Schoonmoeders in Spé T JUTTERTJE ZATERDAG 4 JULI m6 PAG. 3 Is suiker een genotmiddel of inderdaad noodzakelijk? Tact, verantwoordelijkheidsgevoel en humeur. Str(jd tegen „schoonmoeder-complexen", door G. C. MEYER—SCHWENCKE. De onaangename, tactlooze, intrigante schoonmoeder is een der dankbaarste fi guren voor spotbladen en prenten. Wij vrouwen en moeders loopen allen de kans den een of anderen dag zoo n mikpunt te worden, niet waar Is het dan niet inderdaad noodig, dat wij de diepere gronden eens onder de loupe nemen? Hebt gü het vertrouwen van uw kinderen In de meeste gevallen is het te laat zich met het probleem bezig te houden, wan neer wij wellicht bij verrassing schoon moeder geworden zijn, en onze zoons of dochters ons voor een fait accompli heb ben gesteld. In zoo'n nieuwe positie werkt men zich dan slechts langzaam in en de grootste steun kunnen wij ondervinden door het vertrouwen, dat onze kinderen in ons stellen. Dit vertrouwen te winnen, steeds weer opnieuw, en te behouden be hoort tot den grootsten en mooisten plicht der moeder. Waar onderling vertrouwen bestaat zal zelfs het volwassen kind zijn moeder in vertrouwen nemen over zijn (haar) hartsaangelegenheden Niet altijd kunnen jonge menschen zelf den weg vinden, meermalen zal een be moedigend woord van de moeder een brug slaan.. De tegenwoordige jeugd is zelf standig. Slechts in uitzonderlijke gevallen, waar in een verbinding tot stand is gekomen, die ons als schoonmoeder in spé groote zorgen geeft, is het beste, dat wij ons op den achtergrond houden, daar ons oordeel geen verandering hierin zou brengen. In andere gevallen denken wij meermalen; Het is het beste de jonge menschen vrij te laten; de jeugd van heden is zelfstan dig en wenscht geen inmenging. In wer kelijkheid beteekent deze terughoudend heid niet anders dan de verantwoordelijk heid van zich trachten af te schuiven. Hoe menigmaal hebben wij niet ondervonden, dat zelfs de moderne, zakelijke kinderen maar al te gaarne bij hun moeder toe vlucht en bescherming zoeken en zich zoo gaarne nog eens „kindje" gevoelen.4 Is terughouding gewenscht? Te groote terughouding kan evenzeer pijnlijk werken op de jonge menschen als overdreven belangstelling. Wij moeten trachten den gulden midden-weg te be wandelen en humor en opgewektheid te laten domineeren, factoren, die steeds in het leven der vrouw en moeder de beste hulpkrachten blijken te zijn, Zeker, het is meermalen gemakkelijker gezegd, dan uitgevoerd om opgewekt en vroolijk te blijven indien wij met onze rijpe ervaring symptomen waarnemen, die dreigen in de toekomst het geluk van ons kind te doen verminderen. Menschen, en vooral de jeugd, hebben nu eenmaal gaarne, dat wij hun het leven zoo gemak kelijk mogelijk maken. Wij vrouwen moe ten ons zelf steeds opvoeden tot zelf discipline en zelf-verloochening, dat het ons mogelijk moet zijn, deze zorgen in ons zelf te verwerken en naar buiten een op gewekt gezicht te laten zien. Geen egoïsme mag den doorslag geven, noch de gedachte aan een eventueel ver liezen van ons kind, doch wij moeten trachten het zóó te zien, dat wij een zoon of dochter erbij krijgen. De aangetrouw de kinderen zullen dan anders tegenover ons staan en het woord „schoonmoeder" zal geen onaangenamen klank voor hen hebben. Ongedwongen w$ze van ont vangen. Een vertrouwelijke omgang tusschen moeder en dochter zal menig gesprek van hart tot hart mogelijk maken. Uit het geen de dochter hare moeder toever trouwt, zal zij den omvang der liefde lee- ren peilen van haar kind tot den as. echt genoot, Wellicht haar ongeluk kunnen ver- grooten of een ongelukkige toekomst kun nen verhinderen, indien zij de uitverkorene leert kennen vóór de verloving officieel ia Wanneer de moeder de kunst verstaat om op ongedwongen wijze den jongeman aan huis te ontvangen, dan kunnen beide men schen hiermede gebaat zijn. Verwent Uw zoons niet! Niet minder moeilijk is de taak der moeder, wanneer de zoon zijn a.s. bruid in zijn ouderlijk huis brengt. Of wij nu een gevoel van ijverzucht te overwinnen heb ben tegenover de nieuwe as. schoon dochter of wellicht een weinig na-ijver in ons op zou komen, omdat de jonge man slechts oogen heeft voor het meisje zijner keuze, toch mogen wij nimmer vergeten, dat zij een vrouw is precies als wij. Vrouwen moeten elkander steeds bijstaan, zij hebben elkander noodig en kunnen el kander aanvullen. In dezen zin zullen wij onze a.s. schoon dochter moeten ontvangen en wij kunnen haar geen beteren dienst bewijzen, dan door onze zoons reeds vroegtijdig tot as. echtgenooten op te voeden. Wij, moeders, zijn nu eenmaal zoo licht geneigd onze jongens een weinig (teveel welicht) te verwennen, misschien in het onbewuste verlangen hen zoo lang mogelijk bij ons te houden. Wij vergeten echter, dat zijn toekom stige vrouw hierdoor een moeilijke taak op zich neemt en daarom, moeders, verwent Uwe zoon niet! Laat U liever door hem verwennen, aanvaardt kleine attenties en staat er op, dat zij zich in huis ook be leefd en ridderlijk gedragen, zich niet laten gaan en in hun moeder tevens de vrouw eeren. Zondag. Crèmesoep met champignons Chateaubriand met versche Doperwten Aardappelen Crème Ratafia, Maandag Kerryschotel. Roereieren Spinazie aardappelen, Dinsdag boterjus Varkensfricandeau Bloemkool aardappelen Maizena pudding met ananas Woensdag Gestoofde sla kropjes met gehakt Aardappelen Citroenpudding Donderdag Niertjes en tomaten Aardappelpurée Wentelteefjes met jam Vrijdag Ommelette met garnalen Krop- en tomatensla Aardappelsla Koude rij stenbrij Zaterdag Runderlapjes Postelein Aardappelen Crème Ratafia. 6 dL. melk, 2 eierdooiers, 80 gram sui ker, 100 gram bitterkoekjes, 1 pakje va- nille-suiker, 40 gram custard poeder, L slagroom. De melk op 1 dL. na aan de kook bren gen en er de suiker in oplossen. Custard- poeder aanmaken met resteerende dL. melk en de geklopte eierdooiers, waarbrj een weinig heete melk wordt gegoten en de massa goed dooreen roeren, daarna nog wat melk bijvoegen en alles terugdoen in de pan, roerende, enkele oogenblikken door laten koken, de vla laten bekoelen, onder wijl flink opkloppen met de garde en daarna vermengen met de geklopte room. Bitterkoekjes fijn-stampen en laag om laag met de vla in een glazen schaal doen, garneeren met wat geslagen room. Maizena pudding met ananas. 1 L. melk, 100 gram suiker, 1 klein busje ananas, 100 gram maizena, 2 eieren, citroen, 20 gram suiker. De ananas wordt even op een zeef ge daan om het vocht te verwijderen, dat echter opgevangen wordt voor de saus, daarna snijden we ze aan zeer kleine stukjes. We zetten de melk op 1 dL. na op en lossen er de suiker in op, daarna maken wjj een papje van de achtergehouden melk, de maizena en de geklopte eierdooiers, voegen hier eerst voorzichtig wat kokende melk bij en gieten dan alles in de pan terug, waarna wjj de pudding, flink roeren de, zoodat de bodem geraakt wordt, nog even door laten koken, tenslotte wordt het zeer stijf geklopte eiwit en de dooiers oxj de kokende massa gevoegd en brengen wij de pudding over in een vooraf nat gemaak te puddingvorm, waarin zij koud en stijf moet worden. Voor het sausje gebruiken wjj het ananas- vocht en verwarmen dit met het sap van citroen, voegen de suiker erbij en binden het met een beetje maizena. Citroen pudding. Sap van 3 citroenen, 4 blaadjes witte ge latine, 50 gram griesmeel, ruim 1 ons sui ker. Citroenen uitpersen en zeeven en zooveel water bijvoegen totdat men L. vocht heeft, dat men met geraspte citroenschil aan de kook brengt en daarna de suiker erin oplost. Roerend strooien wij de griesmeel erin en lossen de gelatine erin op, die vooraf een minuut of vijf in koud water geweekt en goed uitgeknepen wordt. Het mengsel wordt nu flink luchtig ge klopt met de garde en daarna overgebracht in een glazen schotel om koud opgediend te worden. Niertjes met tomaten. 4 Schapenniertjes, 1 uitje, 1 blokje delf- rite, zout, peper, peterselie, 1 Kg. tomaten, 1 lepel bloem, 50 gram boter. De niertjes worden opgezet met koud water en moeten even doorkoken, daarna water afgieten en de huidjes er vanaf halen, vervolgens door midden snijden en met peper en zout inwrijven. De delfrite in een braadpan heet laten worden en hierin de gehalveerde niertjes bruin en gaar braden. In een andere pan de boter warm laten worden en het gesnipperde uitje gaar smoren, daarna de gehalveerde tomaten zachtjes gaar stoven en zorgen, dat ze niet stuk gaan. De niertjes worden op een ver warmden schotel gedaan en de tomaten erom geschikt. Van de overgebleven boter en delfrite wordt met de bloem een dik sausje gemaakt, dat over de nieren wordt gegoten. Hierbij wordt een heerlijke luch tige geklopte aardappelpurée geserveerd. „Dank u, ik gebruik geen suiker," is tegenwoordig het stereotype antwoord, dat men bij het presenteeren van thee aan 1 dames te hooren krijgt. De persoon in kwestie gevoelt zich gelijk een held, om dat ze met zooveel moed weer een offer aan de slanke lijn gebracht heeft. Is suiker dan inderdaad voor degenen, die van snoepen houden, een prikkeling voor den smaak, een vijand voor de slanke lijn, indien met mate gebruikt? Of heeft het dan toch inderdaad wel waarde? De voedingsspecialist Walter Sommer schrijft: „In natuurlijk gegroeide suiker heeft de natuur den mensch een bron van gecon centreerde kracht gegeven." Wanneer Sommer den nadruk legt op „natuurlijk gegroeide suiker", dan wil dit zeggen rietsuiker en druivensuiker. Het is dan ook bijzonder aan te bevelen om suikerhoudende vruchten te eten, vooral druiven, terwijl honing niet vergeten mag worden. De waarde van suiker als voe dingsmiddel bestaat hierin, dat het vele koolhydraten bevat. Om het menschelijk organisme de noodige opbouwende stof fen, kracht en warmte te verschaffen heeft het noodig pl.m. 45 gram vet, 30 gram eiwit, 15 gram voedingszouten en ongeveer 300 gram koolhydraten. Het spreekt van zelf, dat niemand er aan zal denken 250 gram suiker per dag te gaan gebruiken, doch in alles wat men gebruikt is een kleine hoeveelheid suiker aanwezig, in koffie, thee, nagerechten, compote, koekjes, biscuits, bonbons, enz. Indien men zulks niet op medisch advies doet en geen bijzondere reden aanwezig is, behoeft men suiker niet angstvallig te vermijden. Het is bekend, dat het gebruik van suiker bij inspannende tochten bui tengewoon goed werkt. Aan te bevelen is dan ook een aantal klontjes mede te ne men als men groote fiets- of wandeltoch ten maakt. Wanneer men bang is, dat een normaal gebruik van suiker in koffie en thee te dik maakt, kan men beter dagelijksche gymnastiekoefeningen doen en veel groen ten en vruchten eten, dan het geheel na te laten. Zeer interessant is in dit verband het kortgeleden ingestelde onderzoek van een Berlijnschen professor, die o.a. opgemerkt heeft, dat vliegeniers bij hun ontbijt het suikerschaaltje flink aanspreken en dit misschien onbewust doen, omdat ze gevoe len, dat suiker hun nieuwe krachten geeft. Hij deed ook onderzoekingen in een ka mer, waarvan de luchtdruk veranderd kan worden; zoodat de aanwezigen op ver schillende hoogten kwamen en proeven op de werking hunner longen genomen wer den. De geleerde kwam tot de ontdekking, dat het organisme het noodzakelijke suikergehalte sneller verbruikt, naarmate men hooger stijgt en het gebrek aan sui ker, ziekteverschijnselen kan geven, waar om het juist voor menschen, die zich op een bepaalde hoogte bevinden, goed is om meer suiker tot zich te nemen. Reeds de hooge lucht geeft het organisme meer te verwerken, terwijl tevens nog de bedie ning van het vliegtuig veel inspanning, dus verbruik van energie met zich brengt. Zij hebben tengevolge hiervan behoefte aan een grooter suikerverbruik. EEN RECEPTEN-PUZZLE. „Waarom zet je dat kind op het stuur van je fiets het arme schaap schreeuwt langs den heelen weg." „Dat is 't 'm juist mijn bel doet het niet meer." fm» YttCSCh ra»* M ra*» na* f r'/ro /O— 6 /.a Me** GETALLEN DIE VROUWEN INTERESSEEREN. De normale mensch heeft 100.000 haren, waarvan alleen 80.000 op het hoofd. De levensduur bedraagt 34 jaar. Het ruwe gewicht van den grootsten, tot dusverre gevonden diamant is 600 gram. 107.000 menschen houden zich naar schat ting bezig met de paarlvisscherij. 200 millioen mark schade wordt tn Duitschland jaarlijks door ratten aange richt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 7