Het Menu
Gemeenschappelijk
ontbijt.
JUTTERTJE
ZATERDAG 6 APRIL 1935
PAG. 3
Het eerste uur beslissend voor
den verderen dag.
door
G. C. M.-Schw
Het ie heel gemakkelijk gezegd, dat een
huisvrouw 'g morgens steeds opgewekt en
vrooljjk moet beginnen, doch de practyk
leert meermalen, dat dit niet altijd mo'ge-
is. De wekker loopt meestal reeds om ze
ven uur af en dan gebeurt het meermalen,
dat men zich min of meer geïrriteerd ge
voeld, omdat men lang niet altijd voldoen
de nachtrust heeft gehad. Men is geneigd
om zich over allerlei kleine tegenslagen te
ergeren en had zoo dolgraag nog even wil
len doorslapen.
Soms draait men zich nog even om,
slaapt weer in en bemerkt met schrik, dat
men zich reusachtig moet haasten, om te
zorgen, dat alles gereed is, voor hen die
op tijd, naar hun bezigheden of naar hun
werk moeten. Een kwartiertje te laat,
haalt men in dat korte tijdsbestek zoo
moeilijk in, waarom dan ook beter de ver
standigste weg gevolgd kan worden en
men, zoodra de wekker het waarschuwen
de sein laat hooren, op staat.
Wij weten wel. dat dit heel gemakkelijk
gezegd kan worden, doch dat huisvrouwen
's morgens vaak nog lang niet uitgerust
zf|n, doch dat ééne kwartiertje, dat men
nog weer even inslaapt, maakt het niet
beter. Verder hangt er zooveel van af om
te zorgen, dat man en kinderen rustig
kunnen ontbijten en de boterhammen, die
meegenomen moeten worden gereed lig
gen om in acte- of schooltasschen gedaan
te worden.
Als een hulsvrouw te laat is, heeft zij
geen tijd behoorlijk voor alles te zorgen.
De een na den ander vraagt haar iets,
want zooals dit vrijwel in ieder gezin is,
is het de vrouw of moeder, die alles moet
weten. Is z\) haastig, dan volgen er onge
duldige antwoorden of er worden verschil
lende kleine dingen vergeten, zoodat het
een onrustig heen en weer loopen wordt,
waardoor allerminst de goede stemming
in de hand wordt gewerkt.
De hulsvrouw, die al tijdig met hare
werkzaamheden kan beginnen, behoeft zich
niet ongerust te maken, dat een der huis-
genooten te laat weggaat, dat de thee on
genietbaar of de pap niet gaar is, maar
za-l kalm en beheerscht voor alles weten
te zorgen.
Indien men over weinig hulp beschikt,
den is het verstandig om 's avonds de ont
bijttafel te dekken, dat spaart 's morgens
veel tijd. Een aardig gekleurd ontbijtlc.ken
cn een in bonte kleuren versierd ontbijt
servies, maken het geheel zoo gezellig.
(I« aanschaffing behoeft niet te duur te
^n. doch het verhoogt de sfeer.
Men kan dus aanstonds als men ge
leed is, beginnen met thee zetten en, In
dien er kinderen zijn, pap koken. Terwijl
c'it geschiedt worden de boterhammen ge-
8heden en alles is gereed voor man en kin-
der*h om te beginnen. Wordt er aan het
ontbijt havermout gegeten, dan neemt
mer> gemakshalve „vlug-kokende", die in
er,kele minuten gereed is.
Indien zulks eenlgszlns mogelijk is, moet
gezamenlijk ontbeten worden, althans
^oet de moeder rustig gelijk met de kin-
eren ontbijten, indien de heer des hui-
Zea lat®r weggaat.
Het ontbjjt kan eenvoudig zijn. doch,
v'ena!g de andere maaltijden keurig ver-
«orgd.
zohaaltjes na gebruik schots en
'r|p eefi geen broodplank met aangesne-
tcli brood op een hoek van de tafel. Bo-
ófr arnrrien worden in de keuken gesneden
d* kuisvrouw plaatst de dienbak naast
,j Waartn de broodplank een plaatsje
en waarin na afloop de ontbijtboel
Worc,en gezet om gelijk naar de keu-
te worden gebracht,
b ct is altijd prettig om afwisseling te
kornf611 'n betgeen op de ontbijttafel
a' is het nog zoo eenvoudig. In de
eerste plaats wordt niet alleen wit brood
gegeven, waaraan door de bewerkingen
zooveel onttrokken ie, dat het veel min
der voedzaam is dan bruin- en rogge
brood. Een stevig ontbijt is noodig, om
den dag te beginnen en de gewoonte van
velen, om niet te eten voor men de deur
uitgaat, is verkeerd. Kaas is een uitste
kend voedingsmiddel, dat nog veel te wei
nig naar waarde wordt geschat Het is
volstrekt niet noodzakelijk om juist de
duurdere soorten te nemen, waarvan de
volvette 45 vet bevat en de magere
20%. Deze laatste toch is goedkooper en
bevat behalve het zij het dan ook gerin
gere vetpercentage, nog een hoeveelheid
eiwit
Kaas moest trouwens veel meer bij de
bereiding van spijzen gebruikt worden en
ook van tijd tot tijd na den hoofdmaaltijd
in blokjes gesneden, worden gegeten in
plaats van een toespijs.
De Hollandsche huisvrouwen moeten er
allen toe mede werken om te zorgen, dat
het afzetgebied grooter wordt in het be
lang van hen, die bij de zuivelindustrie
betrokken zijn. Als zij allen de handen in-,
een slaan en hiertoe een steentje bijdra
gen, dan dienen zij een nationaal belang.
Kinderen zijn veelal moeilijk met eten,
daarom móet de moeder telkens variatie
weten te brengen in het ontbijt Het bord
pap wordt nu eens met chocoladehagel
slag bestrooid, dan weer zijn het gehakte
noten, terwijl er een andere keer weer een
andere verrassing is, die hen tot eten
animeert.
De boterham wordt nu eens met plakjes
appel of banaan, dan weer met geweekte
vruchten, b.v. abrikozen of tutti-frutti be
legd, terwijl appelmoes en appelstroop
eveneens gezond en voedzaam zijn.
Men moet er streng de hand aan hou
den, dat het ontbijt regelmatig en rustig
verloopt, en de kinderen niet op het laat
ste nippertje nog een les moeten leeren
of een vergeten som moeten maken, het
geen hen trouwens niet rustig naar
school doet gaan, doch een gevoel van on
zekerheid geeft. Het schoolwerk moet des
avonds gemaakt en de lessen zoo noodig
overhoord worden. Zoowel voor de huis
vrouw zelf, als voor man en kinderen
hangt er veel van af, dat het eerste uur
rustig, zonder onnoodtge emoties verloopt,
want een goed begin is het halve werk.
Alle partijen beginnen hun dagtaak veel
ongewekter en met veel meer lust, als de
stemming in huis 's morgens prettig is en
niet door overhaast ge jaag bedorven
wordt.
Iedere huisvrouw zal er gaarne een
kwartiertje vroeger voor op staan om
hiertoe mede werken en zal als allen weg
zfln met frisschen moed beginnen aan de
dagtaak, die haar wacht.
Zondag.
Pouletsoep.
Ribstuk.
Raapstelen.
Aardappelen.
Rhabarber en appelgelei.
Maandag.
Aardappelcroquetten
met vleesch.
Spaghetti met tomaten.
Saus en stukjes spek.
(Sinaasappel).
Dinsdag.
Geldersche worst.
Snijboonen en witte boonen.
Aardappelen.
Woensdag.
Runderlapjes.
Worteltjes.
Griesmeelpudding met amandeltjes.
Donderdag.
Erwtensoep.
Saucijs in deeg.
Tutti-fruttL.
Vrijdag.
Gebakken bokking.
Andijvie en bietensla.
Gebakken aardappelen,
Appel-flensjes.
Zaterdag.
Gebakken spek.
Capucijners.
(Aardappelen).
Appelmoes.
(Zie recept cake).
Vasten recepten.
Selderij soep (magere).
Rtjst schotel met tomaten.
Gebakken uien.
Roereleren.
Gekookte tong.
Botersaus.
Aardappelen.
Kropsla.
Watergruwel.
Gekookte eieren.
Gemengde koude sla.
Gebakken aardappelen.
Citroenvla.
Rhabarber en Appelgelei.
-
2 pond rhabarber, 1 pond moesappelen,
150 gram. suiker, 30 gram gelatine (is
gelijk aan 15 blaadjes) 4 eetlepels kokend
water, mespunt dubbel koolzure soda (zoo
noodig).
De rhabarberstelen worden van de bla
deren ontdaan en de uiteinden aan den
anderen kant afgesneden, daarna snijden
we ze in stukjes van ongeveer 2 cm, was-
schen deze en doen ze in een pan, waarbij
wij tevens de in stukjes gesneden appelen
voegen en zooveel water als juist noodig
is om alles gaar te koken, suiker er in op
lossen en indien de compóte nog te zuur
is 'n mespunt dubbelkoolzure soda bijvoe
gen en de massa door een paardenharen
zeef wrijven.
De geweekte gelatine uitknijpen en In 4
lepels kokend water oplossen en door de
compóte roeren, die als ze afgekoeld is in
een met koud water omgespoelden vorm
wordt gedaan. Deze gelei moet daags te vo
ren gemaakt worden, daar de vrij groote
hoeveelheid gelatine anders wel eens een
smaakje geeft, hetgeen verdwijnt als ze
geruimen tijd heeft gestaan.
Aardappelen croquetten met vleesch.
500 gram gekookte koude aardappelen,
250 gram vleeschresten, 2 eieren, peper,
zout, paneermeel, een half ons margarine,
frituurvet, 1 uitje, 1 eetlepel gehakte pe
terselie.
We maken de aardappelen door den pu-
reeknijper fijn en hakken het uitje en het
vleesch zeer fijn. Vermengen daarna pu
ree, uitje, vleesch, peterselie, gesmolten
boter, peper, zout en eierdooiers met een
houten lepel tot een stevige massa, waar
door tenslotte het stijfgeklopte eiwit van
1 ei wordt vermengd. We maken van deze
massa ronde balletjes of vormen er lang
werpige croquetten van, die we eerst rol
len in het overgebleven eiwit, dat met een
paar lepels water los geklopt is en daarna
in paneermeel.
We maken frituurvet zoo heet, dat er
een blauwe damp van komt en laten er
telkens eenige croquetten invallen, die we
mooi bruin en croquant bakken, daarna
even op papier laten uittrekken om het
overtollige vet te verwijderen en op een
schaaltje, waarop een papieren servetje is
gevouwen opdienen, vooral goed warm.
We kunnen in het heete frituurvet nog
eenige takjes peterselie laten bakken en
deze om de croquetjes leggen.
Jam vla.
6 kopjes melk, 50 gram suiker, 40 gram
vanille custardpoeder, 2 eieren, 3 eetlepels
jam, klontje boter.
We brengen V» L. melk aan de kook
en lossen er de suiker in op, terwijl wij
met de overige melk, ongeveer 1 kopje,
de custardpoeder aanmengen en er tevens
de geklopte eierdooiers bijvoegen. We gie-
ten hierbij een weinig heete melk, vermen
gen deze met het papje gieten er nogmaals
wat melk bij en doen ales terug in de pan
met warme melk, brengen deze aan de
kook op een lage pit en steeds roerende
om te voorkomen, dat de eieren schiften
en de vla zich aan den boden zet. Is deze
doorgekookt, dan nemen wij de pan van
het vuur, doen de boter bij de vla en klop
pen met de garde zoolang, tot dat ze af
gekoeld en luchtig is, doen ze daarna in
een glazen vlaschotel om geheel koud te
worden. Even voor het opdienen wordt
het eiwit zéér stijf geklopt en telkena
met een deel van de jam vermengd, totdat
alle jam door het eiwit is gewerkt, waar
mede wij de vla garneeren. We mogen dit
pas op het laatste oogenblik doen, omdat
we anders de kans beloopen, dat het ei
wit zakt.
Griesmeelpudding met amandelen.
1 L. melk, 100 gram griesmeel, 100 gram
suiker, 2 eieren, stukje citroenschil 30 gr.
boter, 50 gram amandelen, abrikozen, jam.
We brengen de melk met de citroenschil
zachtjes aan de kook, zoodat het smaakje
zich aan de melk kan geven. Intusschen
broeien wi) de amandelen in heet water,
dat we zoo noodig even vernieuwen of
zetten ze met water op, dat we bijna op
kookpunt laten komen, schuiven met duim
en wijsvinger de velletjes af, drogen de
amandelen, snijden ze voor de helft in
lange dunne reepjes, terwijl wij de rest
in stukjes hakken, en bij de kokende melk
voegen, waar wij tevens de suiker in op
lossen en de griesmeel roerende in strooi
en, daarna laten wij de pudding even door
koken, kloppen de eierdooiers, voegen hier
bij eenige lepels griesmeel, doen de eier-
massa bij de pudding en mengen ze hier
door, zoodat alles gelijkmatig verdeeld is
en kloppen daarna het stukje boter er
door en tenslotte het zeer stijf geklopte
eiwit. De pudding wordt overgebracht in
een met koud water omgespoelden vorm
om koud en stijf te worden. Na het stor
ten Wordt de bovenkant bestreken met
jam en bestrooid met de fijn gesneden
reepjes amandel.
Sansflsjes in deeg.
4 5 ons sausijsjes, zout, 4 eieren, 225
gram bloem, L. melk, 700 gram boter.
De. bloem wordt gezeefd en in een kom
gedaan met wat zout. De eieren worden
zeer schuimig geklopt en vermengd met
de melk, daarna wordt een kuiltje in de
bloem gemaakt en deze van het midden
uit vermengd met de vloeistof, die telkens
bij kleine gedeelten wordt bijgevoegd. Het
beslag wordt, nadat bloem en het eieren-
mengsel vermengd zijn, nog eenige minu
ten flink opgeklopt, daarna zetten wij het
gedurende minstens een uur weg, voor we
het verder gebruiken. In een vuurvasten
schotel wordt de boter gesmolten en hier
in worden de sausijsjes gelegd, waarna
het beslag erover heen wordt gegoten en
de schotel gedurende 35 min. In een mid
delmatig warmen oven wordt geplaats,
zoo noodig wordt de bovenkant bedekt met
beboterd papier. Deze schotel is uitstekend
om met drukke dagen klaar te maken;
omdat de bereiding weinig werk vereischt.
We geven er tuttie frutti bij ,die 's avonds
tevoren geweekt is en nu nog slechts even
verwarmd wordt, waarna de vruchten uit
geschept worden en in een schaal gedaan
en het vocht met een weinig citroensap
en suiker gebonden wordt.
Appelflenjes.
3 niet te groote appels, 3 eieren, 90 gr.
zelfr. bakmeel, 3 eetlepels suiker, 3 eet
lepels melk, sap van citroen, boter.
De eierdooiers worden flink geklopt met
de melk en de suiker en moet goed schui
mig zijn. De geschilde appelen worden ge
raspt b.v. op de speciaal voor dit doel ge
schikte z.g. Bircher-Benner rasp, en daar
na vermengd met de eieren, citroensap en
lepelsgewjjze met de gezeefde bloem. Het
eiwit kloppen wfl met een tikje zout stijf
en scheppen dit door het beslag. In een
kleine koekepan wordt boter warm ge
maakt en worden de pannekoekjes aan
beide zijden goudgeel gebakken, daarna
bestrooid met suiker opgerold, in drieën
gevouwen of opgestapeld op een bord of
schaal gelegd, die tijdens het bakken warm
gehouden wordt
HET GEZELLIGE HOEKJE.
Een bank met veel kussens, waar je zoo
heerlijk diep inzakt met een krant of een
hele mooi boek. Wie verlangt niet naar
zoo'n gezellig hoekje met ten tafeltje, eu
soms ook nog een luie stoel?
De prettigste plaats in het heele huis is
altijd het „zitje", een knusse hoek met een
bank, een tafeltje en soms ook nog een
luie stoel. De hoek waar je heerlijk wegge
zakt in vele kussens, ongestoori. de krant
kunt lezen of kunt genieten van een heel
mooi boek.
Kussens zijn met wat fantasie en handig
heid gemakkelijk te maken. Heel modern is
b.v. een kussen van een effen lap, met
alleen langs de 4 zijden een koord in een
afstekende kleur.