ZATERDAG 15 FEBRUARI 1936 PAG 3 Kinderen moeten leeren sparen. Maar het mag niet in schraapzucht ont aarden Bevroren levensmiddelen Verzorging van de huid T JUTTFRTJE door Mevr. G. C. MeyerSchwencke. Sedert gisteren heeft de vierjarige Liesje een spaaipot. die zelf met moeder heefi mogen uitkiezen. Hoe zou de keus vallen? Het probleem was wei heel moeilijk en ze dubieerdc cusschen de olifant met de lange slagtand-u en en mooie ronde pad destoel. Op hei laatste pogenblik zag ze nog zoo'n t limmeni en nikkeien spaarpot, precies een spiegel. Eindelijk wordt de mooie ronde paddestoel gekozen en ze is er dolgelukkig mee. „Och", vraagt grootmoeder lachend, „wat weet een kind van vier jaar nu fran sparen?" Maar net eerste gelastuk, een mooi nieuw dubbeltje wordt door oma «n het gleufje geduwd. Liesje krijgt in den beginne neigingen om te „hamsteren" en iedere bezoeker houdt ze met een vriendelijk gezichtje haar spaarpot voor. Zij vat het als een aardig nieuw speliet;. rp, heel begrijpelijk trouwens, want de beteekenis van sparen moet z\j nog leeren. De iuders zullen haar dit moeten bijbrengen en wel zóó, dat ze op de juiste wijze leert sparen, dat niet mag ontaarden in gierigheid of schrapen. Een kind, dat al'es bijeenzamelt, wat het bemachtigen kan en zijn kleinen schat angstif, bewaakt, niemand iets af kan staan, berokkent zichzelf in de toekomst veel leed. „Waarom moet ik sparen, als ik later weer geld uit moet geven?" vraagt het kind en moeder zal in kinderlijken zin trachten duidelijk te maken, waarom dit nuttig en goed is. Zij zal vertellen van de krekel en de mier, hoe de eerste den ge- heelen zomer zingt en niet werkt en dan ook geen eten heeft en de ijverige miereu steeds bezig zijn om een voorraad voor den winter te verzamelen. Zoo moeten kin deren ook leeren, dat sparen nuttig is. omdat er wel eens een tijd kan komen, dat men geld noodig neeft. Zij moeten tevens leeren afstand doen van geld ten behoeve van anderen, die het wellicht meer noodig hebben. Al is het nog zoo'n klein bedrag, zfj moeten ook leeren mae- geven voor Sinterklaas en Kerstultdee- llngcn voor arme kinderen. Het spaarpotje kan ook opvoedend werken en wel als de kleine zus, niettegen staande herhaaldelijk verbod, het huis- werkschrift van de grootere broer van roode en blauwe strepen voorziet en bij voorkeur dit cahier gebruikt om hare artistieke neigingen bot te vieren! Zusje luistert niet en nu moet de spaarpot wor den aangesproken. „Nieuwe schriften kosten geld, weet je dat?" vraagt moeder. De kleine knikt, doch de beteeken-s dringi niet tot haar door, want als Peter een nieuw schrift noodig heeft, vraagt hij vader altijd om geld. Ditmaal moet zusje echter het geld voor een nieuw schrift uit haar spaarpot geven. Er volgen een paar traantjes en een trillend lipje, als moeder de daad btj het woord voegt en met het kleine sleutel tje de spaarpot opent. Het is wellicht voer moeders nog moei lijker om zoo iets uit te voeren, doch het Jonge kind zal reeds vroeg moeten leeren gehoorzamen en niet steeds weer voor eenzelfde feit verboden moeten worden. Voor grootere kinderen heeft het spa ren weer een andere beteekenis en meestal gebeurt dit om een bepaald doel te berei ken. Het verlangen naar een fiets, een hoek of misschien wel een fietstocht in de vacantie met vader of een schoolreisje. Nog veel meer plannen worden gemaakt °rn de kinderen leeren op deze wijze zor gen, begrijpen, dat zoo Iets maar niet zon der meer bereikt wordt. Het is zoowel voor jongere als oudere kinderen zeer nuttig om te leeren sparen 611 suinlg te zijn, hetgeen echter niet ver ward mag worden met een der onaange naamste eigenschappen, gierigheid. Met de gelukspaad stoel of velken vorm de spaarpot ook moge hebben, wordt oe- gonnen om tenslotte tot oen spaarbank boekje te komen, dat wellicht nog wel eens als „een appeltje voor den dorst" gebruikt kan worden. De winter brengt dikwijls allerhande on gemakken voor Ov huisvrouw mede en heeft meermalen grooten invloed op de levensmiddelen. Het bevriezen van deze laatste werkt meermalen conserveerend, d.w.z. het voorkomt bederven, vormen van schimmel, etc. Daarnaast ontstaan door vorst echter allerlei niet onbelangrijke veranderingen. Het meest bekend is wel het zoet worden van aardappelen, hetgeen berust op het feit, dat het zetmeel door de mwerking van de vorst zich in suiker omzet. Vele huisvrou wen werpen bevroren aardappelen in de aschbak, wat echter niet noodig is. Men heeft proefondervin delijk bewezen, dat de aardappelen bij ge lijkmatige verwarming weer bruikbaar kunnen worden en de ontwikkelde suiker weer in zetmeel overgaat. Het beste is één laag aardappelen op couranten om den kachel uit te spreiden, zóó, dat ze op 20° C verwarnu worden. In 8 of 10 dagen heeft de verandering van suiker in zetmeel plaats en de aardappelen verliezen hun zoeten smaak. Is er sprake van bevroren aardappelen, die men spoedig gebruiken moet, dan legt men ze in koud water en laat ze ontdooien, daarna brengt men ze aan de kook met een scheut azijn bij het kookwater, laat ze 10 minuten doorkoken, giet het water af en zet ze opnieuw op, ditmaal met kokend water en zout. De zoete smaak zal dan vrijwel weg zijn Alle bevroren levensmid delen hebben de neiging om, wanneer zij ontdooien spoedig- tot bederf over te gaan en moeten zoo snel mogelijk gebruikt wor den. - - Eieren zijn bijzonder gevoelig voor vorst en bevroren eieren laat men langzaam in water met wat zout ontdooien daarna on middellijk koken, bakken of wat ook. Be vroren vleesch heeft de eigenschap, dat het veel malscher is, daar het spierweef sel door den invloed van de kou zacht Is geworden. Men kan het best in den winter daags te voren, vleesch koopen en dit zoo koud mogelijk wegzetten, zoo mogelijk 'a- ten bevriezen. Bevroren visch mag slechts langzaam in koud water ontdooien, want indien dit proces te snel gaat, ziet de visch er on smakelijk uit, alhoewel smaak noch voe dingswaarde verloren gaan. Vruchten verliezen door vorst evenwel zeer veel van hun smaak en aroma en moeten dan ook steeds vorstvri) bewaart worden. Is het reeds te laat en heeft dc vorst zijn invloed doen gelden, dan kan men het best compóte maken, nadat men de vruchten eerst langzaam ontdooid heeft. Groenten reageeren weer geheel anders op vorst en zelfs zeer verschillend. Groene kool, spruitjes en boerekool zijn smake lijker als het gevioren heeft, terwijl roode en savoyekool veel minder goed bestand zijn tegen vorst. Deze moeten zelfs zoo spoedig mogelijk ontdooid en gebruikt wor den. Op wortelen, bieten schorseneeren, e. d. heeft de vorst weinig of geen invloed wat smaak betreft. Bij niet al te strenge koude kan men het bevriezen van levensmiddelen voorkomen, door ze meerdere malen in papier te wik kelen en verschillende ervan kan men met een laag vet afdekken, soms zelfs hou.lt het bewaren in zout water het bevriezen tegen; hetgeen echter maar bij enkele levensmiddelen mogelijk is. Boonen met aardappelsla zijn eveneens een smakelijk en voedzaam eten en zoo zouden wij nog veel meer kunnen noemen, dat de alleenstaande werkende vrouw op eenvoudige wijze ln weinig ttJd klaar kan maken en voldoende voeding geeft. Vruch ten mogen nimmer ontbreken. Voor alles is het echter noodig om met aanstonds als men thuis komt aan den slag te gaan, doch eerst een kwartiertje of halfuurtje .>p den divan te gaan rusten, waardoor het werk later niet alleen minder vermoeiend lijkt, doch tevens veel beter vlot en het mogelijk is in minder dan geen tijd een smakelijk maal gereed te maken. Vele vrouwen kunnen zich niet de weelde veroorloven dure crèmes te koopen. Toch vraagt iedere huid een goede verzorging, waarop zjj zal reageeren door er gezond uit te zien, zonder roode plekken en puist jes en het gelaat zal een veel jeugdiger persoonlijkheid weergeven. Men kan zelf zoo'n huidvoeding berei den door zuivere olijfolie (apotheker of drogist) te verdunnen met citroensap, b.v. op Lhet sap van een Va citroen en een dessertlepel eau de cologne, rozen of la vendelwater, desnoods van de geur iets meer naar eigen smaak. Men wascht het gelaat 's morgens en 's avonds met lauw water, waaraan wat borax wordt toege voegd, indien het hard is en gebruikt geen zeep, daarna inolieën met de genoemde op lossing en deze in de huid masseeren van onaer naar ooven, steeds in cirkelvorm ge bewegingen. Men laat de olie even intrek ken en neemt ze daarna met de genoemde bewegingen weer van de huid af, met pluk jes watten. Het masseeren van het geheele lichaam heeft een bijzondere weldadige uitwerking en vele ouder wordende dames hebben het aan massage te danken, dat zij zich zoo fit blijven gevoelen en veel minder stijf worden, dan anders het geval geweest zou zijn. De rug kan eveneens bereikt worden door een massageborstel met kromme steel. De bloedsomloop wordt door deze behandeling zeer bevorderd en de huid heeft tevens weer gelegenheid flink uit te wasemen. Het goede, dat in bovengenoemde behan deling ligt opgsloten, is dat ieder haar kan toepassen met uiterst weinig kosten. Al leen is het noodig, dat men zich wat tijd getroost, en de massage niet nu en dan doch regelmatig éénmaal, liever meerdere malen per week uitvoert. Het resultaat zal de gezondheid en het geheele uiterlijk aanzien zéér ten goede komen en dat is toch zeker zeer veel waart. Zondag. Toast met gerookte zalm. Kalfsoesters. Snij boonen. Aardappelen. Vanillev'.a met bessensap schuim. Maandag. Rundergehakt. Andijvie. Aardappelen. Sinaasappel-ommelet. Dinsdag. Bruine ragoutsoep. Runderlapjes. Spruiten. Aardappelen. Woensdag. Bruine boonen met spek. (Aardappelen.) Appelschoteltje. Donderdag. Gestoofd konijn. Aardappelpurée. Andijviesla. Griesmeel met vruchtensaus. Vrydag. Schelvlsch met peterseliesaus. Worteltjes. Aardappelen. Rijst met oitterkoekjes. Zaterdag. ppot zuurkool met Banaan. Lemon cheese. Vanillevla met bessensap-schuim. y2 1 melk, 25 gram maizena of custard- poeder, 40 g suiker, 4 eieren, een pakje va nillesuiker voor de saus, 2 dl bessensap, 1 ons suiker. We brengen de melk aan de kook met de vanillesuiker; gebruikt men custardpoeder, dan kan de vanille vervallen, omdat deze al Dij de poeder gevoegd is. De eieren worden geklopt met de suiker, doch het eiwit houdt men achtei voor het bessen sap, daarna roert men de maizena of cus tardpoeder er doo. tot zich een gelijk papje heeft gevormd, waarbij niet een dun straaltje de kokende melk gevoegd wordt. Alles g^-t terug ln „e pan en steeds roerende wordt de massa even doorgekookt daarna nog een minuut flink geflopt met de garde en in een vlaschaal gedaan om geheel af te koelen. Voor het schuim, die ip het aatste oogenblik voor het opdienen gemaakt wordt, itlopt men het eiwit met een lepei van de ..Ou gram (vooral niet te grove) suiker >er stijf, voeg daarna een ach* ut bessensap toe, dan klopt men weer tot zich een stijve massa heeft gevormd en voeg., achtereenvolgens suiker en bessensap bij toe alles verwerkt is, waarna net schuim op de vla wordt gedaan en opgediend, desverkiezende met biscuits. Slnaasa ppelommelet, 4 eieren, t eetlepe.s suiker, 1 eetlepel bloem, tikje zout, 4 eetlepels sinaasappel sap en geraspte schil, 30 gr. boter, wat poedersuiker Men klopt de eieren met de suiker, tot' dat men eei' lichte schuimige massa heeft verkregen en alle suikerkorreltjes zijn op gelost. Bloem en een tikje zout worden met de geraspte schil van de sinaasappel in een kommetje gedaan, daarna eerst vermengt met hei vruchtensap en ver ve gens doet men »r met kleine beetjes de beklopte eieren bij, totdat een volko men glad beslag zonder klontjes ls ver kregen. De bocer werdt ir een koekepan gesmolten en als ze warm, doch niet heet is, wordt het eimengsel ln de pan gegoten en de omelet zachtjes goudgee. gebakken, daarna omgekeerd i drieën gevouwen op een verwarmd *n scl.ctel gelegd en on middellijk opgediend, desverkiezende be strooid met wat poedersuiker. Bruine ragoutsoep. 65 g boter of margarine, 1 ui, worteltje, laurierblad, bosje peterselie, kruidnagel, 70 g bloem, 1% 1 water met 4 bouillon blokjes, 1 dl maueira, 1 ons halfsgehakt, sneedje brood, noot, zout naar smaak. Het water wordt goed warm gemaakt en wortel en kruiden opgezet en ongeveer een uur heel zachtjes getrokken, zoodat aile smaakjes en geuren zich verbinden, daarna zeven en in de warme vloeistof de bouillon blokjes oplossen. De bater wordt goed warm gemaakt en de bloem er in gebruind, hetgeen men ook vooraf kan doen in een ijzeren pannetje en daarna met de boter vermengen en langzaam met kleine scheutjes de bouil lon toevoegen en de soep aan de kook brengen; afmaken naar smaak met zout. Het gehakt wordt met een sneedje ge weekt brood, flink uitgedrukt en noot aan gemaakt en daarna vormt men balletjes, die in de soep gedurende 10 minuten mee koken. Voor de soep ln de terrine wordt overgegoten, voegt men er de madera bif. Lemon Cheese. (Voor de boterham) 100 gr. boter of margarine, 200 gr. sui ker, 1 klontje suiker, 3 eieren, sap van 3 a 4 citroenen, geraspte schil. De citroenen worden uitgeperst en het sap gezeefd, nadat van 1 citroen een ge deelte van de schil is afgeraspt met één klontje suiker. De boter wordt gesmolten en de suiker, het klontje met de geraspte schil en het citroensap er bijgevoegd, evenals de eieren, die eenige minuten met de garde geklopt zijn. De massa moet nu op het kookpunt gebracht worden, hetgeen met het oog op het schiften der eieren héél voorzichtig moet geschieden. Het beste is onder het pannetje een asbestplaatje te plaatsen, soodat de massa langzaam verwarmd wordt en steeds moet men blijven roeren. Komt de lemon cheese op het kookpunt, dan is een mooie dikke massa verkregen, die afgekoeld en ln de jampot gedaan wordt. Men heeft een bijsonder smakelijk en tevens gezond en "ccdzaam smeersel voor de boterham, dat ook door kinderen gaarne gegeten wordt. In plaats van ci troensap kan men sap van 2 greote sinaas appelen en van 1 citroen nemen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 15