Het Menu
TJUTTERTJE
ZATERDAG 9 NOVEMBER 1935
PAG. 3
Hoofdpijn
een veel voorkomende
kwaal.
Verschillende oorzaken.
Genezing door dieet.
door
- ,.jUU~
G. C. METER—SCHWENCKE.
Hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal,
waaraan vooral vrouwen en meisjes veel
vuldig lijden.
Soms heeft men er in weken en maan
den geen last van, terwijl meermalen de
aanvallen met steeds korter tusschenpoo-
zen optreden.
Wij spreken van aanvallen en terecht,
want b.v. zenuwhoofdpijn komt plotseling
op met ondragelijke pijn.
Meestal neemt men zijn toevlucht tot
aspirine of een kop koffie of thee, doch
hiermee wordt de oorzaak niet wegge
nomen. Veelal is de pijn zoo hevig, dat
men naar bed moet gaan en liefst zoo stil
mogelijk blijft liggen in een donkere ka
mer.
Hoofdpijn kan verschillende oorzaken
hebben, doch steeds is het een signaal, dat
een of ander onderdeel van de machine,
niet goed werkt en de aandacht vraag.
Nerveuse hoofdpijn is wel een der meest
voorkomende vormen en is meermalen het
gevolg van te veel en te ingespannen wer
ken. Vele vrouwen hebben tegenwoordig
overspannen zenuwen, soms omdat zij hare
krachten overschatten, veel uitgaan, eerst
zeer laat naar bed gaan en onvoldoende
uitgerust opstaan. Anderen maken zich
zorgen om den ernst der tijden, hebben
met geldgebrek te kampen en weten niet
op welke wijze zij in behoeften van het ge
zin moeten voorzien. Zij moeten veel meer
in huis werken dan vroeger, omdat zij op
weinig of geen hulp aangewezen zijn en de
opeenhooping van werk, waar zij als te
gen een berg opzien, maakt, dat ook van
'deze categorie, te veel van hare zenuwen
geëischt wordt.
Hevige hoofdpijnen treden op, die bon
zen en kloppen en zich zelfs in de oog
spieren en tot in den hals doen gevoelen.
De arts zal een of ander middel voorschrij
ven, dat bij dergelijke aanvallen gebruikt
kan worden, doch ook hier moet de oor
zaak van het kwaad worden weggenomen.
Men moet zich tot beperking van werk
dwingen, ook in het belang der huisgenoo-
ten, die liever een rustige vrouw en moe
der om zich zien, dan een, die altijd zwoegt
en prikkelbaar is. Absoluut noodig is om
iederen middag een uur te gaan rusten,
liefst op bed, zoodat alle spieren zich kun
nen ontspannen en de zenuwen tot rust
komen. Indien een huisvrouw geen tijd
heeft flinke wandelingen te gaan maken,
dan moet zjj hare boodschappen zelf gaan
doen, waardoor zij allicht een half uur in
de buitenlucht komt en tevens afleiding
krijgt.
Hoofdpijn kan ook een gevolg zijn van
indigestie, hetgeen vrouwen en meisjes
reeds aan te zien is door de matte gelaats
tint en doffe oogen en wat zij zelf zien als
zij haar tong eens in den spiegel bekijken.
Veel te weinig aandacht wordt besteed
aan een goede spijsvertering, terwijl het
tcoh zoo noodzakelijk is, dat iederen dag
de inhoud der darmen ontlast wordt. Som
migen loopen twee, drie dagen, zonder dat
zulks plaats heeft, nemen dan weer eens
een avond een laxeermiddel en denken
hiermede het kwaad te bestrijden. Indien
de darmen zich niet regelmatig iederen dag
ontlasten, worden zij op den duur over
belast en giftige stoffen, welke hierdoor
ontstaan, worden in het bloed opgenomen,
waardoor de meest gevoelige lichaamsdee-
len worden geprikkeld. De weefsels wor
den aangetast, de weerstand vermindert
en de kans op infectieziekten is grooter.
Hoofdpijn is dan in vele gevallen een ge
volg van constipatie.
Van belang is het dieet, dat moet be
staan uit veel groenten, vruchten, compóte,
kruin en roggebrood, terwijl men tevens
MChaamsbeweging moet nemen.
Een uitstekend middel tegen constipatie
is het nemen 's morgen en 's avonds van
een lepel parafine (apotheker of drogist),
waardoor de wanden der warmen ge
smeerd worden. In den beginne neme men
's avonds zoo noodig nog een kleine dosis
cascara of een ander laxeermiddel. Senna-
peultjes, waarop men 's morgens heet wa
ter schenkt, b.v. 10 h 12 op een kopje ge
ven 's avonds een uitstekend laxeermiddel
(zeven).
Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden,
doordat de oogen teveel zijn ingespannen,
door naaien, schrijven, lezen of wat ook,
hetgeen veroorzaakt wordt door de over
belaste oogzenuwen, die in verbinding
staan met de hersens. Het verstandigste
wat men kan doen is een oogarts raadple
gen, die wellicht een bril zal voorschrijven.
Soms zal een sterkere bril dan men ge
wend is te gebruiken het euvel eveneens
verhelpen. Tenslotte noemen wij nog
hoofdpijn, welke ontstaat door de lever en
gal afscheiding en gepaard gaat met on
passelijkheid soms zelfs met vomeeren en
stipjes voor de oogen. De patiënt voelt
zich ellendig, is niet in staat iets te doen
en moet naar bed. Soms duren deze aan
vallen één dag, soms echter ook meerdere
dagen. (Wordt de pijn door de gal ver
oorzaakt, dan helpen enkele korrels Calo-
mel (apotheker) 's avonds vóór het naar
bed gaan en 's morgens een glas water
met Epsom salt. Calomel werkt op de lever
en galafscheiding en dikwijls kan men een
opkomenden aanval bedwingen, door en
kele korrels in te nemen. De lijdsters aan
deze soort hoofdpijn moeten zich niet
zwaar voeden en vooral vette spijzen ver
mijden. Doet het hoofdpijnduiveltje zich
voelen, dan moet men de oorzaak trach
ten na te gaan om de kwaal te kunnen
genezen. Men moet echter niet verwach
ten onmiddellijk genezing te vinden, daar
geduld en volharding noodig zijn, vooral
in gevallen waar men reeds lang met
hoofdpijn te kampen heeft. Gaarne zal men
echter een bepaalde leefwijze volgen om
van deze misère af te komen, die steeds
op de meest ongeschikte momenten op
komt en menig genoegen vergalt.
van deze vx/eek.
Zondag.
Tomatensoep
Biefstuk
Andijvie
Aardappelen
Noorsche pudding
Maandag.
Sausijsjes in deeg
Bloemkool
Aardappelpurée
Beschuit met bessensap
Dinsdag.
Bloemkoolsoep
Gegarneerde spinazie schotel
Aardappel (gestoofd met kaassaus)
Woensdag.
Ribstuk
Zoete appeltjes
Aardappelen
Citroen rijst
Donderdag.
Ragout van rundvleesch
Rijst
Gestoofde tomaten
Vruchten
Vrijdag.
Gestoofde kabeljauw
Worteltjes
Aardappelen
Tomatensla
Appeltaart.
Zaterdag.
Nieien en tomaten
Savoye-kool
Aardappelen
Karnemelksche pap
Noorsche pudding
V6 L. melk, 1 pakje vanille custard, 1
eetlepel u iker, 2 dl. bessensap, 2 dl. wa
ter, één kop e vol sunmaidrozijnen, 2 eet
lepels maizena, ruim ons suiker, of iets
meer naar smaak, stukje kaneel.
De men wordt op 1 kopje na aan de
kook gebracht, suiker er in opgelost en
daarna vermengd met de custardpoeder,
waaraan nog een lepel suiker wordt toe
gevoegd en het kopje melk, roerende aan
de kook brengen en even door laten koken
daarna eenige oogenblikken flink opklop
pen, waardoor de vla veel luchtiger wordt
en af laten koelen.
Gelqk met de melk wordt de bessensap
met water, suiker, kaneel en rozijnen op
gezet en laat men alles een minuut of vijf
doorkoken, daarna de kaneel verwijderen,
binden met aangemaakte maizena en even
door laten koken, overgieten in een glazen
schaal, laten afkoelen en bedekken met
custardpoeder.
Gegarneerde spinazie schotel.
1% kg spinazie, 50 gr. boter, 4 eieren,
4 kleine tomaten, 250 gr. champignons,
20 gr. boter, zout, een weinig bloem.
De spinazie wordt goed gewasschen, uit
gelekt en zonder water opgezet, vlug gaar
gekookt en fijn gehakt.
De eieren worden 7 minuten gekookt,
gepeld en warm gehouden in warm water.
De champignons worden schoongemaakt
en gewasschen en met de 50 gr. boter m
eigen vocht 10 k 15 minuten gaar gestoofd,
eenige, b.v. 5, worden achtergehouden als
garneering, de res wordt fijn gehakt en
bij de spinazie gevoegd die met wat bloem
bestoven wordt en met een klein stukje
boter gestoofd wordt. Intusschen worden
de kleine tomaten uitgehold, zoo dat eerst
een kapje wordt afgesneden en daarna de
pulp verwijderd wordt. De bakjes moeten
heel blijven.
De spinazie wordt nu opgedaan op een
verwarmde ronde of ovale schotel. Afwis
selend gegarneerd met een rand van cham
pignons en eieren (van de laatste wordt
een klein kapje afgesneden, dat fijn gehakt
wordt) de uitgeholde tomaten komen op de
eieren en de bovenkant wordt bestrooid met
het gehakte eiwit. Dzee schotel ziet er bij
zonder aardig uit en het garneeren kost
weinig moeite.
Ragout van Rundvleesch
400 gr. koude rib, 100 gr. gekookt spekt,
5 tomaten, 5 dl. water, 2 bouillon blokjes,
30 gr. boter, 40 gr. bloem, 1 middelmatige
ui, 1 theelepel kerry, peper, zout.
Het vleesch wordt in dobbelsteentjes ge
sneden evenals het spek, dat uitgebakken
wordt, daarna worden de stukjes eruit ge
nomen en de gesnipperde ui in het vet mooi
gelijkmatig bruin gebakken, de boter bij
voegen en de bloem en tenslotte de bouillon
(water en bouillonblokjes), waarna de saus
nog eenige minuten moet doorkoken,
vlecsch, spek en gehalveerde tomaten bij
voegen en het geheel nog 10 minuten sto
ven. Hierbij wordt rijst of aardappeipurée
gegeven.
Appeltaart.
3 ons bloem, 2% ons boter, 1% ons sui
ker, 1 ei, zout, 6 middelmatig groote ap
pelen, 1 ons krenten en rozijnen, kaneel.
Bloem zeven en met de vingertoppen
vermengen met de boter, totdat een fijne
kruimelige massa is verkregen, daarna
met de suiker, waarin geen klontjes mo
gen zijn, 'n weinigje zout en het ei vermen
gen tot een stevige deegbal, die een uurtje
op een koele plaats moet rusten, daarna
uitrollen en de bodem en een klein deel van
de opstaande kant van een beboterde
springvorm met het grootste deel van het
deeg vullen en 15 min. in matige warmen
oven vóórbakken.
Terwijl het deeg rustte, zijn de krenten
en rozijnen goed gewasschen en even op
geweld, daarna vermengd met de gerasp
te appel (grove rasp) kaneel en suiker.
Dit mengsel wordt voor op het deeg ge
daan en afgedekt met reepen deeg, die op
de opstaande kanten van het vóórgebak
ken deeg gedrukt worden, waarna de taart
ongeveer een half uur in een matig war
men oven moet bakken.
„De kamer is nogal hoog. Zijn er alle
mogelijke voorzorgsmaatregelen tegen
brand genomen?"
„Zeker mevrouw wij zijn b(j twee
maatschappijen verzekerd."
„Waarom plaats je niet eens een adver
tentie voor een vrouw?"
„O, dat heb ik wel gedaan. En ik kreeg
massa's brieven. Maar ze zeiden allemaal:
Je kunt de mijne krijgen."
GOED VERZORGDE HANDEN
ONDANKS HET HUISWERK.
Het is heel gemakkelijk om de handen
blank en zacht te houden en steeds onbe
rispelijk gevormde nagels te hebben in
dien men niet genoodzaakt is steeds aller
lei huiswerk te verrichten.
Toch kan iedere huisvrouw, zelf zij, die
veel zelf werkt, altijd goed verzorgde han
den hebben, indien zij er de noodige aan
dacht aan besteedt. Men moet de handen
nooit in heet soda water houden en wan
neer men vaten wascht steeds een kwast
gebruiken, daarbij het steeds stuk voor
stuk afwasschen en niet een heele berg
tegelijk in het water doen, waardoor men
genoodzaakt wordt met de handen in het
warme soda-zeepwater te komen. Indien
men op deze wijze vaten wascht zullen al
leen de nagels nat worden en dit hindert
niet, aangezien de riemen dan zacht wor
den en gemakkelijk loslaten van de nagels.
Indien men vuil werk heeft te verrich
ten vult men de onderkant der nagels met
een pasta van zacht zeep en fijn krijt,
waardoor voorkomen wordt, dat de nagels
zich donker kleuren.
Rubber handschoenen voorkomen even
eens het vuil worden der handen, doch zijn
vrij duur in aanschaffing, althans de be
tere kwaliteiten. Beter is om oude glacé
en katoenen handschoenen bij het werken
te dragen, doch indien men het niet aan
genaam vindt om met beschermde handen
te werken, dan laat men het volgende
smeersel door den apotheker bereiden.
70 gr. Vanishing cream.
5 gr. Anhydronslanoline.
20 gr. Kaoline.
10 gr. c.c.s. Spiritus (Methylated).
2 gr. c.c.s. olijfolie.
1 gr. tragacanth gom.
Indien nen deze pasta iederen morgen
voor men gaat werken over de handen
uitwrijft zal men nimmer ruwe, roode of
leelijke handen krijgen.
Cacaoboter houdt de handpalmen zacht en
voorkomt dat de groeven zich met vuil
vullen. Men breekt een stukje van het ta
bletje af, legt het op een lepel, die men
boven een theelichtje verwarmt, waardoor
de inhoud smelt, 's Avonds vóór het naar
bed gaan worden de handen hiermede goed
gemasseerd, aaarna trekt men handschoe
nen aan óf verwijdert het al te overtollige
vet met een wa-je.
Steeds moeten de handen na het waa-
schen goed gedroogd worden, hetgeen het
beste geschiedt met een badhanddoek.
Glycerine houdt de huid eveneens zacht
en wordt in den regel vermengd met ro
zenwater in de volgende verhouding: i/,
deel glycerine en >/3 deel rozenwater. Het
volgende recept is zeer goed om de han
den zacht te houden:
35 gr. tragacanth ~om
15 gr. benzoë tinctuur
30 gr. glycerine 1
250 gr. rozenwater.