te\lP01JWCNt1/ySR tïl Groote vrouwen. T JUTTERTJE Spaansche huwelijken. Een nieuwe tijd breekt aan. Het klooster nog veler toevluchtsoord. MAGARITHE DURAND. Pionierster der FranSche V rouwenbeweging. (Brief van onzen specialen correspondent.) Wie langeren tijd in Spanje gewoond heeft, zal zich niet meer verwonderen over de eigenaardige mentaliteit, noch over de geheel andere tradities, dan die, welke in de meeste Europeeschelanden als nor maal gelden. Ook de Spaansche vrouw is slechts zeer weinig toegankelijk voor mo derne begrippen, alhoewel er thans onder de jongere generatie een kentering valt waar te nemen. Langzaam, uiterst langzaam wijzigen zich hier de vastgeroeste begrippen om trent de positie der vrouw vóór en na haar huwelijk. Toch zal deze veranderde houding niet nalaten op den duur andere levensomstandigheden voor haar te schep pen. Tot voor enkele jaren waren het slechts de meisjes uit de volksklasse, die noodge dwongen een of ander beroep uitoefenden, echter niet uit werkelijke belangstelling of liefde voor het vak. Thans gaan de „eer tijds" beter gesitueerde meisjes eveneens in hun eigen onderhoud voorzien en breidt het aantal werkende vrouwen zich steeds meer uit. De slechte economische toestanden zijn natuurlijk ook in Spanje waar te nemen en dwingen de vrouwen in dit land, zelfs hen, die tot de gegoede kringen behooren, een betrekking te zoeken. Men heeft echter nimmer aan deze mo gelijkheid gedacht en zoodoende hebben de jonge meisjes geen opvoeding gekregen, die hen voorbereidde tot een of ander be roep. Nog steeds beschouwen zij het ver vullen van een werkkring als een nood zakelijk kwaad. Het meerendeel werkt, omdat zij nu eenmaal genoodzaatk wor den, niet echter omdat zij liefde voor het werk gevoelen, hetgeen wellicht samen hangt met de overgeërfde tradities. Eén weg, die voor de Spaansche meisjes open staat en door velen gevolgd wordt, is: het klooster. Niettegenstanade haar levenslust en temperament nemen velen harer de sluier aan en zetten nimmer meer een voet buiten de kloostermuren. Behalve de religieuse steun geeft net kloosterleven haar tevens de overtuiging, dat het haar bespaard zal blijven een com promis met den nieuwen tijd te sluiten en zjj niet in de onrustige sfeer van winkel, fabriek of kantoor haar leven moeten slij ten. Streng afwijzend staan de kloosters tegenover het frivole drukke stadsleven en bieden een rustpunt aan de velen, die hier niet tegen op kunnen en die onver biddelijk afstand doen van alle wereldsche vreugde. Spaansche jonge meisjes uit de gegoede kringen worden in een internaat of in huis zeer streng opgevoed, wellicht is zulks een noodzakelijke eisch, in verband met haar zuidelijk temperament. Meestal zoeken de ouders een echtge noot voor hun dochters uit, doch natuur lijk zijn er in de meer gemoderniseerde kringen ook jonge menschen, die zich tot elkander aangetrokken gevoelen. Gedurende den engagementstijd hebben zij zeer weinig vrijheid om elkander te ont moeten, meestal is dit in tegenwoordigheid van derden, zoodat er weinig gelegenheid is elkander meer dan oppervlakkig te lee- ren kennen. Bij de minder gegoede klasse heerschte tot voor korten tijd nog de ge woonte, dat het jonge paar bij de ouders van den man introk, althans in de groote De jonge vrouw moest voor ver- schilis£de dingen toestemming van haar schoonmo$£er hebben en was zelfs, als zij na haar hu^fc£l£k moest blijven werken, geen boas ovwW verdiende geld. Voor een deel is dit sametfwonen toe te 3chrÖ- ven aan het feit, datN^1611 111 de 8roote steden meestal huizen he£^ me^ zes> acht en meer kamers. In de laatste jaren is men overgegaan tot het bouweKj, van kleine woningen, doch het aantal is\'n verband met de behoefte nog slechts zeeK Serln? te noemen. Het samenwonen met de oudersx draagt er niet toe bij om de jong gehuwde» altijd even gelukkig en tevreden 'te stemmen, vooral ook door de groote afhankelijkheid der vrouw. Alhoewel er in Spanje over het algemeen weinig gelukkig huwelijken zrjn, komen de beste voor in die kringen, waar men het minst met geld gezegend is, waar schijnlijk geeft hier de liefde meer den doorslag. Een eenmaal gesloten huwelijk kan niet ontbonden worden, hetgeen in een zuiver katholiek land als Spanje trouwens heel begrijpelijk is. Een gevolg hiervan is echter, dat velen hun levenlang te lijden hebben onder den druk van een ongelukkig huwelijksleven en ieder op zijn wijze verstrooiing zoekt. De man is steeds buitenshuis, leeft in kof fiehuizen, flaneert en flirt. De vrouw ver vult hare plichten tegenover haar kinde ren, en de kerk en wordt gesterkt door de wonderbaarlijke kracht van „hae" Heili gen. Zeer veel huwelijken mislukken ook, daar de Spaansche vrouw als spoedig, een maal getrouwd zijnde, haar uiterlijk aan zien gaat verwaarloozen, hetgeen aller minst voor dien tijd het geval was. Zfl vindt het ten eenenmale overbodig zich voor haar echtgenoot te blijven ver zorgen, wellicht is deze passiviteit ook een gevolg van het klimaat. Amuseert haar echtgenoot zich dan met andere vrouwen, dan schikt zij zich in deze omstandigheid met een zeker „laisser aller", dat haar eigen is. Zelfs de moderne Spaansche vrouw is in wezen niet modern, het uitoefenen van een beroep de moderne opvoeding zijn slechts een va-nisje dat vervaagt, zoodra zij trouwt. In werkelijkheid heeft zjj het zelfde leven als vóór haar de traditie dit eischte van hare moeders en grootmoeders Zij staat voor dezelfde problemen als vele generaties van vrouwen vóór haar en vindt de vervulling van haar levenstaak in haar kinderen. Zondag. Pouletsoep Rosbeef Doperwten Aardappelen Stnaasappelcrême Maandag. Koud vleesch Raapstelen Aardappelen Broodommelet met pruimencompóte Dinsdag. Versche worst Gestoofde zuurkool Aardappelpurée Bananen met gember Woensdag. Verscholen eieren met kerrysaus Spinazie Aardappelen Rijst met bessensap Donderdag. Runderlapjes Andflvie Aardappelen Ommeletsoufflé Vrijdag. Gebakken bokking Aardappelsla met appels Bieten, Andijvie en selderij Sla Sinaasappels Zaterdag. Gehakt Gedroogde appeltjes Aardappelen Havermout Frjn brood Vastenmenu's Selderijsoep Roereieren, Spinazie Aardappelen, gebruinde boter, vruchten. Zoute visch. Peterseliesaus Gesnipperde wortelen, aardappelen Watergruwel Magere soep Tomatenommelet Rijst met champignons Vruchten Sinaasappelcrême 4 eierdooiers, 2 witten, 2% dL. melk, 'n weinig kokend water, 2 groote sinaasappe len, 60 gr. suiker, 7 blaadjes gelatine. De suiker wordt in een kom gedaan met de geraspte sinaasappel en grondig ver mengd, daarna voegen wij de dooiers cn de eiwitten bij en kloppen alles enkele mi nuten, gieten er met een dun straaltje kloppende de melk bij, terwijl steeds flink geroerd wordt, daarna wordt de massa in een pannetje gedaan en roerende ver warmd tot hij mooi dik is, niet door laten koken met het oog op schiften. Gelatine in koud water weeken, uitknüpe.. en in een weinig kokend water oplossen, en bij de custard voegen evenals het gezeefde sinaasappelsap. Af laten koelen en van tijd tot tijd roeren om te voorkomen, dat de gelatine zakt, daarna overgieten in een glazen schaal of in kleine één-persoons schaaltjes, desverkiezende garneeren met geslagen room. Bananen met gember. 6 Bananen, 100 gr. poedersuiker, 4 eet lepels citroensap, 2 dL. room, 2 eiwitten, 50 gr. geconfijte gember. De bananen worden aan schijfjes ge sneden en met de poedersuiker en het ci troensap een uurtje op een koele plaats gezet. De room en de eiwitten worden met een tikje zout stijf geklopt en de bananen worden met de garde tot een gelijke massa geslagen, daarna room, bananen en de fijn gehakte gember met elkander vermengen en in kleine schaaltjes opdienen, desge- wenscht met gehakte noten bestrooien. Aardappelsla met appels. Kg. Aardappelen, 3 k 4 appelen, 1 groote ui, peper, zout, 3 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn. De aardappelen afborstelen, in de schil koken, afgieten en pellen, daarna verdee- len in kleine blokjes en in slabak doen. Appelen dun schillen, klokhuis verwijderen en eveneens in kleine blokjes verdeelen en bij de aardappelen doen, vlug vermengen met de olie en azijn, peper en zout en de zeer fijn gehakte ui en afgedekt een uurtje laten staan, waardoor de sla veel smakelijker wordt. Wij maken tevens nog wat andere slaatjes, die b.v. in een drie- deelige hors d'oeuvre schaal worden ge daan of in vakken op een platten schotel. In de eerste plaats zéér fijn gehakte bie ten, verder zéér frjn gesneden andijvie, met wat gesnipperde prei bestrooid en tenslotte selderflsla. We schillen de knolselderij, snijden hem in dunne plakken, die in fijne reepjes verdeeld worden en die wij om het kleuren te voorkomen, onmiddellijk in wa ter opkoken, op een vergiet doen en even als de andere slaatjes met olie en azijn aanmaken. Toevoeging van mayonaise maakt het geheel natuurlijk fijner. Fijn brood. 500 gr. bloem, 35 gr. gist, 100 gr. boter, 50 gr. suiker, 2 eieren, 1 theelepeltje zout, ongeveer L. melk. Het beste is de gezeefde bloem in een verwarmde kom of pan te doen en even eens verdient het aanbeveling om het deeg in een verwarmd vertrek te kneden. De gist wordt in kleine stukjes gebrokkeld en met een paar lepels van de lauwwarme melk en een gedeelte van de suiker ver mengd. In de bloem, die wij reeds in een diepe kom of pan deden, maken wij een kuiltje, waarin wij de opgeloste gist doen en hiermede zóóveel van de omliggende bloem vermengen, totdat wjj een brelach- tige massa hebben, die wij met een weinig bloem bestrooien. Wij dekken de pan met een theedoek af en zetten deze op een warme, doch niet heete plaats, b.v. bij den haard of op een hoekje van het fornuis op een treefje. Na 20 of 25 minuten heeft het aangemaakte deeg het dubbele van zijn oorspronkelijke grootte bereikt. Nu gaan ydj met de bewerking verder en voe gen de heele eieren, de week gemaakte boter, de suiker en het zout bij de andere ingrediënten en kneden het deeg minstens den minuten met onze handen goed door een, het zal dan van de pan en onze han den loslaten, terwijl er door de ingewerkte lucht blaasjes ontstaan. We laten het deeg de theedoek bedekt en eveneens op een warme plaats, maar nu minstens één of anderhalf uur, waarna het dubbele van de oorspronkelijke grootte is verkregen. Een broodvorm wordt met slaolie inge vet en met paneermeel bestrooid en hier in wordt het elastische brooddeeg overge bracht, waarna wij het voor de derde maal laten rijzen, nu pl.m. 20 minuten, en het met het oog op eventueel neerslaan weer met de theedoek bedekken, na eerst op den broodvorm een paar houten lepels ge legd te hebben, om te voorkomen, dat het deeg met rijzen aan den doek komt. De oven moet goed heet zijn, waarna het brood erin geplaatst wordt om gedurende 40 tot 60 minuten te bakken; dit hangt af van de warmte en de soort oven, dien wjj hebben; in ieder geval kunnen wij ons overtuigen of het brood gaar is, door er met een breinaald in te steken, die er ge heel droog uit moet komen. Zijn wij bang, dat het brood te donker wordt, dan temperen wij na 25 minuten den oven en leggen bij het inzetten, dus vóór wij gaan bakken een paar vetvrije be boterde papieren op het deeg. Is ons brood gaar, dan storten wjj het op een cakerooster en laten het bekoelen. Dit brood leent zich uitstekend voor de a.s. Paaschdagen, alleen kneedt men er dan 350 gr. mélange van krenten, rozijnen en gesnipperde sucaden door en bestrooit het als het afgekoeld is met poedersuiker. In Parijs is 16 Maart j.1. in den ouder dom van 81 jaren een pionierster der Vrouwenbeweging in Frankrijk overleden, Margarithe Durand. Met haar is een dei- vurige strijdsters voor de verkrijging vair meerdere rechten voor de vrouw heenge gaan. Zij was de dochter van generaal Du- rand en een letterkundige en reeds op vijf tienjarigen leeftijd verbonden aan de Co- médie Frangaise. Toen zij huwde met den afgevaardigde George Laquerre heeft zij haar tooneelloopbaan opgegeven en trok de politiek haar sterk aan. In de eerste jaren werkte zij met haar echtgenoot sa men aan de destijds van beteekenis zijnde courant „la Presse", later richtte zij een eigen blad op. In het politieke schandaal van Generaal Boulanger speelde zij een groote rol en haar artikelen droegen er toe bij, dat een onderzoek naar deze affaire ingesteld werd. In 1890 liet zij zich van haar man scheiden en is niet meer ge trouwd. Eerst toen begon haar leven zeer interessant te worden. In 1893 richtte zij de „Fronde" op, de eerste vrouwencourant in Frankrijk, dat niet alleen voor vrouwen bestemd was, doch ook geheel door vrouwen samenge steld werd, zoowel wat het redactioneele deel als de zetterij betrof. In het Dreyfus- proces heeft het blad zich aan de zijde van den onschuldig veroordeelde gesteld en moest daarom gedurende een bepaalden tijd verdwijnen. Na eenige jaren kwam het weer uit en was niet meer uitsluitend aan vrouwenwerk gewijd, tevens kwamen er zoowel bij de staf als in de zetterij eenige mannen in dienst. De staf omvatte een reeks van prominente mannelijke werkers, o.a. Briand, Viviani, Berthelot, Jacques Sterue, e.a. Met verschillende groote man nen stond deze charmante vrouw op zeer vriendschappelijken voet. Margarithe Durand was een mooie ver schijning, groot, blond, elegant en vol temperament, terwijl zij haar charmante beminnelijkheid tot op hoogen leeftijd be houden heeft. Een zeer bekende vrouwenfiguur, Diana, moet door den beroemden beeldhouwer Frangois Rudi naar haar gestalte ontwor pen zijn. Zooals vele vooraanstaande vrouwen was ook zij een autoriteit en het gebeurde meermalen, dat de courant niet op tijd gedrukt kon worden, omdat Ma dame Durand haar goedkeuring nog niet gegeven had aan de meest belangrijke artikelen en zoodoende eerst 's avonds laat werd uitgegeven. Nadat de „Fronde" opgehouden had te bestaan, gaf zfl weer een andere courant uit: „Les Nouvelles", die de eerste in Frankrijk was, waarin financieele en po litieke overzichten werden gegeven tn rui men zin. Behalve op literair en journalistiek ge- nu voor de tweede maal rijzen, weer metbied heeft deze vooraanstaande vrouw zich

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 17