Het Menu
ZATERDAG 23 FEBRUARI 1935
PAG.
Kent de moeder inderdaad
het wezen van
haar kind?
T JUTTERTJE
ÜEfYtaDirW"
Samenwerking tusschen school
en huis noodzakelijk
Medisch onderzoek voorkomt vee! onheil
door
Tine Breebaart
Indien men aan een moeder vraagt, of
zij haar kind, althans zijn wezen door en
door meent te kennen, dan zal z\j wellicht
even vreemd opkeken en antwoorden, dat
sulks vanzelfsprekend is.
Inderdaad meent de moeder dit dan ook
en wel volkomen te goeder trouw, omdat
qj over een dergelijke vraag nimmer ver
der heeft nagedacht. In zeker opzicht
kent zij het kind ook, althans zijn voor
naamste eigenschapen.
Zij toch heeft het van de eerste levens
dagen af gadegeslagen, gevoed en ver
zorgd. Heeft hem geestelijk en lichamelijk
zien groeien, kent zijn karaterelgenschap-
pen en heeft hiermede zoo noodlg maar al
te vaak rekening gehouden.
Met haar moederlijk Instinct heeft zij de
nooden en behoeften van het jonge kind
aangevoeld en wist zelfs aan den aard
van zijn schreien zijn verlangen te onder
scheiden.
Aan den anderen kant heeft zij door dit
volkomen concentreeren In zekeren zin
den maatstaf verloren en vooral is dit het
geval .wanneer een moeder de zorgen voor
een eersteling aan zich ziet toevertrouwd,
«aardoor haar levenswensch in vervulling
Is gekomen, en, zi) oordeelt niet volkomen
mbevooroordeeld.
Wat weet zij echter van hetgeen op den
odem van de ziel van haar kind slui-
-,ert?
Hoe weet zij welke roerselen daar
-lechts wachten om tot uiting te komen,
;oodra hij met de buitenwereld in contact
komt
Het kunnen goed, doch eveneens mlnder-
goede karaktertrekken zijn; welke zich
dan kenbaar maken, die zich evenwel tot
dusverre niet openbaarden.
Zelden zal dit echter vooraf worden be
dacht en in haar overgroote liefde zal de
moeder trachten haar kind tegen alle on
aangenaamheden te beschermen en ver
driet te besparen. Kinderen, die al te veel
ontzien worden kunnen later zeer moeilijk
tegen het leven op, dat hen evenmin als
ieder ander zal ontzien. Gaan zij op school
en met <^e klasgenootjes om, dan sparen
leze elkander niet zijn dikwijls hard te-
jen elkander, hetgeen de al te teer opge
voede kinderen niet kunnen hebben. Zij
onttrekken zich aan de anderen, worden
verlegen en voelen zich verongelijkt, staan
lus al spoedig alleen en gevoelen zich
loodongelukktg. worden door de anderen
veneens vermeden.
Hoe vaak z(jn er geen conflicten als de
tinderen op school zijn tusschen ouders en
onderwijzers, ook alweer tengevolge van
het feit. dat vele moeders haar kinderen
niet In het Juiste licht zien. Het kind be
klaagt zich thuis over hetgeen op school
voorvalt, over de vermeende onvriendelijke
behandeling door den onderwijzer, terwijl
daarenboven zijn vorderingen ook al niet
schitterend zijn. Thuis is hij lastig, ver
andert soms geheel en al en de verblinde
moeder schrijft dit alles toe aan den „ver
keerden" Invloed en onbillijke behandeling
°P de school.
Conflicten tusschen onderwijzer en moe
der komen dan vaak voor, met als gevolg
een of meerdere malen verandering van
eehcol. zeker niet in het voordeel van
het kind.
Het kind, dat den onderwijzer leert ken
nen, is echter anders nu hij niet meer
°nder de zorg en leiding van de moeder
staat en met andere kinderen omgaat,
andere gewaarwordingen opdoet en de
eigenschappen, welke tot dusverre latent
'aren, tot uiting worden gebracht.
°e jarenlange practijk heeft de paeda-
goog echter wel geleerd, welke groote ver
anderingen zich in de kinderziel voltrek
ken als zij eenmaal school gaan. K(J neemt
deze dan ook niet te zwaarw: htig op,
doch als zeer normale verschjj .i^elen en
juist daarom is het voor het kind zelf van
ontzettend groot belang, dat er samenwer
king tusschen huis en school is.
Mochten groote veranderingen in het
karakter van het kind zijn waar te nemen,
laat de moeder, die in het gezin het meest
op het kind is aangewezen, zich dan toch
in verbinding stellen met de school. Z\j zal
wellicht iets over haar kind te hooren krij
gen, wat zij tot dusverre zelf niet in zijn
karakter waarnam, maar dan toch mag
zjj zich niet laten weerhouden zich open
te stellen voor het oordeel van anderen.
Goede kritiek kan alleen opbouwend wer
ken en wij dienen het kind niet, wanneer
wjj enkel en alleen het goede in hem wil
len zien.
Behalve deze categorie van overbezorg-
de moeders zijn er ook anderen, die niet
rusten, voordat hun kind tot de eerste
van zijn klas behoort en het een niet te
overkomen schande vinden, indien hij eens
bleef zitten. Deze handelen zeer verkeerd
en evenmin in het belang van haar kind.
Het gebeurt zoo dikwijls, dat de ontwik
keling van lichaam en geest geen gelijken
tred houden en een kind, dat de eerste
schooljaren tot de eersten van de klas be
hoorde, Inderdaad achter raakt. Indien
men echter ziet, dat geen onwil, doch on
macht hieraan ten grondslag ligt, dan
mag het kind hiervan geen verwijt ge
maakt worden. Meermalen zijn het trou
wens organische afwijkingen, die aan den
minderen vooruitgang ten grondslag lig
gen en is medisch onderzoek niet alleen
gewenscht, doch geboden.
Dank zt) de schoo'.artsendlenst, die ln
vele steden ls Ingesteld, worden vele af
wijkingen reeds vroegtijdig geconstateerd
en dienovereenkomstig behandeld en zoo
noodlg blflven de kinderen onder medische
contröle.
Bijziende kinderen lijden veelal aan
hoofdpijn, zoolang het euvel niet la gecon
stateerd en hieraan ia tegemoet gekomen,
terwijl voortdurende onoplettendheid meer
malen het gevolg van doofheid blijkt te
zijn. Hoe weinig weten nerveuse kinderen
hun gedachten te concentreeren, worden
onoplettend en vergeetachtig, waardoor de
vorderingen verminderen.
Wordt de physieke toestand van het
kind beter, dan zal zijn lust tot werken
eveneens grooter worden en mocht het
noodig zijn, dat hij een jaar blijft zitten,
dan is dit tenslotte niet zoo heel erg, beter
dan dat zijn gezondheid schade wordt toe
gebracht
Zooals wij reeds opmerkten houdt de
ontwikkeling van lichaam en geest niet
altfld gelijken tred. Sommige kinderen
groeien hard en kunnen tijdelijk minder
goed mee, terwijl anderen lang klein blij
ven en zich geestelijk meer ontwikkelen,
totdat later meer evenwicht verkregen
wordt
Trouwens het feit dat kinderen op de
lagere school tot de eersten van de klas
behooren, wü absoluut nog niet in zich
houden, dat dit bij voortgezet onderwijs
eveneens het geval zal zijn en biedt even
min voor de toekomst meerdere kans van
slagen, als zij in het volle leven staan.
Bewezen is, volgens het oordeel van ter
zake bevoegden, dat die kinderen de
meeste kan van slagen hebben, welke tot
de middelmatige leerlingen behoorden.
Samenwerking tusschen huis en school
kan niet anders dan in het belang van het
kind zjjn en zal ln vele gevallen er toe
mede werken, dat de moeder het beter
leert kennen. Geen overgevoeligheid of
blind zijn voor eventueele fouten, zelfs al
worden deze haar door anderen geopen
baard, mag haar doen terugdeinzen de
werkelijkheid onder de oogen te zien.
Gedachtig aan de groote taak, die de
moeder als opvoedster te vervullen heeft
zal zij de wellicht ruwe steen moeten
trachten te slijpen en te vervormen. Heel
veel liefde, geduld en tact zuilen hierbij
noodig z(Jn, teleurstellingen zullen over
wonnen moeten worden, alvorens het
Jonge menschenkind uiteindelijk zal op
groeien tot een krachtige persoonlijkheid,
die de levensstormen niet alleen het hoofd
weet te bieden, maar steeds weer gesterkt
uit den strijd naar vormen komt en over
wint.
Zulke mannen en vrouwen heeft de
maatschappij noodig en een grootsche taak
Is voor de moeders van heden weggelegd
Op de vraag of de vrouwen in Arlea wer
kelijk zoo mooi waren, antwoordde Molière;
„Ja, mooi zijn ze. Ze ztfji echter ook
deugdzaam. Daar is nu eenmaal niets vol
maakt op aarde."
WEET DE HUISVROUW DAT MEN
...elastieke corsetten kan wasschen indien
zij ze plat op een tafel of aanrecht legt,
daarna afborstelt met een nagelschuler en
lauw zeepsop. Met shoon water naborste-
len, oprollen tusschen twee badhanddoeken,
zoodat er zooveel mogelijk vocht verwijderd
wordt, ophangen aan een drooglijn met
twee waschklemmen of over 'n theedoeken
rekje bij de kachel;
...paarlen nooit in warm zeepwater mag
schoonmaken, daar zjj hierdoor alle glans
verliezen Het beste is ze te reinigen met
een papje van fijn krijt en koud water;
...muizen kan verjagen, indien zij lapjes
gedrenkt in een weinig aarbolineum in de
gaten stopt; met een weinig geduld kan zij
deze wel ontdekken, al zijn ze vaak ook
klein;
...een halven appel ln broodtrommels moet
doen, om het brood versch te houden, ook
in een trommel, waarii cake bewaard
wordt bewijzen ze goede diensten.
dat men in dit zelfde korte tijdsverloop
65 pond sterling uitgeeft aan kinderver
zorging, terwijl tevens iedere minuut een
Engelsche ingezetene door een verkeers
ongeluk gedood of gekwetst wordt.
Moeder: „Je moet oppaseen voor Jonge
mannen, die je willen kussen"
Dochter: „O, maar moeder, gelooft u niet
dat kussen veel lekkerder zijn als je je
oogen dicht doet?"
van deze week.
Zondag.
Groen tensoep
Rosbief.
Spruitjes.
Aardappelen
Blanc Manger.
Maandag-
Koud vleesch.
Frinsesseboonen (blik).
Aardappelen.
Appeischotel.
Dinsdag
Vleesch-pannekoek
Savoyekool.
Aardappelpuree
Havermout crème.
Woensdag.
Karbonnade.
Knolraap.
Aardappelen.
Vruchtenvla.
Donderdag.
Rolpens.
Roode kool
Aardappelen
Rijst met bitterkoekjes.
Vrijdag.
Selderij soep
Gestoofde schelvisch.
Worteltjes.
Aardappelen.
Zaterdag.
Stamppot, van zuurkool.
Aardappelen.
Wlte boonen met spek en knackworst
Vruchten.
BLANC MANGER.
7 dl melk, 3 dl room, 1 dl marasquin,
100 gram suiker, tikje zout, 10 blaadjes
witte gelatine, biscuits of wafeltjes.
De gelatine wordt gedurende een minuut
of tien in koud water geweekt, daarna
flink uitgeknepen om het overtollige water
te verwijderen. Melk aan de kook bren
gen en hierin de suiker en daarna de gela
tine oplossen, vervolgens volkomen koud
laten worden en af en toe roeren om heit
zakken der gelatine te voorkomen.
De room wordt met 'n tikje zout stijf
geklopt en als de melk drillerig begint ta
worden, hierdoor geroerd, evenals de
marasquin.
Het geheel wordt overgebracht m een
glazen schaal om stijf te worden. Het
beste ls om gelatine-puddlng daags te
voren te maken en is dit niet mogelijk,
dan moet de pudding minstens 6 uur op
een koude plaats staan om goed stijf te
worden.
Presenteeren met biscuits t>f wafeltjes.
APPELSCHOTELTJE.
10 t 12 groote btscuiten, 6 7 moog
appelen, 50 gram rozijnen, klontje boter,
75 gram boter, 100 gram lichte basterd
suiker, kaneel, 1 ei, paneermeel.
De appelen schillen, ln vieren snijden,
klokhuizen uitsnijden en met weinig water
opzetten, daarna door een paardenharen
zeef wrijven, suiker en kaneel gr door roe
ren en het goed geklopte el. De boter week
maken en evenals de gewasechen rozijnen
en de fijngestampte beschuiten door de
moes roeren en alles ln een beboterd vuur
vast schoteltje doen, afdekken met een
laagje paneermeel en hier en daar een
klontje boter, dan wordt het schoteltje in
den vorm geplaatst, ongeveer een Va uur
en warm opgediend.
GEVULDE VLEESCHPANNEKOEK.
I
75 gram zelfrijzend bakmeel, 2 eieren.
2 kleine theekopjes melk. zout, 30 gram
boter, 250 gram vleeschresten, I uitje,
kerry, 1 lepel bloem, 1 flinke lepel boter,
1 kopje half water, half jus.
Het fijngesnipperde uitje gaar smoren
ln de boter en kerry, daarna de lepel
bloem er door roeren en het kopje water
en jus of 1 kopje heet water, waarin 1
bouillonblokje is opgelost het sausje even
laten doorkoken en het zeer fijn gesneden
vleesch er door roeren en dit door en door
warm laten worden.
De belde eieren worden geklopt met de
melk en 'n tikje zout De gezeefde bloem
wordt ln een kom gedaan, in het midden
een kuiltje gemaakt en hierin een weinig
van de eiermelk gegoten, roerende met de
bloem vermengen, daarna telkens een wei
nig melk bij het beslag, totdat alles ver
bruikt ls en een mooie gelijke massa is
verkregen, zonder klontjes.
De helft van de boter wordt in de
koekepan gebakken, die als hij mooi goud
geel is op een verwarmde schaal wordt
gebracht en belegd met de vleeschfarse,
daarna wordt met de rest van het beslag
een tweede koek gebakken, die over het
vleesch komt.
VRUCHTENVLA.
2Vi ons tutti-frutti. V, liter melk. 38
gram vanille custard poeder. 50 gram
suiker.
De tutti-frutti wordt in warm water ge«
wasschen om al het aanhangende vuil en
stof te verwijderen, daarna met weinig
koud water in een pannetje gedaan en
24 uur geweekt. Is er te weinig koud
water op, dan kan er altijd nog iets tgj,
terwijl de vruchten enkele malen om en
om geschud moeten worden. Wanneer zt)
lang geweekt hebben, zijn ztl zóó zacht,
dat koken overbodig is, zoodat alle vita
minen bewaard blijven cn de vruchten den
verschen smaak veel meer benaderen, dan
na het kookproces. De vruchten worden
na het weeken in een glazen schaal ge
daan en mocht er nog weekwater van
eenige beteekenis op ztjn. dan wordt dit 'u
een pannetje gedaan met een w 7
citroensap en suiker, aan de kook -J