'T IHTTERTJF
ZATERDAG 9 MAART i935
RAG 3
Het goede voorbeeld
in huis.
Ervaring de beste
leermeesteres
De practische huisvrouw
zal gaarne weten
dat zij
h!et Mer*i
m
Willen ouders gaarne, dit kinderen te
genover ledereen vriendelijk en beleefd zijn,
dan moeten zij ze've het voorbeeld hiertoe
geven.
Ziet en hoort het kind, dat dienstboden,
ondergeschikten, wie ook beleefd en tege
moetkomend behandeld worden door vol
wassenen, dan zal h(j dit zelf ook tot ge
woonte maken.
Is he' in een gezin gewoonte, dat er over
en tegen personeel uit de 'inogte of op be
velenden toon gesproken wordt, dan volgt
hg ook dit n.Men zegt niet ten onrechte
,Aan de kinderen kan men bemerken, uit
welk gezin zij komen".
Men lan niet te voorzichtig zijn ln zfln
uitlatingen en gedragingen, als men denkt
welk een groote Invloed er var volwassenen
in het bijzonder van de ouders, op de kin
deren uitgaat
W8 kunnen er dan ook niet genoeg op
letten met welke kinderen zij op straat en
op school omgaan. Hoe onaangenaam is het
niet als een Jongen allerlei ruwe woorden
of krachttermen leert bezigen. Wat te
doen? Hem boos aankijken en hem een on-
deugenden jongen noemen en duidelijk onze
afkeuring toonen Straffen
Het beste zal zijn, hem rustig te vragen,
van wlr hij dit geleerd heeft en er op te
wijzen, lat vader toch ook nimmer derge
lijke dingen zegt. Het is een .itatie, waar
voor alle moeders weieens geplaatst wor
den en daarom ls het goed er niet onvoor
bereid voor te ntaan, als men jongens heeft.
Onlangs vertelde een moeder ons, dat
haar zoontje van tien jaar thuli was ge
komen van school en verschillende leelijke
woorden bezigde. Ztj vroeg hem kalm, waar
h{j deze gehoord had, waarop de jongen
zoide: „De jongen, die naast .nij zit op
school zegt dat altijd en nog veel meer lee
lijke woorden".
„Zoo, doet hij dat", hernam de moeder en
liet de questie verder rusten, totdat zfl 's
avonds met haar jongen mee naar boven
ging om hem in bed te leggen.
„Vind je het eigenlijk niet erg kinder
achtig", vroeg zfl hem, „om woorden te
zeggen als van middag. Iemar.d, die wer
kelijk flink is, doet zoo Iets niet alleen
kleine jongens, die groot willen schijnen.
Vader is een man. maar hoor je hem ooit
zooiets leelijks zeggen, als jij deed?"
Van tijd tot tijd „vergiste" hij zich later
nog wel eens, maar als zjjn moeder dan zei,
dat hij arg „klein" deed, kwam zijn eerge
voel er tegen op en na eenige maanden be
hoorde de questie tot het verleden.
Het voorbeeld door de ouders aan het
kind gegeven, had dus inderdaad gezege
vierd over den verkeerden Invloed van bui
tenaf.
Ouders zijn dikwijls overdreven angstig.
aar het hun kinderen betreft. Zelf hebben
■8 door schade en schande veelal moeten
eeren, om datgene te bereiken wat goed
n noodig is, doch vóór alles willen zij hun
kinderen voor minder aangename ervarin-
;en behoeden.
Toch zien wij ln dit feit een verkeerde
methode van opvoeden, omdat deze veelal
overdreven gevoeligheid verraadt. Men
egt wel eens, dat een kind, dat zich ge-
■rand heeft het vuur schuwt en hierin is
eker veel waars.
De ervaring werkt veel meer uit dan tal-
ooze vermaningen, om toch voorzichtig te
'jn en het woord „pas op!" ligt ji menigen
iond bestorven.
Wordt een kind onophoudelijk voorge-
iouden „pas op, kom niet bij het vuur",
'f „pas op. val niet over dat bankje." dan
al hij hi den regel niet luisteren, doch
randt hij zich eens even, of valt hij en doet
iich inderdaad pijn, dan voelt hij aan den
;jve, dat hij voorzichtig zal moeten zijn.
Het manende woord blijft doodc materie
or het Jonge mennchcaklnd, en gaat langs
'm heen.
Veel beter is het dan ook om d kinderen
zelf hun ervaringen te laten opdoen, wat
natuurlijk niet inhoudt, dat wij hen niet
voor een w e r k e ij k gevaar zulle trach
ten te behoeden. Al nts liefde, al ons vra
gen, al ons verbieden werkt nistj uit en
zal hen in de toekomst niet zelfstandiger
en flinker maken, als teveel hem uit den
weg geruimd wordt
Integendeel zal de jonge mensch moeten
leeren, da» ervaring veelal met verdriet ge
paard gaat, doch dit zal slechts opbouwend
werken -n zal hem beter moeilijkheden het
hoofd doen bieden, dan wanneer :iji. pad al
te zeer geëfend wordt.
...verflucht uit pas geverfde vertrekken
kan doen verdwijnen, Indien zij teiltjes met
heet water neerzet, waarin zij schijfjes ci
troen en stukjes kamfer doet,
...perkamentlampekappen schoon kan ma
ken, door ze af te wrijven rtiet een flanellen
lapje met navermout;
...amberkralen moet Inwrijven met een
papje van krijt en water en daarna polijs
ten met een zijden lapje, waardoor zij mooi
glimmend worden;
...teere wollen weefsels niet hangende moet
drogen, doch ln handdoeken moet rollen
waarin overtollig water wordt geabsor
beerd;
...hielen en teenen van kousen en sokken,
met een rübber borsteltje in lauw zeepwa
ter kan behandelen, zonder dat de steken
vallen en ladders vormen.
...krakende schoenen gedurende 24 uur op
een blikken bad moet plaatsen, waarop
lijnolie gegoten is, zoodat de zolen hiermede
doortrekken;
...nieuwe ijzeren pannen met een laagje
zout moet bestrooien, daarna op het vuur
plaatsen en de pan met het warme zout
heen en weer schudden, met zacht papier
omvegen, het zout weggooien, versch zout
ln de pan doen en de behandeling twee maal
hérhalen, daarna met een vette doek uit
vegen;
...crêpe de chlne moet wasschen ln een sop
je, waarin wat borax ls gedaan, waardoor
niet alleen alle vlekken gemakkelijk ver
wijderd worden, doch de zijde tevens haar
glans zal behouden;
...zijden kousen nooit moet strijken, doch
na het wasschen aan de teenen moet op
hangen door ze met een klemmetje aan de
lijn vast te hechten; zij mogen nimmer bij
den kachel gedroogd worden; terwijl men
evenmin verschillende kleuren in één sop
moet wasschen;
...tafeltas na het wasschen en spoelen in
een doek moet rollen en daarna voorzich
tig uitdrukken en tenslotte in den scha
duw gedeeltelijk drogen en vochtig strijken;
...bontjassen nooit op vochtige plaatsen
mag hangen en evenmin Indien zij nat ge
regend zijn ln een kast gehangen mogen
worden. Voorzichtig uitschudden en ln een
niet te warm vertrek op een kleerhanger
laten drogen.
van deze week
,Vaa*om verzet u zich tegen een huwe-
met uw dochter?"
„Omdat je haar niet kunt onderhouden
oals ze dat ,'ewend ls."
„Hoe weet u dat. Ik kan haar brood
en melk geven, net zooals u deed."
Zondag.
Gestoofde kip met
tomatensaus en rijst.
„Oranje"-pudding.
Maandag.
Zweedsch gehakt.
Savoye kool.
Aardappelen.
Havermout.
Dinsdag.
Hampudding.
Spinazie met croutons.
Aardappelpuree.
Pruimen compóte.
Woensdag.
Roe eieren met visch
en toast.
Doperwten en worteltjes.
Aardappelen.
Gesmolten boter.
Giresmeel met bessensap.
Donderdag.
Spek, gebakken uien.
Bruine boonen.
Appelmoes.
Beschuit met bessensap.
Vrijdag.
Gebakken bokking.
Bieten en andijvlesla.
Pommes frites.
Zaterdag.
Bruine boonensoep.
Gestoomde deegballetjes
met tutti-frutti.
„Oranje" pudding.
7 dl melk, 3 dl room, 100 gr. suiker, va
nille suiker, 1H ons abrikozen, 1 eetlepel
suiker, 10 bladen gelatine (witte).
De abrikozen worden zoo mogelijk daags
te voren, na gewasschen te zijn, geweekt,
daarna worden er 8 h 10 uitgenomen, die
het mooist en grootst zijn, de rest wordt
even opgeweld met zoo min mogelijk water
en een eetlepel suiker, daarna njn geklopt
en afgekoeld.
Melk en room worden gekookt met de
suiker en de van.lle suiker, daarna nemen
we de pan van het vuur en lessen er de ln
koud water geweekte en goed uitgeknepen
gelatine ln op, laten de vloeistof koud en
drillerlg worden, roeren van tijd tot tijd
om het zakken van de gelatine te voorko
men en doen de massa daarvan in een met
koud water omgespoelden vorm.
Als de pudding goed stijf is storten, en
het geheel overgieten met de abrikozen-
puree, ln het midden wordt een groote
abrikoo gelegd, terwijl de overigen met den
platten kant naar buiten tegen de pud
ding worden gezet
Zweedsch gehakt
400 gr. rundergehakt, 1 el, peper, zout,
1 gehakt uitje, aardappelen, gekookte
biet 1% kopje melk, boter en delf rite, zoo
noodig wat beschuitkruim of paneermeel
De aardappelen worden door 1en puree-
knjjper gedrukt; de biet in zeer fijne stuk
jes gehakt evenals de ui, daarna kneden
we gehakt, aardapj elpuree, biet, snippers
ui, melk. ei, peper en zout goed dooreen.
Mocht het blijken, dat de massa te week
ls, zoodat de vleeschkoekjes uit elkaar zou
den vallen, dan doen we er nog beschuit-
kruim ci paneermeel bij, vormen daarna
10 of 12 kleine ronde koekjes, die in paneer
meel gerold en ln boter en delfrite zachtjes
gaar er bruin worden gebakken.
Voor de havermouth wordt 1 1 melk aan
de kook gebracht met een half ons haver
mout en 75 gr. suiker, als de pap gaar ls 2
eetlepels custardpoeder bijvoegen, die ln
een weinig melk zijn aangemengd daarna
nog eenige minuten zachtjes door laten
koken en roerende afkoelen.
Hampudding.
500 gram gekookte nam (schouder), 1%
dl melk 1 eetlepel gehakte peterselie,
100 gram oud brood zonder korst, 1 ei.
Het brood wordt fijn geKruimeid en in de
melk geweekt, intusschen wordt de ham
(waarvoor we heel goed z.g. schouder- of
lunchham kunnen gebruiken, die aanmer
kelijk joedkooper is) fijn gehakt, evenals
de peterselie, daarna wordt het ei geklopt
en alle ingrediënten in een kom gedaan en
goed dooreen gekneed. Een warme pud
dingvorm wordt goed Ingevet en bestrooid
met paneermeel, daarna gevuld met het
vleeschmengsel, dat stevig aangedrukt
moet worden. De vorm wordt afgedekt met
een deksel of met vetvrij papier en de
hampudding gedurende ongeveer 30 minu
ten ln de oven geplaatst, alvoren hij ge
stort wordt geheel af laten koelen en kóud
serveeren, gegarneerd met takjes peter
selie. Voor de croutons, die bfl de spinazie
worden gegeven, de z.g. soldaatjes, worden
reepjes oud brood in boter of frituurvet
croquant gebakken.
Roereleren met visch.
100 gram gekookte visch, 4 eieren, 4 eet
lepels melk, peper en zout, peterselie, stuk
jes geroosterd brood, 35 gram boter.
De roereieren met visch zijn in den vas
tentijd een variatie op de gebakken visch.
De hoeveelheid kan naar behoeften ver
groot worden, deze is voor 2 3 personen
berekend.
De visch, b.v. een schelvisch, wordt ge
kookt, van graten en vellen ontdaan en
f(jn gehakt.
In een steelpan wordt de boter gesmolten,
Intusschen worden de eieren geklopt met
melk, peper, zout en peterselie bijgevoegd.
Begint het eiermengsel dikker te worden
dan wordt de visch bijgevoegd en wordt er
voortdurend in de massa met een smallen
houten lepel eroerd. totdat het een geel
achtig aanzien krijgt. Roereieren vooral mo
gen niet te droog en brokkelig zijn, doch
moeten min of meer vochtig blijven. Stuk
jes warme toast worden beboterd en be
legd met de roereieren, of indien men geen
toast gebruikt, worden de eieren op een
verwarmden schotel gedaan, omgeven met
een rand van worteltjes en doperwtjes.
Beschuit met Bessensapsaas.
10 groote beschuiten, H flesch bessen
sap, Vi flesch water, stukje pijpkaneel, 125
gram suiker (lichte basterd), 35 gram mai-
zena.
De bessensap met het water en het stuk-
Je pijpkaneel zachtjes aan de kook brengen,
suiker erin oplossen en ln de heete vloei
stof een voor een de beschuiten even onder
dompelen met de schuimspaan uitschep
pen, ln een glazen vlaschaal doen en de
bessensap weer aan de kook brengen, het
stukje kaneel verwijderen en de vloeistof
binden met de maizena, die met water is
aangemaakt, saus nog even roerende door
laten koken, daarna wat af laten koelen
en over de beschuiten gieten.
Koud opdienen, naar verkiezing bestrooid
met gehakte noten.
Garnalen pasta.
2 ia ons garnalen, peper, zout, gehakte
peterselie, 60 gram boter.
De garnalen worden in warm water ge
wasschen en uitgelekt daama wordt de
boter gesmolten ln een steelpan en de gar
nalen toegevoegd, die een minuut of vijf
zachtjes moeten smoren, doch niet koken,
daar ze dan te taai worden. Ze worden uit
de boter geschept en ln een molentje go-
malen of indien men dit niet heeft zeer
fijn gehakt, zóó dat het een gelijke massa
ls die vermengd wordt met de boter, peper
zout en gehakte peterselie en in kleine
potjes bewaard, afgedekt met gesmolten
boter. Men kan deze pasta eenige dagen be
waren.
Vischkoekjee.
250 gram visch (gekookte), 500 gram
koude aardappelen, 1 theelepel citroensap,
1 theelepel tomatenpuree, zout, peper, 1 ei,
paneermeel.
De aardappelen worden ln den pureekntj-
per fijn gemaakt, de visch gehakt en aard
appelen, visch, puree, citroensap, zout, pe
per en eierdooier met elkaar vermengd tot
een stevig geheel, waar koekjes van wor
den gevormd ongeveer 2 i 2^ c.m. dik,
die ln het met een weinig water losgeklop
te eiwit gewenteld worden en daarna ln pa
neermeel (of havermout).
In een koekepan wordt boter of delfrite
gesmolten en de koekjee aan belde zijden
goudgeel gebakken.