Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 14 DECEMBER 1935 PAG 3 Waaraan moeten schoenen voldoen. Kerst-Handwerken. Kwaliteit en pasvorm. Goedkoope schoenen zfln slechts zelden van bijzonder goede kwaliteit en In ver band met het feit, dat zij zoo'n belangrijk onderdeel der kleeding vormen, waar hooge elschen wat soliditeit betreft, aan gesteld worden, is het noodzakelijk, dat rij goeden weerstand bieden. Waaraan moet een goede schoen vol doen? Oe nasvorm moet onberispelijk. de werkwUze solMe en sterk, de zolen houd baar en het bovenleer goed ztfn. Van oud wordt nieuw bereid. Thans zijn wij het hoogtepunt genaderd met het maken van handwerken voor het Kerstfeest, dat met rassche schreden na dert Soms dringt het op een gegeven oogenblik tot ons door, dat er eigenlijk niet meer zoo héél veel tijd is om alles wat wij ons voorgenomen hebben af te maken. Wat deert het ons thans, nu wij zoo ge zellig om de tafel zitten te werken of de wind buiten giert en de regen tegen de ra men klettert. We zullen onze stop en ver- stelmand maar eens In den donkerste hoek zetten en thans zelfs niet meer denken aan dit prozaïsche werk! We beginnen een oude gebreide pull- over, die niet meer gedragen wordt, uit te trekken: de wol Is noe mooier, dch heta model ietwat ouderwetsch. Wellicht zijn er onder onze lezeressen, die meenen, dat uit getrokken wol leelijk opbreit, hetgeen ech ter geenszins het geval is, indien wij ze maar op de juiste wijze behandelen. Het beste is om dit werkje door twee personen te doen uitvoeren, één trekt uit en de an der haalt de wol door vochtige vingers, daarna opwinden tot een kluwen. De vin gers worden telkens weer vochtig ge maakt, terwijl het opwinden niet te stijf mag geschieden, aangezien de elasticiteit der wol dan verloren gaat. Is het noodig. dat de wol gewasschen wordt, hetgeen in de meeste gevallen wenschelijk zal zijn. dan wint men ze over een plakjes, dat daarna heen en weer geslagen wordt door een lauwzeesopje, totdat de wol schoon blijkt te zijn, daarna spoelen in water en azijn, terwijl bij het laatste spoelwater een scheut spiritus wordt gedaan. De wol wordt op deze wijze niet dof, doch ziet er even glanzend uit als nieuw. Het plankje met de wol wordt nu buiten in de lucht gedroogd en kan tenslotte tot een losse kluwen gewonden worden om als mate riaal te dienen voor een of ander kleeding- stuk voor groot of klein. Wat kunnen wij al niet maken van wol en breinaalden, we weten wel waarmede wij moeten beginnen, Indien wij alle nut tige producten van vlijtige vrouwenhan den noemen, doch niet, waar te eindigen. Zeker is, dat jumpers, slip-overs, ves ten en kinderjurken evenzeer in den smaak vallen als handschoenen, shawls, mutsen en moffen, en dat Iedere breister een ruime keus heeft. Willen wfl iets anders maken dam brei- of haakwerk? Geen bezwaar, want we zien te kust en te keur allerlei aardige handwerken geëtaleerd, die zelfs voor zéér lage prijzen verkrijgbaar zijn. Een goede kleurenkeus zal er toe bijdragen, de groote en kleine kleedjes, schortjes, kus sens, theemutsen, ontbijtstellen enz., tot een mooi geheel te bewerken. Het werk is uitat gemakkelijk, want de kruissteek of andere patronen zijn duidelijk op het ma teriaal gedrukt. Een ongekende verscheidenheid vinden wij jaar op jaar weer, waaruit wij dat gene kunnen kiezen, dat niet alleen aan het doel beantwoord, doch tevens overeen komt met onze beurs. We hebben niet zoo héél veel tfld meer over om onze Kerstgaven in gereedheid te brengen, doch zullen leder oogenblik moe ten benutten, om tijdig gereed te komen. Iedere pasvorm is niet voor alle voeten en het is zeer verkeerd, indien dames haar zinnen op een bepaald model zetten, indien de verkoopster haar deze ontraadt om een of andere reden, In het belang der koop ster. Schoenen, die niet goed zitten, houden niet lang stand, het model loopt uit, het bovenleer vertoont plooien en de schoen voldoet niet, hetgeen echter niet aan het model, doch veeleer aan een verkeerde maat is toe te schrijven. De meening, dat een nieuwe schoen mag drukken en dat dit onder het dragen be ter wordt, is verkeerd. De voet moet geen strijd met het bovenleer hebben te voeren. Een alleszins goed passende schoen moet gemakkelijk zitten, zonder echter ook weer te ruim te zijn. In verschillende schoenenzaken kan men den schoen, die men denkt te koopen aan de voeten laten belichten, zoodat men zich overtuigen kan, dat zij goed zitten en ook de teenen genoeg ruimte hebben. Goede zaken hebben schoenwerk in ver schillende maten, en breeden, zoodat het verkrijgen van een goed passenden schoen een kwestie van geduldig passen is. Boxcalfsleer geeft stevige schoenen, die wellicht minder elegant, doch duurzaam zijn. Voor gevoelige voeten is chroom en glacé-leer, evenals peau de suéde echter meer aan te bevelen. Ook den levensduur van schoenen te bevorderen is het noodig, dat zij steeds na het uittrekken op strek kers worden weggezet, terwijl het onder houd eveneens van groot belang is. Goed- koope schoencrème is uit den booze, steeds kieze men deze van bekende fabrikaten, omdat in dit opzicht de zuinigheid de wijs heid bedriegt. Verschillende leersoorten als chenau boxcalf, slangenleer, chroom, glacé, vra gen crèmes van een bijzondere chemische samenstelling en het bestte is, deze in de zelfde zaak te koopen als de schoenen. Nieuwe schoenen moet men bij voorkeur reeds eenige malen vóór het dragen, met crème inwrijven, vooral als men ze voor het eerst met regenachtig weer moet dra gen, werkt een vetlaagje beschermend. Zondag. Kerrysoep. Blinde vinken. Doperwten. Aardappelen. Biscuits met gevulde appelen. Maandag. Rosbief. Andijvie. Aardappelen. Drie in de pan. Kerstcake. Dinsdag. Haché. Roode kooL Aardappelen. Macaroni met abrikozen. Woensdag. Stoofpot met Iamavleeseh. Aardappelen, en groene kool. Tutti frattL Donderdag. Gestoofde kalf sniert Je. Worteltjes. Pommes frites. Rflat met bessensap. Vrijdag. Gebakken aardappelen met eieren en kaas. Gemengde sla. Vruchten. Zaterdag. Runderlapjes. Spruitjes. Aardappelen. Zoete appeltjes. Appeltaart. Biscuits met gevulde appelen. S appelen (zure en niet te groot), 3 dl water, kopje suiker, 10 ronde biscuits, b.v. „Maria's", eenige lepels jam, 1 dl slagroom, 10 kersjes of rose schuimpjes, 1 eetlepel suiker. De appels worden gewasschen, door midden gesneden en daarna wordt het klokhuis verwijderd. Met een half kopje water worden de appels in een platte pan gaar gesmoord, doch zij moeten niet stuk gaan; voorzich tigheidshalve hebben wij ze dan ook niet geschild. De tien biscuits worden op een schaal gelegd en op ieder komt een halve appel, waarvan het uitgeholde midden (van het klokhuis) wordt gevuld met een of andere soort jam. De slagroom wordt met een tikje zout en suiker fijn geklopt en over den bovenkant der appels verdeeld, in het midden komt een geconfijte kers of een rose schuimpje. Kerstcake. 250 gram zelfrijzend bakmeel, 50 gram boter, 3 eieren, 150 gram bruine basterd suiker, 75 gram geconfijte kersjes, 75 gr. Sultana rozijnen, 75 gram blauwe rozijnen. 100 gram krenten, 75 gram sucade, 50 gr. geblancheerde amandelen, V* eetlepel zout, ruim 1 dl melk, 1 theelepel kaneel, bi theelepel cardamon. Men begint met het invetten van het bakblik en voert het daarna met een dub bele laag vetvrijpapler, die eveneens aan den binnenkant beboterd is. Krenten en rozijnen worden in warm water gewasschen en in een zeef gedaan om het vocht, dat er nog aan blijft han gen, weg te laten vloeien. Amandelen aan stukjes snijden, evenals de sucade en de kersjes halveeren. Boter en suiker worden tot room ge roerd, minstens 5 minuten, daarna één voor één de eieren toevoegen, doch men moet na elk ei gerulmen tijd blijven roe ren. daarna de gezeefde bloem met zout en kruiden (lepelsgewijze) en tenslotte het vruchtenmen"sel. Het bakblik wordt gevuld en de cake wordt in een matig warmen oven min stens 2 uur gebakken. Bovenkant afdekken met .beboterd pa pier. Deze vruchten cakes worden 8 k 10 dagen vóór dat zij gebruikt worden ge bakken en in vetvrij papier gewikkeld (na dat zij volkomen koud zijn) in een goed afgesloten blik bewaard. Stoofpot van lamsvleesch, aardappelen en kool. kg lamsvleesch, 1% kg aardappelen, 1 groote ui, 12 kleine uitjes, liter wa ter, fijn gehakte peterselie, peper en zout, 1 k 2 groene kooltjes. Het vleesch wordt in stukjes gesneden en eventueel vet verwijderd. De aardappe len worden geschild en aan plakken gesne den, evenals de groote ui, terwijl de kleine uitjes schoongemaakt worden en heel blij ven. De groene kooltjes worden van de buitenste bladen ontdaan en fijn gesneden. Op den bodem van een stoofpan wordt een laag aardappelen gelegd, hierop ko men stukjes vleesch en eenige plakken ui, daarna kool, peper en zout, terwijl de an dere lagen van hetzelfde gevormd en hier en daar kleine uitjes gelegd worden: bo venste laag moet uit aardappelen bestaan. Alles aan de kook brengen en op een lage pit in een goed gesloten pan zachtjes laten stoven, totdat alle Ingrediënten gaar en het water zoo goed als verkookt )s, daarna niet stampen, doch alles door elkander roeren, daarna opdienen. Appeltaart. 200 gr. bloem, 125 gr. boter, 125 gr. sui ker, 3 eieren, 3 eetlepels melk. 2 thee lepeltjes bakpoeder, zout kg zure appe len, bv. bellefleuisn, anijszaadjes, suiker, kaneel. Bloem en bakpoeder worden tezamen gezeefd, daarna boter en suiker tot room roeren en één voor één de eierdooiers er door kloppen, daarna melk bijvoegen en lepelsgewijze de gezeefde bloem en een tikje zout Het laatst het zeer stijf ge klopte eiwit. Een springvorm is ingevet en langs bodem en opstaanden kant gevoerd met een reep botorhampapler, eveneens bebo- boterd. daarna wordt het deeg er In ge daan en hierop de geschilde appels, die in dikke plakken gesneden zijn en bestrooid worden met suiker en kaneel, naar verkie zing ook anijszaad, hetgeen een aange naam smaakje geeft. De springvorm wordt gedurende ongeveer een half uur in den oven genlaatst en de taart na afkoe ling bestrooid met poedersuiker. ZELF GEMAAKT POETSKUSSEN. Voor het oppoetsen van koper, nikkel, enz-, en het nawrijven van spiegels en ven sterruiten kan men van flanellen lapjes een poetskussen maken, dat goede diensten bewijst. Men naait eên flanellen zakje on geveer 1420 cm naait dit dicht op één kant, na, die dient om het kussentje te vullen met kiezelmergel, dat men bij den drogist koopt voor weinig geld, daarna het laatste kantje met kleine steekjes dicht naaien. Voor polijsten of nawrijven van voor werpen maakt men een kant vochtig, niet nat, wrijft hiermede in en nawrijven met een drogen doek. Vergeet-mij-nietjes, hoe diep blauw zij ook zijn, kleuren groen, indien men er sigarettenrook over blaast. Hierin bevindt zich ammoniak en de mooie blauwe kleur dezer bloemetjes heeft de eigenschap door den invloed van ammoniak groen te wor den. „Hoe lang heb je je auto al?" „Laat 's kijken één, twee, drie, vier, vijf vijf afbetalingstermijnen". VLIEGTUIG VOOR HUWELIJKS REIZEN. Wegens enorme belangstelling... vooruit bespreken! Londen heeft een nieuwtje. De „Impe- rial Airways" heeft een speciaal toestel in den dienst doen opnemen, dat iederen dag van Londen naar Parijs vliegt en slechts bestemd is voor huwelijksreizenden. Het vliegtuig biedt plaats aan twee piloten en twee passagier.. Het vliegt meerdere malen per dag naar det Fransche hoofd stad. Men beweert, dat voor dit „huwe- iijksvliegtuig' sooveel uelangstelling is van de zijde der trouwlustigen, dat de directie der „Airways" zijn passagiers vóóraf plaats bespreken aanbeveelt! KEUKEN WENKEN. Een smakelijke saus voor vleeschlooze dagen is de volgende: Men fruit een fijn gesnipperde ui in 50 gr. boter lichtbruin, doet er een eetlepel tomatenpurée bij en een kopje zure melk, naar verkiezing al dan niet binden. Om een restje ju se voldoende te maken voor een volgenden dag lengt men dit aan met water, voegt er een gefruit uitje bij, tomatenpurée, mosterd en fijn-gesneden augurkje, doorkoken en zoo noodig iets binden. Om gehakt in anderen vorm op te die nen, doet men er ffln gesneden, gesmoor de champignons bi), maakt het vleesch op met brood, peper zout en noot en daarna paneeren en braden. Het aangesneden ge hakt ziet er aardig uit en smaakt uitste kend. Overgebleven aardappelen worden op een fijne rasp geraspt, vermengd met wat melk en gesmolten boter, zout en noot naar smaak en gebruikt als garneering van vleeschschelpen of wel opgespoten als versiering van groenten en vleeschschotels. Voor dit doel plaatst men de schotels even in den oven, om de purée lichtbruin te krijgen. Om te verhinderen, dat het deeg van taarten en cakes tevens (rijst in het mid den, nlaatst men hierin een pijpje ma caroni

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 19