Geniet van de zon, zooveel ge kunt. Het Menu T JUTTERTJE [ATERDAG JUNI 1935 PAG. 5 Voor of tegen rauwkost? zouden wjj door de uitvinding der kunst matige hoogtezon feitelijk het geheele jaar door „de zon in huis" kunnen hebben. Kunstmatige hoogtezon vervangt de na- turiyke zonnestralen, doch ook hier geldt weer: geen overdreven gebruik, doch be ginnen met een regelmatige training, een traning, welke ons lichaam gezond, sterk en soepel houdt. Zonneschy Is als medicijn: „Elk uur een lepel". door MEVR. L. v. ROZENBURG. Wij zijn niet ver meer af van den heer lijken zomer, den zomer, welke, naar wi) allen hopen, zonneschijn in overvloed zal brengen. En hoe verlangend zien wij niet uit naar de mooie zonrijke dagen. Wat verlangen wij er niet naar om weer heer lijk aan zee en strand onzen vrijen tijd door te brengen. Maar... voor de zonne baden i s tevens voorzichtigheid geboden. Het kan een noodlottig gevolg hebben, wanneer wij, na een kwakkelwintertje in de stad te hebben doorgebracht, in de eer ste zomerdagen reeds dadelijk al onzen vrijen tijd door gaan brengen aan het strand. Training is ook voor zonnebaden noodig. Zon is gezond voor den mensch, gezond voor het lichaam, gezond voor de huid, maar men dient geen overdreven ge bruik hiervan te maken. Ieder verstandig arts zal overmatig gebruik van zonneba den afkeuren. Een lichaam, dat niet aan rijk zonlicht gewoon is en plotseling een dergelijke groote ommekeer moet onder vinden, zal ook de slechte, gevolgen hier van moeten ondergaan en dikwijls zijn deze gevolgen zware koorts, nervositeit, huiduitslag enz. De huid moet langzaam aan zonlicht gewoon raken; wie in acht dagen bruinge brand wil zijn, doet zeer onverstandig en zal trouwens zijn doel ook niet bereiken. Een bruingebrande, door en door gezonde huid verkrijgt men door het lichaam lang zaam aan het zonlicht te wennen. De meest gezonde zonnebaden worden in den vroegen morgen genomen. De zon staat dan nog niet hoog en brandend aan het uitspansel en de atmosfeer is nog rein en ongerept. Wie niet gewend is aan het nemen van zonnebaden, begint met een zonnebad van hoogstens 67 minuten. Allengs kan men dezen tijd verlengen, doch lsechts met enkele minuten per dag. Indien men dit ongeveer 14 dagen heeft gedaan, dan is de huid genoeg getraind en kan men zich in de heete middagzon wa gen, doch niet, dan nadat de huid, welke aan de felle zonnestralen wordt blootge steld, is ingewreven met een vettige crème of huidolie. Wanneer men niet in de gelegenheid is de huid aan een zorgvuldige training te onderwerpen, alvorens men zich in de felle zonnestralen begeeft, onderwerp de huid dan aan een kuntsmatige hoogtezonbestra- ling. Kunstmatige hoogtezonbestraling, die zachte ultraviolette bestraling der Hanauer Kwarts-lamp is heilzaam voor het mensche- lijk lichaam, zoowel voor zieken als gezon den, Onafhakelpk van oord of jaargetijde „Heb je de nieuwe huidcreme al gepro beerd, waarmee ze zoo adverteeren?" „O, al drie potjes." „Net wat ik dacht, rommel." Erfgename: „Mijn vader heeft als jonge man zijn fortuin gemaakt. Interesseert het je hoe hij het heeft verkregen?" Minnaar: „Neen, het interesseert me meer of hjj het nog heeft" Gemengd voedsel gewenscht. In het voorjaar voelt men als het ware aan, dat men lichte kost moet gaan ge bruiken en men den winterpot, die er op in gesteld is, het lichaam warmtecalorieën te geven, niet meer noodig heeft. Met vreugde worden de eerste jonge groenten begroet en tevens komt bij velen de wensch naar voren, om een andere voe dingswijze te volgen, zonder echter be paald geheel en al tot de'rauwkost over te gaan. Vele moderne voedingsspecialisten zijn er reeds van teruggekomen om uit sluitend het nuttigen van rauwkost te pro- pageeren. Ieder organisme kan deze niet verdragen, doch dat wil niet zeggen, dat men rauwgroenten geheel en al van het menu moet schrappen, doch, men kan ze als bijvoeging geven. Over het begrip rauwkost bestaan bij velen nog wat vage voorstellingen en toch is het noodig, dat iedere huisvrouw zich op de hoogte stelt van de bereiding dezer gerechten. Wanneer men wortelen, sla, tomaten of wat het ook zjj, zorgeloos klaar maakt, kan het niet anders of de huisgenooten voelen niets voor zoo'n scho tel. Met zorg moeten immers altijd alle ge rechten worden toebereid, waarom zou de rauwkost hierop dan een uitzondering moe ten maken De groenten moeten fijn gesneden, ge raspt of gehakt worden en men moet bij een rauwkostschotel, die uit verschillende soorten is samengesteld, letten op een goe de tegenstelling van de kleuren. Groene sla met helderroode tomaten, witte kool en roode bieten! Wij hooren onze lezeressen reeds vra gen of rauwkost voedzaam is en of men niet na korten tijd reeds een leeg gevoel in de maag krijgt. Rauwkost is zeer gezond en rijk aan vi taminen, bevat alle stoffen, die voor de in standhouding van net lichaam noodig zijn, doch voedzaam in de gewone beteekenis is ze niet. Toevoeging van geslagen zure room of mayonnaise verhoogt de voedings waarde. Azijn wordt bij de bereiding niet gebruikt, doch deze vervangt men door ci troensap; verder maakt de toevoeging van gehakte groene kruiden de slaatjes pikant, evenals van fijn gehakte uien. Het is een goede gewoonte in ieder ge val eenmaal per dag een rauwkostschotel aan de huisgenooten te geven. Aan het mid dagmaal als voorschotel of na de gekookte groenten, terwijl men zeker eenige malen per week een rauwkostschotel kan geven, b.v. met aardappelen in de schil gekookt of gevolgd door pannekoekjes, macaroni met tomatensaus e.a. Het vleesch vervalt op deze dagen, is trouwens heel goed te vervangen door eie ren, meelspijzen, kaas, noten, bananen, e.a. en een opvallend verschijnsel is, dat de me dici het bij de meeste ziektegevallen van het menu afnemen. Wie zich geheel en al fit wil gevoelen, moet zich aan eenvoudige, doch rationeel samengestelde voeding gewennen, het vleesch-verbruik verminderen en dagelijks rauwe groenten nuttigen. van deze week. Zondag. Asperges met harde eieren boter en nootmuskaat Gemengde sla Aardappelen Kastanje coupes. Maandag. Aspergesoep Rundergehakt. Stoofsla. Aardappelen. Gevulde koekjes. Dinsdag. Varkensfricandeau Bloemkool Aardappelen Rijst met rabarber Woensdag. Tomaten en eieren Spinazieschotel Aardappel puree Donderdag. Koud vleesch Vruchten pannekoekjes Worteltjes Aardappelen Vrijdag, Gebakken tong Komkommersla Geb. aardappelen Citroen schoteltje Zaterdag. Bruine boonen Soep Runderlappen Aardappelen Kastanje Coupes. 250 gr. kastanjes, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel "urn, 2 d.1. room, 2 d.1. melk, gepel de haze' oten, 1 d.1. coffeïne vrije koffie,' 2 eierdooiers. De kastanjes worden gekruist met een scherp mes aan de plattp "ijde, waarbij zorg gedragen moet worden, dat slechts de schil doorgesneden wordt, Jaarna worden ze op een bakblik in den oven gelegd, totdat de schil openbarst óf ze worden in water ge kookt, totdat de schillen vaneengaan, daar na wordt de schil eraf genomen, alsmede het bruine huidje. De gepelde kastanjes worden in 1% d.1. melk heel zacht gekookt, daarna gezeefd. De eierdooiers worden met de suikers en rum geklopt, en eetlepelsgewrjze vermengd met de resteerende 1 d.1. melk en het cof- feïne-vrije koffie-extract, weer even op een kleine pit gezet en roerende verwarmd tot dat de massa dik is; de pan wordt van het vuur genomen en de custard vermengd met de gewreven kastanjes en de helft van de room. Indien noodig wordt er nog suiker bijgevoegd naar smaak, daarna moet de massa afkoelen en wordt verdeeld in één persoons vla-schaaltjes of in champagne glazen, waarin de vla geheel en al koud moet worden. Voor het opdienen wordt de overgehouden d.1. room stijf geklopt met een weinig suiker en in het midden van ie der glas wordt hiermede een roosje gespo ten, dat omgeven wordt met een rand van hazelnoten. Gember koek jes 225 gr. bruine suiker (basterd), 225 gr. boter (margarine), 350 gr. bloem, tikje zout, halve geconfijte kersjes, stukjes droge gember, 2 theelepels gemalen gember. We zeven de bloem met het mespuntje zout en de gemalen gember, voegen er bo ter en basterd suiker bij en 'n tikje zout en kneden deze ingrediënten tot een stevige bal, die wij uitrollen op i/3 c.m. dikte en er daarna met ronde of ovale vormpjes koek jes van steken, waarvan de buitenomtrek met een van de vingertoppen licht wordt ingedrukt op gelijke afstanden, waardoor kleine kuiltjes in de vlakke koekjes ont staan, hetgeen variatie geeft. Op een ge deelte wordt in het midden een gehalveerd geconftft kersje gelegd, terwijl op andere weer wat fijn gesneden stukjes gember ko men- De koekjes worden op een ingevet bakblik gelegd en in den oven ongeveer 20 min. gebakken, waarna ze van het blik wor den genomen en nadat ze geheel afgekoeld zijn in een trommel bewaard worden. Rijst met rabarber. 2% kopjes rijst, 1 1. water, zout, 1 bos rabarber, 100 gr. suiker. De rijst wordt herhaaldelijk gewasschen, zoodat het laatste waschwater volkomen helder is, daarna opgezet met ±11. water en zout, aan de kook gebracht en 10 min. zachtjes doorgekookt. De rabarber-stelen woiden aan stukjes gesneden, gewasschen, het vocht zooveel mogelijk uitgelekt en bij de rijst gedaan, waarmede zij tegelijkertijd gaar koken. Even voor het op doen worden rijst en rabarber goed vermengd met de suiker en in een glazen schaal opgediend. We dienen toespijzen zooveel mogelijk in glazen schalen op, omdat het effect veel aardiger is, dan wanneer ze in een steenen of aardewerk schaal worden opgediend. Willen wij de rabarber vervangen, dan kan dit evengoed door er appels of geweek te abrikozen bij te doen. De rijst mag als ze opgediend wordt, wat vochtiger zijn dan ge wone rijst- Voorschotel van tomaten en roereieren. Zes sneedjes brood, melk 3 d.1. 1 ei, 4 eieren, zout, zes eetlepels melk, 3 toma ten, 1 uitje, 100 gr. boter. De sneedjes oud brood worden geweekt in de melk, die met het ei en zout geklopt is, daarna worden ze in een weinig boter aan beide kanten gebakken, op een schotel gelegd en warm gehouden en bedekt met de tomaten, die gehal.eerd zijn met een deel van de boter en het uitje gaar gefruit zijn. De vier eieren worden met melk en zout geklopt, daarna met de resteerende boter in een pannetje gedaan en zoolang geroerd, tot zich een geleiachtige, doch vooral niet te droge massa heeft gevormd, dien wij over de tomaten verdeelen. Het gerecht moet goed warm opgediend worden. Vruchten pannekoekjes. 3 eieren, 100 gr. bloem, 100 gr. suiker, 1. melk, tikje zout, 3 mandarijnen, 1 appel, 2 bananen. De eieren worden gedurende eenige minu ten met de suiker geklopt, daarna wordt de bloem in een kom gezeefd met 'n tikje zout en bij kleine hoeveelheden gelijk telkens wat van de vloeistof toegevoegd, zoodat we een mooi, glad beslag krijgen, dat wij nog even flink op kloppen en een uur dicht laten staan. De mandarijnen worden geschild en in partjes gedeeld, waarvan de helft in stukjes wordt gesneden. Appel en banaan worden geschild en in kleine stukjes verdeeld, daar na even voor het bakken met de gesneden partjes mandarijn door het beslag geroerd. In de koekepan wordt boter of wat slaolie verwarmd en van de overgehouden partjes mandarijn gegarneerd worden, nadat ze op een schaal zijn opgestapeld. Warm opdie nen. Citroen schoteltje. 10 groote beschuiten, 4 eieren, V2 thee kopje citroensap, 100 gr. suiker, 1 theele- Pel geraspte citroenschil, 3 a 4 d.1. maïze na, 1 opgehoopte eetlepel margarine. De beschuit wordt fijn gestampt, des noods vermengd met koek of biscuits-krui mels. Een vuurvast schoteltje wordt goed ingevet, daarna gevuld met de helft van de kruimels. De eierdooiers worden met de melk en suiker geklopt en aangemaakt met de maizena, waarna de geraspte citroen schil en bloem door wordt geroerd. Het mengsel wordt nu vermengd met de zeer stijf geklopte ei-witten en over de kruimels gegoten, waarna de rest van de beschuit als bovenlaag wordt gebruikt en de eventu eel overgebleven gesmolten boter hierover heen wordt gegoten. Het schoteitje wordt een half uur in den oven geplaatst en kan warm of koud opgediend worden. Bruine boonensoep. 1. gekookte br. boonen, kookwater aangevuld tot ruim 1 1., 1 groote ui, kerry, kruidnagel, laurierblad, 50 gr. boter. De gekookte boonen worden, indien ze nog niet door en door zacht zpn met de ge snipperde halve ui, het kookwater, de kruid nagel en laurierblad nog een klein half uur tje zachtjes gekookt, daarna worden de kruidnagel en het laurierblad verwijderd en

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15