Het Menu T JUTTFRTJE Kerstversiet ingen in huis. Het beste schoonheidsmiddel is: ZATERDAG 21 DECEMBER 1935 PAG 3 Ranken, klimop, sneeuw, gekleurd papier mi door t" Mevr. G. C. MeyerSchwencke. In het bijzonder in gezinnen waar klei ne, doch evenzeer waar reeds volwassen kinderen zijn, wordt meer en meer werk gemaakt van kerstversieringen in huis. De eenvoudigste weg is om wat groene en roode papieren slingers te koopen, doch een bepaald origineele versiering verkrij gen wij op ueze wijze niet. Slechts zelden hebben wij een witte Kerstmis en daarom beginnen wij met sneeuw te maken van goedkoope watten, hetgeen zoo'n buitengewoon aardig aan zien geeft. Eenige jaren geleden kwamen wij met Kerstmis op bezoek bij familie en toen wij de hall binnentraden, waanden wij ons in een sprookjesland. De trapleunnig was overtrokken met watten en verder alles wat er voor in aanmerking kwam. Boven ons hoofd was het, alsof de blanke sneeuw in vlokken neerdaalde, zoo mooi had men deze (van watjes) weten te imiteeren. Hulst noch mistletoe ontbraken, terwijl lange linten van net frissche groen naar beneden hingen. In een der hoeken stond een kleine besneeuwde kerstboom! H „lint", dat van de hulst af naar bc hing, bestond uit reepen rood pa- p .n allerminst kostbare versiering w....; zeker navolging verdient. De kin deren stonden al ongeduldig te wachten om ook hun versiering te laten zien. Reeds weken van te voren waren ze bezig ge- woest om roode, groene, gele en witte papieren slingers te knippen en zelf had den z(j deze ook in de huiskamer mogen ophangen. Het animeerende werk had hun menigen vrijen middag beziggehouden! Bijzonder aardig maken wij onze ka mers met de a.s. feestdagen door takken groen van klimop of heesters b.v. van de laurierkers. Hulst is altijd tamelijk duur om te koopen en we zullen dus volstaan met een enkele bos, die verdeeld wordt over eenige vaasjes. V/ij gaan de stevige, groene bladeren, die wij ditmaal gebruiken, bestuiven met kerstboomsneeuw, die niet alleen helder wit is, doch ook bijzonder aardig glinstert als het licht er op valt. Om te voorkomen, dat de sneeuw overal heen stuift, beleg gen wij de keukentafel met couranten, daarna bestrijken wij een gedeelte der bladeren met gom en strooien op den kleverigen bovenkant de zilverachtige sneeuw. Bijzonder aardig is het effect van de donkere en de besneeuwde blaadjes als zij hier en daar tegen den muur bevestigd worden, vooral als zij beschenen worden door kaarslicht Reepen, rood, geel en groen vloeipapier worden op elkander gelegd en tot franje geknipt of wel we knippen reepen wit crêpe papier in ongelijke punten, bevesti gen deze langs den bovenkant van den spiegel, alsof het een rand sneeuw was, en langs den bovenkant der suitedeuren. Nog zijn wij niet klaar, want tusschen de breede opening van de suite bevestigen wfl een aantal zwarte draden, waaraan lange zwarte draden komen te hangen, met sneeuwvlokjes. Met een naald hebben wfl deze vlokjes (watten) aangeregen en verdeeld over afstanden van 57 cm. Ook voor de ramen staat deze sneeuw zoo buil ongewoon grappig. Echt feestelijk doen gekleurde glazen (kerstboom) ballen aan, die aan zwarte draden worden bevestigd, evenals zilveren en gouden sterretjes, die hier en daar met witte punaises aan het plafond worden gehecht. Zeer veel worden de kerstboomen tegen woordig alleen met zilveren versieringen behangen, doch de warme kleuren, die wfl tot dusverre gebruikten, deden toch wel goed aan, vooral als de kaarsjes ontsto ken zijn. Wfl hebben enkele aanwijzingen ge geven om op weinig kostbare wijze aar dige versieringen aan te brengen, die zich zoo geheel en al aan de kerststemming aanpassen en eindigen tenslotte met onze lezeressen en haar gezinnen:: „Gelukkige Kerstdagen" toe te wenschen. Een gezonde slaap Altfld hoort men over scnoonheidsmld- delen, dieet en gymnastiek spreken, doch een der eenvoudigste middelen: de slaap, wordt vergeten. Wfl vatten deze In den re gel op als een noodzakelijke pauze tusscheu twee drukke dagen, doch de beteekenis er van moet zijn: een volkomen tot rust ko men. Wfl lachen thans om de ouderwetsche regel, die acht uur slaap voorschreef van tien uur 's avonds tot zes uur 's morgens. Hoevelen onzer gaan om tien uur naar bed? En men zegt, dat de slaap voor mid dernacht de schoonheid bevordert. Van groot belang is het om de kamer zoo don ker mogelflk te maken, opdat het licht 's morgens niet te vroeg naar binnen komt, waardoor de slaap veel minder intensief wordt. De oogen worden van alle organen, het sterkst beïnvloed want ontelbaar veie beelden zweven hen voorbfl gedurende den dag. Reeds vroeg moeten kinderen er dan ook aan wennen om in een donkere kamer ce gaan slanen. Ook de ooren moeten rust hebben, daar om moet het slaapvertrek zoo ver mogelijk van het rumoer op straat verwijderd zijn. Onverwachte, schelle, harmonische zoowel als onwelluidende geluiden werken geduren de den ganschen langen dag op ons gehoor in, zoodat de nachtelijke rust zooveel mo gelijk benut moet worden, om de verslapte zenuwen weerstand te verschaffen. Rust en nog eesn rust moet rondom, doch ook in ons zijn. Alle onaangename gedach ten over wat de dag ons gebracht heeft, moeten niet nogmaals onder de loupe ge nomen worden. Wanneer de wil aanwezig is, kan men deze gerust uitschakelen. Van groot belang is ook de nachtklee- ding, die niet te warm moet zijn en daar bij gemakkelijk. Het meest practisch zijn nachthemden, want nu eens is de band van een pyama te strak aangetrokken, dan weer is er iets anders, doch ruim en 'os als eerstgenoemde nachtkleeding zijn zij niet. Voor kinderen, die nogal eens woelen is een hansop het meest geschikt. Verder moet r .en 's avonds vóór het naar bed gaan niet of slechts zeer weinig eten, hetgeen vooral geldt voor hen, die de eerste jeugd gepasseerd zfln. Een organisme, dat te sterk in beslag genomen wordt door de spijsvertering, kan niet volkomen tot ïust komen en zwaar slapen en droomen zfln hiervan het gevolg, terwfll ook het hart overmatig tot werken wordt aangezet. De beste houding bfl het slapen is om in even gebogen houding op de rechterzfl te liggen, waardoor de lever niet tegen het hart drukt. Tenslotte is het noodig, om het gelaat te reinigen voor het naar bed gaan, opdat ook de huidporiën hun functies normaal kunnen verrichten. HET WASSCHEN VAN HET HAAR. De klacht van vele dames is, dat het haar een dag of vflf na het wasschen dik wijls weer vet is. Het is meermalen een gevolg van onvoldoende uitwasschen, doch kan ook zfln oorzaak vinden in het gestel. Bfl het wasschen moet bfl voorkeur een goede shampoo gebruikt worden en de aanwflzingen, die zich op de pakjes be vinden, moeten precies opgevolgd worden, terwfll voor het naspoelen veel warm wa ter gebruikt moet worden, waaraan borax is toegevoegd, b.v. een plat theelepeltje op iedere liter water. Het drogen van het haar moet met stevige badhanddoeken ge beuren, terwfll bfl het inzeepen de hoofd huid stevig gemasseerd moet worden. Zeepspiritus kan tnplaats van de pakjes shampoo gebruikt worden en wordt opge lost in warm water (1 dessertlepel op 2% kopje 1 water). Het haar wordt vooraf goed nat gemaakt, daarna wordt de helft van de oplossing over het haar verdeeld en flink met de vingertoppen be werkt, spoelen en na de bewerking met de andere helft herhalen en twee of drie minuten laten inwerken, daarna spoelen met liter lauw water met theekopje azijn of sap van citroen. Bfl het laatste inzeepen laat men de zeepspiritus eenige minuten op het haar inwerken om eventueele vet te laten op lossen en met het warme spoelwater mee te nemen. Men moet er vooral op letten, dat dit laatste warme spoelwater al het haar en de geheele hoofdhuid raakt en niet het kleinste deel vergeten wordt. Natuurlflk bestaan er nog wel verschil lende methoden tegen vet haar, doch het groote bezwaar is, dat de ondulatie ver dwijnt door het vochtig maken hiermede. Het haar mag niet meer dan één maa' in de tien dagen gewasschen worden, daar te veel wasschen het kwaad tenslotte nog erger maakt. Toetreden van lucht is uit stekend voor het haar, daarom is het goed om zoodra het mogelflk is het haar aan de buitenlucht bloot te stelen. Het dragen van hoeden is in sommige jaar getijden onvermfldelfl'k, doch zfl sluiten luchttoevoer af. vooral sommige modellen, die het hoofd geheel omsluiten. van deze week. Zondag. Gestoofd konijn. Compote. Aardappel-puróe. Custardvla met bitterkoekjes. Maandag. Boerenkool me. worst. V ruchtenslaat je. Kerst tol. Dinsdag. Gehakt. Aardappelen. Knolraap. Hovermout met appelen. Woensdag. Kop bouillon. Ossenhaas. Worteltjes. Doperwten. Aardappelballet j cs. Blanc manger met aardbeien. Vruchten, noten. Donderdag. Rijstcrèmesoep. Koud vleesch. Prinsesseboonen. Aardappelen. Ananas met slagroom. Vrijdag. Harde eieren. Brusselsch lof met kaassaus, gewelde boter, aardappelen. Appelbeignets. Zaterdag. Karbonade. Stamppot met zuurkool. Citroenrflst. Voor oude jaar: Appelflappen. Gestoofd konfln. 1 konfln, 2 worteltjes, 1 tomaat, 150 gr. spek (vet), 2 kruidnagels, 2 kleine uitjes, eenige takjes selderfl, 1 laurierblad, zout, peper, bloem, peperkorrels. Het konfln wordt goed gewasschen, ge droogd en in kleine stukjes verdeeld, die met peper en zout bestrooid worden en door de bloem gewenteld worden. Het spek wordt in dobbelsteentjes gesneden, daarna uitgebraden en het vieesch rondom bruin gemaakt, uitjes toevoegen en in stukken gesneden tomaat, waarna alles met elkander nog even blflft braden, tot dat ook de uitjes licht gebruind zfln. Vervolgens de selderfl, gesnipperde wor teltjes en kruiden toevoegen en zooveel water, dat het vleesch even bedekt is. Laten stoven totdat het gaar is, ongeveer 1 uur, de stukken vleesch op een ver warmd bord leggen, jus zoo noodig nog wat binden, door laten koken, zeven en gedeeltelijk over het vleesch gieten. Kersttollen. 500 gr. bloem; 40 gr. gist; 200 gr. boter; 75 gr. suiker; 5 gr. cardamon; 2 thee lepels kaneel; citroenrasp; 350 gr. rozij nen en krenten; 50 gr. sucade; 50 gr. kersjes (geconfflte)ruim één kopje melk; zout. Men begint met een voordeeg te maken door de bloem in een pan of kom te doen en de gist aan te maken met de lauwe melk. in het kuiltje gieten en van het midden uit vermengen met een weinig bloem, daarna 20 minuten laten rijzen, toegedekt en op een warme plaats. In middels de boter week laten worden, doch niet warm en nadat het deeg ge rezen is, suiker bijvoegen, zout en boter en daarna alle Ingrediënten, ook de car- damonpoeder en kaneel; flink kneden, tot dat het deeg als een bal van de pan los laat en zeer elastisch is. Het zal door de ingewerkte lucht ook blazen geven. Ten slotte worden de goed schoongemaakte krenten en rozijnen, gesnipperde sucade, citroensap en kersjes er door gekneed, waarna het deeg op een verwarmde plaats toegedekt, minstens 1 4 lü uur moet rijzen. Vóór de stol op een ingevet bakblik de oven in gaa.t, die eerst flink warm ge maakt en daarna getemperd wordt, geeft men er een ronde vorm aan. naai één der kanten iets dunner, maakt de helft met water vochtig, slaat de andere helft er over en bakt hem ongeveer drie kwartier of één uur. Na het bakken met boter bestrijken en dik met poedersuiker bestrooien. Appelbeignets. Zure appelen, b.v. bellefleuren; 125 gr. bloem; 1 ei; tikje zout; 1 eetlepel suiker en kaneel; 1 eetlepel slaolie; 1 dl bier of spuitwater; 1 mespunt bakpoeder; frituur vet; poedersuiker. De appels worden dun geschild en Je klokhuizen met de appelboor uitgestoken, daarna aan niet te dunne plakken gesne den, bestrooid met suiker en kaneel en op een bord gelegd. Het beslag, dat dik moet zfln en de appelschijven moet omhullen, wordt als volgt gemaakt. Bloem, zout en bakpoeder zeven, ge klopt ei en slaolie toevoegen en van het midden uit met de bloem vermengen, daarna wordt 1 dl bier of spuitwater toe gevoegd. Mocht het beslag niet dik ge noeg zfln, wat heel vaak afhangt van de sorot bloem, dan strooit men er nog een weinig bloem over en klopt het goed door. Frituurvet wordt heet gemaakt, daarna worden telkens eenige appelschijven door het beslag gehaald, waarna men ze in de heete olie laat glflden en mooi bruin bak ken, uitscheppen met een schuimspaan., beter nog met een frituurlepel, uit laten lekken op grauw papier, warm opdienen, flink bestrooid met poedersuiker. Om te voorkomen, dat zich een vlies op de gekookte melk vormt, moet men de pan of kan, waarin de melk overgegoten is, afdekken met een meermalen opge vouwen doek. Appelflappen. 500 gr. zelfrijzend bakmeel; 100 gr. suiker (basterd); 150 gr. boter; 2 eieren; zoo noodig ongeveer kopje melk; tikje zout; 1% pond zure appelen; 100 gr. krenten; 100 gr. suiker; 1 theelepel kaneel. Bloem zeven en met de vingertoppen verdeelen met de boter tot een kruimelige massa, suiker er door kneden en twee geklopte eieren, tikje zout en hiervan een soepele deegbal kneden, waarbij zoo noodig nog een half kopje melk wordt gedaan. Deeg een half uur laten rusten; daarna met een bebloemde deegrol uitrollen tot één halve c.m. dikte en vierkantjes snij den van 12 c.m. Het vulsel wordt gemaakt door de appelen te schillen; klokhuizen met de appelboor uit te steeken en daarna op een grove rasp te raspen, vermengen met de goed gewasschen, even opgewelde en daarna gedroogde krenten, de suiker en kaneel. Op elk vierkantje leggen wfl wat van dit mengsel, maken de omtrek met water vochtig, slaan het zoo dicht, dat een drie hoek ontstaat en drukken de open kanten goed dicht. Men kan dit gebak op een in gevet bakblik in den oven bakken, doch ook in heet frituurvet. In het laatste ge val worden de appelflappen na het bak ken nog even op grauw papier uitgelekt en flink bestrooid met poedersuiker ge presenteerd.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15