Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 25 JANUARI 1936 PAG. 3 De kunst, alleen te wonen. Gemoedelijkheid met geringe middelen. Ook de gehuurde kamer kan een eigen home zijn. van deze u/eek. Het gebruik van uien in de keuken. door G. C. MEYER—SCHWENCKE Wellicht rullen vele vrouwen even het hoofd schudden bfl het lezen van dit op schrift en zich afvragen, waarom wfl spre ken van „de kunst om alleen te wonen". Misschien zijn zfl ook van meening, dat ieder, die de beschikking heeft over een of meer kamers, wellicht zelfs een flatje bewoont, van geluk mag spreken. Een eigen kamer is toch immers steeds de droom van onze meisjesjaren gewNest, hooren wij haar zeggen. Reeds met het speelgoedhoekje of ka mertje vangt het aan, waar het kind zich terug kan trekken, zonder telkens te moeten hooren. dat het geen rommel mag maken. Het voelt zich heer en meester, het is zijn domein, waar het kan spreken over „mijn" pop, „mijn" kast en waar door het zelfbewustzijn en het gevoel vóór verantwoordelijkheid wordt aange kweekt Zoodra het meisje opgroeit tot bakvisch zal moeder zorgen, indien de ruimte het maar even toelaat dat zij de beschikking over een eigen kamertje krijgt, waar zij al haar schatten onderbrengt en er tevens een zekere persoonlijkheid aan weet te ge ven en tracht te voorkomen, dat haar eigendomsrechten niet in de knel geraken. In haar „eigen" kamertje doorleeft en beleeft zij veel, waar zij anderen geen deelgenoot van wil maken. Herinneringen aan den eersten dansavond worden even zorgvuldig achter slot bewaard als pho- to's van filmsterren en nog een groote verscheidenheid van alles, wat in de bak- vischjaren belangstelling trekt. Wanneer later deze souvenirs nog eens voor den dag worden gehaald en de tijd het jonge meisje tot vrouw heeft doen rijpen, dan blijft voor al die herinneringen nog slechts een lach over. Moeders moeten haar Invloed niet doen gelden bij de inrichting van deze meisjes kamers en haar dochters de vrije hand laten. Het onderhoud wordt aan de meisjes opgedragen en in de meeste gevallen zul ten ztj zorgen, dat haar eigen hoekje er netjes uitziet Het leven gaat verder, de bakvischjes borden volwassen en zullen wellicht straks het ouderlflk huis gaan verlaten °m elders in haar onderhoud te voorzien. Het kamertje, waarin zfl zooveel lief en 'eed hebben doorleefd te moeten ruilen v°or een gemeubileerde kamer, valt niet altfld even gemakkelijk. Het zal daarom °°k eenigen tfld duren, eer de nieuwe ka mer, die wellicht veel grooter is en veel meer voordeelen biedt, tot een persoonlijk 'ets is gemaakt Het kamerleven is trouwens ook zoo £«heel en al verschillend met dat in eigen en thans voelt het jonge meisje e8rst recht dat het inderdaad een kunst 's °m alleen te ztjn. Hoeveel strijd heeft het alleenstaande en werkende vrouwen niet gegeven, voor °h aleer zfl met het alleen zijn vertrouwd waren. Van groot belang Is het dan ook te jachten een kamer te vinden, die inder- l?*4 belooft een thuis te zullen gevrli ^'mmer moet men op het standpunt '^j®an. dat de kamer, en al wat er in is genlijk aan anderen behoort en men e°hts huurster is. Men moet de kunst zoo'n kamer Inderdaad behage- 1 te maken en er een sfeer aan weten te geven. v ""chlllende dingen, die uit den toon a"en worden opgeborgen en het restee- rende bijdragen om een veel gezelliger milieu te vormen. Voor de divan, die wellicht als bed gebruikt zal worden, komt een klein tafeltje met een paar gemakkelijke stoelen en een schemerlamp. Nimmer worden een paar bloeiende planten en een vaasje met bloemen vergeten. Men moet het gevoel krijgen, zoodra men de deur achter zich gesloten heeft, dat men nu in eigen huis is. Een kamer vereischt, evenals men- schen, bloemen en planten verzorging en het is gauw te zien, indien hiermede de hand wordt gelicht Heerlijk als men zich na gedanen arbeid in een gemakkelijken stoel kan vleien met een theeblad voor zich op het tafeltje om niet steeds heen en weer te moeten loopen en dan rustig te kunnen lezen, handwerken of alles de revue te laten passeeren van hetgeen de dag gegeven heeft Op deze wijze leert men de kunst ver staan om alleen te wonen, doch in eerste instantie moet de wil aanwezig zijn. Het is een kunst om alleen te wonen, maar iedere vrouw heeft het in de hand deze te beheerschen. b<mti wordt aangevuld met een paar kussens enkele goede gravures, een schemerlampen, e.d. Wellicht zal het •"Plaatsen der meubels er reeds veel toe Zondag. Gro entensoep. Biefstuk. Brusselsch lof met kaassaus. Aardappelen. Ananassneeuw. Maandag. Runderlapjes. Spruitjes. Aardappelen. Havermoutschoteltje. Dinsdag. Gevulde kool. Aardappelen. Gebruinde boter. Watergruwel. Woensdag. Aardappelsoep. Carbonade of roereieren. Groene kool. Gestoofde aardappelen. Donderdag. Stamppot van boerenkool met worst. Pruimen met custardvla. Vrijdag. Ommelet met garnalen. Knolraapjes. Aardappelpuree. Vruchten. Zaterdag. Bruine boonen met spel. Appelmoes. Aardappelen. Mandarijnengelei. Ananassneeuw. 1 blik ananas, 3 eiwitten, 60 gr. suiker, 4 5 blaadjes witte gelatine, een eetlepel citroensap. De ananas wordt uit het blik genomen en aan kleine stukjes gesneden, die op ongeveer M na apart worden gehouden, de rest wordt opgehoogd in het midden van een glazen schaal gedaan. Het sap van de ananas wordt verwarmd, het zal met het citroensap samen onge veer een beker zijn; is het minder, dan worden 4 blaadjes gelatine gebruikt, die een minuut of 10 in koud water zijn ge weekt, uitgeknepen en in het ananassap worden opgelost, evenals de suiker, daar na af laten koelen en er de resteerende stukjes ananas door roeren. De eiwitten worden zéér stijf geklopt, zóó dat men het kan snijden, daarna vermengd met de koude vloeistof, die eerst nog eens goed door geroerd wordt voor het geval, dat de gelatine zou zakken en tenslotte wordt de massa over de ananas gegoten, en daarna nog eenige uren zoo koud mogelijk weg gezet. Gevulde kool. 1 savoye kool, 500 gr. varkensgehakt, 150 gr. oud brood, 1 ei, peper, zout, noot- muscaat, stukje boter. De buitenste bladen worden verwijderd, daarna maakt men rondom de stronk een diepe insnijding, zoodat de bladeren voor zichtig afgenomen worden, deze worden in water met zout half gaar gekookt, daarna uit het water genomen en gaar gekookt Het gehakt wordt aangemaakt, met in .water geweekt en uitgeknepen brood, het ei, peper, zout en noot; het moet echter niet te stijf zfln. aangezien men het dan niet gemakkelijk kan uitstrijken. Men legt een witten doek in een slabak, hierop komt een laag van de grootste bladeren, waarop een dim laagje gehakt wordt uitgestreken, daarna weer kool, gehakt, kool, enz., tot dat alles verwerkt is. De doek wordt nu met de vier punten stevig dichtgeknoo; of wel, neemt den doek bijeen boven de Kool en bindt er een band omheen, laat ze daarna een goed uur in ruim kokend water en zout gaar koken, terwijl men onder in de pan een oud bordje doet, om te voorkomen, dat de doek vast gaat zit ten. Men neemt de kool uit den doek en dient ze op, overgoten met de boter, die gebruind is. Ommelet met garnalensaus. 6 eieren, 6 lepels water, zout, peper, boter, ragout, 250 gr. garnalen, 1% dL. melk, 1 dL. room, 30 gr. bloem, 40 gr. boter. Voor de ragout wordt de boter gesmol ten en vermengd met de bloem, daarna komt de melk er druppelsgewijze bij, later iets meer, omdat er zoo gauw klon tjes ontstaan, tenslotte de room bijvoegen en het sausje op een asbestplaatje vijf minuten zachtjes laten koken, daarna de met warm water overgoten garnalen, die goed uitgelekt moeten zijn, bij de saus doen en ze goed warm laten worden, vooral echter niet op kookpunt brengen. Intusschen worden de eieren met water, zout en peper geklopt en van dit mengsel worden twee ommeletten gebakken met boter, de eerste wordt op een verwarmden schotel overgebracht, bedekt met de ragout, waarop de laatste gebakken ommelet komt. Warm opdienen en in punten snijden. Mandarijnengelei 6 eieren, 1 pond fijne suiker, 150 gr. boter, 10 mandarijnen. De mandarijntjes, die niet te klein moeten zijn, anders nemen we er 12, wor den in tweeën gesneden en uitgeperst, sap gezeefd en in een kom gedaan met de geraspte of zeer dun afgesneden gele schil van 1 mandarijn, die indien afgesneden, zéér fijn gehakt wordt, zóódat de stukjes als het ware een compacte massa vormen. De suiker moet niet te grof zijn, wordt zoo noodig tusschen een paar vellen boter- hampapier gedaan met een flesch, die wfl hierover rollen, fijn gedrukt. De eieren worden zeer schuimig geklopt met eenige lepels van de suiker. De boter wordt op een kleine pit ge smolten, daarna suiker, mandarijnensap en schil toegevoegd en dooreengeroerd, tot dat de suiker gesmolten is, tenslotte wor den de geklopte eieren roerende bijge voegd en de massa steeds kloppend of roerende met een garde of houten lepel verwarmd, totdat een dikke, geleiachtige massa is verkregen. We brengen de gelei tot kookpunt, laten ze niet doorkoken, met het oog op schiften, plaatsen de pan op een kleine pit of een asbestplaatje. Is de gelei gereed, dan worden goed schoongemaakte met heet water omge spoelde jampotten op een vochtigen doek gezet en gevuld met gelei, fagesloten met vochtig gemaakte celophaan en een elastiekje. SPREKENDE OGEN. Lenie, een meisje van acht jaar zat met haar pop te spelen terwijl haar moeder met verstelwerk bezig was. Opeens, vroeg zjj: „Moeder, hoort U niets?" De moeder lui sterde even en zei: „Ja, het tikken van de klok". „Neen, dat bedoel ik niet", zei Lenie en ging vlak bij haar moeder staan, „luistert u eens goed, zal ik de klok even stilzetten, misschien kunt u het dan horen, maar dan moet u mjj aankijken". De moeder beg.eep er niets Van en zei: „Neen, aan de klok mag je niet komen, maar wat is er dan?" Ja, ziet U moeder, de juffrouw Op school heeft vanmiddag tegen me gezegd: „Kind wat heb jij eep spre ende oogen." AANVULLING. Om de zolen van schoenen met betrek king tot meerdere houdbaarheid te pre pareeren, is nu de tijd gekomen. Vol komen uitgedroogde zolen worden eerst een weinig ruw gemaakt d.w.z. met eep glasscherf krast men er eenige malen over eP bestrijkt het leer daarna met vernis, goed laten drogen en de bewerking eenige malen herhalen. Wanneer men de schoe nen voor het eerst aantrekt, moet dit bij „voorkeur" bjj droog wéér gebeuren. De zolen worden zeer hard en gaan veel lan ger mee. Niet genoeg kunnen wfl er de huisvrouw op wflzen, dat in de meeste gevallen veel te weinig uien in de keuken verwerkt worden. In rauwen toestand bevatten zfl zeer veel vitaminen en wanneer men bijv. bfl bruine boonen, capucflners e.d. een kleine schaal fijngehakte rauwe uien presenteert, dan smaakt dit niet alleen voortreffelijk, vooral met uitgebakken spek erbij, doch het is een goede aanvulling in een tfld, dat er zoo weinig afwisseling is in groene groenten. Bieten, wortelen en knolraap behooren eveneens tot de groenten, die velen bfl voorkeur niet eten en juist zoo uitstekend zijn door het vitaminengehalte. Gebakken uien kan men eveneens bfl erwten en boonen geven, liefst in eep flinke hoeveelheid in delfrite of slaolie ge? bakken uien zorgt, dat het gerecht smake- lijk wordt. Hetzelfde geldt voor filosoof en jacht schotel. Gestoofde uien, b.v. in plakken gesneden zijn smakelijk met een gebonden sausje met citroensap evenals stamppot van uien en aardappelen, na het stampen vermengd met azijn én peper. Indien de uien in kleinere stukken ver deeld zijn, behoeven Zfl geen lang kook- pröces en gaan er slechts weinig vita minen verloren. Ze worden met zeer wei nig water, zout en een stukje boter in een goed gesloten pan gesmoord, later wordt citroensap bijgevoegd en het vocht iets gebonden. Vele menschen kunnen gebak ken uien moeilflk verdragen, indien zfl althans last hebben van gasvorming, beter is het, ze dan meer te smooren in de pan en niet te donker bruin te laten worden. Een lepeltje dubbelkoolzure soda opge lost in lauw warm water na het eten ge bruikt, heft echter vele maagbezwaren op. In rauwen toestand werken uien desinfec- teerend op het maag-darmstel, terwijl zfl tevens ook in alle vormen toebereid zui verend werken, hetgeen ook met prei het geval is. Uiensap met suiker is een probaat mid del tegen hoesten. Men snfldt de uien in plakken, na ze schoongemaakt te hebben en doet ze laag om laag met basterd suiker in een goed gesloten jampotje (met schroef sluiting) daarna minstens 12 uren laten trekken en van het sap geeft men de patiënten alle twee uren een eetlepel Stamppot van winterpeen met uien is buitengewoon gezond en voor kinderen is 's morgens aan het ontbflt een portie ffln geraspte winterpeen met een lepeltje honing vermengd een uitstekende bfl- voeding. Tenslotte geven wfl nog even een neer smakelflk slaatje, dat van wat overge bleven aardappelen uien en een paar appelen gemaakt wordt. Zes of acht middelmatige groote koude aardappelen worden in kleine blokjes gesneden; één groote of 2 kleinere uien worden zéér ffln verdeeld, terwfll twee zure appels ook in kleine stukjes worden gesneden, alle in grediënten in een kom doen, zout toe voegen, 3 4 4 eetlepels slaolie en 2 eet lepels azfln, (meer naar smaak). Om en om scheppen met het slacouvert en op dienen op een schotel, nadat men er een goeden vorm aan heeft gegeven. Wil men dit slaatje uitbreiden, dan doet men er gehakte augurkjes en een hard gekookt ei door en garneert den schotel met biet, tomaat of plakjes ei. Aan de koffietafel, doch ook als voorgerecht smaakt dit slaatje voortreffelijk.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 15