Tiet Menu
Overspannen Ouders.
T JUTTERTJE
ZATERDAG 9 FEBRUARI 1935
PAG 3
'i.'.xi
Nerveuse kinderen.
„Zorgt, dat de omgevirg van het
kind rustig is".
,;Mijn kind is zoo nerveus", herhaalde
lijk wordt deze klacht door moeders geuit.
Zeer zeker is dit met vele kinderen het
geval en het maakt hen overgevoelig, on
krachtige persoonlijkheid uitgroeien, het
rustig, zfl kunnen hun gedachten niet con-
centreeren, zijn humeurig en hebben nog
veel meer eigenschappen, waardoor de kin
deren zich ongelukkig gevoelen.
De modder vraagt zich af, hoe haar kind
zoo overprikkeld komt, doch denkt er in
den regel weinig aan, dat kinderen vaak
een beeld zijn van de omgeving waarin zij
leven.
Indien in een gezin voortdurende onrust
heerscht in welken vorm ook, kan het jon
ge, teere menschenleventje niet tot een
krachtige persoonlijkheid uitgroeien, het
wordt onrustig en onzeker.
Er zijn gezinnen te over, waar de kinde
ren niet anders zien, dan ouders, die elkan
der geregeld tegenspreken, waar geen on
derlinge harmonie heerscht; het kind is
hiervan de dupe, wordt nerveus, omdat het
geen richtsnoer heeft. Het gebod, dat vader
gegeven heeft, wordt door de moeder in
getrokken of verzacht, straffen worden ge
geven. doch niet uitgevoerd, dreigementen
en veel verbieden, zijn 'n het gezin een ge
woonte geworden; de kinderen weten niet,
waar zij zich aan te houden hebben. On
willekeurig neemt het kind de gedane op
dracht of het verbod niet serieus op, of zal
door dwingen zijn willetje weten door te
zetten.
Hoe vaak zijn kinderen niet getuige van
heftige tooneelen tusschen de ouders?
Ook minder ernstige dingen werken ver
keerd op het kinderleven in, zelfs auerlei
oogenschijnlijk kleine dingen. De eene dag
is het eten niet op tjjd klaar, dan weer zijn
er andere dingen, die verwikkelingen ge
ven, waardoor vader ontevreden is en
zwijgt, moeder schreit, of deze of gene
loopt boos door de kamer. Iemand slaai met
de deuren en het kind is getuige van deze
tafereelen, wordt angstig en kan dit alles
niet vatten.
Was niet een oogenblik geleden alles rus
tig in huis en zat hij niet prettig te spelen,
terwijl moeder zat te naaien? Waarom
werd vader zoo boos en huilde moeder?
Het jonge kind kijkt van den een naar
den ander, weet niet of hjj naar vader of
moeder zal gaan, en voelt zich doodonge
lukkig door de gedrukte atmosfeer.
Is het dan wonder, wanneer dergelijke
tooneelen zich afspelen in de omgeving van
het kind, dat de nervositeit van de ouders
op hem overgaat?
Instinctief zal het aanvoelen, dat de at
mosfeer als met electriciteit geladen is.
Telkens zal hij bang zijn voor de herha-
ling van nieuwe scènes, zelfs als hij zijn
ouders iets drukkers dan anders met elkaar
hoort spreken, hjj wordt angstig en senrikt
van alleongewone geluiden in zijn omge
ving.
Voor vele dezer kinderen is het een ze
gen, als de tjjd aanbreekt, dat zij naar de
school gaan, waardoor hun gedachten af
geleid worden.
Volkomen rustig wordt de gedachten-
sfeer voor deze kinderen echter niet, zoo
lang de verhoudingen in huis niet beter
worden.
Hfl zal zich moeilijk weten te concén-
treeren, krijgt aanmerkingen, omdat hij
niet oplet, fouten maakt en voelt zich dood
ongelukkig; zijn nerveuse aanleg maakt,
dat hij zich op zij gezet gevoelt, waardoor
hij in zichzelf gekeerd en veelal verlegen
wordt.
Is het kind iets ouder en krijgt huiswerk
mee van school, dan zal hij dit rustig moe
ten maken eu niet telkens door moe-eer dan
om dit, dan om dat er worden afgehaald.
Hij was in zijn werk, raakt er uit en zal
zijn gedachten daarna veel minder gemak
kelijk concentreeren, zal soms weer van
voren af aan moeten beginnen om er weer
in te komen.
In andere gevallen werkt de kleine be
huizing of bezuiniging met brandstoffen er
evenmin toe mede, om het kind en rustig
apart plaatsje te geven. Er is bi .ek waar
door hij niet rustig kan werken, het ge
sprek leidt hem af of wel de andere zus
jes en broertjes doen luidruchtige spelle
tjes in dezelfde kamer, misschien gaat ten
overvloede de radio nog, waardoor alle rust
verdwijnt. Het werken wli niet vlotten, het
geen hem onrustig en nerveus zal stem
men.
De ouders zullen er samen toe mede moe
ten werken, dat de omgeving van het kind
rustig is, wil hij zich ontwikkelen tot een
krachtige persoonlijkheid.
Onderlinge grieven en meeningsverschil-
len moeten zoo weinig mogelijk tot huise
lijke comlicten leiden. Beide ouders moe
ten tot zichzelf weten in te keeren als zij
beginnen aan te voelen, dat er geen inner
lijke harmonie bestaat en zich afvragen,
wat zij moeten doen om hun levenshouding
te veranderen. Het kind, beider kind mag
niet het gevoel hebben, dat vader en moe
der vijandig tegenover elkander staan,
want zulks zal zeker niet nalaten physiek
en psychisch een slechte werking op hem
uit te oefenen.
Orde en rust zijn noodig om het kind
tot een geestelijk, krachtig mensch te doen
opgroeien, terwijl een regelende dagver-
deeling waaraan streng de hand wordt ge
houden, eveneens noodig is.
Kinderen moeten niet aan familiefeesten
of andere genoegens boven hun leeftijd
deelnemen, het gevolg hiervan is, dat zij
laat naar bed gaan en slecht slapen.
Laat het kind de ontspanning hebben, die
bij zijn leeftijd past, en is het noodig dat de
ouders zich hiervoor opofferingen getroos
ten, zich genoegens of uitgaan moeten ont
zeggen, dan is dit een gebiedende eisch in
het belang van het welzijn van net kind.
Waarachtige ouders, die hun plichten
tegenover het kind beseffen, zullen deze
niet als een' druk gevoelen, doch zullen ze
liefdevol volbrengen.
van deze week.
Zondag.
Kerrysoep
Kalfslapjes
Snijboonen
Aardappelen
Appelcrème
Maandag.
Kaasschotel
Brusselsch lof
Aardappelen met gesm. boter
Dinsdag.
Runderlappen
Roode kool
Aardappelen
Havermout met pruimen
Woensdag.
Linzensoep
Gehakt
Andijvie
Aardappelen
Donderdag.
Runderlappen
Spruitjes
Aardappelen.
Wentelteefjes met toffeesaus.
Vrijdag.
Pikante havermoutkoekjes
(in plaats van visch of vleesch).
Groene kool.
Aardappelpuree.
Appel.
Zaterdag.
Knackworst of gebakken spek.
Stamppot van zuurkool, witte
boonen en aardappelen.
Sinaasappel
Ommelet.
Appelcrème.
kg appelen, 1 water, 125 gram sui
ker, sap van fa citroen, 12 bladen witte
gelatine, 2 dl. room, tikje zout.
De gelatine wordt in ruim koud water
gedurende 10 min. geweekt. We schillen de
appelen heel dun, snijden ze in kleine
partjes, verwijderen de klokhuizen en zet
ten ze op met 1 water, koken ze tot moes
en wrijven ze daarna door een paardenharen
zeef. We maken de puree weer warm, doen
er het citroensap bij en lossen er eerst de
suiker en daarna de goed uitgeknepen ge
latine in op, laten de massa volkomen koud
worden en roeren van tijd tot tijd om te
voorkomen, dat de gelatine zakt. Zien we,
dat het geheel dik begin*" te worden, dan
kloppen we de room met een tikje zout stijf
en mengen deze door de appelpuree heen.
doen de massa tenslottte in een glazen
schaal, die we nog minstens 6 uur op een
koude plaats wegzetten.
Presenteeren met biscuit of wafeltjes.
Havermout met pruimen,
1 1 melk, 1 vol kopje havermout (vlug-
kokende), 1 eetlepel Custardpoeder, 100 gr.
suiker, tikje zout, 350 gr pruimen.
De pruimen worden gewasschen en met
weinig water geweekt, af en toe omge-
schud, zoodat ze door en door zacht wor
den. We laten ze minstens 24 uur weeken
en halen daarna de pitten eruit, zonder ze
te beschadigen. Is er nog weekwater over,
dan nemen we wat minder melk en vullen
het water met de melk aan tot 1 liter, die
we aan den kook brengen met een tikje
zout, strooien er de vlug kokende haver
mout in, laten ze 57 min. neel zachtjes
koken en roeren er daarna de aangemaakte
Custardpoeder door. De havermoutpap
krijgt hierdoor een fijne smaak en aroma,
de suiker, liefst lichte barterd, wordt er
doorgeroerd, evenals de geweekte pruimen.
Kaasgerechten.
Kaas is een uitstekend voedingsmiddel
en daarbij niet duur als we denken aan de
groots voedingswaarde. Gecombineerd met
eieren en andere ingrediënten kunnen we
er in de eerste plaats gerechten van ma
ken, die vleesch vervangen, doch tevens
zijn zij uitstekend geschikt om als extraat
je aan de koffietafel te worden gegeven.
Kaas- en bananen-reepjes.
3 sneetjes oud bruin brood, 3 bananen,
ongeveer 50 gram kaas, 1 eetlepel geraspte
kaas.
De sneetjes bruin brood worden bebo
terd, daarna aan reepjes gesneden, even
breed als de banaan. De reepjes worden be
legd met kaas en een plak in de lengte
gesneden banaan, die bestrooid wordt met
geraspte kaas.
Zeer smakelijk ook bij de middagthee.
Eieren en kaas.
200 gr kaas, 4 versche eieren, 50 gr boter
of margarine, 1 klein kopje fijn brood
kruim, peper en zout, klontjes boter.
Als we een stuk kaas over hebben,
waarvan we moeilijk meer afsnijden, ras
pen we dit en bewaren het in een afgeslo
ten jampot.
We vetten een vuurvast schoteltje met
boter in en strooien er de helft van de
kaas in, hierop komen één voor een de
eieren, die we op den rand van een kopje
hebben stukgemaakt, bestrooien met peper
en zout, bedekken met de rest vap de kaas
en de zeer fijne broodkruim (of paneer
meel) en klontjes boter, daarna 15 20
min. in een tamelijk heeten oven plaatsen.
Warm opdienen.
Linzensoep.
iVz ons linzen, 1% 1 water, 2 uien,
bosje selderij, 1 eetlepel gehakte peter
selie, 1 eetlepel bloem, 1 kopje melk, peper,
zout, 30 gr. margarine.
We weeken de gewasschen linzen daags
te voren in 1% 1 water en zetten ze den
volgenden dag op met gewasschen en ge
eneden selderij en de schoongemaakte ge
snipperde ui en laten dit samen gedurende
anderhalf uur koken, totdat de linzen gaar
zQn. We paatsen een zeef op een pan, gie
ten hier in de linzen, de uien en de selderij
en wrjjven dat door de zeef, voegen het
kooknat erbij, dat aangevuld moet worden
met water tot 1% L In de eerste pan smel
ten wjjde boter, vermengen deze met den
vollen eetlepel bloem en gieten langzaam
roerende het vocht bij, dat met de nuree is
vermengd, laten de soep een minuut of vijf
doorkoken, nemen de - pan van het vuur
en roeren de melk en het zout naar smaak
bij.
We presenteeren bij deze soep reepjes
toast of dobbelsteentjes gebakken brood.
VOOR 'T VROUWELIJK SCHOON!
door
GUUS BETLEM Jr.
Courantenbericht: In Engeland
werd in het afgeloopen jaar
1934 ruim 800 km lippenstift
gefabriceerd.
Ruim achthonderd kilometer,
Dat is vast geen kleinigheid,
Ruim achthonderd kilometer,
Uitgesmeerd in één jaar tijd.
Lippenstift, in slechts één jaar,
Dat is Amsterdam het Haagje
Veertien malen aan elkaar.
Dat is, goed dus uitgerekend,
Tien uur sporen achtereen......
(d'Uitvinder van 't lippenrood is
wèl eenvrouwenphenomeen!)
Groote mondjes werden kleine.
Kleine mondjes werden groot,
Scheeeve lipjes, werden rechte.....?
Alle lipjes werdenrood
En niet enkel die der vrouwen.
Maar ook die van menig man,
Zij het slechts een vage „weerschijn"
(Maar, nietwaar, dat kómt ervan!)
Ruim achthonderd kilometer,
Wat een afstand, wat een 'end,
Als U denkt, vijf centimeter
Kost al zestig, tachtig cent......
Ruim achthonderd kilometer,
't Wil me maar niet uit m'n kop,
En die aten dus de vrouwen,
Doodgemoedereerd maar op..,...
Dat was, als 't één stift zou wezen,
Holland in het rond misschien
Stel je voor, dan zou ik waarlijk
't Mondje wel eens willen zien..'...?
Maar, stel U gerust, gij lezers,
Want de waarheid heeft geleerd.
Dat het op millioenen mondjes
Dik of dun werd uitgesmeerd!
Waarmee wordt bewezen, dat de
Vrouw zich ginds den mond niet snoert,
Maar integendeel (op) 't mondje
Nogal danig wordt.geroerd!!
Wentelteefjes met toffeesaus- - -
10 sneetjes oud (casino) brood, ktor
melk, 1 ei, kaneel, boter voor de saus, ruim
twee ons donkere kandijsuiker, ruim twee
ons lichte huishoudstroop, d.i. ongeveer 1
kopje, 100 gr boter of margarine.
We kloppen de melk met het ei en de
fijne kaneel en snijden het casinobrood in
10 of meer sneedjes, die we een voor een
in de melk dompelen, daarna op elkander
stapelen en een half uurtje wegzetten om
de "vloeistof goed in te laten trekken. We
smelten boter in de koekepan en bakken
het brood aan beide kanten goudbruin,
leggen de wentelteefjes naast elkaar op
een platte schaal en bedekken ze met een.
saus, waarvoor we de boter smelten, hierbij
de stroop voegen en in dit mengsel de
donkere kandijsuiker oplossen.
Goed warm opdienen.
Fikante havermoutkoekjes
(In plaats van vleesch.)
125 gram havermout, 3 eieren, 1 d! melk
peper, zout, kerry, 2 blokjes Delfrite, 1 ui,
peterselie, 50 gram margarine,
We kloppen twee eieren met 1 dl (is een
klein kopje) melk, voegen er het zout en
de peper bij en laten dit mengsel een uurtje
weeken. Het derde ei wordt hard gekookt,
en daarna aan kleine stukjes gehakt, even
als de peterselie. De ui wordt schoon ge
maakt en zeer fijn gesnipperd, daarna met
de helft van de boter gaar gesmoord, doch
niet bruin gebakken. Uien, gehakt ei,
peterselie en kerry worden bjj de aange
mengde havermout gedaan. We maken de
delfrite in de koekepan goed warm en bak
ken van de geweekte havermout en andere
ingrediënten kleine koekjes, die aan weers
kanten mooi bruin moeten worden. We
bakken ze op een niet te fel vuur, omdat ze
anders niet gaar worden van binnen en leg
gen ze tenslotte op een verwarmde schaaL
De overgebleven DeUrite wordt goed ver
warmd, de boter erbij gevoegd, alles even
gebruind en met een scheutje water ver
mengd over de koekjes gegoten.
Sinaasappelommele t
4 eieren, 4 eetlepels suiker, 1 aeHepe!
bloem, tikje zout, 4 eetlepels sinaasappel
sap en geraspte schil, 30 gr. boter, wat
poedersuiker.
We kloppen de eieren met de g-_ z
totdat we een lichte schuimige massa
ben verkregen en alle suikerkorreltjea njn