eten" Mijn en dijn in het huwelijk T JUTTERTJE ZATERDAG 13 JUNI 1936 PAG. 3 Qg\lioiJwcNtXi^Rtïos: De zucht om „zich te handhaven". Het „mijn" moet plaats maken voor „ons". door Mevr. G. C. Meyer-Schwencke. Bij het overgroote deel der menschen zal er geen sprake zfln van mijn en dijn in het huwelijk. Zij zullen er zelfs niet aan denken hiervan een probleem te maken en vinden vanzelfsprekend, dat wat de een toebehoort, ook van den ander is. Zij meten de laatste overblijselen van eigen bezit niet na en zijn van den aanvang van het huwelijk af vast besloten niet alleen alles met elkander te deelen, doch zich zelfs aan elkanders gewoonten aan te passen. Waar nu een deel der menschheid het groote geluk in het huwelijk juist ziet in die gemeenschap en nimmer denkt aan mijn en dijn, hebben anderen hier een andere meening over. Zij zien in het zich geheel en al overgeven een gevaar voor hun vrijheid en bezit en zijn van meening, dat deze slechts behouden kan worden, in dien zij geheel vrij over hun eigendommen, waaruit deze ook mogen bestaan, kunnen beschikken. Het werkt echter een zekeren afstand in de hand, waarvan bij een innig samenleven geen sprake mag zijn. Zij, die zoo denken als de laatste cate gorie zijn veelal menschen, die gewoon zijn sedert een reeks van jaren op zich zelf te leven, zoowel werkende vrouwen als mannen, die niet meer in hun vroegste jeugd zijn als zij gaan trouwten. Zij behou den liefst hetgeen zij hebben, doch zien tevens gaarne, wanneer van verlies sprake mocht zijn, dat de partner hierin aandeel heeft. Zij zien er dikwijls tegen op zich door huwelijksbanden te binden, indien al thans het verstand den doorslag geeft en de verbintenis niet als een gevolg van groote wederzijdsche liefde beschouwd kan worden. Verstandhuwelijken vragen veel meer stuurmanskunst om alle klippen te om zeilen. Nemen wij als voorbeeld een vrouw, die jaren lang op eigen beenen heeft gestaan sn door haar werken niet alleen zich zelf, doch ook gedeeltelijk haar ouders heeft onderhouden en nog een flink bedrag op een spaarbank heeft staan. Zij is steeds gewend geweest om over haar inkomen naar eigen wenschen te beschikken en was aan niemand verantwoording schuldig, in dien zij zich iets aanschafte, waar zij wel licht buiten had gekund. Dergelijke zelf standige, werkende vrouwen stellen zich de mogelijkheid voor oogen, dat de echt genoot een soort tiran en gierigaard zal zÜn, die haar alles even krap toedeelt. Het vragen van geld voor persoonlijke uit gaven en kleeding zal haar moeilijk val- '6n> terwijl zij het denkbeeld niet kan ver dragen, dat bij het trouwen in gemeen- schap van goederen de man zijn rechten °P haar spaarpenningen kan doen gelden. Het zijn niet alleen geldkwesties, waar- °Ver verschil van meening in het huwelijk an bestaan, doch zelfs over meubelen of anderszins, indien men niet weet te „geven en te nemen". Men spreekt dan met na- mk over „mijn" radiotoestel, mijn dit en adjn dat, zonder er aan te denken, dat dit "Oiijnmoet veranderen in „ons". Het Saat zelfs nog verder, want bi) verschil Van meening wordt meermalen gesproken 0Ver: „mijn" dochter of „jouw" zoon, het- Seen een goede verstandhouding niet b»- vordert oudere vrijgezel ziet eveneens tegen et huwelijk op en denkt, dat zijn even- _J*!e echtgenoote beslag op zijn huis en jT op zijn vrijheid zal leggen en hij wel- t niet meer dan een gast in eigen wo- zaI zijn. Hij is bang, dat zijn huis, rjc5.ens de smaak van zijn vrouw inge- do hem niet in alle opzichten zal vol- scfau denkt aan mogelijke meeningsver- en met schoonouders en haalt zich allerlei muizenissen in l.et hoofd. Hij maakt zich zelf tevens wijs, dat zijn vrouw geen belang zal stellen in zijn liefhebberijen en verzamelingen, ze wellicht belachelijk zal vinden, en stélt het zich als een schrik beeld vóór om de toekomst met een vrouw te moeten deelen. Het gaat hier vooral om huwelijken tus- schen menschen, die de eerste jeugd reeds achter den rug hebben en zich aan aller lei gemakken en een groote mate van vrij heid gewend hebben en daardoor min of meer egoïst geworden zijn. Jonge men schen staan anders tegenover het leven en gaan vol idealen de toekomst tegemoet, wikken en wegen niet en sparen veelal samen om hun huisje in te richten. Het mijn en dijn kan dan ook veel moei lijkheden geven in het huwelijk, temeer in dien twee zeer uiteenloopende karakters elkander niet weten toe verstaan of beiden de kunst niet verstaan om toe te geven. Het gaat dan hard tegen hard en in zulke gevallen is een breuk onvermijdelijk. Aanpassingsvermogen, tact, levenserva ring en levenskunst spelen in het huwelijk een groote rol en over veel zal men een mild oordeel moeten weten te verkrijgen, doch slechts toegerust met veel goeden wil zal men tenslotte slagen en dan is er geen sprake meer van het mijn en dijn. Zondag. Gevulde eieren met sla. Kalfsgehakt. Peultjes. Aardappelen. Schuimtaart. Maandag Rollade. Andijvie. Aardappelen. Caramel-rijst-pudding. Dinsdag Koud vleesch. Stoofsla. Aardappelen. Chocolade-crême. Woensdag Kalfsgehakt. Bloemkool. Aardappelen. Griesmeelplakjes met abrikozen. Donderdag Kaasommelet. Spinazie, aardappelen, Appelen, gesmolten boter, Gemengde sla, vruchten. Vrijdag Spinaziesoep. Gestoofde visch. Asperges met worteltjes en Crême-saus, aardappelen Vischsla. Zaterdag Varkenscarbonade met spaghetti. Aardappelen en Komkommersla Karnemelkschepap. Schuimtaart. Twee dooiers worden met twee eet lepels fijne suiker zoo lang geklopt, totdat de massa wit is, daar voegt men 125 gr bloem ba, die vooraf gezegd is, 3 4 ge raspte amandelen (bittere) en 5 k 6 eet lepels melk, 'n tikje zout en pakje bak poeder. In een ingevette springvorm wordt dit deeg over den bodem gespreid en daar na in den oven gebakken. Men maakt een mengsel van 500 gr fijn gewreven roggebrood en jam en strijkt dit over den taartbodem uit, terwijl men hier op het zeer stijf geklopte wit der beide eieren als bovenlaag legt, dat met suiker bestrooid wordt. De taart wordt tenslotte nogmaals in een matig warme oven gebakken. Caramel-rijst-pudding. 225 gr rijst, 1 1. melk, 200 gr suiker, een paar druppels vanille-essence. We doen de rijst in een pan, nadat ze goed gewasschen is, zetten ze op met koud water en brengen dit aan de kook, daarna wordt de rijst in een vergiet gegoten om het water weg te laten loopen. We brengen de melk met 1/3 van de suiker aan de kook, strooien de rijst erin en laten dit tezamen koken, totdat de melk geheel door de rijst is geabsorbeerd. In een ijzeren pannetje smelten wij de rest van de suiker, totdat dez% lichtbruin van kleur is, vooral niet te donker, daar de smaak dan te bitter is, hierbij komt de vanille essence. We vetten een warmen puddingvorm met boter of met een kwastje met slaolie in en laten de gebrande suiker langs den bodem en de randen loopen, vullen den vorm daarna met de rijst, sluiten de dek sel of bedekken den vorm anders met boterhampapier en laten de pudding nog 15 minuten au bain Marie (in een pan kokend water nakoken; daarna keeren wij de pudding om en dienen ze op. Chocolade-crême. liter melk, 6 reepen chocolade, 3 eieren, 75 gram suiker, 3 bladen gelatine. De chocoladereepen worden in stukjes gebroken en in eén steelpannetje b.v. met een beetje van de melk In een grooten pan met koken water gezet om te smelten, daarna wordt de overige melk er bij ge voegd. De dooiers worden met de suiker ge klopt; de chocolade melk wordt er bij scheutjes tegelijk bij geschonken en de ge- heele massa au bain Marie of anders op een asbestplaatje op een kleine pit nog even doorgekookt, waarna de pan van het vuur gaat, de geweekte en goed uitge knepen gelatine en het laatst het stijfge klopte eiwit worden toegevoegd, waarna de crème in kleine glazen schaaltjes ge daan en daarin koud opgediend wordt. We presenteeren deze chocoladecrême met zachte biscuits, b.v. bonnes mêres. Varkenscarbonade met spaghetti en tomaten. 4 varkenscarbonaden, 3 groote of 6 kleine tomaten, peper, zout, 150 gram spaghetti. Ongeveer een kleine liter water met zout wordt aan de kook gebracht, daarna wordt de aan niet te kleine stukjes ge broken spahetti erbij gevoegd, dit meng sel wordt ongeveer twintig tot dertig mi nuten gekookt. De karbonaden worden op de gewone wtjze gaar gebakken, zoodat zij er mooi lichtbruin uitzien en warm gehouden, b.v. boven een pan met kokend water, waarna de tomaten aan plakken worden gesneden en aan beide zijde in de koekepan worden gebakken. In het midden van een afge goten en met een stukje boter doorge- schudde spaghetti leggen, die een rand van schijfjes gebakken tomaat krijgt. Kropsla met komkommer smaakt hier bij heel goed. Cliënte: „Ik wil een advertentie plaat sen voor een man, die kolen voor me schept, de lichten aansteekt, het gras maait, den tuin verzorgt hjj moet goed met kinderen kunnen opschieten, moet er goed uitzien, hij moet zuinig zyn en niet veel ouder dan 30 jaar." Bediende: „Maar mevrouw, wij plaatsen geen advertenties „Gevraagd een echtge noot". CONGESTIE EN HAAR BEHANDELING Vele vrouwen van middelbaren leeftijd en zelfs ouder hebben het onaangename van congestie ondervonden. Rustig zitten wij soms in gezelschap te praten en dan overvalt ons plotseling een warm worden van het gelaat, waarbij dit zich meestal tot in den hals toe rood kleurt; meer malen wordt de huid klam en is het ons alsof ieder het ons aanziet. Vooral vrouwen, die in de overgangs jaren zijn, lijden aan deze congesties, of, zooals ze populair genoemd worden „op vliegingen", die hoewel onaangenaam in het minst niet verontrustend zijn. Jonge vrouwen, die dezen bloedaan- drang naar het gelaat hebben zullen ech ter goed doen een arts te raadplegen, om dat zij dan wel eens met een zenuwtoe stand of hartstoring in verband kunnen staan en medische behandeling gewenscht kan zijn. Bij oudere vrouwen is het echter een zeer normaal verschijnsel, dat verband houdt met de veranderde bloedsomloop. Een rustig leven is gewenscht, niet laat naar bed gaan, geen prikkelende spijzen, noch alcohol, geen koffie, doch inplaats hiervan b.v. moutkoffie en slechts weinig thee, die niet sterk mag zijn. Als drank water, karnemelk en vruchtensappen, ver der veel groente, ook rauwe en fruit. In dien men zich nerveus gevoelt, wat in deze jaren nogal eens voorkomt, werkt va leriaan kalmeerend en is tevens onschade lijk. Aangezien men vooral ook 's nachts, veel last van congestie kan hebben is het noo- dig 's avonds geen ingespannen werk te verrichten en niet te lezen. Slapen met open ramen en liefst niet te veel dek ne men. WATER EN VRUCHTEN. Kinderen hebben veelal de gewoonte om dikwijls water te dringen en veel te wei nig wordt er op op gewezen, dat zij dit niet na het eten van vruchten doen. Heb ben zij goede rijpe vruchten gegeten en nemen zij enkele teugjes water, dan is hiertegen niet zooveel bezwaar, doch meestal gieten zij haastig een groot glas naar binnen. Vruchten bestaan reeds voor een groot deel uit water en neemt men dan nog meer tot zich, dan zwellen zij in de maag overmatig op en gaan gisten, waardoor gassen ontstaan, die een gevoel van opge zetheid geven. De maag zet zich sterk uit en aan de spijsvertering worden te hooge eischen gesteld, zoodat de inhoud niet regelmatig aan de darmen wordt toege voerd. Het gevolg hiervan is, dat er iets aan de stofwisseling gaat haperen en aller lei bezwaren zich zullen gaan voordoen. Men krijgt een drukkend gevoel op de maagstreek, terwijl in ernstiger gevallen ook het hart te lijden heeft en een alge heel onwel zijn volgt. Spijsresten en vruch toen blijven te lang in de maag en hier door ontstaan meermalen verschillende or ganische afwijkingen. Men hoede zich dan ook vooral voor het dringen van groote hoeveelheden water na het gebruik van vruchten en prente kin deren dit reeds jong in. WAAROP KOMT HET IN HET HUWELIJK AAN? In Amerika heeft onlangs een enquette plaats gehad onder de studenten van de New York Universiteit omtrent de vraag, welke eigenschappen bij de keuze van een echtgenoot volgens hun meening moet do- mineeren. 46 legde de meeste nadruk op de persoonlijkheid, 24 op intelligentie, 19 op gezondheid, 9 op religie, 4 op schoonheid, 4 op moraal, 2 op geld, 1 op jeugd en 1 op huiselijkheid. HET „ENGELEN"-COIFFURE. De coiffure 1'ange" is de nieuwste cretatie op kappersgebied voor de zomer maanden. Het haar wordt niet meer in krullen gelegd, doch om het hoofd gerold, waarbij het vrijblijvende voorhoofd slechts even door de rol overschaduwd wordt. Het is een frissure, die echter slechts bij weinig gezichtjes past, die vooral jeugdig en frisch moeten zijn, niet te smal en niet te rond, zoodat ook hier den gulden middenweg gekozen dient te worden. Voor donker haar zal zoo'n rol rondom het hoofd wellicht iets te zwaar werken, zoodat dit „Engelen"-kapsel tenslotte slechts flatteus zal blijken te zijn voor zeer blonde en rossige typen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 15