Het Menu ZYTERDAG 16 FEBRUARI 193* PAG 5 Aank we: ken van plichts gevoel bij het kind. Orde en regelmaat door Mevr. G. C. Meijer Schwencke. Orde en regelmaat in denken en werken zijn twee belangrijke factoren, die niet al leen volwassenen, doch ook kinderen veel onaangename ervaringen besparen. Beide eigenschapen moeten van de pril ste jeugd af worden aangekweekt; het kind zal zich dan op lateren leeftijd veel gemakkelijker weten aan te passen. Reeds de zuigeling moet op vasten tijd gewasschen, gebaad en gevoed worden en zal hierdoor leeren, dat het zich moet schikken. Wordt hieraan niet streng de hand ge houden en het kindje als het huilt opge nomen of de voeding op onregelmatige wijze toegediend, dan weet de kleine al spoedig zijn willetje door te zetten, door op onbarmhartige wijze te gaan huilen. Een kind, dat op tijd alles krijgt, wat het noodig heeft en niet huilt omdat het pijn of op een andere wijze inderdaad hinder heeft van een en ander, mag de moeder gerust laten huilen. Voelt de kleine, dat niet aan zijn wen- schen tegemoet wordt gekomen, dan zal hij zich met enkele verdrietige snikjes wel leeren schikken en rustig zijn tijd afwach ten, als... moeder maar weet door te zet ten. Met eenige ervaring weet zij den aard van het huilen wel te onderscheiden. Wat ouder geworden moet het kind zich aan kleine plichten leeren gewennen en op tweejarigen leeftijd kan hg- al leeren zijn eigen speelgoed op te ruimen; in den aan vang natuurlijk geholpen door moeder of door oudere zusjes en broertjes. Een plank, waarop alles netjes wordt neergelegd of een kistje in een hoek van de kamer dienen als bergplaats en al spoe dig moet dit een taak zijn, die het kind alléén vervult, zonder hu'p van anderen- Het leert zich al spoedig aanpassen aan allerlei kleine plichten, waardoor het hem op lateren leeftijd niet zwaar valt, moei lijke opdrachten uit te voeren. Het leven stelt vaak harde eischen, waaraan niemand zich kan onttrekken en naarmate een mensch in zijn jeugdjaren meer ontzien is, zal hij zich ouder gewor den bij den minsten tegenslag terneergé» slagen gevoelen. Al te groote toegevendheid bij de op voeding van de jeugd, is veelal een gevolg van gemakzucht. Wij moeders beklagen ons zoo vaak, dat onze kinderen zoo weinig bereid zijn een of ander in of buitenshuis voor ons uit te voeren, maar hebben wij hen vanaf hun eerste jeugdjaren hieraan wel gewend? Hebben wij hen wel geleerd om de op gelegde taak inderdaad te volvoeren, of... hebben wij hen dezen uit handen genomen, omdat wij het beter of vlugger zelf kondfen doen?... Het kind, dat naar spel en makkers ver langt, vindt het al gauw goed als hij een of ander niet behoeft te doen en holt weg... Een vaste hand is noodig om leiding te geven en den juisten weg aan te wijzen. Wat eenmaal is opgedragen moet worden uitgevoerd en mag zonder grondige rede nen niet worden ingetrokken. Orde en regelmaat moeten betracht wor den, zoowel bij het spelen als werken en naarmate het kind ouder wordt zal de taak, die hem opgedragen wordt, ook meer omvatten. Zooals wij zeiden, moet een normaal ge zond kind op tweejarigen leeftijd reeds weten, dat zijn speelgoed opgeborgen moet worden. Spelenderwijze kan hij, iets ouder geworden zijnde, langzamerhand leeren zich uit te kleeden en daarbij de kleertjes op gevouwen op een stoel leggen. Een goedkeurend woord doet wonderen en zonder dwang zal hij het langzamerhand vanzelfsprekend vinden, dat alles wat hij doet, netjes gedaan moet worden, omdat moeder anders niet tevreden is. Al deze schijnbaar kleine dingen moet met veel liefde en geduld worden aange leerd, terwijl aan oudere kinderen een vaste taak opgelegd moet worden. Zoowel jongens als meisjes moeten zelfs hun bed afhalen, schoenen poet'/ n, kopjes wasschen en afdrogen, boodschs "'en doen, tafel dekken en andere werkjes. Al deze dingen vragen niet veel van hun tijd en maken het een huisvrouw zooveel gemakkelijker. Wij behoeven hiérbij trouwens niet angstvallig te vragen: „Wat is jongens- en wat is meisjeswerk?" De kinderen moeten allen leeren aanpakken, desnoods worden de werkzaamheden afwisselend uitgevoerd. Als wfl, moeders, er de hand aan houden en daarbij verlangen, dat alle opgedragen werk ordelijk en goed wordt uitgevoerd, dan leeren wfl hen al vroeg plichten ver vullen. Het woord „plicht" zal voor hen in la tere jaren geen drukkende last beteekenen. Het groote gevoel van plichtsbetrachting zal het kind, eenmaal volwassen man of vrouw, sterker doen staan in het leven, waardoor hij tevens beter aan alle levens- stormen hethoofd zal kunnen bieden. Dankbaar zal hij terug zien op de leiding zijner jeugd en vol vertrouwen de toekomst tegemoet gaan, ook al dreigt zijn levens schip wel eens tegen gevaarlijke rotsen te pletter te slaan, zal hij met vaste hand de klippen weten te omzeilen, om in vei lige haven te landen. van deze week. Zondag. Vermicellisoep. Kalfsgehakt. Doperwten. Aardappelen. Bananen-vla. Maandag. Haché. Bieten. Aardappelen Appelrijst. Dinsdag. Kaasbroodjes, Varkenslapjes. Knolraap. Aardappelen. Woensdag, Gemarineerde runderlapjes. Gestoofde prei. Aardappelen. Beschuit met bessensap. Donderdag Mager pekelspek. Stamppot van uien. Aardappelen en Rij si- Vrü dag. Tomatensoep. Warme gevulde eieren met kaassaus. Spaghetti. Andijvie-sla. Zaterdag. Gebakken spek. Capucijners. Aardappelen. Sinaasappelen. bananen-vla. 6 bananen, 1 klein cakeje of eenige bit terkoekjes of schuimpjes, 2 eetlepels fram- bozenjam, 2 eetlepels gehakte okkernoten, enkele geconfijte kersjes, Va liter melk, 35 gram vanille custardpoeder, 50 gram suiker, klontje boter, 1 dl room. We schillen de bananaen en maken ze met een vork fijn, kloppen ze daarna tot een gelijke massa, voegen hierbij de ge hakte noten, de jam en de fijngekruimel- de cake, bitterkoekjes of schuimpjes, al naar gelang we hebben, mengen alles door een en doen de massa in een glazen schaal. We brengen de melk aan de kook, doch houden een kopje achter, om de custard poeder mee aan te maken. Bij de heete melk voegen we eerst de suiker, daarna het custardpapje en laten de massa roe rende even doorkoken, nemen de pan van het vuur, voegen het klontje boter bij en kloppen zoolang tot alles afgekoeld en luchtig is, gieten het daarna over de grondlaag. Als het volkomen koud is wordt de room met 'n tikje zout stijf geklopt en op de vla gespoten, hier en daar leggen we een geconfijt kersje als garneering. APPELRIJST. 1 liter melk, 200 gram rijst, 30 gram boter, 100 gram suiker, 2 eieren, 750 gram moesappelen, 50 gram suiker, kaneel, zout. We wasschen de rijst, liefst een goede kwaliteit, waarvan de mooie groote kor rels niet stuk mogen koken. De melk wordt gekookt, zout en rijst toegevoegd en op een kleine pit of asbestplaatje gaar gekookt. Is de rijst gaar, dan worden de suiker, de geklopte eierdooiers en tenslotte het stijfgeklopte eiwit er mede vermengd, waarna alles nog even aan de kook ge bracht wordt. De appels worden geschild, in vieren gesneden, van de klokhuizen ontdaan, met zeer weinig water tot moes gekookt, en vermengd met 50 gram of een half theekopje suiker en kaneel. De moes wordt door de rijst gemengd en daarna brengen we de massa over in een glazen schotel, naar verkiezing be strooid met suiker en kaneel. KAASBROODJES. 10 k 12 sneetjes oud brood zonder korst, 1 ei, Va liter melk, peper, 5 7 plakken kaas, 1 ei, paneermeel, geraspte kaas, delf rite. Het ei wordt met peper en zout geklopt en vermengd met de melk, daarna worden de sneetjes brood in de melk onder ge dompeld en op een bord gestapeld. De melk moet het brood niet al te week maken en nadat het brood een uur geweekt heeft, worden twee sneedjes brood op elkander gelegd met een plak kaas er tusschen, daarna in tweeën ge sneden, zoodat we kleinere stukjes krij gen. Het ei wordt geklopt met 1 a 2 lepels water, de dubbele stukjes brood gepaneerd met ei en paneermeel en aan beide zijden in ruim boter of delfrite goudbruin ge bakken. Opdienen op een schotel, waarop een papieren vingerdoekje is gelegd en netjes naast en over elkaar stapelen, terwijl de rand gegarneerd wordt met halve schijf jes citroen en tot waaiertjes gesneden augurkjes. Desgewenscht worden de broodjes na het bakken bestrooid met ge raspte kaas. Vooral goed warm opdienen. BESCHUIT MET BESSEXSAF, 10 kleine ronde beschuitjes, Va flesch bessensap, 3 theekopjes water, 100 gram lichte basterdsuiker, stukje kaneel, 35 gram maizena of sago (dat is ongeveer 3 eetlepels, afgestreken). De bessensap en het water worden aan de kook gebracht met het stukje pijp kaneel, dat even mee moet trekken, de basterdsuiker erin opgelost en in de heete vloeistof dompelen we de beschuitjes even onder, scheppen ze met een schuimspaan uit en leggen ze op een glazen schaal. De kaneel wordt uit de bessensap gehaald, deze weer aan de kook gebracht en ver mengd met de aangemaakte sago of mai zena. Willen we een extra garneering aanbren- afkoelen en gieten de tamelijk dikke saus over de beschuiten. Wilen we een extra garneering aanbren gen, dan kloppen we 1 dl room stijf met wat fijne suiker en spuiten op de koude vla roosjes van slagroom. STAMPPOT VAX UIEX, AARD- APPELEX EX RIJST. De uien worden ontdaan van de buiten ste huidjes en in een teiltje met water in vieren of achten gesneden, daarna gewas schen en in een pan gedaan met het ge wasschen pekelspek in het midden en slechts even bedekt met water, waarna over het geheel de goed gewasschen rijst gestrooid wordt, aan de kook brengen en het vuur daarna zoozeer temperen, dat het slechts zachtjes blijft koken. We moeten vooral zorgen, dat er na het gaar zijn niet veel water in de pan is, doch het zooveel mogelijk laten verkoken. We zetten het gerecht liever met zoo weinig mogelijk water op en gieten zoo noodig wat bij. De aardappelen worden met zout gaar ge kookt, gestampt en vermengd met twee kopjes melk, zoodat we een pureeachtige massa verkrijgen. Het spek wordt uit de uien gehaald (mocht er nog vocht op zjjn, dan wordt dit in de juskom gedaan) en deze met de aardappelen vermengd, peper en eventueel nog zout naar smaak. Het spek aan plakken gesneden opdienen met aan weerszijden sneetjes roggebrood. WARME GEVULDE EIEREX MET KAASSAUS. SPHAGHETTI. 6 of 8 hardgekookte eieren, ruim 50 gram boter, 1 eetlepel gehakte peterselie, peper en zout. De eieren worden hard gekookt, daarna door midden gesneden (in de lengte) en de eierbakjes in heet water gehouden. Het eigeel wordt fijn gewreven, vermengd met peper, zout en peterselie, waarna dit mengsel bij de inmiddels gesmolten boter gevoegd en daarmede roerende vermengd wordt. De eierbakjes worden uit het water gehaald, gedroogd en gevuld met de eier- massa, op den schotel geplaatst b.v. op d<s pan met aardappelen om warm te blijven, daarna overgoten met een saus, die men maken kan van: liter melk, 45 gram bloem, 40 gram boter, 75 gram parma- zaansche kaas, peper en zout en een klein zeer fijn gesnipperd uitje. De boter wordt gesmolten en hierin laten we het fijn gesnipperde uitje gaar stoven, voegen de bloem bij, die we met de boter vermengen en met kleine scheut jes gieten we de melk bij, steeds roerende om te voorkomen, dat er klontjes in de saus komen, peper en zout naar smaak, eenige minuten door laten koken en ten slotte als de saus gaar is roeren we de kaas er door. De Spaghetti wordt in ruim kokend water en zout in ongeveer 25 min. gaar gekookt, dan doen we ze op een vergiet om het overtollige water weg te laten vloeien en overgieten ze nog even met kokend water. GEKRUIDE HA VERMOUTKOEKJES. 175 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, zout, 75 gram boter, 125 gram suiker, 75 gram havermout, 75 gram rozijnen. 1 theelepel gemalen kruidnagels, 2 eetlepels fijne kaneel, mespunt gemberpoeder,, 50 gram gehakte okkernoten, 3 eieren, 3 eet lepels melk. Deze gekruide havermoutkoekjes zjo alleen smakelijk, doch ook voedzaam, dus uitstekend geschikt om steeds een trom meltje bj de hand te hebben, We roeren boter en suiker tot een roomachtig ge heel in een verwarmde kom, voegen een voor een de eieren bij, zout en de haver mout. De bloem en bakpoeder of het zelfrijzend bakmeel, dat we eveneens kun nen gebruiken, wordt met de kruiden ge zeefd en lepelsgewjze met de melk bj de overige ingrediënten gevoegd, evenals de gehakte okkernoten en het stijfgeklopte eiwit. Een bakblik wordt ingevet en met een theelepeltje leggen we op kleine af standen deeg, waarna we de koekjes 15 minuten in een middelmatig warmen oven laten bakken, daarna met een mes van het blik nemen en af laten koelen WANXEER TROUWEN? Begrooting van uitgaven is gewensefet. Ja, die geldkwestie is een zeer moeilijke taak, die heel wat onaangenaamheden kan geven en vele jonge menschen, noodge dwongen, weerhoudt om te trouwen. De economische ontreddering en de chaos waarin wij leven, zjn de oorzaak van groote werkeloosheid en vermindering van het inkomen, zoodat verloofden veel langer moeten wachten, dan oorspronke lijk de bedoeling was om hun trouwplannen te volvoeren.. Noodig zal zjn, dat de eischen, die vroeger als normaal golden, zeer verminderd worden, en dat de ver» loofdep. slechts op zeer bescheiden voet hun huweljk inzetten Jonge menschen, die van elkander houden, suilen zeker gaarne offers grengen, vooral als zj al lang hebben moeten wachten met trouwen, doch één ding is van het grootste belang, nl. dat zij rekening houden met de wer kelijkheid en een begrooting maken van de vasten posten, als huur, belasting, ver warming, gas, licht, voeding, kleeding, on voorziene uitgaven e.a. Een verdeeling voor deze posten bg een inkomen van f 150.— per maand aan te geven is absuluut onmogeljk. daar dit niet alleen zal afhangen van de plaatseljke verhoudingen, doch zeker ook van de be treffende personen, daar ieders eischen in dit opzicht versehilend zjn. Wil men echter niet a! te zeer -m.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 19