Het Menu
DE STIEFMOEDER
TJUTTERTJF
ZATERDAG 2 MAART 1935
PAG. 3
Sympathie, geduld en begrijpen zijn
noodig om het vertrouwen
te winnen.
Meermalen zullen de laatsten er tenslotte
"eleldelijk en uit zichzelf toe overgaan om
moeder te zeggen, zonder dat hierop dwang
door
INE MEIJNCHE.
De taak van een stiefmoeder is ln een
gezin lang niet altijd gemakkelijk. Men
aanvaardt deze, bezield met de beste voor
nemens om te trachten, de plaats der moe
der aan te vullen, doch hoeveel moeite men
zich, althans in een gezin met groote kin
deren vaak geeft, de teleurstellingen blij
ven veelal niet uit De kinderen komen
haar in den regel min of meer onvriendelijk
en stug tegemoet en willen eerst de kat
eens uit den boom kijken, hetgeen te ver
klaren is, Het is wellicht gedeeltelijk een
gevolg van de oude overlevering, waarbij
stiefmoeders voorgesteld worden als slechte
wezens en de kinderen als beklagenswaar
dig slachtoffers.
Heel begrijpelijk is het echter, wanneer
er in een gezin geen moeder meer is, dat
de man, die veelal grootendeels van huls is,
geen leiding kan geven. In den beginne
worden hulpkrachten genomen, die niet al
tijd tegen hare taak opgewassen zijn of om
andere redenen niet altijd voldoen, totdat
de man te eeniger tijd een vrouw ontmoet,
met wie hij een tweede huwelijk aangaat
Hooren f'milieleden of kennissen van dit
voornemen, dan zullen zjj niet nalaten hun
meening hierover, zelfs ln het bijzijn der
hinderen kenbaar te maken en is men
bsng, dat de stiefmoeder de kinderen te
streng zal aanpakken en spreekt men over
die „arme kinderen".
De tweede vrouw komt ln het gezin en
wordt natuurlijk eerst critisch gadegesla
gen door de kinderen, die al over haar
hoorden spreken. Alles wat de „nieuweling"
doet of zegt wordt weinig enthousiast ont
ogen of een opgedragen plicht schoorvoe
tend uitgevoerd, althans in zeer vele geval
len.
Een vrouw, die hare nieuwe taak ernstig
°P*nt, zal zich echter niet mogen laten ont
moedigen en zal ten slotte de kinderen we-
te winnen.
Z(j moet het geheele wezen der kinderen
'eeren kennen, hun fouten en gebreken,
doch ook hun goede hoedanigheden en niet
Waohopen, doch vol vertrouwen de toe
komst tegemoet zien, daarbij hetgeen zij
Zegt, wèl overwegen.
moet nooit trachten het beeld van de
moeder der kinderen te verdringen, doch
met hen over haar spreken. De plaats der
moeder geheel en al ln het hart der kinde-
ren Innemen is even onmogelijk, als het-
"»A1« J II
'elfde
gevoel voor hen te koesteren, dat
de moeder voor de eigen kinderen heeft
lehad. Wel kan men er naar streven hen
vsel liefde te geven.
Een ander bezwaar is het vooral in den
^Btane. om de kinderen te gewennen
moeder te zeggen. Zijn de kinderen nog
J°ng, dan is dit niet moeilijk zulks te doen.
maar oudere kinderen valt dit wel zwaar.
A'les hangt echter van den leeftijd van de
stiefmoeder en van de kinderen af en is het
jmrschtl niet al te groot, dan kunnen zil
daar bfl den naam noemen, terwijl kleinere
hinderen b.v. tante zeggen, zooals heel veel
Ssdaan wordt.
uitgeoefend.
stiefmoeder zal het meeste winnen,
n(i'en zij de kinderen tegemoet komt, al
"ft «Ut vaak moeilijk. Teleurstellingen zul-
-n er zeker komen, doch de tweede vrouw
,eeft zich vóór haar huwelijk toch zeker
'c' v°°r oogen gesteld, welke taak zij zou
s-nvaarden?
Door het wegcijferen van zichzelf zal zij
a *r'e' kleine speldeprikjes het hoofd moe-
n bieden en niet reageeren op onaange-
,rr"5 antwoorden, doch trachten dit alles
haar heen te laten gaan.
sngzamerhand gevoelen de kinderen.,
de stiefmoeder overwicht op hen her t
1 s'eehts hun belang voor oogen heeft.
Even verkeerd is, als zij de kinderen r.-
zoete woordjes en allerlei lekkers tot zich
tracht te trekken, gedreven door angst, dat
zjj niet gehoorzaamd zal worden
Zij zal met de kinderen mc ton mee
leven, belangstellen in hun w.enden en
vriendinnen. v werk, hun boeken en lief
hebberijen en, dat er een aangename
sfeer heersent, waar man en kinderen zich
thuis voelen.
Naarmate de kinderen jonger zijn, zullen
zü zich gemakkelijker aanpassen, maar de
moeilijkste leeftijd begint als de kinderen,
en speciaal de meisjes dertien, veertien
jaar zijn en de leeftijd bereikt hebben, die
zoo'n grooten invloed op hun lichamelijke
en geestelijke ontwikkeling heeft Zjj zfln
onevenwichtig in handelen en denken, ge
voelen zich physiek niet altijd even flink,
zijn lastig en weten alles beter.
De moeder, die de ontwikkelingsgang
vanaf de prilste Jeugd heeft medegemaakt,
zal hiertegenover anders staan dan de
stiefmoeder, die met de opvoeding van kin
deren op een bepaalden leeftijd belast
wordt, hetgeen de taak niet gemakkelijker
maakt
Zij zal met oudere kinderen rustig en
kalm trachten te praten en hen doen ge
voelen, dat er in het gezin nu eenmaal lei
ding noodig is en dat het voor den vader
zooveel aangenamer Is, als hij met een ge
rust hart naar zijn werk kan gaan, vooral
als Wj weet, dat de stiefmoeder geholpen
wordt doorldnked cmfwjjhvrsbgkb
wordt door de kinderen.
Wat de stiefmoeder altijd zal moeten ver
mijden, Indien de verhouding tussehen haar
en de kinderen niet goed is, is de vader'
hierin te betrekken. Zulks geeft slechts
nieuwe zorgen in het gezin, vooral als de
vader de kinderen hierover onderhoudt en
hen straft. Zij zullen zich dan verbitterd
gevoelen en de verhouding wordt nog
scherper. Alles wat ln weken door geduld
en zelfoverwinning is bereikt wordt met
één slag te niet gedaan. Alhoewel een
flinke donderbui de lucht kan zuiveren, is
dit hier niet het geval, daar de wolken
zich steeds meer samenpakken en de lucht
er somberder en dreigender dan ooit uit
zal zien. De stiefmoeder, die haar taak ern
stig opvat heeft echter drie troefkaarten
in handen, waarmede zij het levensspel zal
dienen te leeren spelen, n.1. liefde, begrij
pen en geduld. Naarmate zij zelf alle ge-
voel'vheden tracht terug te dringen en op
een hooger plan te komen, roo noodig te
vergeven en te verbeten, za! zil ten slotte
de svmoathle der kaderen winnen, want
„Liefde overwint alles". k
van deze week.
Zondag.
Kop bouillon.
Kalfsfricandeau.
Doperwten.
Aardappelen.
Maandag.
Coupe Havanna.
Pikante aardappelkoekjes.
Koud vleesch.
Brusselsch lof.
Aardappelen.
Dinsdag.
Gehakt.
Stoofprei.
Aardappelen.
Grieameel met abrikozen compóte.
Woensdag.
Toast met tomaten en kaassaus.
Klapstuk.
Hutspot
Donderdag.
Runderrolletjes
Gestoofde bleten
Aardappelen.
R met boter en suiker.
Vrijdag-
Tomatensoep.
Gevulde aardappelschotel.
Andijviesla.
Zaterdag.
Runderlappen.
Roode kool.
Aardappelen.
Appelmoes of Tutti-frutti.
Coupe Havanna.
3 eetlepels zeer sterke koffie-extract. 3
dl. melk, 25 gr. vanille custardpoeder, 75
gr. suiker, 5 blaadjes witte gelatine, 2
eieren.
Het koffie-extract kan gemaakt worden
van fijngemalen koffie, b.v. 1% lood.
waarop ongeveer 3 eetlepels kokend water
gegoten wordt en dat men dan op een
lichtje laat trekken en het vocht daarna
door een neteldoeksch lapje zeeft of er
kan op de gewone wijze in de filtreer kof
fie gezet worden, die echter slechts zeer
langzaam mag doorloopen.
De eierdooiers worden met de suiker
geklopt en hierbij voegen we de melk,
waarna het mengsel door de custardpoeder
wordt gemengd en zachtjes roerende aan
de kook gebracht, liefst met een as best
plaatje onder de pan om aanbranden en
schiften der eieren te voorkomen. Als de
vla kookt wordt eerst de pan van het vuur
genomen, daarna de geweekte gelatine er
in opgelost en tenslotte de koffie er door
geroerd. De massa moet af en toe geroerd
worden, om te voorkomen, dat de gelatine
zakt Begint ze drillerlg te worden, dan
wordt het eiwit stijf geklopt en er bij ge
voegd, waarna platte of kleine één-per-
soons glazen schaaltjes gevuld worden en
weggezet om volkomen stijf te worden.
Presenteeren met biscuits of vanille
wafeltjes.
Pikante aardappelkoekjes.
500 gr. aardappelen, 75 gr. broodkruim
(oud brood), theelepel zout, peper, peter
selie, 2 eieren, 1 kleine ui, delfrite.
De aardappelen worden geschild en op
een tamelijke fijne rasp geraspt en met
het zeer fijne gekruimelde brood in een
kom gedaan en door elkander geroerd.
Hierbij wordt zout gevoegd, 1 eetlepel fijn
gehakte peterselie er in geraspt en de ge
klopte eieredooiers, tenslotte het zeer stijf
geklopte eiwit.
In een koekepan wordt wat delfrite heet
gemaakt, daarna koekjes van de aard
appelmassa gebakken, waartoe we telkens
3 a 4 tegelflk bakken en één lepel van het
beslag in de pan doen voor elk koekje.
De koekjes worden niet te vlug gebak
kenen, daar aardappelen en uien anders
niet voldoende tijd hebben om gaar te
worden. Als de eene zijde goudbruin is,
wordt de onderkant gebakken en de aard
appelkoekjes worden goed warm opge
diend-
Griesmeelpudding met
abrikozencompote.
1 ons gedroogde abrikozen, 2 kopjes wa
ter, 50 gr. suiker, maïzena, 6 dl melk of
ruim y» L. 45 gr. grieameel, 30 gr. suiker,
1 eetlepel custardpoeder, 20 gr. boter, ci
troenschilletje.
De abrikozen worden liefst daags te vo
ren geweekt, daarna opgeweld met water
en tot een gelijke massa geklopt of gewre
ven, weer aan de kook gebracht en ver
meng met de suiker, zoo noodig gebonden
met maïzena, waarna de compóte moet af.
koelen.
We brengen 1. melk aan de kook met
het citroenschilletje, dat later verwijderd
strooien er langzaam de melk ln, staeds
wordt, lossen er de suiker in op en
roerende om het vormen van klonten te
voorkomen, daarna gieten we met een dun
straaltje de met het achtergehouden kopje
melk aangemaakte custardpoeder bij en la
ten de pudding nog eenlge minuten door
koken. Bij het roeren moeten we vooral den
bodem goed raken.
We nemen de pan van het vuur en voe
gen er de boter bi), daarna roeren we tot
de massa goed afgekoeld en luchtig is. We
vullen één-persoon vormpjes, die vooraf
met koud water zijn omgespoeld of btj ge
brek hieraan kopjes. We laten de pudding
volkomen koud worden en storten de
vormpjes later op een schaal op kleine af
standen, waarna wij ze omringen met de
koude compóte.
Toast, met tomaten en kaassaus.
Stukjes geroosterd brood, 100 gr, ge
raspte kaas (bv. parmezaansche), 2 groote
tomaten, een klein theekopje melk, zout
en peper.
De tomaten worden eenige minuten m
het water gedompeld en van het vellet)®
entdean, daarna met een scherp mes of
broodzaag in plakken gesneden, die niet
mogen stuk gaan. De melk wordt in een
pannetje gedaan met peper, kaas en zout
naar smaak, vooral niet te veel. daar de
kaas al zout is van zichzelf, daarna wordt
dit mengsel roerende heel zachtjes ver
warmd. Vooral i-iet op een fel vuur, daar
de kaas dan draden vormt. Het zal dus
een roomachtige massa worden, waarin
tenslotte plakken tomaat verwarmd wor
den.
Ieders plak tomaat wordt daarna op een
stukje brood gelegd, bedekt met de over
houden saus. Het is een zeer smakelijk en
voedzaam hapje vooraf, dat goed warm
opgediend moet worden
Wil men inplaats van toast liever crou-
tons gebruiken, dan kan men dit even
goed doen, de stukjes brood worden dan
in boter in de koekepan gebakken.
Runder rolletjes.
5 runderlapjes van 1 ons, 10 dunne plak
ken spek. 5 augurken, peper, zout, mos
terd (naar smaak), tomaten-purée (1 ©et-
lepel). 1 uitje, delfrite.
De lapjes worden bestrooid met peper
en zout, naar verkiezing bestreken met
een dun laagje mosterd; daarna wordt elk
lapje belegd met 2 (machinaal) gesneden
plakjes spek en een augurk en opgerold,
bijeen gehouden met stevig garen of dun
ne houten pennetjes.
In de braadpan wordt delfrite goed
warm gemaakt, daarna worden de rolle
tjes hierin rondom mooi bruin gebakken
en het gesnipperde uitje bijgevoegd, dat
eveneens bruin gebakken wordt We gie
ten nu een kopje water bi) het vleesch,
laten het flink opbruisen, doen de purée
en nog 4 kopjes water in de pan en laten
de rolletjes nog anderhalf uur op een zeer
kleine pit gaar smoren.
(De rest van het busje tomaten-purée
wordt voor het gerecht van morgen be
waard).
Gevulde aardappelschotel.
1 kg aardappelen, 2 kopjes melk, 50 gr.
boter, 60 gr. geraspte kaas.
Vulsel: 100 gr. oud brood (bruin)3
eieren, 1 groote ui, 1 eetlepel gehakte
peterselie,, 1 theelepel kerry, blikje to-
matenpuré, 2% ons noten, 1 blokje del
frite, V» kolpje heet water, waarin veg.
bouillonblokje is opgelost of een lepeltje
marmite.
De aardappelen worden gekookt en rijn
gestampt of gemalen en daarna vermengd
met twee kopjes warme melk, waarin de
boter gesmolten is. De purée wordt daar
na flink met een garde opgeklopt waar
door ze luchtig wordt en hierna wordt de
kaas er door geroerd. Een ingevette vuur
vaste schotel wordt op den bodem en langs
de zijkanten gevuld met de purée, zoodat
een opening openblijft, waar later het ve
getarische vulsel in komt De schotel
wordt pl.m. 25 h 30 min. ln den oven ge
plaatst, om een bruin korstje te krijgen.
Intusschen maken we het vulsel. De noten
worden gepeld en gehakt we kunnen hier
voor een mengsel van pinda's, okker- en
hazelnoten gebruiken of uit economische
overwegingen alleen pinda s.
De delfrite wordt verwarmd en hierin
de gesnipperde ui met de kerry gefruit
doch niet te donkerbruin, daarna de
bouillon bijgevoegd, tomaten-purée, noten,
het gekruimelde oude bruine brood, peter
selie en zout naar smaak, waarna wc de
massa vijf minuten heel zachtjes laten
doorkoken. De hardgekookte eieren wor
den gepeld, de dooiers fijn gewreven en de
witten gehakt, dan door het mengsel ge
roerd, nadat de pan van het vuur is geno
men. Is de aardappelschotel mooi bruin,
dan wordt het warme vulsel er ln gedaan
en het gerecht goed warm opgediend.
Naar verkiezing kan men de noten weg
laten.
LUNCHGERECHTEN
Pikante ommelet
4 eieren, 30 gr. boter, 1 eetlepel ge
hakte peterselie, Vt ui, peper, zout, kerry.
De ui wordt zoo fijn mogelijk gehakt,
daarna zachtjes gaar gesmoord ln de bo
ter.
Intusschen worden de eieren geklopt met
peper en zout, kerry en melk, totdat ze
goed schuimig zijn, daarna de peterselie er
door geroerd.
De boter wordt mee verwarmd en het
elermengsel over de verspreide uien gego
ten en met een deksel op de pan zacb' J
goudgeel gebakken, daarna in drieën
slagen en op een verwarmde schotel
gediend.