eten"
Mijn en dijn
in het huwelijk
T JUTTERTJE
ZATERDAG 13 JUNI 1936
PAG. 3
Qg\lioiJwcNtXi^Rtïos:
De zucht om „zich te handhaven".
Het „mijn" moet plaats
maken voor „ons".
door
Mevr. G. C. Meyer-Schwencke.
Bij het overgroote deel der menschen zal
er geen sprake zfln van mijn en dijn in
het huwelijk. Zij zullen er zelfs niet aan
denken hiervan een probleem te maken en
vinden vanzelfsprekend, dat wat de een
toebehoort, ook van den ander is. Zij
meten de laatste overblijselen van eigen
bezit niet na en zijn van den aanvang van
het huwelijk af vast besloten niet alleen
alles met elkander te deelen, doch zich
zelfs aan elkanders gewoonten aan te
passen.
Waar nu een deel der menschheid het
groote geluk in het huwelijk juist ziet in
die gemeenschap en nimmer denkt aan
mijn en dijn, hebben anderen hier een
andere meening over. Zij zien in het zich
geheel en al overgeven een gevaar voor
hun vrijheid en bezit en zijn van meening,
dat deze slechts behouden kan worden, in
dien zij geheel vrij over hun eigendommen,
waaruit deze ook mogen bestaan, kunnen
beschikken. Het werkt echter een zekeren
afstand in de hand, waarvan bij een innig
samenleven geen sprake mag zijn.
Zij, die zoo denken als de laatste cate
gorie zijn veelal menschen, die gewoon zijn
sedert een reeks van jaren op zich zelf
te leven, zoowel werkende vrouwen als
mannen, die niet meer in hun vroegste
jeugd zijn als zij gaan trouwten. Zij behou
den liefst hetgeen zij hebben, doch zien
tevens gaarne, wanneer van verlies sprake
mocht zijn, dat de partner hierin aandeel
heeft. Zij zien er dikwijls tegen op zich
door huwelijksbanden te binden, indien al
thans het verstand den doorslag geeft en
de verbintenis niet als een gevolg van
groote wederzijdsche liefde beschouwd kan
worden.
Verstandhuwelijken vragen veel meer
stuurmanskunst om alle klippen te om
zeilen.
Nemen wij als voorbeeld een vrouw, die
jaren lang op eigen beenen heeft gestaan
sn door haar werken niet alleen zich zelf,
doch ook gedeeltelijk haar ouders heeft
onderhouden en nog een flink bedrag op
een spaarbank heeft staan. Zij is steeds
gewend geweest om over haar inkomen
naar eigen wenschen te beschikken en was
aan niemand verantwoording schuldig, in
dien zij zich iets aanschafte, waar zij wel
licht buiten had gekund. Dergelijke zelf
standige, werkende vrouwen stellen zich
de mogelijkheid voor oogen, dat de echt
genoot een soort tiran en gierigaard zal
zÜn, die haar alles even krap toedeelt. Het
vragen van geld voor persoonlijke uit
gaven en kleeding zal haar moeilijk val-
'6n> terwijl zij het denkbeeld niet kan ver
dragen, dat bij het trouwen in gemeen-
schap van goederen de man zijn rechten
°P haar spaarpenningen kan doen gelden.
Het zijn niet alleen geldkwesties, waar-
°Ver verschil van meening in het huwelijk
an bestaan, doch zelfs over meubelen of
anderszins, indien men niet weet te „geven
en te nemen". Men spreekt dan met na-
mk over „mijn" radiotoestel, mijn dit en
adjn dat, zonder er aan te denken, dat dit
"Oiijnmoet veranderen in „ons". Het
Saat zelfs nog verder, want bi) verschil
Van meening wordt meermalen gesproken
0Ver: „mijn" dochter of „jouw" zoon, het-
Seen een goede verstandhouding niet b»-
vordert
oudere vrijgezel ziet eveneens tegen
et huwelijk op en denkt, dat zijn even-
_J*!e echtgenoote beslag op zijn huis en
jT op zijn vrijheid zal leggen en hij wel-
t niet meer dan een gast in eigen wo-
zaI zijn. Hij is bang, dat zijn huis,
rjc5.ens de smaak van zijn vrouw inge-
do hem niet in alle opzichten zal vol-
scfau denkt aan mogelijke meeningsver-
en met schoonouders en haalt zich
allerlei muizenissen in l.et hoofd. Hij maakt
zich zelf tevens wijs, dat zijn vrouw geen
belang zal stellen in zijn liefhebberijen en
verzamelingen, ze wellicht belachelijk zal
vinden, en stélt het zich als een schrik
beeld vóór om de toekomst met een vrouw
te moeten deelen.
Het gaat hier vooral om huwelijken tus-
schen menschen, die de eerste jeugd reeds
achter den rug hebben en zich aan aller
lei gemakken en een groote mate van vrij
heid gewend hebben en daardoor min
of meer egoïst geworden zijn. Jonge men
schen staan anders tegenover het leven
en gaan vol idealen de toekomst tegemoet,
wikken en wegen niet en sparen veelal
samen om hun huisje in te richten.
Het mijn en dijn kan dan ook veel moei
lijkheden geven in het huwelijk, temeer in
dien twee zeer uiteenloopende karakters
elkander niet weten toe verstaan of beiden
de kunst niet verstaan om toe te geven.
Het gaat dan hard tegen hard en in zulke
gevallen is een breuk onvermijdelijk.
Aanpassingsvermogen, tact, levenserva
ring en levenskunst spelen in het huwelijk
een groote rol en over veel zal men een
mild oordeel moeten weten te verkrijgen,
doch slechts toegerust met veel goeden
wil zal men tenslotte slagen en dan is
er geen sprake meer van het mijn en dijn.
Zondag.
Gevulde eieren met sla.
Kalfsgehakt.
Peultjes.
Aardappelen.
Schuimtaart.
Maandag
Rollade.
Andijvie.
Aardappelen.
Caramel-rijst-pudding.
Dinsdag
Koud vleesch.
Stoofsla.
Aardappelen.
Chocolade-crême.
Woensdag
Kalfsgehakt.
Bloemkool.
Aardappelen.
Griesmeelplakjes met abrikozen.
Donderdag
Kaasommelet.
Spinazie, aardappelen,
Appelen, gesmolten boter,
Gemengde sla, vruchten.
Vrijdag
Spinaziesoep.
Gestoofde visch.
Asperges met worteltjes en
Crême-saus, aardappelen
Vischsla.
Zaterdag
Varkenscarbonade met spaghetti.
Aardappelen en
Komkommersla
Karnemelkschepap.
Schuimtaart.
Twee dooiers worden met twee eet
lepels fijne suiker zoo lang geklopt, totdat
de massa wit is, daar voegt men 125 gr
bloem ba, die vooraf gezegd is, 3 4 ge
raspte amandelen (bittere) en 5 k 6 eet
lepels melk, 'n tikje zout en pakje bak
poeder. In een ingevette springvorm wordt
dit deeg over den bodem gespreid en daar
na in den oven gebakken.
Men maakt een mengsel van 500 gr fijn
gewreven roggebrood en jam en strijkt dit
over den taartbodem uit, terwijl men hier
op het zeer stijf geklopte wit der beide
eieren als bovenlaag legt, dat met suiker
bestrooid wordt.
De taart wordt tenslotte nogmaals in
een matig warme oven gebakken.
Caramel-rijst-pudding.
225 gr rijst, 1 1. melk, 200 gr suiker, een
paar druppels vanille-essence.
We doen de rijst in een pan, nadat ze
goed gewasschen is, zetten ze op met koud
water en brengen dit aan de kook, daarna
wordt de rijst in een vergiet gegoten om
het water weg te laten loopen.
We brengen de melk met 1/3 van de
suiker aan de kook, strooien de rijst erin
en laten dit tezamen koken, totdat de
melk geheel door de rijst is geabsorbeerd.
In een ijzeren pannetje smelten wij de rest
van de suiker, totdat dez% lichtbruin van
kleur is, vooral niet te donker, daar de
smaak dan te bitter is, hierbij komt de
vanille essence.
We vetten een warmen puddingvorm
met boter of met een kwastje met slaolie
in en laten de gebrande suiker langs den
bodem en de randen loopen, vullen den
vorm daarna met de rijst, sluiten de dek
sel of bedekken den vorm anders met
boterhampapier en laten de pudding nog
15 minuten au bain Marie (in een pan
kokend water nakoken; daarna keeren wij
de pudding om en dienen ze op.
Chocolade-crême.
liter melk, 6 reepen chocolade, 3
eieren, 75 gram suiker, 3 bladen gelatine.
De chocoladereepen worden in stukjes
gebroken en in eén steelpannetje b.v. met
een beetje van de melk In een grooten
pan met koken water gezet om te smelten,
daarna wordt de overige melk er bij ge
voegd.
De dooiers worden met de suiker ge
klopt; de chocolade melk wordt er bij
scheutjes tegelijk bij geschonken en de ge-
heele massa au bain Marie of anders op
een asbestplaatje op een kleine pit nog
even doorgekookt, waarna de pan van het
vuur gaat, de geweekte en goed uitge
knepen gelatine en het laatst het stijfge
klopte eiwit worden toegevoegd, waarna
de crème in kleine glazen schaaltjes ge
daan en daarin koud opgediend wordt.
We presenteeren deze chocoladecrême
met zachte biscuits, b.v. bonnes mêres.
Varkenscarbonade met spaghetti
en tomaten.
4 varkenscarbonaden, 3 groote of 6
kleine tomaten, peper, zout, 150 gram
spaghetti.
Ongeveer een kleine liter water met
zout wordt aan de kook gebracht, daarna
wordt de aan niet te kleine stukjes ge
broken spahetti erbij gevoegd, dit meng
sel wordt ongeveer twintig tot dertig mi
nuten gekookt.
De karbonaden worden op de gewone
wtjze gaar gebakken, zoodat zij er mooi
lichtbruin uitzien en warm gehouden, b.v.
boven een pan met kokend water, waarna
de tomaten aan plakken worden gesneden
en aan beide zijde in de koekepan worden
gebakken. In het midden van een afge
goten en met een stukje boter doorge-
schudde spaghetti leggen, die een rand
van schijfjes gebakken tomaat krijgt.
Kropsla met komkommer smaakt hier
bij heel goed.
Cliënte: „Ik wil een advertentie plaat
sen voor een man, die kolen voor me
schept, de lichten aansteekt, het gras
maait, den tuin verzorgt hjj moet goed
met kinderen kunnen opschieten, moet er
goed uitzien, hij moet zuinig zyn en niet
veel ouder dan 30 jaar."
Bediende: „Maar mevrouw, wij plaatsen
geen advertenties „Gevraagd een echtge
noot".
CONGESTIE EN HAAR BEHANDELING
Vele vrouwen van middelbaren leeftijd
en zelfs ouder hebben het onaangename
van congestie ondervonden. Rustig zitten
wij soms in gezelschap te praten en dan
overvalt ons plotseling een warm worden
van het gelaat, waarbij dit zich meestal
tot in den hals toe rood kleurt; meer
malen wordt de huid klam en is het ons
alsof ieder het ons aanziet.
Vooral vrouwen, die in de overgangs
jaren zijn, lijden aan deze congesties, of,
zooals ze populair genoemd worden „op
vliegingen", die hoewel onaangenaam in
het minst niet verontrustend zijn.
Jonge vrouwen, die dezen bloedaan-
drang naar het gelaat hebben zullen ech
ter goed doen een arts te raadplegen, om
dat zij dan wel eens met een zenuwtoe
stand of hartstoring in verband kunnen
staan en medische behandeling gewenscht
kan zijn.
Bij oudere vrouwen is het echter een
zeer normaal verschijnsel, dat verband
houdt met de veranderde bloedsomloop.
Een rustig leven is gewenscht, niet laat
naar bed gaan, geen prikkelende spijzen,
noch alcohol, geen koffie, doch inplaats
hiervan b.v. moutkoffie en slechts weinig
thee, die niet sterk mag zijn. Als drank
water, karnemelk en vruchtensappen, ver
der veel groente, ook rauwe en fruit. In
dien men zich nerveus gevoelt, wat in deze
jaren nogal eens voorkomt, werkt va
leriaan kalmeerend en is tevens onschade
lijk.
Aangezien men vooral ook 's nachts, veel
last van congestie kan hebben is het noo-
dig 's avonds geen ingespannen werk te
verrichten en niet te lezen. Slapen met
open ramen en liefst niet te veel dek ne
men.
WATER EN VRUCHTEN.
Kinderen hebben veelal de gewoonte om
dikwijls water te dringen en veel te wei
nig wordt er op op gewezen, dat zij dit
niet na het eten van vruchten doen. Heb
ben zij goede rijpe vruchten gegeten en
nemen zij enkele teugjes water, dan is
hiertegen niet zooveel bezwaar, doch
meestal gieten zij haastig een groot glas
naar binnen.
Vruchten bestaan reeds voor een groot
deel uit water en neemt men dan nog
meer tot zich, dan zwellen zij in de maag
overmatig op en gaan gisten, waardoor
gassen ontstaan, die een gevoel van opge
zetheid geven. De maag zet zich sterk uit
en aan de spijsvertering worden te hooge
eischen gesteld, zoodat de inhoud niet
regelmatig aan de darmen wordt toege
voerd. Het gevolg hiervan is, dat er iets
aan de stofwisseling gaat haperen en aller
lei bezwaren zich zullen gaan voordoen.
Men krijgt een drukkend gevoel op de
maagstreek, terwijl in ernstiger gevallen
ook het hart te lijden heeft en een alge
heel onwel zijn volgt. Spijsresten en vruch
toen blijven te lang in de maag en hier
door ontstaan meermalen verschillende or
ganische afwijkingen.
Men hoede zich dan ook vooral voor het
dringen van groote hoeveelheden water na
het gebruik van vruchten en prente kin
deren dit reeds jong in.
WAAROP KOMT HET IN HET
HUWELIJK AAN?
In Amerika heeft onlangs een enquette
plaats gehad onder de studenten van de
New York Universiteit omtrent de vraag,
welke eigenschappen bij de keuze van een
echtgenoot volgens hun meening moet do-
mineeren. 46 legde de meeste nadruk op
de persoonlijkheid, 24 op intelligentie,
19 op gezondheid, 9 op religie, 4
op schoonheid, 4 op moraal, 2 op
geld, 1 op jeugd en 1 op huiselijkheid.
HET „ENGELEN"-COIFFURE.
De coiffure 1'ange" is de nieuwste
cretatie op kappersgebied voor de zomer
maanden. Het haar wordt niet meer in
krullen gelegd, doch om het hoofd gerold,
waarbij het vrijblijvende voorhoofd slechts
even door de rol overschaduwd wordt. Het
is een frissure, die echter slechts bij weinig
gezichtjes past, die vooral jeugdig en frisch
moeten zijn, niet te smal en niet te rond,
zoodat ook hier den gulden middenweg
gekozen dient te worden.
Voor donker haar zal zoo'n rol rondom
het hoofd wellicht iets te zwaar werken,
zoodat dit „Engelen"-kapsel tenslotte
slechts flatteus zal blijken te zijn voor zeer
blonde en rossige typen.