Practische wenken. T «JUTTERTJE ZATERDAG 3t) MEI \rH> PAG. 3 'jgVueuwENtlA/^nijis J«HN MOEDER ZEGTf Wij hebben een man gekend, die wanneer fcü voor een moeilijk vraagstuk stond, zeide: „Mijn moeder zegt..." en dan volgde het oordeel zijner moeder, Zijn vrienden vonden dit belachelijk en noemden hem een moe- der's zoontje, die zich nimmer kon losma ken van hetgeen zijn moeder gezegd had. Toch was het niet zooals buitenstaan ders dachten en was hij een persoonlijkheid, die wist wat hij wilde en er zeker ook zon der den raad van zijn moeder komen zou. Op een goeden dag vroegen wij hem, waarom hij zijn moeder bij alles aanhaalde. Met waardigen ernst antwoordde hij: „Ik weet heel goed, dat men dikwijls lacht over de beroemde woorden: „Mijn moeder zegt doch dat is mij heel onverschillig. Niet één, doch honderdmaal in mijn leven heb ik ervaren, welk een buitengewone raadgeef ster een moeder is. Iemand kar. het nog zoo goed meenen, doch niemand is zoo onbaat zuchtig als zij, die haar kind van af zijn prilsten jeugd heeft opgevoed en hem be schouwt als een deel van zich zelf. Geloof mij, menigmaal zou het mij beter gegaan zijn in mijn leven, indien in de raad gevingen van mijn moeder had opge volgd...!" Een moeder beziet alles wat haar kinde ren betreft met de oogen der liefde en dat gene, wat zij wellicht niet verstandelijk kan beoordeelen, zegt haar gevoel haar. „Mijn moeder zegt...". Hoe vaak hoort men ook kinderen deze woorden uitspre ken, omdat voor hen het woord der moe der alles inhoudt. Gelukkig dan ook die genen, voor wie in later jaren die band van vertrouwen steeds hecht en sterk blijft. SCHOONHEIDSVERZORGING. In plaats van de morgenkoffie Wanneer men een matte teint heeft en vermoeide gelaatstrekken en zich steeds min of mjer moe gevoeld, zal men meestal in de fout vervallen om 's morgens een paar koppen sterke koffie of thee te ge bruiken. Schijnbaar knapt men op, doch de oorzaak wordt niet weggenomen en men gewent zich steeds meer en meer aan deze opwekkende middelen, die men steeds sterker wenscht te nemen. Veel gezonder en tevens veel meer in het belang van het uiterlijk aanzien is het drinken van een glas vruchten- en groentensap, of een vrucht, 's morgens op de nuchtere maag. Wanneer er weinig versche vruchten zijn, neemt men een glas water, waaraan het sap van 1 citroen of 1 sinaasappel is toe gevoegd. Later in het voorjaar, wanneer de tomaten goedkooper worden, neemt men hiervan de sap, daarna van rabarber, aardbeien, kersen, e.d. Cbmbinaties van rabarber en aardbeiensap, asperges en wortelen zijn buitengewoon gezond. In be paalde groenten- en vruchtenmolens perst men de sappen, die het lichaam voedlngs- souten en opbouwende stoffen toevoeren, die het organisme krachtig maken en zui veren van alle slakken en giftige stoffen. De huid gaat er frisch en soepel uitzien, de spieren worden elastisch en men ge voelt zich een geheel ander mensch. Dokter: „Je had je wel 's mogen was- schen, voor je hier kwam." Patiënt: „Maar dokter, ik dacht dat ik ®en inwendige kwaal had," Zondag. (lste Pinksterdag) Crèmesoep met champignons Runderkaas met verschillende groenten Aardappelen Blanc manger met zandkoekjes Maandag (2de Pinksterdag) Asperges met gewelde boter, eieren en noot Koud vleesch Worteltjes, Aardappelsoufflé Vruchtensla Dinsdag Aspergesoep Pikante havermoutkoekjes Spinazie, Gestoofde aardappel Boter, Tomatensla Woensdag Carbonade Bloemkool Aardappelen Vruchtensla Donderdag (Bloemkoolsoep) Kiblappen Andijvie Aardappelen Ommeletsoufflé Vrijdag Gebakken visch Gemengde sla Pommes frites Watergruwel. Sausjes bij vleesch en vischsla Zaterdag Gehakt Gekruide rijst Andijvie Hangop met beschuit en suiker Blanc manger met zandkoekjes. Voor de koekjes: 180 gr. bloem, 120 gr. boter, 60 gr. lichte basterdsuiker. Voor de blanc manger: 3 dL. room, 4 dL. melk, 75 gr. witte suiker, 1 pakje vanillesuiker, 7 blaadjes witte gelatine, 12 geconfijte kersjes. Voor de zandkoekjes kneden wij de ge zeefde bloem, boter en basterdsuiker met de hand dooreen, tot een stevig deeg, dat wjj daarna nog een kwartiertje op een koele plaats wegzetten om wat op te stijven: de boter wordt door het kneden met de hand altijd wat slap en daardoor hebben wij kans, dat de koekjes minder smakelijk worden. We kunnen het deeg nu uitrollen en er met een waterglas 12 cir kels uit steken, die op een ingevette bak plaat worden gelegd en in den oven licht bruin gebakken; in 10 k 12 minuten zijn deze dunne koeken gaar. Room en melk worden met de suiker en vanillesuiker gekookt en hierin wordt, als de pan van het vuur is, de geweekte gela tine opgelost; om het vlugger af te laten koelen wordt de massa overgebracht in een andere pan of kom, terwijl we niet ver geten, van tjjd tot tijd te roeren, om het zakken der gelatine te voorkomen. Zien wij, dat de pudding stijf begint te worden, dan roeren we alles nog eens goed dooreen en brengen ze over in 12 omgespoelde kopjes, liefst hooge, waarvan de omtrek kleiner moet zijn dan van de zandkoekjes. Z)jn de puddinkjes geheel en al stijf, dan keeren wij de kopjes om op de zandkoekjes en mocht dit niet zoo gemakklflk gaan, dan houden wij de vormpjes een paar tellen in warm water, waardoor ze makkelijker los laten. Bovenop ieder puddinkje leggen we een halve kers of snijden een geconfijt kewrje in vieren en logge® dtt zóó, dat de uiteinden in het midden tezamen komen. Beschikt men niet over een oven, dan kun nen deze groo tere zandkoeken ook klaar gekocht worden en maken we alleen de blanc manger. Aardappelsoufflé. 1 Kg. gekookte aardappelen, 2 eieren, L. melk, 50 gr. boter, zout en noot, paneer meel en 25 gr. boter. We beginnen met een luchtige purée te maken, door de aardappelen te malen en te vermengen met de geklopte eierdooiers, zout, noot en de halve liter warme melk, waarin de 50 gr. boter is gesmolten. Hebben we dit goed met elkander ver mengd, dan kloppen we het mengsel eenige minuten met de garde en roeren het stijfge klopte eiwit er ten slotte door. Een vuurvaste schotel wordt ingevet en met paneermeel bestrooid, de purée er in gedaan en het geheel afgedekt met paneer meel en de 25 gram boter, die in klontjes verdeeld is; daarna in den oven geplaatst om een bruin korstje te krijgen. Vruchten vla. 2% ons tutti-frutti, L. melk, 35 gr. vanille custardpoeder, 50 gr. suiker. De tutti-frutti wordt in water gewas- schen om al het aanhangende vuil en stof te verwijderen, daarna met weinig koud water in een pannetje gedaan en 24 ge weekt. Is er te weinig water op, dan kan er altijd nog iets bij, terwijl de vruchten enkele malen om en om geschud moeten worden. Wanneer zij lang geweekt hebben, zijn zij zóó zacht, dat koken overbodig is, zoodat alle vitaminen bewaard blijven en de vruchten de versche smaak veel meer benaderen, dan na het kookproces. De vruchten worden na het weeken in een glazen schaal gedaan en mocht er nog weekwater van eenige beteekenis op zijn, dan wordt dit m een pannetje gedaan met een weinig citroensap en suiker, aan de kook gebracht, gebonden en over de vruch- goten. ónai Saus bjj vleesch en vischsla. 1 theelepel mosterdpoeder wordt ver mengd met 1 eetlepel water, terwijl men 1 dL. slaolie gereed heeft staan, waarvan telkens een scheutje bij de mosterd ge voegd wordt en hiermede onder flink klop pen vermengd. Men doet dit, totdat de helft van de olie verbruikt is, voegt daarna dL. azijn, peper, zout, theelepel paprika bij en klopt dit mengsel minstens één mi nuut met de garde, daarna wordt bij kleine scheutjes de rest van de olie er bij gevoegd, steeds flink kloppende. Parjjsche saus voor GroentensLaatjes. Men mengt 1 theelepel zout, 1 theelepel mosterdpoeder, 1 theelepel paprika, peper en 2 etlepels tomatenpuree met elkander, voegt hierbij één rauwe eierdooier en klopt dit flink met elkander totdat men een ge lijke massa heeft verkregen. Men heeft 1 dL slaolie afgemeten en dL. goede azijn. Eerst klopt men de helft van de olie door de overige ingrediënten, echter bij kleine scheutjes tegelijk, daarna de azijn en ver volgens bij gedeelten de resteerende olie. Kleed in de box van molton-dweilen. Zoolang kinderen niet zindelijk zijn, ge beurt het meermalen, als zij in de box of op den grond spelen, dat het vloerkleed nat wordt. Men kan hierin tegemoet ko men door een kleed te maken van molton dweilen, waarvoor men b.v. 3X3 stuKs met dikke, gekleurde katoen, b.v. coton perlé aan elkander haakt met grove naald. Heel gemakkelijk doet men dit door het omhaken van de dweilen met 3 lossen, 1 vaste enz. Indien men over een weinig fantasie beschikt, kan men er met groote steken dierenfiguren, bloemen of huisjes op werken. Indien het kleed voor de box gebruikt wordt, maakt men desgewenscht bandjes aan de vier hoeken en bevestigt deze aan de spijlen. Deze kleeden zijn zeer practisch, omdat ze regelmatig gewas- schen kunnen worden en het vocht ook in zich opnemen. Alle meubels, die vaak verschoven wor den, moeten onder de pooten voorzien zijn van z.g. gljj spijkers, waardoor tapijten en andere vloerbedekkingen aanmerkelijk minder te lijden hebben. Knoopen aan gebreide tricotkleeding- stukken trekken niet uit den vorm, indien men aan de achterzijde een kleine knoop tegen naait. Geverfde witte of licht-gekleurde keu ken- en slaap- of kinderkamer-meubels hebben veel te lijden, indien zjj teveel met zeepsop worden afgenomen. Zij nemen trouwens veel minder vuil aan, indien men ze met witte was inwrijft, waardoor de verf tevens een mooie glans behoudt. Stofvlekken uit laken en zijde verwij dert men niet gemakkelijk meer als zij oud zijn. Wanneer men de kleedingstuk- ken eerst flink afborstelt en daarna de vlekken bestrijkt met een dunne brij spi ritus en eigeel, deze laat indrogen en daarna eerst met een zachte borstel afwrijft, en vervolgens met een in lauw water gedrenkte doek, zal in de meeste ge vallen de vlek verdwenen zijn. Het stukwrijven der handen bij het was- schen kan men veel voorkomen, indien men de handen daags te voren inwrijft met een mengsel van glycerine, alcohol en arnica-tinctuur. SPANJE, HET LAND DER UITVINDERS. 14.000 patentaanvragen in 10 jaar! Madrid. Ook in Spanje schijnen er men- schen te wonen met een genialen geest. Dit zou men tenminste wel concludeereu, wanneer men de laatste statistiek leest, uigegeven door het Centraal Bureau voor Patenteering te Madrid. In de laatste tien jaren kwamen er 14.000 aanvragen bin nen, doch bijna 1000 ervan werden afge wezen, wegens hun onwaarschijnlijkheid! Op de meest zonderlingen „uitvindin gen" vroegen de Spanjaarden patent. Zoo b.v. kwam er in 1935 een aanvrage binnen van een man, die een stel menschenvleu- gels had uitgevonden, waarvan het ge bruik bijzonder geschikt was voor zaken lieden, de altijd haast hebbende menschen. Ook voor de stedelingen moest het een uit komst heeten. Wanneer men op een druk stadspunt moest oversteken, wacht men dikwijls een half uu lang, alvorens het terrein veilig is. Welnu, heeft men een stel vleugels, dan vliegt men eenvoudig over alle verkeer heen. Ondanks het doel matige van de vleugeltjes werd het patent niet verkregen... Niet beter verging het den man, dia een apparaat had uitgevonden, waarmee hij naar de maan kon vliegen. De man wilde zelfs een demonstratie met het ap paraat geven, doch het Bureau voor Pa tenteering dankte den uitvinder voor zijn welwillendheid en wees de aanvrage van de hand. Van de pluS~minus 4000 patentaanvra gen, welke in de laatste 10 jaar werden aangenomen, waren de meesten die welke iets te maken hadden met de verkeers techniek en die op huishoudelijk gebied. DE TOREN VAN PISA KRIJGT EEN CONCURRENT. Zevenhoven ziet zjjn kerkje ten doode opgeschreven. Zevenhoven, gelegen in het Noord-Oos ten van Zuid-Holland, bezit een kerkje, dat in 1735 werd gebouwd. Twee eeuwen lang is deze kerk staande gebleven en heeft weer en wind kunnen trotseeren, tot vóór een jaar of tien de fundamenten be gonnen te wijken. De kerktoren van Ze venhoven staat thans bijna even scheef als de beroemde toren van Pisa, terwijl ook de kerkmuren scheef gezakt zijn. Zelfs de pilaren schijnen van hun plaats te zijn gegaan, hetgeen natuurlijk een gevaar oplevert voor de kerkgangers. Ieder jaar houdt men opmetiijgen en ieder jaar opnieuw komt men tot de con clusie, dat het kerkje scheever is gezakt. De kerkeraad, die graag het kerkje wil behouden, heeft het vorig jaar een inza meling gehouden, doch men kon slechts 50,bijeenbrengen. Toen heeft men zich gewend tot de Nederlandsche Maatschap pij tot Behoud van Schoonë Bouwwerken, doch deze maatschappij verklaarde na on derzoek, dat het kerkje geen architecto nische waarde bezit en het niet de moeite en de kosten 5000,— zjjn voor de her stelling noodig) loont het gebouw te rea- taureeren. Dus zakt de scheeve toren met het jaar meer in elkaar en wordt het gevaar van instorting ieder jaar grooter. Het wordt tijd, dat de regeering zich met het geval bemoeit of het kerkje buiten dienst wordt gesteld.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 15