w
■jX
>*r .nJTTERTJE
ZATERDAG 11 APRIL 1936
PAG. 3
Kinderen moeten de gevaren
0p de juiste wijze leeren zien.
Maakt echter de kinderen
niet bangl
„Vaja Shqiptare".
i
Wï
Ml]
door
Mevr. G. C. MeyerSchwencke.
Men leest meermalen ln de couranten,
dat weer een of ander proces is behandeld
tegen onverlaten, die zich vergrepen heb-
ben 0p een of andere wijze aan onschul
dige kinderen. Alhoewel het natuurlijk on-
2in Is om de kinderen in lederen vreemde,
die hen op straat iets vraagt, een moor
denaar te doen zien, moeten zjj evenmin
denken, dat zjj ln een wonderland leven,
waar alle menschen even lief en goed zijn
en ben wenschen te tracteeren op een of
ander.
Kinderen, die niet weten dat er bepaal
de gevaren bestaan, worden veel gauwer
het slachtoffer, dan andere, die voorbereid
zj|n. Het is nog niet zoo heel lang geleden,
dat een van de beren ln den Berlijnschen
dierentuin een kind, dat „Teddy" wilde
aaien, een arm afbeet Het kleintje had er
geen denkbeeld van, dat deze levende
Teddy zoo kwaadaardig kon zijn! Men
moet geen muren om het kind trachten te
bouwen, doch moet hem een zekere vrij
heid geven, door hem ln kinderlijken zin
voor te bereiden op de gevaren, die rond
om hem kunnen zijn. Vreemde honden
moet een kind niet aanhalen en paarden,
zonder dat er een volwassene of de eige
naar bij is, niet van de hand laten eten.
Dergelijke dingen moeten vanzelfsprekend
zijn en het behoeft de opvoeder niet de
minste moeite te kosten dit aan het ver
stand te brengen.
Men behoeft voor kinderen niet veel te
verbergen, ze hebben een uiterst fijn ge
voel, zoodat zij al spoedig aanvoelen, als
er iets hiet in den haak is althans in
dien zij voorbereid zijn. Zij moeten er op
gewezen worden, dat moeder het goed
vindt. Zij moeten tevens weten, dat zij
nimmer iets van onbekenden mogen aan
nemen.
Zeer verkeerd is het daarentegen, dat
vele moeders hare kinderen bang maken
met de politie, indien zij eens ondeugend
zijn. Integendeel moeten kinderen weten,
dat een agent als het ware de vertrouwens
man Is, tot wien zij zich steeds kunnen
richten, indien gevaar dreigt of zij hulp
noodig hebben.
Indien kinderen hier of daar heen moe
ten en den weg niet precies weten te vin
den moeten zij weten, dat zij zich steeds
tot een agent moeten wenden, nimmer tot
vreemden.
Een verbod, dat een kind niet begrijpt,
leidt tot overtreding en daarom is het
noodig uit te leggen, waarom dit of dat
niet mag. „Waarom mag ik een vreemden
hond niet aanhalen?" vraagt het kind, dat
thuis zelf een hond heeft, waarop moeder
zal antwoorden: „Het kan zijn, dat de
hond, die jou niet kent zal schrikken tn
je zal bijten! Het kind begrijpt en is te
vreden en tevens voorkomt men, dat het
bang wordt voor dieren. Tegenover vreem
den mogen kinderen gerust min of meer
terughoudend zijn, vooral als de ouders er
niet bij zijn. Veel leed is reeds aan ouders
berokkend, doordat hun kleinen te goed
van vertrouwen waren en met den onbe
kenden „oom", die hun lekkers gaf, mee
ging.
Treffend ls een geval, dat ln 1906 in
Berlijn tot een opzienbarend proces aan
leiding gaf. Een achtjarig meisje was ver
moord en de ongelukkige moeder hield
voor het gerecht steeds vol, dat de moor
denaar een bekende moest zijn, daar zij
bet kind steeds gewaarschuwd had, niet
met vreemden mee te gaan. De klasse
onderwijzer zeide, dat het meisje nog twee
dagen vóór het vreeselijke gebeuren in zijn
b'jztjn tegen kinderen gezegd had: „Moe
der zegt altyd, dat ik niet met vreemden
mee mag gaan!" Op grond hiervan werd
bet Justitioneele onderzoek steeds meer
uitgebreid en ook de familie en kennissen
werden erin betrokken, totdat tenslotte
uitkwam, dat een van de buren, die het
kind kende, de misdaad gepleegd had!
We leven allerminst in een sprookjes
land, waar alles moo' en goed is, daarom
is het de plicht van ouders en opvoeders
de kinderen te wjjzen op de gevaren, die
hen omringen. Ieder kind vereischt een
andere toelichting, afhankelijk van zjjn
aard en aanleg en daarom moet men dit
zoo weten te doen, dat hij noch bang,
noch wantrouwend wordt Wanneer men
het gevoel van verantwoordelijkheid aan
kweekt dan zal het kind tevens zelfstan
diger worden en zich gemakkelijker leeren
bewegen en weten te handelen, wanneer
eventueel gevaar mocht dreigen.
Zondag.
Ie Paaschdag.
Ragoutsoep met champignons
Ossenhaas met verschillende groenten
Gebakken aardappelen
Verschillende soorten kaas
Weensche beschuitjes
Boter
Maandag.
Vruchten Hors d'oeuvre
Koud vleesch
Brusselsch lof
Aardappelen
Blanc manger met marasquin
Dinsdag.
Runderlappen
Raapstelen
Aardappelen
Griesmeel m-~t rozijnen.
Woensdag.
Vegetarisch voorschoteltje
Gemengde sla
Gebakken aardappelen
Vruchten
Donderdag.
Gehakt
Gekruide rijst
Spinazie
Vruchten
Vrijdag.
Zalmschoteltje
Kropsla
Aardappelsla
Rijst met bessensap
Zaterdag.
Lamsragout met wortelen en
groene erwten
Aardappelen
Karnemelksche pap
Ossenhaas met groenten en gebakken
aardappeltjes.
1 Kg. ossenhaas, 100 gram boter, klein
busje doperwten, princesseboonen, peen
tjes, 1 bloemkool, 1 Kg. kleine aardappe
len, vet.
De ossenhaas wordt gelardeerd, hetgeen
meestal reeds door den slager gedaan
wordt en waardoor het vleesch smakelijker
is. Boter wordt in de braadpan klaar ge
maakt, de gezouten ossenhaas hierin ge
daan, aan alle kanten omgewenteld, en
daarna bruin gebraden, waarna van tijd
tot tijd een scheut water wordt bijgevoegd:
we moeten vooral oppassen, dat de boter
niet te bruin wordt, hetgeen de jus niet
smakelijker zou maken. Heeft het vleesch
15 20 minuten per pond gebraden, dan
wordt het op een verwarmde schaal ge
legd en in de oven warm gehouden.
De verschillende groenten zijn goed
warm gemaakt en gestoofd met boter; de
bloemkool is gaar gekookt en nu worden
alle groenten afwiselend in vakjes om het
vleesch gelegd, over de bloemkool komt
een weinig zout en noot.
Kleine aardappeltjes worden half gaar
gekookt, afgegoten, gedroogd en daarna in
heete slaolie of vet gaar en bruin gebak
ken en in een aparte schaal geserveerd.
Kan men geen kleine aardappeltjes krij
gen, dan is er in winkels voor huishoude
lijke artikelen een handig instrumentje te
krijgen, waarmede men kleine aardappel
tjes uit de groote steekt.
Vruchten hors d'oeuvre.
Aangezien de vorige week een recept
werd gegeven voor plumpudding, herhalen
wij dit hier niet, maar laten thans hier
vruchten hors d'oeuvre volgen.
Men zorgt voor een aantal glazen bord
jes of kleine compóte-schaaltjes, die alle
op een groot blad geplaatst worden, waar
op een kanten kleedje.
Ie schaaltje is gevuld met pruimen, die
24 uur geweekt hebben, daarna van de pit
ontdaan zijn en waarvan de opening met
slagroom gevuld wordt Het geheel be
strooien met gemalen of gehakte noten.
2e schaaltje mandarijnen, partjes met
gemalen cocosnoot. De mandarijnen wor
den geschild in partjes verdeeld, die ge
heel en al ontdaan zijn van het witte schil
letje, daarna bestrijkt men deze met abri
kozenjam en rolt ze in gemalen cocosnoot.
De laatste is ln comestibles-winkels ver
krijgbaar.
8e schaaltje ananas-bouchée's. Blokjes
ken en flink bestrooid met fijn gehakr
okkernoot.
4e schaaltje bananensehijfjes. Rijpe, geu
rige bananen worden ln de lengte in vin
gerdikke stukjes gesneden en daarna 1 uur
weggezet, in citroensap en suiker, het
vocht laat men uitlekken en spuit op elk
stukje wat slagroom; een half geconfijt
kersje dient als garneering.
5e schaaltje. Heele vijgen worden 24 uur
weggezet ln sap van sinaasappels en ci
troenen met een weinig water, daarna laat
men ze uitlekken en steek in het midden
een heele amandel, waarvan het velletje
is verwijderd.
Vegetarisch voorschoteltje.
500 gram koude aardappelen, 2 groote
uien, 2 goudrelnetten, blokje delfrite, 1
theelepel kerry, paneermeel, boter.
Men maakt de uien schoon, snippert ze
en fruit ze in de vooraf warm gemaakte
delfrite, echter zóó, dat ze gelijkmatig van
kleur blijven en niet te donker worden.
Intusschen schilt men de appels, en snijdt
ze aan dunne reepjes of kleine blokjes, of
dunne plakjes gesneden aardappel er luch
tig door geroerd worden, zoodat het ge
heel vooral niet te fijn wordt Een vuur
vast schoteltje wordt ingevet en de massa
hierin gedaan, bedekt met een laag pa
neermeel, klontjes boter, daarna plaatat
men het in de oven, totdat me-1 ziet, dat
de bovenkant mooi bruin is geworden-
Lamsragout met groenten.
500 gr. lamspouiet, 150 gr. boter, 15 gr.
bloem, zout, 500 gr. wortelen, 300 gr. WL
uien en 300 gr. erwten.
Het vleesch wordt gewasschen en in
stukjes gesneden, daarna gezouten en in de
braadpan in de boter bruin gebraden en
bij scheutjes tegelijk L. water toege
voegd. Men schrapt de worteltjes en ont
doet de uitjes, die klein moeten zijn van
het buitenste schilletje en voegt beide bij
het vleesch in de braadpan; zijn de tomaten
niet te duur, dan kunnen ook eenige kleine
tomaten meestoven, doch men moet zor
gen, dat alle groente heel blijft De wor
telerwten (kleine groene erwten, die niet
stuk koken) zjjn daags te voren gewas
schen en in ruim water te weeken gezet
en worden apart gaar gekookt. Heeft bet
vleesch met de groenten plun. 3 kwartier
gestoofd, dan schept men eerst het vleesch
uit en legt dit midden op een flinke schaal,
daaromheen komen in groepjes de wortel-
jes, uitjes en erwten, terwijl het overble
ven vleeschvocht met de bloem gebonden
wordt en gedeeltelijk over het vleesch
wordt geschonken en gedeeltelijk in de
juskom wordt gedaan.
Vereen!ging van Albaansche meisjes.
Albanië heeft meer dan vier eeuwen
onder Turksche heerschappij gestaan en
als gevolg hiervan zjjn de vrouwen van dit
land ln vele opzichten zeer veel ten achter
bi) haar Europeesche zusters.
Het nieuwe Albanië heeft zijn poorten
wjjd geopend voor den Europeeschen geest
en beschaving en wil zich zooveel mogelijk
geleden is een onderwij «statistiek versche
nen, waaruit op te merken valt, dat aan
de volksscholen 277 vrouwelijke leerkrach
ten verbonden waren, aan de middelbare
scholen 33 leeraressen. De grootste meis
jesschool in Albanië voor middelbaar on
derwijs is genoemd „Koningin Moeder"
Mbretueska Mana en gevestigd ln Tirana,
De leerlingen dragen zwarte jurken met
beijveren om ook de vrouwen hieraan deel
te doen nemen. Koning Zogoe en zijn zuster
getroosten zich zeer veel moeite en inspan
ning om de vrouwen van hun land vrij te
maken, los van alle banden, waarmede zij
aan het verleden gebonden zijn.
Voor het eerst heeft men thans in Al
banië meisjesscholen opgericht, terwijl alk
mogelijke inrichtingen voor hooger onder
wijs ook voor haar toegankelijk zijn. Kort
witte kragen, waardoor zfl lederen bezoe
ker van Albanië's hoofdstad onmiddellijk
opvallen.
Prinses Senyé Zogo heeft enkele jaren
geleden een Vereeniglng opgericht „Gruja
Shqiptare", wat beteekent „De Albanee-
sche Vrouw" en zeer kort geleden is een
'ereeniging van Albaneesche jonge meis
jes opgericht, die den naam draagt van
„Vaja Shqiptare", en ten doel heeft de bc«