Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 25 JANUARI 1936
PAG. 3
De kunst,
alleen te wonen.
Gemoedelijkheid met
geringe middelen.
Ook de gehuurde kamer
kan een eigen home zijn.
van deze u/eek.
Het gebruik van uien
in de keuken.
door
G. C. MEYER—SCHWENCKE
Wellicht rullen vele vrouwen even het
hoofd schudden bfl het lezen van dit op
schrift en zich afvragen, waarom wfl spre
ken van „de kunst om alleen te wonen".
Misschien zijn zfl ook van meening, dat
ieder, die de beschikking heeft over een
of meer kamers, wellicht zelfs een flatje
bewoont, van geluk mag spreken. Een
eigen kamer is toch immers steeds de
droom van onze meisjesjaren gewNest,
hooren wij haar zeggen.
Reeds met het speelgoedhoekje of ka
mertje vangt het aan, waar het kind
zich terug kan trekken, zonder telkens te
moeten hooren. dat het geen rommel mag
maken. Het voelt zich heer en meester,
het is zijn domein, waar het kan spreken
over „mijn" pop, „mijn" kast en waar
door het zelfbewustzijn en het gevoel
vóór verantwoordelijkheid wordt aange
kweekt
Zoodra het meisje opgroeit tot bakvisch
zal moeder zorgen, indien de ruimte het
maar even toelaat dat zij de beschikking
over een eigen kamertje krijgt, waar zij
al haar schatten onderbrengt en er tevens
een zekere persoonlijkheid aan weet te ge
ven en tracht te voorkomen, dat haar
eigendomsrechten niet in de knel geraken.
In haar „eigen" kamertje doorleeft en
beleeft zij veel, waar zij anderen geen
deelgenoot van wil maken. Herinneringen
aan den eersten dansavond worden even
zorgvuldig achter slot bewaard als pho-
to's van filmsterren en nog een groote
verscheidenheid van alles, wat in de bak-
vischjaren belangstelling trekt. Wanneer
later deze souvenirs nog eens voor den
dag worden gehaald en de tijd het jonge
meisje tot vrouw heeft doen rijpen, dan
blijft voor al die herinneringen nog slechts
een lach over.
Moeders moeten haar Invloed niet doen
gelden bij de inrichting van deze meisjes
kamers en haar dochters de vrije hand
laten.
Het onderhoud wordt aan de meisjes
opgedragen en in de meeste gevallen zul
ten ztj zorgen, dat haar eigen hoekje er
netjes uitziet
Het leven gaat verder, de bakvischjes
borden volwassen en zullen wellicht
straks het ouderlflk huis gaan verlaten
°m elders in haar onderhoud te voorzien.
Het kamertje, waarin zfl zooveel lief en
'eed hebben doorleefd te moeten ruilen
v°or een gemeubileerde kamer, valt niet
altfld even gemakkelijk. Het zal daarom
°°k eenigen tfld duren, eer de nieuwe ka
mer, die wellicht veel grooter is en veel
meer voordeelen biedt, tot een persoonlijk
'ets is gemaakt
Het kamerleven is trouwens ook zoo
£«heel en al verschillend met dat in eigen
en thans voelt het jonge meisje
e8rst recht dat het inderdaad een kunst
's °m alleen te ztjn.
Hoeveel strijd heeft het alleenstaande
en werkende vrouwen niet gegeven, voor
°h aleer zfl met het alleen zijn vertrouwd
waren.
Van groot belang Is het dan ook te
jachten een kamer te vinden, die inder-
l?*4 belooft een thuis te zullen gevrli
^'mmer moet men op het standpunt
'^j®an. dat de kamer, en al wat er in is
genlijk aan anderen behoort en men
e°hts huurster is. Men moet de kunst
zoo'n kamer Inderdaad behage-
1 te maken en er een sfeer aan weten
te geven.
v ""chlllende dingen, die uit den toon
a"en worden opgeborgen en het restee-
rende
bijdragen om een veel gezelliger milieu te
vormen. Voor de divan, die wellicht als
bed gebruikt zal worden, komt een klein
tafeltje met een paar gemakkelijke stoelen
en een schemerlamp. Nimmer worden een
paar bloeiende planten en een vaasje met
bloemen vergeten. Men moet het gevoel
krijgen, zoodra men de deur achter zich
gesloten heeft, dat men nu in eigen huis
is. Een kamer vereischt, evenals men-
schen, bloemen en planten verzorging en
het is gauw te zien, indien hiermede de
hand wordt gelicht Heerlijk als men zich
na gedanen arbeid in een gemakkelijken
stoel kan vleien met een theeblad voor
zich op het tafeltje om niet steeds heen
en weer te moeten loopen en dan rustig
te kunnen lezen, handwerken of alles
de revue te laten passeeren van hetgeen
de dag gegeven heeft
Op deze wijze leert men de kunst ver
staan om alleen te wonen, doch in eerste
instantie moet de wil aanwezig zijn.
Het is een kunst om alleen te wonen,
maar iedere vrouw heeft het in de hand
deze te beheerschen.
b<mti
wordt aangevuld met een paar
kussens enkele goede gravures, een
schemerlampen, e.d. Wellicht zal het
•"Plaatsen der meubels er reeds veel toe
Zondag.
Gro entensoep.
Biefstuk.
Brusselsch lof met kaassaus.
Aardappelen.
Ananassneeuw.
Maandag.
Runderlapjes.
Spruitjes.
Aardappelen.
Havermoutschoteltje.
Dinsdag.
Gevulde kool.
Aardappelen.
Gebruinde boter.
Watergruwel.
Woensdag.
Aardappelsoep.
Carbonade of roereieren.
Groene kool.
Gestoofde aardappelen.
Donderdag.
Stamppot van boerenkool met worst.
Pruimen met custardvla.
Vrijdag.
Ommelet met garnalen.
Knolraapjes.
Aardappelpuree.
Vruchten.
Zaterdag.
Bruine boonen met spel.
Appelmoes.
Aardappelen.
Mandarijnengelei.
Ananassneeuw.
1 blik ananas, 3 eiwitten, 60 gr. suiker,
4 5 blaadjes witte gelatine, een eetlepel
citroensap.
De ananas wordt uit het blik genomen
en aan kleine stukjes gesneden, die op
ongeveer M na apart worden gehouden, de
rest wordt opgehoogd in het midden van
een glazen schaal gedaan.
Het sap van de ananas wordt verwarmd,
het zal met het citroensap samen onge
veer een beker zijn; is het minder, dan
worden 4 blaadjes gelatine gebruikt, die
een minuut of 10 in koud water zijn ge
weekt, uitgeknepen en in het ananassap
worden opgelost, evenals de suiker, daar
na af laten koelen en er de resteerende
stukjes ananas door roeren. De eiwitten
worden zéér stijf geklopt, zóó dat men het
kan snijden, daarna vermengd met de
koude vloeistof, die eerst nog eens goed
door geroerd wordt voor het geval, dat de
gelatine zou zakken en tenslotte wordt de
massa over de ananas gegoten, en daarna
nog eenige uren zoo koud mogelijk weg
gezet.
Gevulde kool.
1 savoye kool, 500 gr. varkensgehakt,
150 gr. oud brood, 1 ei, peper, zout, noot-
muscaat, stukje boter.
De buitenste bladen worden verwijderd,
daarna maakt men rondom de stronk een
diepe insnijding, zoodat de bladeren voor
zichtig afgenomen worden, deze worden in
water met zout half gaar gekookt, daarna
uit het water genomen en gaar gekookt
Het gehakt wordt aangemaakt, met in
.water geweekt en uitgeknepen brood, het
ei, peper, zout en noot; het moet echter
niet te stijf zfln. aangezien men het dan
niet gemakkelijk kan uitstrijken. Men legt
een witten doek in een slabak, hierop komt
een laag van de grootste bladeren, waarop
een dim laagje gehakt wordt uitgestreken,
daarna weer kool, gehakt, kool, enz., tot
dat alles verwerkt is. De doek wordt nu
met de vier punten stevig dichtgeknoo;
of wel, neemt den doek bijeen boven de
Kool en bindt er een band omheen, laat ze
daarna een goed uur in ruim kokend
water en zout gaar koken, terwijl men
onder in de pan een oud bordje doet, om
te voorkomen, dat de doek vast gaat zit
ten. Men neemt de kool uit den doek en
dient ze op, overgoten met de boter, die
gebruind is.
Ommelet met garnalensaus.
6 eieren, 6 lepels water, zout, peper,
boter, ragout, 250 gr. garnalen, 1% dL.
melk, 1 dL. room, 30 gr. bloem, 40 gr.
boter.
Voor de ragout wordt de boter gesmol
ten en vermengd met de bloem, daarna
komt de melk er druppelsgewijze bij,
later iets meer, omdat er zoo gauw klon
tjes ontstaan, tenslotte de room bijvoegen
en het sausje op een asbestplaatje vijf
minuten zachtjes laten koken, daarna de
met warm water overgoten garnalen, die
goed uitgelekt moeten zijn, bij de saus
doen en ze goed warm laten worden,
vooral echter niet op kookpunt brengen.
Intusschen worden de eieren met water,
zout en peper geklopt en van dit mengsel
worden twee ommeletten gebakken met
boter, de eerste wordt op een verwarmden
schotel overgebracht, bedekt met de
ragout, waarop de laatste gebakken
ommelet komt. Warm opdienen en in
punten snijden.
Mandarijnengelei
6 eieren, 1 pond fijne suiker, 150 gr.
boter, 10 mandarijnen.
De mandarijntjes, die niet te klein
moeten zijn, anders nemen we er 12, wor
den in tweeën gesneden en uitgeperst, sap
gezeefd en in een kom gedaan met de
geraspte of zeer dun afgesneden gele schil
van 1 mandarijn, die indien afgesneden,
zéér fijn gehakt wordt, zóódat de stukjes
als het ware een compacte massa vormen.
De suiker moet niet te grof zijn, wordt
zoo noodig tusschen een paar vellen boter-
hampapier gedaan met een flesch, die wfl
hierover rollen, fijn gedrukt. De eieren
worden zeer schuimig geklopt met eenige
lepels van de suiker.
De boter wordt op een kleine pit ge
smolten, daarna suiker, mandarijnensap en
schil toegevoegd en dooreengeroerd, tot
dat de suiker gesmolten is, tenslotte wor
den de geklopte eieren roerende bijge
voegd en de massa steeds kloppend of
roerende met een garde of houten lepel
verwarmd, totdat een dikke, geleiachtige
massa is verkregen. We brengen de gelei
tot kookpunt, laten ze niet doorkoken, met
het oog op schiften, plaatsen de pan op
een kleine pit of een asbestplaatje.
Is de gelei gereed, dan worden goed
schoongemaakte met heet water omge
spoelde jampotten op een vochtigen doek
gezet en gevuld met gelei, fagesloten met
vochtig gemaakte celophaan en een
elastiekje.
SPREKENDE OGEN.
Lenie, een meisje van acht jaar zat met
haar pop te spelen terwijl haar moeder met
verstelwerk bezig was. Opeens, vroeg zjj:
„Moeder, hoort U niets?" De moeder lui
sterde even en zei: „Ja, het tikken van de
klok".
„Neen, dat bedoel ik niet", zei Lenie en
ging vlak bij haar moeder staan, „luistert u
eens goed, zal ik de klok even stilzetten,
misschien kunt u het dan horen, maar dan
moet u mjj aankijken".
De moeder beg.eep er niets Van en zei:
„Neen, aan de klok mag je niet komen,
maar wat is er dan?"
Ja, ziet U moeder, de juffrouw Op school
heeft vanmiddag tegen me gezegd: „Kind
wat heb jij eep spre ende oogen."
AANVULLING.
Om de zolen van schoenen met betrek
king tot meerdere houdbaarheid te pre
pareeren, is nu de tijd gekomen. Vol
komen uitgedroogde zolen worden eerst
een weinig ruw gemaakt d.w.z. met eep
glasscherf krast men er eenige malen over
eP bestrijkt het leer daarna met vernis,
goed laten drogen en de bewerking eenige
malen herhalen. Wanneer men de schoe
nen voor het eerst aantrekt, moet dit bij
„voorkeur" bjj droog wéér gebeuren. De
zolen worden zeer hard en gaan veel lan
ger mee.
Niet genoeg kunnen wfl er de huisvrouw
op wflzen, dat in de meeste gevallen veel
te weinig uien in de keuken verwerkt
worden. In rauwen toestand bevatten zfl
zeer veel vitaminen en wanneer men bijv. bfl
bruine boonen, capucflners e.d. een kleine
schaal fijngehakte rauwe uien presenteert,
dan smaakt dit niet alleen voortreffelijk,
vooral met uitgebakken spek erbij, doch
het is een goede aanvulling in een tfld,
dat er zoo weinig afwisseling is in groene
groenten.
Bieten, wortelen en knolraap behooren
eveneens tot de groenten, die velen bfl
voorkeur niet eten en juist zoo uitstekend
zijn door het vitaminengehalte.
Gebakken uien kan men eveneens bfl
erwten en boonen geven, liefst in eep
flinke hoeveelheid in delfrite of slaolie ge?
bakken uien zorgt, dat het gerecht smake-
lijk wordt.
Hetzelfde geldt voor filosoof en jacht
schotel. Gestoofde uien, b.v. in plakken
gesneden zijn smakelijk met een gebonden
sausje met citroensap evenals stamppot
van uien en aardappelen, na het stampen
vermengd met azijn én peper.
Indien de uien in kleinere stukken ver
deeld zijn, behoeven Zfl geen lang kook-
pröces en gaan er slechts weinig vita
minen verloren. Ze worden met zeer wei
nig water, zout en een stukje boter in een
goed gesloten pan gesmoord, later wordt
citroensap bijgevoegd en het vocht iets
gebonden. Vele menschen kunnen gebak
ken uien moeilflk verdragen, indien zfl
althans last hebben van gasvorming, beter
is het, ze dan meer te smooren in de pan
en niet te donker bruin te laten worden.
Een lepeltje dubbelkoolzure soda opge
lost in lauw warm water na het eten ge
bruikt, heft echter vele maagbezwaren op.
In rauwen toestand werken uien desinfec-
teerend op het maag-darmstel, terwijl zfl
tevens ook in alle vormen toebereid zui
verend werken, hetgeen ook met prei het
geval is.
Uiensap met suiker is een probaat mid
del tegen hoesten. Men snfldt de uien in
plakken, na ze schoongemaakt te hebben
en doet ze laag om laag met basterd
suiker in een goed gesloten jampotje (met
schroef sluiting) daarna minstens 12 uren
laten trekken en van het sap geeft men
de patiënten alle twee uren een eetlepel
Stamppot van winterpeen met uien is
buitengewoon gezond en voor kinderen is
's morgens aan het ontbflt een portie ffln
geraspte winterpeen met een lepeltje
honing vermengd een uitstekende bfl-
voeding.
Tenslotte geven wfl nog even een neer
smakelflk slaatje, dat van wat overge
bleven aardappelen uien en een paar
appelen gemaakt wordt. Zes of acht
middelmatige groote koude aardappelen
worden in kleine blokjes gesneden; één
groote of 2 kleinere uien worden zéér ffln
verdeeld, terwfll twee zure appels ook in
kleine stukjes worden gesneden, alle in
grediënten in een kom doen, zout toe
voegen, 3 4 4 eetlepels slaolie en 2 eet
lepels azfln, (meer naar smaak). Om en
om scheppen met het slacouvert en op
dienen op een schotel, nadat men er een
goeden vorm aan heeft gegeven.
Wil men dit slaatje uitbreiden, dan doet
men er gehakte augurkjes en een hard
gekookt ei door en garneert den schotel
met biet, tomaat of plakjes ei. Aan de
koffietafel, doch ook als voorgerecht
smaakt dit slaatje voortreffelijk.