DE BRUIDSTOOI Het Menu 'J JUTTERTJE ZATERDAG 22 JUNI 1935 PAG. 3 JAPON, SLUIER EN KRANS - Proviand voor zomeruitstapjes. door G. C. METERSCHWENCKE „Een bruid!" Wanneer wij dit woord hooren, dan komen allerlei zachtere ge voelens bij ons naar boven en zien wij in onze gedachten een jonge vrouw, gekleed in wit gewaad en omgeven door een ga- zige wolk, terwijl bloemen ook niet zullen ontbreken. Hoevele gedachten gaan niet terug naar den dag, die ook i ons leven zoo'n groote beteekenis heeft gehad. Hoe- vele jonge meisjes hopen zich zelf ook eenmaal als een gelukkige bruid te zien, natuurlijk, indien eenigszins mogelijk „in het wit". De harde werkelijkheid brengt in dezen tijd echter in de meeste gevallen met zich mede, dat men zich niet meer in het wit en met een sluier kan tooien, omdat de economische moeilijkheden zelfs het meest romantische bruidje doen aanvoelen, dat zfl practisch en met overleg te werk moet gaan. In plaats van de bruidsjapon treden complets, mantelcostumes en last not least aardige gekleede japonnen, alles met elkander echter zóó, dat men er later nut van heeft. Het bruidstoilet, zooals wij het kennen dateert van de- laatste tachtig, negentig jaar en wellicht zal het onze lezeressen interesseeren iets over den oorsprong van krans, sluier en japon te lezen. Van deze drie voorname dingen is de krans het oudst. Grieken en Romeinen „bekransten" hun bruidsparen met mirten, die aan de godin der liefde gewjjd waren. Omstreeks de elfde eeuw zijn de krans en ook de ring bij ons in gebruik genomen en wel door de Roomsch-Katholieke kerk, die vele oude Romeinsche gebruiken en ritualen overnam en een nieuwe beteeke nis verleende. Was de mirtenkrans in den aanvang be scheiden en laag, zoo veranderde deze allengs van vorm en afmeting om ten slotte tot een ware toren uit te groeien, welke van zijde, zilverdraad, filigram, edelsteenen en bloemen samengesteld werd. De bruidskroon werd hij toen, meer in overeenstemming met zijn vorm en om vang, genoemd en dit bevoorrecht hoofd tooisel mocht alleen gedragen worden door de jonge vrouwen uit de hoogere krin gen. De samenstelling dezer kronen gaf aanleiding tot zulke buitensporige pro ducten, dat men in 1603 in Duitschland meende aan deze verspilzucht een einde te moeten maken en worden wettelijke bepa lingen voorgeschreven, die hieraan paal en perk stelden. Sedert het einde der achttiende eeuw werden edelsteenen in de hoofdtooi ver werkt evenals wuivende struisveeren en oranjebloesems, soms ook rosemarijn. De mirten zag men ook in het begin der vo rige eeuw in bescheiden vorm weer dra gen, vermoedelijk omdat de mode zich toen ook wijzigde en zich meer aan de Grieksche kleeding aanpaste. Nimmer is de bruidskrans echter geheel en al ver vallen en zelfs heden ten dage zien wjj menig kopje getooid met een, zjj het dan ook eenvoudige, krans van teere oranje bloesems. De sluier is afkomstig van de Romein sche vrouwenkleeding en is van daaruit naar ons overgekomen. In de Middel eeuwen behoorde de sluier tot de kleeding der gehuwde vrouwen, terwijl jonge meis jes het hoofd onbedekt droegen. We zou den haast zeggen, dat de sluier bijna van zelfsprekend wit moet zijn, doch als wjj de kleur der liefde zouden willen nemen, dan zou rood dè kleur zijn. Rood toch speelt een groote rol als kleur in vroegere eeuwen en vele patri ciërsdochters droegen roode bruidskronen, terwijl de eenvoudige bruid op het land roode snoeren om hals en hoed droeg en roode linten in het haar gevlochten had. terwijl een rood gebloemde schouderdoek niet vergetei. werd. Men ging zelfs zoover, dat het spinne wiel, dat in geen huishouding mocht ont breken, versierd was met roode linten en rood de boventoon voerde van het bruids rijtuig. Gedurende de Middeleeuwen en een groot deel van de 18e eeuw was de bruids- kleeding zeer kostbaar en nagenoeg wit. De Venetiaansche aristocratie droeg ge durende het renaissance-tijdperk bij voor keur bruidsjaponnen van karmijnrood flu weel. Lucretia Borgia, die in 1502 Her togin van Farrara werd, droeg tijdens de huwelijksfeesten een kleed van goud bro caat, waarover een rood atlas mantel met hermelijn. Tegen het einde van de 16e eeuw kreeg de Spaansche dracht de overhand en werd met alle bonte kleuren gebroken. Zwart werd zeer geliefd en heeft zich in latere eeuwen ook nog weten te handhaven en in het begin der 17e eeuw begon sporadisch een wit bruidskleed op te doemen. Oude beschrijvingen geven aan, dat Elisabeth, de dochter van den Engelschen koning, b>j gelegenheid van haar huwelijk met den Winterkoning van den Pfalz een zilver brocaat gewaad droeg. Nog in de 18e eeuw werd de bruidsjapon, welke thans dood eenvoudig en recht van lijn is, buitensporig kostbaar gemaakt. Behalve bij vorstelijke huwelijken behoort zilverbrocaat tot de uitzonderingen en zijn de weefsels weinig kostbaar meer te noemen. Crêpe satin wordt thans veel gekozen, niet in zuiver wit, doch meer 'n het zachtere ivoire, ter wijl ook andere zijden weefsels en mooie wollen soepele stoffen gebruikt worden voor bruidsjaponnen. Door de verwerking van veel minder kostbaar materiaal werd het vele jonge meisjes mogelijk haar ideaal te verwezen- lijkenen en in 'n witte bruidsjapon te trou wen met passende sluier en hoofdtooi. Zooals wij reeds vroeger zeiden, de ge wijzigde finantieele omstandigheden bren gen ook in de kleeding der bruid verande ring en het romantische moet menigmaal plaats maken voor het meer nuchtere. Hoe het ook zij, de idealen blijven de zelfde en vol moed, liefde en vertrouwen zal de jonge vrouw, ook zonder het tradi- tioneele bruidstoilet, haar toekomst tege moet gaan. van deze tveek. Zondag. Kop bouillon met toast Gebraden haantjes met crême-saus en gebakken bananen. Nieuwe aardappelen Griesmeelpudding met chocoladesaus Maandag. Spinaziesoep Biefstuk Sla Gebakken aardappelen. Dinsdag. Kruidenommelet Bloemkool Aardappelen Boter Crème Bruxellois Woensdag. Kalfslapjes Gestoofde asperges Aardappelen Pruimen met vanillesaus Donderdag. Gevulde tomaten Gehakt Stoofsla Aardappelen Vruchten Vrijdag. Galm met mayonaise Komkommersla Aardappelen Zaterdag. Runderlapjes Worteltjes Havermout (Gemberkoekjes Gebraden haantjes met crème saus en gebakken bananen 2 haantjes, 100 gram boter, 3 eetlepels boter, 1% dL. melk, 1% dL. room, zout. Voor de saus: 2 eetlepels bloem, zout, peper. De haantjes worden gewasschen, ook van binnen, gedroogd, en ingewreven met zout. In een braadpan wordt de boter warm gemaakt en de haantjes naar ver kiezing in tweeën gedeeld, rondom bruin gebakken en onder toevoeging van wat water gaar gestoofd. Men kan ze ook in een braadslee b.v. in den oven braden met dezelfde hoeveelheid boter, en hiermede af en toe bedruipen. Braadtijd 30 minuten, daarna op een verwarmden schotel overbrengen en begie ten met een saus, die gemaakt is van de gesmolten boter, bloem, peper, zout, melk en room. Voor de gebakken bananen worden deze stukken nogmaals doorgesneden, in bloem wentelen en in boter bakken, warm opdienen bestrooid met peterselie. Spinaziesoep. 500 gr, spinazie, 2% dL. melk, L. water, 2 bouillonblokjes, 2 eetlepels room (desverk.), 40 gr. boter, 25 gr. bloem, zout. De spinazie wordt eerst goed uitge zocht en gewasschen, daarna met het aan hangende water gaar gekookt en door een zeef fijn gewreven. Het kookwater is be waard en wordt met water aangevuld tot L., hier worden de bouillonblokjes op gelost. Boter en bloem worden met elkander verwarmd en de bouillon er bijgevoegd, en eenige minuten door laten koken. Is de soep gaar dan wordt op het laatste oogen- blik de Spinaziepuree erdoor geroerd, die echter niet meer mee moet koken, aan gezien de kleur dan te zeer veranderd. Toevoeging van V2 dL. room verhoogd den smaak, doch is niet noodzakelijk. Pruimen met vanillesaus. 500 gr. pruimen, 3 dL. «water, 2 dL. bessensap, 50 gr. suiker, 1 eetlepel mai- zena, L. melk, 30 gr. vanille custard- poeder, 50 gr. suiker. De pruimen worden met warm water gewasschen om alle stof en vuil te ver wijderen: daarna geweekt in het water en de bessensap gedurende eenige uren en zachtjes gaar gekookt met suiker. De vruchten uitscheppen, in een glazen kom doen en het vocht binden met een opge- hoopten lepel maizena en over de pruimen gieten, daarna laten afkoelen. 4 dL. melk wordt gekookt met 50 gr. of een half kopje suiker, in de resteerende melk wordt de custard aangemaakt, die we met een dun straaltje brj de warme melk laten loopen, roerende even doorko ken en over de pruimen gieten. Tomaten gevuld met ham. Van iedere tomaat wordt aan den onder kant een kapje afgesneden en daarna de pulp zooveel mogelijk verwijderd, zonder dat de vruchten mogen ineenzakken, daar na worden ze binnen in bestrooid met pe per en zout. Een dikke saus wordt ge maakt; 2% dL. water, 1 bouillonblokje, boter en een opgehoopte lepel bloem, die daarna vermengd wordt met de gezeefde pulp, peper en zout naar smaak. 50 gr. ham wordt met een uitje fijn gehakt en door de saus geroerd, waarmede de to maten gevuld worden, die bedekt met het kapje, in een vuurvaste schotel in den oven geplaatst worden, totdat ze zacht zijn. Deze hoeveelheid saus is voldoende voor 4 4 5 tomaten. Opdienen op een verwarmden schotel, gegarneerd met takjes peterselie en om geven door driehoekjes in boter gebakken brood. VOOR DE KEUKEN. Warme lever van gevogelte of kalfs lever wordt fijngehakt en met een weinig spekvet vermengd, hierbij voegt men wat gesnipperde gefruite uien en mengt alles dooreen, waardoor een smakelijke beleg ging voor de boterham wordt verkregen. Om brood, roggebrood en kaas tegen schimmel te behoeden, moet men in de broodtrommel of kaasstolp een klein vaatje met zout plaatsen. Bruinbrood-sandwiches zijn heerlijk met plakjes tomaten op komkommers, terwijl schijfjes champignons aangemaakt met wat mayonaise, een delicatesse is; men legt er dunneplakjes radijs op en be strooid deze met fijngehakte peterselie. 's Morgens bij het ontwaken wordt, vooral in de vacantie-weken, het eerst even naar buiten gekeken, om te zien, wat voor weer het is. De huisvrouw heeft het er gaarne voor over om een half uurtje eerder op te staan, als er plannen gemaakt zijn, om den geheelen dag buiten door te brengen. Dè zorg voor den inwendigen mensch is haar toevertrouwd en inplaats van de eeuwige boterhammetjes met worst en kaas wordt een en ander bereid, wat de huisgenooten dubbel doet genieten. Want, nietwaar, het is nu eenmaal een feit, dat niettegenstaande het genot van het buiten zijn in de heerlijke vrije natuur 'n smakelijk twaalfuurtje en daarna nog het restje bij de thee buitengewoon welkom is. Zijn er kin deren, dan wordt een rugzak gevuld met allerlei benoodigheden en anders zijn rie ten mandjes zeer geschikt, omdat ze zoo weinig plaats innemen. In de eerste plaats nemen we een flesch koffie-extract mee en een thermosflesch met warme melk of indien we een stelletje meenemen om thee te zetten, dan wordt de melk hierop ver warmd. Inplaats van kopjes worden kleine cartonnen bekertjes gebruikt, terwijl pa pieren servetjes niet vergeten mogen wor den. We beginnen met een aantal dunne sneedjes bruin brood te snijden, beleggen deze met plakjes komkommer of met tomaat, leggen hierop een tweede sneedje bruin brood, snijden ze doo—nidden en pakken ze liefst in cartonnen doozen, b.v. de opvouwbare van banketbakkers. Verder maken we gevulde eieren, door de laatste eerst hard te koken, doormid den te snijden, het dooier fijn wrijven, ver mengen met wat zout, mosterd, olie en citroensap of sardellenpasta, eierhelften vullen en telkens twee tegen elkander drukken, daarna eveneens in een doos pakken, vast aaneen gesloten. We zullen ook wat slaatjes meenemen, want.een frisch hapje smaakt best op een warmen middag. Wij zien u wellicht even verwonderd op kijken, doch zullen u aanstonds vertellen hoe zulks heel gemakkelijk gaat. Harde broodjes worden doormidden gesneden, uitgehold en gevuld met een slaatje, dat we niet met te veel vocht aanmaken. In plaats van azijn wordt citroensap ge bruikt, verder wat slaolie en het slaatje zelf kan van een mengsel van fijngesneden sla, komkommer, een fijngehakt uitje ge maakt worden, terwijl wat fijngesneden reepjes aardappel er smakelijk bij zijn. In dien de slaatjes aangemaakt worden met mayonaise is dit natuurlijk nog fijner, Verder zijn er nog allerlei andere slaatjes te maken, b.v. van vleesch, visch, koude groenten enz. Nadat de helften flink ge vuld zijn, wordt de andere helft er opge plakt en ieder broodje afzonderlijk in vet vrij papier verpakt. We kunnen de broodjes ook vullen met roereieren, die we b.v. vermengen met ge hakte peterselie, bacon of ham, hetgeen in den regel nogal in den smaak valt van de heeren der schepping. We kunnen ook vruchtenslaatjes maken, b.v. van fijnge sneden bananen, appelen, sinaasappels en wat de tijd van het jaar verder geeft en deze in jampotjes doen, afgesloten met cellophaanpapier, dat met een elastiekje bijeen gehouden wordt. Al deze gerechten zijn gezond en voed zaam en kunnen gemakkelijk verpakt en meegenomen worden. De gevulde broodjes zijn, evenals de komkommer- en tomaten- sandwiches uitstekend om medegenomen te worden op warme zomerdagen door huisgenooten, die overblijven. Het geeft geeft weer eens een kleine afwisseling nietwaar? Tenslotte wenschen wjj allen, die bepakt en beladen gaan picknicken, aangename dagen en smakelijk eten! „Hoe kon je je moeder dat verdriet aan doen door een actrice te trouwen." „Dat is in orde, moedertje. zjj denkt alleen maar ze een actrice is".

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15