Het Menu Gemeenschappelijk ontbijt. JUTTERTJE ZATERDAG 6 APRIL 1935 PAG. 3 Het eerste uur beslissend voor den verderen dag. door G. C. M.-Schw Het ie heel gemakkelijk gezegd, dat een huisvrouw 'g morgens steeds opgewekt en vrooljjk moet beginnen, doch de practyk leert meermalen, dat dit niet altijd mo'ge- is. De wekker loopt meestal reeds om ze ven uur af en dan gebeurt het meermalen, dat men zich min of meer geïrriteerd ge voeld, omdat men lang niet altijd voldoen de nachtrust heeft gehad. Men is geneigd om zich over allerlei kleine tegenslagen te ergeren en had zoo dolgraag nog even wil len doorslapen. Soms draait men zich nog even om, slaapt weer in en bemerkt met schrik, dat men zich reusachtig moet haasten, om te zorgen, dat alles gereed is, voor hen die op tijd, naar hun bezigheden of naar hun werk moeten. Een kwartiertje te laat, haalt men in dat korte tijdsbestek zoo moeilijk in, waarom dan ook beter de ver standigste weg gevolgd kan worden en men, zoodra de wekker het waarschuwen de sein laat hooren, op staat. Wij weten wel. dat dit heel gemakkelijk gezegd kan worden, doch dat huisvrouwen 's morgens vaak nog lang niet uitgerust zf|n, doch dat ééne kwartiertje, dat men nog weer even inslaapt, maakt het niet beter. Verder hangt er zooveel van af om te zorgen, dat man en kinderen rustig kunnen ontbijten en de boterhammen, die meegenomen moeten worden gereed lig gen om in acte- of schooltasschen gedaan te worden. Als een hulsvrouw te laat is, heeft zij geen tijd behoorlijk voor alles te zorgen. De een na den ander vraagt haar iets, want zooals dit vrijwel in ieder gezin is, is het de vrouw of moeder, die alles moet weten. Is z\) haastig, dan volgen er onge duldige antwoorden of er worden verschil lende kleine dingen vergeten, zoodat het een onrustig heen en weer loopen wordt, waardoor allerminst de goede stemming in de hand wordt gewerkt. De hulsvrouw, die al tijdig met hare werkzaamheden kan beginnen, behoeft zich niet ongerust te maken, dat een der huis- genooten te laat weggaat, dat de thee on genietbaar of de pap niet gaar is, maar za-l kalm en beheerscht voor alles weten te zorgen. Indien men over weinig hulp beschikt, den is het verstandig om 's avonds de ont bijttafel te dekken, dat spaart 's morgens veel tijd. Een aardig gekleurd ontbijtlc.ken cn een in bonte kleuren versierd ontbijt servies, maken het geheel zoo gezellig. (I« aanschaffing behoeft niet te duur te ^n. doch het verhoogt de sfeer. Men kan dus aanstonds als men ge leed is, beginnen met thee zetten en, In dien er kinderen zijn, pap koken. Terwijl c'it geschiedt worden de boterhammen ge- 8heden en alles is gereed voor man en kin- der*h om te beginnen. Wordt er aan het ontbijt havermout gegeten, dan neemt mer> gemakshalve „vlug-kokende", die in er,kele minuten gereed is. Indien zulks eenlgszlns mogelijk is, moet gezamenlijk ontbeten worden, althans ^oet de moeder rustig gelijk met de kin- eren ontbijten, indien de heer des hui- Zea lat®r weggaat. Het ontbjjt kan eenvoudig zijn. doch, v'ena!g de andere maaltijden keurig ver- «orgd. zohaaltjes na gebruik schots en 'r|p eefi geen broodplank met aangesne- tcli brood op een hoek van de tafel. Bo- ófr arnrrien worden in de keuken gesneden d* kuisvrouw plaatst de dienbak naast ,j Waartn de broodplank een plaatsje en waarin na afloop de ontbijtboel Worc,en gezet om gelijk naar de keu- te worden gebracht, b ct is altijd prettig om afwisseling te kornf611 'n betgeen op de ontbijttafel a' is het nog zoo eenvoudig. In de eerste plaats wordt niet alleen wit brood gegeven, waaraan door de bewerkingen zooveel onttrokken ie, dat het veel min der voedzaam is dan bruin- en rogge brood. Een stevig ontbijt is noodig, om den dag te beginnen en de gewoonte van velen, om niet te eten voor men de deur uitgaat, is verkeerd. Kaas is een uitste kend voedingsmiddel, dat nog veel te wei nig naar waarde wordt geschat Het is volstrekt niet noodzakelijk om juist de duurdere soorten te nemen, waarvan de volvette 45 vet bevat en de magere 20%. Deze laatste toch is goedkooper en bevat behalve het zij het dan ook gerin gere vetpercentage, nog een hoeveelheid eiwit Kaas moest trouwens veel meer bij de bereiding van spijzen gebruikt worden en ook van tijd tot tijd na den hoofdmaaltijd in blokjes gesneden, worden gegeten in plaats van een toespijs. De Hollandsche huisvrouwen moeten er allen toe mede werken om te zorgen, dat het afzetgebied grooter wordt in het be lang van hen, die bij de zuivelindustrie betrokken zijn. Als zij allen de handen in-, een slaan en hiertoe een steentje bijdra gen, dan dienen zij een nationaal belang. Kinderen zijn veelal moeilijk met eten, daarom móet de moeder telkens variatie weten te brengen in het ontbijt Het bord pap wordt nu eens met chocoladehagel slag bestrooid, dan weer zijn het gehakte noten, terwijl er een andere keer weer een andere verrassing is, die hen tot eten animeert. De boterham wordt nu eens met plakjes appel of banaan, dan weer met geweekte vruchten, b.v. abrikozen of tutti-frutti be legd, terwijl appelmoes en appelstroop eveneens gezond en voedzaam zijn. Men moet er streng de hand aan hou den, dat het ontbijt regelmatig en rustig verloopt, en de kinderen niet op het laat ste nippertje nog een les moeten leeren of een vergeten som moeten maken, het geen hen trouwens niet rustig naar school doet gaan, doch een gevoel van on zekerheid geeft. Het schoolwerk moet des avonds gemaakt en de lessen zoo noodig overhoord worden. Zoowel voor de huis vrouw zelf, als voor man en kinderen hangt er veel van af, dat het eerste uur rustig, zonder onnoodtge emoties verloopt, want een goed begin is het halve werk. Alle partijen beginnen hun dagtaak veel ongewekter en met veel meer lust, als de stemming in huis 's morgens prettig is en niet door overhaast ge jaag bedorven wordt. Iedere huisvrouw zal er gaarne een kwartiertje vroeger voor op staan om hiertoe mede werken en zal als allen weg zfln met frisschen moed beginnen aan de dagtaak, die haar wacht. Zondag. Pouletsoep. Ribstuk. Raapstelen. Aardappelen. Rhabarber en appelgelei. Maandag. Aardappelcroquetten met vleesch. Spaghetti met tomaten. Saus en stukjes spek. (Sinaasappel). Dinsdag. Geldersche worst. Snijboonen en witte boonen. Aardappelen. Woensdag. Runderlapjes. Worteltjes. Griesmeelpudding met amandeltjes. Donderdag. Erwtensoep. Saucijs in deeg. Tutti-fruttL. Vrijdag. Gebakken bokking. Andijvie en bietensla. Gebakken aardappelen, Appel-flensjes. Zaterdag. Gebakken spek. Capucijners. (Aardappelen). Appelmoes. (Zie recept cake). Vasten recepten. Selderij soep (magere). Rtjst schotel met tomaten. Gebakken uien. Roereleren. Gekookte tong. Botersaus. Aardappelen. Kropsla. Watergruwel. Gekookte eieren. Gemengde koude sla. Gebakken aardappelen. Citroenvla. Rhabarber en Appelgelei. - 2 pond rhabarber, 1 pond moesappelen, 150 gram. suiker, 30 gram gelatine (is gelijk aan 15 blaadjes) 4 eetlepels kokend water, mespunt dubbel koolzure soda (zoo noodig). De rhabarberstelen worden van de bla deren ontdaan en de uiteinden aan den anderen kant afgesneden, daarna snijden we ze in stukjes van ongeveer 2 cm, was- schen deze en doen ze in een pan, waarbij wij tevens de in stukjes gesneden appelen voegen en zooveel water als juist noodig is om alles gaar te koken, suiker er in op lossen en indien de compóte nog te zuur is 'n mespunt dubbelkoolzure soda bijvoe gen en de massa door een paardenharen zeef wrijven. De geweekte gelatine uitknijpen en In 4 lepels kokend water oplossen en door de compóte roeren, die als ze afgekoeld is in een met koud water omgespoelden vorm wordt gedaan. Deze gelei moet daags te vo ren gemaakt worden, daar de vrij groote hoeveelheid gelatine anders wel eens een smaakje geeft, hetgeen verdwijnt als ze geruimen tijd heeft gestaan. Aardappelen croquetten met vleesch. 500 gram gekookte koude aardappelen, 250 gram vleeschresten, 2 eieren, peper, zout, paneermeel, een half ons margarine, frituurvet, 1 uitje, 1 eetlepel gehakte pe terselie. We maken de aardappelen door den pu- reeknijper fijn en hakken het uitje en het vleesch zeer fijn. Vermengen daarna pu ree, uitje, vleesch, peterselie, gesmolten boter, peper, zout en eierdooiers met een houten lepel tot een stevige massa, waar door tenslotte het stijfgeklopte eiwit van 1 ei wordt vermengd. We maken van deze massa ronde balletjes of vormen er lang werpige croquetten van, die we eerst rol len in het overgebleven eiwit, dat met een paar lepels water los geklopt is en daarna in paneermeel. We maken frituurvet zoo heet, dat er een blauwe damp van komt en laten er telkens eenige croquetten invallen, die we mooi bruin en croquant bakken, daarna even op papier laten uittrekken om het overtollige vet te verwijderen en op een schaaltje, waarop een papieren servetje is gevouwen opdienen, vooral goed warm. We kunnen in het heete frituurvet nog eenige takjes peterselie laten bakken en deze om de croquetjes leggen. Jam vla. 6 kopjes melk, 50 gram suiker, 40 gram vanille custardpoeder, 2 eieren, 3 eetlepels jam, klontje boter. We brengen V» L. melk aan de kook en lossen er de suiker in op, terwijl wij met de overige melk, ongeveer 1 kopje, de custardpoeder aanmengen en er tevens de geklopte eierdooiers bijvoegen. We gie- ten hierbij een weinig heete melk, vermen gen deze met het papje gieten er nogmaals wat melk bij en doen ales terug in de pan met warme melk, brengen deze aan de kook op een lage pit en steeds roerende om te voorkomen, dat de eieren schiften en de vla zich aan den boden zet. Is deze doorgekookt, dan nemen wij de pan van het vuur, doen de boter bij de vla en klop pen met de garde zoolang, tot dat ze af gekoeld en luchtig is, doen ze daarna in een glazen vlaschotel om geheel koud te worden. Even voor het opdienen wordt het eiwit zéér stijf geklopt en telkena met een deel van de jam vermengd, totdat alle jam door het eiwit is gewerkt, waar mede wij de vla garneeren. We mogen dit pas op het laatste oogenblik doen, omdat we anders de kans beloopen, dat het ei wit zakt. Griesmeelpudding met amandelen. 1 L. melk, 100 gram griesmeel, 100 gram suiker, 2 eieren, stukje citroenschil 30 gr. boter, 50 gram amandelen, abrikozen, jam. We brengen de melk met de citroenschil zachtjes aan de kook, zoodat het smaakje zich aan de melk kan geven. Intusschen broeien wi) de amandelen in heet water, dat we zoo noodig even vernieuwen of zetten ze met water op, dat we bijna op kookpunt laten komen, schuiven met duim en wijsvinger de velletjes af, drogen de amandelen, snijden ze voor de helft in lange dunne reepjes, terwijl wij de rest in stukjes hakken, en bij de kokende melk voegen, waar wij tevens de suiker in op lossen en de griesmeel roerende in strooi en, daarna laten wij de pudding even door koken, kloppen de eierdooiers, voegen hier bij eenige lepels griesmeel, doen de eier- massa bij de pudding en mengen ze hier door, zoodat alles gelijkmatig verdeeld is en kloppen daarna het stukje boter er door en tenslotte het zeer stijf geklopte eiwit. De pudding wordt overgebracht in een met koud water omgespoelden vorm om koud en stijf te worden. Na het stor ten Wordt de bovenkant bestreken met jam en bestrooid met de fijn gesneden reepjes amandel. Sansflsjes in deeg. 4 5 ons sausijsjes, zout, 4 eieren, 225 gram bloem, L. melk, 700 gram boter. De. bloem wordt gezeefd en in een kom gedaan met wat zout. De eieren worden zeer schuimig geklopt en vermengd met de melk, daarna wordt een kuiltje in de bloem gemaakt en deze van het midden uit vermengd met de vloeistof, die telkens bij kleine gedeelten wordt bijgevoegd. Het beslag wordt, nadat bloem en het eieren- mengsel vermengd zijn, nog eenige minu ten flink opgeklopt, daarna zetten wij het gedurende minstens een uur weg, voor we het verder gebruiken. In een vuurvasten schotel wordt de boter gesmolten en hier in worden de sausijsjes gelegd, waarna het beslag erover heen wordt gegoten en de schotel gedurende 35 min. In een mid delmatig warmen oven wordt geplaats, zoo noodig wordt de bovenkant bedekt met beboterd papier. Deze schotel is uitstekend om met drukke dagen klaar te maken; omdat de bereiding weinig werk vereischt. We geven er tuttie frutti bij ,die 's avonds tevoren geweekt is en nu nog slechts even verwarmd wordt, waarna de vruchten uit geschept worden en in een schaal gedaan en het vocht met een weinig citroensap en suiker gebonden wordt. Appelflenjes. 3 niet te groote appels, 3 eieren, 90 gr. zelfr. bakmeel, 3 eetlepels suiker, 3 eet lepels melk, sap van citroen, boter. De eierdooiers worden flink geklopt met de melk en de suiker en moet goed schui mig zijn. De geschilde appelen worden ge raspt b.v. op de speciaal voor dit doel ge schikte z.g. Bircher-Benner rasp, en daar na vermengd met de eieren, citroensap en lepelsgewjjze met de gezeefde bloem. Het eiwit kloppen wfl met een tikje zout stijf en scheppen dit door het beslag. In een kleine koekepan wordt boter warm ge maakt en worden de pannekoekjes aan beide zijden goudgeel gebakken, daarna bestrooid met suiker opgerold, in drieën gevouwen of opgestapeld op een bord of schaal gelegd, die tijdens het bakken warm gehouden wordt HET GEZELLIGE HOEKJE. Een bank met veel kussens, waar je zoo heerlijk diep inzakt met een krant of een hele mooi boek. Wie verlangt niet naar zoo'n gezellig hoekje met ten tafeltje, eu soms ook nog een luie stoel? De prettigste plaats in het heele huis is altijd het „zitje", een knusse hoek met een bank, een tafeltje en soms ook nog een luie stoel. De hoek waar je heerlijk wegge zakt in vele kussens, ongestoori. de krant kunt lezen of kunt genieten van een heel mooi boek. Kussens zijn met wat fantasie en handig heid gemakkelijk te maken. Heel modern is b.v. een kussen van een effen lap, met alleen langs de 4 zijden een koord in een afstekende kleur.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15