Het Menu DE STIEFMOEDER TJUTTERTJF ZATERDAG 2 MAART 1935 PAG. 3 Sympathie, geduld en begrijpen zijn noodig om het vertrouwen te winnen. Meermalen zullen de laatsten er tenslotte "eleldelijk en uit zichzelf toe overgaan om moeder te zeggen, zonder dat hierop dwang door INE MEIJNCHE. De taak van een stiefmoeder is ln een gezin lang niet altijd gemakkelijk. Men aanvaardt deze, bezield met de beste voor nemens om te trachten, de plaats der moe der aan te vullen, doch hoeveel moeite men zich, althans in een gezin met groote kin deren vaak geeft, de teleurstellingen blij ven veelal niet uit De kinderen komen haar in den regel min of meer onvriendelijk en stug tegemoet en willen eerst de kat eens uit den boom kijken, hetgeen te ver klaren is, Het is wellicht gedeeltelijk een gevolg van de oude overlevering, waarbij stiefmoeders voorgesteld worden als slechte wezens en de kinderen als beklagenswaar dig slachtoffers. Heel begrijpelijk is het echter, wanneer er in een gezin geen moeder meer is, dat de man, die veelal grootendeels van huls is, geen leiding kan geven. In den beginne worden hulpkrachten genomen, die niet al tijd tegen hare taak opgewassen zijn of om andere redenen niet altijd voldoen, totdat de man te eeniger tijd een vrouw ontmoet, met wie hij een tweede huwelijk aangaat Hooren f'milieleden of kennissen van dit voornemen, dan zullen zjj niet nalaten hun meening hierover, zelfs ln het bijzijn der hinderen kenbaar te maken en is men bsng, dat de stiefmoeder de kinderen te streng zal aanpakken en spreekt men over die „arme kinderen". De tweede vrouw komt ln het gezin en wordt natuurlijk eerst critisch gadegesla gen door de kinderen, die al over haar hoorden spreken. Alles wat de „nieuweling" doet of zegt wordt weinig enthousiast ont ogen of een opgedragen plicht schoorvoe tend uitgevoerd, althans in zeer vele geval len. Een vrouw, die hare nieuwe taak ernstig °P*nt, zal zich echter niet mogen laten ont moedigen en zal ten slotte de kinderen we- te winnen. Z(j moet het geheele wezen der kinderen 'eeren kennen, hun fouten en gebreken, doch ook hun goede hoedanigheden en niet Waohopen, doch vol vertrouwen de toe komst tegemoet zien, daarbij hetgeen zij Zegt, wèl overwegen. moet nooit trachten het beeld van de moeder der kinderen te verdringen, doch met hen over haar spreken. De plaats der moeder geheel en al ln het hart der kinde- ren Innemen is even onmogelijk, als het- "»A1« J II 'elfde gevoel voor hen te koesteren, dat de moeder voor de eigen kinderen heeft lehad. Wel kan men er naar streven hen vsel liefde te geven. Een ander bezwaar is het vooral in den ^Btane. om de kinderen te gewennen moeder te zeggen. Zijn de kinderen nog J°ng, dan is dit niet moeilijk zulks te doen. maar oudere kinderen valt dit wel zwaar. A'les hangt echter van den leeftijd van de stiefmoeder en van de kinderen af en is het jmrschtl niet al te groot, dan kunnen zil daar bfl den naam noemen, terwijl kleinere hinderen b.v. tante zeggen, zooals heel veel Ssdaan wordt. uitgeoefend. stiefmoeder zal het meeste winnen, n(i'en zij de kinderen tegemoet komt, al "ft «Ut vaak moeilijk. Teleurstellingen zul- -n er zeker komen, doch de tweede vrouw ,eeft zich vóór haar huwelijk toch zeker 'c' v°°r oogen gesteld, welke taak zij zou s-nvaarden? Door het wegcijferen van zichzelf zal zij a *r'e' kleine speldeprikjes het hoofd moe- n bieden en niet reageeren op onaange- ,rr"5 antwoorden, doch trachten dit alles haar heen te laten gaan. sngzamerhand gevoelen de kinderen., de stiefmoeder overwicht op hen her t 1 s'eehts hun belang voor oogen heeft. Even verkeerd is, als zij de kinderen r.- zoete woordjes en allerlei lekkers tot zich tracht te trekken, gedreven door angst, dat zjj niet gehoorzaamd zal worden Zij zal met de kinderen mc ton mee leven, belangstellen in hun w.enden en vriendinnen. v werk, hun boeken en lief hebberijen en, dat er een aangename sfeer heersent, waar man en kinderen zich thuis voelen. Naarmate de kinderen jonger zijn, zullen zü zich gemakkelijker aanpassen, maar de moeilijkste leeftijd begint als de kinderen, en speciaal de meisjes dertien, veertien jaar zijn en de leeftijd bereikt hebben, die zoo'n grooten invloed op hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling heeft Zjj zfln onevenwichtig in handelen en denken, ge voelen zich physiek niet altijd even flink, zijn lastig en weten alles beter. De moeder, die de ontwikkelingsgang vanaf de prilste Jeugd heeft medegemaakt, zal hiertegenover anders staan dan de stiefmoeder, die met de opvoeding van kin deren op een bepaalden leeftijd belast wordt, hetgeen de taak niet gemakkelijker maakt Zij zal met oudere kinderen rustig en kalm trachten te praten en hen doen ge voelen, dat er in het gezin nu eenmaal lei ding noodig is en dat het voor den vader zooveel aangenamer Is, als hij met een ge rust hart naar zijn werk kan gaan, vooral als Wj weet, dat de stiefmoeder geholpen wordt doorldnked cmfwjjhvrsbgkb wordt door de kinderen. Wat de stiefmoeder altijd zal moeten ver mijden, Indien de verhouding tussehen haar en de kinderen niet goed is, is de vader' hierin te betrekken. Zulks geeft slechts nieuwe zorgen in het gezin, vooral als de vader de kinderen hierover onderhoudt en hen straft. Zij zullen zich dan verbitterd gevoelen en de verhouding wordt nog scherper. Alles wat ln weken door geduld en zelfoverwinning is bereikt wordt met één slag te niet gedaan. Alhoewel een flinke donderbui de lucht kan zuiveren, is dit hier niet het geval, daar de wolken zich steeds meer samenpakken en de lucht er somberder en dreigender dan ooit uit zal zien. De stiefmoeder, die haar taak ern stig opvat heeft echter drie troefkaarten in handen, waarmede zij het levensspel zal dienen te leeren spelen, n.1. liefde, begrij pen en geduld. Naarmate zij zelf alle ge- voel'vheden tracht terug te dringen en op een hooger plan te komen, roo noodig te vergeven en te verbeten, za! zil ten slotte de svmoathle der kaderen winnen, want „Liefde overwint alles". k van deze week. Zondag. Kop bouillon. Kalfsfricandeau. Doperwten. Aardappelen. Maandag. Coupe Havanna. Pikante aardappelkoekjes. Koud vleesch. Brusselsch lof. Aardappelen. Dinsdag. Gehakt. Stoofprei. Aardappelen. Grieameel met abrikozen compóte. Woensdag. Toast met tomaten en kaassaus. Klapstuk. Hutspot Donderdag. Runderrolletjes Gestoofde bleten Aardappelen. R met boter en suiker. Vrijdag- Tomatensoep. Gevulde aardappelschotel. Andijviesla. Zaterdag. Runderlappen. Roode kool. Aardappelen. Appelmoes of Tutti-frutti. Coupe Havanna. 3 eetlepels zeer sterke koffie-extract. 3 dl. melk, 25 gr. vanille custardpoeder, 75 gr. suiker, 5 blaadjes witte gelatine, 2 eieren. Het koffie-extract kan gemaakt worden van fijngemalen koffie, b.v. 1% lood. waarop ongeveer 3 eetlepels kokend water gegoten wordt en dat men dan op een lichtje laat trekken en het vocht daarna door een neteldoeksch lapje zeeft of er kan op de gewone wijze in de filtreer kof fie gezet worden, die echter slechts zeer langzaam mag doorloopen. De eierdooiers worden met de suiker geklopt en hierbij voegen we de melk, waarna het mengsel door de custardpoeder wordt gemengd en zachtjes roerende aan de kook gebracht, liefst met een as best plaatje onder de pan om aanbranden en schiften der eieren te voorkomen. Als de vla kookt wordt eerst de pan van het vuur genomen, daarna de geweekte gelatine er in opgelost en tenslotte de koffie er door geroerd. De massa moet af en toe geroerd worden, om te voorkomen, dat de gelatine zakt Begint ze drillerlg te worden, dan wordt het eiwit stijf geklopt en er bij ge voegd, waarna platte of kleine één-per- soons glazen schaaltjes gevuld worden en weggezet om volkomen stijf te worden. Presenteeren met biscuits of vanille wafeltjes. Pikante aardappelkoekjes. 500 gr. aardappelen, 75 gr. broodkruim (oud brood), theelepel zout, peper, peter selie, 2 eieren, 1 kleine ui, delfrite. De aardappelen worden geschild en op een tamelijke fijne rasp geraspt en met het zeer fijne gekruimelde brood in een kom gedaan en door elkander geroerd. Hierbij wordt zout gevoegd, 1 eetlepel fijn gehakte peterselie er in geraspt en de ge klopte eieredooiers, tenslotte het zeer stijf geklopte eiwit. In een koekepan wordt wat delfrite heet gemaakt, daarna koekjes van de aard appelmassa gebakken, waartoe we telkens 3 a 4 tegelflk bakken en één lepel van het beslag in de pan doen voor elk koekje. De koekjes worden niet te vlug gebak kenen, daar aardappelen en uien anders niet voldoende tijd hebben om gaar te worden. Als de eene zijde goudbruin is, wordt de onderkant gebakken en de aard appelkoekjes worden goed warm opge diend- Griesmeelpudding met abrikozencompote. 1 ons gedroogde abrikozen, 2 kopjes wa ter, 50 gr. suiker, maïzena, 6 dl melk of ruim y» L. 45 gr. grieameel, 30 gr. suiker, 1 eetlepel custardpoeder, 20 gr. boter, ci troenschilletje. De abrikozen worden liefst daags te vo ren geweekt, daarna opgeweld met water en tot een gelijke massa geklopt of gewre ven, weer aan de kook gebracht en ver meng met de suiker, zoo noodig gebonden met maïzena, waarna de compóte moet af. koelen. We brengen 1. melk aan de kook met het citroenschilletje, dat later verwijderd strooien er langzaam de melk ln, staeds wordt, lossen er de suiker in op en roerende om het vormen van klonten te voorkomen, daarna gieten we met een dun straaltje de met het achtergehouden kopje melk aangemaakte custardpoeder bij en la ten de pudding nog eenlge minuten door koken. Bij het roeren moeten we vooral den bodem goed raken. We nemen de pan van het vuur en voe gen er de boter bi), daarna roeren we tot de massa goed afgekoeld en luchtig is. We vullen één-persoon vormpjes, die vooraf met koud water zijn omgespoeld of btj ge brek hieraan kopjes. We laten de pudding volkomen koud worden en storten de vormpjes later op een schaal op kleine af standen, waarna wij ze omringen met de koude compóte. Toast, met tomaten en kaassaus. Stukjes geroosterd brood, 100 gr, ge raspte kaas (bv. parmezaansche), 2 groote tomaten, een klein theekopje melk, zout en peper. De tomaten worden eenige minuten m het water gedompeld en van het vellet)® entdean, daarna met een scherp mes of broodzaag in plakken gesneden, die niet mogen stuk gaan. De melk wordt in een pannetje gedaan met peper, kaas en zout naar smaak, vooral niet te veel. daar de kaas al zout is van zichzelf, daarna wordt dit mengsel roerende heel zachtjes ver warmd. Vooral i-iet op een fel vuur, daar de kaas dan draden vormt. Het zal dus een roomachtige massa worden, waarin tenslotte plakken tomaat verwarmd wor den. Ieders plak tomaat wordt daarna op een stukje brood gelegd, bedekt met de over houden saus. Het is een zeer smakelijk en voedzaam hapje vooraf, dat goed warm opgediend moet worden Wil men inplaats van toast liever crou- tons gebruiken, dan kan men dit even goed doen, de stukjes brood worden dan in boter in de koekepan gebakken. Runder rolletjes. 5 runderlapjes van 1 ons, 10 dunne plak ken spek. 5 augurken, peper, zout, mos terd (naar smaak), tomaten-purée (1 ©et- lepel). 1 uitje, delfrite. De lapjes worden bestrooid met peper en zout, naar verkiezing bestreken met een dun laagje mosterd; daarna wordt elk lapje belegd met 2 (machinaal) gesneden plakjes spek en een augurk en opgerold, bijeen gehouden met stevig garen of dun ne houten pennetjes. In de braadpan wordt delfrite goed warm gemaakt, daarna worden de rolle tjes hierin rondom mooi bruin gebakken en het gesnipperde uitje bijgevoegd, dat eveneens bruin gebakken wordt We gie ten nu een kopje water bi) het vleesch, laten het flink opbruisen, doen de purée en nog 4 kopjes water in de pan en laten de rolletjes nog anderhalf uur op een zeer kleine pit gaar smoren. (De rest van het busje tomaten-purée wordt voor het gerecht van morgen be waard). Gevulde aardappelschotel. 1 kg aardappelen, 2 kopjes melk, 50 gr. boter, 60 gr. geraspte kaas. Vulsel: 100 gr. oud brood (bruin)3 eieren, 1 groote ui, 1 eetlepel gehakte peterselie,, 1 theelepel kerry, blikje to- matenpuré, 2% ons noten, 1 blokje del frite, V» kolpje heet water, waarin veg. bouillonblokje is opgelost of een lepeltje marmite. De aardappelen worden gekookt en rijn gestampt of gemalen en daarna vermengd met twee kopjes warme melk, waarin de boter gesmolten is. De purée wordt daar na flink met een garde opgeklopt waar door ze luchtig wordt en hierna wordt de kaas er door geroerd. Een ingevette vuur vaste schotel wordt op den bodem en langs de zijkanten gevuld met de purée, zoodat een opening openblijft, waar later het ve getarische vulsel in komt De schotel wordt pl.m. 25 h 30 min. ln den oven ge plaatst, om een bruin korstje te krijgen. Intusschen maken we het vulsel. De noten worden gepeld en gehakt we kunnen hier voor een mengsel van pinda's, okker- en hazelnoten gebruiken of uit economische overwegingen alleen pinda s. De delfrite wordt verwarmd en hierin de gesnipperde ui met de kerry gefruit doch niet te donkerbruin, daarna de bouillon bijgevoegd, tomaten-purée, noten, het gekruimelde oude bruine brood, peter selie en zout naar smaak, waarna wc de massa vijf minuten heel zachtjes laten doorkoken. De hardgekookte eieren wor den gepeld, de dooiers fijn gewreven en de witten gehakt, dan door het mengsel ge roerd, nadat de pan van het vuur is geno men. Is de aardappelschotel mooi bruin, dan wordt het warme vulsel er ln gedaan en het gerecht goed warm opgediend. Naar verkiezing kan men de noten weg laten. LUNCHGERECHTEN Pikante ommelet 4 eieren, 30 gr. boter, 1 eetlepel ge hakte peterselie, Vt ui, peper, zout, kerry. De ui wordt zoo fijn mogelijk gehakt, daarna zachtjes gaar gesmoord ln de bo ter. Intusschen worden de eieren geklopt met peper en zout, kerry en melk, totdat ze goed schuimig zijn, daarna de peterselie er door geroerd. De boter wordt mee verwarmd en het elermengsel over de verspreide uien gego ten en met een deksel op de pan zacb' J goudgeel gebakken, daarna in drieën slagen en op een verwarmde schotel gediend.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 19