Warenkennis voor de huisvrouw. T JUTTERTJE ZATERDAG 1 AUGUSTUS 1936 PAG. 3 Baby krijgt tanden. Methoden om eieren te onderzoeken. Conserveeren door luchtdicht maken. EEEEEE door Mevr. G. C. MeyerSchwencke. De eieren zijn nog steeds zeer billijk in prijs en de zuinige huisvrouwen beijveren zich om ze ter vervanging van het veel duurdere vleesch in allerlei vorm op te ddehen. Eieren behooren door hun eiwit gehalte, phosphor, vet en vitaminen tot de biologisch volwaardige voedingsmiddelen. Ze zijn zijn bovendien zeer licht verteerbaar, zoowel zacht gekookt als in verbinding met vloeistoffen. Gebakken eieren zijn minder licht verteerbaar. De practijk heeft bewezen, dat zij in de keuken inderdaad onmisbaar zijn, terwijl de mogelijkheden om eieren te verwerken wel zeer vele zijn, meer dan wellicht met eenig ander voe dingsmiddel het geval is. De ervaren huisvrouw zal van die leve ranciers eieren betrekken, waarvan zij weet, dat zij steeds versche voorraad heb ben tegen een prijs in overeenstemming met de grootte. Het verschil in prijs zal slechts per ei wellicht een halve cent uit maken voor groote en kleinere eieren, maar toch is het zaak hier aandacht aan te besteden. Hoe kan men zich overtuigen of eieren versch zijn? Men kan voor huishoudelijke proefneming verschillend te werk gaan, doch absolute zekerheid krijgt men niet. In de eerste plaats kan men het ei in een oplossing van keukenzout (120 gr. op 1 liter water) leggen, waarna het in ver- schen toestand op den bodem'.zal zinken. Aangezien een ei door verdamping der vloeistof van dhg tot dag in gewicht af neemt, zoo zal het na drie dagen reqds niet meer den bodem raken, terwijl het ouder ei zal blijven drijven. Een andere proef bestaat in het door lichten. Men houdt het ei in het donker voor een brandende kaars, petroleumlam of electrisch gloeilampje, waarop men kan vaststellen of het versch is of niet. Het ei wordt tusschen twee vingers met de stompe punt naar boven vlak voor het licht gehouden, waardoor men de zich in het bovendeel bevindende luchtkamer dui delijk als schaduw moet waarnemen. Bedraagt de grootte van het donkere vlak niet meer dan ongeveer een halve cm en gaat het bij het bewegen niet heen en weer, dan is het ei niet volkomen versch. Naarmate het ei ouder is, wordt het luchtoppervlak grooter, hetgeen ech ter volstrekt niet wil zeggen, dat het ei ongeschikt is voor de consumptie, het is alleen niet volkomen versch. Bij een pas gelegd ei zal bovendien bij het belich ten de dooier, als een zwakke schaduw te zien zijn. is deze donker en beweegt hg, dan is de kwaliteit niet bijzonder goed. Bij het stuk slaan van een versch ei zal de dooier als een gesloten massa van het wit gescheiden zijn. Sommige huisvrouwen meenen, dat de kleur der dooier over de verschheid beslist, hetgeen echter niet Juist is. Het licht of donker geel uitzien houdt verband met de voeding en het weer Kippen, die rijkelijk groen eten hebben eieren met donkere dooiers Ook de smaak van het ei is zeer verschillend hangt af van het voer en is van z.g. los kopende, allesetende kippen minder fijn. Bepaald ongenietbaar zijn eieren, die bij het doorlichten een bloedring of bloedige Weefseldraden te zien geven, of wel een vermenging van wit en geel aanduiden. Meermalen zijn de eerste kenteekenen een gevolg van het feit, dat er reeds op de eieren gebroed is, terwijl zwarte vlekken van schimmelachtige eieren van buitenaf veroorzaakt worden. Indien eieren in voch tige nesten liggen of in vochtige ruimten bewaad worden, wellicht afgewasschen zijn, dan dringen de vochtdeelen door de poreuze schoal naar binnen en vormen zich schimmels, die in het inwendige snel tot onwikkeling worden gebracht. Men kan door het belichten waarnemen, dat zoo'n ei geheel en al donker is. Het bin nenste van het ei is eveneens zwart, wan neer het een ontwikkeld kuiken in zich bergt. Eieren, die door belichting de ver menging van wit en dooier te zien geven, kunnen niet meer gekookt worden. Wil men een iets grooteren voorraad eieren gedurende eenigen tijd bewaren, dan moeten zg in een droog, luchtig vertrek bewaard worden en mogen niet afgewas schen worden. Gekneusde eieren of zelfs degenen, die een barstje hebben, moeten onmiddellijk gebruikt worden, aangezien deze spoedig tot bederf overgaan. Indien men eieren van eigen kippen heeft en zeker is van de goede kwaliteit en verschheid, dan kan men deze eenige we ken op rekken bewaren, doch dan moeten ze dagelijks omgekeerd worden. Door dit omkeeren voorkomt men, dat de dooier, die lichter is dan het eiwit, naar boven stijgt en de eiwitdraden van elkander scheidt, waaroor wit en geel zich vermen gen het ei spoedig bederft. Een ander middel om eieren versch te houden is het onderdompelen in niet te sterk waterglas, dat men tot op 86 gra den F. verwarmt. Heeft men ze 10 minu ten in deze oplossing gehouden, dan laat men ze drogen, waarna ze een glanzend oppervlak hebben gekregen, dat water dicht is. Het goedhouden der eieren be staat hierin, dat de lucht van buitenaf niet meer kan doordringen tot het binnenste van het ei. Wil men eieren inmaken, om gedurende de wintermaanden steeds voorraad te heb ben, dan zal men een sterkere oplossing van waterglas behoeven en rekent men 1 liter op tien liter water, doet dit in een inmaakpot en roer in deze oplossing met een stok, omdat het waterglas zwaarder is en zou kunnen zakken, daarna worden de eieren er in geplaatst; ze moeten geheel onder staan. Na korten tgd wordt deze vloeistof on doorschijnend en witachtig. Ten overvloede willen wij nog even aangeven, dat men wa terglas bij drogisten kan verkrijgen. Zondag. Tomatensoep. Entrecóte. Snijboonen. Aardappelen. Gebakjes met rose room Maandag Koud vleesch. Andijvie. Citroenrijst. Aardappelen. Dinsdag Pikante marcaroni-nier-schotel Tomatensla. Woensdag Tomaten met eieren. Biefstuk. Postelein. Aardappelen. Donderdag Saucijsjes. Bloemkool. Aardappelen. K&rnem eikpudding Vrijdag Magere groerrtensoep. Zalm (blik) met mayonaise. Kropsla. Gebakken aardappelen. Fruit. Zaterdag Kalfslapjes. Prinsesseboonen. Aardappelen. Hangop met beschuit en suiker. Nougat. Gebakjes met rose room. 1 versch vruchtensap of eenigszins verdund gekocht bessen-, frambozen- of bramensap; 2 bladen roode, 3 bladen witte gelatine, 1 zure room, suiker naar smaak. Gelatine weeken, uitdrukken in zeefje en oplossen in kopje kokend water, daarna door het vruchtensap roeren. Room en suiker stgf kloppen en daarna het vruchtensap er door roeren en nog min stens vijf minuten blijven kloppen. Begint de massa stgf te worden, dan vult men er gebakvormpjes mede, die men bij den banketbakker kan bestellen. Vulsel geheel stgf laten worden en gegarneerd met slag room presenteeren. Citroenrgst. 250 gram rijst, tikje zout, 200 gram sui ker, 6 eetlepels citroensap, desverkiezende dl rum of likeur, 2 bladen roode gela tine, citroenschil. De rijst wordt herhaaldelijk gewasschen, b.v. in een zeef onder stroomend water, ruim tweemaal zoo veel water wordt aan de kook gebracht met 'n tikje zout en citroenschil, daarna de uitgelekte rijst er in strooien, weer aan de kook brengen en op een asbestplaatje zachtjes gaar koken, suiker er door roeren, het citroensap en de rum, tenslotte wordt de gelatine, die vooraf geweekt heeft in koud water er uit geknepen is om het overtollige water te verwijderen, opgelost in theekopje ko kend water en eveneens door de rijst ge roerd, waar de citroenschil uit verwijderd wordt en daarna in een glazen schaal wordt overgebracht. Pikante Macaroni-nier-schotel. 500 gram nieren, twee groote uien, 20 gram bloem, 200 gram macaroni, zout en peper naar smaak, 50 gram boter of 1 blokje delfrite, 2 dl water, 1 maggibouil- lonblokje. De macaroni wordt aan stukjes gebro ken en opgezet met ongeveer 1 1 kokend water en een theelepeltje zout, gedurende 10 minuten gekookt en daarna in de hooi- kist gezet om verder gaar te worden. Bij gebrek aan een hooikist wikkelen wij de pan in minstens 6 couranten. Na een goed uur is de macaroni gaar. De nieren worden in water gezet, daar na gewasschen en aan smalle reepjes ge sneden; de uien worden schoongemaakt en gaar gesmoord in de boter met de stukjes, nier, peper en zout. We zetten de pan op een kleine uit, om dat door vlug gaar worden de uien te bruin worden en de nier hard wordt; in het warme water wordt het bouillonblokje op gelost, de bloem met dit vocht vermengd en roerende bij het vleesch en de uien ge voegd, waarna we alles nog een minuut of 10 laten doorkoken. Even vóór het aan tafel gaan, halen we de pan met macaroni uit de hooikist, gieten het overtollige wa ter af en schudden een stukje boter door de macaroni, die we daarna in een rand op een verwarmde schotel leggen, met de niertjes en saus in het midden. Deze scho tel is bijzonder smakelijk en zeer voed zaam en heel gemakkelijk klaar te maken. Nougat, 3 ons suiker, 1% ons amandelen. Amandelen in heet water broeien tot de bruine velletjes loslaten. Suiker liefst in een ijzer pannetje opzetten op niet te groote vlam en roeren tot ze lichtbruin van kleur is. Langs de kanten begint de suiker dan iets schuimig te worden, de amandelen een oogenblik mede warmen en de pan van het vuur nemen. Bakblik of steenen aanrecht met boter insmeren en daarop de inhoud van het pannetje gieten; glad strijken met een in heet water ge dompeld mes. Als de massa bekoeld is, van het aanrecht of bakblik afnemen en in stukjes breken. Inplaats van amandelen kan men ook pinda's nemen, die men pelt en aan stuk jes hakt; men neemt dan echter b.v. 2 ons gepelde nootjes en ruim 2 ons suiker; het is eveneens smakelijk en veel goedkooper. „Deze eieren zgn niet frisch!" „Maar mevrouwtje, ze komen zóó van 't land!" MJa... maar van welk land?" Sedert eenige dagen is onze baby in een slecht humeur. Hij huilt veel en zit voortdurend met zijn kleine vingertjes in zgn mond en werpt zijn fleschje onwillig om. Baby krijgt tanden, de voor moeder zoo gevreesde tijd van tanden krijgen is aan. gebroken. En laat het kind nu alleen, ja zelfs in het geheel geen tandpijn hebben, toch heeft men zooveel gehoord van „tandhoest" en van „tandkoorts", dat de jonge moeder zich door beelden der ver schrikking omgeven ziet, beelden die daarenboven nog aangedikt worden door een relaas van een of ander familielid. Het tandenkrijgen is toch maar een zeer natuurlijk iets, waar geen moeder voor hoeft terug te schrikken. Natuurlijk zijn de kinderen ietwat dwingerig, het tandvleesch is gezwollen en schijnt warm te zijn bij het aanvoelen, maar met koorts heeft dat niets uit te staan. „Tandkrampen", „tandhoest", -„tand koorts" bestaan niet. Dat zal iedere moe der geruststellen. Bij gezonde zuigelin gen gaat de tijd van het tanden-krggen geheel onopgemerkt voorbij. Op zekeren dag ontdekt men den eersten tand, zeer dikwijls komen er twee tegelijk en dan gaat alles zeer normaal zijn gang. „Ik weet het goed, Lottie heeft koorts gehad, toen ze haar eerste tanden kreeg," zoo sprak een vriendin tegen mij. Deze koorts echter heeft met tanden niets te maken, maar de kleine Lottie had toen voor het eerst een verkoudheid; en daar van blijft toch geen kind gespaard. Op een goeden dag is de kleine besmet ge worden, heeft zij het voedsel niet goed verteerd, maar in geen geval zijn deze verschijnselen toe te schrijven aan het tanden krijgen. Kinderen immers krijgen tanden van hun zesde maand af tot hun derde levens jaar; dat is dan de tijd dat de laatste kiezen doorbreken. Dus zouden zij dien geheelen tijd door bovengemelde ziekten gekweld moeten worden. Bij gezonde kin deren is dit echter nooit het geval. Het zou trouwens hoogst onnatuurlijk zijn, want het is toch een gewoon verschijnsel, dat kinderen tanden krijgen. De angst der jonge moeder is derhalve totaal ongewet tigd. Bij de wisseling der tanden, bij den overgang, dus van de melktanden naar de blijvende tanden, breekt de moeder zich nooit het hoofd, en in den grond is het toch maar een zelfde verschijnsel. Het spreekt vanzelf, dat het kind in vele ge vallen onrustig is en huilerig. Nu echter moet men er zich voor hoeden het kind te verwennen, het voortdurend op den arm te nemen en rond te dragen, het te wiegen, want het merkt zoo vlug, dat het vertroeteld wordt. En uit de lieve rustige zuigeling heeft zich zoo gauw een kleine tyran ontwikkeld, die de gansche familie bezighoudt Daar het speeksel in deze tijden overvloedig gevormd wordt, is het praktisch de zuigeling een slabbetje om te doen, dat het speeksel opvat en aldus belet dat het goed doornat wordt. Deze natte kleeren zijn soms de oorzaak van de verkoudheidmaar niet de eerste tand. Men is teruggekomen van de viooltjeswortelen en de ringen, die men het kind vroeger gaf, opdat zgn komende tanden zich daarop zouden „doorbijten". De tanden hebben geen kunstmatige hulp noodig, zij komen geheel van zelf. Op voorschrift van den dokter geeft men het kind in dezen tijd kalkhoudende stoffen in het voedsel, opdat de tanden sterk en ge zond worden. Wat men vooral vermijden moet is het rondtasten in den mond van de zuigeling-Dat bestendig zoeken naar nieuwe „bijtertjes" is uiterst ongezond. De kindermond hoeft niet uitgewasschen te worden. Blinde ijver schaadt hier en is van geen nut. Dr. W.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 15