Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 14 DECEMBER 1935
PAG 3
Waaraan moeten
schoenen voldoen.
Kerst-Handwerken.
Kwaliteit en pasvorm.
Goedkoope schoenen zfln slechts zelden
van bijzonder goede kwaliteit en In ver
band met het feit, dat zij zoo'n belangrijk
onderdeel der kleeding vormen, waar
hooge elschen wat soliditeit betreft, aan
gesteld worden, is het noodzakelijk, dat rij
goeden weerstand bieden.
Waaraan moet een goede schoen vol
doen?
Oe nasvorm moet onberispelijk. de
werkwUze solMe en sterk, de zolen houd
baar en het bovenleer goed ztfn.
Van oud wordt nieuw bereid.
Thans zijn wij het hoogtepunt genaderd
met het maken van handwerken voor het
Kerstfeest, dat met rassche schreden na
dert Soms dringt het op een gegeven
oogenblik tot ons door, dat er eigenlijk
niet meer zoo héél veel tijd is om alles
wat wij ons voorgenomen hebben af te
maken.
Wat deert het ons thans, nu wij zoo ge
zellig om de tafel zitten te werken of de
wind buiten giert en de regen tegen de ra
men klettert. We zullen onze stop en ver-
stelmand maar eens In den donkerste hoek
zetten en thans zelfs niet meer denken
aan dit prozaïsche werk!
We beginnen een oude gebreide pull-
over, die niet meer gedragen wordt, uit
te trekken: de wol Is noe mooier, dch heta
model ietwat ouderwetsch. Wellicht zijn er
onder onze lezeressen, die meenen, dat uit
getrokken wol leelijk opbreit, hetgeen ech
ter geenszins het geval is, indien wij ze
maar op de juiste wijze behandelen. Het
beste is om dit werkje door twee personen
te doen uitvoeren, één trekt uit en de an
der haalt de wol door vochtige vingers,
daarna opwinden tot een kluwen. De vin
gers worden telkens weer vochtig ge
maakt, terwijl het opwinden niet te stijf
mag geschieden, aangezien de elasticiteit
der wol dan verloren gaat. Is het noodig.
dat de wol gewasschen wordt, hetgeen in
de meeste gevallen wenschelijk zal zijn.
dan wint men ze over een plakjes, dat
daarna heen en weer geslagen wordt door
een lauwzeesopje, totdat de wol schoon
blijkt te zijn, daarna spoelen in water en
azijn, terwijl bij het laatste spoelwater een
scheut spiritus wordt gedaan. De wol
wordt op deze wijze niet dof, doch ziet er
even glanzend uit als nieuw. Het plankje
met de wol wordt nu buiten in de lucht
gedroogd en kan tenslotte tot een losse
kluwen gewonden worden om als mate
riaal te dienen voor een of ander kleeding-
stuk voor groot of klein.
Wat kunnen wij al niet maken van wol
en breinaalden, we weten wel waarmede
wij moeten beginnen, Indien wij alle nut
tige producten van vlijtige vrouwenhan
den noemen, doch niet, waar te eindigen.
Zeker is, dat jumpers, slip-overs, ves
ten en kinderjurken evenzeer in den smaak
vallen als handschoenen, shawls, mutsen
en moffen, en dat Iedere breister een
ruime keus heeft.
Willen wfl iets anders maken dam brei-
of haakwerk? Geen bezwaar, want we
zien te kust en te keur allerlei aardige
handwerken geëtaleerd, die zelfs voor zéér
lage prijzen verkrijgbaar zijn. Een goede
kleurenkeus zal er toe bijdragen, de
groote en kleine kleedjes, schortjes, kus
sens, theemutsen, ontbijtstellen enz., tot
een mooi geheel te bewerken. Het werk is
uitat gemakkelijk, want de kruissteek of
andere patronen zijn duidelijk op het ma
teriaal gedrukt.
Een ongekende verscheidenheid vinden
wij jaar op jaar weer, waaruit wij dat
gene kunnen kiezen, dat niet alleen aan
het doel beantwoord, doch tevens overeen
komt met onze beurs.
We hebben niet zoo héél veel tfld meer
over om onze Kerstgaven in gereedheid te
brengen, doch zullen leder oogenblik moe
ten benutten, om tijdig gereed te komen.
Iedere pasvorm is niet voor alle voeten
en het is zeer verkeerd, indien dames haar
zinnen op een bepaald model zetten, indien
de verkoopster haar deze ontraadt om een
of andere reden, In het belang der koop
ster.
Schoenen, die niet goed zitten, houden
niet lang stand, het model loopt uit, het
bovenleer vertoont plooien en de schoen
voldoet niet, hetgeen echter niet aan het
model, doch veeleer aan een verkeerde
maat is toe te schrijven.
De meening, dat een nieuwe schoen mag
drukken en dat dit onder het dragen be
ter wordt, is verkeerd. De voet moet geen
strijd met het bovenleer hebben te voeren.
Een alleszins goed passende schoen moet
gemakkelijk zitten, zonder echter ook
weer te ruim te zijn.
In verschillende schoenenzaken kan men
den schoen, die men denkt te koopen aan
de voeten laten belichten, zoodat men zich
overtuigen kan, dat zij goed zitten en ook
de teenen genoeg ruimte hebben.
Goede zaken hebben schoenwerk in ver
schillende maten, en breeden, zoodat het
verkrijgen van een goed passenden schoen
een kwestie van geduldig passen is.
Boxcalfsleer geeft stevige schoenen, die
wellicht minder elegant, doch duurzaam
zijn. Voor gevoelige voeten is chroom en
glacé-leer, evenals peau de suéde echter
meer aan te bevelen. Ook den levensduur
van schoenen te bevorderen is het noodig,
dat zij steeds na het uittrekken op strek
kers worden weggezet, terwijl het onder
houd eveneens van groot belang is. Goed-
koope schoencrème is uit den booze, steeds
kieze men deze van bekende fabrikaten,
omdat in dit opzicht de zuinigheid de wijs
heid bedriegt.
Verschillende leersoorten als chenau
boxcalf, slangenleer, chroom, glacé, vra
gen crèmes van een bijzondere chemische
samenstelling en het bestte is, deze in de
zelfde zaak te koopen als de schoenen.
Nieuwe schoenen moet men bij voorkeur
reeds eenige malen vóór het dragen, met
crème inwrijven, vooral als men ze voor
het eerst met regenachtig weer moet dra
gen, werkt een vetlaagje beschermend.
Zondag.
Kerrysoep.
Blinde vinken.
Doperwten.
Aardappelen.
Biscuits met gevulde appelen.
Maandag.
Rosbief.
Andijvie.
Aardappelen.
Drie in de pan.
Kerstcake.
Dinsdag.
Haché.
Roode kooL
Aardappelen.
Macaroni met abrikozen.
Woensdag.
Stoofpot met Iamavleeseh.
Aardappelen,
en groene kool.
Tutti frattL
Donderdag.
Gestoofde kalf sniert Je.
Worteltjes.
Pommes frites.
Rflat met bessensap.
Vrijdag.
Gebakken aardappelen
met eieren en kaas.
Gemengde sla.
Vruchten.
Zaterdag.
Runderlapjes.
Spruitjes.
Aardappelen.
Zoete appeltjes.
Appeltaart.
Biscuits met gevulde appelen.
S appelen (zure en niet te groot), 3 dl
water, kopje suiker, 10 ronde biscuits,
b.v. „Maria's", eenige lepels jam, 1 dl
slagroom, 10 kersjes of rose schuimpjes,
1 eetlepel suiker.
De appels worden gewasschen, door
midden gesneden en daarna wordt het
klokhuis verwijderd.
Met een half kopje water worden de
appels in een platte pan gaar gesmoord,
doch zij moeten niet stuk gaan; voorzich
tigheidshalve hebben wij ze dan ook niet
geschild.
De tien biscuits worden op een schaal
gelegd en op ieder komt een halve appel,
waarvan het uitgeholde midden (van het
klokhuis) wordt gevuld met een of andere
soort jam. De slagroom wordt met een
tikje zout en suiker fijn geklopt en over
den bovenkant der appels verdeeld, in het
midden komt een geconfijte kers of een
rose schuimpje.
Kerstcake.
250 gram zelfrijzend bakmeel, 50 gram
boter, 3 eieren, 150 gram bruine basterd
suiker, 75 gram geconfijte kersjes, 75 gr.
Sultana rozijnen, 75 gram blauwe rozijnen.
100 gram krenten, 75 gram sucade, 50 gr.
geblancheerde amandelen, V* eetlepel zout,
ruim 1 dl melk, 1 theelepel kaneel, bi
theelepel cardamon.
Men begint met het invetten van het
bakblik en voert het daarna met een dub
bele laag vetvrijpapler, die eveneens aan
den binnenkant beboterd is.
Krenten en rozijnen worden in warm
water gewasschen en in een zeef gedaan
om het vocht, dat er nog aan blijft han
gen, weg te laten vloeien. Amandelen aan
stukjes snijden, evenals de sucade en de
kersjes halveeren.
Boter en suiker worden tot room ge
roerd, minstens 5 minuten, daarna één
voor één de eieren toevoegen, doch men
moet na elk ei gerulmen tijd blijven roe
ren. daarna de gezeefde bloem met zout
en kruiden (lepelsgewijze) en tenslotte het
vruchtenmen"sel.
Het bakblik wordt gevuld en de cake
wordt in een matig warmen oven min
stens 2 uur gebakken.
Bovenkant afdekken met .beboterd pa
pier. Deze vruchten cakes worden 8 k 10
dagen vóór dat zij gebruikt worden ge
bakken en in vetvrij papier gewikkeld (na
dat zij volkomen koud zijn) in een goed
afgesloten blik bewaard.
Stoofpot van lamsvleesch, aardappelen
en kool.
kg lamsvleesch, 1% kg aardappelen,
1 groote ui, 12 kleine uitjes, liter wa
ter, fijn gehakte peterselie, peper en zout,
1 k 2 groene kooltjes.
Het vleesch wordt in stukjes gesneden
en eventueel vet verwijderd. De aardappe
len worden geschild en aan plakken gesne
den, evenals de groote ui, terwijl de kleine
uitjes schoongemaakt worden en heel blij
ven. De groene kooltjes worden van de
buitenste bladen ontdaan en fijn gesneden.
Op den bodem van een stoofpan wordt
een laag aardappelen gelegd, hierop ko
men stukjes vleesch en eenige plakken ui,
daarna kool, peper en zout, terwijl de an
dere lagen van hetzelfde gevormd en hier
en daar kleine uitjes gelegd worden: bo
venste laag moet uit aardappelen bestaan.
Alles aan de kook brengen en op een lage
pit in een goed gesloten pan zachtjes
laten stoven, totdat alle Ingrediënten gaar
en het water zoo goed als verkookt )s,
daarna niet stampen, doch alles door
elkander roeren, daarna opdienen.
Appeltaart.
200 gr. bloem, 125 gr. boter, 125 gr. sui
ker, 3 eieren, 3 eetlepels melk. 2 thee
lepeltjes bakpoeder, zout kg zure appe
len, bv. bellefleuisn, anijszaadjes, suiker,
kaneel.
Bloem en bakpoeder worden tezamen
gezeefd, daarna boter en suiker tot room
roeren en één voor één de eierdooiers er
door kloppen, daarna melk bijvoegen en
lepelsgewijze de gezeefde bloem en een
tikje zout Het laatst het zeer stijf ge
klopte eiwit.
Een springvorm is ingevet en langs
bodem en opstaanden kant gevoerd met
een reep botorhampapler, eveneens bebo-
boterd. daarna wordt het deeg er In ge
daan en hierop de geschilde appels, die in
dikke plakken gesneden zijn en bestrooid
worden met suiker en kaneel, naar verkie
zing ook anijszaad, hetgeen een aange
naam smaakje geeft. De springvorm
wordt gedurende ongeveer een half uur in
den oven genlaatst en de taart na afkoe
ling bestrooid met poedersuiker.
ZELF GEMAAKT POETSKUSSEN.
Voor het oppoetsen van koper, nikkel,
enz-, en het nawrijven van spiegels en ven
sterruiten kan men van flanellen lapjes
een poetskussen maken, dat goede diensten
bewijst. Men naait eên flanellen zakje on
geveer 1420 cm naait dit dicht op één
kant, na, die dient om het kussentje te
vullen met kiezelmergel, dat men bij den
drogist koopt voor weinig geld, daarna het
laatste kantje met kleine steekjes dicht
naaien.
Voor polijsten of nawrijven van voor
werpen maakt men een kant vochtig, niet
nat, wrijft hiermede in en nawrijven met
een drogen doek.
Vergeet-mij-nietjes, hoe diep blauw zij
ook zijn, kleuren groen, indien men er
sigarettenrook over blaast. Hierin bevindt
zich ammoniak en de mooie blauwe kleur
dezer bloemetjes heeft de eigenschap door
den invloed van ammoniak groen te wor
den.
„Hoe lang heb je je auto al?"
„Laat 's kijken één, twee, drie, vier,
vijf vijf afbetalingstermijnen".
VLIEGTUIG VOOR HUWELIJKS
REIZEN.
Wegens enorme belangstelling...
vooruit bespreken!
Londen heeft een nieuwtje. De „Impe-
rial Airways" heeft een speciaal toestel in
den dienst doen opnemen, dat iederen dag
van Londen naar Parijs vliegt en slechts
bestemd is voor huwelijksreizenden. Het
vliegtuig biedt plaats aan twee piloten
en twee passagier.. Het vliegt meerdere
malen per dag naar det Fransche hoofd
stad. Men beweert, dat voor dit „huwe-
iijksvliegtuig' sooveel uelangstelling is
van de zijde der trouwlustigen, dat de
directie der „Airways" zijn passagiers
vóóraf plaats bespreken aanbeveelt!
KEUKEN WENKEN.
Een smakelijke saus voor vleeschlooze
dagen is de volgende: Men fruit een fijn
gesnipperde ui in 50 gr. boter lichtbruin,
doet er een eetlepel tomatenpurée bij en
een kopje zure melk, naar verkiezing al
dan niet binden.
Om een restje ju se voldoende te maken
voor een volgenden dag lengt men dit aan
met water, voegt er een gefruit uitje bij,
tomatenpurée, mosterd en fijn-gesneden
augurkje, doorkoken en zoo noodig iets
binden.
Om gehakt in anderen vorm op te die
nen, doet men er ffln gesneden, gesmoor
de champignons bi), maakt het vleesch op
met brood, peper zout en noot en daarna
paneeren en braden. Het aangesneden ge
hakt ziet er aardig uit en smaakt uitste
kend.
Overgebleven aardappelen worden op
een fijne rasp geraspt, vermengd met wat
melk en gesmolten boter, zout en noot
naar smaak en gebruikt als garneering
van vleeschschelpen of wel opgespoten als
versiering van groenten en vleeschschotels.
Voor dit doel plaatst men de schotels
even in den oven, om de purée lichtbruin
te krijgen.
Om te verhinderen, dat het deeg van
taarten en cakes tevens (rijst in het mid
den, nlaatst men hierin een pijpje ma
caroni