eten
T JUTTERTJE
ZATERDAG 19 SEPTEMBFR 1936
PAG. 3
Vb-™/
1
„Volwassen kinderen zijn
zoo zelden thuis".
Voorzorgen voor den
winter.
Inwerken In hun gedachtengang is
noodzakelijk.
Leert hen begrijpen en geeft hun vrijheid.
door
G. C. METER—SCHWENCKE.
Iedere ouder komt vroeger of later tot
de wetenschap, dat het ouderlijk huis hun
kinderen niet meer in die mate trekt als
voorheen. De kinderen krijgen hun eigen
belangen en hun eigen vriendenkring en
met een gevoel van weemoed constateeren
zij, dat de opgroeiende en volwassen kin
deren hun vrijen tijd liefst elders door
brengen.
Sommige ouders zijn de meening toege
daan, dat z ij, die toch altijd zoo nauw
met hare kinderen verbonden zijn geweest,
en zij zich van hun jeugd af zoovele op
offeringen hebben getroost, zulks toch niet
verdiend hebben!
Het gevolg is, dat de moeder of soms
ook de vader het feit, dat de oudqre kin
deren zoo weinig thuis zijn, gaan verwij
ten. Hieruit vloeit echter voort, dat de
jonge menschen nog meer van hun ouder-
lijk huis gaan vervreemden, hoe waar alles
ook moge zijn, hetgeen vader of moeder
over hun vele afwezigheid zeggen. Zij ver
ontschuldigen dit laatste door te wijzen op
het groote verschil in opvatting omtrent
verschillende gezichtspunten tusschen
beide generaties en door het feit, dat de
ouders hun inzichten niet willen begrijpen
noch billijken.
In vele gevallen kan men inderdaad zeg
gen, dat de jeugd gelijk heeft, want wij
allen hebben wel eens ouders ontmoet, die
hun principes niet prijs willen geven en
niet vatbaar zijn voor de overtuiging van
anderen, zeker niet van jongeren.
Jonge menschen, die nog aan den in
gang van het leven staan, bezien alles met
geheel andere oogen dan wij, ouderen, met
onze rijke ervaring. Z ij zoeken geluk,
willen iets beleven en de vervulling hier
van meenen zij niet in eigen, doch in an
dere omgeving te zullen vinden. Wij mo
gen van hen, die nog vol idealen tegen
over het leven staan niet verwachten, dat
zij bezadigd zijn en in alles belangstellen,
wat óns interesseert.
De volwassen kinderen zjjn overdag
grootendeels bezet door hun beroep of
voortgezette studie, zoodat de enkele vrije
avonduren, waarvan sommigen nog be
steed worden aan het volgen van cursus
sen, e.d. toch zeker wel naar eigen goed
dunken doorgebracht mogen worden. De
ouders hebben hierdoor volop gelegenheid
zich in hun eigen belangen te verdiepen en
het kan dan ook niet zoo'n offer zijn, in
dien zij zich in de weinige vrije uren, die
de grooter wordende kinderen thuis zijn,
inwerken in de problemen die hèn interes
seeren.
„Geen tijd", mag nooit een excuus zijn,
want door dit mode-geworden-gezegde,
maken velen zich maar al te gemakkelijk
van allerlei dingen af.
De geheele verhouding kan door een
weinig toeschietelijkheid van de zijde der
ouders in vele gevallen in goede banen ge
leid worden, zoodat de oudere jongens en
meisjes zeer zeker gaarne hun vrijen tijd
gedeeltelijk thuis doorbrengen, zij het een
avond in de week of een Zondagavond. De
ouders hunnerzijds zullen ook een aandeel
moeten nemen in de gesprekken over sport
en andere dingen, wanneer de kinderen
hieraan enthousiast deelnemen. Zij zullen
zich eveneens op de hoogte moeten hou
den van hun literatuur en alles wat hun
belangstelling trekt, niet het minst zullen
zijn hun vrienden moeten leeren kennen
en ook deze met een joviaal gebaar bij
zich aan huis ontvangen.
De jonge menschen zullen het ongetwij
feld op prijs stellen om met hun ouders
en hun vrienden een boek te bespreken en
zoodoende kan vaak een vruchtbare uit
wisseling van gedachten plaats vinden.
De jongeren leeren ongetwijfeld van de
ouderen, doch menigmaal blijkt het, dat
ook wij ons voordeel kunnen doen met de
gezonde, frissche opvattingen der jeugd.
Hoe gezellig kunnen de wintermaanden
op deze wijze worden doorgebracht en hoe
veel nader komen beide generaties op deze
wijze tot elkander, dan wanneer steeds ge
klaagd wordt over de uithuizigheid der
jeugd, waaronder de stemming in huis in
hooge mate lijdt. Wij allen vergeten maar
al te vaak onze eigen jeugd en hoezeer wij
ons ook aangetrokken gevoelen om onze
avonden bij anderen door te brengen. Ieder
mensch, hetzij oud of jong, haakt naar af
wisseling en vrijheid.
De gezelligheid, die de ouders aan hun
kinderen en vrienden, in eigen huis geven,
behoeft geenszins groote uitgaven met
zich te brengen, zoodat ook dit bezwaar
opgeheven wordt. De tijden leeren een
ieder met bescheiden middelen rond te ko
men het veel versoberde leven kan niet
anders dan een gunstigen invloed op het
individu uitoefenen, omdat het zijn eischen
leert beperken.
Trouwens er is nog een ander voordeel
aan verbonden, indien de ouders zich in
het leven der jeugd inwerken, n.1. dat hun
al te overdreven beschouwingen en opvat
tingen door het onderling bespreken der
dingen veel meer gematigd worden.
Ouders, die niet steeds klagen over de
uithuizigheid der jeugd, doch hen een te
huis geven, waar zij voelen begrepen en
vrij gelaten te worden, zullen veel nader
tot hun kinderen staan en zullen zich mèt
hun jong gevoelen!
Zondag.
Tomatensoep.
Blinde vinken.
Snijboonen.
Aardappelen.
Paradijs-pudding.
Maandag
Aardappelschoteltje.
Spinazie met eieren.
Wentelteefjes met
bessensap.
Dinsdag
Rundergehakt.
Stoofsla.
Aardappelen.
Schuimige bloempap.
Woensdag
Vruchtensoep.
Varkensrollade.
Bloemkool.
Aardapeplen.
Donderdag
Koud vleesch.
Worteltjes.
Aardappelen.
Havermout met krenten.
Vrijdag
Gebakken visch.
Gemengde sla.
Aardappelsla.
Vruchtenvla.
Zaterdag
Runderlapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Garnalen-croutons.
Paradijs-pudding.
3 sneedjes oud brood, boter, 2 groote
handappels, 1 paar, 1 banaan, 1 blikje
aardbeien, sap van 1 sinaasappel, 2 eet
lepels suiker, 1 melk, 35 gram custard-
poeder, 50 gram suiker, 1 dl room.
Een aantal sneedjes oud brood wordt
van de korstjes ontdaan en daarna wor
den bodem en zijkanten van een steenen
vorm hiermede gevoerd, doch zóó, dat een
aangesloten geheel verkregen wordt. Het
binnenste wordt gevuld met het blikje
aardbeien, sap van de sinaasappel, aan
blokjes gesneden peer, appels en banaan
en daarna afgedekt met een laagje brood,
waarop men een of ander zwaar voor
werp legt.
Laten staan tot den volgenden dag en
daarna storten en overgieten met een niet
te dunne saus, die we maken door 4 kop
jes van de melk te koken en er suiker in
op te lossen, terwijl met de rest van de
melk de custardpuddingpoeder wordt aan
gemaakt en bij de kokende melk wordt
gevoegd, alles even roerende door laten ko
ken en van het vuur flink met de garde
kloppen, totdat massa flink luchtig is,
waarna er tenslotte de stijfgeklopte room
door wordt gemengd. Koud laten worden
en over de pudding gieten.
Vruchtensoep.
(6 personen).
750 gram peren, 1 1 water, sap en schil
van een halve citroen, 50 gram suiker, 30
sago of maizena, 50 gram rozijnen, 6
kleine beschuiten, 1 ei, 1 beker melk.
De peren worden geschild en in kleine
stukken gesneden, daarna gaar gekookt
in 1 L. water en de schil van de citroen.
De stukjes peer worden door een paarde-
haren zeef fijn gewreven. De puree en het
kookwater wordt weer aan de kook ge
bracht, de suiker er in opgelost, citroensap
bijvoegen en de goed gewasschen rozijnen,
daarna alles tezamen nog een minuut of
tien moet koken en tenslotte gebonden
wordt met 30 gram of 3 afgestreken eet
lepels sago of maizena. Is de vruchtensoep
te dun, dan neemt men nog iets meer van
het bindmiddel.
Het ei wordt met de melk geklopt en in
deze vloeistof worden 6 beschuiten ge
weekt en daarna op dezelfde wijze als wen
telteefjes gebakken. Op ieder bord komt
een gebakken beschuit en hierover wordt
de vruchtensoep gegeoten.
Vruchten vla.
L. melk, 2 eieren, 20 gram custard-
poeder, 50 gram suinker, 3 eetlepels fram-
bozenjam.
4 dl melk aan de kook brengen en de
rest aanmaken met de custard-poeder en
de suiker en hierbij met een dun straaltje
en roerende een deel van de kokende melk
gieten, daarna alles terug doen in de pan
en even laten doorkoken; de eierdooiers
kloppen en eenige lepels vla bijvoegen en
wanneer de pan van het vuur is, worden
de eieren er met het oog op schiften voor
zichtig doorgemengd, alles opkloppen, met
de garde en koud laten worden. De eiwit
ten worden stijf geklopt met de jam en
hiermede wordt een bovenlaag gevormd op
de vla, die in een glazen kom is overge
bracht.
Het eiwit wordt eerst het laatste oogen-
blik vóór het opdienen van de vla stijf ge
klopt, omdat we anders de kans beloopen,
dat het slap wordt.
Croutons met garnalen.
6 sneedje oud brood, 250 gram garnalen,
2y2 dl 2y2 kopje melk, 30 gram boter
en 20 gram bloem, zout, peper, citroen
sap.
De garnalen worden gewasschen en in
een vergiet uit laten lekken. Boter en
bloem worden verwarmd en met elkander
vermengd, daarna wordt de melk er roe
rende met een dun straaltje bijgevoegd,
Het sausje moet 7 minuten doorkoken,
daarna worden peper, zout en citroensap
er door geroerd en wanneer de pan van
het vuur is, worden de garnalen er door
geroerd, ze moeten echter niet meer mee
koken. De sneedjes brood worden van de
borstjes ontdaan en aan even groote stuk
jes gesneden, daarna geroosterd of in de
koekepan in boter aan beide kanten ge
bakken, zóó dat ze lichtbruin en croquant
zijn.
De stukjes brood worden bedekt met ra
gout en warm opgediend.
WENKEN.
Kunstzijden japonnen, die te nauw of te
kort of wellicht onmodern geworden zijn,
kan men, indien het motief nog geschikt
is, verwerken voor kinderjurkjes. Verder
zullen er zeker nog bruikbare deelen over
blijven voor het maken van garnituren
voor japonnen of een vest, waardoor een
al te sombere japon geheel opgevroolijkt
wordt Zoo noodig maakt men het mate
riaal iets stijver dooor in het spoelwater
wat gelatine op te lossen. 1 Sl 2 bladen op
1 liter water.
Wit ivoren heften van messen, die geel
achtig geworden zijn, wrijft men in met
citroensap op 10 waterstof en laat ze
daarna in de zon verder bieeken,
Eucalypthusolie is uitstekend om teer en
vetvlekken van fijne weefsels te verwijde-
deren. De geur vervlugtigt spoedig.
De vacantieweken behooren reeds weder
tot het verleden en het dagelijksche leven
met al zijn groote en kleine zorgen ligt
weer voor ons. De huisvrouw is weer mid
den in haar bedrijf en alles loopt weer nor
maal. Naar mate de herfst meer nadert,
zal de vraag zich voordoen: „Ben ik vol
doende toegerust voor de komende winter
maanden?"
De tijd is lang voorbij, dat groote voor
raden opgedaan worden, doch nagenoeg
geen enkele huisvrouw zal er vrede mee
hebben als de planken van kelder en pro-
viciekast geheel leeg zijn. In een vorig
artikel wezen wij er reeds op, dat het in
maken, waarvoor de heerlijke zomer
grootendeels opgeofferd wordt, eigenlijk
geen zin meer heeft, omdat de conserven-
fabrieken ons van alles voorzien, wat we
noodig hebben. Het minst voelt men de
aanschaffing, indien men iedere week wat
meer van den kruidenier bestelt dan strikt
noodig is en gebruik maakt van gelegen
heden, dat in verschillende zaken goed-
koope aanbiedingen worden gedaan van
conserven. Een eerste vereischte is echter,
dat men van goede firma's en bekende fa
brikanten koopt, opdat men geen over
jarige producten krijgt.
Champignons kan men wellicht zelf
drogen, zulks geeft niet veel werk, ze wor
den afgeborsteld en aan draden geregen,
daarna op een warme plaats, doch niet in
de zon, gedroogd.
Appels en peren, dit dit jaar vrij
schaarsch zijn, zullen in den natijd onge
twijfeld duur worden, het is dus wel zaak
om een bepaalde hoeveelheid hiervan op
te doen, mits men de winterharde soorten
koopt. Het bewaren geschiedt liefst op een
niet te warme plaats en regelmatig con
troleeren is noodig.
Verschillende groene kruiden voor soep,
enz. worden aan bosjes bijeengebonden en
gedroogd, in de eerste plaats, selderij, pe
terselie, kervel e.d. Men kwi ze net best
in glazen potjes bewaren, zoodat men on
middellijk den inhoud kan overzien. Erw
ten en boonen worden in katoenen zakjes
opgehangen aan een haak, die in een
plank is geslagen.
Winteraardappelen bewaart men op een
vorstvrije plaats, liefst in een silo, doch
aangezien de aanschaffingskosten voor
velen te hoog zijn, gebruikt men kisten,
die op eenige steenen geplaatst worden en
waarbij men in den bodem op verschillen
den plaatsen gaatjes laat boren om de
lucht ook van onderen af te doen toetre
den. Indien men een ruime kelder heeft,
is het aan te bevelen meerdere kisten te
plaatsen, die wel lang, doch niet t e hoog
zijn, omdat de aardappelen in dit laatste
geval in te veel lagen op elkander komen
te liggen en spoedig uitloopen.
Een hoek in den kelder kan gebruikt
worden voor het bewaren van wortelen,
knollen, bieten, kool, enz. De drie eerste
wortelgewassen worden op een laag zand
gelegd en hiermede goed afgedekt terwijl
de kool gedeeltelijk in het zand komt met
de stronk naar beneden.
Wekelijks moeten de kolen nagezien wor
den om eventueele leelijke bladeren te ver
wijderen.
„Ik zou alleen een huwelijk in over
weging nemen, dat me zekerheid en be
scherming verschafte."
„Dat kan liefste Ik ben verzekerings
agent en m£n vader is agent van golitie,'"