Tiet Menu Overspannen Ouders. T JUTTERTJE ZATERDAG 9 FEBRUARI 1935 PAG 3 'i.'.xi Nerveuse kinderen. „Zorgt, dat de omgevirg van het kind rustig is". ,;Mijn kind is zoo nerveus", herhaalde lijk wordt deze klacht door moeders geuit. Zeer zeker is dit met vele kinderen het geval en het maakt hen overgevoelig, on krachtige persoonlijkheid uitgroeien, het rustig, zfl kunnen hun gedachten niet con- centreeren, zijn humeurig en hebben nog veel meer eigenschappen, waardoor de kin deren zich ongelukkig gevoelen. De modder vraagt zich af, hoe haar kind zoo overprikkeld komt, doch denkt er in den regel weinig aan, dat kinderen vaak een beeld zijn van de omgeving waarin zij leven. Indien in een gezin voortdurende onrust heerscht in welken vorm ook, kan het jon ge, teere menschenleventje niet tot een krachtige persoonlijkheid uitgroeien, het wordt onrustig en onzeker. Er zijn gezinnen te over, waar de kinde ren niet anders zien, dan ouders, die elkan der geregeld tegenspreken, waar geen on derlinge harmonie heerscht; het kind is hiervan de dupe, wordt nerveus, omdat het geen richtsnoer heeft. Het gebod, dat vader gegeven heeft, wordt door de moeder in getrokken of verzacht, straffen worden ge geven. doch niet uitgevoerd, dreigementen en veel verbieden, zijn 'n het gezin een ge woonte geworden; de kinderen weten niet, waar zij zich aan te houden hebben. On willekeurig neemt het kind de gedane op dracht of het verbod niet serieus op, of zal door dwingen zijn willetje weten door te zetten. Hoe vaak zijn kinderen niet getuige van heftige tooneelen tusschen de ouders? Ook minder ernstige dingen werken ver keerd op het kinderleven in, zelfs auerlei oogenschijnlijk kleine dingen. De eene dag is het eten niet op tjjd klaar, dan weer zijn er andere dingen, die verwikkelingen ge ven, waardoor vader ontevreden is en zwijgt, moeder schreit, of deze of gene loopt boos door de kamer. Iemand slaai met de deuren en het kind is getuige van deze tafereelen, wordt angstig en kan dit alles niet vatten. Was niet een oogenblik geleden alles rus tig in huis en zat hij niet prettig te spelen, terwijl moeder zat te naaien? Waarom werd vader zoo boos en huilde moeder? Het jonge kind kijkt van den een naar den ander, weet niet of hjj naar vader of moeder zal gaan, en voelt zich doodonge lukkig door de gedrukte atmosfeer. Is het dan wonder, wanneer dergelijke tooneelen zich afspelen in de omgeving van het kind, dat de nervositeit van de ouders op hem overgaat? Instinctief zal het aanvoelen, dat de at mosfeer als met electriciteit geladen is. Telkens zal hij bang zijn voor de herha- ling van nieuwe scènes, zelfs als hij zijn ouders iets drukkers dan anders met elkaar hoort spreken, hjj wordt angstig en senrikt van alleongewone geluiden in zijn omge ving. Voor vele dezer kinderen is het een ze gen, als de tjjd aanbreekt, dat zij naar de school gaan, waardoor hun gedachten af geleid worden. Volkomen rustig wordt de gedachten- sfeer voor deze kinderen echter niet, zoo lang de verhoudingen in huis niet beter worden. Hfl zal zich moeilijk weten te concén- treeren, krijgt aanmerkingen, omdat hij niet oplet, fouten maakt en voelt zich dood ongelukkig; zijn nerveuse aanleg maakt, dat hij zich op zij gezet gevoelt, waardoor hij in zichzelf gekeerd en veelal verlegen wordt. Is het kind iets ouder en krijgt huiswerk mee van school, dan zal hij dit rustig moe ten maken eu niet telkens door moe-eer dan om dit, dan om dat er worden afgehaald. Hij was in zijn werk, raakt er uit en zal zijn gedachten daarna veel minder gemak kelijk concentreeren, zal soms weer van voren af aan moeten beginnen om er weer in te komen. In andere gevallen werkt de kleine be huizing of bezuiniging met brandstoffen er evenmin toe mede, om het kind en rustig apart plaatsje te geven. Er is bi .ek waar door hij niet rustig kan werken, het ge sprek leidt hem af of wel de andere zus jes en broertjes doen luidruchtige spelle tjes in dezelfde kamer, misschien gaat ten overvloede de radio nog, waardoor alle rust verdwijnt. Het werken wli niet vlotten, het geen hem onrustig en nerveus zal stem men. De ouders zullen er samen toe mede moe ten werken, dat de omgeving van het kind rustig is, wil hij zich ontwikkelen tot een krachtige persoonlijkheid. Onderlinge grieven en meeningsverschil- len moeten zoo weinig mogelijk tot huise lijke comlicten leiden. Beide ouders moe ten tot zichzelf weten in te keeren als zij beginnen aan te voelen, dat er geen inner lijke harmonie bestaat en zich afvragen, wat zij moeten doen om hun levenshouding te veranderen. Het kind, beider kind mag niet het gevoel hebben, dat vader en moe der vijandig tegenover elkander staan, want zulks zal zeker niet nalaten physiek en psychisch een slechte werking op hem uit te oefenen. Orde en rust zijn noodig om het kind tot een geestelijk, krachtig mensch te doen opgroeien, terwijl een regelende dagver- deeling waaraan streng de hand wordt ge houden, eveneens noodig is. Kinderen moeten niet aan familiefeesten of andere genoegens boven hun leeftijd deelnemen, het gevolg hiervan is, dat zij laat naar bed gaan en slecht slapen. Laat het kind de ontspanning hebben, die bij zijn leeftijd past, en is het noodig dat de ouders zich hiervoor opofferingen getroos ten, zich genoegens of uitgaan moeten ont zeggen, dan is dit een gebiedende eisch in het belang van het welzijn van net kind. Waarachtige ouders, die hun plichten tegenover het kind beseffen, zullen deze niet als een' druk gevoelen, doch zullen ze liefdevol volbrengen. van deze week. Zondag. Kerrysoep Kalfslapjes Snijboonen Aardappelen Appelcrème Maandag. Kaasschotel Brusselsch lof Aardappelen met gesm. boter Dinsdag. Runderlappen Roode kool Aardappelen Havermout met pruimen Woensdag. Linzensoep Gehakt Andijvie Aardappelen Donderdag. Runderlappen Spruitjes Aardappelen. Wentelteefjes met toffeesaus. Vrijdag. Pikante havermoutkoekjes (in plaats van visch of vleesch). Groene kool. Aardappelpuree. Appel. Zaterdag. Knackworst of gebakken spek. Stamppot van zuurkool, witte boonen en aardappelen. Sinaasappel Ommelet. Appelcrème. kg appelen, 1 water, 125 gram sui ker, sap van fa citroen, 12 bladen witte gelatine, 2 dl. room, tikje zout. De gelatine wordt in ruim koud water gedurende 10 min. geweekt. We schillen de appelen heel dun, snijden ze in kleine partjes, verwijderen de klokhuizen en zet ten ze op met 1 water, koken ze tot moes en wrijven ze daarna door een paardenharen zeef. We maken de puree weer warm, doen er het citroensap bij en lossen er eerst de suiker en daarna de goed uitgeknepen ge latine in op, laten de massa volkomen koud worden en roeren van tijd tot tijd om te voorkomen, dat de gelatine zakt. Zien we, dat het geheel dik begin*" te worden, dan kloppen we de room met een tikje zout stijf en mengen deze door de appelpuree heen. doen de massa tenslottte in een glazen schaal, die we nog minstens 6 uur op een koude plaats wegzetten. Presenteeren met biscuit of wafeltjes. Havermout met pruimen, 1 1 melk, 1 vol kopje havermout (vlug- kokende), 1 eetlepel Custardpoeder, 100 gr. suiker, tikje zout, 350 gr pruimen. De pruimen worden gewasschen en met weinig water geweekt, af en toe omge- schud, zoodat ze door en door zacht wor den. We laten ze minstens 24 uur weeken en halen daarna de pitten eruit, zonder ze te beschadigen. Is er nog weekwater over, dan nemen we wat minder melk en vullen het water met de melk aan tot 1 liter, die we aan den kook brengen met een tikje zout, strooien er de vlug kokende haver mout in, laten ze 57 min. neel zachtjes koken en roeren er daarna de aangemaakte Custardpoeder door. De havermoutpap krijgt hierdoor een fijne smaak en aroma, de suiker, liefst lichte barterd, wordt er doorgeroerd, evenals de geweekte pruimen. Kaasgerechten. Kaas is een uitstekend voedingsmiddel en daarbij niet duur als we denken aan de groots voedingswaarde. Gecombineerd met eieren en andere ingrediënten kunnen we er in de eerste plaats gerechten van ma ken, die vleesch vervangen, doch tevens zijn zij uitstekend geschikt om als extraat je aan de koffietafel te worden gegeven. Kaas- en bananen-reepjes. 3 sneetjes oud bruin brood, 3 bananen, ongeveer 50 gram kaas, 1 eetlepel geraspte kaas. De sneetjes bruin brood worden bebo terd, daarna aan reepjes gesneden, even breed als de banaan. De reepjes worden be legd met kaas en een plak in de lengte gesneden banaan, die bestrooid wordt met geraspte kaas. Zeer smakelijk ook bij de middagthee. Eieren en kaas. 200 gr kaas, 4 versche eieren, 50 gr boter of margarine, 1 klein kopje fijn brood kruim, peper en zout, klontjes boter. Als we een stuk kaas over hebben, waarvan we moeilijk meer afsnijden, ras pen we dit en bewaren het in een afgeslo ten jampot. We vetten een vuurvast schoteltje met boter in en strooien er de helft van de kaas in, hierop komen één voor een de eieren, die we op den rand van een kopje hebben stukgemaakt, bestrooien met peper en zout, bedekken met de rest vap de kaas en de zeer fijne broodkruim (of paneer meel) en klontjes boter, daarna 15 20 min. in een tamelijk heeten oven plaatsen. Warm opdienen. Linzensoep. iVz ons linzen, 1% 1 water, 2 uien, bosje selderij, 1 eetlepel gehakte peter selie, 1 eetlepel bloem, 1 kopje melk, peper, zout, 30 gr. margarine. We weeken de gewasschen linzen daags te voren in 1% 1 water en zetten ze den volgenden dag op met gewasschen en ge eneden selderij en de schoongemaakte ge snipperde ui en laten dit samen gedurende anderhalf uur koken, totdat de linzen gaar zQn. We paatsen een zeef op een pan, gie ten hier in de linzen, de uien en de selderij en wrjjven dat door de zeef, voegen het kooknat erbij, dat aangevuld moet worden met water tot 1% L In de eerste pan smel ten wjjde boter, vermengen deze met den vollen eetlepel bloem en gieten langzaam roerende het vocht bij, dat met de nuree is vermengd, laten de soep een minuut of vijf doorkoken, nemen de - pan van het vuur en roeren de melk en het zout naar smaak bij. We presenteeren bij deze soep reepjes toast of dobbelsteentjes gebakken brood. VOOR 'T VROUWELIJK SCHOON! door GUUS BETLEM Jr. Courantenbericht: In Engeland werd in het afgeloopen jaar 1934 ruim 800 km lippenstift gefabriceerd. Ruim achthonderd kilometer, Dat is vast geen kleinigheid, Ruim achthonderd kilometer, Uitgesmeerd in één jaar tijd. Lippenstift, in slechts één jaar, Dat is Amsterdam het Haagje Veertien malen aan elkaar. Dat is, goed dus uitgerekend, Tien uur sporen achtereen...... (d'Uitvinder van 't lippenrood is wèl eenvrouwenphenomeen!) Groote mondjes werden kleine. Kleine mondjes werden groot, Scheeeve lipjes, werden rechte.....? Alle lipjes werdenrood En niet enkel die der vrouwen. Maar ook die van menig man, Zij het slechts een vage „weerschijn" (Maar, nietwaar, dat kómt ervan!) Ruim achthonderd kilometer, Wat een afstand, wat een 'end, Als U denkt, vijf centimeter Kost al zestig, tachtig cent...... Ruim achthonderd kilometer, 't Wil me maar niet uit m'n kop, En die aten dus de vrouwen, Doodgemoedereerd maar op..,... Dat was, als 't één stift zou wezen, Holland in het rond misschien Stel je voor, dan zou ik waarlijk 't Mondje wel eens willen zien..'...? Maar, stel U gerust, gij lezers, Want de waarheid heeft geleerd. Dat het op millioenen mondjes Dik of dun werd uitgesmeerd! Waarmee wordt bewezen, dat de Vrouw zich ginds den mond niet snoert, Maar integendeel (op) 't mondje Nogal danig wordt.geroerd!! Wentelteefjes met toffeesaus- - - 10 sneetjes oud (casino) brood, ktor melk, 1 ei, kaneel, boter voor de saus, ruim twee ons donkere kandijsuiker, ruim twee ons lichte huishoudstroop, d.i. ongeveer 1 kopje, 100 gr boter of margarine. We kloppen de melk met het ei en de fijne kaneel en snijden het casinobrood in 10 of meer sneedjes, die we een voor een in de melk dompelen, daarna op elkander stapelen en een half uurtje wegzetten om de "vloeistof goed in te laten trekken. We smelten boter in de koekepan en bakken het brood aan beide kanten goudbruin, leggen de wentelteefjes naast elkaar op een platte schaal en bedekken ze met een. saus, waarvoor we de boter smelten, hierbij de stroop voegen en in dit mengsel de donkere kandijsuiker oplossen. Goed warm opdienen. Fikante havermoutkoekjes (In plaats van vleesch.) 125 gram havermout, 3 eieren, 1 d! melk peper, zout, kerry, 2 blokjes Delfrite, 1 ui, peterselie, 50 gram margarine, We kloppen twee eieren met 1 dl (is een klein kopje) melk, voegen er het zout en de peper bij en laten dit mengsel een uurtje weeken. Het derde ei wordt hard gekookt, en daarna aan kleine stukjes gehakt, even als de peterselie. De ui wordt schoon ge maakt en zeer fijn gesnipperd, daarna met de helft van de boter gaar gesmoord, doch niet bruin gebakken. Uien, gehakt ei, peterselie en kerry worden bjj de aange mengde havermout gedaan. We maken de delfrite in de koekepan goed warm en bak ken van de geweekte havermout en andere ingrediënten kleine koekjes, die aan weers kanten mooi bruin moeten worden. We bakken ze op een niet te fel vuur, omdat ze anders niet gaar worden van binnen en leg gen ze tenslotte op een verwarmde schaaL De overgebleven DeUrite wordt goed ver warmd, de boter erbij gevoegd, alles even gebruind en met een scheutje water ver mengd over de koekjes gegoten. Sinaasappelommele t 4 eieren, 4 eetlepels suiker, 1 aeHepe! bloem, tikje zout, 4 eetlepels sinaasappel sap en geraspte schil, 30 gr. boter, wat poedersuiker. We kloppen de eieren met de g-_ z totdat we een lichte schuimige massa ben verkregen en alle suikerkorreltjea njn

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 11