Het Menu
'T JUTTFRTJE
Lichaamsverzorging
in den winter.
ZATERDAG 12 JANUARI 1935
PAG. 3
W aar wij onze kinderen zoo jong
mogelijk aan moeten gewennen.
Koud water, frissche lucht
en gymnastiek,
door
DR. A. VAN RIJN.
Elke moeder is verplicht, haar kinderen
reeds vroeg te leeren hun lichaam goed te
verzorgen. Ieder weet, dat tekortkomingen
in de jeugd begaan, later slechts heel moei
lijk z\jn goed te maken. Voor alles moeten
wij er voor zorgen, ons lichaam lenig te
houden. De gymnastiekuren op school zijn
niet altijd voldoende en het is noodzakelijk
eiken morgen bjj het opstaan wat gymna
stiek te beoefenen. Die paar minuten moe
ten we er beslist afnemen. Het is voor de
bloedcirculatie en de frischheid en veer
kracht van ons lichaam van het allergroot
ste belang deze morgenoefening niet na te
laten.
Bovendien moet men de kinderen reeds
jong de groote beteekenis van reinheid
voor ons lichaam en onze gezondheid bij
brengen. Vele kinderen baden en zwemmen
in den zomer met graagte, doch in den
winter zijn ze waterschuw, tenminste wan
neer ze zich 's morgens moeten wasschen.
Er zjjn kinderen genoeg, die, wanneer moe
der er niet streng het oog op houdt, maar
even de vingertoppen in het water steken,
hun handen afdrogen en dan met den hand
doek hun gezicht afwrijven. Als een kind
zich een paar dagen op die manier heeft
„gewasschen", kost het de grootste moeite,
om het weer tot behoorlijk wasschen te
krijgen. Als het eenigszins mogelijk is,
moet men de kinderen zich in een ver
warmd vertrek laten wasschen, opdat ze
rustig ongekleed kunnen staan, zonder het
koud te krijgen. Wie eenmaal aan een
koude afwassching gewend is. kan er met
meer buiten en voelt zich minder pr
als hij bij gebrek aan tijd of om welke re
den dan ook ook eens moet overslaan.
Men heeft dan het gevoel, of de huid niet
goed kan ademhalen.
Naast deze natuurlijke lichaamsverzor
ging moeten de kinderen er aan gewend
worden, dagelijks, ook bij slecht weer,, een
bepaalden tijd in de vrije buitenlucht te ver
toeven. Wij willen geen huismusschen van
onze kinderen maken en ze moeten jong
leeren begrijpen, dat het verblijf in de
frissche lucht een bron van gezondheid
voor hm is.
Behalve dat is het de taak der ouders,
op lichaamsgebreken bij het kind te letten,
die aanvankelijk misschien weinig te betee-
kenen hebben, doch het kind in zijn latere
leven ernstig nadeel kunnen berokkenen.
Hoe vaak ontmoet men bijv. niet overigens
aardige meisjes, doch wier gezicht door
scheefgegroeide tanden wordt ontsierd.
Toch was dit geheel te voorkomen geweest.
Zoodra men dan ook dezen onregelmatigen
groei van het gebit opmerkt, moet men
met het kind naar den tandarts gaan en
er al het noodige aan laten doen.
Hierbij moet men zelfs niet voor de uit
gaven terugschrikken, want men kan er
het kind menige onaangenaamheid mee be
sparen. Ook aanleg voor platvoeten en der
gelijke oogenschijnlijk weinig hinderlijke
afwijkingen, kunnen en moeten bestreden
worden. Reeds bij heel jonge kinderen zijn
deze bezwaren door toepassing van doel
matige voetgymnastiek uitstekend te ver
helpen.
Worden dergelijke gebreken daarentegen
verwaarloosd, dan zullen zij het kind in zijn
latere leven tot een ware kwelling worden,
die hen heel wat vreugde benemen kan.
Haar, nage'.3 en huid moeten eveneens in
den kindertijd worden verzorgd. Het haar
moet regelmatig goed geborsteld en zorg
vuldig gekamd worden, en eens in de 14
dagen met een goede shampoo worden ge-
wasschen. De nagels worden dagelijks ge
borsteld en gereinigd. Wanneer het kind
een onfrissche huid heeft, moet men goed
op het dieet letten. Veel fruit en groenten
kunnen dit onaangename euvel veelal ver
helpen. In de puberteitsjaren vertoont de
huid dikwijls hetzelfde verschijn-,1, doch
daarover behoeft men zich niet ongerust te
maken; dit verdwijnt zoodra de ontwikke
lingsperiode achter den rug is.
Veelvuldig lijden kinderen ook aan win
terhanden en -voeten. Daar dit niet alleen
zeer leelijk staat, maar bovendien ook pijn
lijk is, zal de moeder goed doen, hieraan
alle aandacht te wijden. Het beste is reeds
vroeg in het najaar handen en voeten van
kinderen, die aanleg hebben voor de kwaal
met wisselbaden te behandelen, d.w.z. vijf
minuten zóó heet water hand of voet het
verdragen kan, daarna weer vijf minuten
een nog heeter bad, enz.
Het beste is, deze wisselbaden 's avonds
voor het naar bed gaan te gebruiken en er
goed den tijd voor te nemen. Deze wissel
baden helpen beter dan zalven of andere
geneeswijzen en verdienen aanbeveling,
omdat ze voorbehoeden en dat is bij vele
ziekteverschijnselen nog altijd het aller
beste, wat men doen kan.
van deze week.
Zondag.
Groen tensoep).
Rosbief.
Spruiten.
Aardappelen.
Ananas Meringue.
Maandag.
Koud vleesch.
Andijvie.
Aardappelen.
Warme pudding met chocolade saus.
Dinsdag.
Klapstuk.
Hutspot.
Stekelvarkentje in appelsaus.
Woensdag.
Pikante lamsharten.
Savoye kool.
Aardappel-purée.
Havermoutpap.
Donderdag.
Zweedsch gehakt.
Knolraap.
Aardappelen.
Rijst met krenten.
Vrijdag.
Erwtensoep.
Aardappelsla.
Bieten en andijvie.
Sla.
Tutti frutti.
Zaterdag.
Zuurkool met witte boonen.
Aardappelen.
Spek.
Fruit.
Ananas Meringue.
10 schijven ananas (1 gr. blik), 1 klein
blik aardbeien, 4 eiwitten, 100 gr. fijne sui
ker (poeder).
De schijven ananas worden op een bak
blik gelegd en in het midden van elk een
lepel aardbeien, zonder het sap. 4 eiwitten
worden met de nelft vr.n de poedersuiker
zéér stijf geklopt, daarna wordt de rest bij
het eiwit ge-aan en nogmaals geklopt. Het
eiwit is stijf genoeg, indien het zich met een
mes gemakkelijk laat snijden. Men ver
deelt het daarna over de schijnven ananas
en wel zóó, dat de aardbeien geheel bedekt
zijn en een randje van de anar.as te zien
komt, daarna plaatst men het blik in een
niet warmen oven, waardoor de schuim
heel licht zal kleuren en croquant wordt,
hetgeen ongeveer een uur duurt.
Het gerecht wordt volkomen koud opge
diend.
Warme pudding met chocolade saus.
175 gr. bloem, Vb 1. melk,' 2 eieren, zout,
50 gr. suiker.
Saus. 1 theelepel bakpoeder, 30 gr. boter
en 40 gr. maizena, Va liter melk en water,
1 eetlepel poederchocolade, 75 gr. suiker.
We kloppen de melk, suiker en eieren
met elkander, zeven de bloem in een kom,
maken een .uiltje in het midden, voegen
een mesupnt zout bij en gieten telkens een
weinig van de vloeistof oij, terwijl we van
het midden uit het beslag aanmaken, aat
mooi gelijkmatig en glad moet zijn, en
overgoten wordt in een beboterde warme
puddingvorm, die we sluiten en een uur in
een pan met heet water laten koken
(zachtjes).
Hebben we geen speciale vorm voor
warme puddingen dan nemen we b.v. een
recht pannetje (hooikist) en sluiten dit
met een deksel af of we gebruiken een kom,
die we afsluiten met perkamentpapier. De
pudding is gaar, als ook het midden goed
stevig is. Intusschen maken we de saus door
suiker en chocolade en maizena dooreen te
mengen en aan te maken met een deel van
het water en de melk, overige melk koken
en roerende het papje bijvoegen, even laten
doorkoken. De pudding wordt gestort en de
saus er om heen gegoten.
Stekelvarkentjes in appelsaus,
1 kg zure bellefluers, 225 gr. witte sui
ker, 25 gr. amandelen, 2 kruidnagels, Vb 1.
water.
De appelen worden geschild en met de
appelboor steken we het klokhuis uit, daar
na snijden we één appel aan kleine stukjes
en koken deze met de halve liter water en
de gewasschen appelschilletjes totdat de
stukjes moes zijn. Alles wordt nu door de
zeef gegoten en het vocht in een andere
pan opgevangen, suiker hierin opgelost en
de appels gaargekookt. We moeten zorgen,
dat ze niet breken en ze na eenigen tijd met
twee lepels omscheppen, om den bovenkant
eveneens zacht te laten worden. Zijn ze
gaar, dan worden de appels voorzichtig in
een glazen schaal geschept en de suiker
stroop er omheen gegoten. De appels
worden rondom bestoken met kleine reepjes
gesneden geblancheerde amandelen. (Ste
kelvarkentjes).
De amandelen worden in heet water ge
broeid, 10 minuten, daarna met vinger en
duim het huidje verwijderd.
Pikante lamsharten met kool.
1 savoye kool, Vb beker broodkruim, 2
blokjes delfrite, 1 eetlepel gehakte peter
selie, 1 flinke .i, zout, peper, ei, 1 bouil
lonblokje, 1 lamshart per presoon, 100 gr.
mager pekelspek.
De broodkruimels, de aan kleine stusjes
gehakte delfrite, zout, peterselie en peper
en het geklopte ei worden warm gemaakt
(steeds roerende) en hierin wordèn de ge
wasschen lamsharten een kwartier ge
stoofd.
De buitenste bladeren worden van de
kool genomen, deze wordt aan reepen ge
sneden, die 10 minuten in zout water wor
den gekookt..
Het spek en de gesnipperde ui wordt 5
minuten gesmoord, daar de ui niet te bruin
mag worden. De kool wordt uit het water
geschept, gehakt en voor de helft in een pan
gedaan, hierop komen de lamsharten met
het spek en de andere ingrediënten, en ook
de ui, daarop de rest van de kool, een deel
van het kookwater en we laten nu alles te
zamen een goed uur stoven. De lamsharten
worden uit de kool gehaald, op een ver
warmde schotel gelegd en bedekt met een
sausje dat gemaakt is van water, dat we
van de kool afgieten, bloem en een bouil
lonblokje. De kool en de verschillende in
grediënten worden door elkaar geschept en
goed warm opgediend met aardappelpurée.
Zweedsch gehakt.
500 gr. gehakt, 1 ei, 2 dl melk, 1 eetlepel
zout, peper, 6 gekookte aardappelen, 2 eet
lepels gehakte uien, 125 gr. boter, paneer
meel.
De uien worden in een klein deel van
de boter gaar gesmoord; de aardappelen
met een vork zeer fijn gemaakt, daarna
kneden we gehakt, eierdooier, melk, aard
appelen, uien, peper en zout tot een samen
hangend geheel. Is het mengsel nie stevig
genoeg, dan strooien we er nog wat paneer
meel over en kneden dit aoor het genakt,
waarvan wij 10 h 12 kleine platte koekjes
maken, die eers in het paneermeel, daarna
in het met water geklopte eiwit en ten
slotte nogmaals met paneermeel gerold
worden en in een koekepan aan beide zijden
bruin en gaar gebakken worden.
Aardappelsla.
Aardappelen b.v. 1 kg worden in de
schil in kokend water en zout gekookt,
daarna gepeld en in plakken gesneden.
Verder hebben we een zeer fijn gehakte ui
noodig, een eetlepel peterselie (gehakt, drie
lepels azijn, 3 lepels slaolie, peper eu zout).
1 kopje heet water, waarin een bouillon
blokje is opgelost. We kloppen peper en
zout, bouillon, olie en azijn tot een sausje,
dat we over de aardappelplakken gieten,
hierbij ui en peterselie doen en alles om en
om scheppen, totdat alle ingrediënten goed
vermengd zijn. We laten de sla eenige uren
staan om de smaakjes goed in te laten
trekken.
Voor de bietenvla worden de bieten aan
blokjes gesneden, de andijvie zéér fijn ge
sneden, een appel en een ui eveneens aan
kleine stukjes gehakt en vermengd met
olie, azijn, peper en zout.
We kunnen hierover desverkiezende ook
nog augurkjes, selderij knol, of stukjes ha
ring mengen, alles natuurlijk zeer fijn
gehakt.
Zuurkool met aardappelen en witte boonen.
iy2 pond zuurkool, 1 Vb kg aardappelen,
2% ons witte boonen, 3 ons doorregen spek.
3 dl melk, zout, 2 blokjes delfrite.
Na het lezen van deze ingrediënten zult
ge misschien even vreemd opzien, deze
combinatie van zuurkool, witte boonen en-
melk. Hebt ge deze stamppot eenmaal klaar
genaakt, dan geloof ik niet, "at ge stam-
pot van zuurkool anders zult bereiden. Het
spek laten we machinaal snijden en nemen
vooral dooi regen spek of mager rookspek.
We beginnen 's morgens de witte boonen ce
weeken, waardoor ze spoediger gaar zijn
en koken ze 's middags gaar (ongeveer 2
uur) met weinig water, opdat we er niets
van weg behoeven te gooien. De zuurkool
wordt, als ze te zuur is, gewasschen en op
gezet met weinig water, daarna aan den
kook gebrac.-t en 1 iy2 uur op ee kieine
pit gaar gekookt. De aardappelen worden
geschild, aan stukken gesneden en gekookt
in een groote pan, waarbij de zuurkool en
de Witte boonen worden gevoegd en ten
slotte alles goed fijn gestampt. We mengen
door de stampot 2 a 3 kopjes melk, al naar
daarna de massa reeds vochtig is, laten al
daarna nog even doorstoven met de delf
rite en maken het naar smaak met zout
af.
Het eenmaal machinaal gesneden spek
wordt in een pan croquant gebakken en de
stamppot scheppen we op een groote, platte
schaal, geven er een mooie gelijke vorm aan
en gieten het speknat over het geheel,
waarna het uitgebakken spek op bovenkant
en tegen de rijkanten gelegd wordt. Deze
stamppot is voedzaam, smakelijk en daarbij
zeer billijk.
„Nu verwondert het mij toch, dat jij je
vrouw permissie gegeven hebt in dit cos-
tuum hier te veschijnen."
„Om je de waarheid te zeggen, ze kwam
hier als Roodkapje, maar koe kon ik ver
moeden, dat ze in de kleedkamer wat an
ders zou worden?"
Geboeid luisterden rechtbank en publiek
naar het meesterlijke pleidooi van den
grooten strafpleiter. Het was muisstil in
de zaal, toen de malre zijn stem peroratie
begon en met stemverheffing vroeg:
„En thans, mijne heeren, vraag ik u
waar kon de verdachte den gestolen ring
met de diamanten heoben verborgen? Niet
in zijn zakken de rechercheurs hebben
verklaard, dat daar niets te vinden was!
Niet in zijn schoen. ook dat staat vol
komen vast. Maar waar dan wel?"
De advocaat stopte. En plotseling klonk
in de gespannen stilte de stem des v r-
dachten
„Ik kan u helpen, meneer, ik deea
onder m'n hoed!"