Modepraatje
- j
SEPTEMBER
S
La Lumanta Stelo
Uit het atelier der vroUNv
EEN FRAAI VOORJAARSNUMMER.
Onze lezeressen KU.wen kosteloos een
nummer- aanvragen van het fraaie uitge
breide voqrjaarsnui'imer van „Het Fracti-
sche Modeblad'", dat ditmaal wel bijzonder
geslaagd is. en behalve tal vah mooie af
beeldingen' en prac'tische .vei Ken, de eerste
Ie" van een compléten cursus n nanen'en
knippen bevat. Het blad is tan te vragen
bij de Moderedactrice, Muzenstraat 5 B,
te 's-Gravennagf (Giro (.91919 t.n.v. Den
Knippatro"endienstJ en geett - abonné's
recht op een gratis Knippatroon.
j
AAN ONZE LEZERESSEN.
Wij willen nóg- eens de aandachtvvesti-
gen op het nemen van 'e iuis^e maat bij
de bestelling van patronen Het is van
gioot belang dat dit zéér nauwkeurig'ge
schiedt, aangezien hiervan voor een groot
deel het slagen,der japonnen afhangt.
De maten moeten 'rak genomen wor
den, strak gemeten onder de armen door
over rug en borst, dus niet over het
breedste aeei. der buste en /oor de heup
wijdte wordt de omtrek gemeten, welke
20 c.M. onder de taillelijn 's.
Ten overvloede, willen wij nog even de
maten van rug en borstomtrek aangei/en,
welke overeen komen met onze matgn.,
orntr: E'éupen
71 Maat
omtrek rug er borst
20 cnvonder
de taille
42
y 86
'96
ly <14-
92
14)4
S 46
98
112
;A 48
104
116
50
108
124"
52
112
130
Desverkie„end kunnen ook speciale pa
tronen besteld -ivorden voor figureli met
.""afwijkende mate'n, waarvoor wij dan 75
Cxent tot 1.— pl. porto in -ekening-bren-
Z'.geü naar gelang van- een min of meer in-
"i'gewikkelc patroon
Bij het bestellen .van kinderjurkenmoet
tl rekening gehouden worden met leef tijd en
lengte welke air vólgt zijn:
>Meisjesjurken. voor...2 jaar, lengte 40 .cm.
rA
Tenslotte willen wij er nog even de aan-
_-_-dacht op vestigen dataan alle patronen
naden aangeknipt, moeten worden van
-*2 cm en tevens zoomen.
Morgenjapon.
VKK 1744.
Een morgen japon' van waschbaar- -fla
nnel of katoen mouseline is zeer practisch
7>n weer iets gekleeder dan een overall.
y* De revers lbopeh tot het middel' door,
—terwijl het bovenstuk een weinig ruim, aan
Tden rok gezet en de naad met een cèin-
4 -
-x60
6
- 70
8
80
)l
ITT"
rt
.8.7,
.13- -
100
A.
tuur bedekt wordt.
Blousemouwen met rechte ifianchet,
waaraan naar verkiezing een kap gezet
Wordt. Zesbaan'srok..
Patronen verkrijgbaar in de maten 46
en 48 a 0.58.
Middagjapon.
VKK 1735.
W Kunstzijde wordt zelfs in den herfst nog
gedragen en staat in bedrukte motieven
altijd aardig. Het model leent zich even
wel ook om 'van 'fluweel gemaakt te wor
den, terwijl "depgameeringin .dit geval
van georgette- of kant wordt gewerkt. De
wijde pofmouwen' zijn tot even boven den
elleboog en worden met een smal boordje
of elastiek afgewerkt. Dg-rok heeft korte
zijbanen en_ wordt ..op kniehoogte iets
wijder, terwijl de ruimte van het bo
vendeel gelijkmatig aan de zijkanten wordt
verdeeld -bij-het aanzetten van den rok.
Patronen in de maten 42 en 44 ver
krijgbaar k 0.58.
Eenvoudige japon van wollen stof.
VKK 1745.
Dunne soepejg-wollen stof is voor dit
eenvoudige, doch jgoed kleedende model
het meest geschikt.
De garneering -bestaat uit afstekende
ronde knoopen eri 'verscheidene rijen stik
sels aan het aansluitende boord en de
manchetten. De rok heeft achter één baan
en aan de voorzijde twee banen, waarvan
de rechter dicht langs den kant is opge
stikt. Split aan den zijkant (naad), sluiting
bovendeel met drukknoopen, terwijl het
midden van boven- en rokdeelen één rechte
lijn vormt.
Patronen in de mate 40 en 42 verkrijg-,
baar h 0.58.
Japon voorgezette- dames.
VKK 1743.
De lange, puntig toeloopende lijn van
deze japon vermindert den omvang van
het figuur. Om den hals aan de achterzijde
is een smalle kraag, die eindigt in volants
aan weerszijden van het lichte vest. Aan
sluitende mouwen, zesbaansrok, die naar
den zoom toe wijder wordt. Smalle cein-,
tuur om het middel.
Patronen in de maten 48, 50 en 52 ver
krijgbaar a 0.58.
De vorige week noemde ik het feit, dat
de „Haagsche Pöst" voortaan ook een
wekelijksche Esperanto-rubriek zal op
nemen. Toen wist ik echter nog niet, dat
de inleiding tot deze rubriek geschreven
werd door het hoofd van de Haagsche ge
meente, Mr. S. J. R. de Monchy in hoogst
eigen persoon! Maar nu weet ik het wel
en ook ,dat de inhoud van dat artikel over
„Esperanto, Taal den. Toekomst", stellig
niet alleen voor de lezers van de „Haag
sche Post" van belang is!
Als de burgemeester geweten had, dat
op Donderdag 26 September a.s. in Den
Helder een proefles ter inleiding van een
Esperanto-cursus gegeven zal worden, had
hij er misschien aan toegevoegd:
„En ik hoop, dat om al deze rede
nen al degenen die maar eenigszins
kunnen, deze gelegenheid te baat zullen
nemen, nu eens kosteloos kennis te maken
met Esperanto en met de wereldberoemde,
'populaire Cseh-methode."
•-ïn het nummer van 9 December 1933
schreef ik reeds een en ander ovér die
methode. Ik zal dat nii herhalen voor hen,
-dié nog niet op de hoogte zijn!
De Cseh-methode dan is genoemd naar
-dén uitvinder ervan, den heer Andreo Cseh,
een Roemeensch priester van internatio
nale vermaardheid. In 1920 werd den heer
Cseh verzocht, een Esperanto-cursus te.
geyen in "Sêrmannstadt (Transsylvanië)
voor een publiek van .4 nationaliteiten.
Daar het in dien tijd heel moeilijk was, de
benoodigde leerboeken te krijgen, rbesloot
hij tenslotte-^elf een methode uit te wer
ken, waarbij vanaf -het begin.alleen "Espe
ranto werd gesprokén. Slechts met- behulp
van het zw.arte schoolbord, verschillende
gekleurde krijtjes, nagemaakte dieren," zoo
als honden, katten en andere voorwerpen.
slaagde .de heer Cséh er i volkomen in,; zich
te doen begrijpen. - -
En niet alleen dat! Neen, zelfs- vanaf de
eerste les wist hij te bereiken, dat de leer
lingen-in het Esperanto antwoordden op
allerlei geestige vragen. En door dit vra
gen^ en ant oordenspel, in eiken dergelij-
ken cursus, waarbij de lachsalvo's haast niet
van de lucht zijn en de leerlingen, wier
leeftijden soms uiteenloopen van 1280
jaar, voortdurend geboeid opletten, leert
men stap voor stap spelenderwijs zélf de
geheele grammatica vinden. Na afloop van
zoo'n cursus, die pl.m. 40 lesuren duurt, is
men dan in staat, een eenvoudig gesprek
te voeren.
Een groot voordeel is, dat in den loop'
der jaren bleek, dat het succes van dezen
cursus, geenszins gebonden* is aan den per
soon van den uitvinder, Integendeel, over
de geheele wereld werden volgens dezelfde
methode, door vele anderen (o.w. mej.
Saxl) tallooze nieuwe Esperantisten gewon
nen. Over den leider van den in'Den Hei
der te geven cursus, den Franschman Ro
land Dupuis, kan ik persoonlijk niet anders
zeggen, dan dat ik reeds Veel goeds van
hem hoordeEn voor -het overige kan ik
U hiet beter aanraden dari:
Gaat, ziet, hoort en overtuigt u!
MOLLY KEISER,
2e Schuytstraat 155.
Den Haag.
„Miju vrouw is' aicgd- éyeé. vriendelijk'
voor me, -als ik niet'.itf slaapkan'kó
men, krijg ik .de kleine voor 'gezelschap."
Manimy, ik wou zo graag een. "giraffe'
zijn!
Waarom kindje? r
Wanneer je mé dan Weer 'een bonbon
geeft, kan ik er veel langer over doen.
Nieuwe groenteschotels.
„Verandering van spijs doet
waar het tegenovergestelde ook «t
namelijk dat eentonigheid van it
eetlust beneemt, daar kan het
lang zijn, om in een tijd van betrï b«-
weinig groente keuze, onze aand»
vestigen op middeltjes, die 0ns 1 te'
wisseling kunnen helpen. De kooi
„gevulde kool"-(met gehakt) Wo 1,1 één
bleekselderij en de schorseneeren
in bouillon worden gestoofd, de Ur-ien
koolraap kan met wat boter en
suiker 'worden afgemaakt, de uie 5
prei winnen erbij, als wij er eeij. e" óe
bij bereiden. '*e SaijE
Op die manier verdriedubbel
ker de kans op variatie, zonciet 2e-
zelfs te spreken- van onze geaC^S
groenten, die even voor het 0
vermengd met eenige druppeltje
Aroma aanmerkelijk meer
ken op de oorspronkelijke versche n
ten.
'Schoteltje van kool met geh^
(4 personen).
1 savoye kool (ongev. 1% kg)."
(4 ons) varkensgehakt; 1 dik^400 g
brood, zonder korst, wat peper rm,Snee
'kaat en zout; 50 g (1% ons)'
'margarine' en 1 Maggi boniiw,er of
2 dl water ..Ontdoe" de kool vaj
tenste bladeren; neem dan •-
verdere bladen van elkaar,', tot sleci^
-klein kropje" over blijft. Kook alles
kwartier in- kokend water met zoutS
namelijk de koolbladeren slap en hand
baar zijn,- .maar niet te gaar. Bedek
diepen, vuurvasten schotel met een
van de grootste bladeren, zóó, dat ze m
het midden van den bodem elkaar bedek
ken en aan het andere uiteinde even over
den rand van den schotel hangen. Smeet
er een laagje gehakt op uit, aangemaakt
met hetgeweekte brood, de kruiden en
wat zout. Bedek het gehakt met kool
bladeren (thans een iets kleinere soort)
weer op dezelfde wijze als in de eerste
laag; ga voort met laag om laag kool en
gehakt aan ta brengenlpt tenslotte in het
midden het kléine, inmiddeir -gaar ge
kookte, kropje komt te liggen. Sla mT'aè
overhangende bladgedeélten naar het mid- -
den van den schotel om. zoodat alles er
door wordt afgedekt; giet er de Haggfe
bouillon over en leg er de in klont jes sa-
deelde boter op. Laat het gerecht in jen
oven verder gaar stoven (nog ongeveer
1 uur), nu en dan den bovenkant bedrui
pende met den bouillon, die zich op des
bodem heeft verzameld,
Sehótel bleekselderij.
2 struiken bleekselderij (ook wel Fran-
sohe selderij genoemd), V% 1 water, 2 Mag-
gi's bouillonblokjes, - 4 afgestreken eet
lepels' bloem en 2' -afgestreken eetiepei'
boter. Snijd 'van de selderij struiken Is
bovenste deel af. tot van onderen een stii
van ongeveer 20 cm overblijft. Schrap 4
stempels langs den buitenkant af e
wasch de struikjes onder stroomend
ter -tot. zij zandvrij zijn. .Verdeel ze in 4
lengte in twee gelijke stukken en ka-
die gaar in water met zout (ongevee
1 uur)Laat de groente op een vergif
uitlekken, zoo droog mogelijk; houd ed'
ter. den vergiet., boven de pan met koket
water, zoodat de selderij niet. afkoe.
Roer voor dë saus de' boter met de bloer
op een zacht -vuur door elkaar, giet f
langzaam den .Maggi-bouillon bij en la
de saus even doorkoken tot ze voldoen:-
gebonden is. Schik de vier selderijstri;
ken op een verwarmden schotel en "bede
ze met de saus. Leg er naar verkies»;
driehoekige broodcroutons als een ra»
omheen; bak daarvoor nette driehoekf
oud brood (zonder korst) in de koeken
pan met wat heete boter aan weerskat
ten goudbruin.
Schoteltje van Brusselsch lof-
(4 personen).
1 -kg. Brusselsch lof (bij voorkeur klei»J
gelijke struikjes), 2y2 dl water, 2 Magff
bouillon-blokjes; 40" g. (2 eetlepels)
en wat paneermeel. Maak de
schoon, wasch ze zorgvuldig en kook^
gaar inwater met wat zout; laat ze
op een vergiet uitlekken en schik ze
volgens in een vuurvasten schotel -
'vrij diep). Giet er 'den Maggi's
over, .bestrooi den bovenkant we
paneermeel en. verdeel-daarop de
in kleine klontjes. Laat het sc'lot'.e,'stf
den' ove.ii zachtjes- nog eénigen tij
ven (ongeveer 20 minuten) en schep
toe het zich vormende sausje oyerv0(.
bovenkant, zoodat uitdrogen word I
komen.