De dagtaak der huisvrouw Het Menu Koudwater-Lux. T JUTTERTJE ZATERDAG 12 OCTOBER 1935 PAG. 3 Practische arbeidsverdeeling, voorkomt overspanning Arbeidsvreugde en arbeids- prestatie door G. C. METER—SCHWENCKE. De huisvrouwen zijn van 's morgens tot 's avonds dikwijls onafgebroken in de weer. Het onderhoud der woning, koken, wasschen, strijken, naaien en verstellen nemen haar geheel en al in beslag en eertst 's avonds komen een paar rustige uren. Hoevelen zijn dan te moe om ook maar iets te kunnen doen en verlangen heimelijk naar het oogenblik, dat zij naar bed kunnen gaan. Er zijn echter ook vrouwen, op wie het voortdurend bezigzijn geen invloed hééft en die 's avonds nog gaarne uitgaan of bezoek ontvangen, of andere ontspanning zoeken. Waaraan is dit verschil toe te schrijven, indien althans verwacht mag worden, dat de vrouwen van beide categorieën gezond zijn? Vanzelf spreken zal een zwakke vrouw veel gauwer moe zijn dan een jonge, sportieve vrouw. Toch kunnen de verschijnselen van over- fnoeheid bij vrouwen, di# even sterk zijn, nog geheel en al van elkander verschillen; en er worden zelfs wetenschappelijke proeven genomen om de oorzaken hier van na te gaan. Iedere huisvrouw heeft het echter meerdere malen aan den lijve gevoeld, dat inspannende arbeid, licha melijk zoowel als geestelijk en over het algemeen lang bezig zijn een gevoel van algemeene moeheid veroorzaken. Aanhou dend werken zonder rustpoos is in hooge mate vermoeiend, zoowel naaien als in maken, kamers doen e.d. Indien men intens aan zijn werk gaat, doet zich bij alle mogelijke bezigheden op den duur moeheid gevoelen, doch dit kan inderdaad verminderd worden, indien men op de juiste wijze bezig is en niet str 's het gevoel heeft, dat men opge jaagd wordt, waardoor een nerveuse span- nig ontstaat, die het gevoel van loomheid en machteloosheid veroorzaakt. Alles wat men zittende kan doen, moet niet staande gebeuren. Groenten en aard appelen schoonmaken en schillen, koper en zilver poetsen, zelfs strijken en even tueel afwasschen kan allemaal zittende gedaan worden. De gedachte, dat men al tijd staande heeft gewerkt moet geen doorslag geven, in den beginne zal het wellicht even onwennig zijn, doch de prac- tiik zal leeren, dat men veel meer fit blijft. Verder is een der eerste vereischten, dat ieder werk, indien mogelijk rhyth- misch gedaan wordt, d.w.z. in een gelijk matig tempo, waardoor het op den duur ook veel beter vlot. Het werk moet even eens goed worden ingedeeld, zoodat het systematisch kan worden uitgevoerd, het geen vrijwel in ieder gezin mogelijk is. Vaste dagen voor wasschen en strijken, voor kamers doen en alle andere voorko mende werkzaamheden en werk spa ren door alles wat men gebruikt heeft, onmiddellijk op te ruimen en geen over bodige dingen overhoop te halen. Veel tijd gaat er verloren door het .,even" halen van boodschappen, die men vergeten heeft te bestellen, terwijl men dan ook uit het werk is en zich er weer op moet instellen, soms zelf extra vlug moet werken om den verloren tijd in te halen. Ben voorname factor is tevens, dat men zijn werk met opgewektheid verricht en met met een gvoel van tegenzin, waar onder het humeur lijdt, hetgeen weer te rug werkt op den algeheelen physieken toestand. Zeker het leven van een huis vrouw bestaat nu eenmaal uit een aan- se.'ischakeling van kleine dingen, maar hoevelen hebben in hun beroep ook niet meermalen prettige werkzaamheden, die *0 moeten doen. Wie de ware levenskunst met ernst be oefent, zal zich boven al deze kleine din gen weten te verheffen en alles, ook het minder prettige doen, niet alleen omdat het heilige moeten zulks voorschrijft, doch ook omdat het deel uitmaakt van de taak, die men vrijwillig op zich genomen heeft. Liefde tot den arbeid, hoe onbelangrijk deze ook moge zijn, maakt het leven zoo veel lichter. IEDERE HUIS VROUW MOET WETEN DAT ...badkuipen weer als nieuw worden, in dien zij schoongemaakt worden met een mengsel van petroleum en zout, daarna met een borstel en zeep behandelen en uit spoelen; ...licht geverfd houtwerk met zeepsop kan worden gereinigd, doch donkere kleuren beter met een doekje met petroleum schoon gemaakt kunnen worden; ...geëmailleerde theeblaadjes in goede conditie blijven, indien men ze eerst wascht en afdroogt en daarna met een doekje, waarop een weinig bloem is, flink na- wrijft. van deze week. Zondag. Tomatensla met garnalen. Gestoofde kip met kcrry en rijst. Compóte. Maandag. .Schelpen van kip en rij'.' Roereieren. Doperwten. Aardappelen. Dinsdag. Kalfslapjes. Worteltjes. Aardappelen. Bananencrême. Woensdag. Gehakt. Andijvie. Aardappelen. Tmaasappelschoteltje. Donderdag. Gestoofde tomaten met macaroni. Biefstuk. Postelein. Aardappelpuree. Vrijdag. Gebakken schol. Sla van andijvie. Tomaten en komkommer. Gebakken -spelen. C' Zaterdag Runderlapjes. Gestoofd selderij. Aardappelen. Rijstebrij Kip met kerry en rijst. 1 kip, 60 gr. boter, 40 gr. bloem, 1 uitje, 1 eetlepel kerry, L. water, 1 dL. room, sap van V2 citroen, zout naar smaak. We beginnen met de kip in stukken te snijden en te zouten, daarna de boter in de braadpan smelten en hierin het fijn gesnipperde uitje gaar te smoren met de kerry. Is het uitje gaar, doch vooral niet donker gekleurd, dan worden de stukken kip licht bruin gebraden en het water bij gevoegd. Na ongeveer een uur of zoo noo- dig langer, wordt het vleesch uit de pan genomen en op een schotel gestapeld. Deze moet echter warm worden gehouden op een pan met heet water of in den oven. We zeven de bouillon, roeren er de aan gemengde bloem door en laten dit sausje 10 minuten doorkoken, room en citroen sap bijvoegen en daarna over de kip gieten. We presteeren hierbij een schaaltje rijst in water of in water met bouillon blokjes gekookt. Bananen-crème. Banen, geraspte chocolade, frambozen- jam, 2% dL. melk, 1 eetlepel vanille custard poeder, 2 eetlepels suiker, 1 ei, vingerbiscuits, 1 dL. room, suiker. We gebruiken voor deze toespijs één persoons glazen vla-schaaltjes of wijde glazen en doen in elk een theelepel jam, daarna worden de glazen half gevuld met custardvla, waarover een laagje aan plak jes gesneden bananen komt en tenslotte ongeveer cm. hoog geraspte chocolade, waarna de bovenkant gegarneerd wordt met geslagen room. Voor de custard doen wij 2% dL. melk in een steelpannetje en brengen deze aan de kook, het eierdooier, de custardpoeder, de suiker en achtergehouden melk wordt tot een papje gemengd, waarbij de ko kende melk wordt gevoegd, (met een dun straaltje) daarna gaat de massa terug in de pan, moet even doorkoken, terwijl ten slotte het stijfgeklopte eiwit er door wordt gemengd. Presenteeren met vingerbiscuits. Engelsch recept voor Sinaasappel-schotel. Voor het deeg: 130 gr. bloem, 65 gr. boter, een paar eetlepels water. Sneeuwkop: 2 eiwitten, 2 eetlepels poedersuiker. Voor de vulling: 2 sinaasappels, 60 gr. suiker, 10 gr. maizena, 25 gr. boter, 1% dL. water (schraal) 2 eierdooiers. We beginnnen met het maken van het deeg, waarvoor wij van boter en bloem kruimelig geheel maken, dat daarna ver mengd met een paar eetlepels water tot met een mes of met de vingertoppen een 'n samenhangende, doch vooral niet voch tige bal wordt gekneed, die op een met bloem bestoven tafel of aanrecht met de bebloemde deegrol wordt uitgerold, daarna opgevouwen, nogmaals uitgerold en opge vouwen en een uur wordt weggezet op een koele plaats. Een vrij platte vuurvaste schaal wordt beboterd en later gevoerd met het uitgerolde deeg. Wij prikken hier en daar in, de bodem met een vork en zetten de vorm in den oven om die gedurende ongeveer 20 min. te bakken. Het sap van 2 sinaasappels, de geraspte 3chil, het water en de suiker worden bij elkander gevoegd en met de maizena ver mengd, daarna gedurende 5 minuten onder voortdurend roeren gekookt en de boter ermede vermengd. De eierdooiers zijn flink schuimig geklopt en hierbij wordt lepel voor lepel de inhoud der pan gevoegd onder voortdurend kloppen, daarna bren gen wij het over in de vuurvaste schotel met het pasteideeg. Tenslotte worden eiwitten en suiker zéér stijf gekloet zóó, dat we het als het ware kunnen snijden en brengen dit op de vulling, waarna het geheel in een lauwe oven gezet wordt, opdat de schuim licht bruin en croquant kan worden. Naar verkfezing dienen wij dit heerlijke gerecht koud of warm op. Cocoskoekjes. 3 eiwitten, 40 gr. bloem, 250 gr. ge raspte cocosnoot, 125 gr. fijne suiker, tikje zout, enkele druppels cochenille. We zeven de bloem en 'n tikje zout, voegen er de fjjne suiker bij en de ge raspte cocosnoot en mengen deze droge ingrediënten door elkaar. De eiwitten worden zéér stijf geklopt, zóó dat het ge makkelijk gesneden kan worden en bjj de droge ingrediënten gevoegd. Een bakblik wordt ingevet en de helft van het beslag wordt hierop in kleine pyramiden overge bracht, de andere helft wordt met wat druppels cochenille rose gekleurd en even eens op het blik gedaan, dat in een niet warmen oven geplaatst wordt, totdat de koekjes gaar zjjn. Indien men ouwel heeft, kan men hier van rondjes knippen en telkens eenige lepeltjes van het beslag er op doen. „Ik hoor, dat je vader ziek is. Het is maar te hopen dat het niet besmettelijk is!" „O nee, dat is uitgesloten! Mftn vader heeft zich alleen maar overwerktl" Door de bekende Leveris Zeep Maat- sehappö is 0611 nieuw Lux-product in den handel gebracht, waarover hier eenige bizonderheden volgen. Hoewel de oude Lux voortreffelijke eigen schappen bezat (en wie onder onze lezeressen kent deze niet uit eigen erva ring) om fijne en teere stoffen te was schen, mocht het toch als een tekortko ming beschouwd worden, dat deze Lux al tijd in heet water moest worden opgelost, welke oplossing dan verder door toevoe ging van koud water geschikt moest wor den gemaakt voor het gebruik. Niet alleen, dat dit een min of meer omslachtige manier van doen was en de moeite en kosten van heet water ver- eischte, doch tevens liep men altijd het risico, dat men de eindoplossing, dus het sop, te warm nam voor het te wasschen teere en teergekleurde goed, waarvan dit dan de schade ondervond. Nemen wij bijv. stoffen als kunstzijde, kunstzijden-linnen is er op het oogen blik nog wel iets onder de stoffen, dat „naturel" is en geen „kunst" dan moe ten wij bij het wasschen hiervan de grootst mogelijke voorzichtigheid betrach ten. De stoffenfabrikanten zitten ook niet stil en brengen al fraaiere en teerdere des sins en stofjes in den handel, die een „veilige" waschbehandeling behoeven, wan neer men ze tenminste voor langeren tijd wenscht te gebruiken. Het was dan ook het streven van de Lever's Zeep Mij. om een product samen te stellen, hetgeen buiten de voortreffelijke hoedanigheden van de oude Lux ook nog de nieuwe eigenschappen zou bezitten, om van het begin tot het einde koud gebruikt te kunnen worden en wanneer mogelijk over het algemeen nog zou worden verbe terd. Dit resultaat werd evenwel maar niet zoo één, twee, drie verkregen vele maanden van ingespannen laboratorium- arbeid en experimentèeren waren noodig, voordat geroepen kon worden: „Het is ge lukt!" Een nieuw product onder een oüde benaming kan aan de markt gebracht worden en met gerechtvaardigden trots begon de Lever's Zeep Mij. dan ook haar reclame-campagne voor dit nieuwe wonder der wetenschap. Tegelijkertijd verfraaide en vergrootte zij het pak om in staat te zij haar verbruiksters een artikel aan te bieden, dat werkelijk in alle opzichten „af" en goedkoop is, welk principe zij voor al haar artikelen nastreeft. Het uiterlijk van de nieuwe „koudwater Lux" is geheel verschillend van gewone „vlokkenzeep", men behoeft het slechts aan te zien om te kunnen constateeren, dat het nieuwe product weer iets geheel bijzonders is en het laat zich zeer zeker aanzien, dat dit fijne, doorschijnende vlokje geen schade kén berokken. Wij hebben ons laten vertellen, dat deze fijne schilfertjes de hoogste waschkracht bezit ten, die ook maar te bekomen is in een zeepsoort. Het vetzuurgehalte is zeer groot. En dan de oplosbaarheid! Men heeft het ons laten zien. Een hoeveelheid van de nieuwe „koudwater Lux" in een maatglas en een zelfde hoeveelheid gewone vlokken. Daarop werd gewoon water uit de kraan gegoten even roeren de koudwater Lux loste onmiddellijk op en vormde een prachtig schuim, de gewone zeepvlokken bleven zoo goed als onopgelost. Door de groote oplosbaarheid van de „koudwater Lux" is het mogelijk alle zeepdeeltjes gemakkelijk uit het goed te spoelen. Dus met deze nieuwe vinding kan thans de verbruikster haar voordeel doen. Men verzekerde ons, dat de nieuwe „koudwater Lux" veiliger dan veilig" is en de wasch „mooier maakt dan nieuw", Dus dames, thans aan de „koudwater Lux wasch! De Directie van de Lever's Zeep Mij. heeft ons toestemming gegeven al onze lezers uit te noodigen eens een bezoek te brengen aan haar fabriek te Vlaardingen om het vervaardigen van het nieuwe pro duct en ook van haar andere producten met eigen oogen te aanschouwen. Voor af het bezoek even aanvragen en komen met groepen van minstens 10 personen. Wij wenschen u veel genoegen. „Mjjn vrouw leert nu piano spelen, en mqn dochter leert zirgen." „O, wat aardig. Dan leert u zeker viool spelen? Dan kunt u trio's gaan spelen!" „Nee, fk leer alleen maar lijden, zonder te klagen."

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15