HET KIND EN
ZIJN SPEL.
Het Menu
'T JUTTFRTJE
ZATERDAG 22 DECEMBER 1934
PAG. 3
Het speelgoed moet
practisch zijn.
Houdt rekening met den wensch
der kinderen,
door
Mevrouw G. C. Meijer Schwencke.
Wanneer wij onze kinderen bij bijzondere
gelegenheden speelgoed cadeau geven, zul
len wij daarbij zooveel mogelijk rekening
houden met hun wenschen. In den regel
vragen normale kinderen dat speelgoed
wat gelijken tred houdt met leeftijd en
aanleg, zoodat hun wenschen geen al te
groote moeilijkheden zullen geven.
Heeft het kind echter geen bijzondere
voorliefde Voor het een of ander, dan zul
len de ouders datgene geven, wat zij het
meest geschikt achten. Speelgoed, het
woord zegt het reeds, is om e spelen. Wfl
zullen daarom steeds geven wat practisch
is en geen speelgoed dat te kostbaar is of
te teer. Het Kind moet niet telkens eraan
herinnerd worden, dat hij „heel voorzich
tig" moet zijn en dit of dat niet stuk mag
maken. Heel begrijpelijk verliest hierdoor
het kind belangstelling en liefde voor z'n
speelgoed en grijpt bij voorkeur naar iets,
waarmede hij naar hartelust kan spelen,
meermalen een heel onnoozel ding.
Wij moeten ons eerst afvragen.: „Wat
zoekt het kind in zijn spel" Verder moeten
wij het schoolgaande en het jongere kind
in hun belangstelling voor het spel en
speelgoed van elkander weten te onder
scheiden.
Als we het spel van den zuigeling van
drie, vier maanden gadeslaan, zien wij hoe
Uiterst tevreden hij is, door de ontdekking,
dat hij zijn teentjes kan grijpen. En hoe
kan hij liggen genieten van de bewegingen
zijner handjes, hetgeen hij uit door allerlei
aardige geluidjes. Onbewust leert hij zijn
lichaampje kennen en doet hiermede de
eerste ontdekkingen in zijn leven. lederen
dag ziet hij weer wat anders, herkent men-
schen en dingen en verbaast zijn omgeving
door het vermeerderen van zijn kennis.
Wat in den aanvang toeval was gaat als
het kind ouder wordt in bewust spelen over.
Het speelgoed, dat wij onze kinderen ge
ven, als zij wat ouder worden, zal in den
regel uit poppen en dieren bestaan, waar
mede zij zich geen pijn knunen doen. In
den aanvang zal het zijn speelgoed veelal
negeeren, doch naarmate hij ouder en wij
zer wordt grjjpt hij er zelf naar.
Kinderen van 1014 maanden zullen
reeds een deel van den dag in de box spe
len en vinden hun grootste genoegen zich
aan de kanten op te trekken en al hun
eigendommen overboord te gooien. Triom-
phantelijk zien ze dan hoe de broertjes en
zusjrs heel geduldig alles weer in de box
terugleggen.
Bet loopende kind, in den regel iets
ouder dan veertien maanden, trekt genoeg
lijk de beweegbare dieren op het plankje
met wieletjes achter zich aan. Trouwens
het is ongelooflijk zooveel liefde als kinde
ren voor de dieren hebben, waarmede ze
spelen.
Kartonnen stapelblokken, waarmede een
toren wordt gebouwd geven de kleintjes
ook veel vermaak, vooral als de toren met
het noodige leven ineenstort.
Bromtollen met of zonder muziek, die de
grootere kinderen voor het kleintje opzet
ten, hebben ook zjjn belangstelling en met
de nog onbeholpen handjes tracht hjj tever
geefs de tol ook aan het draaien te krijgen.
Als de kinderen weer ouder zijn, drie,
vier, vijf jaar, dan brengt hun fantasie hun
tot allerlei denkbeeldige functies. Ziet hoe
de jongens zich verbeelden chauffeur te
zijn door op een hoogen stoel te gaan zit
ten en daarbij toeteren, dat hooren en zien
vergaat. en andere geliefde bezigheid is
trammetje te spelen, waarbij een aantal
stoelen achter elkaar gezet wordt en de
huisgenooten al3 passagiers moeten dienst
doen. Kinderen zijn in dergelijke spelen in
vollen ernst en beleven hun spel.
Schoolgaande kinderen gaan misschien
in den beginne met deze spelletjes nog
door, maar bewegen zich al gauw neer in
de werkelijkheid. Kleine meisjes t men
met haar winkel, haar keuken, haar wieg,
poppen enz. en zoowel kleine jongens als
meisjes spelen in de eerste leerjaren thuis
bijzonder graag „schooltje".
Een schoolbord, zoo'n echt op een ezel,
met krijt erbij doet de vreugde van het spel
in hooge mate vergrooten.
De winteravonden zpn bijzonder geschikt
om de kinderen meer rustige bezigheid te
geven, zooals plaatjes uitknippen en op
plakken, kleuren, verven, kralen rijgen,
bouwcartons uitknippen en opo.akken.
Wij behoeven niet zoo heel angstvallig te
vermijden om grootere kinderen met mes
jes, scharen en naalden te laten omgaan,
want al spoedig leeren zij het gebruik er
van. Het spreekt vanzelf, dat zulks in den
aanvang onder toezicht moet gebeuren.
Kinderen van zeven, acht jaar en ouder
vinden het heerlijk om als de „kleintjes"
naar bed zijn, met vader en moeder spelle
tjes te doen, Lotto, ganzenbord kwartetten,
vlooienspel en nog een menigte andere
spelletjes houden hen heerlijk bezig en uit
het spel leert men het wezen der kinderen
vaak kennen.
Zoo langzamerhand zijn onze baby's op
gegroeid tot grootere kinderen, die niet
meer altijd onder moeders vleugels blijven.
Andere vermaken en andere bezigheid
wordt gezocht. Vele jongens zoowel als
meisjes gaan zwemmen, tennissen, korfbal
e.d. sporten beoefenen, anderen voelen zich
aangetrokken tot de padvindersbeweging
en worden langzaam maar zeker opgevoed
om meer en meer in aanraking te komen
met het volle leven. De kinderen krijgen
een meer uitgesproken karakter en volgen
die liefhebberijen, waartoe zij zich aange
trokken gevoelen De herinnering aan de
kinderjaren, de gezelligheid, die het ouder
lijk huis hen gegeven heeft, de gezamen
lijke spelen met oudere broertjes en zusjes,
dat zijn kostbare gaven, die hen niet ont
nomen kunnen worden. Zeker zullen deze
ertoe bijdragen om hen met dankbare her
inneringen aan die jeugdjaren te doen den
ken.
van deze week.
Zondag.
Tomatensoep
Kalfslapjes, Andijvie
Aardappelen
Regenboog-vla
Maandag.
Runderrollade
Brustelsch lof
Aardappelen
Griesmeel sneeuw
Dinsdag.
Aardappelsoep
Haché
Roode kool
Aardappelen
Woensdag.
Klapstuk
Hutspot
Kleine puddinkjes
met jamsaus
Donderdag.
Karbonade
Knolraap.
(Lust ik heelemaal niet. Corr.)
Aardappelen
Ananassurprise
Vrijdag.
Mager erwtensoep.
Gabakken visch
Bieten en andijvie-sla
Aardappelen
Zaterdag.
Rookworst
Snijboonen
met witte boonen
Aardappelen
Regenboogvla.
1 liter melk, 80 gram custard-poeder
(vanille), 100 gram suiker, 20 gram boter,
1 eetlepel sterke koffie, eenige druppels
cochenille.
De melk brengen we aan den kook, los
sen er de suiker in op en voegen de custard-
poeder erbij, die met de achtergehouden
melk is aangemaakt, laten alles roerende
even doorkoken, nemen de pan van het
vuur, doen de boter bij de vla en kloppen
vervolgens zoolang, totdat de massa luch
tig is. Een derde deel wordt in een glazen
schaal gedaan, terwijl de rest in tweeën
gedeeld moet worden, bij de eene helft voe
gen we de koffie, bij de andere helft de
kleurstof. De koffievla wordt op de
custard gegoten en hierop komt de rose
vla. Het geheel ziet er aardig uit en we
kunnen hierbij nog eenige wafeltjes bij
presenteeren.
Griesmeelsneeuw.
1 liter water, 110 gram griesmeel, 125
gram suiker, 2 Klontjes, 3 citroenen.
De citroenen worden goed gewasschen
en de schil aan beide kanten afgeborsteld.'
Daarna wordt deze afgeraspt met de beide
klontjes suiker.
Vervolgens brengen we het water aan
den kook, lossen de suiker hierin op,
ook de klontjes en strooien, al roerende,
het ~riesmeel erin. Dan wordt de pan van
het vuur genomen (men lette er wel op dat
ze eerst nog 3 min. flink doorkookt), voe
gen er 't gezeefde citroensap bij en kloppen
de massa zoolang, tot ze zeer luchtig is
en een sneeuwachtig aanzien heeft gekre
gen. We dienen deze smakelijke toespijs op
in een glazen schaal of op kleine glazen
bordjes en strooien er desgewenscht ge
hakte noten over.
Aardappelsoep.
1 kg aardappelen, 1 liter water, liter
melk, 50 gram boter, 1 bos prei, 1 uitje,
25 gram bloem, zout, peper, gehakte peter
selie, 2 laurierbladen.
De aardappelen worden geschild en aan
plakken gesneden, die gekookt wórden met
1 liter water, zout, laurierblad, gesnipperde
ui en de melk. We laten de aardappelen
ongeveer een goed half uur doorkoken,
waarna ze goed zacht moeten zijn en door
de zeef gewreven worden. De prei wordt
zeer fijn gesneden of gehakt en gewasschen,
daarna in de boter gaar gesmoord (met
deksel op de pan), bloem er door mengen
en de gezeefde soep erbjj voegen. We laten
alles nog een kwartiertje doorkoken en
voegen er peper naar smaak bij en op het
allerlaatst de gehakte peterselie.
KLEINE PUDDINKJES
met jam-saus.
2 eieren, het gewicht hiervan aan boter,
bloem, en lichte bastersuiker, 1 dessert
lepel gehakte sucade, geraspte citroen
schil, 2 theelepels sago, aardbeien of fram
bozen, jam.
We kloppen de boter en de suiker zoo
lang, totdat we een roomachtige massa
hebben verkregen, waarbij één voor één de
eieren gevoegd worden en daarna lepels-
gewijze gezeefde bloem. Kleine cake-vorm
pjes of rechte kopjes worden ingevet en
voor driekwar' gevuld met dit mengsel,
daarna bedekt met beboterd papier, liefst
boterhampapier en in een platte pan of
braadslee geplaatst met kokend water.
Na ongeveer veertig minuten zijn de
puddinkjes gereed, worden op een platte
schaal geserveerd en overgoten met de
jamsaus, die gemaakt is van eenige eet
lepels jam, een weinig heet water en twee
theelepeltjes sago.
Ananas-surprise.
1 blikje ananas, liter melk, 2- eieren,
40 gram custardpoeder (vanille), 100 gram
suiker.
De ananas wordt op een zeef gelegd om
het overtollige vocht te laten wegvloeien,
(dit kan met citroensap voor een pudding
sausje gebruikt worden) en daarna aan
kleine stukjes gesneden worden. Vervolgens
brengen we 4 kopjes melk aan den kook
en wordt hierin vervolgens de helft der
suiker opgelost. De melk en eierdooiers
worden geklopt en met de custardpoeder
vermengd, hierbij wordt de kokende melk
gevoegd, waarna alles terug gaat in de
pan om nog even door te koken, waarbij
wij vooral met een houten lepel blijven roe
ren. In een vuurvast schoteltje wordt de
vla gedaan, hierop de fijn gesneden ananas
en vervolgens het eiwit, dat met de rest
van de suiker zéér stijf geklopt is. Het
schoteltje wordt nu een half uur of drie
kwartier in een niet té warmen oven ge
plaatst >m het eiwit-schuim croquant en
heel lichtbruin te krijgen. Warm of koud
opdienen.
Magere erwtensoep.
500 gram spliterwten, 1 bos prei, 1 bos
selderij, 50 gram boter, 2 liter water, zout.
De erwten worden herhaaldelijk goed
gewasschen en daarna opgezét met het:
water en zout, een uurtje zachtjes laten
koken, waama zjj fijn gestampt kunnen
worden. De prei en selderij worden héél -
fijn gehakt, of gesneden, op een zeef ge-
daan en onder stroomend water of »in een
teiltje water zoolang gewasschen, totdat
er geen zand meer in is, daarna bij de
erwten gedaan, waarna de soeo weer aan
den kook gebracht wordt.
Even voor het opdienen doen wc er de
boter (of margarine) bij.
Voor bieten en andjjviesla nemen we ge
kookte bieten, waarvan het huidje gemak
kelijk verwijderd wordt als ze even in
warm water hebben gelegen. De bieten
worden in blokjes gesneden en de andijvie
aan zeer dunne reepjes gesneden, de laatste
goed gewasschen. Eveneens wordt een-'-
zure appel in blokjes gesneden, een uitje
fijn gesnipperd, waama we de bieten,
andijvie, appel en het uitje vermengen met
peper, zout, olie en azijn. Alles wordt goed
door elkaar gemengd.
Tulband.
250 gram bloem, 20 gram gist, 100 gram
boter, 100 gram rozijnen, 50 gram kren-'
ten, 50 gram sucade, 50 gram geconftjte
kersjes of vruchtjes, 2 dl melk, mespunt
zout.
We maken een gistbeslag en zorgen vöor
een verwarmde kom of pan, waarin de
gezeefde bloem wordt gedaan, maken de
gist aan met 1 kopje lauwe melk, vormen-
in het midden een kuiltje, doen hierin de
gist en vermengen met een houten lepel
een deel van de omringende bloem met de
gist. We zetten de pan nu dichtgedekt op
een warme plaats, laten dé gist rijzen en
hervatten na 20 minuten het maken van j
't beslag, door de rest van de melk (lauw)
bij te voegen de week gemaakte boter,
suiker, zout en de eieren en maken hier
van, een gelijk beslag, waar de goed ge
wasschen en gedroogde rozijnen, krenten,
de gesnipperde sucade en de vruchtjes ook
doorgewerkt worden, waarna we het min-
stens een uur (dichtgedekt) laten rijzen.
Een tulbandvorm wordt nu ingevet en be
strooid met paneermeel, vooral de pijp moet
ook goed bestreken worden, daarna komt
het beslag erin, ook dit laten we hierin
nogmaals 20 minuten rijzen.
We plaatsen den vorm in den oven, waarna
we het gebak laten bakken, totdat het door
en door gaar is. We overtuigen ons hier
van door een breinaald in het gebak te
steken, die er dan droog uitgehaald moet
worden
Na het storten moet de tulband afkoelen
en wordt dik bestrooid met poedersuiker.
WIST DE HUISVROUW
dat aluminium pannen, die van binnen
donker geworden zijn, uitgekookt moeten
worden met water en tomaten of hetgeen
na het zeeven van de gekookte tomaten in
de zeef is achtergebleven;
vochtige doeken in de zon moeten dro
gen, liefst langzaam en dat men vetvlek
ken hieruit verwijderen kan met benzine;
omgekrulde bladen krijgt men weer in
orde door het papier aan de andere zijde
met een warm ijzer te persen.
BEVORDERT HET DRAGEN VAN
SHAWLS VERKOUDHEID?
Naarmate het kouder wordt ziet men de
menschen min of meer met dikke shawls
loopen. Velen verkeeren in de meening, dat
zij daardoor minder kans loopen, kou te
vatten en inderdaad bereiken zii veeleer
het tegendeel.
Evenals men de huid tegen de verschil
lende weersgesteldheden systematisch min
der gevoelig kan maken, is dit ook het
geval met den hals. Deze moet zich gewen
nen aan temperatuuswisselingen. hetgeen
men niet in de hand werkt door het. dragen
van dassen, doeken en shawls. Matrozen,
wier hals nimmer bedekt is, hebben in den
regel gezonde ademhalingsorganen.
He* is dan ook' zeer aan te bevelen
alleen het gelaat, den hals én de handc.
doch ook de borst dagelijks met koud water