Het Menu 'T JUTTFRTJE Lichaamsverzorging in den winter. ZATERDAG 12 JANUARI 1935 PAG. 3 W aar wij onze kinderen zoo jong mogelijk aan moeten gewennen. Koud water, frissche lucht en gymnastiek, door DR. A. VAN RIJN. Elke moeder is verplicht, haar kinderen reeds vroeg te leeren hun lichaam goed te verzorgen. Ieder weet, dat tekortkomingen in de jeugd begaan, later slechts heel moei lijk z\jn goed te maken. Voor alles moeten wij er voor zorgen, ons lichaam lenig te houden. De gymnastiekuren op school zijn niet altijd voldoende en het is noodzakelijk eiken morgen bjj het opstaan wat gymna stiek te beoefenen. Die paar minuten moe ten we er beslist afnemen. Het is voor de bloedcirculatie en de frischheid en veer kracht van ons lichaam van het allergroot ste belang deze morgenoefening niet na te laten. Bovendien moet men de kinderen reeds jong de groote beteekenis van reinheid voor ons lichaam en onze gezondheid bij brengen. Vele kinderen baden en zwemmen in den zomer met graagte, doch in den winter zijn ze waterschuw, tenminste wan neer ze zich 's morgens moeten wasschen. Er zjjn kinderen genoeg, die, wanneer moe der er niet streng het oog op houdt, maar even de vingertoppen in het water steken, hun handen afdrogen en dan met den hand doek hun gezicht afwrijven. Als een kind zich een paar dagen op die manier heeft „gewasschen", kost het de grootste moeite, om het weer tot behoorlijk wasschen te krijgen. Als het eenigszins mogelijk is, moet men de kinderen zich in een ver warmd vertrek laten wasschen, opdat ze rustig ongekleed kunnen staan, zonder het koud te krijgen. Wie eenmaal aan een koude afwassching gewend is. kan er met meer buiten en voelt zich minder pr als hij bij gebrek aan tijd of om welke re den dan ook ook eens moet overslaan. Men heeft dan het gevoel, of de huid niet goed kan ademhalen. Naast deze natuurlijke lichaamsverzor ging moeten de kinderen er aan gewend worden, dagelijks, ook bij slecht weer,, een bepaalden tijd in de vrije buitenlucht te ver toeven. Wij willen geen huismusschen van onze kinderen maken en ze moeten jong leeren begrijpen, dat het verblijf in de frissche lucht een bron van gezondheid voor hm is. Behalve dat is het de taak der ouders, op lichaamsgebreken bij het kind te letten, die aanvankelijk misschien weinig te betee- kenen hebben, doch het kind in zijn latere leven ernstig nadeel kunnen berokkenen. Hoe vaak ontmoet men bijv. niet overigens aardige meisjes, doch wier gezicht door scheefgegroeide tanden wordt ontsierd. Toch was dit geheel te voorkomen geweest. Zoodra men dan ook dezen onregelmatigen groei van het gebit opmerkt, moet men met het kind naar den tandarts gaan en er al het noodige aan laten doen. Hierbij moet men zelfs niet voor de uit gaven terugschrikken, want men kan er het kind menige onaangenaamheid mee be sparen. Ook aanleg voor platvoeten en der gelijke oogenschijnlijk weinig hinderlijke afwijkingen, kunnen en moeten bestreden worden. Reeds bij heel jonge kinderen zijn deze bezwaren door toepassing van doel matige voetgymnastiek uitstekend te ver helpen. Worden dergelijke gebreken daarentegen verwaarloosd, dan zullen zij het kind in zijn latere leven tot een ware kwelling worden, die hen heel wat vreugde benemen kan. Haar, nage'.3 en huid moeten eveneens in den kindertijd worden verzorgd. Het haar moet regelmatig goed geborsteld en zorg vuldig gekamd worden, en eens in de 14 dagen met een goede shampoo worden ge- wasschen. De nagels worden dagelijks ge borsteld en gereinigd. Wanneer het kind een onfrissche huid heeft, moet men goed op het dieet letten. Veel fruit en groenten kunnen dit onaangename euvel veelal ver helpen. In de puberteitsjaren vertoont de huid dikwijls hetzelfde verschijn-,1, doch daarover behoeft men zich niet ongerust te maken; dit verdwijnt zoodra de ontwikke lingsperiode achter den rug is. Veelvuldig lijden kinderen ook aan win terhanden en -voeten. Daar dit niet alleen zeer leelijk staat, maar bovendien ook pijn lijk is, zal de moeder goed doen, hieraan alle aandacht te wijden. Het beste is reeds vroeg in het najaar handen en voeten van kinderen, die aanleg hebben voor de kwaal met wisselbaden te behandelen, d.w.z. vijf minuten zóó heet water hand of voet het verdragen kan, daarna weer vijf minuten een nog heeter bad, enz. Het beste is, deze wisselbaden 's avonds voor het naar bed gaan te gebruiken en er goed den tijd voor te nemen. Deze wissel baden helpen beter dan zalven of andere geneeswijzen en verdienen aanbeveling, omdat ze voorbehoeden en dat is bij vele ziekteverschijnselen nog altijd het aller beste, wat men doen kan. van deze week. Zondag. Groen tensoep). Rosbief. Spruiten. Aardappelen. Ananas Meringue. Maandag. Koud vleesch. Andijvie. Aardappelen. Warme pudding met chocolade saus. Dinsdag. Klapstuk. Hutspot. Stekelvarkentje in appelsaus. Woensdag. Pikante lamsharten. Savoye kool. Aardappel-purée. Havermoutpap. Donderdag. Zweedsch gehakt. Knolraap. Aardappelen. Rijst met krenten. Vrijdag. Erwtensoep. Aardappelsla. Bieten en andijvie. Sla. Tutti frutti. Zaterdag. Zuurkool met witte boonen. Aardappelen. Spek. Fruit. Ananas Meringue. 10 schijven ananas (1 gr. blik), 1 klein blik aardbeien, 4 eiwitten, 100 gr. fijne sui ker (poeder). De schijven ananas worden op een bak blik gelegd en in het midden van elk een lepel aardbeien, zonder het sap. 4 eiwitten worden met de nelft vr.n de poedersuiker zéér stijf geklopt, daarna wordt de rest bij het eiwit ge-aan en nogmaals geklopt. Het eiwit is stijf genoeg, indien het zich met een mes gemakkelijk laat snijden. Men ver deelt het daarna over de schijnven ananas en wel zóó, dat de aardbeien geheel bedekt zijn en een randje van de anar.as te zien komt, daarna plaatst men het blik in een niet warmen oven, waardoor de schuim heel licht zal kleuren en croquant wordt, hetgeen ongeveer een uur duurt. Het gerecht wordt volkomen koud opge diend. Warme pudding met chocolade saus. 175 gr. bloem, Vb 1. melk,' 2 eieren, zout, 50 gr. suiker. Saus. 1 theelepel bakpoeder, 30 gr. boter en 40 gr. maizena, Va liter melk en water, 1 eetlepel poederchocolade, 75 gr. suiker. We kloppen de melk, suiker en eieren met elkander, zeven de bloem in een kom, maken een .uiltje in het midden, voegen een mesupnt zout bij en gieten telkens een weinig van de vloeistof oij, terwijl we van het midden uit het beslag aanmaken, aat mooi gelijkmatig en glad moet zijn, en overgoten wordt in een beboterde warme puddingvorm, die we sluiten en een uur in een pan met heet water laten koken (zachtjes). Hebben we geen speciale vorm voor warme puddingen dan nemen we b.v. een recht pannetje (hooikist) en sluiten dit met een deksel af of we gebruiken een kom, die we afsluiten met perkamentpapier. De pudding is gaar, als ook het midden goed stevig is. Intusschen maken we de saus door suiker en chocolade en maizena dooreen te mengen en aan te maken met een deel van het water en de melk, overige melk koken en roerende het papje bijvoegen, even laten doorkoken. De pudding wordt gestort en de saus er om heen gegoten. Stekelvarkentjes in appelsaus, 1 kg zure bellefluers, 225 gr. witte sui ker, 25 gr. amandelen, 2 kruidnagels, Vb 1. water. De appelen worden geschild en met de appelboor steken we het klokhuis uit, daar na snijden we één appel aan kleine stukjes en koken deze met de halve liter water en de gewasschen appelschilletjes totdat de stukjes moes zijn. Alles wordt nu door de zeef gegoten en het vocht in een andere pan opgevangen, suiker hierin opgelost en de appels gaargekookt. We moeten zorgen, dat ze niet breken en ze na eenigen tijd met twee lepels omscheppen, om den bovenkant eveneens zacht te laten worden. Zijn ze gaar, dan worden de appels voorzichtig in een glazen schaal geschept en de suiker stroop er omheen gegoten. De appels worden rondom bestoken met kleine reepjes gesneden geblancheerde amandelen. (Ste kelvarkentjes). De amandelen worden in heet water ge broeid, 10 minuten, daarna met vinger en duim het huidje verwijderd. Pikante lamsharten met kool. 1 savoye kool, Vb beker broodkruim, 2 blokjes delfrite, 1 eetlepel gehakte peter selie, 1 flinke .i, zout, peper, ei, 1 bouil lonblokje, 1 lamshart per presoon, 100 gr. mager pekelspek. De broodkruimels, de aan kleine stusjes gehakte delfrite, zout, peterselie en peper en het geklopte ei worden warm gemaakt (steeds roerende) en hierin wordèn de ge wasschen lamsharten een kwartier ge stoofd. De buitenste bladeren worden van de kool genomen, deze wordt aan reepen ge sneden, die 10 minuten in zout water wor den gekookt.. Het spek en de gesnipperde ui wordt 5 minuten gesmoord, daar de ui niet te bruin mag worden. De kool wordt uit het water geschept, gehakt en voor de helft in een pan gedaan, hierop komen de lamsharten met het spek en de andere ingrediënten, en ook de ui, daarop de rest van de kool, een deel van het kookwater en we laten nu alles te zamen een goed uur stoven. De lamsharten worden uit de kool gehaald, op een ver warmde schotel gelegd en bedekt met een sausje dat gemaakt is van water, dat we van de kool afgieten, bloem en een bouil lonblokje. De kool en de verschillende in grediënten worden door elkaar geschept en goed warm opgediend met aardappelpurée. Zweedsch gehakt. 500 gr. gehakt, 1 ei, 2 dl melk, 1 eetlepel zout, peper, 6 gekookte aardappelen, 2 eet lepels gehakte uien, 125 gr. boter, paneer meel. De uien worden in een klein deel van de boter gaar gesmoord; de aardappelen met een vork zeer fijn gemaakt, daarna kneden we gehakt, eierdooier, melk, aard appelen, uien, peper en zout tot een samen hangend geheel. Is het mengsel nie stevig genoeg, dan strooien we er nog wat paneer meel over en kneden dit aoor het genakt, waarvan wij 10 h 12 kleine platte koekjes maken, die eers in het paneermeel, daarna in het met water geklopte eiwit en ten slotte nogmaals met paneermeel gerold worden en in een koekepan aan beide zijden bruin en gaar gebakken worden. Aardappelsla. Aardappelen b.v. 1 kg worden in de schil in kokend water en zout gekookt, daarna gepeld en in plakken gesneden. Verder hebben we een zeer fijn gehakte ui noodig, een eetlepel peterselie (gehakt, drie lepels azijn, 3 lepels slaolie, peper eu zout). 1 kopje heet water, waarin een bouillon blokje is opgelost. We kloppen peper en zout, bouillon, olie en azijn tot een sausje, dat we over de aardappelplakken gieten, hierbij ui en peterselie doen en alles om en om scheppen, totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn. We laten de sla eenige uren staan om de smaakjes goed in te laten trekken. Voor de bietenvla worden de bieten aan blokjes gesneden, de andijvie zéér fijn ge sneden, een appel en een ui eveneens aan kleine stukjes gehakt en vermengd met olie, azijn, peper en zout. We kunnen hierover desverkiezende ook nog augurkjes, selderij knol, of stukjes ha ring mengen, alles natuurlijk zeer fijn gehakt. Zuurkool met aardappelen en witte boonen. iy2 pond zuurkool, 1 Vb kg aardappelen, 2% ons witte boonen, 3 ons doorregen spek. 3 dl melk, zout, 2 blokjes delfrite. Na het lezen van deze ingrediënten zult ge misschien even vreemd opzien, deze combinatie van zuurkool, witte boonen en- melk. Hebt ge deze stamppot eenmaal klaar genaakt, dan geloof ik niet, "at ge stam- pot van zuurkool anders zult bereiden. Het spek laten we machinaal snijden en nemen vooral dooi regen spek of mager rookspek. We beginnen 's morgens de witte boonen ce weeken, waardoor ze spoediger gaar zijn en koken ze 's middags gaar (ongeveer 2 uur) met weinig water, opdat we er niets van weg behoeven te gooien. De zuurkool wordt, als ze te zuur is, gewasschen en op gezet met weinig water, daarna aan den kook gebrac.-t en 1 iy2 uur op ee kieine pit gaar gekookt. De aardappelen worden geschild, aan stukken gesneden en gekookt in een groote pan, waarbij de zuurkool en de Witte boonen worden gevoegd en ten slotte alles goed fijn gestampt. We mengen door de stampot 2 a 3 kopjes melk, al naar daarna de massa reeds vochtig is, laten al daarna nog even doorstoven met de delf rite en maken het naar smaak met zout af. Het eenmaal machinaal gesneden spek wordt in een pan croquant gebakken en de stamppot scheppen we op een groote, platte schaal, geven er een mooie gelijke vorm aan en gieten het speknat over het geheel, waarna het uitgebakken spek op bovenkant en tegen de rijkanten gelegd wordt. Deze stamppot is voedzaam, smakelijk en daarbij zeer billijk. „Nu verwondert het mij toch, dat jij je vrouw permissie gegeven hebt in dit cos- tuum hier te veschijnen." „Om je de waarheid te zeggen, ze kwam hier als Roodkapje, maar koe kon ik ver moeden, dat ze in de kleedkamer wat an ders zou worden?" Geboeid luisterden rechtbank en publiek naar het meesterlijke pleidooi van den grooten strafpleiter. Het was muisstil in de zaal, toen de malre zijn stem peroratie begon en met stemverheffing vroeg: „En thans, mijne heeren, vraag ik u waar kon de verdachte den gestolen ring met de diamanten heoben verborgen? Niet in zijn zakken de rechercheurs hebben verklaard, dat daar niets te vinden was! Niet in zijn schoen. ook dat staat vol komen vast. Maar waar dan wel?" De advocaat stopte. En plotseling klonk in de gespannen stilte de stem des v r- dachten „Ik kan u helpen, meneer, ik deea onder m'n hoed!"

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 17