Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 7 SEPTEMBER 1935 PAG. 3 1 „Vindt gij voldoening in Uw werkkring?" V»=gjgj7 Amerikaansche rondvraag aan werkende vrouwen en meisjes. door G. C. MEYER—SCHWENCKË. Een groot Amerikaansch blad heeft on langs twee interessante rondvragen ge richt tot de lezeressen, welke als werken de vrouwen en meisjes in haar eigen on derhoud moeten voorzien. Deze vragen luidden: Vindt gij voldoening in uw werk kring? Welk "Soort werk doet gij bij voorkeur Het aantal antwoorden was buitenge woon groot en de privé secretaressen ble ken haar werkkring met buitengewoon veel voldoening te vervullen. Het is niet alleen in Amerika, doch ook bij ons te lande bekend, dat vele meisjes opgeleid worden als privé secretaresse. Een niet te ontkennen feit is, dat velen, die niet anders doen, dan het werk van steno-typiste, zich tegenwoordig ook zóó noemen, hoewel het werk der eerste cate gorie aanmerkelijk belangrijker is. Van een afstand bekeken, lijkt dit be roep waarschijnlijk zeer rooskleurig en wellicht min of meer romantisch. Bij ve len sluimert diep op den bodem van haar hart de gedachte op deze wijze wellicht den man harer keuze te zullen vinden! Het Amerikaansche blad is zelfs verder gegaan en scheef 230 privé secretaressen aan, waarom zij haar beroep zoo prettig vinden. Onder deze 230 dames waren er vele academisch gevormden, die verschillen de talen volkomen beheerschten, doch ook een aantal vrouwen en meisjes, die door eigen krachtsinspanning een bepaalde hoogte bereikt hadden en verschillende dezer werkende dames deelden interes sante ervaringen mede, die zij bij de uit oefening van haar beroep hadden opge daan. Toch waren er ook waarschuwende woorden bij van vrouwen met rijpe erva ring, gericht tegen beginnelingen, die wellicht de meening waren toegedaan, dat het leven van een privé secretaresse geen toewijding en inspannig vereischte, doch als het ware vanzelf op rolletjes liep. Het gaat hiermede als met eiken werkkring van eenige beteekenis, men heeft geen be grensden werktijd, die op een bepaald uur is afgeloopen, doch veel toewijding en plichtsbetrachting worden vereischt. Trots den langen werkdag en het verantwoor delijk werk, dat veelal op de schouders de zer vrouwen en meisjes rust, vindt het meerendeel harer voldoening in dit werk. 80 van de antwoorden op de betreffende vraag luidde, dat de veelzijdigheid van den werkkring van privé secretaresse, het zelfstandige werken en de groote mate van verantwoordelijkheid, een bijzondere attractie vormen. Een meisje van 24 jaar schreef, dat zij als privé secretaresse zeker driemaal zoo hard moest werken als vroeger, toen z\j nog stenotypiste was, doch dat het zelf standige van dezen werkkring haar zoo bij zonder aantrok. Wanneer haar directeur op reis is, weet hij, dat de post volkomen in zijn lijn beantwoord en slechts het strikt noodige hem nagezonden wordt. Een andere schreef, dat haar buitenge wone geheugen zoo'n belangrijke factor is bij de uitoefening van haar beroep, daar zij vrijwel alle adressen en telefoonno's. der zakenrelaties uit het hoofd weet, het geen een enorme besparing van tijd geeft. Zelfs alle bijzondere voorvallen, die zich in den loop der jaren voordeden, wist zij zich onmiddellijk te herinneren, hetgeen van groote beteekenis was bij het regelen van vele zaken. Amerika... Wat antwoorden onze Hollandsche vrou wen eji meisjes, indien wij haar de vraag stellen, of zrj voldoening vinden in haar werkrking Zeker is, dat bij ons te lande het aantal privé secretaressen veel geringer is dan in Amerika en dat aan haar groote eischen van ontwikkeling en bekwaamheid worden gesteld. Het lijkt ons evenwel dat het een bijzonder aantrekkelijke werkkring zijn voor werkende vrouwen en meisjes, mits men er zich ten volle aan geeft. Zulks is echter voor alle betrekkingen, zelfs de schijnbaar eenvoudigste, een eer ste vereischte. Toewijding en liefde ma ken, dat alle beroepen, welke door vrou wen uitgeoefend worden, een andere be teekenis voor haar krijgen, hoewel ook aanleg in dezen meermalen den doorslag geeft. Velen gevoelen zich meer aange trokken tot specifiek vrouwelijke beroe pen, hetgeen niet ander dan toe te juichen is; talrijke beroepen, zoowel op huishou delijk gebied als dat van verpleegster, onderwijzeres, leerares, naaister, modiste en nog vele andere bieden een arbeidsveld, waar vrouwen en meisjes zich aan kunnen geven. Over één ding zal noch in Amerika, noch in ons land twijfel bestaan, n.1. dat alle werkende vrouwen gaarne haar be roep zullen opgeven, zoodra zij den man harer keuze hebben gevonden en de mo gelijkheid zich voordoet een eigen gezin te vormen. Het >eroep van „huisvrouw" is zeker nog wel een te noemen, dat niet minder voldoening geeft dan andere. De tijd ligt gelukkig ver achter ons, dat het uitoefenen van een of ander beroep door vrouwen werd beschouwd als het toppunt van vrijheid. De echte vrouw zal haar grootste voldoening vinden in zich te ge ven aan man en kinderen en zoolang zich deze mogelijkheid niet voordoet, zal zij een werkring dienen te zoeken, die het best bij hare persoonlijkheid past. van deze week Zondag. Tomatensla met harde eieren en mayonnaise Gestoofde kip met aardappelpurée en appelmoes. Vruchten. Maandag. Spaghetti met karbonade. Bloemkool. Aardappelen. Appelmoes. Dinsdag. Bloemkoolsoep. Gemarineerde runderlapjes. Worteltjes. Aardappelen. Woensdag. Runderrollade Prinsesseboonen. Aardappelen. Slagroomsoezen. Donderdag. Koud vleesch. Postelijn. Aardappelen. Rijstschoteltje. Vrijdag. Zalm in schelpen. Roereieren. Princesseboonen. Aardappelen. Zaterdag. Eieren. Gemengde sla. Aardappelsla. Trommelkoek. Gestoofde kip. 1 flinke kip, 125 gram boter, 35 gram bloem, liter bouillon, 1 uitje, zout, noot, peper, 1 paar takjes :clderij of peterselie, 1 laurierblad, 1% ons kalfsgehakt, 1 sneetje oud brood. We snijden de kip, nadat ze gewasschen is ook inwendig in stukken die we inwrij ven met een mengsel van peper en zout en daarna in een deel van de boter aan kan alle kanten lichtbruin braden, voegen daarna 8 dl water bij en laten dit gaar smoren op een zacht vuur, nadat wij de takjes peterselie en een laurierblad er bjj hebben gevoegd. Heeft alles ongeveer ll/2 a 2 uur gestoofd, dan nemen wij het vleesch uit de bouillon, laten hierin de bal letjes gehakt gaar koken, die wij hebben vermengd met het geweekte brood, een tikje zout en noot, scheppen de balletjes uit, zeven de oouillon, smelten de boter in een pannetje, vermengen deze met de bloem en voegen langzaam de bouillon bij, laten de saus nog een minuut of 10 door koken met de stukken kip en balletjes ge hakt. Varkenskarbonade met spaghetti. 4 karbonaden, peper, zout en paneer meel, 1 klein blikje tomatenpurée, 2% liter water, waarin 1 bouillonblolt is opgelost, 10 gram bloem, 1 blokje delfrite, 50 gram boter, 125 gram spaghetti. We koken de spaghetti gaar in ruim kokend water en zout, hetgeen ongeveer 20 min zal duren. De karbonaden worden bestrooid met peper en zout en paneermeel, daarna wordt de delfrite in de koekepan warm gemaakt en het vleesch gebakken, onge veer 6 min. aan elke kant, dikke karbona den iets langer. Het vleesch wordt uit de pan genomen, de boter in het vet ge bruind en daarna de inhoud van het blikje tomatenpurée en 2% dl bouillon toege voegd, binden met 1 eetlepel bloem, saus even door laten koken en in een sauskom opdienen. De spahetti op een verwarmd bord stapelen, nadat het water afgegoten is en de karbonade er om héén leggen. Gemarineerde runderlapjes. 6 ons runderlappen, zout, peper, V2 dl azijn, IV2 dl water, een ui, een laurierblad, 3 kruidnagels, waaruit het kl. holletje ver wijderd moet worden. 1 hl delfrite, 50 gram boter. We wrijven de gewasschen en afge droogde runderlappen in met peper en zout, snijden ze in stukken, die niet te klein mogen zijn, die we in een steenen kom leggen, hierover gieten we het water en de azijn, doen er tevens de fijn gesnip perde ui en de kruiden bij en laten het vleesch hierin minstens 24 uur staan, ter- wijl wij niet vergeten het van tijd tot tijd om te roeren. Den volgenden dag worden de lapjes uit de marinade gehaald en wat gedroogd, de delfrite in de braadpan gesmolten en het vleesch aan beide zijden bruin gebraden, daarna worde de vloeistof, waarin het vleesch gemarineerd is er bij gevoegd, evenals de gesnipperde ui en de kruiden, waarna wij de lapjes nog 1 h 1% uur laten stoven en de jus desgewenscht nog wat binden. Slagroomsoezen. 2Vz dl water, 100 gram boter, tikje zout, 175 gram tarwebloem, 3 eieren. We brengen water en boter aan de kook, voegen het zout er bjj en strooien lang zaam roerende de bloem in het water, blij ven daarna roeren, totdat zich van de ver schillende ingrediënten een bal heeft ge vormd, die van de pan loslaat, waarna de eieren, één voor één door het deeg worden geroerd. Een bakblik wordt ontboterd en hierop wordt het deeg gespoten, rond of langwerpig van vorm, waarna het bakblik in een vrij warmen oven wordt geplaatst, gedurende 15 20 min. De soezen, die luchtig en goed gerezen moeten zijn, wor den aan één kant opengesneden en gevuld met stijf geslagen room. Rijstschotel. s/i liter melk, 125 gram rijst, 1-50 gram suiker, 3 eieren, bessen gelei of jam. We brengen de melk aan de kook, doen een tikje zout in de goed gewasschen rijst en laten op een kleine pit deze gaar ko ken, waarna wij 25 gram suiker en 3 eieredooiers kloppeh en door de pap roe ren. Vervolgens doen wij alles in een vuurvast schoteltje. Het beste is z.g. vruchten- of strooisuiker te gebruiken, die gemakkelijk oplost. Het eiwit wordt stijf geklopt, wordt met de rest van de suiker (10 gram) op de gelei gestapeld, liefst in een ongelijke massa. Opdat het eiwit lichtbruin en croquant wordt, plaatse men deze schotel in een niet te warmen oven. Zalm in schelpen. 1 kl. blikje zalm, 1 komkommer, een paar koude aardappelen, eenige blaadjes gele sla, olie en azijn, peper en zout, mavonnaise, 1 ui, beetje gehakte peter selie. We wasschen de gele slablaadjes en be leggen de schelpen hiermede. De kom kommer wordt geschild en fijn geschaafd en om te voorkomen, dat het slaatje te vochtig wordt, laten we de dunne plakjes uitlekken, daarna aanmaken met olie, azijn of citroen, peper en zout; de koude aardappelen worden aan kleine blokjes gesneden en eveneens vermengd met olie, azijn en een tikje zout, alsmede het zeer fijn gehakte uitje. Op de sla leggen wij de zalm, hieromheen groepjes komkom mer en aardappelsla, hierover heen de mayonaise, terwijl over het geheel fijn gehakte peterselie wordt gestrooid. Trommelkoek. 500 gram bloem, 35 gram gist, phm. 4 dl melk, 1 kopje vol sun-maid rozijnen of sultano, 2 eieren, zout. We kloppen de lauwe melk met de eieren en vermengen deze vloeistof met de gist, die tevoren met wat melk tot een dikke vloeibare massa is aange mengd. De bloem met wat zout wordt in de kom gedaan, een kuiltje wordt in het midden daarvan gemaakt en hierin giet men wat van het lauwe melk-eieren mengsel. Van het midden uit worden bloem en melk met elkander goed ver mengd, waarbij we zorgen, dat er geen klontjes in het beslag komen, waar ten slotte de gewasschen sultane of de voor het gebruik gereed zijnde sunmaid door worden geroerd. We laten het deeg een uur rijzen en doen het daarna in een be boterde warme puddingvorm of in een klein hooikistpannetje en koken de koek 2 a 2V2 uur in een pan met heet water. Het laatste moet zoo noodig bijgevuld worden, doch steeds met kokend water. We presenteeren de koek met stroop- saus, stroop of boter en basterd-suiker. Inplaats van in kokend water kan men de kbek op een zeer lage pit in een ijzer pan- 1 etje. waarin boter gewarmd is bakken en wel aan beide zijden' ongeveer X uur. „Ik heb gedreigd, dat ik mijn zoon zal onterven', als hg niet verandert." „Heb je hem iets na te laten?" „Neen, maar hij denkt 't." „GEHANGENE" WORDT 80 JAAR OUD. Vóór eenige dagen overleed in den ouder dom van 80 jaar overste Henry St. Ross. Een bloedvergiftiging, welke hij eenige ja ren geleden had opgeloopen, maakte thans een einde aan zijn leven. Overste Henry St. Ross was ongetwijfeld de man, die het meest avontuurlijk leven in geheel Enge land heeft geleefd. O.a. beleefde hij als jong officier het volgende: Toen lig eenige jaren in het leger was, werd hg naar Afri ka gezonden. Engeland stond in die jaren in strijd met de oproerige Zoeloe's en de Britsche militairen werden naar de Zoeloe- stammen heengezonden, om de voortduren de onlusten te bedwingen. Op een nacht werd Ross gevangen geno men en door de Zoeloe's, geheel volgens Engelsch recept, aan een boom opgehan gen. Hieraan hing hg ongeveer een half uur, toen er een hulptroep het kamp der Zoeloe's bezette en den Britschen officier van den boom haalde. Men kon zijn oogen nauwelgks gelooven, toen de reeds lang voor dood gewaande officier de oogen open de en sprak... Officier Ross heeft sindsdien aan ieder, die het hooren wilde, zgn avontuur onder de Zoeloe's verhaald en dit deed hg immer met veel smaak! Echtgenoote: ,Ik heb mg voor ongeluk ken laten verzekeren, als ik een been breek, krijg ik 200.schadevergoeding. Vrouw: „Dat is lief van je, daarvoor kan ik dien bóntmantel koopen."

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15