Het Menu
T JUTTFRTJE
Kerstversiet ingen
in huis.
Het beste
schoonheidsmiddel
is:
ZATERDAG 21 DECEMBER 1935
PAG 3
Ranken, klimop, sneeuw,
gekleurd papier mi
door
t"
Mevr. G. C. MeyerSchwencke.
In het bijzonder in gezinnen waar klei
ne, doch evenzeer waar reeds volwassen
kinderen zijn, wordt meer en meer werk
gemaakt van kerstversieringen in huis.
De eenvoudigste weg is om wat groene
en roode papieren slingers te koopen, doch
een bepaald origineele versiering verkrij
gen wij op ueze wijze niet.
Slechts zelden hebben wij een witte
Kerstmis en daarom beginnen wij met
sneeuw te maken van goedkoope watten,
hetgeen zoo'n buitengewoon aardig aan
zien geeft.
Eenige jaren geleden kwamen wij met
Kerstmis op bezoek bij familie en toen
wij de hall binnentraden, waanden wij ons
in een sprookjesland. De trapleunnig was
overtrokken met watten en verder alles
wat er voor in aanmerking kwam. Boven
ons hoofd was het, alsof de blanke sneeuw
in vlokken neerdaalde, zoo mooi had men
deze (van watjes) weten te imiteeren.
Hulst noch mistletoe ontbraken, terwijl
lange linten van net frissche groen naar
beneden hingen. In een der hoeken stond
een kleine besneeuwde kerstboom!
H „lint", dat van de hulst af naar
bc hing, bestond uit reepen rood pa-
p .n allerminst kostbare versiering
w....; zeker navolging verdient. De kin
deren stonden al ongeduldig te wachten
om ook hun versiering te laten zien. Reeds
weken van te voren waren ze bezig ge-
woest om roode, groene, gele en witte
papieren slingers te knippen en zelf had
den z(j deze ook in de huiskamer mogen
ophangen. Het animeerende werk had hun
menigen vrijen middag beziggehouden!
Bijzonder aardig maken wij onze ka
mers met de a.s. feestdagen door takken
groen van klimop of heesters b.v. van de
laurierkers. Hulst is altijd tamelijk duur
om te koopen en we zullen dus volstaan
met een enkele bos, die verdeeld wordt
over eenige vaasjes.
V/ij gaan de stevige, groene bladeren,
die wij ditmaal gebruiken, bestuiven met
kerstboomsneeuw, die niet alleen helder
wit is, doch ook bijzonder aardig glinstert
als het licht er op valt. Om te voorkomen,
dat de sneeuw overal heen stuift, beleg
gen wij de keukentafel met couranten,
daarna bestrijken wij een gedeelte der
bladeren met gom en strooien op den
kleverigen bovenkant de zilverachtige
sneeuw.
Bijzonder aardig is het effect van de
donkere en de besneeuwde blaadjes als zij
hier en daar tegen den muur bevestigd
worden, vooral als zij beschenen worden
door kaarslicht
Reepen, rood, geel en groen vloeipapier
worden op elkander gelegd en tot franje
geknipt of wel we knippen reepen wit
crêpe papier in ongelijke punten, bevesti
gen deze langs den bovenkant van den
spiegel, alsof het een rand sneeuw was,
en langs den bovenkant der suitedeuren.
Nog zijn wij niet klaar, want tusschen
de breede opening van de suite bevestigen
wfl een aantal zwarte draden, waaraan
lange zwarte draden komen te hangen,
met sneeuwvlokjes. Met een naald hebben
wfl deze vlokjes (watten) aangeregen en
verdeeld over afstanden van 57 cm. Ook
voor de ramen staat deze sneeuw zoo
buil ongewoon grappig.
Echt feestelijk doen gekleurde glazen
(kerstboom) ballen aan, die aan zwarte
draden worden bevestigd, evenals zilveren
en gouden sterretjes, die hier en daar met
witte punaises aan het plafond worden
gehecht.
Zeer veel worden de kerstboomen tegen
woordig alleen met zilveren versieringen
behangen, doch de warme kleuren, die wfl
tot dusverre gebruikten, deden toch wel
goed aan, vooral als de kaarsjes ontsto
ken zijn.
Wfl hebben enkele aanwijzingen ge
geven om op weinig kostbare wijze aar
dige versieringen aan te brengen, die zich
zoo geheel en al aan de kerststemming
aanpassen en eindigen tenslotte met onze
lezeressen en haar gezinnen:: „Gelukkige
Kerstdagen" toe te wenschen.
Een gezonde slaap
Altfld hoort men over scnoonheidsmld-
delen, dieet en gymnastiek spreken, doch
een der eenvoudigste middelen: de slaap,
wordt vergeten. Wfl vatten deze In den re
gel op als een noodzakelijke pauze tusscheu
twee drukke dagen, doch de beteekenis er
van moet zijn: een volkomen tot rust ko
men.
Wfl lachen thans om de ouderwetsche
regel, die acht uur slaap voorschreef van
tien uur 's avonds tot zes uur 's morgens.
Hoevelen onzer gaan om tien uur naar
bed? En men zegt, dat de slaap voor mid
dernacht de schoonheid bevordert. Van
groot belang is het om de kamer zoo don
ker mogelflk te maken, opdat het licht
's morgens niet te vroeg naar binnen komt,
waardoor de slaap veel minder intensief
wordt. De oogen worden van alle organen,
het sterkst beïnvloed want ontelbaar veie
beelden zweven hen voorbfl gedurende den
dag.
Reeds vroeg moeten kinderen er dan ook
aan wennen om in een donkere kamer ce
gaan slanen.
Ook de ooren moeten rust hebben, daar
om moet het slaapvertrek zoo ver mogelijk
van het rumoer op straat verwijderd zijn.
Onverwachte, schelle, harmonische zoowel
als onwelluidende geluiden werken geduren
de den ganschen langen dag op ons gehoor
in, zoodat de nachtelijke rust zooveel mo
gelijk benut moet worden, om de verslapte
zenuwen weerstand te verschaffen.
Rust en nog eesn rust moet rondom, doch
ook in ons zijn. Alle onaangename gedach
ten over wat de dag ons gebracht heeft,
moeten niet nogmaals onder de loupe ge
nomen worden.
Wanneer de wil aanwezig is, kan men
deze gerust uitschakelen.
Van groot belang is ook de nachtklee-
ding, die niet te warm moet zijn en daar
bij gemakkelijk. Het meest practisch zijn
nachthemden, want nu eens is de band van
een pyama te strak aangetrokken, dan
weer is er iets anders, doch ruim en 'os
als eerstgenoemde nachtkleeding zijn zij
niet. Voor kinderen, die nogal eens woelen
is een hansop het meest geschikt.
Verder moet r .en 's avonds vóór het naar
bed gaan niet of slechts zeer weinig eten,
hetgeen vooral geldt voor hen, die de eerste
jeugd gepasseerd zfln. Een organisme, dat
te sterk in beslag genomen wordt door de
spijsvertering, kan niet volkomen tot ïust
komen en zwaar slapen en droomen zfln
hiervan het gevolg, terwfll ook het hart
overmatig tot werken wordt aangezet.
De beste houding bfl het slapen is om
in even gebogen houding op de rechterzfl
te liggen, waardoor de lever niet tegen het
hart drukt.
Tenslotte is het noodig, om het gelaat
te reinigen voor het naar bed gaan, opdat
ook de huidporiën hun functies normaal
kunnen verrichten.
HET WASSCHEN VAN HET HAAR.
De klacht van vele dames is, dat het
haar een dag of vflf na het wasschen dik
wijls weer vet is. Het is meermalen een
gevolg van onvoldoende uitwasschen, doch
kan ook zfln oorzaak vinden in het gestel.
Bfl het wasschen moet bfl voorkeur een
goede shampoo gebruikt worden en de
aanwflzingen, die zich op de pakjes be
vinden, moeten precies opgevolgd worden,
terwfll voor het naspoelen veel warm wa
ter gebruikt moet worden, waaraan borax
is toegevoegd, b.v. een plat theelepeltje
op iedere liter water. Het drogen van het
haar moet met stevige badhanddoeken ge
beuren, terwfll bfl het inzeepen de hoofd
huid stevig gemasseerd moet worden.
Zeepspiritus kan tnplaats van de pakjes
shampoo gebruikt worden en wordt opge
lost in warm water (1 dessertlepel op 2%
kopje 1 water). Het haar wordt
vooraf goed nat gemaakt, daarna wordt
de helft van de oplossing over het haar
verdeeld en flink met de vingertoppen be
werkt, spoelen en na de bewerking met de
andere helft herhalen en twee of drie
minuten laten inwerken, daarna spoelen
met liter lauw water met theekopje
azijn of sap van citroen.
Bfl het laatste inzeepen laat men de
zeepspiritus eenige minuten op het haar
inwerken om eventueele vet te laten op
lossen en met het warme spoelwater mee
te nemen. Men moet er vooral op letten,
dat dit laatste warme spoelwater al het
haar en de geheele hoofdhuid raakt en
niet het kleinste deel vergeten wordt.
Natuurlflk bestaan er nog wel verschil
lende methoden tegen vet haar, doch het
groote bezwaar is, dat de ondulatie ver
dwijnt door het vochtig maken hiermede.
Het haar mag niet meer dan één maa'
in de tien dagen gewasschen worden, daar
te veel wasschen het kwaad tenslotte nog
erger maakt. Toetreden van lucht is uit
stekend voor het haar, daarom is het
goed om zoodra het mogelflk is het haar
aan de buitenlucht bloot te stelen. Het
dragen van hoeden is in sommige jaar
getijden onvermfldelfl'k, doch zfl sluiten
luchttoevoer af. vooral sommige modellen,
die het hoofd geheel omsluiten.
van deze week.
Zondag.
Gestoofd konijn.
Compote.
Aardappel-puróe.
Custardvla met bitterkoekjes.
Maandag.
Boerenkool me. worst.
V ruchtenslaat je.
Kerst tol.
Dinsdag.
Gehakt.
Aardappelen.
Knolraap.
Hovermout met appelen.
Woensdag.
Kop bouillon.
Ossenhaas.
Worteltjes.
Doperwten.
Aardappelballet j cs.
Blanc manger met aardbeien.
Vruchten, noten.
Donderdag.
Rijstcrèmesoep.
Koud vleesch.
Prinsesseboonen.
Aardappelen.
Ananas met slagroom.
Vrijdag.
Harde eieren.
Brusselsch lof met kaassaus,
gewelde boter, aardappelen.
Appelbeignets.
Zaterdag.
Karbonade.
Stamppot met zuurkool.
Citroenrflst.
Voor oude jaar:
Appelflappen.
Gestoofd konfln.
1 konfln, 2 worteltjes, 1 tomaat, 150 gr.
spek (vet), 2 kruidnagels, 2 kleine uitjes,
eenige takjes selderfl, 1 laurierblad, zout,
peper, bloem, peperkorrels.
Het konfln wordt goed gewasschen, ge
droogd en in kleine stukjes verdeeld, die
met peper en zout bestrooid worden en
door de bloem gewenteld worden. Het
spek wordt in dobbelsteentjes gesneden,
daarna uitgebraden en het vieesch rondom
bruin gemaakt, uitjes toevoegen en in
stukken gesneden tomaat, waarna alles
met elkander nog even blflft braden, tot
dat ook de uitjes licht gebruind zfln.
Vervolgens de selderfl, gesnipperde wor
teltjes en kruiden toevoegen en zooveel
water, dat het vleesch even bedekt is.
Laten stoven totdat het gaar is, ongeveer
1 uur, de stukken vleesch op een ver
warmd bord leggen, jus zoo noodig nog
wat binden, door laten koken, zeven en
gedeeltelijk over het vleesch gieten.
Kersttollen.
500 gr. bloem; 40 gr. gist; 200 gr. boter;
75 gr. suiker; 5 gr. cardamon; 2 thee
lepels kaneel; citroenrasp; 350 gr. rozij
nen en krenten; 50 gr. sucade; 50 gr.
kersjes (geconfflte)ruim één kopje melk;
zout.
Men begint met een voordeeg te maken
door de bloem in een pan of kom te doen
en de gist aan te maken met de lauwe
melk. in het kuiltje gieten en van het
midden uit vermengen met een weinig
bloem, daarna 20 minuten laten rijzen,
toegedekt en op een warme plaats. In
middels de boter week laten worden,
doch niet warm en nadat het deeg ge
rezen is, suiker bijvoegen, zout en boter
en daarna alle Ingrediënten, ook de car-
damonpoeder en kaneel; flink kneden, tot
dat het deeg als een bal van de pan los
laat en zeer elastisch is. Het zal door de
ingewerkte lucht ook blazen geven. Ten
slotte worden de goed schoongemaakte
krenten en rozijnen, gesnipperde sucade,
citroensap en kersjes er door gekneed,
waarna het deeg op een verwarmde plaats
toegedekt, minstens 1 4 lü uur moet
rijzen.
Vóór de stol op een ingevet bakblik de
oven in gaa.t, die eerst flink warm ge
maakt en daarna getemperd wordt, geeft
men er een ronde vorm aan. naai één der
kanten iets dunner, maakt de helft met
water vochtig, slaat de andere helft er
over en bakt hem ongeveer drie kwartier
of één uur.
Na het bakken met boter bestrijken en
dik met poedersuiker bestrooien.
Appelbeignets.
Zure appelen, b.v. bellefleuren; 125 gr.
bloem; 1 ei; tikje zout; 1 eetlepel suiker
en kaneel; 1 eetlepel slaolie; 1 dl bier of
spuitwater; 1 mespunt bakpoeder; frituur
vet; poedersuiker.
De appels worden dun geschild en Je
klokhuizen met de appelboor uitgestoken,
daarna aan niet te dunne plakken gesne
den, bestrooid met suiker en kaneel en op
een bord gelegd.
Het beslag, dat dik moet zfln en de
appelschijven moet omhullen, wordt als
volgt gemaakt.
Bloem, zout en bakpoeder zeven, ge
klopt ei en slaolie toevoegen en van het
midden uit met de bloem vermengen,
daarna wordt 1 dl bier of spuitwater toe
gevoegd. Mocht het beslag niet dik ge
noeg zfln, wat heel vaak afhangt van de
sorot bloem, dan strooit men er nog een
weinig bloem over en klopt het goed door.
Frituurvet wordt heet gemaakt, daarna
worden telkens eenige appelschijven door
het beslag gehaald, waarna men ze in de
heete olie laat glflden en mooi bruin bak
ken, uitscheppen met een schuimspaan.,
beter nog met een frituurlepel, uit laten
lekken op grauw papier, warm opdienen,
flink bestrooid met poedersuiker.
Om te voorkomen, dat zich een vlies op
de gekookte melk vormt, moet men de
pan of kan, waarin de melk overgegoten
is, afdekken met een meermalen opge
vouwen doek.
Appelflappen.
500 gr. zelfrijzend bakmeel; 100 gr.
suiker (basterd); 150 gr. boter; 2 eieren;
zoo noodig ongeveer kopje melk; tikje
zout; 1% pond zure appelen; 100 gr.
krenten; 100 gr. suiker; 1 theelepel kaneel.
Bloem zeven en met de vingertoppen
verdeelen met de boter tot een kruimelige
massa, suiker er door kneden en twee
geklopte eieren, tikje zout en hiervan een
soepele deegbal kneden, waarbij zoo noodig
nog een half kopje melk wordt gedaan.
Deeg een half uur laten rusten; daarna
met een bebloemde deegrol uitrollen tot
één halve c.m. dikte en vierkantjes snij
den van 12 c.m. Het vulsel wordt gemaakt
door de appelen te schillen; klokhuizen
met de appelboor uit te steeken en daarna
op een grove rasp te raspen, vermengen
met de goed gewasschen, even opgewelde
en daarna gedroogde krenten, de suiker
en kaneel.
Op elk vierkantje leggen wfl wat van
dit mengsel, maken de omtrek met water
vochtig, slaan het zoo dicht, dat een drie
hoek ontstaat en drukken de open kanten
goed dicht. Men kan dit gebak op een in
gevet bakblik in den oven bakken, doch
ook in heet frituurvet. In het laatste ge
val worden de appelflappen na het bak
ken nog even op grauw papier uitgelekt
en flink bestrooid met poedersuiker ge
presenteerd.