Warenkennis voor
de huisvrouw.
T JUTTERTJE
ZATERDAG 1 AUGUSTUS 1936
PAG. 3
Baby krijgt tanden.
Methoden om eieren te onderzoeken.
Conserveeren door
luchtdicht maken. EEEEEE
door
Mevr. G. C. MeyerSchwencke.
De eieren zijn nog steeds zeer billijk in
prijs en de zuinige huisvrouwen beijveren
zich om ze ter vervanging van het veel
duurdere vleesch in allerlei vorm op te
ddehen. Eieren behooren door hun eiwit
gehalte, phosphor, vet en vitaminen tot de
biologisch volwaardige voedingsmiddelen.
Ze zijn zijn bovendien zeer licht verteerbaar,
zoowel zacht gekookt als in verbinding
met vloeistoffen. Gebakken eieren zijn
minder licht verteerbaar. De practijk heeft
bewezen, dat zij in de keuken inderdaad
onmisbaar zijn, terwijl de mogelijkheden
om eieren te verwerken wel zeer vele zijn,
meer dan wellicht met eenig ander voe
dingsmiddel het geval is.
De ervaren huisvrouw zal van die leve
ranciers eieren betrekken, waarvan zij
weet, dat zij steeds versche voorraad heb
ben tegen een prijs in overeenstemming
met de grootte. Het verschil in prijs zal
slechts per ei wellicht een halve cent uit
maken voor groote en kleinere eieren,
maar toch is het zaak hier aandacht aan
te besteden.
Hoe kan men zich overtuigen of eieren
versch zijn? Men kan voor huishoudelijke
proefneming verschillend te werk gaan,
doch absolute zekerheid krijgt men niet.
In de eerste plaats kan men het ei in een
oplossing van keukenzout (120 gr. op 1
liter water) leggen, waarna het in ver-
schen toestand op den bodem'.zal zinken.
Aangezien een ei door verdamping der
vloeistof van dhg tot dag in gewicht af
neemt, zoo zal het na drie dagen reqds
niet meer den bodem raken, terwijl het
ouder ei zal blijven drijven.
Een andere proef bestaat in het door
lichten. Men houdt het ei in het donker
voor een brandende kaars, petroleumlam
of electrisch gloeilampje, waarop men kan
vaststellen of het versch is of niet. Het
ei wordt tusschen twee vingers met de
stompe punt naar boven vlak voor het
licht gehouden, waardoor men de zich in
het bovendeel bevindende luchtkamer dui
delijk als schaduw moet waarnemen.
Bedraagt de grootte van het donkere
vlak niet meer dan ongeveer een halve
cm en gaat het bij het bewegen niet heen
en weer, dan is het ei niet volkomen
versch. Naarmate het ei ouder is, wordt
het luchtoppervlak grooter, hetgeen ech
ter volstrekt niet wil zeggen, dat het ei
ongeschikt is voor de consumptie, het is
alleen niet volkomen versch. Bij een
pas gelegd ei zal bovendien bij het belich
ten de dooier, als een zwakke schaduw te
zien zijn. is deze donker en beweegt hg,
dan is de kwaliteit niet bijzonder goed.
Bij het stuk slaan van een versch ei zal
de dooier als een gesloten massa van het
wit gescheiden zijn. Sommige huisvrouwen
meenen, dat de kleur der dooier over de
verschheid beslist, hetgeen echter niet
Juist is. Het licht of donker geel uitzien
houdt verband met de voeding en het weer
Kippen, die rijkelijk groen eten hebben
eieren met donkere dooiers Ook de
smaak van het ei is zeer verschillend
hangt af van het voer en is van z.g. los
kopende, allesetende kippen minder fijn.
Bepaald ongenietbaar zijn eieren, die bij
het doorlichten een bloedring of bloedige
Weefseldraden te zien geven, of wel een
vermenging van wit en geel aanduiden.
Meermalen zijn de eerste kenteekenen een
gevolg van het feit, dat er reeds op de
eieren gebroed is, terwijl zwarte vlekken
van schimmelachtige eieren van buitenaf
veroorzaakt worden. Indien eieren in voch
tige nesten liggen of in vochtige ruimten
bewaad worden, wellicht afgewasschen
zijn, dan dringen de vochtdeelen door de
poreuze schoal naar binnen en vormen
zich schimmels, die in het inwendige snel
tot onwikkeling worden gebracht. Men
kan door het belichten waarnemen, dat
zoo'n ei geheel en al donker is. Het bin
nenste van het ei is eveneens zwart, wan
neer het een ontwikkeld kuiken in zich
bergt. Eieren, die door belichting de ver
menging van wit en dooier te zien geven,
kunnen niet meer gekookt worden.
Wil men een iets grooteren voorraad
eieren gedurende eenigen tijd bewaren, dan
moeten zg in een droog, luchtig vertrek
bewaard worden en mogen niet afgewas
schen worden. Gekneusde eieren of zelfs
degenen, die een barstje hebben, moeten
onmiddellijk gebruikt worden, aangezien
deze spoedig tot bederf overgaan.
Indien men eieren van eigen kippen
heeft en zeker is van de goede kwaliteit en
verschheid, dan kan men deze eenige we
ken op rekken bewaren, doch dan moeten
ze dagelijks omgekeerd worden. Door dit
omkeeren voorkomt men, dat de dooier,
die lichter is dan het eiwit, naar boven
stijgt en de eiwitdraden van elkander
scheidt, waaroor wit en geel zich vermen
gen het ei spoedig bederft.
Een ander middel om eieren versch te
houden is het onderdompelen in niet te
sterk waterglas, dat men tot op 86 gra
den F. verwarmt. Heeft men ze 10 minu
ten in deze oplossing gehouden, dan laat
men ze drogen, waarna ze een glanzend
oppervlak hebben gekregen, dat water
dicht is. Het goedhouden der eieren be
staat hierin, dat de lucht van buitenaf niet
meer kan doordringen tot het binnenste
van het ei.
Wil men eieren inmaken, om gedurende
de wintermaanden steeds voorraad te heb
ben, dan zal men een sterkere oplossing
van waterglas behoeven en rekent men 1
liter op tien liter water, doet dit in een
inmaakpot en roer in deze oplossing met
een stok, omdat het waterglas zwaarder is
en zou kunnen zakken, daarna worden de
eieren er in geplaatst; ze moeten geheel
onder staan.
Na korten tgd wordt deze vloeistof on
doorschijnend en witachtig. Ten overvloede
willen wij nog even aangeven, dat men wa
terglas bij drogisten kan verkrijgen.
Zondag.
Tomatensoep.
Entrecóte.
Snijboonen.
Aardappelen.
Gebakjes met rose room
Maandag
Koud vleesch.
Andijvie.
Citroenrijst.
Aardappelen.
Dinsdag
Pikante marcaroni-nier-schotel
Tomatensla.
Woensdag
Tomaten met eieren.
Biefstuk.
Postelein.
Aardappelen.
Donderdag
Saucijsjes.
Bloemkool.
Aardappelen.
K&rnem eikpudding
Vrijdag
Magere groerrtensoep.
Zalm (blik) met mayonaise.
Kropsla.
Gebakken aardappelen.
Fruit.
Zaterdag
Kalfslapjes.
Prinsesseboonen.
Aardappelen.
Hangop met beschuit en suiker.
Nougat.
Gebakjes met rose room.
1 versch vruchtensap of eenigszins
verdund gekocht bessen-, frambozen- of
bramensap; 2 bladen roode, 3 bladen witte
gelatine, 1 zure room, suiker naar
smaak.
Gelatine weeken, uitdrukken in zeefje
en oplossen in kopje kokend water,
daarna door het vruchtensap roeren. Room
en suiker stgf kloppen en daarna het
vruchtensap er door roeren en nog min
stens vijf minuten blijven kloppen. Begint
de massa stgf te worden, dan vult men er
gebakvormpjes mede, die men bij den
banketbakker kan bestellen. Vulsel geheel
stgf laten worden en gegarneerd met slag
room presenteeren.
Citroenrgst.
250 gram rijst, tikje zout, 200 gram sui
ker, 6 eetlepels citroensap, desverkiezende
dl rum of likeur, 2 bladen roode gela
tine, citroenschil.
De rijst wordt herhaaldelijk gewasschen,
b.v. in een zeef onder stroomend water,
ruim tweemaal zoo veel water wordt aan
de kook gebracht met 'n tikje zout en
citroenschil, daarna de uitgelekte rijst er
in strooien, weer aan de kook brengen en
op een asbestplaatje zachtjes gaar koken,
suiker er door roeren, het citroensap en
de rum, tenslotte wordt de gelatine, die
vooraf geweekt heeft in koud water er uit
geknepen is om het overtollige water te
verwijderen, opgelost in theekopje ko
kend water en eveneens door de rijst ge
roerd, waar de citroenschil uit verwijderd
wordt en daarna in een glazen schaal
wordt overgebracht.
Pikante Macaroni-nier-schotel.
500 gram nieren, twee groote uien, 20
gram bloem, 200 gram macaroni, zout en
peper naar smaak, 50 gram boter of 1
blokje delfrite, 2 dl water, 1 maggibouil-
lonblokje.
De macaroni wordt aan stukjes gebro
ken en opgezet met ongeveer 1 1 kokend
water en een theelepeltje zout, gedurende
10 minuten gekookt en daarna in de hooi-
kist gezet om verder gaar te worden. Bij
gebrek aan een hooikist wikkelen wij de
pan in minstens 6 couranten. Na een goed
uur is de macaroni gaar.
De nieren worden in water gezet, daar
na gewasschen en aan smalle reepjes ge
sneden; de uien worden schoongemaakt
en gaar gesmoord in de boter met de
stukjes, nier, peper en zout.
We zetten de pan op een kleine uit, om
dat door vlug gaar worden de uien te bruin
worden en de nier hard wordt; in het
warme water wordt het bouillonblokje op
gelost, de bloem met dit vocht vermengd
en roerende bij het vleesch en de uien ge
voegd, waarna we alles nog een minuut
of 10 laten doorkoken. Even vóór het aan
tafel gaan, halen we de pan met macaroni
uit de hooikist, gieten het overtollige wa
ter af en schudden een stukje boter door
de macaroni, die we daarna in een rand
op een verwarmde schotel leggen, met de
niertjes en saus in het midden. Deze scho
tel is bijzonder smakelijk en zeer voed
zaam en heel gemakkelijk klaar te maken.
Nougat,
3 ons suiker, 1% ons amandelen.
Amandelen in heet water broeien tot de
bruine velletjes loslaten. Suiker liefst in
een ijzer pannetje opzetten op niet te
groote vlam en roeren tot ze lichtbruin
van kleur is. Langs de kanten begint de
suiker dan iets schuimig te worden, de
amandelen een oogenblik mede warmen en
de pan van het vuur nemen. Bakblik of
steenen aanrecht met boter insmeren en
daarop de inhoud van het pannetje gieten;
glad strijken met een in heet water ge
dompeld mes. Als de massa bekoeld is, van
het aanrecht of bakblik afnemen en in
stukjes breken.
Inplaats van amandelen kan men ook
pinda's nemen, die men pelt en aan stuk
jes hakt; men neemt dan echter b.v. 2 ons
gepelde nootjes en ruim 2 ons suiker; het
is eveneens smakelijk en veel goedkooper.
„Deze eieren zgn niet frisch!"
„Maar mevrouwtje, ze komen zóó van
't land!"
MJa... maar van welk land?"
Sedert eenige dagen is onze baby in
een slecht humeur. Hij huilt veel en zit
voortdurend met zijn kleine vingertjes in
zgn mond en werpt zijn fleschje onwillig
om.
Baby krijgt tanden, de voor moeder zoo
gevreesde tijd van tanden krijgen is aan.
gebroken. En laat het kind nu alleen, ja
zelfs in het geheel geen tandpijn hebben,
toch heeft men zooveel gehoord van
„tandhoest" en van „tandkoorts", dat de
jonge moeder zich door beelden der ver
schrikking omgeven ziet, beelden die
daarenboven nog aangedikt worden door
een relaas van een of ander familielid.
Het tandenkrijgen is toch maar een
zeer natuurlijk iets, waar geen moeder
voor hoeft terug te schrikken. Natuurlijk
zijn de kinderen ietwat dwingerig, het
tandvleesch is gezwollen en schijnt warm
te zijn bij het aanvoelen, maar met koorts
heeft dat niets uit te staan.
„Tandkrampen", „tandhoest", -„tand
koorts" bestaan niet. Dat zal iedere moe
der geruststellen. Bij gezonde zuigelin
gen gaat de tijd van het tanden-krggen
geheel onopgemerkt voorbij. Op zekeren
dag ontdekt men den eersten tand, zeer
dikwijls komen er twee tegelijk en dan
gaat alles zeer normaal zijn gang.
„Ik weet het goed, Lottie heeft koorts
gehad, toen ze haar eerste tanden kreeg,"
zoo sprak een vriendin tegen mij. Deze
koorts echter heeft met tanden niets te
maken, maar de kleine Lottie had toen
voor het eerst een verkoudheid; en daar
van blijft toch geen kind gespaard. Op
een goeden dag is de kleine besmet ge
worden, heeft zij het voedsel niet goed
verteerd, maar in geen geval zijn deze
verschijnselen toe te schrijven aan het
tanden krijgen.
Kinderen immers krijgen tanden van
hun zesde maand af tot hun derde levens
jaar; dat is dan de tijd dat de laatste
kiezen doorbreken. Dus zouden zij dien
geheelen tijd door bovengemelde ziekten
gekweld moeten worden. Bij gezonde kin
deren is dit echter nooit het geval. Het
zou trouwens hoogst onnatuurlijk zijn,
want het is toch een gewoon verschijnsel,
dat kinderen tanden krijgen. De angst der
jonge moeder is derhalve totaal ongewet
tigd. Bij de wisseling der tanden, bij den
overgang, dus van de melktanden naar
de blijvende tanden, breekt de moeder
zich nooit het hoofd, en in den grond is
het toch maar een zelfde verschijnsel. Het
spreekt vanzelf, dat het kind in vele ge
vallen onrustig is en huilerig. Nu echter
moet men er zich voor hoeden het kind
te verwennen, het voortdurend op den
arm te nemen en rond te dragen, het te
wiegen, want het merkt zoo vlug, dat het
vertroeteld wordt. En uit de lieve rustige
zuigeling heeft zich zoo gauw een kleine
tyran ontwikkeld, die de gansche familie
bezighoudt Daar het speeksel in deze
tijden overvloedig gevormd wordt, is het
praktisch de zuigeling een slabbetje om
te doen, dat het speeksel opvat en aldus
belet dat het goed doornat wordt. Deze
natte kleeren zijn soms de oorzaak van
de verkoudheidmaar niet de eerste
tand. Men is teruggekomen van de
viooltjeswortelen en de ringen, die men
het kind vroeger gaf, opdat zgn komende
tanden zich daarop zouden „doorbijten".
De tanden hebben geen kunstmatige hulp
noodig, zij komen geheel van zelf. Op
voorschrift van den dokter geeft men het
kind in dezen tijd kalkhoudende stoffen in
het voedsel, opdat de tanden sterk en ge
zond worden. Wat men vooral vermijden
moet is het rondtasten in den mond van
de zuigeling-Dat bestendig zoeken naar
nieuwe „bijtertjes" is uiterst ongezond. De
kindermond hoeft niet uitgewasschen te
worden. Blinde ijver schaadt hier en
is van geen nut. Dr. W.