Zonnebaden
zijn gezond.
9
Waarom glanst
het haar niet?
Practische wenken.
•f JUTTERTJE_
ZATERDAG 6 JUNI 1936
PAG. 3
üEfVfcjDuw ËNFAAR Sluis
Mits goed
toegepast.
Medisch advies gewenscht
door
Mevr. G. C. Meyer-Schwencke.
Met verstand toegepast zijn zonnebaden
buitengewoon aan te bevelen, aangezien zjj
nieuwe krachten geven, ziekten kunnen
voorkomen en meermalen ook genezen.
Bijzonder goede resultaten worden verkre
gen bij mensehen, die te mager zijn en
Aanmerkelijk in gewicht toenemen. Niet
minder bij corpulente personen, waarbij
het verbrandingsproces door een verkeerde
stofwisseling niet normaal plaats vindt,
verder bij te hoogen bloeddruk, een slechte
bloedsomloop, overspannen zenuwen, e.m.
Met nadruk moeten wij er echter op
wijzen, dat men slechts goede resultaten
mag verwachten, indien men zonnebaden
goed toepast en vooral niet te lang. De
bedoeling is geenszins om de menschen te
promoveeren tot zomerindianen. Overdaad
schaadt, zeer zeker waar het een teveel
genieten betreft van de steeds krachtiger
wordende zonnestralen, waardoor o.m. een
ernstige huidaandoening kan ontstaan. De
eerste teekenen van zonnebrand zijn
hoofdpijn, hartzwakte, zenuwoverspan
ning, overgeven, gebrek aan eetlust, sla
peloosheid, soms gepaard gaande met
koorts en ernstige zenuwstoringen. Zelfs
maag- en darmbloedingen kunnen het ge
volg zijn van verkeerd toegepaste zonne
baden.
Om al deze euvelen van min of meer
ernstigen aard te voorkomen is voorzicn-
tigheid geboden en is het gewenscht me
disch advies in te winnen, alvorens men
begint met zonnen.
Behalve zonnebaden heeft men ook zon-
luchtbaden en het verschil tusschen deze
beide is, dat men de eerste liggende neemt
en bij de laatste in beweging blijft.
Bij het eigenlijke zonnebad zal de zon een
grootere huidoppervlakte bestralen en om
afkoeling te voorkomen is het gewenscht,
dat men op een beschutte plaats ligt, die
goed droog en niet te koel moet zijn. De
goede werking van een zonnebad wordt
echter niet te niet gedaan, wanneer men
een plaatselijke afkoeling gewaar wordt.
Het hoofd moet iets hooger liggen en mag
niet direct door de zon bestraald worden,
als hulpmiddel neemt men een parasol,
lichte hoed, die het gelaat overschaduwd
of desnoods een doekje; een donkere bril is
gewenscht.
Zonnesteek treedt slechts op, indien het
hoofd en nek rechtstreeks bestraald zijn
geworden.
Vanzelfsprekend worden zonnebaden on
gekleed genomen, waarom het dan ook
wenschelijk is, dat men er een bepaalde
ombouw voor laat maken, b.v. op een bal-
con, indien men ze aan huis neemt. Zelfs
de meest dunne kleeding breekt de kracht
der ultra-violette stralen der zon, waardoor
alle nuttig effect te loor gaat.
Hoe lang zal men zonnen?
In de eerste plaats hangt de duur af van
de kracht der stralen en de warmte van
de lucht, de sterkte van het hart, het
zenuwstel, de huid en van de werking der
zweetkleeren; wanneer men voelt, dat
men te warm wordt, moet men het bad
onderbreken.
De inwerking der stralen is sterker,
naarmate de zon hooger staat en de lucht
'3 helderder, doch het komt niet alleen op
de uiterlijke bijkomstigheden aan, aange
zien deze op verschillende menschen geheel
anders in zullen werken; de een is veel ge
voeliger dan de ander. Blonde en rood
harige menschen met blanke huid zullen
een intensievere bestraling der zon minder
®°ed kunnen verdragen dan donkerharige
typen met een donkere huid.
Door het donkerder worden der laatsten
wordt de overgevoeligheid verminderd en
de weerstand is het grootst tegen den 7den
dag en houdt meestal 3 weken aan, om
iangzamerhand weer te verminderen. Hier
uit volgt, dat de huid, wanneer men de
zonnebaden gedurende langeren tijd voort
zet weer gevoeliger wordt en daarom is
het practisch eerst in den zomer met zon
nen te beginnen.
Indien men gevoelig is voor kouvatten
moet men reeds in het voorjaar beginnen
zich te gewennen aan bij open ramen te
zitten en daarna in de vrije natuur om zoo
doende aan langzame inwerking van de
lucht en de zon te gewennen. De volgende
wenken omtrent de duur van zonnebaden
gelden voor donkere typen, blonde en ros
sige vrouwen moeten de tijdsduur korter
nemen.
Ie dag: 5 minuten zonnen pauze 5
min. zonnen; gedurende het liggen het
lichaam iedere minuut omwentelen.
2e dag: 10 minuten zonnen pauze
10 minuten zonnen; lichaam om de twee
minuten omwentelen.
3e dag: 10 minuten zonnen pauze
10 minuten zonnen; lichaam tweemaal om
wentelen.
4e dag: 10 minuten zonnen pauze
15 min. zonnen; lichaam iedere 5 minuten
omwentelen.
5e dag: 15 minuten zonnen pauze
15 min. zonnen; omwentelen als 4e dag.
6e dag: 15 minuten zonnen pauze
20 minuten zonnen; lichaam omwentelen
naar eigen goeddunken.
7e dag: 20 minuten zonnen pauze
20 minuten zonnen; geen omwentelingen.
Het behoeft geen betoog, dit voegen wij
er nogmaals uitdrukkelijk aan toe, dat
bovenstaande regls gelden onder normaie
omstandigheden en niet voor degenen, die
genezing zoeken voor een of andere ziekte
en dat overleg met den huisarts gewenscht
is.
Na bovengenoemde 7 dagen mag men
aannemen, dat het lichaam eenigszins ge
bruind is, en kan men het zonnen voort
zetten onder voorwaarde, dat men zich
inderdaad behagelijk gevoeld na afloop.
Tenslotte zouden wij niet volledig zijn,
indien wij nog niet enkele wenken aan de
bovenstaande toevoegden en wel in de
eerste plaats, dat men nimmer moet zon
nen onmiddellijk na een maaltijd en dat
men slechts kleine hoeveelheden vocht tot
zich mag nemen, nooit koud. Wanneer men
zich slechts even onprettig gevoelt, moet
men onmiddellijk ophouden met zonnen en
niet eerst, indien men zijn hart sneller
voelt kloppen of hoofdpijn krijgt. Het is
evenmin gewenscht, dat men zich onmid
dellijk geheel kleedt na het zonnen, aange
zien men dan te veel gaat transpireeren.
Afkoeling kan men op een schaduwrijk
plekje vinden; een bad wordt slechts ge
nomen, indien men overmatig warm is en
dan vooral niet koud.
Beter is echter met het nemen van een
bad te wachten, totdat men afgekoeld is,
en ondervindt men eventueel last van de
inwerking der stralen, dan behandelt men
de huid met zonnebrandcrème en taik-
poeder.
Als antwoord op deze verzuchting van
vele dames, zouden wij willen antwoorden:
„omdat vele vrouwen het zich te gemak
kelijk maken en er geen tijd voor over
hebben om het haar te borstelen".
De meeste vrouwen weten inderdaad niet
hoeveel er van het regelmatig borstelen
afhangt, dat als een soort massage werkt,
die niet alleen de huid schoonhoudt en het
vormen van schilvers voorkomt, doch
waardoor tevens een betere circulatie
plaats vindt.
Het gaat met allerlei haarziekten als
met verschillende andere dingen in het
leven, die men verwaarloosd heeft. Haar
uitval, afbreken, dof en onhandelbaar bij
het opmaken zijn het onvermijdelijke gevolg
van het tekort aan verzorging.
Van het grootste belang is een goede
haarborstel, die wel niet goedkoop in aan
schaffing is, doch waar men jaren iets aan
heeft. Het beste is een houten bovenkant
en de haren moeten echt zijn en een na
tuurlijke kleur hebben, daarbij vooral
stevig. Buitengewoon groot formaat is
onnoodig, terwijl de bosjes haar op kleine
afstanden van elkander verwijderd moeten
zijn. Van opzij gezien is zoo'n borstel iet
wat gewelfd, waardoors het haar beter
over de ronding van het hoofd geraakt
wordt. Iedere week moet een borstel ge-
wasschen worden met water en een weinig
ammoniak, terwijl de borstel noch op de
haren noch op de bovenkant gedroogd
mag worden, doch bij voorkeur staande,
b.v. met het handsvat in een hoog glas of
jampot, zoodat omvallen wordt voorkomen.
Voor dat men een borstel weer in gebruik
neemt moet hij volkomen droog zijn. Wan
neer men borstels op deze wijze onder
houdt kunnen ze jaren lang mee.
Hoe borstelt men nu het haar?
Men buigt het hoofd tamelijk diep naar
omlaag, waardoor de haren naar voren
vallen, daarna begint men vanaf den
schedel het haar tot het eind te borstelen,
terwijl de hoofdhuid eveneens stevig ge
borsteld wordt. Zoo doet men in alle
richtingen, niet enkele, doch verscheidene
malen. Het meest aan te bevelen is om
een klein stevig borsteltje bij de hand te
hebben, waarmede men telkens de gebruik
te borstel schoonmaakt en tenslotte nog
eens flink tegen den achterkant klopper-
Men staat eenvoudig versteld hoeveel stof
van het hoofd wordt geborsteld.
Reinigt men een borstel nu na ieder
gebruik niet gronding, dan is het heel be
grijpelijk, dat de stof in de haren komt en
dit dof wordt. Noodig is het haar in alle
richtingen te borstelen. Men moet voor
deze behandeling 's avonds 35 minuten
rekenen en kan dan volstaan met éénmaal
in de drie of vier weken het haar te waa-
schen.
Teveel wasschen is verkeerd, maakt het
haar met steeds kleiner tusschenpooz<m
vet, omdat de vetkliertjes tot meerdere
afscheiding worden geprikkeld. Men moet
nimmer denken, dat de enkele minuten,
die 's avonds aan het borstelen van het
haar besteed worden, nutteloos of verloren
tijd zijn, aangezien het een aangenaam
gevoel aan het hoofd geeft en tevens ner-
veuse moeheid verdrijft, waardoor men
veel beter slaapt.
Zondag.
Tomatensoep
Kip met rijst en kerrysaus
Compdte
Sunmaid surprise
Maandag
Rosbeef
Andijvie
Aardappelen
Rijst met citroensaus
Dinsdag
Aspergesla met mayonaise
Spinazie met roereieren
Aardappelkoekjes
Appelen
Woensdag
Aspergesoep
Karbonade
Postelein, Aardappelen
Zwampudding
Donderdag
Rijst met leverrolletjes
Sla en komkommer
met pommes frites
Vrijdag
Gestoofde tarbot
Worteltjes
Aardappelen
Karnemelk met grutjes
Zaterdag
Aardappelensoep
Gehakt
Bloemkool
Aardappelen
Eenvoudige cake
SUNMAID SURPRISE.
8 plakjes cake, L. slagroom, 100 gr.
Sunmaid-rozijnen, 1 lepel citroensap, 50
gram suiker, een tikje zout, vanille-suiker,
1 banaan, 1 appel, wat gehakte okker
noten.
We wellen de rozijnen op, laten ze daar
na uitlekken en drogen ze met een doek
na. De banaan en de appel worden aan
zeer kleine stukjes gesneden en met de
rozijnen, de citroensap en 25 gr. suiker
dooreen gemengd, waarna wij de rest van
de suiker de room stijf kloppen en met de
vruchten vermengen.
De sneedjes cake hebben wjj op een ge-
bakschaal gelegd en hierop wordt de room
verdeeld, waarna er enkele gehakte okker
noten overheen worden gestrooid.
Citroensaus
5 dL. water, sap van 3 citroenen, schil
van citroen, 100 gram suiker, 25 gram
maïzena.
We brengen het water aan de kook met
de zeer dun geschilde schil van 14 citroen,
waaraan geen wit aan de binnenkant mag
blijven zitten en laten dit een minuut of
10 trekken, halen de schil er uit, voegen
de suiker en de citroensap er bij en daarna
als de suiker geheel en al opgelost is, de
aangemengde maizena, terwijl we het
sausje, roerende nog even door laten koken
en warm opdienen.
Deze saus is erg smakelijk, zoowel bjj
droge rijst als bij rijst in melk gekookt.
Zwampudding
1 L. melk, 100 gram tarwebloem, 125 gr.
suiker, 100 gram boter of margarine, 6
eieren, 1 pakje vanillesuiker, tikje zout.
We zetten de melk op met de boter, sui
ker, vanillesuiker en het tikje zout en als
dit kookt, strooien wij de bloem erin, die
we zoo lang onder flink roeren laten door
koken, tot een gelijke, gebonden massa is
verkregen, die wjj eenigszins laten bekoelen.
De eierdooiers worden één voor één bij
de bloem gevoegd onder voortdurend klop
pen met de garde. Het eiwit wordt zéér
stijf geklopt, hetgeen bevorderd wordt
door toevoeging van een tikje zout; zij
moeten zoo stijf zijn, dat men de kom
ondersteboven kan houden, zonder dat het
eiwit wegvloeit, daarna word zij luchtig
door het beslag geschept.
Een warme puddingvorm wordt met
boter besmeerd en met paneermeel be
strooid, gevuld met het beslag, zóó dat
niet meer dan 2/3 der vorm vol is, met de
deksel gesloten en gedurende 2 uur au
hain-marie gekookt.
Even vóór het opdoen nemen we de
deksel van den vorm af en laten de pud
ding een oogenblik in de oven of op een
kleine gaspit op een asbestplaatje opdro
gen, daarna wordt de pudding warm opge
diend met een citroensaus.
Rijstschotel met leverrolletjes.
300 gr. rijst, 1 ui, 1 busje tomatenpuree,
1 lepel gehakte peterselie, 40 gr. boter,
peper en zout, plakken levér, spek, gefruite
uien, bloem, boter.
De rijst wordt op de gewone wijze gaar
gekookt, onderdehand bakken wij de ui
lichtbruin in de boter en roeren deze met
de tomatenpuree, peterselie, peper en zout
door de rijst, vóórdat al het water hierop
verkookt is. Voor de leverrolletjes nemen
wij dunne plakken lever, die met een plak
spek en zeer fijn gehakte gesmoorde uien
en wat peper worden belegd, daarna op
gerold en met een stevige draad garen dicht
gebonden. Nadat ze om en om in bloem
gewenteld zijn, worden de rolletjes in boter
gebraden, daarna onder toevoeging van wat
water gaargesmoord.
Nadat de rijst op een verwarmde schotel
is opgedaan, worden de leverrolletjes in
het midden gelegd en de saus er overheen
gegoten, deze wordt afgemaakt met een
weinig citroensap en met sago gebonden.
Az$jn.
Azijn wordt in de keuken bij de berei
ding van sla e.a. grootendeels vervangen
door citroensap, doch bewijst thans nog in
ander opzicht groote diensten. Een scheut
azijn gevoegd bij het spoel- en weekwater
van bonte zomerstoffen, maakt de kleuren
meer houdbaar en frisscher, terwijl de be
kleeding van stoelen, tapijten e.d. na af
geborsteld te zijn met water en azijn er
heel anders uitzien.
Leeren koffers neemt men af met een
doekje gedrenkt in lauw water en azijn,
daarna overwrijven met een doekje met
witte was.
Vetvlekken op marmer kunnen meer
malen met azijn verwijderd worden, die
men er op druppel en eenige uren op de
bewuste plek laat intrekken.
Bij het strijken van bont gekleurde
handwerken is het aan te bevelen om een
doek in azijnwater gedrenkt, onder de
kleedjes of kleedingsstukken te leggen,
waardoor de kleuren opfrisschen.
Iedere practische huisvrouw moet weten,
dat men vetvlekken in tapijten verwij
deren kan, indien men op de vlek een
flink stuk vloeipapier legt en hierop een
heet strijkijzer plaatst. Is het papier door
trokken van het vet, dan vernieuwt men
het;
dat waschgoed, dat in een vochtige kast
of zelfs vochtig vertrek opgeborgen
wordt, vochtvlekken krijgt, die men ech
ter kan verwijderen door het in karne
melk te zetten.