DE BRUIDSTOOI
Het Menu
'J JUTTERTJE
ZATERDAG 22 JUNI 1935
PAG. 3
JAPON, SLUIER
EN KRANS -
Proviand voor
zomeruitstapjes.
door
G. C. METERSCHWENCKE
„Een bruid!" Wanneer wij dit woord
hooren, dan komen allerlei zachtere ge
voelens bij ons naar boven en zien wij in
onze gedachten een jonge vrouw, gekleed
in wit gewaad en omgeven door een ga-
zige wolk, terwijl bloemen ook niet zullen
ontbreken. Hoevele gedachten gaan niet
terug naar den dag, die ook i ons leven
zoo'n groote beteekenis heeft gehad. Hoe-
vele jonge meisjes hopen zich zelf ook
eenmaal als een gelukkige bruid te zien,
natuurlijk, indien eenigszins mogelijk „in
het wit".
De harde werkelijkheid brengt in dezen
tijd echter in de meeste gevallen met zich
mede, dat men zich niet meer in het wit
en met een sluier kan tooien, omdat de
economische moeilijkheden zelfs het meest
romantische bruidje doen aanvoelen, dat
zfl practisch en met overleg te werk moet
gaan.
In plaats van de bruidsjapon treden
complets, mantelcostumes en last not least
aardige gekleede japonnen, alles met
elkander echter zóó, dat men er later nut
van heeft.
Het bruidstoilet, zooals wij het kennen
dateert van de- laatste tachtig, negentig
jaar en wellicht zal het onze lezeressen
interesseeren iets over den oorsprong van
krans, sluier en japon te lezen.
Van deze drie voorname dingen is de
krans het oudst. Grieken en Romeinen
„bekransten" hun bruidsparen met mirten,
die aan de godin der liefde gewjjd waren.
Omstreeks de elfde eeuw zijn de krans
en ook de ring bij ons in gebruik genomen
en wel door de Roomsch-Katholieke kerk,
die vele oude Romeinsche gebruiken en
ritualen overnam en een nieuwe beteeke
nis verleende.
Was de mirtenkrans in den aanvang be
scheiden en laag, zoo veranderde deze
allengs van vorm en afmeting om ten
slotte tot een ware toren uit te groeien,
welke van zijde, zilverdraad, filigram,
edelsteenen en bloemen samengesteld werd.
De bruidskroon werd hij toen, meer in
overeenstemming met zijn vorm en om
vang, genoemd en dit bevoorrecht hoofd
tooisel mocht alleen gedragen worden
door de jonge vrouwen uit de hoogere krin
gen. De samenstelling dezer kronen gaf
aanleiding tot zulke buitensporige pro
ducten, dat men in 1603 in Duitschland
meende aan deze verspilzucht een einde te
moeten maken en worden wettelijke bepa
lingen voorgeschreven, die hieraan paal en
perk stelden.
Sedert het einde der achttiende eeuw
werden edelsteenen in de hoofdtooi ver
werkt evenals wuivende struisveeren en
oranjebloesems, soms ook rosemarijn. De
mirten zag men ook in het begin der vo
rige eeuw in bescheiden vorm weer dra
gen, vermoedelijk omdat de mode zich
toen ook wijzigde en zich meer aan de
Grieksche kleeding aanpaste. Nimmer is
de bruidskrans echter geheel en al ver
vallen en zelfs heden ten dage zien wjj
menig kopje getooid met een, zjj het dan
ook eenvoudige, krans van teere oranje
bloesems.
De sluier is afkomstig van de Romein
sche vrouwenkleeding en is van daaruit
naar ons overgekomen. In de Middel
eeuwen behoorde de sluier tot de kleeding
der gehuwde vrouwen, terwijl jonge meis
jes het hoofd onbedekt droegen. We zou
den haast zeggen, dat de sluier bijna van
zelfsprekend wit moet zijn, doch als wjj
de kleur der liefde zouden willen nemen,
dan zou rood dè kleur zijn.
Rood toch speelt een groote rol als
kleur in vroegere eeuwen en vele patri
ciërsdochters droegen roode bruidskronen,
terwijl de eenvoudige bruid op het land
roode snoeren om hals en hoed droeg en
roode linten in het haar gevlochten had.
terwijl een rood gebloemde schouderdoek
niet vergetei. werd.
Men ging zelfs zoover, dat het spinne
wiel, dat in geen huishouding mocht ont
breken, versierd was met roode linten en
rood de boventoon voerde van het bruids
rijtuig.
Gedurende de Middeleeuwen en een
groot deel van de 18e eeuw was de bruids-
kleeding zeer kostbaar en nagenoeg wit.
De Venetiaansche aristocratie droeg ge
durende het renaissance-tijdperk bij voor
keur bruidsjaponnen van karmijnrood flu
weel. Lucretia Borgia, die in 1502 Her
togin van Farrara werd, droeg tijdens de
huwelijksfeesten een kleed van goud bro
caat, waarover een rood atlas mantel met
hermelijn.
Tegen het einde van de 16e eeuw kreeg
de Spaansche dracht de overhand en werd
met alle bonte kleuren gebroken. Zwart
werd zeer geliefd en heeft zich in latere
eeuwen ook nog weten te handhaven en in
het begin der 17e eeuw begon sporadisch
een wit bruidskleed op te doemen. Oude
beschrijvingen geven aan, dat Elisabeth,
de dochter van den Engelschen koning, b>j
gelegenheid van haar huwelijk met den
Winterkoning van den Pfalz een zilver
brocaat gewaad droeg. Nog in de 18e eeuw
werd de bruidsjapon, welke thans dood
eenvoudig en recht van lijn is, buitensporig
kostbaar gemaakt. Behalve bij vorstelijke
huwelijken behoort zilverbrocaat tot de
uitzonderingen en zijn de weefsels weinig
kostbaar meer te noemen. Crêpe satin
wordt thans veel gekozen, niet in zuiver
wit, doch meer 'n het zachtere ivoire, ter
wijl ook andere zijden weefsels en mooie
wollen soepele stoffen gebruikt worden
voor bruidsjaponnen.
Door de verwerking van veel minder
kostbaar materiaal werd het vele jonge
meisjes mogelijk haar ideaal te verwezen-
lijkenen en in 'n witte bruidsjapon te trou
wen met passende sluier en hoofdtooi.
Zooals wij reeds vroeger zeiden, de ge
wijzigde finantieele omstandigheden bren
gen ook in de kleeding der bruid verande
ring en het romantische moet menigmaal
plaats maken voor het meer nuchtere.
Hoe het ook zij, de idealen blijven de
zelfde en vol moed, liefde en vertrouwen
zal de jonge vrouw, ook zonder het tradi-
tioneele bruidstoilet, haar toekomst tege
moet gaan.
van deze tveek.
Zondag.
Kop bouillon met toast
Gebraden haantjes met
crême-saus en gebakken bananen.
Nieuwe aardappelen
Griesmeelpudding met chocoladesaus
Maandag.
Spinaziesoep
Biefstuk
Sla
Gebakken aardappelen.
Dinsdag.
Kruidenommelet
Bloemkool
Aardappelen
Boter
Crème Bruxellois
Woensdag.
Kalfslapjes
Gestoofde asperges
Aardappelen
Pruimen met vanillesaus
Donderdag.
Gevulde tomaten
Gehakt
Stoofsla
Aardappelen
Vruchten
Vrijdag.
Galm met mayonaise
Komkommersla
Aardappelen
Zaterdag.
Runderlapjes
Worteltjes
Havermout
(Gemberkoekjes
Gebraden haantjes met crème saus en
gebakken bananen
2 haantjes, 100 gram boter, 3 eetlepels
boter, 1% dL. melk, 1% dL. room, zout.
Voor de saus: 2 eetlepels bloem, zout,
peper.
De haantjes worden gewasschen, ook
van binnen, gedroogd, en ingewreven met
zout. In een braadpan wordt de boter
warm gemaakt en de haantjes naar ver
kiezing in tweeën gedeeld, rondom bruin
gebakken en onder toevoeging van wat
water gaar gestoofd. Men kan ze ook in
een braadslee b.v. in den oven braden met
dezelfde hoeveelheid boter, en hiermede
af en toe bedruipen.
Braadtijd 30 minuten, daarna op een
verwarmden schotel overbrengen en begie
ten met een saus, die gemaakt is van de
gesmolten boter, bloem, peper, zout, melk
en room.
Voor de gebakken bananen worden
deze stukken nogmaals doorgesneden, in
bloem wentelen en in boter bakken, warm
opdienen bestrooid met peterselie.
Spinaziesoep.
500 gr, spinazie, 2% dL. melk, L.
water, 2 bouillonblokjes, 2 eetlepels room
(desverk.), 40 gr. boter, 25 gr. bloem,
zout.
De spinazie wordt eerst goed uitge
zocht en gewasschen, daarna met het aan
hangende water gaar gekookt en door een
zeef fijn gewreven. Het kookwater is be
waard en wordt met water aangevuld tot
L., hier worden de bouillonblokjes op
gelost.
Boter en bloem worden met elkander
verwarmd en de bouillon er bijgevoegd,
en eenige minuten door laten koken. Is de
soep gaar dan wordt op het laatste oogen-
blik de Spinaziepuree erdoor geroerd, die
echter niet meer mee moet koken, aan
gezien de kleur dan te zeer veranderd.
Toevoeging van V2 dL. room verhoogd den
smaak, doch is niet noodzakelijk.
Pruimen met vanillesaus.
500 gr. pruimen, 3 dL. «water, 2 dL.
bessensap, 50 gr. suiker, 1 eetlepel mai-
zena, L. melk, 30 gr. vanille custard-
poeder, 50 gr. suiker.
De pruimen worden met warm water
gewasschen om alle stof en vuil te ver
wijderen: daarna geweekt in het water en
de bessensap gedurende eenige uren en
zachtjes gaar gekookt met suiker. De
vruchten uitscheppen, in een glazen kom
doen en het vocht binden met een opge-
hoopten lepel maizena en over de pruimen
gieten, daarna laten afkoelen.
4 dL. melk wordt gekookt met 50 gr.
of een half kopje suiker, in de resteerende
melk wordt de custard aangemaakt, die
we met een dun straaltje brj de warme
melk laten loopen, roerende even doorko
ken en over de pruimen gieten.
Tomaten gevuld met ham.
Van iedere tomaat wordt aan den onder
kant een kapje afgesneden en daarna de
pulp zooveel mogelijk verwijderd, zonder
dat de vruchten mogen ineenzakken, daar
na worden ze binnen in bestrooid met pe
per en zout. Een dikke saus wordt ge
maakt; 2% dL. water, 1 bouillonblokje,
boter en een opgehoopte lepel bloem, die
daarna vermengd wordt met de gezeefde
pulp, peper en zout naar smaak. 50 gr.
ham wordt met een uitje fijn gehakt en
door de saus geroerd, waarmede de to
maten gevuld worden, die bedekt met het
kapje, in een vuurvaste schotel in den
oven geplaatst worden, totdat ze zacht
zijn. Deze hoeveelheid saus is voldoende
voor 4 4 5 tomaten.
Opdienen op een verwarmden schotel,
gegarneerd met takjes peterselie en om
geven door driehoekjes in boter gebakken
brood.
VOOR DE KEUKEN.
Warme lever van gevogelte of kalfs
lever wordt fijngehakt en met een weinig
spekvet vermengd, hierbij voegt men wat
gesnipperde gefruite uien en mengt alles
dooreen, waardoor een smakelijke beleg
ging voor de boterham wordt verkregen.
Om brood, roggebrood en kaas tegen
schimmel te behoeden, moet men in de
broodtrommel of kaasstolp een klein
vaatje met zout plaatsen.
Bruinbrood-sandwiches zijn heerlijk met
plakjes tomaten op komkommers, terwijl
schijfjes champignons aangemaakt met
wat mayonaise, een delicatesse is; men
legt er dunneplakjes radijs op en be
strooid deze met fijngehakte peterselie.
's Morgens bij het ontwaken wordt,
vooral in de vacantie-weken, het eerst
even naar buiten gekeken, om te zien, wat
voor weer het is. De huisvrouw heeft
het er gaarne voor over om een half uurtje
eerder op te staan, als er plannen gemaakt
zijn, om den geheelen dag buiten door te
brengen.
Dè zorg voor den inwendigen mensch is
haar toevertrouwd en inplaats van de
eeuwige boterhammetjes met worst en
kaas wordt een en ander bereid, wat de
huisgenooten dubbel doet genieten. Want,
nietwaar, het is nu eenmaal een feit, dat
niettegenstaande het genot van het buiten
zijn in de heerlijke vrije natuur 'n smakelijk
twaalfuurtje en daarna nog het restje bij de
thee buitengewoon welkom is. Zijn er kin
deren, dan wordt een rugzak gevuld met
allerlei benoodigheden en anders zijn rie
ten mandjes zeer geschikt, omdat ze zoo
weinig plaats innemen. In de eerste plaats
nemen we een flesch koffie-extract mee en
een thermosflesch met warme melk of
indien we een stelletje meenemen om thee
te zetten, dan wordt de melk hierop ver
warmd. Inplaats van kopjes worden kleine
cartonnen bekertjes gebruikt, terwijl pa
pieren servetjes niet vergeten mogen wor
den.
We beginnen met een aantal dunne
sneedjes bruin brood te snijden, beleggen
deze met plakjes komkommer of met
tomaat, leggen hierop een tweede sneedje
bruin brood, snijden ze doo—nidden en
pakken ze liefst in cartonnen doozen, b.v.
de opvouwbare van banketbakkers.
Verder maken we gevulde eieren, door
de laatste eerst hard te koken, doormid
den te snijden, het dooier fijn wrijven, ver
mengen met wat zout, mosterd, olie en
citroensap of sardellenpasta, eierhelften
vullen en telkens twee tegen elkander
drukken, daarna eveneens in een doos
pakken, vast aaneen gesloten. We zullen
ook wat slaatjes meenemen, want.een
frisch hapje smaakt best op een warmen
middag.
Wij zien u wellicht even verwonderd op
kijken, doch zullen u aanstonds vertellen
hoe zulks heel gemakkelijk gaat. Harde
broodjes worden doormidden gesneden,
uitgehold en gevuld met een slaatje, dat
we niet met te veel vocht aanmaken. In
plaats van azijn wordt citroensap ge
bruikt, verder wat slaolie en het slaatje
zelf kan van een mengsel van fijngesneden
sla, komkommer, een fijngehakt uitje ge
maakt worden, terwijl wat fijngesneden
reepjes aardappel er smakelijk bij zijn. In
dien de slaatjes aangemaakt worden met
mayonaise is dit natuurlijk nog fijner,
Verder zijn er nog allerlei andere slaatjes
te maken, b.v. van vleesch, visch, koude
groenten enz. Nadat de helften flink ge
vuld zijn, wordt de andere helft er opge
plakt en ieder broodje afzonderlijk in vet
vrij papier verpakt.
We kunnen de broodjes ook vullen met
roereieren, die we b.v. vermengen met ge
hakte peterselie, bacon of ham, hetgeen
in den regel nogal in den smaak valt van
de heeren der schepping. We kunnen ook
vruchtenslaatjes maken, b.v. van fijnge
sneden bananen, appelen, sinaasappels en
wat de tijd van het jaar verder geeft en
deze in jampotjes doen, afgesloten met
cellophaanpapier, dat met een elastiekje
bijeen gehouden wordt.
Al deze gerechten zijn gezond en voed
zaam en kunnen gemakkelijk verpakt en
meegenomen worden. De gevulde broodjes
zijn, evenals de komkommer- en tomaten-
sandwiches uitstekend om medegenomen
te worden op warme zomerdagen door
huisgenooten, die overblijven. Het geeft
geeft weer eens een kleine afwisseling
nietwaar? Tenslotte wenschen wjj allen,
die bepakt en beladen gaan picknicken,
aangename dagen en smakelijk eten!
„Hoe kon je je moeder dat verdriet aan
doen door een actrice te trouwen."
„Dat is in orde, moedertje. zjj denkt
alleen maar ze een actrice is".