De dagtaak
der huisvrouw
Het Menu
Koudwater-Lux.
T JUTTERTJE
ZATERDAG 12 OCTOBER 1935
PAG. 3
Practische arbeidsverdeeling,
voorkomt overspanning
Arbeidsvreugde en arbeids-
prestatie
door
G. C. METER—SCHWENCKE.
De huisvrouwen zijn van 's morgens
tot 's avonds dikwijls onafgebroken in de
weer. Het onderhoud der woning, koken,
wasschen, strijken, naaien en verstellen
nemen haar geheel en al in beslag en
eertst 's avonds komen een paar rustige
uren. Hoevelen zijn dan te moe om ook
maar iets te kunnen doen en verlangen
heimelijk naar het oogenblik, dat zij naar
bed kunnen gaan.
Er zijn echter ook vrouwen, op wie het
voortdurend bezigzijn geen invloed hééft
en die 's avonds nog gaarne uitgaan of
bezoek ontvangen, of andere ontspanning
zoeken.
Waaraan is dit verschil toe te schrijven,
indien althans verwacht mag worden, dat
de vrouwen van beide categorieën gezond
zijn? Vanzelf spreken zal een zwakke
vrouw veel gauwer moe zijn dan een
jonge, sportieve vrouw.
Toch kunnen de verschijnselen van over-
fnoeheid bij vrouwen, di# even sterk zijn,
nog geheel en al van elkander verschillen;
en er worden zelfs wetenschappelijke
proeven genomen om de oorzaken hier
van na te gaan. Iedere huisvrouw heeft
het echter meerdere malen aan den lijve
gevoeld, dat inspannende arbeid, licha
melijk zoowel als geestelijk en over het
algemeen lang bezig zijn een gevoel van
algemeene moeheid veroorzaken. Aanhou
dend werken zonder rustpoos is in hooge
mate vermoeiend, zoowel naaien als in
maken, kamers doen e.d.
Indien men intens aan zijn werk gaat,
doet zich bij alle mogelijke bezigheden
op den duur moeheid gevoelen, doch dit
kan inderdaad verminderd worden, indien
men op de juiste wijze bezig is en niet
str 's het gevoel heeft, dat men opge
jaagd wordt, waardoor een nerveuse span-
nig ontstaat, die het gevoel van loomheid
en machteloosheid veroorzaakt.
Alles wat men zittende kan doen, moet
niet staande gebeuren. Groenten en aard
appelen schoonmaken en schillen, koper
en zilver poetsen, zelfs strijken en even
tueel afwasschen kan allemaal zittende
gedaan worden. De gedachte, dat men al
tijd staande heeft gewerkt moet geen
doorslag geven, in den beginne zal het
wellicht even onwennig zijn, doch de prac-
tiik zal leeren, dat men veel meer fit
blijft.
Verder is een der eerste vereischten,
dat ieder werk, indien mogelijk rhyth-
misch gedaan wordt, d.w.z. in een gelijk
matig tempo, waardoor het op den duur
ook veel beter vlot. Het werk moet even
eens goed worden ingedeeld, zoodat het
systematisch kan worden uitgevoerd, het
geen vrijwel in ieder gezin mogelijk is.
Vaste dagen voor wasschen en strijken,
voor kamers doen en alle andere voorko
mende werkzaamheden en werk spa
ren door alles wat men gebruikt heeft,
onmiddellijk op te ruimen en geen over
bodige dingen overhoop te halen.
Veel tijd gaat er verloren door het
.,even" halen van boodschappen, die men
vergeten heeft te bestellen, terwijl men
dan ook uit het werk is en zich er weer
op moet instellen, soms zelf extra vlug
moet werken om den verloren tijd in te
halen.
Ben voorname factor is tevens, dat men
zijn werk met opgewektheid verricht en
met met een gvoel van tegenzin, waar
onder het humeur lijdt, hetgeen weer te
rug werkt op den algeheelen physieken
toestand. Zeker het leven van een huis
vrouw bestaat nu eenmaal uit een aan-
se.'ischakeling van kleine dingen, maar
hoevelen hebben in hun beroep ook niet
meermalen prettige werkzaamheden, die
*0 moeten doen.
Wie de ware levenskunst met ernst be
oefent, zal zich boven al deze kleine din
gen weten te verheffen en alles, ook het
minder prettige doen, niet alleen omdat
het heilige moeten zulks voorschrijft, doch
ook omdat het deel uitmaakt van de taak,
die men vrijwillig op zich genomen heeft.
Liefde tot den arbeid, hoe onbelangrijk
deze ook moge zijn, maakt het leven zoo
veel lichter.
IEDERE HUIS VROUW MOET WETEN
DAT
...badkuipen weer als nieuw worden, in
dien zij schoongemaakt worden met een
mengsel van petroleum en zout, daarna
met een borstel en zeep behandelen en uit
spoelen;
...licht geverfd houtwerk met zeepsop kan
worden gereinigd, doch donkere kleuren
beter met een doekje met petroleum schoon
gemaakt kunnen worden;
...geëmailleerde theeblaadjes in goede
conditie blijven, indien men ze eerst wascht
en afdroogt en daarna met een doekje,
waarop een weinig bloem is, flink na-
wrijft.
van deze week.
Zondag.
Tomatensla met garnalen.
Gestoofde kip met
kcrry en rijst.
Compóte.
Maandag.
.Schelpen van kip en rij'.'
Roereieren.
Doperwten.
Aardappelen.
Dinsdag.
Kalfslapjes.
Worteltjes.
Aardappelen.
Bananencrême.
Woensdag.
Gehakt.
Andijvie.
Aardappelen.
Tmaasappelschoteltje.
Donderdag.
Gestoofde tomaten met macaroni.
Biefstuk.
Postelein.
Aardappelpuree.
Vrijdag.
Gebakken schol.
Sla van andijvie.
Tomaten en komkommer.
Gebakken -spelen.
C'
Zaterdag
Runderlapjes.
Gestoofd selderij.
Aardappelen.
Rijstebrij
Kip met kerry en rijst.
1 kip, 60 gr. boter, 40 gr. bloem, 1
uitje, 1 eetlepel kerry, L. water, 1 dL.
room, sap van V2 citroen, zout naar
smaak.
We beginnen met de kip in stukken te
snijden en te zouten, daarna de boter in
de braadpan smelten en hierin het fijn
gesnipperde uitje gaar te smoren met de
kerry. Is het uitje gaar, doch vooral niet
donker gekleurd, dan worden de stukken
kip licht bruin gebraden en het water bij
gevoegd. Na ongeveer een uur of zoo noo-
dig langer, wordt het vleesch uit de pan
genomen en op een schotel gestapeld.
Deze moet echter warm worden gehouden
op een pan met heet water of in den
oven.
We zeven de bouillon, roeren er de aan
gemengde bloem door en laten dit sausje
10 minuten doorkoken, room en citroen
sap bijvoegen en daarna over de kip
gieten.
We presteeren hierbij een schaaltje
rijst in water of in water met bouillon
blokjes gekookt.
Bananen-crème.
Banen, geraspte chocolade, frambozen-
jam, 2% dL. melk, 1 eetlepel vanille
custard poeder, 2 eetlepels suiker, 1 ei,
vingerbiscuits, 1 dL. room, suiker.
We gebruiken voor deze toespijs één
persoons glazen vla-schaaltjes of wijde
glazen en doen in elk een theelepel jam,
daarna worden de glazen half gevuld met
custardvla, waarover een laagje aan plak
jes gesneden bananen komt en tenslotte
ongeveer cm. hoog geraspte chocolade,
waarna de bovenkant gegarneerd wordt
met geslagen room.
Voor de custard doen wij 2% dL. melk
in een steelpannetje en brengen deze aan
de kook, het eierdooier, de custardpoeder,
de suiker en achtergehouden melk wordt
tot een papje gemengd, waarbij de ko
kende melk wordt gevoegd, (met een dun
straaltje) daarna gaat de massa terug in
de pan, moet even doorkoken, terwijl ten
slotte het stijfgeklopte eiwit er door
wordt gemengd.
Presenteeren met vingerbiscuits.
Engelsch recept voor Sinaasappel-schotel.
Voor het deeg: 130 gr. bloem, 65 gr.
boter, een paar eetlepels water.
Sneeuwkop: 2 eiwitten, 2 eetlepels
poedersuiker.
Voor de vulling: 2 sinaasappels, 60 gr.
suiker, 10 gr. maizena, 25 gr. boter, 1%
dL. water (schraal) 2 eierdooiers.
We beginnnen met het maken van het
deeg, waarvoor wij van boter en bloem
kruimelig geheel maken, dat daarna ver
mengd met een paar eetlepels water tot
met een mes of met de vingertoppen een
'n samenhangende, doch vooral niet voch
tige bal wordt gekneed, die op een met
bloem bestoven tafel of aanrecht met de
bebloemde deegrol wordt uitgerold, daarna
opgevouwen, nogmaals uitgerold en opge
vouwen en een uur wordt weggezet op
een koele plaats. Een vrij platte vuurvaste
schaal wordt beboterd en later gevoerd
met het uitgerolde deeg. Wij prikken hier
en daar in, de bodem met een vork en
zetten de vorm in den oven om die
gedurende ongeveer 20 min. te bakken.
Het sap van 2 sinaasappels, de geraspte
3chil, het water en de suiker worden bij
elkander gevoegd en met de maizena ver
mengd, daarna gedurende 5 minuten onder
voortdurend roeren gekookt en de boter
ermede vermengd. De eierdooiers zijn flink
schuimig geklopt en hierbij wordt lepel
voor lepel de inhoud der pan gevoegd
onder voortdurend kloppen, daarna bren
gen wij het over in de vuurvaste schotel
met het pasteideeg.
Tenslotte worden eiwitten en suiker
zéér stijf gekloet zóó, dat we het als het
ware kunnen snijden en brengen dit op
de vulling, waarna het geheel in een lauwe
oven gezet wordt, opdat de schuim licht
bruin en croquant kan worden.
Naar verkfezing dienen wij dit heerlijke
gerecht koud of warm op.
Cocoskoekjes.
3 eiwitten, 40 gr. bloem, 250 gr. ge
raspte cocosnoot, 125 gr. fijne suiker, tikje
zout, enkele druppels cochenille.
We zeven de bloem en 'n tikje zout,
voegen er de fjjne suiker bij en de ge
raspte cocosnoot en mengen deze droge
ingrediënten door elkaar. De eiwitten
worden zéér stijf geklopt, zóó dat het ge
makkelijk gesneden kan worden en bjj de
droge ingrediënten gevoegd. Een bakblik
wordt ingevet en de helft van het beslag
wordt hierop in kleine pyramiden overge
bracht, de andere helft wordt met wat
druppels cochenille rose gekleurd en even
eens op het blik gedaan, dat in een niet
warmen oven geplaatst wordt, totdat de
koekjes gaar zjjn.
Indien men ouwel heeft, kan men hier
van rondjes knippen en telkens eenige
lepeltjes van het beslag er op doen.
„Ik hoor, dat je vader ziek is. Het is
maar te hopen dat het niet besmettelijk
is!"
„O nee, dat is uitgesloten! Mftn vader
heeft zich alleen maar overwerktl"
Door de bekende Leveris Zeep Maat-
sehappö is 0611 nieuw Lux-product in den
handel gebracht, waarover hier eenige
bizonderheden volgen.
Hoewel de oude Lux voortreffelijke eigen
schappen bezat (en wie onder onze
lezeressen kent deze niet uit eigen erva
ring) om fijne en teere stoffen te was
schen, mocht het toch als een tekortko
ming beschouwd worden, dat deze Lux al
tijd in heet water moest worden opgelost,
welke oplossing dan verder door toevoe
ging van koud water geschikt moest wor
den gemaakt voor het gebruik.
Niet alleen, dat dit een min of meer
omslachtige manier van doen was en de
moeite en kosten van heet water ver-
eischte, doch tevens liep men altijd het
risico, dat men de eindoplossing, dus het
sop, te warm nam voor het te wasschen
teere en teergekleurde goed, waarvan dit
dan de schade ondervond.
Nemen wij bijv. stoffen als kunstzijde,
kunstzijden-linnen is er op het oogen
blik nog wel iets onder de stoffen, dat
„naturel" is en geen „kunst" dan moe
ten wij bij het wasschen hiervan de
grootst mogelijke voorzichtigheid betrach
ten. De stoffenfabrikanten zitten ook niet
stil en brengen al fraaiere en teerdere des
sins en stofjes in den handel, die een
„veilige" waschbehandeling behoeven, wan
neer men ze tenminste voor langeren tijd
wenscht te gebruiken.
Het was dan ook het streven van de
Lever's Zeep Mij. om een product samen
te stellen, hetgeen buiten de voortreffelijke
hoedanigheden van de oude Lux ook nog
de nieuwe eigenschappen zou bezitten, om
van het begin tot het einde koud gebruikt
te kunnen worden en wanneer mogelijk
over het algemeen nog zou worden verbe
terd. Dit resultaat werd evenwel maar
niet zoo één, twee, drie verkregen vele
maanden van ingespannen laboratorium-
arbeid en experimentèeren waren noodig,
voordat geroepen kon worden: „Het is ge
lukt!" Een nieuw product onder een oüde
benaming kan aan de markt gebracht
worden en met gerechtvaardigden trots
begon de Lever's Zeep Mij. dan ook haar
reclame-campagne voor dit nieuwe wonder
der wetenschap. Tegelijkertijd verfraaide
en vergrootte zij het pak om in staat te
zij haar verbruiksters een artikel aan te
bieden, dat werkelijk in alle opzichten
„af" en goedkoop is, welk principe zij voor
al haar artikelen nastreeft.
Het uiterlijk van de nieuwe „koudwater
Lux" is geheel verschillend van gewone
„vlokkenzeep", men behoeft het slechts
aan te zien om te kunnen constateeren,
dat het nieuwe product weer iets geheel
bijzonders is en het laat zich zeer zeker
aanzien, dat dit fijne, doorschijnende
vlokje geen schade kén berokken. Wij
hebben ons laten vertellen, dat deze fijne
schilfertjes de hoogste waschkracht bezit
ten, die ook maar te bekomen is in een
zeepsoort. Het vetzuurgehalte is zeer
groot.
En dan de oplosbaarheid! Men heeft het
ons laten zien. Een hoeveelheid van de
nieuwe „koudwater Lux" in een maatglas
en een zelfde hoeveelheid gewone vlokken.
Daarop werd gewoon water uit de kraan
gegoten even roeren de koudwater
Lux loste onmiddellijk op en vormde een
prachtig schuim, de gewone zeepvlokken
bleven zoo goed als onopgelost.
Door de groote oplosbaarheid van de
„koudwater Lux" is het mogelijk alle
zeepdeeltjes gemakkelijk uit het goed te
spoelen.
Dus met deze nieuwe vinding kan thans
de verbruikster haar voordeel doen. Men
verzekerde ons, dat de nieuwe „koudwater
Lux" veiliger dan veilig" is en de wasch
„mooier maakt dan nieuw", Dus dames,
thans aan de „koudwater Lux wasch!
De Directie van de Lever's Zeep Mij.
heeft ons toestemming gegeven al onze
lezers uit te noodigen eens een bezoek te
brengen aan haar fabriek te Vlaardingen
om het vervaardigen van het nieuwe pro
duct en ook van haar andere producten
met eigen oogen te aanschouwen. Voor
af het bezoek even aanvragen en komen
met groepen van minstens 10 personen.
Wij wenschen u veel genoegen.
„Mjjn vrouw leert nu piano spelen, en
mqn dochter leert zirgen."
„O, wat aardig. Dan leert u zeker viool
spelen? Dan kunt u trio's gaan spelen!"
„Nee, fk leer alleen maar lijden, zonder
te klagen."