Practische wenken.
T «JUTTERTJE
ZATERDAG 3t) MEI \rH>
PAG. 3
'jgVueuwENtlA/^nijis
J«HN MOEDER ZEGTf
Wij hebben een man gekend, die wanneer
fcü voor een moeilijk vraagstuk stond,
zeide:
„Mijn moeder zegt..." en dan volgde het
oordeel zijner moeder, Zijn vrienden vonden
dit belachelijk en noemden hem een moe-
der's zoontje, die zich nimmer kon losma
ken van hetgeen zijn moeder gezegd had.
Toch was het niet zooals buitenstaan
ders dachten en was hij een persoonlijkheid,
die wist wat hij wilde en er zeker ook zon
der den raad van zijn moeder komen zou.
Op een goeden dag vroegen wij hem,
waarom hij zijn moeder bij alles aanhaalde.
Met waardigen ernst antwoordde hij: „Ik
weet heel goed, dat men dikwijls lacht over
de beroemde woorden: „Mijn moeder zegt
doch dat is mij heel onverschillig. Niet
één, doch honderdmaal in mijn leven heb ik
ervaren, welk een buitengewone raadgeef
ster een moeder is. Iemand kar. het nog zoo
goed meenen, doch niemand is zoo onbaat
zuchtig als zij, die haar kind van af zijn
prilsten jeugd heeft opgevoed en hem be
schouwt als een deel van zich zelf.
Geloof mij, menigmaal zou het mij beter
gegaan zijn in mijn leven, indien in de raad
gevingen van mijn moeder had opge
volgd...!"
Een moeder beziet alles wat haar kinde
ren betreft met de oogen der liefde en dat
gene, wat zij wellicht niet verstandelijk kan
beoordeelen, zegt haar gevoel haar.
„Mijn moeder zegt...". Hoe vaak hoort
men ook kinderen deze woorden uitspre
ken, omdat voor hen het woord der moe
der alles inhoudt. Gelukkig dan ook die
genen, voor wie in later jaren die band
van vertrouwen steeds hecht en sterk
blijft.
SCHOONHEIDSVERZORGING.
In plaats van de morgenkoffie
Wanneer men een matte teint heeft en
vermoeide gelaatstrekken en zich steeds
min of mjer moe gevoeld, zal men meestal
in de fout vervallen om 's morgens een
paar koppen sterke koffie of thee te ge
bruiken. Schijnbaar knapt men op, doch
de oorzaak wordt niet weggenomen en
men gewent zich steeds meer en meer aan
deze opwekkende middelen, die men steeds
sterker wenscht te nemen. Veel gezonder
en tevens veel meer in het belang van het
uiterlijk aanzien is het drinken van een
glas vruchten- en groentensap, of een
vrucht, 's morgens op de nuchtere maag.
Wanneer er weinig versche vruchten zijn,
neemt men een glas water, waaraan het
sap van 1 citroen of 1 sinaasappel is toe
gevoegd. Later in het voorjaar, wanneer
de tomaten goedkooper worden, neemt
men hiervan de sap, daarna van rabarber,
aardbeien, kersen, e.d. Cbmbinaties van
rabarber en aardbeiensap, asperges en
wortelen zijn buitengewoon gezond. In be
paalde groenten- en vruchtenmolens perst
men de sappen, die het lichaam voedlngs-
souten en opbouwende stoffen toevoeren,
die het organisme krachtig maken en zui
veren van alle slakken en giftige stoffen.
De huid gaat er frisch en soepel uitzien,
de spieren worden elastisch en men ge
voelt zich een geheel ander mensch.
Dokter: „Je had je wel 's mogen was-
schen, voor je hier kwam."
Patiënt: „Maar dokter, ik dacht dat ik
®en inwendige kwaal had,"
Zondag.
(lste Pinksterdag)
Crèmesoep met champignons
Runderkaas met verschillende groenten
Aardappelen
Blanc manger met zandkoekjes
Maandag
(2de Pinksterdag)
Asperges met gewelde boter,
eieren en noot
Koud vleesch
Worteltjes, Aardappelsoufflé
Vruchtensla
Dinsdag
Aspergesoep
Pikante havermoutkoekjes
Spinazie, Gestoofde aardappel
Boter, Tomatensla
Woensdag
Carbonade
Bloemkool
Aardappelen
Vruchtensla
Donderdag
(Bloemkoolsoep)
Kiblappen
Andijvie
Aardappelen
Ommeletsoufflé
Vrijdag
Gebakken visch
Gemengde sla
Pommes frites
Watergruwel.
Sausjes bij vleesch en vischsla
Zaterdag
Gehakt
Gekruide rijst
Andijvie
Hangop met beschuit en suiker
Blanc manger met zandkoekjes.
Voor de koekjes: 180 gr. bloem, 120 gr.
boter, 60 gr. lichte basterdsuiker.
Voor de blanc manger: 3 dL. room, 4
dL. melk, 75 gr. witte suiker, 1 pakje
vanillesuiker, 7 blaadjes witte gelatine, 12
geconfijte kersjes.
Voor de zandkoekjes kneden wij de ge
zeefde bloem, boter en basterdsuiker met
de hand dooreen, tot een stevig deeg, dat
wjj daarna nog een kwartiertje op een
koele plaats wegzetten om wat op te
stijven: de boter wordt door het kneden
met de hand altijd wat slap en daardoor
hebben wij kans, dat de koekjes minder
smakelijk worden. We kunnen het deeg nu
uitrollen en er met een waterglas 12 cir
kels uit steken, die op een ingevette bak
plaat worden gelegd en in den oven licht
bruin gebakken; in 10 k 12 minuten zijn
deze dunne koeken gaar.
Room en melk worden met de suiker en
vanillesuiker gekookt en hierin wordt, als
de pan van het vuur is, de geweekte gela
tine opgelost; om het vlugger af te laten
koelen wordt de massa overgebracht in een
andere pan of kom, terwijl we niet ver
geten, van tjjd tot tijd te roeren, om het
zakken der gelatine te voorkomen. Zien wij,
dat de pudding stijf begint te worden, dan
roeren we alles nog eens goed dooreen en
brengen ze over in 12 omgespoelde kopjes,
liefst hooge, waarvan de omtrek kleiner
moet zijn dan van de zandkoekjes.
Z)jn de puddinkjes geheel en al stijf, dan
keeren wij de kopjes om op de zandkoekjes
en mocht dit niet zoo gemakklflk gaan, dan
houden wij de vormpjes een paar tellen in
warm water, waardoor ze makkelijker los
laten. Bovenop ieder puddinkje leggen we
een halve kers of snijden een geconfijt
kewrje in vieren en logge® dtt zóó, dat de
uiteinden in het midden tezamen komen.
Beschikt men niet over een oven, dan kun
nen deze groo tere zandkoeken ook klaar
gekocht worden en maken we alleen de
blanc manger.
Aardappelsoufflé.
1 Kg. gekookte aardappelen, 2 eieren,
L. melk, 50 gr. boter, zout en noot, paneer
meel en 25 gr. boter.
We beginnen met een luchtige purée te
maken, door de aardappelen te malen en
te vermengen met de geklopte eierdooiers,
zout, noot en de halve liter warme melk,
waarin de 50 gr. boter is gesmolten.
Hebben we dit goed met elkander ver
mengd, dan kloppen we het mengsel eenige
minuten met de garde en roeren het stijfge
klopte eiwit er ten slotte door.
Een vuurvaste schotel wordt ingevet en
met paneermeel bestrooid, de purée er in
gedaan en het geheel afgedekt met paneer
meel en de 25 gram boter, die in klontjes
verdeeld is; daarna in den oven geplaatst
om een bruin korstje te krijgen.
Vruchten vla.
2% ons tutti-frutti, L. melk, 35 gr.
vanille custardpoeder, 50 gr. suiker.
De tutti-frutti wordt in water gewas-
schen om al het aanhangende vuil en stof
te verwijderen, daarna met weinig koud
water in een pannetje gedaan en 24 ge
weekt. Is er te weinig water op, dan kan
er altijd nog iets bij, terwijl de vruchten
enkele malen om en om geschud moeten
worden. Wanneer zij lang geweekt hebben,
zijn zij zóó zacht, dat koken overbodig is,
zoodat alle vitaminen bewaard blijven en
de vruchten de versche smaak veel meer
benaderen, dan na het kookproces. De
vruchten worden na het weeken in een
glazen schaal gedaan en mocht er nog
weekwater van eenige beteekenis op zijn,
dan wordt dit m een pannetje gedaan met
een weinig citroensap en suiker, aan de
kook gebracht, gebonden en over de vruch-
goten. ónai
Saus bjj vleesch en vischsla.
1 theelepel mosterdpoeder wordt ver
mengd met 1 eetlepel water, terwijl men
1 dL. slaolie gereed heeft staan, waarvan
telkens een scheutje bij de mosterd ge
voegd wordt en hiermede onder flink klop
pen vermengd. Men doet dit, totdat de helft
van de olie verbruikt is, voegt daarna
dL. azijn, peper, zout, theelepel paprika
bij en klopt dit mengsel minstens één mi
nuut met de garde, daarna wordt bij kleine
scheutjes de rest van de olie er bij gevoegd,
steeds flink kloppende.
Parjjsche saus voor GroentensLaatjes.
Men mengt 1 theelepel zout, 1 theelepel
mosterdpoeder, 1 theelepel paprika, peper
en 2 etlepels tomatenpuree met elkander,
voegt hierbij één rauwe eierdooier en klopt
dit flink met elkander totdat men een ge
lijke massa heeft verkregen. Men heeft 1
dL slaolie afgemeten en dL. goede azijn.
Eerst klopt men de helft van de olie door
de overige ingrediënten, echter bij kleine
scheutjes tegelijk, daarna de azijn en ver
volgens bij gedeelten de resteerende olie.
Kleed in de box van molton-dweilen.
Zoolang kinderen niet zindelijk zijn, ge
beurt het meermalen, als zij in de box of
op den grond spelen, dat het vloerkleed
nat wordt. Men kan hierin tegemoet ko
men door een kleed te maken van molton
dweilen, waarvoor men b.v. 3X3 stuKs
met dikke, gekleurde katoen, b.v. coton
perlé aan elkander haakt met grove naald.
Heel gemakkelijk doet men dit door het
omhaken van de dweilen met 3 lossen, 1
vaste enz. Indien men over een weinig
fantasie beschikt, kan men er met groote
steken dierenfiguren, bloemen of huisjes
op werken. Indien het kleed voor de box
gebruikt wordt, maakt men desgewenscht
bandjes aan de vier hoeken en bevestigt
deze aan de spijlen. Deze kleeden zijn zeer
practisch, omdat ze regelmatig gewas-
schen kunnen worden en het vocht ook in
zich opnemen.
Alle meubels, die vaak verschoven wor
den, moeten onder de pooten voorzien zijn
van z.g. gljj spijkers, waardoor tapijten en
andere vloerbedekkingen aanmerkelijk
minder te lijden hebben.
Knoopen aan gebreide tricotkleeding-
stukken trekken niet uit den vorm, indien
men aan de achterzijde een kleine knoop
tegen naait.
Geverfde witte of licht-gekleurde keu
ken- en slaap- of kinderkamer-meubels
hebben veel te lijden, indien zjj teveel met
zeepsop worden afgenomen. Zij nemen
trouwens veel minder vuil aan, indien men
ze met witte was inwrijft, waardoor de
verf tevens een mooie glans behoudt.
Stofvlekken uit laken en zijde verwij
dert men niet gemakkelijk meer als zij
oud zijn. Wanneer men de kleedingstuk-
ken eerst flink afborstelt en daarna de
vlekken bestrijkt met een dunne brij spi
ritus en eigeel, deze laat indrogen en
daarna eerst met een zachte borstel
afwrijft, en vervolgens met een in lauw
water gedrenkte doek, zal in de meeste ge
vallen de vlek verdwenen zijn.
Het stukwrijven der handen bij het was-
schen kan men veel voorkomen, indien
men de handen daags te voren inwrijft
met een mengsel van glycerine, alcohol en
arnica-tinctuur.
SPANJE, HET LAND DER
UITVINDERS.
14.000 patentaanvragen in 10 jaar!
Madrid. Ook in Spanje schijnen er men-
schen te wonen met een genialen geest.
Dit zou men tenminste wel concludeereu,
wanneer men de laatste statistiek leest,
uigegeven door het Centraal Bureau voor
Patenteering te Madrid. In de laatste tien
jaren kwamen er 14.000 aanvragen bin
nen, doch bijna 1000 ervan werden afge
wezen, wegens hun onwaarschijnlijkheid!
Op de meest zonderlingen „uitvindin
gen" vroegen de Spanjaarden patent. Zoo
b.v. kwam er in 1935 een aanvrage binnen
van een man, die een stel menschenvleu-
gels had uitgevonden, waarvan het ge
bruik bijzonder geschikt was voor zaken
lieden, de altijd haast hebbende menschen.
Ook voor de stedelingen moest het een uit
komst heeten. Wanneer men op een druk
stadspunt moest oversteken, wacht men
dikwijls een half uu lang, alvorens het
terrein veilig is. Welnu, heeft men een
stel vleugels, dan vliegt men eenvoudig
over alle verkeer heen. Ondanks het doel
matige van de vleugeltjes werd het patent
niet verkregen...
Niet beter verging het den man, dia
een apparaat had uitgevonden, waarmee
hij naar de maan kon vliegen. De man
wilde zelfs een demonstratie met het ap
paraat geven, doch het Bureau voor Pa
tenteering dankte den uitvinder voor zijn
welwillendheid en wees de aanvrage van
de hand.
Van de pluS~minus 4000 patentaanvra
gen, welke in de laatste 10 jaar werden
aangenomen, waren de meesten die welke
iets te maken hadden met de verkeers
techniek en die op huishoudelijk gebied.
DE TOREN VAN PISA KRIJGT
EEN CONCURRENT.
Zevenhoven ziet zjjn kerkje ten
doode opgeschreven.
Zevenhoven, gelegen in het Noord-Oos
ten van Zuid-Holland, bezit een kerkje,
dat in 1735 werd gebouwd. Twee eeuwen
lang is deze kerk staande gebleven en
heeft weer en wind kunnen trotseeren, tot
vóór een jaar of tien de fundamenten be
gonnen te wijken. De kerktoren van Ze
venhoven staat thans bijna even scheef
als de beroemde toren van Pisa, terwijl
ook de kerkmuren scheef gezakt zijn. Zelfs
de pilaren schijnen van hun plaats te zijn
gegaan, hetgeen natuurlijk een gevaar
oplevert voor de kerkgangers.
Ieder jaar houdt men opmetiijgen en
ieder jaar opnieuw komt men tot de con
clusie, dat het kerkje scheever is gezakt.
De kerkeraad, die graag het kerkje wil
behouden, heeft het vorig jaar een inza
meling gehouden, doch men kon slechts
50,bijeenbrengen. Toen heeft men zich
gewend tot de Nederlandsche Maatschap
pij tot Behoud van Schoonë Bouwwerken,
doch deze maatschappij verklaarde na on
derzoek, dat het kerkje geen architecto
nische waarde bezit en het niet de moeite
en de kosten 5000,— zjjn voor de her
stelling noodig) loont het gebouw te rea-
taureeren.
Dus zakt de scheeve toren met het jaar
meer in elkaar en wordt het gevaar van
instorting ieder jaar grooter. Het wordt
tijd, dat de regeering zich met het geval
bemoeit of het kerkje buiten dienst wordt
gesteld.