Het Menu
VTERDAG 29 JUNI 1935
PAG. 3
De zomervacantie
is in aantocht!
Hoe zal de werkende vrouw
deze doorbrengen?
Zelf vruchten confijten.
De parapluie.
door t
G. C. Meyer-Schwencke.
Iedere vrouw, die een of ander beroep
uitoefent, ziet met verlangen de enkele
weken tegemoet, die zij 's morgens met
vacantie zal doorbrengen.
Wanneer de ontspanning volkomen zal
zijn, zóó, dat zij weer een jaar met de
noodige lust en kracht Kan werken, dan
zal het vacantieplan met eenige omzich
tigheid moeten worden opgesteld.
Hoeveel plannen worden al niet weken,
zelfs maanden vooruit gemaakt en alleen
al de gedachte eens „vrij te zijn", vervult
allen, die in den tredmolen van het alle-
daagsche mee moeten, met een zekere
blijdschap, zelfs de meest harde en
plichtsgetrouwe werksters.
Vele werkende vrouwen, die lange da
gen maken, voelen al reeds voor haar
vacantie is aangebroken, dat ze deze drin
gend noodig hebben.
Berekeningen zijn vooraf gemaakt, te
genwoordig moet er zelfs meer dan ooit
gewikt en gewogen worden of de beurs
een vacantie in een andere omgeving toe
laat. Het meest bescheiden reisje is
echter beter, dan het blijven in eigen om
geving, omddt niet alleen het lichaam,
doch ook de geest ontspanning noodig
heeft. Nieuwe indrukken worden in an
dere omgevingen opgedaan en geven af
leiding aan de meermalen overspannen
zenuwen.
Vrouwen zijn veel meer dan mannen m
de gelegenheid om goedkoop op reis te
gaan, omdat ze zelf voor verschillende
dingen kunnen zorgen.
Moet de vacantietijd zoo eenvoudig en
goedkoop mogelijk worden doorgebracht,
dan zal de werkende vrouw er niet tegen
opzien om b.v. een gemeubileerde zit-
slaapkamer te huren met gebruik van
keuken. Zelf zal zij voor ontbijt en koffie
drinken kunnen zorgen en b.v. de maal
tijden tegen een vastgestelde vergoeding
in het pension nemen. Er zijn zoowel
aan zee, in bosch of hei tegenwoordig
zooveel billijke adressen in ons eigen land,
die rekening houden met ieders beurs, dat
het uitgaan in de vacantie zelfs voor
minder huishoudelijk aangelegde vrouwen
geen bezwaar behoeft te zijn. Vrouwen,
die dag aan dag genoodzaakt zijn in een
drukke omgeving door te brengen, zoe
ken in den regel stille rustige plaatsen
uit om eens ongestoord te genieten, want
wat zij noodig hebben, is „zichzelf" te
kunnen zijn-
Het is daarom noodig, dat men het met
zich zelf eens is, of men bosch of hei of
zee zal kiezen, wan voor vele rustbehoe-
venden zijn de meer bezochte badplaat
sen met het bonte gewemel van menschen
en van verrukking luid juichende kinde
ren, nu juist niet altijd het beste ver-
bljjf, afgescheiden nog van het feit, dat
lang niet ieder opknapt aan zee. Vooral
nerveuse naturen vinden veelal meer rust
in boschrijke streken.
Verder rijst de vraag bjj de met va-
eantie-gaande werkende vrouw vaak op:
„Zal ik alleen gaan?" Zulks is natuurlijk
iets persoonlijks en hangt van allerlei om
standigheden af. Is men door zjjn beroep
niet in het ouderlijk huis en ziet men de
familie slechts zelden, dan zal het heer
lijk zijn eenige weken in de familiekring
door te brengen, doch in andere gevallen
kan het meerdere ontspanning geven, om
eens eenigen tijd, al is het nog zoo een
voudige, in een andere omgeving door te
brengen.
Wat het reisgezelschap betreft, moet
men wel weten, dat men gaat met
iemand, waarmede men in alle opzichten
harmonieert en die ongeveer een zelfde
bedrag aan vacantie-geld kan besteden,
omdat men anders allerlei kleine dingen
kan ondervinden, die het genot van de
vacantie-weken bederven.
Indien men dan eindelijk zoover is, dat
"l6" °P de plaats ^jner bestemming is
0n!en' dan moet men zijn zorgen-
nle voortdUrend meedragen en niet
tijd aan alles denken, wat minder pret
tig is. Het goede in het leven trachten te
zien, niet blijven stilstaan bjj alle be
staande en denkbeeldige zorgen, de licht
punten weten te vinden, zulks maakt het
leven voor allen minder moeilijk.
Het geheele geheim ligt hierin, dat men
alle zorgen opzij zet en in de vakantiewe
ken de heerlijke vrijheid ten volle geniet
om nieuwe moed en nieuwe kracht te
verzamelen als straks het werk weer
roept. Met dankbare herinnering zal dan
worden teruggezien op de heerlijke va-
cantieweken, die weliswaar weer voorbij
zijn, doch zooveel goeds verricht hebben,
omdat zij de lust tot werken weer hebben
wakker geroepen.
Zondag.
Tomatensla
Kalfsoesters
Doperwten
Aardappelen.
Vanillepudding met Meiwijnsaus.
Maandag.
Gehakt.
Stoofsla.
Aardappelen.
Chocoladepudding.
Dinsdag.
Saucijsjes.
Bloemkool
Aardappelen.
Bessensappudding met griesmeel.
Woensdag.
(Bloemkoolsoep)
Sardine-ommelet.
Spinazie.
Aardappelen.
Versche vruchten.
Donderdag.
Rosbeef.
Peulen.
Aardappelen.
Gevuld rijstschoteltje.
Vrijdag.
Tomatensoep.
Komkommer en garnalensla.
Aardappelsla.
Zaterdag.
Koud vleesch.
Postelein.
Aardappelen.
Rijst met pruimen.
Sandwiches voor picnics.
Vanille-pudding met Mei wijn-saus.
Voor de pudding: L. melk, L.
room; voor de saus: 3 eieren, 3 dL. Mei
wijn, 10 blaadjes witte gelatine, 150 gr.
suiker, 1 pakje vanillesuiker, 80 gr. poe
dersuiker.
De melk met de room worden aan de
kook gebracht; daarna worden de suiker
en vanillesuiker erbij gevoegd en als de
pan van het vuur is wordt de in water
geweekte, goed uitgeknepen gelatine erin
opgelost. Als de pudding drillerig begint
te worden, wordt ze overgegoten in een
met koud water omgespoelde pudding
vorm, nadat wij vooraf van tijd tot tijd
in de pudding hebben geroerd om te
voorkomen, dat de gelatine zou zakken.
Voor de Meiwijnsaus worden de eieren
met de poedersuiker (waarin geen klon
tjes mogen zijn) gedurende 5 minuten ge
klopt en daarna wordt de Meiwijn drup-
Hebben de eieren, suiker en wijn onder
pelsgewijze erbij gevoegd.
voortdurend kloppen goed met elkander
vermengd, dan zetten wij de pan of kom
in een pan met heet water, zoodat de
saus mooi gebonden wordt, doch niet aan
de kook komt.
We kunnen de saus ook wel op een lage
pit zetten en zoodoende dik laten worden
onder voortdurend kloppen, maar de kans
op schiften is veel grooter. Is de saus
mooi gebonden, kloppen wij zoolang,
tot ze geheel is afgekoeld en presenteeren
ze bij de pudding.
Bessensappudding met griesmeel.
1 groote flesch bessensap, 100 gr. wa-
tergriesmeel, 50 gr. gemalen of fijnge
hakte noten of amandelen, ruim 150 gr.
lichte basterdsuiker.
We hebben 1 Liter vocht noodig, dus
meten we den inhoud van de flesch na
(pl.m. 8 dL.) en vullen hem aan met wa
ter, ongeveer 2 kleine theekopjes, bren
gen de sap en het water aan de kook,
lossen er de basterdsuiker in op, daarna
strooien wij er de griesmeel, die we ver
mengd hebben met de fijngehakte noten
of amandelen, steeds roerende door en
laten de massa gedurende eenige minuten
doorkoken. Wij blijven roeren, om te voor
komen, dat de pudding aan den bodem
gaat zitten.
Een met koud water omgespoelde
vorm wordt gevuld en hierin laten wij de
pudding koud en stijf worden.
Opdienen met een sausje, dat we ma
ken van Liter melk, 50 gram suiker
en 30 gram custardpoeder.
Gevuld rijstschoteltje.
1 L. melk, 150 gr. rijst, 25 gr. boter.
100 gr. suiker, citroenschilletje.
De melk wordt aan de kook gebracht
met de citroenschil, de boter en de sui
ker, daarna wordt de gewasschen rijst
met 'n tikje zout er in gestrooid en zacht
jes tot een dikke brij gekookt, waarvan
de korrels wel gaar, doch niet stuk mo
gen koken.
Een vuurvaste schotel wordt ingevet
en gevuld met de rijst, waaruit het schil
letje is verwijderd; in het midden van de
rijst komt een opening, waarin wij de vol
gende vulling doen: Liter melk wordt
geklopt met twee eierdooiers en 40 gr.
suiker, daarna vermengd met één eetlepel
custardpoeder en op een asbestplaatje of
au bain Marie roerende aan de kook ge
bracht. Het geheel wordt bedekt met de
stijfgeklopte sneeuw van de beide eieren,
waarbij een eetlepel suiker is gevoegd en
in den oven geplaatst, totdat het eiwit
lichtbruin gekleurd is.
Sandwiches voor picnics.
Ansjovis en komkommer.
Het brood, liefst oud casino, wordt aan
dunne sneedjes gesneden, beboterd en de
helft bestreken met ansjovispastei (tube),
hierop komen dunne plakken komkom
mer met een weinig selderij en zout be
strooid. Deze sneedjes worden met een
beboterd sneedje bedekt en aangedrukt en
in twee helften gesneden.
Kaassandwiehes.
Dunne beboterde sneedjes casino-brood
worden bestreken met roomkaas, waar
over een weinig mosterd, daarna belegd
met pakjes tomaat, bedekken met een
beboterd sneetje brood, aandrukken en
doormidden snijden.
Tomaten en sardines.
Een aantal sardientjes wordt van het
graatje ontdaan en fijngehakt, daarna
vermengd met fijn gesneden tomaten,
waarvan het huidje is afgenomen door ze
eenige minuten in heet water te leggen.
Andere vullingen zijn nog: bananen, ba
nanen en roomkaas, gehakte hardge
kookte eieren met mayonaise.
„Mijn man wil altijd het beste hebben."
„Dan is hij wel veranderd, want nog
maar een jaar geleden trouwde hij met je"
Het zelf confijten van vruchten is een
zeer loonend werk, dat iedere huisvrouw
zeker succes zal doen oogsten.
In de eerste plaats maken w\j de vruch
ten schoon en nemen liefst verschillende
soorten.
We schillen sinaasappelen en manda
rijnen, halen de velletjes er geheel af, ne
men pruimen, die gehalveerd worden (uit
het blik) laten ze geheel drogen, verder
stukjes ananas, partjes appel, peer, ba
naan, en wat men verder wil nemen. Een
broodplank of bakblik wordt met boter
hampapier belegd en daarna beginnen we
de suikerstroop te koken.
Twee pond beste witte suiker wordt ge
kookt met 1 water, we roeren er in en
schuimen de massa telkens af. Zoo noodig
een paar lepels water bijvoegen en weer
opkoken, daarna het wit van 2 eieren bij
voegen, dat met een weinig water geklopt
is. Alles weer op kookpunt brengen, daar
na alle onzuiverheden, die zich aan het
eiwit meedeelen, afscheppen, suiker inko
ken, totdat hij icr.t gebruind is. De pan in
koud water plaatsen, totdat zij wat afge
koeld is en nu beginnen we met confijten.
De vruchten worden stuk voor stuk,
daarna even aan de lucht bloot gesteld,
totdat de suiker hard is en op het papier
volkomen droog laten worden.
De vruchten worden, als zij geheel hard
zijn in aardige papieren bakjes gelegd en
in bonte mengeling van kleuren op een
glazen schaaltje geserveerd.
„Suze heeft er haar zinnen op
haar ideaal te trouwen."
„En wat is haar ideaal?"
„Iedere man die haar vraagt."
Een parapluie is een nuttig en onont
beerlijk voorwerp, dat echter na verleende
diensten, in den regel achteloos in een
hoek gezet wordt of zonder nadenken in
een bak met meerdere exemplaren en stok
ken. Slechts weinigen kunnen er zich op
laten voorstaan, een parapluie een respec
tabel aantal jaren in hun bezit te hebben.
Of er komen onnoodige gaten of gesleten
plekken ófmen laat z'n regenscherm
hier of daar staan. Er zijn dan in den re
gel gedienstige geesten genoeg, die zich
over het verloren schaap ontfermen ten
eigen bate.
Hieronder laten wij eenige wenken vol
gen, die de duurzaamheid van een para
pluie verhoogen.
Zijden parapluies mogen, als zij nat zijn
niet geheel uitgespannen weggezet worden
om te drogen, daar deze stof, als zij nat
is, spoedig afscheurt.
Gevlekte parapluies worden afgesponst
met water en ammoniak, naspoelen met
schoon water.
Min of meer grauw geworden para
pluies neemt men af met een borstel, ge
drenkt in spiritus, roestige baleinen doen
de bovenstof spoedig slijten en daarom
moeten alle metalen deelen met een in olie
gedrenkt fijn borsteltje of veer worden vet
gemaakt.
Kleine gaatjes repareert men door een
klein stukje in de kleur tegen den bin
nenkant te plakken met collodium;
Wil men een parapluie impregneeren,
als hij niet waterdicht is, dan bestrijkt
men de stof met een oplossing van twee
en laat hem, als hij doornat is, in een
warm vertrek vlug drogen.