kinderleven
Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 4 JANUARI 1936
PAG. 3
Spel en fantasie. - Karaktervorming,
door
van deze iveek.
liet opbergen van levens
middelen. specerijen e.d.
Mevr. G. C. Meyer—Schwencke.
Het is een zeer natuurlijke eigenschap
van moeders, dat zij zorgen, dat haar kin
deren goed gevoed worden, netjes gekleed
gaan, in één woord een góede verzorging
hebben, maar vragen wij ons af, wordt er
wel genoeg aandacht besteed aan de vor
ming van het karakter, de ontwikkeling
van het verstand, het tegengaan van ver
keerde gewoonten?
Kinderen doen soms aan een machine
denken, die steeds in werking is. Van
's morgens vroeg tot 's avonds laat zijn
zij in de weer, gaan zij wandelen, dan
loopen zij kilometers meer dan noodig is,
nu eens hollen zij vooruit, dan weer blij
ven ze achter, vooral als zij buitenwan
delingen maken, om in een drafje den
afstand in te alen.
Kinderen, die gezond zijn, hebben een
natuurlijke behoefte hun krachten te ont
plooien. Wij zien dit reeds als zij nog ba-
bies zijn en hun morgenbad krijgen, dan
zijn zij één en al leven, trappelen met de
beentjes, slaan met de handjes en ont
wikkelen op deze wijze uitstekend hun
spieren. Zwakke babies, reageeren geheel
anders op hun badje, missen de kracht
zich flink te bewegen.
Iets oudere kindertjes oefenen zich door
ln de wieg of het ledikant je niet meer stil
te blijven liggen, gaan zich bewegen,
trachten zich omhoog te werken, weer
iets later in de box rond te kruipen en zich
aan de kanten op te gaan trekken, totdat
zij eindelijk den eerste stap wagen, die
straks door meerdere gevolgd zal worden.
Zijn zij reeds zoover gevorderd, dan stel
len zij zich met deze beperkte ruimte al
spoedig niet meer tevreden en wenschen
uitbreiding van hun oefenterrein.
Jongens van drie, vier jaar hebben be
hoefte zich uit te leven, terwijl meisjes
zich in den regel weer op andere wijze
bezighouden; aan haar spel zullen wij
een volgend artikeltje wijden.
Kunnen jongens van dezen leeftijd (en
natuurlijk ook ouder) zich wel ooit rustig
houden, ook wanneer zij buiten spelen?
Ziet hoe ze den trottoirband langs hup
pelen, één voet er op en één op de straat
of stoepjes op en af springen, alles uitin
gen van hun levenskracht.
Wij, moeders, slaan hun kracht- en be-
hendigheidstoeren wel eens met een ang
stig hart gade, al laten wij het niet
merken.
In het spel leven de kinderen soms in
een apart wereldje en moeten de ouders,
doch vooral de moeder, die steeds om en
bij hen is, zich in hun gedaehtengang
weien te verplaatsen. De onderlinge band
wo'dt slechts versterkt als moedei s en
kinderen elkander begrijpen. Kinderen
zien tegen volwassenen op, hetgeen zfl uit
beelden in hun spel, want hoe dikwijls
hooren wij jongsen niet zeggen, dat zij
later conducteur, timmerman, kruidenier,
enz. willen worden, omdat een of ander
van het beroep dezer menschen hen aan
trekt. Ze maken van stoelen een tram of
loopen, met een kistje gereedschap rond
om denkbeeldige reparaties uit te voeren...
Moeders, die het volhandig hebben en hun
bezigheden op een bepaald uur klaar moe
ten hebben, werken gaarne ongestoord
door. Komt nu de kleine baas met zijn
kar aanrijden en zegt: „Groenteboer me-
Touw. Is er nog iets noodig vandaag?"
dan zal: „Ik ben druk bezig en heb geen
tijd. Je moet alleen spelen", hem zeker
teleurstellen. Vol verwachting keek hij
moeder zooeven aan, doch gaat nu lang
zaam weg, teleurgesteld, want moeder
begrijpt hem niet.
Vraagt zij evenwel belangstellend, wat
htj wel op zijn kar heeft en hoe duur de
kool of de appelen zijn, dan zal hij In alle
ernst zijn groenten verkoopen en denk
beeldige centen terugbetalen. Met een op
gewekt „Goedenmorgen, mevrouw", trekt
hij weer weg, even een tikje tegen het
voorhoofd gevende.
Het spel speelt een groote rol ln de op
voeding en men leert er het karakter der
kinderen door kennen.
Ouders, die gezelschapsspelen met hun
kinderen doen, ontdekken meermalen tal
van kleine karakterfouten bij hen, die zij
met geduld en tact in andere banen kunnen
leiden of althans trachten dit te doen.
Verkeerd is het om hen tegemoet te ko
men door woord of gebaar bij het spel
indien blijkt, dat de kinderen niet tegen
I hun verlies kunnen en de winstkansen
I vergroot zouden worden op deze wijze.
Het spel, of de wijze, waarop zij zich
bezig houden, moet hun denkvermogen
ontwikkelen, daarom zjjn meccano's,
bouw- en blokkendoozen, puzzle's e.d.
voor kinderen zoo nuttig. Zij moeten
reeds vroeg kleuren leeren onderscheiden
(kieurenboekjes) meerdere vaardigheid
verkrijgen door uitknippen van plaatjes,
knipplaten e.d., terwijl hun gevoel voor
vorm en lijn aangekweekt wordt door van
plasticine (gekleurde klei allerlei kleine
voorwerpen te leeren maken. Zij moeten
bij hun spel reeds hun aandacht leeren
concentreeren, netgeen hun later, Op
school in de allereerste plaats, ten goede
komt. Een zekere gemakzucht is het
meermalen om te doen, alsof zij niet
hooren, indien hun iets opgedragen wordt,
uitstel trachten te vinden door te vragen:
„Wat zegt u?" Kinderen moeten doen,
wat de OUdörs hen zeggen, geen herhaald
vragen „waarom" doch gehoorzamen.
Alhoewel wij hierooven gezegd hebben,
dat de moeders zich in het spel harer kin
deren in moeten leven, wil dat allerminst
zeggen, dat zij voortdurend met hen bezig
moeten zijn. Zij moet belangstelling weten
te toonen waar zulks vereischt wordt en
de sfeer, waarin de kinderen leven leeren
begrijpen. Want een feit is het, dat kin
deren met hun rijke fantasie het meest
genieten van het spel, waardoor ze geïn
spireerd worden en dat moeder met hen
beleeft.
Zondag.
(Tomatensoep).
Kalfsrollade.
Spruitjes met kastanjes.
Aardappelen.
Vanillepudding met citroengelei.
Maandag.
Koud vleesch.
Groene kool wan
Gestoofde aardappelen.
Rijnstruif.
Dinsdag.
Gestoofde zuurkool
met aardappelpurée.
Griesmeel met abrikozen.
Woensdag.
Varkenslapjes.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
Bessensap met rozijntjes.
Donderdag.
Runderlapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Weensche rijst.
Vrijdag.
Vlschgehakt
Botersaus.
Aardappelen.
Worteltjes (gesnipperd).
Watergruwel.
Zaterdag.
Jachtschotel.
Gebraden appelen.
Vanillepudding met citroengele!.
1 pakje gelei (citroen), 1 pakje vanille-
puddingpoeder, L. melk, 1 eetlepel sui
ker, (indien althans geen suiker ln de
custardpoeder is).
We brengen schraal L. water aan de
kook, doen de Cry3tal Jelly in een kom
en gieten hierop steeds roerende het ko
kende water, totdat gelatine en suiker
-geheel zijn opgelost, hetgeen in enkele
oogenblikken het geval is. Het beste is de
Crystal in een maat te doen, waarop een
halve Liter is aangegeven, aangezien de
inhoud van het pakje en het water niet
meer dan een halven liter mogen bedra
gen. Een steenen vorm wordt met koud
water omgespoeld en de vloeistof hierin
overgegoten. Het beste is de gelei daags
te voren te maken om zeker te zijn, dat
deze goed stijf is.
De melk wordt aan de kook gebracht
op kopje na, daarna lossen we de sui
ker er in op en voegen de aangemaakte
custardpoeder erbij, flink roeren, alles
even laten doorkoken en daarna de pan
van het vuur nemen en de massa met de
garde opkloppen, totdat deze bekoeld is,
overgieten in een puddingvorm en koud
laten worden.
Bij het opdienen wordt in het midden
van de schotel de pudding gestort, terwijl
de stijf geworden gelei met een mes aan
kleine blokjes Wórdt gesneden en om de
pudding heen gelegd, hetgeen een buiten
gewoon aardige versiering geert.
Gestoofde zuurkool.
1% pond zurkool, 2% ons rookspek, des-
verk. knackworstjes, kopje rijst, 2
kopjes water.
We overgieten de zuurkool even met
water, indien ze te zuur mocht zijn, snij
den het spek in blokjes en braden het uit,
totdat de dobbelsteentjes doorschijnend
zijn, doen daarna de kool erbij met de goed
gewasschen rijst en het water en laten
alles aan de kook komen, draaien het
gas laag en smoren de zuurkool zachtjes
gaar, ongeveer een uur. We moeten ech
ter zorgen, dat de kool voldoende vochtig
blijft om aanbranden te voorkomen. Te
veel water mag echter ook niet bijgevoegd
worden, omdat we geen vocht afgieten.
We geven hierbij aardappel-purée b.v. V2
kg aardappelen worden goed gaar ge
kookt, fijn gestampt en vermengd met
4 dl warme melk as 4 theekopjes, waarin
100 gr. margarine is gesmolten. Na het
doormengen kloppen we de purée flink Op,
liefst met een garde, zoodat we heerlijk
luchtig op kunnen dienen. We doen dé
zuurkool op een groote platte (verwarm
de) schaal met een rand van purée er om
heen en over het geheel de worstjes, die
8 min. in zacht kokend water geweest
zijn. Noodig zijn deze worstjes echter niet,
daar het maal op zichzelf reeds voedzaam
genoeg is.
Varkenslapjes.
De varkenslapjes worden gezouten en
in half reuzel half boter aan beide kanten
bruin gebraden, daarna water bijgevoegd
en eenige schijfjes citroen, waarvan het
gele randje evenals de pitten is verwij
derd en zachtjes gaar gesmoord. De ci
troen geeft een fijnen smaak aan het
vleesch en maakt het, indien er een randje
vet aan zit, minder machtig.
Gestoofde pre!.
4 bossen prei, boter, sap van 1 citroen,
zout, peper en sago.
We snijden de prei aan stukken van
3 cm. Zetten ze daarna in water en
zout en wasschen tenslotte zoolang, tot
dat geen zand meer op den bodem van de
teil te zien is. We zetten de prei op met
ongeveer 2 kopjes water, doen er wat zout
bfl en laten deze groente ongeveer drie
kwartier zachtjes koken, doen er daarna
het gezeefde sap van een citroen bij, boter
en peper, laten dit alles nog wat stoven
en binden het vocht met sago of maizena,
zoo noodig wat azijn bijvoegen.
Jachtschotel.
1% kg aardappelen, 3 4 dl melk, 400
gr. vleeschresten van runderlapjes, 600 gr.
uien, 1 platte eetlepel, kerry, peper, zout
noot, 100 gr. vet gerookt spek, 1 blokje
delfrite, 1 dl jus met water of 1 dl water
met 1 bouillonblakje.
We koken de aardappelen op de gewone
wijze met zout gaar en stampen ze met
den etenstamper goed fijn, zoo, dat er
geen stukjes meer in blijven en roeren
3 k 4 kleine kopjes warme melk er door
heen, zóóveel echter, totdat de massa niet
te slap wordt, daarna met de garde flink
opkloppen om een luchtige massa te krij
gen. We moeten dit laatste bü de berei
ding van purée nooit over het hoofd zien,
daar de smaak er zeer door wint. Gelijk
met het opzetten van de aardappelen heb
ben we het spek aan kleine blokjes gesne
den en uitgebraden, de uien schoonge
maakt en aan plakken gesneden, bij het
spekvet is het blokje delfrite gesmolten,
hierin worden de plakken ui gelijkmatig
bruin gebakken, kerry en peper naar
smaak bijvoegen. Het vleesch hebben we
aan kleine stukjes gesneden of gehakt, en
voegen dit bij de uienmassa, evenals de
uitgebraden stukjes spek en 1 dl jus of
water waarin X bouillonblokje is opgelost.
Een vuurvaste schotel wordt ingevet en
hierin komt laag om laag aardappelpurée
en uien met vleesch. De bovenste laag
moet uit purée bestaan en afgedekt wor
den met paneermeel en stukjes boter,
daarna wordt de schotel gedurende of
1 uur in den oven geplaatst. Aangezien de
oven toch gebruikt wordt, plaatsen we
tevens de appelen in een vuurvaste schaal
in den oven.
„Je wou trouwen met de jongste doch-
t van Smit en je verloofde je met de
oudste?"
„Jawel, haar vader zei, dat de oudste
verloofd moest zijn, vóór ik met de jong
ste kon ..rouwen."
Het bewaren van levensmiddelen in zak
ken is niet alleen weinig overzichtelijk, doch
het is tevens veel minder geschikt om ze
in een goede conditie te houden, terwijl de
zakken meermalen scheuren of vochtig
worden.
Steenen potten met aangegeven inhoud
zijn wel het aangenaamst, doch niet ieder
kan zich deze kosten veroorlóoven. Een
uitstekend vervangingsmiddel zijn bussen,
die wij alleen wel kunnen bewaren of tegen
een kleine vergoeding in ons bezit kunnen
krijgen. Leege jampotten met schroefdeksel
zijn eveneens uitstekend om te gebruiken,
en het groote voordeel is, dat wij met één
oogopslag den inhoud overzien. Op bussen
wordt een etiket geplakt, dat den inhoud
aangeeft, desnoods worden er nog bijzon
dere teekens aan gegegen. Indien we een
plank in keuken- of gangkast reserveeren
en bussen en potten steeds op dezelfde
plaats zetten, kunnen wij zonder moeite het
verlangde vinden.
Aardig is het om gewone bussen in kleu
ren te verven, waadoor ze tevens met een
vochtigen doek afgenomen kunnen worden.
Mosterdfleschjes zijn uitstekend voor het
bewaren van specerijen en we sluiten ze af
met een in parafine gedrenkte kurk, waar
over heen desnoods een papier wordt ge
spannen, waardoor de geur en lucht worden
behouden. Glazen potten geven onmiddel
lijk weer, welke levensmiddelen aangevuld
moeten worden, zijn dus in dubbel opzicht
practisch.
Tijd sparen we, indien planken van keu
ken- of provisiekast belegd worden met
zeildoek, b.v. een wit-rood of wit-blauw
blokje staat aardig en frisch. Pannenkast-
jes worden belegd met een zeer goedkoope
kwaliteit linoleumzeil, omdat zeildoek in dit
geval te gauw slijt.
Het vele beleggen met couranten-papier
staat niet fraai en kost tijd, terwijl het tel
kens vernieuwen met wit, rood of blauw
kastpapier én tijd én geld kost.Waarom dus
niet den eenvoudigsten weg gekozen en één
maal een kleine uitgaven voor zeildoek en
linoleum gedaan, waardoor wij ons de
moeite besparen telkens schoon papier op
de planken te moeten leggen, afgezien van