Schoonmoeders
in Spé
T JUTTERTJE
ZATERDAG 4 JULI m6
PAG. 3
Is suiker een genotmiddel of
inderdaad noodzakelijk?
Tact, verantwoordelijkheidsgevoel en
humeur.
Str(jd tegen „schoonmoeder-complexen",
door
G. C. MEYER—SCHWENCKE.
De onaangename, tactlooze, intrigante
schoonmoeder is een der dankbaarste fi
guren voor spotbladen en prenten.
Wij vrouwen en moeders loopen allen
de kans den een of anderen dag zoo n
mikpunt te worden, niet waar Is het dan
niet inderdaad noodig, dat wij de diepere
gronden eens onder de loupe nemen?
Hebt gü het vertrouwen van
uw kinderen
In de meeste gevallen is het te laat zich
met het probleem bezig te houden, wan
neer wij wellicht bij verrassing schoon
moeder geworden zijn, en onze zoons of
dochters ons voor een fait accompli heb
ben gesteld. In zoo'n nieuwe positie werkt
men zich dan slechts langzaam in en de
grootste steun kunnen wij ondervinden
door het vertrouwen, dat onze kinderen
in ons stellen. Dit vertrouwen te winnen,
steeds weer opnieuw, en te behouden be
hoort tot den grootsten en mooisten plicht
der moeder. Waar onderling vertrouwen
bestaat zal zelfs het volwassen kind zijn
moeder in vertrouwen nemen over zijn
(haar) hartsaangelegenheden
Niet altijd kunnen jonge menschen zelf
den weg vinden, meermalen zal een be
moedigend woord van de moeder een brug
slaan..
De tegenwoordige jeugd is zelf
standig.
Slechts in uitzonderlijke gevallen, waar
in een verbinding tot stand is gekomen,
die ons als schoonmoeder in spé groote
zorgen geeft, is het beste, dat wij ons op
den achtergrond houden, daar ons oordeel
geen verandering hierin zou brengen. In
andere gevallen denken wij meermalen;
Het is het beste de jonge menschen vrij
te laten; de jeugd van heden is zelfstan
dig en wenscht geen inmenging. In wer
kelijkheid beteekent deze terughoudend
heid niet anders dan de verantwoordelijk
heid van zich trachten af te schuiven. Hoe
menigmaal hebben wij niet ondervonden,
dat zelfs de moderne, zakelijke kinderen
maar al te gaarne bij hun moeder toe
vlucht en bescherming zoeken en zich zoo
gaarne nog eens „kindje" gevoelen.4
Is terughouding gewenscht?
Te groote terughouding kan evenzeer
pijnlijk werken op de jonge menschen als
overdreven belangstelling. Wij moeten
trachten den gulden midden-weg te be
wandelen en humor en opgewektheid te
laten domineeren, factoren, die steeds in
het leven der vrouw en moeder de beste
hulpkrachten blijken te zijn,
Zeker, het is meermalen gemakkelijker
gezegd, dan uitgevoerd om opgewekt en
vroolijk te blijven indien wij met onze
rijpe ervaring symptomen waarnemen, die
dreigen in de toekomst het geluk van ons
kind te doen verminderen. Menschen, en
vooral de jeugd, hebben nu eenmaal
gaarne, dat wij hun het leven zoo gemak
kelijk mogelijk maken. Wij vrouwen moe
ten ons zelf steeds opvoeden tot zelf
discipline en zelf-verloochening, dat het
ons mogelijk moet zijn, deze zorgen in ons
zelf te verwerken en naar buiten een op
gewekt gezicht te laten zien.
Geen egoïsme mag den doorslag geven,
noch de gedachte aan een eventueel ver
liezen van ons kind, doch wij moeten
trachten het zóó te zien, dat wij een zoon
of dochter erbij krijgen. De aangetrouw
de kinderen zullen dan anders tegenover
ons staan en het woord „schoonmoeder"
zal geen onaangenamen klank voor hen
hebben.
Ongedwongen w$ze van ont
vangen.
Een vertrouwelijke omgang tusschen
moeder en dochter zal menig gesprek van
hart tot hart mogelijk maken. Uit het
geen de dochter hare moeder toever
trouwt, zal zij den omvang der liefde lee-
ren peilen van haar kind tot den as. echt
genoot, Wellicht haar ongeluk kunnen ver-
grooten of een ongelukkige toekomst kun
nen verhinderen, indien zij de uitverkorene
leert kennen vóór de verloving officieel ia
Wanneer de moeder de kunst verstaat om
op ongedwongen wijze den jongeman aan
huis te ontvangen, dan kunnen beide men
schen hiermede gebaat zijn.
Verwent Uw zoons niet!
Niet minder moeilijk is de taak der
moeder, wanneer de zoon zijn a.s. bruid in
zijn ouderlijk huis brengt. Of wij nu een
gevoel van ijverzucht te overwinnen heb
ben tegenover de nieuwe as. schoon
dochter of wellicht een weinig na-ijver in
ons op zou komen, omdat de jonge man
slechts oogen heeft voor het meisje zijner
keuze, toch mogen wij nimmer vergeten,
dat zij een vrouw is precies als wij.
Vrouwen moeten elkander steeds bijstaan,
zij hebben elkander noodig en kunnen el
kander aanvullen.
In dezen zin zullen wij onze a.s. schoon
dochter moeten ontvangen en wij kunnen
haar geen beteren dienst bewijzen, dan
door onze zoons reeds vroegtijdig tot as.
echtgenooten op te voeden.
Wij, moeders, zijn nu eenmaal zoo licht
geneigd onze jongens een weinig (teveel
welicht) te verwennen, misschien in het
onbewuste verlangen hen zoo lang mogelijk
bij ons te houden.
Wij vergeten echter, dat zijn toekom
stige vrouw hierdoor een moeilijke taak op
zich neemt en daarom, moeders, verwent
Uwe zoon niet! Laat U liever door hem
verwennen, aanvaardt kleine attenties en
staat er op, dat zij zich in huis ook be
leefd en ridderlijk gedragen, zich niet laten
gaan en in hun moeder tevens de vrouw
eeren.
Zondag.
Crèmesoep met champignons
Chateaubriand met versche Doperwten
Aardappelen
Crème Ratafia,
Maandag
Kerryschotel.
Roereieren
Spinazie aardappelen,
Dinsdag
boterjus
Varkensfricandeau
Bloemkool aardappelen
Maizena pudding met ananas
Woensdag
Gestoofde sla kropjes met gehakt
Aardappelen
Citroenpudding
Donderdag
Niertjes en tomaten
Aardappelpurée
Wentelteefjes met jam
Vrijdag
Ommelette met garnalen
Krop- en tomatensla
Aardappelsla
Koude rij stenbrij
Zaterdag
Runderlapjes
Postelein
Aardappelen
Crème Ratafia.
6 dL. melk, 2 eierdooiers, 80 gram sui
ker, 100 gram bitterkoekjes, 1 pakje va-
nille-suiker, 40 gram custard poeder, L
slagroom.
De melk op 1 dL. na aan de kook bren
gen en er de suiker in oplossen. Custard-
poeder aanmaken met resteerende dL. melk
en de geklopte eierdooiers, waarbrj een
weinig heete melk wordt gegoten en de
massa goed dooreen roeren, daarna nog
wat melk bijvoegen en alles terugdoen in
de pan, roerende, enkele oogenblikken door
laten koken, de vla laten bekoelen, onder
wijl flink opkloppen met de garde en
daarna vermengen met de geklopte room.
Bitterkoekjes fijn-stampen en laag om
laag met de vla in een glazen schaal doen,
garneeren met wat geslagen room.
Maizena pudding met ananas.
1 L. melk, 100 gram suiker, 1 klein
busje ananas, 100 gram maizena, 2 eieren,
citroen, 20 gram suiker.
De ananas wordt even op een zeef ge
daan om het vocht te verwijderen, dat
echter opgevangen wordt voor de saus,
daarna snijden we ze aan zeer kleine
stukjes.
We zetten de melk op 1 dL. na op en
lossen er de suiker in op, daarna maken
wjj een papje van de achtergehouden melk,
de maizena en de geklopte eierdooiers,
voegen hier eerst voorzichtig wat kokende
melk bij en gieten dan alles in de pan
terug, waarna wjj de pudding, flink roeren
de, zoodat de bodem geraakt wordt, nog
even door laten koken, tenslotte wordt het
zeer stijf geklopte eiwit en de dooiers oxj
de kokende massa gevoegd en brengen wij
de pudding over in een vooraf nat gemaak
te puddingvorm, waarin zij koud en stijf
moet worden.
Voor het sausje gebruiken wjj het ananas-
vocht en verwarmen dit met het sap van
citroen, voegen de suiker erbij en binden
het met een beetje maizena.
Citroen pudding.
Sap van 3 citroenen, 4 blaadjes witte ge
latine, 50 gram griesmeel, ruim 1 ons sui
ker.
Citroenen uitpersen en zeeven en zooveel
water bijvoegen totdat men L. vocht
heeft, dat men met geraspte citroenschil
aan de kook brengt en daarna de suiker erin
oplost. Roerend strooien wij de griesmeel
erin en lossen de gelatine erin op, die vooraf
een minuut of vijf in koud water geweekt
en goed uitgeknepen wordt.
Het mengsel wordt nu flink luchtig ge
klopt met de garde en daarna overgebracht
in een glazen schotel om koud opgediend te
worden.
Niertjes met tomaten.
4 Schapenniertjes, 1 uitje, 1 blokje delf-
rite, zout, peper, peterselie, 1 Kg. tomaten,
1 lepel bloem, 50 gram boter.
De niertjes worden opgezet met koud
water en moeten even doorkoken, daarna
water afgieten en de huidjes er vanaf halen,
vervolgens door midden snijden en met
peper en zout inwrijven. De delfrite in een
braadpan heet laten worden en hierin de
gehalveerde niertjes bruin en gaar braden.
In een andere pan de boter warm laten
worden en het gesnipperde uitje gaar
smoren, daarna de gehalveerde tomaten
zachtjes gaar stoven en zorgen, dat ze niet
stuk gaan. De niertjes worden op een ver
warmden schotel gedaan en de tomaten
erom geschikt. Van de overgebleven boter
en delfrite wordt met de bloem een dik
sausje gemaakt, dat over de nieren wordt
gegoten. Hierbij wordt een heerlijke luch
tige geklopte aardappelpurée geserveerd.
„Dank u, ik gebruik geen suiker," is
tegenwoordig het stereotype antwoord, dat
men bij het presenteeren van thee aan
1 dames te hooren krijgt. De persoon in
kwestie gevoelt zich gelijk een held, om
dat ze met zooveel moed weer een offer
aan de slanke lijn gebracht heeft.
Is suiker dan inderdaad voor degenen,
die van snoepen houden, een prikkeling
voor den smaak, een vijand voor de slanke
lijn, indien met mate gebruikt? Of heeft
het dan toch inderdaad wel waarde? De
voedingsspecialist Walter Sommer schrijft:
„In natuurlijk gegroeide suiker heeft de
natuur den mensch een bron van gecon
centreerde kracht gegeven."
Wanneer Sommer den nadruk legt op
„natuurlijk gegroeide suiker", dan wil dit
zeggen rietsuiker en druivensuiker. Het
is dan ook bijzonder aan te bevelen om
suikerhoudende vruchten te eten, vooral
druiven, terwijl honing niet vergeten mag
worden.
De waarde van suiker als voe
dingsmiddel bestaat hierin, dat het vele
koolhydraten bevat. Om het menschelijk
organisme de noodige opbouwende stof
fen, kracht en warmte te verschaffen
heeft het noodig pl.m. 45 gram vet, 30
gram eiwit, 15 gram voedingszouten en
ongeveer 300 gram koolhydraten.
Het spreekt van zelf, dat niemand er
aan zal denken 250 gram suiker per dag
te gaan gebruiken, doch in alles wat men
gebruikt is een kleine hoeveelheid suiker
aanwezig, in koffie, thee, nagerechten,
compote, koekjes, biscuits, bonbons, enz.
Indien men zulks niet op medisch advies
doet en geen bijzondere reden aanwezig
is, behoeft men suiker niet angstvallig te
vermijden. Het is bekend, dat het gebruik
van suiker bij inspannende tochten bui
tengewoon goed werkt. Aan te bevelen is
dan ook een aantal klontjes mede te ne
men als men groote fiets- of wandeltoch
ten maakt.
Wanneer men bang is, dat een normaal
gebruik van suiker in koffie en thee te
dik maakt, kan men beter dagelijksche
gymnastiekoefeningen doen en veel groen
ten en vruchten eten, dan het geheel na te
laten.
Zeer interessant is in dit verband het
kortgeleden ingestelde onderzoek van een
Berlijnschen professor, die o.a. opgemerkt
heeft, dat vliegeniers bij hun ontbijt het
suikerschaaltje flink aanspreken en dit
misschien onbewust doen, omdat ze gevoe
len, dat suiker hun nieuwe krachten geeft.
Hij deed ook onderzoekingen in een ka
mer, waarvan de luchtdruk veranderd kan
worden; zoodat de aanwezigen op ver
schillende hoogten kwamen en proeven op
de werking hunner longen genomen wer
den. De geleerde kwam tot de ontdekking,
dat het organisme het noodzakelijke
suikergehalte sneller verbruikt, naarmate
men hooger stijgt en het gebrek aan sui
ker, ziekteverschijnselen kan geven, waar
om het juist voor menschen, die zich op
een bepaalde hoogte bevinden, goed is om
meer suiker tot zich te nemen. Reeds de
hooge lucht geeft het organisme meer te
verwerken, terwijl tevens nog de bedie
ning van het vliegtuig veel inspanning,
dus verbruik van energie met zich brengt.
Zij hebben tengevolge hiervan behoefte
aan een grooter suikerverbruik.
EEN RECEPTEN-PUZZLE.
„Waarom zet je dat kind op het stuur
van je fiets het arme schaap schreeuwt
langs den heelen weg."
„Dat is 't 'm juist mijn bel doet het
niet meer."
fm» YttCSCh
ra»* M
ra*»
na* f
r'/ro /O—
6 /.a
Me**
GETALLEN
DIE VROUWEN INTERESSEEREN.
De normale mensch heeft 100.000 haren,
waarvan alleen 80.000 op het hoofd. De
levensduur bedraagt 34 jaar.
Het ruwe gewicht van den grootsten, tot
dusverre gevonden diamant is 600 gram.
107.000 menschen houden zich naar schat
ting bezig met de paarlvisscherij.
200 millioen mark schade wordt tn
Duitschland jaarlijks door ratten aange
richt.