Modepraatje - j SEPTEMBER S La Lumanta Stelo Uit het atelier der vroUNv EEN FRAAI VOORJAARSNUMMER. Onze lezeressen KU.wen kosteloos een nummer- aanvragen van het fraaie uitge breide voqrjaarsnui'imer van „Het Fracti- sche Modeblad'", dat ditmaal wel bijzonder geslaagd is. en behalve tal vah mooie af beeldingen' en prac'tische .vei Ken, de eerste Ie" van een compléten cursus n nanen'en knippen bevat. Het blad is tan te vragen bij de Moderedactrice, Muzenstraat 5 B, te 's-Gravennagf (Giro (.91919 t.n.v. Den Knippatro"endienstJ en geett - abonné's recht op een gratis Knippatroon. j AAN ONZE LEZERESSEN. Wij willen nóg- eens de aandachtvvesti- gen op het nemen van 'e iuis^e maat bij de bestelling van patronen Het is van gioot belang dat dit zéér nauwkeurig'ge schiedt, aangezien hiervan voor een groot deel het slagen,der japonnen afhangt. De maten moeten 'rak genomen wor den, strak gemeten onder de armen door over rug en borst, dus niet over het breedste aeei. der buste en /oor de heup wijdte wordt de omtrek gemeten, welke 20 c.M. onder de taillelijn 's. Ten overvloede, willen wij nog even de maten van rug en borstomtrek aangei/en, welke overeen komen met onze matgn., orntr: E'éupen 71 Maat omtrek rug er borst 20 cnvonder de taille 42 y 86 '96 ly <14- 92 14)4 S 46 98 112 ;A 48 104 116 50 108 124" 52 112 130 Desverkie„end kunnen ook speciale pa tronen besteld -ivorden voor figureli met .""afwijkende mate'n, waarvoor wij dan 75 Cxent tot 1.— pl. porto in -ekening-bren- Z'.geü naar gelang van- een min of meer in- "i'gewikkelc patroon Bij het bestellen .van kinderjurkenmoet tl rekening gehouden worden met leef tijd en lengte welke air vólgt zijn: >Meisjesjurken. voor...2 jaar, lengte 40 .cm. rA Tenslotte willen wij er nog even de aan- _-_-dacht op vestigen dataan alle patronen naden aangeknipt, moeten worden van -*2 cm en tevens zoomen. Morgenjapon. VKK 1744. Een morgen japon' van waschbaar- -fla nnel of katoen mouseline is zeer practisch 7>n weer iets gekleeder dan een overall. y* De revers lbopeh tot het middel' door, —terwijl het bovenstuk een weinig ruim, aan Tden rok gezet en de naad met een cèin- 4 - -x60 6 - 70 8 80 )l ITT" rt .8.7, .13- - 100 A. tuur bedekt wordt. Blousemouwen met rechte ifianchet, waaraan naar verkiezing een kap gezet Wordt. Zesbaan'srok.. Patronen verkrijgbaar in de maten 46 en 48 a 0.58. Middagjapon. VKK 1735. W Kunstzijde wordt zelfs in den herfst nog gedragen en staat in bedrukte motieven altijd aardig. Het model leent zich even wel ook om 'van 'fluweel gemaakt te wor den, terwijl "depgameeringin .dit geval van georgette- of kant wordt gewerkt. De wijde pofmouwen' zijn tot even boven den elleboog en worden met een smal boordje of elastiek afgewerkt. Dg-rok heeft korte zijbanen en_ wordt ..op kniehoogte iets wijder, terwijl de ruimte van het bo vendeel gelijkmatig aan de zijkanten wordt verdeeld -bij-het aanzetten van den rok. Patronen in de maten 42 en 44 ver krijgbaar k 0.58. Eenvoudige japon van wollen stof. VKK 1745. Dunne soepejg-wollen stof is voor dit eenvoudige, doch jgoed kleedende model het meest geschikt. De garneering -bestaat uit afstekende ronde knoopen eri 'verscheidene rijen stik sels aan het aansluitende boord en de manchetten. De rok heeft achter één baan en aan de voorzijde twee banen, waarvan de rechter dicht langs den kant is opge stikt. Split aan den zijkant (naad), sluiting bovendeel met drukknoopen, terwijl het midden van boven- en rokdeelen één rechte lijn vormt. Patronen in de mate 40 en 42 verkrijg-, baar h 0.58. Japon voorgezette- dames. VKK 1743. De lange, puntig toeloopende lijn van deze japon vermindert den omvang van het figuur. Om den hals aan de achterzijde is een smalle kraag, die eindigt in volants aan weerszijden van het lichte vest. Aan sluitende mouwen, zesbaansrok, die naar den zoom toe wijder wordt. Smalle cein-, tuur om het middel. Patronen in de maten 48, 50 en 52 ver krijgbaar a 0.58. De vorige week noemde ik het feit, dat de „Haagsche Pöst" voortaan ook een wekelijksche Esperanto-rubriek zal op nemen. Toen wist ik echter nog niet, dat de inleiding tot deze rubriek geschreven werd door het hoofd van de Haagsche ge meente, Mr. S. J. R. de Monchy in hoogst eigen persoon! Maar nu weet ik het wel en ook ,dat de inhoud van dat artikel over „Esperanto, Taal den. Toekomst", stellig niet alleen voor de lezers van de „Haag sche Post" van belang is! Als de burgemeester geweten had, dat op Donderdag 26 September a.s. in Den Helder een proefles ter inleiding van een Esperanto-cursus gegeven zal worden, had hij er misschien aan toegevoegd: „En ik hoop, dat om al deze rede nen al degenen die maar eenigszins kunnen, deze gelegenheid te baat zullen nemen, nu eens kosteloos kennis te maken met Esperanto en met de wereldberoemde, 'populaire Cseh-methode." •-ïn het nummer van 9 December 1933 schreef ik reeds een en ander ovér die methode. Ik zal dat nii herhalen voor hen, -dié nog niet op de hoogte zijn! De Cseh-methode dan is genoemd naar -dén uitvinder ervan, den heer Andreo Cseh, een Roemeensch priester van internatio nale vermaardheid. In 1920 werd den heer Cseh verzocht, een Esperanto-cursus te. geyen in "Sêrmannstadt (Transsylvanië) voor een publiek van .4 nationaliteiten. Daar het in dien tijd heel moeilijk was, de benoodigde leerboeken te krijgen, rbesloot hij tenslotte-^elf een methode uit te wer ken, waarbij vanaf -het begin.alleen "Espe ranto werd gesprokén. Slechts met- behulp van het zw.arte schoolbord, verschillende gekleurde krijtjes, nagemaakte dieren," zoo als honden, katten en andere voorwerpen. slaagde .de heer Cséh er i volkomen in,; zich te doen begrijpen. - - En niet alleen dat! Neen, zelfs- vanaf de eerste les wist hij te bereiken, dat de leer lingen-in het Esperanto antwoordden op allerlei geestige vragen. En door dit vra gen^ en ant oordenspel, in eiken dergelij- ken cursus, waarbij de lachsalvo's haast niet van de lucht zijn en de leerlingen, wier leeftijden soms uiteenloopen van 1280 jaar, voortdurend geboeid opletten, leert men stap voor stap spelenderwijs zélf de geheele grammatica vinden. Na afloop van zoo'n cursus, die pl.m. 40 lesuren duurt, is men dan in staat, een eenvoudig gesprek te voeren. Een groot voordeel is, dat in den loop' der jaren bleek, dat het succes van dezen cursus, geenszins gebonden* is aan den per soon van den uitvinder, Integendeel, over de geheele wereld werden volgens dezelfde methode, door vele anderen (o.w. mej. Saxl) tallooze nieuwe Esperantisten gewon nen. Over den leider van den in'Den Hei der te geven cursus, den Franschman Ro land Dupuis, kan ik persoonlijk niet anders zeggen, dan dat ik reeds Veel goeds van hem hoordeEn voor -het overige kan ik U hiet beter aanraden dari: Gaat, ziet, hoort en overtuigt u! MOLLY KEISER, 2e Schuytstraat 155. Den Haag. „Miju vrouw is' aicgd- éyeé. vriendelijk' voor me, -als ik niet'.itf slaapkan'kó men, krijg ik .de kleine voor 'gezelschap." Manimy, ik wou zo graag een. "giraffe' zijn! Waarom kindje? r Wanneer je mé dan Weer 'een bonbon geeft, kan ik er veel langer over doen. Nieuwe groenteschotels. „Verandering van spijs doet waar het tegenovergestelde ook «t namelijk dat eentonigheid van it eetlust beneemt, daar kan het lang zijn, om in een tijd van betrï b«- weinig groente keuze, onze aand» vestigen op middeltjes, die 0ns 1 te' wisseling kunnen helpen. De kooi „gevulde kool"-(met gehakt) Wo 1,1 één bleekselderij en de schorseneeren in bouillon worden gestoofd, de Ur-ien koolraap kan met wat boter en suiker 'worden afgemaakt, de uie 5 prei winnen erbij, als wij er eeij. e" óe bij bereiden. '*e SaijE Op die manier verdriedubbel ker de kans op variatie, zonciet 2e- zelfs te spreken- van onze geaC^S groenten, die even voor het 0 vermengd met eenige druppeltje Aroma aanmerkelijk meer ken op de oorspronkelijke versche n ten. 'Schoteltje van kool met geh^ (4 personen). 1 savoye kool (ongev. 1% kg)." (4 ons) varkensgehakt; 1 dik^400 g brood, zonder korst, wat peper rm,Snee 'kaat en zout; 50 g (1% ons)' 'margarine' en 1 Maggi boniiw,er of 2 dl water ..Ontdoe" de kool vaj tenste bladeren; neem dan •- verdere bladen van elkaar,', tot sleci^ -klein kropje" over blijft. Kook alles kwartier in- kokend water met zoutS namelijk de koolbladeren slap en hand baar zijn,- .maar niet te gaar. Bedek diepen, vuurvasten schotel met een van de grootste bladeren, zóó, dat ze m het midden van den bodem elkaar bedek ken en aan het andere uiteinde even over den rand van den schotel hangen. Smeet er een laagje gehakt op uit, aangemaakt met hetgeweekte brood, de kruiden en wat zout. Bedek het gehakt met kool bladeren (thans een iets kleinere soort) weer op dezelfde wijze als in de eerste laag; ga voort met laag om laag kool en gehakt aan ta brengenlpt tenslotte in het midden het kléine, inmiddeir -gaar ge kookte, kropje komt te liggen. Sla mT'aè overhangende bladgedeélten naar het mid- - den van den schotel om. zoodat alles er door wordt afgedekt; giet er de Haggfe bouillon over en leg er de in klont jes sa- deelde boter op. Laat het gerecht in jen oven verder gaar stoven (nog ongeveer 1 uur), nu en dan den bovenkant bedrui pende met den bouillon, die zich op des bodem heeft verzameld, Sehótel bleekselderij. 2 struiken bleekselderij (ook wel Fran- sohe selderij genoemd), V% 1 water, 2 Mag- gi's bouillonblokjes, - 4 afgestreken eet lepels' bloem en 2' -afgestreken eetiepei' boter. Snijd 'van de selderij struiken Is bovenste deel af. tot van onderen een stii van ongeveer 20 cm overblijft. Schrap 4 stempels langs den buitenkant af e wasch de struikjes onder stroomend ter -tot. zij zandvrij zijn. .Verdeel ze in 4 lengte in twee gelijke stukken en ka- die gaar in water met zout (ongevee 1 uur)Laat de groente op een vergif uitlekken, zoo droog mogelijk; houd ed' ter. den vergiet., boven de pan met koket water, zoodat de selderij niet. afkoe. Roer voor dë saus de' boter met de bloer op een zacht -vuur door elkaar, giet f langzaam den .Maggi-bouillon bij en la de saus even doorkoken tot ze voldoen:- gebonden is. Schik de vier selderijstri; ken op een verwarmden schotel en "bede ze met de saus. Leg er naar verkies»; driehoekige broodcroutons als een ra» omheen; bak daarvoor nette driehoekf oud brood (zonder korst) in de koeken pan met wat heete boter aan weerskat ten goudbruin. Schoteltje van Brusselsch lof- (4 personen). 1 -kg. Brusselsch lof (bij voorkeur klei»J gelijke struikjes), 2y2 dl water, 2 Magff bouillon-blokjes; 40" g. (2 eetlepels) en wat paneermeel. Maak de schoon, wasch ze zorgvuldig en kook^ gaar inwater met wat zout; laat ze op een vergiet uitlekken en schik ze volgens in een vuurvasten schotel - 'vrij diep). Giet er 'den Maggi's over, .bestrooi den bovenkant we paneermeel en. verdeel-daarop de in kleine klontjes. Laat het sc'lot'.e,'stf den' ove.ii zachtjes- nog eénigen tij ven (ongeveer 20 minuten) en schep toe het zich vormende sausje oyerv0(. bovenkant, zoodat uitdrogen word I komen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 16