Het Menu VTERDAG 29 JUNI 1935 PAG. 3 De zomervacantie is in aantocht! Hoe zal de werkende vrouw deze doorbrengen? Zelf vruchten confijten. De parapluie. door t G. C. Meyer-Schwencke. Iedere vrouw, die een of ander beroep uitoefent, ziet met verlangen de enkele weken tegemoet, die zij 's morgens met vacantie zal doorbrengen. Wanneer de ontspanning volkomen zal zijn, zóó, dat zij weer een jaar met de noodige lust en kracht Kan werken, dan zal het vacantieplan met eenige omzich tigheid moeten worden opgesteld. Hoeveel plannen worden al niet weken, zelfs maanden vooruit gemaakt en alleen al de gedachte eens „vrij te zijn", vervult allen, die in den tredmolen van het alle- daagsche mee moeten, met een zekere blijdschap, zelfs de meest harde en plichtsgetrouwe werksters. Vele werkende vrouwen, die lange da gen maken, voelen al reeds voor haar vacantie is aangebroken, dat ze deze drin gend noodig hebben. Berekeningen zijn vooraf gemaakt, te genwoordig moet er zelfs meer dan ooit gewikt en gewogen worden of de beurs een vacantie in een andere omgeving toe laat. Het meest bescheiden reisje is echter beter, dan het blijven in eigen om geving, omddt niet alleen het lichaam, doch ook de geest ontspanning noodig heeft. Nieuwe indrukken worden in an dere omgevingen opgedaan en geven af leiding aan de meermalen overspannen zenuwen. Vrouwen zijn veel meer dan mannen m de gelegenheid om goedkoop op reis te gaan, omdat ze zelf voor verschillende dingen kunnen zorgen. Moet de vacantietijd zoo eenvoudig en goedkoop mogelijk worden doorgebracht, dan zal de werkende vrouw er niet tegen opzien om b.v. een gemeubileerde zit- slaapkamer te huren met gebruik van keuken. Zelf zal zij voor ontbijt en koffie drinken kunnen zorgen en b.v. de maal tijden tegen een vastgestelde vergoeding in het pension nemen. Er zijn zoowel aan zee, in bosch of hei tegenwoordig zooveel billijke adressen in ons eigen land, die rekening houden met ieders beurs, dat het uitgaan in de vacantie zelfs voor minder huishoudelijk aangelegde vrouwen geen bezwaar behoeft te zijn. Vrouwen, die dag aan dag genoodzaakt zijn in een drukke omgeving door te brengen, zoe ken in den regel stille rustige plaatsen uit om eens ongestoord te genieten, want wat zij noodig hebben, is „zichzelf" te kunnen zijn- Het is daarom noodig, dat men het met zich zelf eens is, of men bosch of hei of zee zal kiezen, wan voor vele rustbehoe- venden zijn de meer bezochte badplaat sen met het bonte gewemel van menschen en van verrukking luid juichende kinde ren, nu juist niet altijd het beste ver- bljjf, afgescheiden nog van het feit, dat lang niet ieder opknapt aan zee. Vooral nerveuse naturen vinden veelal meer rust in boschrijke streken. Verder rijst de vraag bjj de met va- eantie-gaande werkende vrouw vaak op: „Zal ik alleen gaan?" Zulks is natuurlijk iets persoonlijks en hangt van allerlei om standigheden af. Is men door zjjn beroep niet in het ouderlijk huis en ziet men de familie slechts zelden, dan zal het heer lijk zijn eenige weken in de familiekring door te brengen, doch in andere gevallen kan het meerdere ontspanning geven, om eens eenigen tijd, al is het nog zoo een voudige, in een andere omgeving door te brengen. Wat het reisgezelschap betreft, moet men wel weten, dat men gaat met iemand, waarmede men in alle opzichten harmonieert en die ongeveer een zelfde bedrag aan vacantie-geld kan besteden, omdat men anders allerlei kleine dingen kan ondervinden, die het genot van de vacantie-weken bederven. Indien men dan eindelijk zoover is, dat "l6" °P de plaats ^jner bestemming is 0n!en' dan moet men zijn zorgen- nle voortdUrend meedragen en niet tijd aan alles denken, wat minder pret tig is. Het goede in het leven trachten te zien, niet blijven stilstaan bjj alle be staande en denkbeeldige zorgen, de licht punten weten te vinden, zulks maakt het leven voor allen minder moeilijk. Het geheele geheim ligt hierin, dat men alle zorgen opzij zet en in de vakantiewe ken de heerlijke vrijheid ten volle geniet om nieuwe moed en nieuwe kracht te verzamelen als straks het werk weer roept. Met dankbare herinnering zal dan worden teruggezien op de heerlijke va- cantieweken, die weliswaar weer voorbij zijn, doch zooveel goeds verricht hebben, omdat zij de lust tot werken weer hebben wakker geroepen. Zondag. Tomatensla Kalfsoesters Doperwten Aardappelen. Vanillepudding met Meiwijnsaus. Maandag. Gehakt. Stoofsla. Aardappelen. Chocoladepudding. Dinsdag. Saucijsjes. Bloemkool Aardappelen. Bessensappudding met griesmeel. Woensdag. (Bloemkoolsoep) Sardine-ommelet. Spinazie. Aardappelen. Versche vruchten. Donderdag. Rosbeef. Peulen. Aardappelen. Gevuld rijstschoteltje. Vrijdag. Tomatensoep. Komkommer en garnalensla. Aardappelsla. Zaterdag. Koud vleesch. Postelein. Aardappelen. Rijst met pruimen. Sandwiches voor picnics. Vanille-pudding met Mei wijn-saus. Voor de pudding: L. melk, L. room; voor de saus: 3 eieren, 3 dL. Mei wijn, 10 blaadjes witte gelatine, 150 gr. suiker, 1 pakje vanillesuiker, 80 gr. poe dersuiker. De melk met de room worden aan de kook gebracht; daarna worden de suiker en vanillesuiker erbij gevoegd en als de pan van het vuur is wordt de in water geweekte, goed uitgeknepen gelatine erin opgelost. Als de pudding drillerig begint te worden, wordt ze overgegoten in een met koud water omgespoelde pudding vorm, nadat wij vooraf van tijd tot tijd in de pudding hebben geroerd om te voorkomen, dat de gelatine zou zakken. Voor de Meiwijnsaus worden de eieren met de poedersuiker (waarin geen klon tjes mogen zijn) gedurende 5 minuten ge klopt en daarna wordt de Meiwijn drup- Hebben de eieren, suiker en wijn onder pelsgewijze erbij gevoegd. voortdurend kloppen goed met elkander vermengd, dan zetten wij de pan of kom in een pan met heet water, zoodat de saus mooi gebonden wordt, doch niet aan de kook komt. We kunnen de saus ook wel op een lage pit zetten en zoodoende dik laten worden onder voortdurend kloppen, maar de kans op schiften is veel grooter. Is de saus mooi gebonden, kloppen wij zoolang, tot ze geheel is afgekoeld en presenteeren ze bij de pudding. Bessensappudding met griesmeel. 1 groote flesch bessensap, 100 gr. wa- tergriesmeel, 50 gr. gemalen of fijnge hakte noten of amandelen, ruim 150 gr. lichte basterdsuiker. We hebben 1 Liter vocht noodig, dus meten we den inhoud van de flesch na (pl.m. 8 dL.) en vullen hem aan met wa ter, ongeveer 2 kleine theekopjes, bren gen de sap en het water aan de kook, lossen er de basterdsuiker in op, daarna strooien wij er de griesmeel, die we ver mengd hebben met de fijngehakte noten of amandelen, steeds roerende door en laten de massa gedurende eenige minuten doorkoken. Wij blijven roeren, om te voor komen, dat de pudding aan den bodem gaat zitten. Een met koud water omgespoelde vorm wordt gevuld en hierin laten wij de pudding koud en stijf worden. Opdienen met een sausje, dat we ma ken van Liter melk, 50 gram suiker en 30 gram custardpoeder. Gevuld rijstschoteltje. 1 L. melk, 150 gr. rijst, 25 gr. boter. 100 gr. suiker, citroenschilletje. De melk wordt aan de kook gebracht met de citroenschil, de boter en de sui ker, daarna wordt de gewasschen rijst met 'n tikje zout er in gestrooid en zacht jes tot een dikke brij gekookt, waarvan de korrels wel gaar, doch niet stuk mo gen koken. Een vuurvaste schotel wordt ingevet en gevuld met de rijst, waaruit het schil letje is verwijderd; in het midden van de rijst komt een opening, waarin wij de vol gende vulling doen: Liter melk wordt geklopt met twee eierdooiers en 40 gr. suiker, daarna vermengd met één eetlepel custardpoeder en op een asbestplaatje of au bain Marie roerende aan de kook ge bracht. Het geheel wordt bedekt met de stijfgeklopte sneeuw van de beide eieren, waarbij een eetlepel suiker is gevoegd en in den oven geplaatst, totdat het eiwit lichtbruin gekleurd is. Sandwiches voor picnics. Ansjovis en komkommer. Het brood, liefst oud casino, wordt aan dunne sneedjes gesneden, beboterd en de helft bestreken met ansjovispastei (tube), hierop komen dunne plakken komkom mer met een weinig selderij en zout be strooid. Deze sneedjes worden met een beboterd sneedje bedekt en aangedrukt en in twee helften gesneden. Kaassandwiehes. Dunne beboterde sneedjes casino-brood worden bestreken met roomkaas, waar over een weinig mosterd, daarna belegd met pakjes tomaat, bedekken met een beboterd sneetje brood, aandrukken en doormidden snijden. Tomaten en sardines. Een aantal sardientjes wordt van het graatje ontdaan en fijngehakt, daarna vermengd met fijn gesneden tomaten, waarvan het huidje is afgenomen door ze eenige minuten in heet water te leggen. Andere vullingen zijn nog: bananen, ba nanen en roomkaas, gehakte hardge kookte eieren met mayonaise. „Mijn man wil altijd het beste hebben." „Dan is hij wel veranderd, want nog maar een jaar geleden trouwde hij met je" Het zelf confijten van vruchten is een zeer loonend werk, dat iedere huisvrouw zeker succes zal doen oogsten. In de eerste plaats maken w\j de vruch ten schoon en nemen liefst verschillende soorten. We schillen sinaasappelen en manda rijnen, halen de velletjes er geheel af, ne men pruimen, die gehalveerd worden (uit het blik) laten ze geheel drogen, verder stukjes ananas, partjes appel, peer, ba naan, en wat men verder wil nemen. Een broodplank of bakblik wordt met boter hampapier belegd en daarna beginnen we de suikerstroop te koken. Twee pond beste witte suiker wordt ge kookt met 1 water, we roeren er in en schuimen de massa telkens af. Zoo noodig een paar lepels water bijvoegen en weer opkoken, daarna het wit van 2 eieren bij voegen, dat met een weinig water geklopt is. Alles weer op kookpunt brengen, daar na alle onzuiverheden, die zich aan het eiwit meedeelen, afscheppen, suiker inko ken, totdat hij icr.t gebruind is. De pan in koud water plaatsen, totdat zij wat afge koeld is en nu beginnen we met confijten. De vruchten worden stuk voor stuk, daarna even aan de lucht bloot gesteld, totdat de suiker hard is en op het papier volkomen droog laten worden. De vruchten worden, als zij geheel hard zijn in aardige papieren bakjes gelegd en in bonte mengeling van kleuren op een glazen schaaltje geserveerd. „Suze heeft er haar zinnen op haar ideaal te trouwen." „En wat is haar ideaal?" „Iedere man die haar vraagt." Een parapluie is een nuttig en onont beerlijk voorwerp, dat echter na verleende diensten, in den regel achteloos in een hoek gezet wordt of zonder nadenken in een bak met meerdere exemplaren en stok ken. Slechts weinigen kunnen er zich op laten voorstaan, een parapluie een respec tabel aantal jaren in hun bezit te hebben. Of er komen onnoodige gaten of gesleten plekken ófmen laat z'n regenscherm hier of daar staan. Er zijn dan in den re gel gedienstige geesten genoeg, die zich over het verloren schaap ontfermen ten eigen bate. Hieronder laten wij eenige wenken vol gen, die de duurzaamheid van een para pluie verhoogen. Zijden parapluies mogen, als zij nat zijn niet geheel uitgespannen weggezet worden om te drogen, daar deze stof, als zij nat is, spoedig afscheurt. Gevlekte parapluies worden afgesponst met water en ammoniak, naspoelen met schoon water. Min of meer grauw geworden para pluies neemt men af met een borstel, ge drenkt in spiritus, roestige baleinen doen de bovenstof spoedig slijten en daarom moeten alle metalen deelen met een in olie gedrenkt fijn borsteltje of veer worden vet gemaakt. Kleine gaatjes repareert men door een klein stukje in de kleur tegen den bin nenkant te plakken met collodium; Wil men een parapluie impregneeren, als hij niet waterdicht is, dan bestrijkt men de stof met een oplossing van twee en laat hem, als hij doornat is, in een warm vertrek vlug drogen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 7