Het Menu
ZYTERDAG 16 FEBRUARI 193*
PAG 5
Aank we: ken van plichts
gevoel bij het kind.
Orde en regelmaat
door
Mevr. G. C. Meijer Schwencke.
Orde en regelmaat in denken en werken
zijn twee belangrijke factoren, die niet al
leen volwassenen, doch ook kinderen veel
onaangename ervaringen besparen.
Beide eigenschapen moeten van de pril
ste jeugd af worden aangekweekt; het
kind zal zich dan op lateren leeftijd veel
gemakkelijker weten aan te passen.
Reeds de zuigeling moet op vasten tijd
gewasschen, gebaad en gevoed worden en
zal hierdoor leeren, dat het zich moet
schikken.
Wordt hieraan niet streng de hand ge
houden en het kindje als het huilt opge
nomen of de voeding op onregelmatige
wijze toegediend, dan weet de kleine al
spoedig zijn willetje door te zetten, door
op onbarmhartige wijze te gaan huilen.
Een kind, dat op tijd alles krijgt, wat het
noodig heeft en niet huilt omdat het pijn
of op een andere wijze inderdaad hinder
heeft van een en ander, mag de moeder
gerust laten huilen.
Voelt de kleine, dat niet aan zijn wen-
schen tegemoet wordt gekomen, dan zal
hij zich met enkele verdrietige snikjes wel
leeren schikken en rustig zijn tijd afwach
ten, als... moeder maar weet door te zet
ten. Met eenige ervaring weet zij den aard
van het huilen wel te onderscheiden.
Wat ouder geworden moet het kind zich
aan kleine plichten leeren gewennen en op
tweejarigen leeftijd kan hg- al leeren zijn
eigen speelgoed op te ruimen; in den aan
vang natuurlijk geholpen door moeder of
door oudere zusjes en broertjes.
Een plank, waarop alles netjes wordt
neergelegd of een kistje in een hoek van
de kamer dienen als bergplaats en al spoe
dig moet dit een taak zijn, die het kind
alléén vervult, zonder hu'p van anderen-
Het leert zich al spoedig aanpassen aan
allerlei kleine plichten, waardoor het hem
op lateren leeftijd niet zwaar valt, moei
lijke opdrachten uit te voeren.
Het leven stelt vaak harde eischen,
waaraan niemand zich kan onttrekken en
naarmate een mensch in zijn jeugdjaren
meer ontzien is, zal hij zich ouder gewor
den bij den minsten tegenslag terneergé»
slagen gevoelen.
Al te groote toegevendheid bij de op
voeding van de jeugd, is veelal een gevolg
van gemakzucht.
Wij moeders beklagen ons zoo vaak, dat
onze kinderen zoo weinig bereid zijn een
of ander in of buitenshuis voor ons uit
te voeren, maar hebben wij hen vanaf hun
eerste jeugdjaren hieraan wel gewend?
Hebben wij hen wel geleerd om de op
gelegde taak inderdaad te volvoeren, of...
hebben wij hen dezen uit handen genomen,
omdat wij het beter of vlugger zelf kondfen
doen?...
Het kind, dat naar spel en makkers ver
langt, vindt het al gauw goed als hij een
of ander niet behoeft te doen en holt
weg...
Een vaste hand is noodig om leiding te
geven en den juisten weg aan te wijzen.
Wat eenmaal is opgedragen moet worden
uitgevoerd en mag zonder grondige rede
nen niet worden ingetrokken.
Orde en regelmaat moeten betracht wor
den, zoowel bij het spelen als werken
en naarmate het kind ouder wordt zal de
taak, die hem opgedragen wordt, ook
meer omvatten.
Zooals wij zeiden, moet een normaal ge
zond kind op tweejarigen leeftijd reeds
weten, dat zijn speelgoed opgeborgen moet
worden. Spelenderwijze kan hij, iets ouder
geworden zijnde, langzamerhand leeren zich
uit te kleeden en daarbij de kleertjes op
gevouwen op een stoel leggen.
Een goedkeurend woord doet wonderen
en zonder dwang zal hij het langzamerhand
vanzelfsprekend vinden, dat alles wat hij
doet, netjes gedaan moet worden, omdat
moeder anders niet tevreden is.
Al deze schijnbaar kleine dingen moet
met veel liefde en geduld worden aange
leerd, terwijl aan oudere kinderen een
vaste taak opgelegd moet worden.
Zoowel jongens als meisjes moeten zelfs
hun bed afhalen, schoenen poet'/ n, kopjes
wasschen en afdrogen, boodschs "'en doen,
tafel dekken en andere werkjes.
Al deze dingen vragen niet veel van hun
tijd en maken het een huisvrouw zooveel
gemakkelijker.
Wij behoeven hiérbij trouwens niet
angstvallig te vragen: „Wat is jongens-
en wat is meisjeswerk?" De kinderen
moeten allen leeren aanpakken, desnoods
worden de werkzaamheden afwisselend
uitgevoerd.
Als wfl, moeders, er de hand aan houden
en daarbij verlangen, dat alle opgedragen
werk ordelijk en goed wordt uitgevoerd,
dan leeren wfl hen al vroeg plichten ver
vullen.
Het woord „plicht" zal voor hen in la
tere jaren geen drukkende last beteekenen.
Het groote gevoel van plichtsbetrachting
zal het kind, eenmaal volwassen man of
vrouw, sterker doen staan in het leven,
waardoor hij tevens beter aan alle levens-
stormen hethoofd zal kunnen bieden.
Dankbaar zal hij terug zien op de leiding
zijner jeugd en vol vertrouwen de toekomst
tegemoet gaan, ook al dreigt zijn levens
schip wel eens tegen gevaarlijke rotsen te
pletter te slaan, zal hij met vaste hand
de klippen weten te omzeilen, om in vei
lige haven te landen.
van deze week.
Zondag.
Vermicellisoep.
Kalfsgehakt.
Doperwten.
Aardappelen.
Bananen-vla.
Maandag.
Haché.
Bieten.
Aardappelen
Appelrijst.
Dinsdag.
Kaasbroodjes,
Varkenslapjes.
Knolraap.
Aardappelen.
Woensdag,
Gemarineerde runderlapjes.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
Beschuit met bessensap.
Donderdag
Mager pekelspek.
Stamppot van uien.
Aardappelen en
Rij si-
Vrü dag.
Tomatensoep.
Warme gevulde eieren met kaassaus.
Spaghetti.
Andijvie-sla.
Zaterdag.
Gebakken spek.
Capucijners.
Aardappelen.
Sinaasappelen.
bananen-vla.
6 bananen, 1 klein cakeje of eenige bit
terkoekjes of schuimpjes, 2 eetlepels fram-
bozenjam, 2 eetlepels gehakte okkernoten,
enkele geconfijte kersjes, Va liter melk,
35 gram vanille custardpoeder, 50 gram
suiker, klontje boter, 1 dl room.
We schillen de bananaen en maken ze
met een vork fijn, kloppen ze daarna tot
een gelijke massa, voegen hierbij de ge
hakte noten, de jam en de fijngekruimel-
de cake, bitterkoekjes of schuimpjes, al
naar gelang we hebben, mengen alles door
een en doen de massa in een glazen schaal.
We brengen de melk aan de kook, doch
houden een kopje achter, om de custard
poeder mee aan te maken. Bij de heete
melk voegen we eerst de suiker, daarna
het custardpapje en laten de massa roe
rende even doorkoken, nemen de pan van
het vuur, voegen het klontje boter bij en
kloppen zoolang tot alles afgekoeld en
luchtig is, gieten het daarna over de
grondlaag. Als het volkomen koud is
wordt de room met 'n tikje zout stijf
geklopt en op de vla gespoten, hier en
daar leggen we een geconfijt kersje als
garneering.
APPELRIJST.
1 liter melk, 200 gram rijst, 30 gram
boter, 100 gram suiker, 2 eieren, 750 gram
moesappelen, 50 gram suiker, kaneel, zout.
We wasschen de rijst, liefst een goede
kwaliteit, waarvan de mooie groote kor
rels niet stuk mogen koken. De melk
wordt gekookt, zout en rijst toegevoegd
en op een kleine pit of asbestplaatje gaar
gekookt. Is de rijst gaar, dan worden de
suiker, de geklopte eierdooiers en tenslotte
het stijfgeklopte eiwit er mede vermengd,
waarna alles nog even aan de kook ge
bracht wordt. De appels worden geschild,
in vieren gesneden, van de klokhuizen
ontdaan, met zeer weinig water tot moes
gekookt, en vermengd met 50 gram of een
half theekopje suiker en kaneel.
De moes wordt door de rijst gemengd
en daarna brengen we de massa over in
een glazen schotel, naar verkiezing be
strooid met suiker en kaneel.
KAASBROODJES.
10 k 12 sneetjes oud brood zonder korst,
1 ei, Va liter melk, peper, 5 7 plakken
kaas, 1 ei, paneermeel, geraspte kaas,
delf rite.
Het ei wordt met peper en zout geklopt
en vermengd met de melk, daarna worden
de sneetjes brood in de melk onder ge
dompeld en op een bord gestapeld. De
melk moet het brood niet al te week
maken en nadat het brood een uur
geweekt heeft, worden twee sneedjes
brood op elkander gelegd met een plak
kaas er tusschen, daarna in tweeën ge
sneden, zoodat we kleinere stukjes krij
gen. Het ei wordt geklopt met 1 a 2 lepels
water, de dubbele stukjes brood gepaneerd
met ei en paneermeel en aan beide zijden
in ruim boter of delfrite goudbruin ge
bakken.
Opdienen op een schotel, waarop een
papieren vingerdoekje is gelegd en netjes
naast en over elkaar stapelen, terwijl de
rand gegarneerd wordt met halve schijf
jes citroen en tot waaiertjes gesneden
augurkjes. Desgewenscht worden de
broodjes na het bakken bestrooid met ge
raspte kaas.
Vooral goed warm opdienen.
BESCHUIT MET BESSEXSAF,
10 kleine ronde beschuitjes, Va flesch
bessensap, 3 theekopjes water, 100 gram
lichte basterdsuiker, stukje kaneel, 35
gram maizena of sago (dat is ongeveer
3 eetlepels, afgestreken).
De bessensap en het water worden aan
de kook gebracht met het stukje pijp
kaneel, dat even mee moet trekken, de
basterdsuiker erin opgelost en in de heete
vloeistof dompelen we de beschuitjes even
onder, scheppen ze met een schuimspaan
uit en leggen ze op een glazen schaal. De
kaneel wordt uit de bessensap gehaald,
deze weer aan de kook gebracht en ver
mengd met de aangemaakte sago of mai
zena.
Willen we een extra garneering aanbren-
afkoelen en gieten de tamelijk dikke saus
over de beschuiten.
Wilen we een extra garneering aanbren
gen, dan kloppen we 1 dl room stijf met
wat fijne suiker en spuiten op de koude
vla roosjes van slagroom.
STAMPPOT VAX UIEX, AARD-
APPELEX EX RIJST.
De uien worden ontdaan van de buiten
ste huidjes en in een teiltje met water in
vieren of achten gesneden, daarna gewas
schen en in een pan gedaan met het ge
wasschen pekelspek in het midden en
slechts even bedekt met water, waarna
over het geheel de goed gewasschen rijst
gestrooid wordt, aan de kook brengen en
het vuur daarna zoozeer temperen, dat het
slechts zachtjes blijft koken. We moeten
vooral zorgen, dat er na het gaar zijn niet
veel water in de pan is, doch het zooveel
mogelijk laten verkoken. We zetten het
gerecht liever met zoo weinig mogelijk
water op en gieten zoo noodig wat bij. De
aardappelen worden met zout gaar ge
kookt, gestampt en vermengd met twee
kopjes melk, zoodat we een pureeachtige
massa verkrijgen. Het spek wordt uit de
uien gehaald (mocht er nog vocht op
zjjn, dan wordt dit in de juskom gedaan)
en deze met de aardappelen vermengd,
peper en eventueel nog zout naar smaak.
Het spek aan plakken gesneden opdienen
met aan weerszijden sneetjes roggebrood.
WARME GEVULDE EIEREX MET
KAASSAUS. SPHAGHETTI.
6 of 8 hardgekookte eieren, ruim 50
gram boter, 1 eetlepel gehakte peterselie,
peper en zout.
De eieren worden hard gekookt, daarna
door midden gesneden (in de lengte) en
de eierbakjes in heet water gehouden. Het
eigeel wordt fijn gewreven, vermengd met
peper, zout en peterselie, waarna dit
mengsel bij de inmiddels gesmolten boter
gevoegd en daarmede roerende vermengd
wordt. De eierbakjes worden uit het water
gehaald, gedroogd en gevuld met de eier-
massa, op den schotel geplaatst b.v. op d<s
pan met aardappelen om warm te blijven,
daarna overgoten met een saus, die men
maken kan van: liter melk, 45 gram
bloem, 40 gram boter, 75 gram parma-
zaansche kaas, peper en zout en een klein
zeer fijn gesnipperd uitje.
De boter wordt gesmolten en hierin
laten we het fijn gesnipperde uitje gaar
stoven, voegen de bloem bij, die we met
de boter vermengen en met kleine scheut
jes gieten we de melk bij, steeds roerende
om te voorkomen, dat er klontjes in de
saus komen, peper en zout naar smaak,
eenige minuten door laten koken en ten
slotte als de saus gaar is roeren we de
kaas er door. De Spaghetti wordt in ruim
kokend water en zout in ongeveer 25 min.
gaar gekookt, dan doen we ze op een
vergiet om het overtollige water weg te
laten vloeien en overgieten ze nog even
met kokend water.
GEKRUIDE HA VERMOUTKOEKJES.
175 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder,
zout, 75 gram boter, 125 gram suiker, 75
gram havermout, 75 gram rozijnen. 1
theelepel gemalen kruidnagels, 2 eetlepels
fijne kaneel, mespunt gemberpoeder,, 50
gram gehakte okkernoten, 3 eieren, 3 eet
lepels melk.
Deze gekruide havermoutkoekjes zjo
alleen smakelijk, doch ook voedzaam, dus
uitstekend geschikt om steeds een trom
meltje bj de hand te hebben, We roeren
boter en suiker tot een roomachtig ge
heel in een verwarmde kom, voegen een
voor een de eieren bij, zout en de haver
mout. De bloem en bakpoeder of het
zelfrijzend bakmeel, dat we eveneens kun
nen gebruiken, wordt met de kruiden ge
zeefd en lepelsgewjze met de melk bj de
overige ingrediënten gevoegd, evenals de
gehakte okkernoten en het stijfgeklopte
eiwit. Een bakblik wordt ingevet en met
een theelepeltje leggen we op kleine af
standen deeg, waarna we de koekjes
15 minuten in een middelmatig warmen
oven laten bakken, daarna met een mes
van het blik nemen en af laten koelen
WANXEER TROUWEN?
Begrooting van uitgaven is gewensefet.
Ja, die geldkwestie is een zeer moeilijke
taak, die heel wat onaangenaamheden kan
geven en vele jonge menschen, noodge
dwongen, weerhoudt om te trouwen.
De economische ontreddering en de
chaos waarin wij leven, zjn de oorzaak
van groote werkeloosheid en vermindering
van het inkomen, zoodat verloofden veel
langer moeten wachten, dan oorspronke
lijk de bedoeling was om hun trouwplannen
te volvoeren.. Noodig zal zjn, dat de
eischen, die vroeger als normaal golden,
zeer verminderd worden, en dat de ver»
loofdep. slechts op zeer bescheiden voet
hun huweljk inzetten Jonge menschen,
die van elkander houden, suilen zeker
gaarne offers grengen, vooral als zj al
lang hebben moeten wachten met trouwen,
doch één ding is van het grootste belang,
nl. dat zij rekening houden met de wer
kelijkheid en een begrooting maken van
de vasten posten, als huur, belasting, ver
warming, gas, licht, voeding, kleeding, on
voorziene uitgaven e.a.
Een verdeeling voor deze posten bg een
inkomen van f 150.— per maand aan te
geven is absuluut onmogeljk. daar dit
niet alleen zal afhangen van de plaatseljke
verhoudingen, doch zeker ook van de be
treffende personen, daar ieders eischen in
dit opzicht versehilend zjn.
Wil men echter niet a! te zeer -m.