ZATERDAG 15 FEBRUARI 1936
PAG 3
Kinderen moeten
leeren sparen.
Maar het mag niet
in schraapzucht ont
aarden
Bevroren levensmiddelen
Verzorging
van de huid
T JUTTFRTJE
door
Mevr. G. C. MeyerSchwencke.
Sedert gisteren heeft de vierjarige Liesje
een spaaipot. die zelf met moeder heefi
mogen uitkiezen. Hoe zou de keus vallen?
Het probleem was wei heel moeilijk en
ze dubieerdc cusschen de olifant met de
lange slagtand-u en en mooie ronde pad
destoel. Op hei laatste pogenblik zag ze
nog zoo'n t limmeni en nikkeien spaarpot,
precies een spiegel. Eindelijk wordt de
mooie ronde paddestoel gekozen en ze is
er dolgelukkig mee.
„Och", vraagt grootmoeder lachend,
„wat weet een kind van vier jaar nu fran
sparen?" Maar net eerste gelastuk, een
mooi nieuw dubbeltje wordt door oma «n
het gleufje geduwd.
Liesje krijgt in den beginne neigingen
om te „hamsteren" en iedere bezoeker
houdt ze met een vriendelijk gezichtje
haar spaarpot voor. Zij vat het als een
aardig nieuw speliet;. rp, heel begrijpelijk
trouwens, want de beteekenis van sparen
moet z\j nog leeren. De iuders zullen haar
dit moeten bijbrengen en wel zóó, dat ze
op de juiste wijze leert sparen, dat niet
mag ontaarden in gierigheid of schrapen.
Een kind, dat al'es bijeenzamelt, wat
het bemachtigen kan en zijn kleinen schat
angstif, bewaakt, niemand iets af kan
staan, berokkent zichzelf in de toekomst
veel leed.
„Waarom moet ik sparen, als ik later
weer geld uit moet geven?" vraagt het
kind en moeder zal in kinderlijken zin
trachten duidelijk te maken, waarom dit
nuttig en goed is. Zij zal vertellen van de
krekel en de mier, hoe de eerste den ge-
heelen zomer zingt en niet werkt en dan
ook geen eten heeft en de ijverige miereu
steeds bezig zijn om een voorraad voor
den winter te verzamelen. Zoo moeten kin
deren ook leeren, dat sparen nuttig is.
omdat er wel eens een tijd kan komen,
dat men geld noodig neeft. Zij moeten
tevens leeren afstand doen van geld ten
behoeve van anderen, die het wellicht
meer noodig hebben. Al is het nog zoo'n
klein bedrag, zfj moeten ook leeren mae-
geven voor Sinterklaas en Kerstultdee-
llngcn voor arme kinderen.
Het spaarpotje kan ook opvoedend
werken en wel als de kleine zus, niettegen
staande herhaaldelijk verbod, het huis-
werkschrift van de grootere broer van
roode en blauwe strepen voorziet en bij
voorkeur dit cahier gebruikt om hare
artistieke neigingen bot te vieren! Zusje
luistert niet en nu moet de spaarpot wor
den aangesproken.
„Nieuwe schriften kosten geld, weet je
dat?" vraagt moeder. De kleine knikt,
doch de beteeken-s dringi niet tot haar
door, want als Peter een nieuw schrift
noodig heeft, vraagt hij vader altijd om
geld. Ditmaal moet zusje echter het geld
voor een nieuw schrift uit haar spaarpot
geven. Er volgen een paar traantjes en
een trillend lipje, als moeder de daad btj
het woord voegt en met het kleine sleutel
tje de spaarpot opent.
Het is wellicht voer moeders nog moei
lijker om zoo iets uit te voeren, doch het
Jonge kind zal reeds vroeg moeten leeren
gehoorzamen en niet steeds weer voor
eenzelfde feit verboden moeten worden.
Voor grootere kinderen heeft het spa
ren weer een andere beteekenis en meestal
gebeurt dit om een bepaald doel te berei
ken. Het verlangen naar een fiets, een
hoek of misschien wel een fietstocht in de
vacantie met vader of een schoolreisje.
Nog veel meer plannen worden gemaakt
°rn de kinderen leeren op deze wijze zor
gen, begrijpen, dat zoo Iets maar niet zon
der meer bereikt wordt.
Het is zoowel voor jongere als oudere
kinderen zeer nuttig om te leeren sparen
611 suinlg te zijn, hetgeen echter niet ver
ward mag worden met een der onaange
naamste eigenschappen, gierigheid.
Met de gelukspaad stoel of velken vorm
de spaarpot ook moge hebben, wordt oe-
gonnen om tenslotte tot oen spaarbank
boekje te komen, dat wellicht nog wel
eens als „een appeltje voor den dorst"
gebruikt kan worden.
De winter brengt dikwijls allerhande on
gemakken voor Ov huisvrouw mede en
heeft meermalen grooten invloed op de
levensmiddelen. Het bevriezen van deze
laatste werkt meermalen conserveerend,
d.w.z. het voorkomt bederven, vormen van
schimmel, etc. Daarnaast ontstaan door
vorst echter allerlei niet onbelangrijke
veranderingen. Het meest bekend is wel
het zoet worden van aardappelen, hetgeen
berust op het feit, dat het zetmeel door
de mwerking van de vorst zich in suiker
omzet. Vele huisvrou wen werpen bevroren
aardappelen in de aschbak, wat echter
niet noodig is. Men heeft proefondervin
delijk bewezen, dat de aardappelen bij ge
lijkmatige verwarming weer bruikbaar
kunnen worden en de ontwikkelde suiker
weer in zetmeel overgaat.
Het beste is één laag aardappelen op
couranten om den kachel uit te spreiden,
zóó, dat ze op 20° C verwarnu worden.
In 8 of 10 dagen heeft de verandering van
suiker in zetmeel plaats en de aardappelen
verliezen hun zoeten smaak.
Is er sprake van bevroren aardappelen,
die men spoedig gebruiken moet, dan legt
men ze in koud water en laat ze ontdooien,
daarna brengt men ze aan de kook met een
scheut azijn bij het kookwater, laat ze
10 minuten doorkoken, giet het water af
en zet ze opnieuw op, ditmaal met kokend
water en zout. De zoete smaak zal dan
vrijwel weg zijn Alle bevroren levensmid
delen hebben de neiging om, wanneer zij
ontdooien spoedig- tot bederf over te gaan
en moeten zoo snel mogelijk gebruikt wor
den. - -
Eieren zijn bijzonder gevoelig voor vorst
en bevroren eieren laat men langzaam in
water met wat zout ontdooien daarna on
middellijk koken, bakken of wat ook. Be
vroren vleesch heeft de eigenschap, dat
het veel malscher is, daar het spierweef
sel door den invloed van de kou zacht Is
geworden. Men kan het best in den winter
daags te voren, vleesch koopen en dit zoo
koud mogelijk wegzetten, zoo mogelijk 'a-
ten bevriezen.
Bevroren visch mag slechts langzaam
in koud water ontdooien, want indien dit
proces te snel gaat, ziet de visch er on
smakelijk uit, alhoewel smaak noch voe
dingswaarde verloren gaan.
Vruchten verliezen door vorst evenwel
zeer veel van hun smaak en aroma en
moeten dan ook steeds vorstvri) bewaart
worden. Is het reeds te laat en heeft dc
vorst zijn invloed doen gelden, dan kan
men het best compóte maken, nadat men
de vruchten eerst langzaam ontdooid heeft.
Groenten reageeren weer geheel anders
op vorst en zelfs zeer verschillend. Groene
kool, spruitjes en boerekool zijn smake
lijker als het gevioren heeft, terwijl roode
en savoyekool veel minder goed bestand
zijn tegen vorst. Deze moeten zelfs zoo
spoedig mogelijk ontdooid en gebruikt wor
den. Op wortelen, bieten schorseneeren, e.
d. heeft de vorst weinig of geen invloed
wat smaak betreft.
Bij niet al te strenge koude kan men het
bevriezen van levensmiddelen voorkomen,
door ze meerdere malen in papier te wik
kelen en verschillende ervan kan men met
een laag vet afdekken, soms zelfs hou.lt
het bewaren in zout water het bevriezen
tegen; hetgeen echter maar bij enkele
levensmiddelen mogelijk is.
Boonen met aardappelsla zijn eveneens
een smakelijk en voedzaam eten en zoo
zouden wij nog veel meer kunnen noemen,
dat de alleenstaande werkende vrouw op
eenvoudige wijze ln weinig ttJd klaar kan
maken en voldoende voeding geeft. Vruch
ten mogen nimmer ontbreken. Voor alles
is het echter noodig om met aanstonds
als men thuis komt aan den slag te gaan,
doch eerst een kwartiertje of halfuurtje .>p
den divan te gaan rusten, waardoor het
werk later niet alleen minder vermoeiend
lijkt, doch tevens veel beter vlot en het
mogelijk is in minder dan geen tijd een
smakelijk maal gereed te maken.
Vele vrouwen kunnen zich niet de weelde
veroorloven dure crèmes te koopen. Toch
vraagt iedere huid een goede verzorging,
waarop zjj zal reageeren door er gezond
uit te zien, zonder roode plekken en puist
jes en het gelaat zal een veel jeugdiger
persoonlijkheid weergeven.
Men kan zelf zoo'n huidvoeding berei
den door zuivere olijfolie (apotheker of
drogist) te verdunnen met citroensap, b.v.
op Lhet sap van een Va citroen en een
dessertlepel eau de cologne, rozen of la
vendelwater, desnoods van de geur iets
meer naar eigen smaak. Men wascht het
gelaat 's morgens en 's avonds met lauw
water, waaraan wat borax wordt toege
voegd, indien het hard is en gebruikt geen
zeep, daarna inolieën met de genoemde op
lossing en deze in de huid masseeren van
onaer naar ooven, steeds in cirkelvorm ge
bewegingen. Men laat de olie even intrek
ken en neemt ze daarna met de genoemde
bewegingen weer van de huid af, met pluk
jes watten.
Het masseeren van het geheele lichaam
heeft een bijzondere weldadige uitwerking
en vele ouder wordende dames hebben het
aan massage te danken, dat zij zich zoo
fit blijven gevoelen en veel minder stijf
worden, dan anders het geval geweest zou
zijn. De rug kan eveneens bereikt worden
door een massageborstel met kromme
steel. De bloedsomloop wordt door deze
behandeling zeer bevorderd en de huid
heeft tevens weer gelegenheid flink uit te
wasemen.
Het goede, dat in bovengenoemde behan
deling ligt opgsloten, is dat ieder haar kan
toepassen met uiterst weinig kosten. Al
leen is het noodig, dat men zich wat tijd
getroost, en de massage niet nu en dan
doch regelmatig éénmaal, liever meerdere
malen per week uitvoert. Het resultaat
zal de gezondheid en het geheele uiterlijk
aanzien zéér ten goede komen en dat is
toch zeker zeer veel waart.
Zondag.
Toast met gerookte zalm.
Kalfsoesters.
Snij boonen.
Aardappelen.
Vanillev'.a met bessensap schuim.
Maandag.
Rundergehakt.
Andijvie.
Aardappelen.
Sinaasappel-ommelet.
Dinsdag.
Bruine ragoutsoep.
Runderlapjes.
Spruiten.
Aardappelen.
Woensdag.
Bruine boonen met spek.
(Aardappelen.)
Appelschoteltje.
Donderdag.
Gestoofd konijn.
Aardappelpurée.
Andijviesla.
Griesmeel met vruchtensaus.
Vrydag.
Schelvlsch met peterseliesaus.
Worteltjes.
Aardappelen.
Rijst met oitterkoekjes.
Zaterdag.
ppot zuurkool met
Banaan.
Lemon cheese.
Vanillevla met bessensap-schuim.
y2 1 melk, 25 gram maizena of custard-
poeder, 40 g suiker, 4 eieren, een pakje va
nillesuiker voor de saus, 2 dl bessensap, 1
ons suiker.
We brengen de melk aan de kook met de
vanillesuiker; gebruikt men custardpoeder,
dan kan de vanille vervallen, omdat deze
al Dij de poeder gevoegd is. De eieren
worden geklopt met de suiker, doch het
eiwit houdt men achtei voor het bessen
sap, daarna roert men de maizena of cus
tardpoeder er doo. tot zich een gelijk
papje heeft gevormd, waarbij niet een
dun straaltje de kokende melk gevoegd
wordt. Alles g^-t terug ln „e pan en
steeds roerende wordt de massa even
doorgekookt daarna nog een minuut flink
geflopt met de garde en in een vlaschaal
gedaan om geheel af te koelen. Voor het
schuim, die ip het aatste oogenblik voor
het opdienen gemaakt wordt, itlopt men
het eiwit met een lepei van de ..Ou gram
(vooral niet te grove) suiker >er stijf,
voeg daarna een ach* ut bessensap toe, dan
klopt men weer tot zich een stijve massa
heeft gevormd en voeg., achtereenvolgens
suiker en bessensap bij toe alles verwerkt
is, waarna net schuim op de vla wordt
gedaan en opgediend, desverkiezende met
biscuits.
Slnaasa ppelommelet,
4 eieren, t eetlepe.s suiker, 1 eetlepel
bloem, tikje zout, 4 eetlepels sinaasappel
sap en geraspte schil, 30 gr. boter, wat
poedersuiker
Men klopt de eieren met de suiker, tot'
dat men eei' lichte schuimige massa heeft
verkregen en alle suikerkorreltjes zijn op
gelost. Bloem en een tikje zout worden
met de geraspte schil van de sinaasappel
in een kommetje gedaan, daarna eerst
vermengt met hei vruchtensap en ver
ve gens doet men »r met kleine beetjes
de beklopte eieren bij, totdat een volko
men glad beslag zonder klontjes ls ver
kregen. De bocer werdt ir een koekepan
gesmolten en als ze warm, doch niet heet
is, wordt het eimengsel ln de pan gegoten
en de omelet zachtjes goudgee. gebakken,
daarna omgekeerd i drieën gevouwen
op een verwarmd *n scl.ctel gelegd en on
middellijk opgediend, desverkiezende be
strooid met wat poedersuiker.
Bruine ragoutsoep.
65 g boter of margarine, 1 ui, worteltje,
laurierblad, bosje peterselie, kruidnagel,
70 g bloem, 1% 1 water met 4 bouillon
blokjes, 1 dl maueira, 1 ons halfsgehakt,
sneedje brood, noot, zout naar smaak.
Het water wordt goed warm gemaakt en
wortel en kruiden opgezet en ongeveer een
uur heel zachtjes getrokken, zoodat aile
smaakjes en geuren zich verbinden, daarna
zeven en in de warme vloeistof de bouillon
blokjes oplossen.
De bater wordt goed warm gemaakt en
de bloem er in gebruind, hetgeen men ook
vooraf kan doen in een ijzeren pannetje
en daarna met de boter vermengen en
langzaam met kleine scheutjes de bouil
lon toevoegen en de soep aan de kook
brengen; afmaken naar smaak met zout.
Het gehakt wordt met een sneedje ge
weekt brood, flink uitgedrukt en noot aan
gemaakt en daarna vormt men balletjes,
die in de soep gedurende 10 minuten mee
koken. Voor de soep ln de terrine wordt
overgegoten, voegt men er de madera bif.
Lemon Cheese.
(Voor de boterham)
100 gr. boter of margarine, 200 gr. sui
ker, 1 klontje suiker, 3 eieren, sap van 3
a 4 citroenen, geraspte schil.
De citroenen worden uitgeperst en het
sap gezeefd, nadat van 1 citroen een ge
deelte van de schil is afgeraspt met één
klontje suiker.
De boter wordt gesmolten en de suiker,
het klontje met de geraspte schil en het
citroensap er bijgevoegd, evenals de eieren,
die eenige minuten met de garde geklopt
zijn. De massa moet nu op het kookpunt
gebracht worden, hetgeen met het oog op
het schiften der eieren héél voorzichtig
moet geschieden. Het beste is onder het
pannetje een asbestplaatje te plaatsen,
soodat de massa langzaam verwarmd
wordt en steeds moet men blijven roeren.
Komt de lemon cheese op het kookpunt,
dan is een mooie dikke massa verkregen,
die afgekoeld en ln de jampot gedaan
wordt. Men heeft een bijsonder smakelijk
en tevens gezond en "ccdzaam smeersel
voor de boterham, dat ook door kinderen
gaarne gegeten wordt. In plaats van ci
troensap kan men sap van 2 greote sinaas
appelen en van 1 citroen nemen.