eten T JUTTERTJE ZATERDAG 19 SEPTEMBFR 1936 PAG. 3 Vb-™/ 1 „Volwassen kinderen zijn zoo zelden thuis". Voorzorgen voor den winter. Inwerken In hun gedachtengang is noodzakelijk. Leert hen begrijpen en geeft hun vrijheid. door G. C. METER—SCHWENCKE. Iedere ouder komt vroeger of later tot de wetenschap, dat het ouderlijk huis hun kinderen niet meer in die mate trekt als voorheen. De kinderen krijgen hun eigen belangen en hun eigen vriendenkring en met een gevoel van weemoed constateeren zij, dat de opgroeiende en volwassen kin deren hun vrijen tijd liefst elders door brengen. Sommige ouders zijn de meening toege daan, dat z ij, die toch altijd zoo nauw met hare kinderen verbonden zijn geweest, en zij zich van hun jeugd af zoovele op offeringen hebben getroost, zulks toch niet verdiend hebben! Het gevolg is, dat de moeder of soms ook de vader het feit, dat de oudqre kin deren zoo weinig thuis zijn, gaan verwij ten. Hieruit vloeit echter voort, dat de jonge menschen nog meer van hun ouder- lijk huis gaan vervreemden, hoe waar alles ook moge zijn, hetgeen vader of moeder over hun vele afwezigheid zeggen. Zij ver ontschuldigen dit laatste door te wijzen op het groote verschil in opvatting omtrent verschillende gezichtspunten tusschen beide generaties en door het feit, dat de ouders hun inzichten niet willen begrijpen noch billijken. In vele gevallen kan men inderdaad zeg gen, dat de jeugd gelijk heeft, want wij allen hebben wel eens ouders ontmoet, die hun principes niet prijs willen geven en niet vatbaar zijn voor de overtuiging van anderen, zeker niet van jongeren. Jonge menschen, die nog aan den in gang van het leven staan, bezien alles met geheel andere oogen dan wij, ouderen, met onze rijke ervaring. Z ij zoeken geluk, willen iets beleven en de vervulling hier van meenen zij niet in eigen, doch in an dere omgeving te zullen vinden. Wij mo gen van hen, die nog vol idealen tegen over het leven staan niet verwachten, dat zij bezadigd zijn en in alles belangstellen, wat óns interesseert. De volwassen kinderen zjjn overdag grootendeels bezet door hun beroep of voortgezette studie, zoodat de enkele vrije avonduren, waarvan sommigen nog be steed worden aan het volgen van cursus sen, e.d. toch zeker wel naar eigen goed dunken doorgebracht mogen worden. De ouders hebben hierdoor volop gelegenheid zich in hun eigen belangen te verdiepen en het kan dan ook niet zoo'n offer zijn, in dien zij zich in de weinige vrije uren, die de grooter wordende kinderen thuis zijn, inwerken in de problemen die hèn interes seeren. „Geen tijd", mag nooit een excuus zijn, want door dit mode-geworden-gezegde, maken velen zich maar al te gemakkelijk van allerlei dingen af. De geheele verhouding kan door een weinig toeschietelijkheid van de zijde der ouders in vele gevallen in goede banen ge leid worden, zoodat de oudere jongens en meisjes zeer zeker gaarne hun vrijen tijd gedeeltelijk thuis doorbrengen, zij het een avond in de week of een Zondagavond. De ouders hunnerzijds zullen ook een aandeel moeten nemen in de gesprekken over sport en andere dingen, wanneer de kinderen hieraan enthousiast deelnemen. Zij zullen zich eveneens op de hoogte moeten hou den van hun literatuur en alles wat hun belangstelling trekt, niet het minst zullen zijn hun vrienden moeten leeren kennen en ook deze met een joviaal gebaar bij zich aan huis ontvangen. De jonge menschen zullen het ongetwij feld op prijs stellen om met hun ouders en hun vrienden een boek te bespreken en zoodoende kan vaak een vruchtbare uit wisseling van gedachten plaats vinden. De jongeren leeren ongetwijfeld van de ouderen, doch menigmaal blijkt het, dat ook wij ons voordeel kunnen doen met de gezonde, frissche opvattingen der jeugd. Hoe gezellig kunnen de wintermaanden op deze wijze worden doorgebracht en hoe veel nader komen beide generaties op deze wijze tot elkander, dan wanneer steeds ge klaagd wordt over de uithuizigheid der jeugd, waaronder de stemming in huis in hooge mate lijdt. Wij allen vergeten maar al te vaak onze eigen jeugd en hoezeer wij ons ook aangetrokken gevoelen om onze avonden bij anderen door te brengen. Ieder mensch, hetzij oud of jong, haakt naar af wisseling en vrijheid. De gezelligheid, die de ouders aan hun kinderen en vrienden, in eigen huis geven, behoeft geenszins groote uitgaven met zich te brengen, zoodat ook dit bezwaar opgeheven wordt. De tijden leeren een ieder met bescheiden middelen rond te ko men het veel versoberde leven kan niet anders dan een gunstigen invloed op het individu uitoefenen, omdat het zijn eischen leert beperken. Trouwens er is nog een ander voordeel aan verbonden, indien de ouders zich in het leven der jeugd inwerken, n.1. dat hun al te overdreven beschouwingen en opvat tingen door het onderling bespreken der dingen veel meer gematigd worden. Ouders, die niet steeds klagen over de uithuizigheid der jeugd, doch hen een te huis geven, waar zij voelen begrepen en vrij gelaten te worden, zullen veel nader tot hun kinderen staan en zullen zich mèt hun jong gevoelen! Zondag. Tomatensoep. Blinde vinken. Snijboonen. Aardappelen. Paradijs-pudding. Maandag Aardappelschoteltje. Spinazie met eieren. Wentelteefjes met bessensap. Dinsdag Rundergehakt. Stoofsla. Aardappelen. Schuimige bloempap. Woensdag Vruchtensoep. Varkensrollade. Bloemkool. Aardapeplen. Donderdag Koud vleesch. Worteltjes. Aardappelen. Havermout met krenten. Vrijdag Gebakken visch. Gemengde sla. Aardappelsla. Vruchtenvla. Zaterdag Runderlapjes. Andijvie. Aardappelen. Garnalen-croutons. Paradijs-pudding. 3 sneedjes oud brood, boter, 2 groote handappels, 1 paar, 1 banaan, 1 blikje aardbeien, sap van 1 sinaasappel, 2 eet lepels suiker, 1 melk, 35 gram custard- poeder, 50 gram suiker, 1 dl room. Een aantal sneedjes oud brood wordt van de korstjes ontdaan en daarna wor den bodem en zijkanten van een steenen vorm hiermede gevoerd, doch zóó, dat een aangesloten geheel verkregen wordt. Het binnenste wordt gevuld met het blikje aardbeien, sap van de sinaasappel, aan blokjes gesneden peer, appels en banaan en daarna afgedekt met een laagje brood, waarop men een of ander zwaar voor werp legt. Laten staan tot den volgenden dag en daarna storten en overgieten met een niet te dunne saus, die we maken door 4 kop jes van de melk te koken en er suiker in op te lossen, terwijl met de rest van de melk de custardpuddingpoeder wordt aan gemaakt en bij de kokende melk wordt gevoegd, alles even roerende door laten ko ken en van het vuur flink met de garde kloppen, totdat massa flink luchtig is, waarna er tenslotte de stijfgeklopte room door wordt gemengd. Koud laten worden en over de pudding gieten. Vruchtensoep. (6 personen). 750 gram peren, 1 1 water, sap en schil van een halve citroen, 50 gram suiker, 30 sago of maizena, 50 gram rozijnen, 6 kleine beschuiten, 1 ei, 1 beker melk. De peren worden geschild en in kleine stukken gesneden, daarna gaar gekookt in 1 L. water en de schil van de citroen. De stukjes peer worden door een paarde- haren zeef fijn gewreven. De puree en het kookwater wordt weer aan de kook ge bracht, de suiker er in opgelost, citroensap bijvoegen en de goed gewasschen rozijnen, daarna alles tezamen nog een minuut of tien moet koken en tenslotte gebonden wordt met 30 gram of 3 afgestreken eet lepels sago of maizena. Is de vruchtensoep te dun, dan neemt men nog iets meer van het bindmiddel. Het ei wordt met de melk geklopt en in deze vloeistof worden 6 beschuiten ge weekt en daarna op dezelfde wijze als wen telteefjes gebakken. Op ieder bord komt een gebakken beschuit en hierover wordt de vruchtensoep gegeoten. Vruchten vla. L. melk, 2 eieren, 20 gram custard- poeder, 50 gram suinker, 3 eetlepels fram- bozenjam. 4 dl melk aan de kook brengen en de rest aanmaken met de custard-poeder en de suiker en hierbij met een dun straaltje en roerende een deel van de kokende melk gieten, daarna alles terug doen in de pan en even laten doorkoken; de eierdooiers kloppen en eenige lepels vla bijvoegen en wanneer de pan van het vuur is, worden de eieren er met het oog op schiften voor zichtig doorgemengd, alles opkloppen, met de garde en koud laten worden. De eiwit ten worden stijf geklopt met de jam en hiermede wordt een bovenlaag gevormd op de vla, die in een glazen kom is overge bracht. Het eiwit wordt eerst het laatste oogen- blik vóór het opdienen van de vla stijf ge klopt, omdat we anders de kans beloopen, dat het slap wordt. Croutons met garnalen. 6 sneedje oud brood, 250 gram garnalen, 2y2 dl 2y2 kopje melk, 30 gram boter en 20 gram bloem, zout, peper, citroen sap. De garnalen worden gewasschen en in een vergiet uit laten lekken. Boter en bloem worden verwarmd en met elkander vermengd, daarna wordt de melk er roe rende met een dun straaltje bijgevoegd, Het sausje moet 7 minuten doorkoken, daarna worden peper, zout en citroensap er door geroerd en wanneer de pan van het vuur is, worden de garnalen er door geroerd, ze moeten echter niet meer mee koken. De sneedjes brood worden van de borstjes ontdaan en aan even groote stuk jes gesneden, daarna geroosterd of in de koekepan in boter aan beide kanten ge bakken, zóó dat ze lichtbruin en croquant zijn. De stukjes brood worden bedekt met ra gout en warm opgediend. WENKEN. Kunstzijden japonnen, die te nauw of te kort of wellicht onmodern geworden zijn, kan men, indien het motief nog geschikt is, verwerken voor kinderjurkjes. Verder zullen er zeker nog bruikbare deelen over blijven voor het maken van garnituren voor japonnen of een vest, waardoor een al te sombere japon geheel opgevroolijkt wordt Zoo noodig maakt men het mate riaal iets stijver dooor in het spoelwater wat gelatine op te lossen. 1 Sl 2 bladen op 1 liter water. Wit ivoren heften van messen, die geel achtig geworden zijn, wrijft men in met citroensap op 10 waterstof en laat ze daarna in de zon verder bieeken, Eucalypthusolie is uitstekend om teer en vetvlekken van fijne weefsels te verwijde- deren. De geur vervlugtigt spoedig. De vacantieweken behooren reeds weder tot het verleden en het dagelijksche leven met al zijn groote en kleine zorgen ligt weer voor ons. De huisvrouw is weer mid den in haar bedrijf en alles loopt weer nor maal. Naar mate de herfst meer nadert, zal de vraag zich voordoen: „Ben ik vol doende toegerust voor de komende winter maanden?" De tijd is lang voorbij, dat groote voor raden opgedaan worden, doch nagenoeg geen enkele huisvrouw zal er vrede mee hebben als de planken van kelder en pro- viciekast geheel leeg zijn. In een vorig artikel wezen wij er reeds op, dat het in maken, waarvoor de heerlijke zomer grootendeels opgeofferd wordt, eigenlijk geen zin meer heeft, omdat de conserven- fabrieken ons van alles voorzien, wat we noodig hebben. Het minst voelt men de aanschaffing, indien men iedere week wat meer van den kruidenier bestelt dan strikt noodig is en gebruik maakt van gelegen heden, dat in verschillende zaken goed- koope aanbiedingen worden gedaan van conserven. Een eerste vereischte is echter, dat men van goede firma's en bekende fa brikanten koopt, opdat men geen over jarige producten krijgt. Champignons kan men wellicht zelf drogen, zulks geeft niet veel werk, ze wor den afgeborsteld en aan draden geregen, daarna op een warme plaats, doch niet in de zon, gedroogd. Appels en peren, dit dit jaar vrij schaarsch zijn, zullen in den natijd onge twijfeld duur worden, het is dus wel zaak om een bepaalde hoeveelheid hiervan op te doen, mits men de winterharde soorten koopt. Het bewaren geschiedt liefst op een niet te warme plaats en regelmatig con troleeren is noodig. Verschillende groene kruiden voor soep, enz. worden aan bosjes bijeengebonden en gedroogd, in de eerste plaats, selderij, pe terselie, kervel e.d. Men kwi ze net best in glazen potjes bewaren, zoodat men on middellijk den inhoud kan overzien. Erw ten en boonen worden in katoenen zakjes opgehangen aan een haak, die in een plank is geslagen. Winteraardappelen bewaart men op een vorstvrije plaats, liefst in een silo, doch aangezien de aanschaffingskosten voor velen te hoog zijn, gebruikt men kisten, die op eenige steenen geplaatst worden en waarbij men in den bodem op verschillen den plaatsen gaatjes laat boren om de lucht ook van onderen af te doen toetre den. Indien men een ruime kelder heeft, is het aan te bevelen meerdere kisten te plaatsen, die wel lang, doch niet t e hoog zijn, omdat de aardappelen in dit laatste geval in te veel lagen op elkander komen te liggen en spoedig uitloopen. Een hoek in den kelder kan gebruikt worden voor het bewaren van wortelen, knollen, bieten, kool, enz. De drie eerste wortelgewassen worden op een laag zand gelegd en hiermede goed afgedekt terwijl de kool gedeeltelijk in het zand komt met de stronk naar beneden. Wekelijks moeten de kolen nagezien wor den om eventueele leelijke bladeren te ver wijderen. „Ik zou alleen een huwelijk in over weging nemen, dat me zekerheid en be scherming verschafte." „Dat kan liefste Ik ben verzekerings agent en m£n vader is agent van golitie,'"

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 7