Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 15 JUNI 1935 PAG. 3 Zondag, ook rustdag voor de huisvrouw! VERDEELING VAN ARBEID. Voorbereidingen op Zaterdag De charme van grijs haar. door G. C. MeyerSchwencke. Vele huisvrouwen gevoelen zich slacht offer en verklaren zuchtend, dat de Zon dag voor haar een dubbele werkdag betee- kent. Wij vragen ons af, of dit noodzakelijk is en antwoorden hierop volmondig „neen" Zij, die deze klacht uiten, verstaan de kunst niet om hare bezigheden zóó in te deelen, dat ook zij een rustdag hebben. Gedurende de werkdagen dient een rati- oneele werkverdeeling zoo te worden opge steld, dat de Zaterdag niet overbelast is en de huisvrouw reeds in den namiddag een gevoel van vrijheid en rust over zich krijgt. Indien men b.v. Maandag besteedt voor wasschen en terwijl de wasch in het sop staat, het dagelijksche werk verricht, dan blijven Dinsdag, Woensdag en Donderdag over voor extra-kamerbeurten en strijken, Vrijdags voor gang, trappen en keuken en Zaterdag wordt alles nog eens extra nage gaan en tevens de noodige voorbereidingen voor Zondag getroffen. Zondags wordt niet gewerkt, alleen hier en daar wellicht even met de stofzuiger wat kruimels opgezo gen en bedden opgemaakt. Vooral 's zomers als de kinderen buiten spelen of in den tuin en geen kachels nageioopen moeten worden, is het werk in huis gemakkelijker. Met overleg is het Zondagsmaal zoo samen te stellen, dat het weinig werk vraagt, daar het vleesch Zaterdags gebraden is en zoo gekozen, dat het koud gegeten wordt en anders een of andere soort, die gemakke lijk gewarmd kan worden. Groente staat gereed in de pan en wordt slechts gestoofd, de soep vervalt veelal 's zomers van het menu of behoeft slechts verwarmd te wor den, terwijl de toespijs eveneens reeds klaar is Al gedurende den tijd, dat de aardappe len koken, laten we aannemen ongeveer 50 min. (naar gelang van de hoeveelheid) is ook de rest warm of gestoofd. De kinderen zorgen beurt om beurt voor het dekken van de tafel en in minder dan geen tijd is een heerlijk maal opgediend, indien men slechts weet te overleggen. Waarom is het noodig, dat er Zondag's een uitgebreid maal wordt opgediend, dat veel zorg vereischt, nu het in de zomer maanden zOo'n overvloed van groene groen ten en vruchten geeft, terwijl de eieren zoo goedkoop zijn en een ommelet in weinig tijd is gemaakt. Inplaats aardappelen kan men marcaroni met tomaten geven, ook rijst of spaghetti, en uit een reeks van slaatjes is de keuze gemakkelijk te bepalen. Wat het huiselijke werk betreft, hebben wij reeds gezegd dat dit tot een minimum beperkt moet worden, doch tevens is het ge- wenscht, dat de jongens zoowel als de meisjes reeds vroeg de handen uit de mou wen leeren steken en aanpakken. Schoenen poetsen moet natuurlijk in het gezin, waar geen hulp is, door hen zelf gedaan worden, evenals van vader en moeder, terwijl het afwasschen zeer goed door de kinderen gedaan kan worden, zoo niet zelfstandig, dan toch moet de een afdrogen en een an der het gerei opbergen. Kinderen, die reeds vroeg leeren helpen met alerlei bezigheden, zijn later veel han-, diger, terwijl kleine plichten niet alleen op gedragen, doch ook uitgevoerd moeten worden. Vele handen maken het werk licht en moeders, die haar kinderen alles uit de hand nemen, bewijzen hen hiermede geen dienst. Werken moet niet als een last door hen beschouwd worden, doch als een lust, waardoor rij het makkelijker maken voor Moeder. Indien zij niet te klein zijn, kun nen zij 's Zondags ook heel goed hun eigen bed opmaken. Wij heben hiermede trachten aan te too- nen, dat het voor de huisvrouw en zelfs met een tamelijk groot gezin, heel goed mogelijk is, den Zondag een als rustdag te beschouwen en naar eigen goedvinden te lezen, te handwerken of t luieren in een gemakkelijken stoel in den tuin of op het balcon. De groote kunst is het werk op de juiste wijze te verdeelen en niet altijd te denken dat men het zelf beter doet, doch het uit de hand weten te geven. Huisvrouwen, het geldt ook voor U, dat gij zes dagen werkt en de zevende Uw rustdag is. Gij hebt het in uw macht om hiervan te genieten. Trouwens het is voor man en kinderen een dubbele feestdag als moeder tijd heeft zich aan hen te geven. Waar een wil is is een weg. „Die verloofde van jou is ook geen heer." „Mogelijk, maar hij is in ieder geval verloofd met een dame, wat je van den jouwe niet zeggen kunt." van deze weck. Zondag. Roereieren op broodcroutons Kalfsgehakt. Peulen Aardappelen A.ardbeiencrême Maandag. Karbonade Bloemkool Aardappelen Vanillevla met bessenschuim Dinsdag. Bloemkoolsoep met kervel en peterselie Worteltjes Aardappelen Peterseliesaus Griesmeelkoekjes Woensdag. Biefstukjes met tomaten Stoofsla Aardappelen Appelmoes Donderdag. Asperges met eieren en boter Gestoofde tomaten (Gekruide) rijst Vrijdag. Aspergesoep Gestoofde paling Sla Aardappelen (Mocca-cake) Zaterdag. Gehakt Gestoofde komkommers Aardappelen Koude rijstebrij Aardbeien crème 750 gr. aardbeien, 3 d.L. slagroom, 50 gr. poedersuiker, 1 pakje vanillesuiker. De poedersuiker, die, indien ze uit veel klontjes bestaat, eerst gemalen moet wor den, wordt vermengd met vanillesuiker. De aardbeien worden schoongemaakt en ge- wasschen, een eenige mooie exemplaren uit gezocht, om als garneering gebruikt te worden, de rest wordt door een paardeha- ren zeef gewreven en vermengd met de room, die met 'n tikje zout is stijfgeklopt en de poedersuiker, daarna overgebracht in een glazen schotel, liefst nog eenigen tijd op een zeer koele plaats of in een ijs kast gezet en gegarneerd met de restee- rende gehalveerde vruchten, opgediend met vanillewafeltjes. Vanillevla met bessensapschuim. Vz L melk, 30 gr. maizena, 50 gr. suiker, 1 eierdooier, 1 pakje vanillesuiker voor de schuim, 2 d.L. bessensap, 100 gr. suiker, 1 eiwit. De melk wordt op 1 kopje na aan de kook gebracht met suiker en vanillesui ker; met de rest van de melk en het eier dooier wordt de maizena aangemaakt; daarna wordt met een dun straaltje een weinig kokende melk bijgevoegd, alles terug in de pan en roerende zachtjes laten doorkoken, daarna de vla opkloppen tot ze afgekoeld en luchtig is en in een glazen schaal overbrengen. Even voor het opdie nen wordt de schuim geklopt, waarvoor eerst het eiwit zeer stijf geklopt wordt met een lepel suiker, daarna wordt afwis selend en steeds flink kloppende een scheutje vruchtensap en 1 lepel suiker bij het stijve eiwit gevoegd. De massa, die nu zeer luchtig is, wordt op de vla gedaan, die volkomen koud moet zijn en dadelijk gepresenteerd wordt. Mocca-okkernoten-cake. 200 gr. zelfr. bakmeel, 100 gr. boter (margarine), 150 gr. suiker, 3 eieren, 3 eetlepels coffeïne-vrije koffie-extraet, 50 gr. gepelde okkernoten, 1 klein pakje va nillesuiker. Vulsel: 150 gr. boter, 200 gr. poeder suiker, 2 eetlepels sterke coffeïne-vrije kof fie-extraet. We beginnen met een aardige cake vorm in te vetten en daarna te voeren met boterhampapier, dat eveneens beboterd moet zijn en gaan daarna het beslag ma ken, waarvoor we eerst de boter en de suiker tot een roomachtig geheel roeren. We nemen geen té grove suiker, doch lichte basterd of paarl-melis, daar de sui ker geheel en al opgelost moet zijn, en be ginnen daarna een voor een de eieren bij te voegen, het volgende mag er niet eerder bij. voordat het vorige ei geheel en al goed omgeroerd is. We moeten veel zorg besteden bij het maken van dit beslag; hoe meer tijd we hieraan geven, des te meer lucht we in het deeg brengen. De gezeefde bloem en de vanillesuiker worden dan lepel voor lepel door het beslag ge werkt, evenals de coffeïne-vrije koffie en tenslotte de gehakte okkernoten. De oven hebben wjj even te voren ver warmd. we kunnen het beslag in den vorm doen en de cake in een warme oven onge veer 3 kwartier laten bakken. Wanneer we ons will<>n overtuigen, of de cake gaar is, moet men er met een dikke naald in prikken, die geheel en al droog moet zijn. Is dat het geval, dan storten wij hem op een rooster, nemen het papier er af en laten hem bekoelen. De boter en poedersuiker worden den volgen den dag tot een gelijke massa vermengd door het minstens 5 minuten te roeren sn daarna lepelsgewijze het coffeïne-extraet bij te voegen, De cake wordt in lagen ge sneden en bestreken met het vulsel, daarna worden de lagen weer op elkander gelegd en de zijkanten bestreken, indien er nog wat over is, met moccacrême. Het laatst strooien wij nog gehakte noten over den bovenkant. Gestoofde komkommers. 4 flinke komkommers, 50 gr. boter, 50 gr. bloem, 1 d.1. room, 2% d.L. kooknat peper en zout, 1 eetlepel fijngehakte peter selie. We schillen de komkommers, wat heel vlug gaat met de z.g. Duitsche aardappel mesjes, die een eenigszins gebogen vorm hebben met in het midden een opening, waarvan de zijkanten afgeslepen zijn en over de opening loopt in het midden van boven het metaal door; men kan ze in wa renhuizen en winkels voor huishoudelijke artikelen voor een klein bedrag koopen; ze kunnen niet alleen gebruikt worden voor het schillen van aardappelen, peren, appelen, maar voor komkommers, winter peen, enz.; is men er eenmaal aan gewend, dan kan men deze mesjes niet meer mis sen, zoo handig en zuinig zijn ze. Laten we echter verder gaan met de bereiding van de komkommers; zij zijn dus geschild, wjj snijden ze in tweeën of vieren en ver wijderen met een zilveren lepeltje de zaadjes, waarna ze gedurende 15 minuten in niet te ruim water en zout worden gaar gekookt; daarna op vergiet laten uit lekken en het vocht opvangen, waarvan we met de boter en de bloem een sausje maken, waaraan we tenslotte de room toe voegen, desverk. peper, en hier de kom kommers nog ongeveer 10 min. in de ver giet laten stoven. Opdienen met fijnge hakte peterselie erdoorheen geroerd. Het komt vaak voor, dat wij naar een vrouw met grijs haar met welgevallen kti- ken, omdat er van haar verschijning een zekere charme uitgaat. Zij valt door haar grijze haar op, hetgeen wellicht het geval niet geweest zou zijn, indien zij donker of blond geweest was. Natuurlijk grijs haar verzacht de lijnen van wang en kaken, doch mag niet ver wisseld worden met kunstmatig geverfd of z.g. peper en zout haar. Alleen wanneer het grijzende haar dof is. en er zelfs levenloos uitziet, dan is des kundig advies, in vele gevallen is zelfs dat van den medicus te verkiezen, gewenscht, aangezien de physieke toestand hier meer malen als oorzaak gevonden zal worden. Grijs haar vereischt een goede verzorging en moet zeer veel geborsteld worden, ter wijl men een eventueele behandeling als permanenten of onduleeren alleen aan sën kapper, die zijn vak grondig verstaat, mag overlaten. Zooals wij reeds zeiden, is borstelen, veel borstelen, noodig, om het haar los en glanzend te houden, terwijl massage van de hoofdhuid met een goede lotion even eens noodig is. Grijs haar vereischt meerde re oplettendheid dan normaal, omdat mén hierdoor onmiddellijk aangetrokken wordt. De onderstaande shampoo kan gemakke- lkij thuis gemaakt worden en is bijzonder goed voor grijs haar. Men neemt een stuk overvette toiletzeep en raspt dit aan snippers, die men in een steelpannetje doet met warm water. Men rekent een volle eetlepel op een beker en roert zoolang tot de zeep is opgelost. Bij twee bekers van deze vloeistof voegt men theelepel glycerine en 2% theelepel goede eau de cologne of lavendelwater, desverkiezende rozenwater. Men doet dit mengsel in een fleschje, schudt het goed door elkander en kan het geruimen tijd be waren. „Worden uw gedichten veel gelezen?" „O ja, mjjn laatste bundel tenminste door twintig uitgevers." WENKEN VOOR DE HUISVROUW Voor warme dagen. Er hangt voor onze gezondheid veel af van het feit, of de levensmiddelen, die wij gebruiken versch zijn. Een ijskast is een weelde, die slechts weinigen zich kun nen veroorloven, en daarom moet het overgroote deel der huisvrouwen andere hulpmiddelen te baat nemen. Voor het koel houden van boter b.v. heeft men terra cotta aardewerk koelers. Melk of andere vloeistoffen doet men in kannen of flesschen en plaatst ze in een pan koud water, dat regelmatig ver- verscht wordt. Voor snellere afkoeling van flesschen omwikkelt men deze met doeken gedrenkt in azijnwater en stelt ze aan teebt bloot,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15