Het Menu TJUTTERTJE ZATERDAG 9 NOVEMBER 1935 PAG. 3 Hoofdpijn een veel voorkomende kwaal. Verschillende oorzaken. Genezing door dieet. door - ,.jUU~ G. C. METER—SCHWENCKE. Hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal, waaraan vooral vrouwen en meisjes veel vuldig lijden. Soms heeft men er in weken en maan den geen last van, terwijl meermalen de aanvallen met steeds korter tusschenpoo- zen optreden. Wij spreken van aanvallen en terecht, want b.v. zenuwhoofdpijn komt plotseling op met ondragelijke pijn. Meestal neemt men zijn toevlucht tot aspirine of een kop koffie of thee, doch hiermee wordt de oorzaak niet wegge nomen. Veelal is de pijn zoo hevig, dat men naar bed moet gaan en liefst zoo stil mogelijk blijft liggen in een donkere ka mer. Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, doch steeds is het een signaal, dat een of ander onderdeel van de machine, niet goed werkt en de aandacht vraag. Nerveuse hoofdpijn is wel een der meest voorkomende vormen en is meermalen het gevolg van te veel en te ingespannen wer ken. Vele vrouwen hebben tegenwoordig overspannen zenuwen, soms omdat zij hare krachten overschatten, veel uitgaan, eerst zeer laat naar bed gaan en onvoldoende uitgerust opstaan. Anderen maken zich zorgen om den ernst der tijden, hebben met geldgebrek te kampen en weten niet op welke wijze zij in behoeften van het ge zin moeten voorzien. Zij moeten veel meer in huis werken dan vroeger, omdat zij op weinig of geen hulp aangewezen zijn en de opeenhooping van werk, waar zij als te gen een berg opzien, maakt, dat ook van 'deze categorie, te veel van hare zenuwen geëischt wordt. Hevige hoofdpijnen treden op, die bon zen en kloppen en zich zelfs in de oog spieren en tot in den hals doen gevoelen. De arts zal een of ander middel voorschrij ven, dat bij dergelijke aanvallen gebruikt kan worden, doch ook hier moet de oor zaak van het kwaad worden weggenomen. Men moet zich tot beperking van werk dwingen, ook in het belang der huisgenoo- ten, die liever een rustige vrouw en moe der om zich zien, dan een, die altijd zwoegt en prikkelbaar is. Absoluut noodig is om iederen middag een uur te gaan rusten, liefst op bed, zoodat alle spieren zich kun nen ontspannen en de zenuwen tot rust komen. Indien een huisvrouw geen tijd heeft flinke wandelingen te gaan maken, dan moet zjj hare boodschappen zelf gaan doen, waardoor zij allicht een half uur in de buitenlucht komt en tevens afleiding krijgt. Hoofdpijn kan ook een gevolg zijn van indigestie, hetgeen vrouwen en meisjes reeds aan te zien is door de matte gelaats tint en doffe oogen en wat zij zelf zien als zij haar tong eens in den spiegel bekijken. Veel te weinig aandacht wordt besteed aan een goede spijsvertering, terwijl het tcoh zoo noodzakelijk is, dat iederen dag de inhoud der darmen ontlast wordt. Som migen loopen twee, drie dagen, zonder dat zulks plaats heeft, nemen dan weer eens een avond een laxeermiddel en denken hiermede het kwaad te bestrijden. Indien de darmen zich niet regelmatig iederen dag ontlasten, worden zij op den duur over belast en giftige stoffen, welke hierdoor ontstaan, worden in het bloed opgenomen, waardoor de meest gevoelige lichaamsdee- len worden geprikkeld. De weefsels wor den aangetast, de weerstand vermindert en de kans op infectieziekten is grooter. Hoofdpijn is dan in vele gevallen een ge volg van constipatie. Van belang is het dieet, dat moet be staan uit veel groenten, vruchten, compóte, kruin en roggebrood, terwijl men tevens MChaamsbeweging moet nemen. Een uitstekend middel tegen constipatie is het nemen 's morgen en 's avonds van een lepel parafine (apotheker of drogist), waardoor de wanden der warmen ge smeerd worden. In den beginne neme men 's avonds zoo noodig nog een kleine dosis cascara of een ander laxeermiddel. Senna- peultjes, waarop men 's morgens heet wa ter schenkt, b.v. 10 h 12 op een kopje ge ven 's avonds een uitstekend laxeermiddel (zeven). Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden, doordat de oogen teveel zijn ingespannen, door naaien, schrijven, lezen of wat ook, hetgeen veroorzaakt wordt door de over belaste oogzenuwen, die in verbinding staan met de hersens. Het verstandigste wat men kan doen is een oogarts raadple gen, die wellicht een bril zal voorschrijven. Soms zal een sterkere bril dan men ge wend is te gebruiken het euvel eveneens verhelpen. Tenslotte noemen wij nog hoofdpijn, welke ontstaat door de lever en gal afscheiding en gepaard gaat met on passelijkheid soms zelfs met vomeeren en stipjes voor de oogen. De patiënt voelt zich ellendig, is niet in staat iets te doen en moet naar bed. Soms duren deze aan vallen één dag, soms echter ook meerdere dagen. (Wordt de pijn door de gal ver oorzaakt, dan helpen enkele korrels Calo- mel (apotheker) 's avonds vóór het naar bed gaan en 's morgens een glas water met Epsom salt. Calomel werkt op de lever en galafscheiding en dikwijls kan men een opkomenden aanval bedwingen, door en kele korrels in te nemen. De lijdsters aan deze soort hoofdpijn moeten zich niet zwaar voeden en vooral vette spijzen ver mijden. Doet het hoofdpijnduiveltje zich voelen, dan moet men de oorzaak trach ten na te gaan om de kwaal te kunnen genezen. Men moet echter niet verwach ten onmiddellijk genezing te vinden, daar geduld en volharding noodig zijn, vooral in gevallen waar men reeds lang met hoofdpijn te kampen heeft. Gaarne zal men echter een bepaalde leefwijze volgen om van deze misère af te komen, die steeds op de meest ongeschikte momenten op komt en menig genoegen vergalt. van deze vx/eek. Zondag. Tomatensoep Biefstuk Andijvie Aardappelen Noorsche pudding Maandag. Sausijsjes in deeg Bloemkool Aardappelpurée Beschuit met bessensap Dinsdag. Bloemkoolsoep Gegarneerde spinazie schotel Aardappel (gestoofd met kaassaus) Woensdag. Ribstuk Zoete appeltjes Aardappelen Citroen rijst Donderdag. Ragout van rundvleesch Rijst Gestoofde tomaten Vruchten Vrijdag. Gestoofde kabeljauw Worteltjes Aardappelen Tomatensla Appeltaart. Zaterdag. Nieien en tomaten Savoye-kool Aardappelen Karnemelksche pap Noorsche pudding V6 L. melk, 1 pakje vanille custard, 1 eetlepel u iker, 2 dl. bessensap, 2 dl. wa ter, één kop e vol sunmaidrozijnen, 2 eet lepels maizena, ruim ons suiker, of iets meer naar smaak, stukje kaneel. De men wordt op 1 kopje na aan de kook gebracht, suiker er in opgelost en daarna vermengd met de custardpoeder, waaraan nog een lepel suiker wordt toe gevoegd en het kopje melk, roerende aan de kook brengen en even door laten koken daarna eenige oogenblikken flink opklop pen, waardoor de vla veel luchtiger wordt en af laten koelen. Gelqk met de melk wordt de bessensap met water, suiker, kaneel en rozijnen op gezet en laat men alles een minuut of vijf doorkoken, daarna de kaneel verwijderen, binden met aangemaakte maizena en even door laten koken, overgieten in een glazen schaal, laten afkoelen en bedekken met custardpoeder. Gegarneerde spinazie schotel. 1% kg spinazie, 50 gr. boter, 4 eieren, 4 kleine tomaten, 250 gr. champignons, 20 gr. boter, zout, een weinig bloem. De spinazie wordt goed gewasschen, uit gelekt en zonder water opgezet, vlug gaar gekookt en fijn gehakt. De eieren worden 7 minuten gekookt, gepeld en warm gehouden in warm water. De champignons worden schoongemaakt en gewasschen en met de 50 gr. boter m eigen vocht 10 k 15 minuten gaar gestoofd, eenige, b.v. 5, worden achtergehouden als garneering, de res wordt fijn gehakt en bij de spinazie gevoegd die met wat bloem bestoven wordt en met een klein stukje boter gestoofd wordt. Intusschen worden de kleine tomaten uitgehold, zoo dat eerst een kapje wordt afgesneden en daarna de pulp verwijderd wordt. De bakjes moeten heel blijven. De spinazie wordt nu opgedaan op een verwarmde ronde of ovale schotel. Afwis selend gegarneerd met een rand van cham pignons en eieren (van de laatste wordt een klein kapje afgesneden, dat fijn gehakt wordt) de uitgeholde tomaten komen op de eieren en de bovenkant wordt bestrooid met het gehakte eiwit. Dzee schotel ziet er bij zonder aardig uit en het garneeren kost weinig moeite. Ragout van Rundvleesch 400 gr. koude rib, 100 gr. gekookt spekt, 5 tomaten, 5 dl. water, 2 bouillon blokjes, 30 gr. boter, 40 gr. bloem, 1 middelmatige ui, 1 theelepel kerry, peper, zout. Het vleesch wordt in dobbelsteentjes ge sneden evenals het spek, dat uitgebakken wordt, daarna worden de stukjes eruit ge nomen en de gesnipperde ui in het vet mooi gelijkmatig bruin gebakken, de boter bij voegen en de bloem en tenslotte de bouillon (water en bouillonblokjes), waarna de saus nog eenige minuten moet doorkoken, vlecsch, spek en gehalveerde tomaten bij voegen en het geheel nog 10 minuten sto ven. Hierbij wordt rijst of aardappeipurée gegeven. Appeltaart. 3 ons bloem, 2% ons boter, 1% ons sui ker, 1 ei, zout, 6 middelmatig groote ap pelen, 1 ons krenten en rozijnen, kaneel. Bloem zeven en met de vingertoppen vermengen met de boter, totdat een fijne kruimelige massa is verkregen, daarna met de suiker, waarin geen klontjes mo gen zijn, 'n weinigje zout en het ei vermen gen tot een stevige deegbal, die een uurtje op een koele plaats moet rusten, daarna uitrollen en de bodem en een klein deel van de opstaande kant van een beboterde springvorm met het grootste deel van het deeg vullen en 15 min. in matige warmen oven vóórbakken. Terwijl het deeg rustte, zijn de krenten en rozijnen goed gewasschen en even op geweld, daarna vermengd met de gerasp te appel (grove rasp) kaneel en suiker. Dit mengsel wordt voor op het deeg ge daan en afgedekt met reepen deeg, die op de opstaande kanten van het vóórgebak ken deeg gedrukt worden, waarna de taart ongeveer een half uur in een matig war men oven moet bakken. „De kamer is nogal hoog. Zijn er alle mogelijke voorzorgsmaatregelen tegen brand genomen?" „Zeker mevrouw wij zijn b(j twee maatschappijen verzekerd." „Waarom plaats je niet eens een adver tentie voor een vrouw?" „O, dat heb ik wel gedaan. En ik kreeg massa's brieven. Maar ze zeiden allemaal: Je kunt de mijne krijgen." GOED VERZORGDE HANDEN ONDANKS HET HUISWERK. Het is heel gemakkelijk om de handen blank en zacht te houden en steeds onbe rispelijk gevormde nagels te hebben in dien men niet genoodzaakt is steeds aller lei huiswerk te verrichten. Toch kan iedere huisvrouw, zelf zij, die veel zelf werkt, altijd goed verzorgde han den hebben, indien zij er de noodige aan dacht aan besteedt. Men moet de handen nooit in heet soda water houden en wan neer men vaten wascht steeds een kwast gebruiken, daarbij het steeds stuk voor stuk afwasschen en niet een heele berg tegelijk in het water doen, waardoor men genoodzaakt wordt met de handen in het warme soda-zeepwater te komen. Indien men op deze wijze vaten wascht zullen al leen de nagels nat worden en dit hindert niet, aangezien de riemen dan zacht wor den en gemakkelijk loslaten van de nagels. Indien men vuil werk heeft te verrich ten vult men de onderkant der nagels met een pasta van zacht zeep en fijn krijt, waardoor voorkomen wordt, dat de nagels zich donker kleuren. Rubber handschoenen voorkomen even eens het vuil worden der handen, doch zijn vrij duur in aanschaffing, althans de be tere kwaliteiten. Beter is om oude glacé en katoenen handschoenen bij het werken te dragen, doch indien men het niet aan genaam vindt om met beschermde handen te werken, dan laat men het volgende smeersel door den apotheker bereiden. 70 gr. Vanishing cream. 5 gr. Anhydronslanoline. 20 gr. Kaoline. 10 gr. c.c.s. Spiritus (Methylated). 2 gr. c.c.s. olijfolie. 1 gr. tragacanth gom. Indien nen deze pasta iederen morgen voor men gaat werken over de handen uitwrijft zal men nimmer ruwe, roode of leelijke handen krijgen. Cacaoboter houdt de handpalmen zacht en voorkomt dat de groeven zich met vuil vullen. Men breekt een stukje van het ta bletje af, legt het op een lepel, die men boven een theelichtje verwarmt, waardoor de inhoud smelt, 's Avonds vóór het naar bed gaan worden de handen hiermede goed gemasseerd, aaarna trekt men handschoe nen aan óf verwijdert het al te overtollige vet met een wa-je. Steeds moeten de handen na het waa- schen goed gedroogd worden, hetgeen het beste geschiedt met een badhanddoek. Glycerine houdt de huid eveneens zacht en wordt in den regel vermengd met ro zenwater in de volgende verhouding: i/, deel glycerine en >/3 deel rozenwater. Het volgende recept is zeer goed om de han den zacht te houden: 35 gr. tragacanth ~om 15 gr. benzoë tinctuur 30 gr. glycerine 1 250 gr. rozenwater.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 19