Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 15 JUNI 1935
PAG. 3
Zondag, ook rustdag
voor de huisvrouw!
VERDEELING VAN ARBEID.
Voorbereidingen op Zaterdag
De charme van grijs
haar.
door
G. C. MeyerSchwencke.
Vele huisvrouwen gevoelen zich slacht
offer en verklaren zuchtend, dat de Zon
dag voor haar een dubbele werkdag betee-
kent. Wij vragen ons af, of dit noodzakelijk
is en antwoorden hierop volmondig „neen"
Zij, die deze klacht uiten, verstaan de
kunst niet om hare bezigheden zóó in te
deelen, dat ook zij een rustdag hebben.
Gedurende de werkdagen dient een rati-
oneele werkverdeeling zoo te worden opge
steld, dat de Zaterdag niet overbelast is
en de huisvrouw reeds in den namiddag een
gevoel van vrijheid en rust over zich krijgt.
Indien men b.v. Maandag besteedt voor
wasschen en terwijl de wasch in het sop
staat, het dagelijksche werk verricht, dan
blijven Dinsdag, Woensdag en Donderdag
over voor extra-kamerbeurten en strijken,
Vrijdags voor gang, trappen en keuken en
Zaterdag wordt alles nog eens extra nage
gaan en tevens de noodige voorbereidingen
voor Zondag getroffen. Zondags wordt niet
gewerkt, alleen hier en daar wellicht even
met de stofzuiger wat kruimels opgezo
gen en bedden opgemaakt. Vooral 's zomers
als de kinderen buiten spelen of in den tuin
en geen kachels nageioopen moeten worden,
is het werk in huis gemakkelijker. Met
overleg is het Zondagsmaal zoo samen te
stellen, dat het weinig werk vraagt, daar
het vleesch Zaterdags gebraden is en zoo
gekozen, dat het koud gegeten wordt en
anders een of andere soort, die gemakke
lijk gewarmd kan worden. Groente staat
gereed in de pan en wordt slechts gestoofd,
de soep vervalt veelal 's zomers van het
menu of behoeft slechts verwarmd te wor
den, terwijl de toespijs eveneens reeds klaar
is Al gedurende den tijd, dat de aardappe
len koken, laten we aannemen ongeveer
50 min. (naar gelang van de hoeveelheid)
is ook de rest warm of gestoofd.
De kinderen zorgen beurt om beurt voor
het dekken van de tafel en in minder dan
geen tijd is een heerlijk maal opgediend,
indien men slechts weet te overleggen.
Waarom is het noodig, dat er Zondag's
een uitgebreid maal wordt opgediend, dat
veel zorg vereischt, nu het in de zomer
maanden zOo'n overvloed van groene groen
ten en vruchten geeft, terwijl de eieren zoo
goedkoop zijn en een ommelet in weinig
tijd is gemaakt. Inplaats aardappelen kan
men marcaroni met tomaten geven, ook
rijst of spaghetti, en uit een reeks van
slaatjes is de keuze gemakkelijk te bepalen.
Wat het huiselijke werk betreft, hebben
wij reeds gezegd dat dit tot een minimum
beperkt moet worden, doch tevens is het ge-
wenscht, dat de jongens zoowel als de
meisjes reeds vroeg de handen uit de mou
wen leeren steken en aanpakken. Schoenen
poetsen moet natuurlijk in het gezin, waar
geen hulp is, door hen zelf gedaan worden,
evenals van vader en moeder, terwijl het
afwasschen zeer goed door de kinderen
gedaan kan worden, zoo niet zelfstandig,
dan toch moet de een afdrogen en een an
der het gerei opbergen.
Kinderen, die reeds vroeg leeren helpen
met alerlei bezigheden, zijn later veel han-,
diger, terwijl kleine plichten niet alleen op
gedragen, doch ook uitgevoerd moeten
worden. Vele handen maken het werk licht
en moeders, die haar kinderen alles uit de
hand nemen, bewijzen hen hiermede geen
dienst. Werken moet niet als een last door
hen beschouwd worden, doch als een lust,
waardoor rij het makkelijker maken voor
Moeder. Indien zij niet te klein zijn, kun
nen zij 's Zondags ook heel goed hun eigen
bed opmaken.
Wij heben hiermede trachten aan te too-
nen, dat het voor de huisvrouw en zelfs
met een tamelijk groot gezin, heel goed
mogelijk is, den Zondag een als rustdag te
beschouwen en naar eigen goedvinden te
lezen, te handwerken of t luieren in een
gemakkelijken stoel in den tuin of op het
balcon.
De groote kunst is het werk op de juiste
wijze te verdeelen en niet altijd te denken
dat men het zelf beter doet, doch het uit
de hand weten te geven.
Huisvrouwen, het geldt ook voor U, dat
gij zes dagen werkt en de zevende Uw
rustdag is. Gij hebt het in uw macht om
hiervan te genieten. Trouwens het is voor
man en kinderen een dubbele feestdag als
moeder tijd heeft zich aan hen te geven.
Waar een wil is is een weg.
„Die verloofde van jou is ook geen
heer."
„Mogelijk, maar hij is in ieder geval
verloofd met een dame, wat je van den
jouwe niet zeggen kunt."
van deze weck.
Zondag.
Roereieren op broodcroutons
Kalfsgehakt.
Peulen
Aardappelen
A.ardbeiencrême
Maandag.
Karbonade
Bloemkool
Aardappelen
Vanillevla met bessenschuim
Dinsdag.
Bloemkoolsoep met kervel en peterselie
Worteltjes
Aardappelen
Peterseliesaus
Griesmeelkoekjes
Woensdag.
Biefstukjes met tomaten
Stoofsla
Aardappelen
Appelmoes
Donderdag.
Asperges met eieren en boter
Gestoofde tomaten
(Gekruide) rijst
Vrijdag.
Aspergesoep
Gestoofde paling
Sla
Aardappelen
(Mocca-cake)
Zaterdag.
Gehakt
Gestoofde komkommers
Aardappelen
Koude rijstebrij
Aardbeien crème
750 gr. aardbeien, 3 d.L. slagroom, 50 gr.
poedersuiker, 1 pakje vanillesuiker.
De poedersuiker, die, indien ze uit veel
klontjes bestaat, eerst gemalen moet wor
den, wordt vermengd met vanillesuiker. De
aardbeien worden schoongemaakt en ge-
wasschen, een eenige mooie exemplaren uit
gezocht, om als garneering gebruikt te
worden, de rest wordt door een paardeha-
ren zeef gewreven en vermengd met de
room, die met 'n tikje zout is stijfgeklopt
en de poedersuiker, daarna overgebracht
in een glazen schotel, liefst nog eenigen
tijd op een zeer koele plaats of in een ijs
kast gezet en gegarneerd met de restee-
rende gehalveerde vruchten, opgediend
met vanillewafeltjes.
Vanillevla met bessensapschuim.
Vz L melk, 30 gr. maizena, 50 gr. suiker,
1 eierdooier, 1 pakje vanillesuiker voor de
schuim, 2 d.L. bessensap, 100 gr. suiker,
1 eiwit.
De melk wordt op 1 kopje na aan de
kook gebracht met suiker en vanillesui
ker; met de rest van de melk en het eier
dooier wordt de maizena aangemaakt;
daarna wordt met een dun straaltje een
weinig kokende melk bijgevoegd, alles
terug in de pan en roerende zachtjes laten
doorkoken, daarna de vla opkloppen tot ze
afgekoeld en luchtig is en in een glazen
schaal overbrengen. Even voor het opdie
nen wordt de schuim geklopt, waarvoor
eerst het eiwit zeer stijf geklopt wordt
met een lepel suiker, daarna wordt afwis
selend en steeds flink kloppende een
scheutje vruchtensap en 1 lepel suiker bij
het stijve eiwit gevoegd. De massa, die nu
zeer luchtig is, wordt op de vla gedaan,
die volkomen koud moet zijn en dadelijk
gepresenteerd wordt.
Mocca-okkernoten-cake.
200 gr. zelfr. bakmeel, 100 gr. boter
(margarine), 150 gr. suiker, 3 eieren, 3
eetlepels coffeïne-vrije koffie-extraet, 50
gr. gepelde okkernoten, 1 klein pakje va
nillesuiker.
Vulsel: 150 gr. boter, 200 gr. poeder
suiker, 2 eetlepels sterke coffeïne-vrije kof
fie-extraet.
We beginnen met een aardige cake
vorm in te vetten en daarna te voeren met
boterhampapier, dat eveneens beboterd
moet zijn en gaan daarna het beslag ma
ken, waarvoor we eerst de boter en de
suiker tot een roomachtig geheel roeren.
We nemen geen té grove suiker, doch
lichte basterd of paarl-melis, daar de sui
ker geheel en al opgelost moet zijn, en be
ginnen daarna een voor een de eieren bij
te voegen, het volgende mag er niet eerder
bij. voordat het vorige ei geheel en al
goed omgeroerd is. We moeten veel zorg
besteden bij het maken van dit beslag;
hoe meer tijd we hieraan geven, des te
meer lucht we in het deeg brengen. De
gezeefde bloem en de vanillesuiker worden
dan lepel voor lepel door het beslag ge
werkt, evenals de coffeïne-vrije koffie en
tenslotte de gehakte okkernoten.
De oven hebben wjj even te voren ver
warmd. we kunnen het beslag in den vorm
doen en de cake in een warme oven onge
veer 3 kwartier laten bakken.
Wanneer we ons will<>n overtuigen, of
de cake gaar is, moet men er met een
dikke naald in prikken, die geheel en al
droog moet zijn. Is dat het geval, dan
storten wij hem op een rooster, nemen het
papier er af en laten hem bekoelen. De
boter en poedersuiker worden den volgen
den dag tot een gelijke massa vermengd
door het minstens 5 minuten te roeren sn
daarna lepelsgewijze het coffeïne-extraet
bij te voegen, De cake wordt in lagen ge
sneden en bestreken met het vulsel,
daarna worden de lagen weer op elkander
gelegd en de zijkanten bestreken, indien er
nog wat over is, met moccacrême. Het
laatst strooien wij nog gehakte noten over
den bovenkant.
Gestoofde komkommers.
4 flinke komkommers, 50 gr. boter, 50
gr. bloem, 1 d.1. room, 2% d.L. kooknat
peper en zout, 1 eetlepel fijngehakte peter
selie.
We schillen de komkommers, wat heel
vlug gaat met de z.g. Duitsche aardappel
mesjes, die een eenigszins gebogen vorm
hebben met in het midden een opening,
waarvan de zijkanten afgeslepen zijn en
over de opening loopt in het midden van
boven het metaal door; men kan ze in wa
renhuizen en winkels voor huishoudelijke
artikelen voor een klein bedrag koopen;
ze kunnen niet alleen gebruikt worden
voor het schillen van aardappelen, peren,
appelen, maar voor komkommers, winter
peen, enz.; is men er eenmaal aan gewend,
dan kan men deze mesjes niet meer mis
sen, zoo handig en zuinig zijn ze. Laten
we echter verder gaan met de bereiding
van de komkommers; zij zijn dus geschild,
wjj snijden ze in tweeën of vieren en ver
wijderen met een zilveren lepeltje de
zaadjes, waarna ze gedurende 15 minuten
in niet te ruim water en zout worden
gaar gekookt; daarna op vergiet laten uit
lekken en het vocht opvangen, waarvan
we met de boter en de bloem een sausje
maken, waaraan we tenslotte de room toe
voegen, desverk. peper, en hier de kom
kommers nog ongeveer 10 min. in de ver
giet laten stoven. Opdienen met fijnge
hakte peterselie erdoorheen geroerd.
Het komt vaak voor, dat wij naar een
vrouw met grijs haar met welgevallen kti-
ken, omdat er van haar verschijning een
zekere charme uitgaat. Zij valt door haar
grijze haar op, hetgeen wellicht het geval
niet geweest zou zijn, indien zij donker of
blond geweest was.
Natuurlijk grijs haar verzacht de lijnen
van wang en kaken, doch mag niet ver
wisseld worden met kunstmatig geverfd of
z.g. peper en zout haar.
Alleen wanneer het grijzende haar dof
is. en er zelfs levenloos uitziet, dan is des
kundig advies, in vele gevallen is zelfs dat
van den medicus te verkiezen, gewenscht,
aangezien de physieke toestand hier meer
malen als oorzaak gevonden zal worden.
Grijs haar vereischt een goede verzorging
en moet zeer veel geborsteld worden, ter
wijl men een eventueele behandeling als
permanenten of onduleeren alleen aan sën
kapper, die zijn vak grondig verstaat, mag
overlaten.
Zooals wij reeds zeiden, is borstelen,
veel borstelen, noodig, om het haar los en
glanzend te houden, terwijl massage van
de hoofdhuid met een goede lotion even
eens noodig is. Grijs haar vereischt meerde
re oplettendheid dan normaal, omdat mén
hierdoor onmiddellijk aangetrokken wordt.
De onderstaande shampoo kan gemakke-
lkij thuis gemaakt worden en is bijzonder
goed voor grijs haar.
Men neemt een stuk overvette toiletzeep
en raspt dit aan snippers, die men in een
steelpannetje doet met warm water. Men
rekent een volle eetlepel op een beker en
roert zoolang tot de zeep is opgelost. Bij
twee bekers van deze vloeistof voegt men
theelepel glycerine en 2% theelepel
goede eau de cologne of lavendelwater,
desverkiezende rozenwater. Men doet dit
mengsel in een fleschje, schudt het goed
door elkander en kan het geruimen tijd be
waren.
„Worden uw gedichten veel gelezen?"
„O ja, mjjn laatste bundel tenminste
door twintig uitgevers."
WENKEN VOOR DE HUISVROUW
Voor warme dagen.
Er hangt voor onze gezondheid veel af
van het feit, of de levensmiddelen, die
wij gebruiken versch zijn. Een ijskast is
een weelde, die slechts weinigen zich kun
nen veroorloven, en daarom moet het
overgroote deel der huisvrouwen andere
hulpmiddelen te baat nemen.
Voor het koel houden van boter b.v.
heeft men terra cotta aardewerk koelers.
Melk of andere vloeistoffen doet men in
kannen of flesschen en plaatst ze in een
pan koud water, dat regelmatig ver-
verscht wordt. Voor snellere afkoeling
van flesschen omwikkelt men deze met
doeken gedrenkt in azijnwater en stelt ze
aan teebt bloot,