JUT TE RT JE
„Ons kind gaat
naar school"
Een nieuw tijd'
perk treedt in.
Belegging voor de boter
ham voor overblijvers
Plichtsgevoel wordt aangekweekt,
door
G. C. MEIJER—SCHWENCKE.
Alhoewel in de meeste steden het nieu
we schooljaar met September aanvangt,
zijn er toch nog scholen, waartjp zulks in
April het geval is.
Op den laatsten verjaardag worden
reeds allerlei schoolbenoodigdheden aan de
kleine zesjarige gegeven, die hierop recht
trotsch is. Een leeren étui met potlooden.
penhouder, vlakgom en andere nuttige en
noodige dingen vervangt de houten koker
van eertijds en die wjj in onze jeugd met
laagjes watten voerden, om het breken
van punten te voorkomen.
Het wordt ernst; de dag nadert, waar
op het kind zijn zorgelooze leventje verwis
selt voor de schoolbanken. Voor de ouders
in het bijzonder voor de moeder be-
teekent dit heel wat. vooral als de oudste
zijn intrede op de school doet! Het is voor
het eerst, dat moeder haar kind afstaat
en langzaam maar zeker zal hij zijn eigen
weg moeten zoeken en vinden. Vreemde
menschen zullen door hun opvoedkundige
lessen wellicht grooten invloed op hem
uitoefenèn en veel wat tot dusverre op den
bodem der ziel rustte, komt in beroering.
Verschillende sluimerende eigenschappen.
In kiem reeds aanwezig, ontplooien zich.
zoowel goede als minder goede.
De eerste schooldag!
Moeder gevoelt zich wat onwennig zon
der haar kind en een gevoel van weemoed
overvalt haarWaarom eigenlijk, zoo
vragen wij ons af. beheerschen deze ge
voelens het moederhart, alsof een tragi
sche gebeurtenis plaats vond? Is het niet
de meest natuurlijke loop der dingen en is
het niet egoïschtisch, het kind als ons
uitsluitend eigendom te willen beschou
wen ?Het jonge kind, eenmaal man of
vrouw geworden, zal deel moeten uitma
ken van het groote, allesomvattende leven
en zal reeds vroeg voorbereid moeten zijn.
°m zijn taak in de. zij het verre, toe
komst als een krachtige persoonlijkheid te
kunnen vervullen.
Als vrouw van ervaring weet de moeder,
dut reeds na de eerste schooldagen het
leven met zijn lief en leed zich zal doen
voelen aan haar kind. doch het Is haar
Pücht, het niets te laten bemerken van
etgeen In haar binnenste omgaat.
Vroolijk en opgewekt zal hem mis
schien zelfs tot in de klas mogen bren-
Seu om hem vol vertrouwen over te ge-
aan de leerkrachten, die hem. In sa-
enwerking met de ouders, datgene zul-
,en bijbrengen wat noodig is voor zfln toe-
komstig leven.
>.Jan weet reeds zooveel", zegt de trot-
f°he moeder tot de onderwijzeres, „hij
cui alle letters en telt tot honderd
is echter min of meer verbaasd, wan-
aeer zij bemerkt, dat de onderwijzeres
hze thuis bijgebrachte kennis nu niet zoo
^zonder op prijs 8telt
anneer de moeders er inderdaad van
d^ngen waren, hoe verkeerd het is
kinderen dit „voorbereidende" onder-
ai3 te geven, dan zouden zij het zeker
achterwege laten.
m 14 voor de onderwijzeres veel ge-
keiijker om alle kinderen tegelijk iets
te brengen. Deze moeten onbevangen
Ij ®nover de leerstof zijn, die hun Iets ge-
op n'euws moet bieden, en hun tevens
Weloverdachte wijze wordt bijgebracht,
unneer een kind verschillende vakken
de kent. laten wij bijv. aannemen
etters, dan zal de leesles hem veel
Wo®r boeien dan andere kinderen. Hij
verst* 0noPlettend, zoekt zijn gedachten
Vel Ü°0lin6 te geven en vindt de les ver-
i]) h zouden alle moeders dan ook
hen Ct be'an8 der kinderen willen raden.
^onvoorbereid naar de school te laten
niet altjjd kunnen de kinderen zich
onmiddellijk schikken naar de discipline,
die op de school noodzakelijk Is, terwijl de
moeilijkheid voor eenige kinderen ligt in
het feit, dat zij met zoovele anderen samen
zijn, hetgeen eveneens een groote overgang
is. Voor deze kinderen is de aangewezen
weg om een jaar naar de fröbelschool of
een kleuterklas te laten gaan, waardoor
zij gewennen aan den omgang met andere
kinderen.
Het schoolgaan heeft zich in den loop
der jaren zeer gewijzigd en vooral ln de
eerste klassen worden spel en lessen ge
combineerd, zoodat de eerste beginselen
van het onderwijs spelenderwijs worden
bijgebracht. Denken wij slechts aan de nu
reeds toegepaste wijze van leeren lezen
met de aardige leesplank en lettertjes.
Van angst voor de school is dan ook
Inderdaad geen sprake meer en de modern
gebouwde scholen, waar licht, lucht en zon
kunnen toetreden en de vensterbanken vol
vazen bloemen en bloeiende planten bie
den den kinderen een in alle opzichten
aangenaam verblijf.
Wellicht zal menig kind zich de eerste
dagen moeten aanpassen aan de geheel
andere leefwijze en vooral verwende kin
deren zullen eerst wat bleek zien en min
der trek ln eten hebben, doch hierover
komen zi) ongetwijfeld heen. Spoedig lee
ren zij andere kinderen kennen en vriend
schap op de schoolbanken gesloten duurt
soms een menschenleven.
..Ons kind gaat naar school
Binnen korter of langeren tijd zullen
vele moeders zich met deze gedachte be
zighouden. Een nieuw leven vangt aan en
zij weten, dat de zorgelooze tijd voorbij
is. want mét het schoolgaan moeten zij
tevens vertrouwd raken met het begrip:
..plicht".
..Zijn plicht doen", dat moet de levens
leuze zijn. die de ouders bij hun kinderen
moeten aankweeken en wanneer zij dit
begrip op de juiste wijze ieeren aanvoelen,
dan wordt de beteekenis voor heen geen
kwelling, die leder menschenkind te wach
ten staat.
Het komt dikwijls voor, dat man en kin
deren moeten overblijven en de huisvrouw
niet altijd genoeg variatie in de belegging
weet te vinden. Het is echter van groot
belang, dat de boterhammen smakelijk zijn
en daarom laten wij een en ander volgen,
dat alhoewel minder bekend toch smakelijk
is.
Voor de kinderen:
le. geklopte banaan met jam.
2e. gehakte geweekte vijgen met jam.
3e. gehakte noten en jam.
4e. roomkaas met gehakte noten.
5e. gehakte dadels en noten met sinaas
appeljam.
6e. een paste gemaakt van een mengsel
van donkerbruine suiker, boter en fijn
gemalen noten.
7e. geraspte rauwe peen met honing.
Voor vader:
le. Gebakken lever met spek tusschen
bruin brood.
2e. Platte vleeschkoekjes, gemaakt van
restjes vleesch en gebakken uien.
3e. Gebraden sausjjsjes, koud door midden
gesneden en bestreken met mosterd.
4e Gebakken spek met dunne plakjes
appel tusschen bruin brood.
5e. Cornedbeef met mosterd en geraspte
mierikswortel
Citroensap is uitstekend om doffe glas-
en kristalwaren te reinigen en glanzend te
kragen.
„Wie zat op den troon voor Karei I?"
Karei 0".
Onverbeteriya.
Iemand was een restaurant binnen ge
gaan, had neerlijke dingen besteld en goed
gegeten. Daarna liet hjj den eigenaar van
het restaurant roepen en zei:
Bent u de eigenaar?
Jawel, meneer.
Ja, ziet u, eenige jaren geleder heb
ik hier gegeten en omdat ik toen geen
geld- bij me had, hebt u my op straat
laten gooien.
Dat spjjt me erg, meneer, zei de eige
naar, maar u begrijpt
Daar wil ik het niet over hebben,
zei de vriendelijke gast, ik wilde u alleen
maar even zeggen, lat ik nu weer geen
geld bij me heb.
Zoni'ag.
Kop bouillon.
Biefstukjes.
Versche andijvie.
Aardappelen.
Vruchtengeleidpudding.
Maandag.
Vleesch in schelpen.
Roereieren.
Savoyekool.
Aardappelen.
Gebruinde boter.
Dinsdag.
Klapstuk.
Hutspot, peen. aardappelen, uien, enz.
Abrikozen-vla.
Woensdag.
Sla van andijvie.
Boonen-gehakt.
Spruitjes en kastanjes.
Aardappelpurée.
(Vruchten.)
Donderdag.
Runderlappen.
Roode kool.
Aardappelen.
Rijstommelet.
V rij dag.
Gestoofde kabeljauw.
Worteltjes.
Aardappelen.
Havermoutschotel.
Zaterdag.
Gebakken spek.
Capucijners.
Gedroogde appeltjes.
Citroenpudding.
Vastenmenu's.
Eieren, sla van bieten, andijvie, selderij
en geraspte wortel, gebakken aardappelen,
griesmeel met bessensap,
Gestoofde schelvisch, gebakken aard
appelen, worteltjes, sinaasappelvla.
Magere erwtensoep, macaronischotel met
rozijnen.
V ruchtengeleipuddlng.
I ons biscuits, b.v. bonne mère, og z.g.
vingerbiscuits, 1 blik peren, 1 pakje poe-
dergelatine (frambozen) 10 12 roode ge-
confjjte kersjes.
De biscuits worden ln kleine stukjes
verdeeld ln een glazen schaal, daarna
wordt het blik peren geopend en het
vocht in een pannetje gedaan, dat men
met zooveel water aanvult, totdat men 4
dl. vocht heeft, dat aan de kook gebracht
wordt en waarin de vruchtengelatine-
oplossing wordt gedaan afkoelen en over
de biscuits gieten. Wij zetten de glazen
schaal op een koele plaats en laten de
jelly volkomen stijf worden, het meest aan
te bevelen is om het daags te voren klaar
te maken.
Is de gelei stijf, dan worden de gehal
veerde peren er in een cirkel opgelegd met
de punt naar het midden, dus straalvormig,
terwijl het midden aan gevuld wordt met
de geconfijte kersjes.
Het geheel ziet er aardig uit en moet
eenigszins aan een margariet doen denken,
waarvan de peren de bloembladen voor
stellen. Inplaats van kersjes kan men in
het midden enkele mooie geweekte abri
kozen leggen.
Vleesch van de bouillon bewaren voor
Maandag.
Vleesch ln schelpen.
250 gr. resten (het bouillonvleesch), S
dL. melk of jus met water, 35 gr. bloem,
35 gr. boter, 1 eetlepel fijngehakte peter
selie, zout, peper, noot, 1 ei, paneermeel,
stukje boter.
De schelpen worden met boter bestreken
en met paneermeel bestrooid. Het vleesch
wordt fijn gehakt, daarna smelten we de
boter in een steelpannetje, doen er de bloem
bij en 3 dL. melk of jus met water, 3
kleine theekopjes. We doen de vloeistof er
bij kleine scheutjes gelijk bij. steeds roe
rende om een mooie gelijke massa te
krijgen, die we eenige minuten laten door
koken. daarna het vleesch er door roeren,
dit goed warm laten worden, daarna
nemen we de pan van het vuur. voegen het
geklopte eierdooier bij. gehakte peterselie,
zout. peper, en noot naar smaak, en ten
slotte het stijfgeklopte eiwit. We ver-
deelen het vleeschmengsei over de schel
pen. strooien er paneermeel over en doen
hierop enkele klontjes boter, waarna we ze
in den oven plaatsen gedurende 20 25
minuten.
Abrikozen-schotel.
blik abrikozen, 50 gr. biscuits, 3 dL.
melk, 2 eierdooiers, 1 eetlepel custard-
poeder, 2 eetlepels suiker.
We brengen de melk met de suiker aan
de kook en maken de custardpoeder aan
met de geklopte eierdooier, waarbij wij
lepelsgewijze en goed kloppende de warme
melk gieten en het mengsel daarna terug
doen in de pan om nog even door te laten
koken. In een kristallen schaal worden de
arbikozen gedaan, terwijl de biscuits in het
vocht geweekt en op de abrikozen worden
gelegd, hieroverheen wordt de vla gegoten,
die wij na het koken flink hebben opge
klopt om het vormen van een vlies te
voorkomen en af te laten koelen.
Rijstommelet.
300 gram koude rijst is ongeveer 1 kopje
rauwe rijst, met 2 maal zooveel water of
5 maal zooveel melkt gekookt, 3 eieren,
75 gram suiker, 75 gram bloem, 60 gram
boter. 1 theelepel kaneel, jam, melk,
poedersuiker.
We kloppen de eierdooiers met de suiker
en eenige eetlepels melk zoolang, totdat
de suiker geheel opgelost is. voegen er
dan de bloem en de rijst bjj en tenslotte
het zeer stijf geklopte eiwit en de kaneel.
De helft van de boter wordt ln een koeke-
pan warm gemaakt en hierin wordt de
helft van het rijstmengsel aan beide kan
ten lichtbruin gebakken, daarna op een
verwarmde schotel gelegd en dik bestreken
met jam (of appelmoes). De rest van het
beslag in de overgebleven boter aan beide
zijden gebakken, terwij) we de tweede om-
melet op de jam-laag leggen en den boven
kant met poedersuiker bestrooien.
EEN KWART MILLIARD DOLLARS
VOOR DE SCHOONHEID.
Volgens berekeningen van vaktijdschrif
ten moeten de Amerikaansche vrouwen in
het Jaar 1935 niet minder dan een kwart
milliard dollers hebben uitgegeven voor
schoonheidsmiddelen. Er bestaan ln de
Vereenigde Staten momenteel rond 30.000
schoonheidsinstituten, die allen zeer goede
zaken maken. Goedgeschoold personeel
voor deze salons wordt zelfs meer gevraagd
dan beschikbaar is. Daarom was het geen
slecht idee van de New Yorker Arbeids
beurs om, op een der drukke punten der
drukke punten der stad, een school te
openen, waar thans meer dan 600 Jonge
dames worden in ge wij d in de geheimen van
het vak. Al deze meisjes genieten een op
leiding van deskundigen. Wanneer zij den
leertijd hebben doorloopen. moeten zij een
examen afleggen. Slagen zjj. dan krijgen z(j
een diploma, welke voor de salons veel
waard zijn.
Amerika kreeg zijn eerste schoonheids
salon in 1838. In 1905 telde men reeds 262
dergelijke salons. Na den oorlog klom dit
aantal snel op.