine puddinkjes met jamsaus Donderdag. Karbonade Knolraap. (Lust ik heelemaal niet. Corr.) Aardappelen Ananassurprise Vrijdag. Mager erwtensoep. Gabakken visch Bieten en andijvie-sla Aardappelen Zaterdag. Rookworst Snijboonen met witte boonen Aardappelen Regenboogvla. 1 liter melk, 80 gram custard-poeder (vanille), 100 gram suiker, 20 gram boter, 1 eetlepel sterke koffie, eenige druppels cochenille. De melk brengen we aan den kook, los sen er de suiker in op en voegen de custard- poeder erbij, die met de achtergehouden melk is aangemaakt, laten alles roerende even doorkoken, nemen de pan van het vuur, doen de boter bij de vla en kloppen vervolgens zoolang, totdat de massa luch tig is. Een derde deel wordt in een glazen schaal gedaan, terwijl de rest in tweeën gedeeld moet worden, bij de eene helft voe gen we de koffie, bij de andere helft de kleurstof. De koffievla wordt op de custard gegoten en hierop komt de rose vla. Het geheel ziet er aardig uit en we kunnen hierbij nog eenige wafeltjes bij presenteeren. Griesmeelsneeuw. 1 liter water, 110 gram griesmeel, 125 gram suiker, 2 Klontjes, 3 citroenen. De citroenen worden goed gewasschen en de schil aan beide kanten afgeborsteld.' Daarna wordt deze afgeraspt met de beide klontjes suiker. Vervolgens brengen we het water aan den kook, lossen de suiker hierin op, ook de klontjes en strooien, al roerende, het ~riesmeel erin. Dan wordt de pan van het vuur genomen (men lette er wel op dat ze eerst nog 3 min. flink doorkookt), voe gen er 't gezeefde citroensap bij en kloppen de massa zoolang, tot ze zeer luchtig is en een sneeuwachtig aanzien heeft gekre gen. We dienen deze smakelijke toespijs op in een glazen schaal of op kleine glazen bordjes en strooien er desgewenscht ge hakte noten over. Aardappelsoep. 1 kg aardappelen, 1 liter water, liter melk, 50 gram boter, 1 bos prei, 1 uitje, 25 gram bloem, zout, peper, gehakte peter selie, 2 laurierbladen. De aardappelen worden geschild en aan plakken gesneden, die gekookt wórden met 1 liter water, zout, laurierblad, gesnipperde ui en de melk. We laten de aardappelen ongeveer een goed half uur doorkoken, waarna ze goed zacht moeten zijn en door de zeef gewreven worden. De prei wordt zeer fijn gesneden of gehakt en gewasschen, daarna in de boter gaar gesmoord (met deksel op de pan), bloem er door mengen en de gezeefde soep erbjj voegen. We laten alles nog een kwartiertje doorkoken en voegen er peper naar smaak bij en op het allerlaatst de gehakte peterselie. KLEINE PUDDINKJES met jam-saus. 2 eieren, het gewicht hiervan aan boter, bloem, en lichte bastersuiker, 1 dessert lepel gehakte sucade, geraspte citroen schil, 2 theelepels sago, aardbeien of fram bozen, jam. We kloppen de boter en de suiker zoo lang, totdat we een roomachtige massa hebben verkregen, waarbij één voor één de eieren gevoegd worden en daarna lepels- gewijze gezeefde bloem. Kleine cake-vorm pjes of rechte kopjes worden ingevet en voor driekwar' gevuld met dit mengsel, daarna bedekt met beboterd papier, liefst boterhampapier en in een platte pan of braadslee geplaatst met kokend water. Na ongeveer veertig minuten zijn de puddinkjes gereed, worden op een platte schaal geserveerd en overgoten met de jamsaus, die gemaakt is van eenige eet lepels jam, een weinig heet water en twee theelepeltjes sago. Ananas-surprise. 1 blikje ananas, liter melk, 2- eieren, 40 gram custardpoeder (vanille), 100 gram suiker. De ananas wordt op een zeef gelegd om het overtollige vocht te laten wegvloeien, (dit kan met citroensap voor een pudding sausje gebruikt worden) en daarna aan kleine stukjes gesneden worden. Vervolgens brengen we 4 kopjes melk aan den kook en wordt hierin vervolgens de helft der suiker opgelost. De melk en eierdooiers worden geklopt en met de custardpoeder vermengd, hierbij wordt de kokende melk gevoegd, waarna alles terug gaat in de pan om nog even door te koken, waarbij wij vooral met een houten lepel blijven roe ren. In een vuurvast schoteltje wordt de vla gedaan, hierop de fijn gesneden ananas en vervolgens het eiwit, dat met de rest van de suiker zéér stijf geklopt is. Het schoteltje wordt nu een half uur of drie kwartier in een niet té warmen oven ge plaatst >m het eiwit-schuim croquant en heel lichtbruin te krijgen. Warm of koud opdienen. Magere erwtensoep. 500 gram spliterwten, 1 bos prei, 1 bos selderij, 50 gram boter, 2 liter water, zout. De erwten worden herhaaldelijk goed gewasschen en daarna opgezét met het: water en zout, een uurtje zachtjes laten koken, waama zjj fijn gestampt kunnen worden. De prei en selderij worden héél - fijn gehakt, of gesneden, op een zeef ge- daan en onder stroomend water of »in een teiltje water zoolang gewasschen, totdat er geen zand meer in is, daarna bij de erwten gedaan, waarna de soeo weer aan den kook gebracht wordt. Even voor het opdienen doen wc er de boter (of margarine) bij. Voor bieten en andjjviesla nemen we ge kookte bieten, waarvan het huidje gemak kelijk verwijderd wordt als ze even in warm water hebben gelegen. De bieten worden in blokjes gesneden en de andijvie aan zeer dunne reepjes gesneden, de laatste goed gewasschen. Eveneens wordt een-'- zure appel in blokjes gesneden, een uitje fijn gesnipperd, waama we de bieten, andijvie, appel en het uitje vermengen met peper, zout, olie en azijn. Alles wordt goed door elkaar gemengd. Tulband. 250 gram bloem, 20 gram gist, 100 gram boter, 100 gram rozijnen, 50 gram kren-' ten, 50 gram sucade, 50 gram geconftjte kersjes of vruchtjes, 2 dl melk, mespunt zout. We maken een gistbeslag en zorgen vöor een verwarmde kom of pan, waarin de gezeefde bloem wordt gedaan, maken de gist aan met 1 kopje lauwe melk, vormen- in het midden een kuiltje, doen hierin de gist en vermengen met een houten lepel een deel van de omringende bloem met de gist. We zetten de pan nu dichtgedekt op een warme plaats, laten dé gist rijzen en hervatten na 20 minuten het maken van j 't beslag, door de rest van de melk (lauw) bij te voegen de week gemaakte boter, suiker, zout en de eieren en maken hier van, een gelijk beslag, waar de goed ge wasschen en gedroogde rozijnen, krenten, de gesnipperde sucade en de vruchtjes ook doorgewerkt worden, waarna we het min- stens een uur (dichtgedekt) laten rijzen. Een tulbandvorm wordt nu ingevet en be strooid met paneermeel, vooral de pijp moet ook goed bestreken worden, daarna komt het beslag erin, ook dit laten we hierin nogmaals 20 minuten rijzen. We plaatsen den vorm in den oven, waarna we het gebak laten bakken, totdat het door en door gaar is. We overtuigen ons hier van door een breinaald in het gebak te steken, die er dan droog uitgehaald moet worden Na het storten moet de tulband afkoelen en wordt dik bestrooid met poedersuiker. WIST DE HUISVROUW dat aluminium pannen, die van binnen donker geworden zijn, uitgekookt moeten worden met water en tomaten of hetgeen na het zeeven van de gekookte tomaten in de zeef is achtergebleven; vochtige doeken in de zon moeten dro gen, liefst langzaam en dat men vetvlek ken hieruit verwijderen kan met benzine; omgekrulde bladen krijgt men weer in orde door het papier aan de andere zijde met een warm ijzer te persen. BEVORDERT HET DRAGEN VAN SHAWLS VERKOUDHEID? Naarmate het kouder wordt ziet men de menschen min of meer met dikke shawls loopen. Velen verkeeren in de meening, dat zij daardoor minder kans loopen, kou te vatten en inderdaad bereiken zii veeleer het tegendeel. Evenals men de huid tegen de verschil lende weersgesteldheden systematisch min der gevoelig kan maken, is dit ook het geval met den hals. Deze moet zich gewen nen aan temperatuuswisselingen. hetgeen men niet in de hand werkt door het. dragen van dassen, doeken en shawls. Matrozen, wier hals nimmer bedekt is, hebben in den regel gezonde ademhalingsorganen. He* is dan ook' zeer aan te bevelen alleen het gelaat, den hals én de handc. doch ook de borst dagelijks met koud water

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19