iingeen Parisienn
Wij
RADOX
Doch er blijft keus te over
Fluweel speelt een hoofdrol
Dus kunnen niet alles dragen wat onze Zuiderbuurvrouwen
flatteert
Voor-
heen
Thans is er verschil?
Soep van vischresten
Zaterdag 8 October 1938
Vierde blad
VETPUISTJES
Moderne knoopen
Knippatroon
Een
beetje Mode is een Gril
Het moderne décolleté
Patroon met lange
mouwen, die naar ver
kiezing verkort kunnen
worden.
Ben. stof pl.m. 4 M.
van 90 cM. Patronen 42,
44, 40 48.
verwijdert U onmiddellijk en afdoende door deze
te betten met Radox, opgelost in warm water.
Bij apothekers en erkende drogisten f0.90
per pak en f 0.15 per klein pakje.
Ook van resten aard
appelen en of rijst kan
men met overgebleven
visch een smakelijke
warme of koude combi
natie maken, die ook
bij den broodmaaltijd
gegeven kan worden, in
het eerste geval kan
W"
Kan bezwaarlijk ontkend worden,
dat Parijs de mode-stad bij uitne
mendheid blijft, en dat nóch de
Weensche of de Berlijnsche, nóch
de Londensche mode ook maar een
derde van den invloed oefenen, die
de Parijsche op de kleeding van de
vrouw in de geheele beschaafde we
reld nu reeds tientallen jaren heeft,
toch mag daaruit niet besloten wor
den, dat iedere niet-Fransche er
verstandig aan doet klakkeloos te
aanvaarden wat men in de stad aan
de Seine als mode belieft voor te
schrijven. Wat voor de Parisienne
zeer geschikt is, is het nog niet
yoor de Belgische of de Hollandsche
De Germaansche vrouw Is nu eenmaal
anders gebouwd dan de Latijnsche. Het
Germaansche type is langer dan het Latijn
sche, het is blonder, het heeft zwaardere
beenderen, het beweegt zioh langzamer, het
vertoont talrijke kleine! vormafwijkingen,
die ten gevolge hebben, dat vele idieeën op
het gebied van de mode, die door de Fran-
sche vrouw en haar Zuidelijker wonende
zusteren met vreugde aanvaard worden, in
haar oorspronkelijken vorm door de Ger
maansche vrouw niet toegepast kunnen
worden. Het beginsel, dat aan het denkbeeld
ten grondslag ligt, is vaak opmerkelijk ge
noeg, maar het moet, wil het in Noordelij
ker landen bruikbaar zijn, zekere wijzigin
gen ondergaan.
De gulden middenweg.
Reeds in België, dat een zeer gemengde be
volking heeft geeft men zich daarvan
rekenschap. In het Walenland moge men
vele vrouwen van Latijnsch type aantref
fen. de Brusselsche modehuizen geven er,
om commerciëele redenen, de voorkeur aan
hun collecties veeleer geschikt te maken
voor vrouwen van Noordelijker lichaams
bouw. Niemand, die in Parijs woont, zal
naar Brussel komen om er zich kleeren te
koopen, maar vele Hollandschen maken een
uitstapje naar de Belgische hoofdstad om
er zich op de hoogte te stellen van wat
Parijsche vindingrijkheid en goede smaak,
vereenigd met Noordelijke eenvoud en de
gelijkheid, aan moois en belangwekkends
opgeleverd hebben.
Wié de collecties der Brusselsche
modehuizen beschouwt, krijgt onmid
dcllijk den indruk, dat aan de Pa
rijsche uitbundigheid, „wuftheid"
zouden anderen zeggen, een stevi
ge rem aangelegd is. Dit geldt voor
de kleuren, zoo goed als voor de
„lijn", de coupe, en de versierin
gen. Men heeft het nieuwe niet
verworpen ,maar men heeft getem
perd, soms sterk getemperd; men
heeft na veel wikken en wegen,
een keuze gedaan en op die keuze
heeft de strengheid en de degelijk
heid der Noordelijke opvattingen on-
miskenbaren invloed geoefend.
Men weet ln Brussel maar al te goed,
dat een costuum, dat in Parijs volkomen
draagbaar is, zekere wijzigingen moet on
dergaan, wil het de Brusselsche vrouw be
koren. En wat voor de Brusselsche geldt,
geldt evenzeer, en zelfs in sterker mate,
voor de Nederlandsche.
Niet overdreven!
De smaken van de Belgische en de Neder
landsche vrouw vertoonen talrijke punten
van overeenkomst; van het „overdrevene",
„failles" en jersey-satijn, jersey-crêpe, kunst
zijden jersey, mat en glanzend jersey.
Ritssluiting op bont.
Het bont ontkomt niet aan de soberheid,
waarvan kleuren en stoffen blijk geven. Er
is veel zwart vossenbont, veei astrakan,
geschoren lam, skunks, en betrekkelijk wei
nig bont, dat door uitheemschen vorm of
waaraan Parijs zich soms met voorliefde
overgeeft, willen beiden niets weten. Veel
overdrevens zal men in de Brusselsche mo
de-collecties dan ook niet aantreffen. De
gebruikte kleuren bewegen zich binnen be
scheiden-getemperde gamma's, zonder daar
mee aan aantrekkelijkheid in te boeten. Van
zwart is op groote schaal gebruik gemaakt;
verder zijn er veel mispel-kleurige stoffen,
„verbrand-brood"-tinten, olifants-grauw en
eindelijk een geheele serie wijnkleurige
weefsels: porto, bourgogne enz.
Wat de stoffen aangaat spelen fluweel,
in vele variaties, en satijn, vooal satijn-du-
chesse, dat steeds in hooge mate „ladylike"
aandoet, een hoofdrol. Verder moirés, zware
Twee in èèn pa
troon 3427.
Prijs 30 cent plus
5 ct. voor adm.- en
verzendkosten.
Gekleede japon, rechts,
van fluweel of een
dunne, gewerkte wol
len stof. Eenvoudig,
doch gekleed model
met gedrapeerde hals
lijn en afkleedende
halsuitsnijding. Vier
baans rok, smalle cein
tuur. Een geborduurd
motief ziet men aan een
der zijkanten, dat ech
ter vervangen kan
worden door corsage.
Van bedrukte zijde is
het model links uitge
voerd, terwijl halsruim
te over twee clips ver
deeld wordt.
door zonderlinge kleur opdringerig aandoet.
De bontmantels bloezen in den rug en
vallen, beneden de taille, in rokvorm om
laag.
De „rok" van den bontmantel is vaak
door middel van een ritssluiting aan het
lijfje gehecht. Zoo kan de rok gemakkelijk
afgenomen worden; men houdt dan een
kort bontjasje over. Dat is zeer gemak
kelijk en practisch. De geheele mantel kan
dienst doen als het werkelijk koud is, ter
wijl in den overgangstijd alleen het korte
jasje gedragen kan worden.
Opvallend is het groote aantal
gebreide kleedingstukken. De rok
ken, die op de meest bedriegelijke
wijze die van Engelsche stoffen imi-
teeren, zijn meestal van grooten een
voud, de gebreide blouses hebben
een „blazer"-vorm; ze hebben geen
kraag, maar breede revers, zakken
en ceintuurs, die de taille iets la
ger dan op de natuurlijke hoogte
omsluiten.
Kleuren: lei-grijs, kardinaalsrood, goud
geel, bisschopspaars, smaragdgroen, koper
rood en marineblauw. Zijn deze kleeding
stukken gestreept, dan loopen de strepen
verticaal. Dit geldt zoowel voor de rokken
als voor de vesten en de blouses.
Knoopen-mode.
De knoopen vertoonen de grootst-mogelijke
verscheidenheid. Voor sportcostuums en
sportmantels worden vaak knoopen van
grijs of bruin parelmoer gebruikt, vaak van
een dicrenkop voorzien. Vooral koppen van
paarden, everzwijnen, honden en pape
gaaien zijn in de mode, maar ook katten
en uilenkoppen komen voor. Veel succes
hebben ook imitaties van oude munten. De-
zo knoopen, van wit of verguld metaal, doen
als sluiting van gekleede japonnen dienst.
Men kan, naar gelang der omstandigheden,
een enkele zeer groote knoop gebruiken of
een betrekkelijk groot getal kleine. Het is
niet noodig dat deze knoopen werkelijk iets
sluiten. Ze spelen vaak een meer versieren
de dan een nuttige rol. Wie naar een brid-
ge-avondje gaat, kan haar japon van knoo
pen voorzien, die ingelijste kleine kaartjes
zijn. Meestal zijn de azen gebruikt, maar
ook heeren, vrouwen, boeren, en zelfs ach
ten en zessen doen dienst. Prachtige, maar
in het algemeen zeer kostbare knoopen, ont-
lcenen hun vormen aan het plantenrijk.
Vruchten en bloemen zijn in ivoor, onyx en
andere harde steenen uitgesneden, of er op
gegraveerd. Voor rose kwarts en donkerrood
koraal wordt aan Chineesche motieven de
voorkeur gegeven. Geen wonder, doen zul
ke knoopen niet aan die van een mandarijn
denken?
GERTRUDE.
De Mode gaat een cirkelgang
Wijd-nauw, nauw-wijd, lang-kort, kort-lang,
Zij lacht om ouderwetsch gedoe.
Om wat gedragen werd door Moe,
Doch wat in tijden lang geleen.
De top van elegance scheen,
Neemt ze als leidraad voor haar stijl,
Bij 't klassieke zoekt ze heil!
Een wespentaille is rrwdieus,
Een crinoline: laatste kern!
Een hoofdbedekking-ongewoon
Behoort tot onzen goeden toon!
Ons schoentje toont alleen zijn neus,
Maar, dames, dat is juist flatteus
O, lach niet om den dwazen staatt
Waarin de vroegere vrouw op straat
Zich coquetteerend heeft vertoond
Kijk naar U zelf... (Te vroeg gehoond
Beken, dat hóe ook uitgedost,
En of het veel of weinig kost,
Eén doel de vrouw voor oogen ziet:
Den man behagen anders niet...
L1E.
Bouillon van graten getrokken.
(door onze Kook- en Huishoudspecialiste.)
Nu de meest geschikte tijd van
het jaar voor het koopen van lek
kere visch weer aankomt, zal dit
smakelijke en ook zeker voedzame
vervangingsmiddel voor vleesch
weer in veel gezinnen op tafel ver
schijnen. Zoowel bij het bakken als
bij het koken van visch kan men
heel wat variatie aanbrengen, maar
één vraagstuk blijft er altijd voor
de huisvrouw en dat is: wat doen we
met de resten?
Overgebleven gebakken visch smaakt ook
koud heel goed op de boterham, maar met
gekookte visch is dit niet het geval. Geluk
kig is ook hiervan nog wel een en ander
te maken.
Kent u vischsoep? Die zoowel van
resten als van versche visch te be
reiden is.
Zooals men bij het bereiden van een ge
wone soep vaak uitgaat van bouillon, ge
trokken van vleesch, gaat men bij het be
reiden van deze soep uit van vischbouillon.
Deze kan men bereiden van versche visch,
die op de gewone manier schoongemaakt
is en waarvan ook juist de graat heel goed
gebruikt kan worden of van overgebleven
kookwater van de visch, waarin men dan
nog wat achtergehouden graten af laat
trekken.
In het eerste geval heeft men ongeveer
een half pond visch per liter water noodig,
in het laatste geval gebruikt men de resten,
die men heeft en voegt
men, indien het visch-
water niet te zout is,
een bouillonblokje toe
of wat maggi-aroma.
Bij het aftrekken van
de bouillon voegt men
ook wat kruiden toe als
foelie, wortel, ui, selde
rie en peterselie.
Na één a anderhalf
uur zeeft men de bouil
lon en houdt men daar
uit kleine stukjes visch
vleesch achter. Van de
bouillon maakt men nu
op de bekende wijze
soep, door per liter
vocht, 40 gram bloem
en 40 gram boter te ne
men, die samen te smel
ten en aan dit mengsel
onder geregeld goed
roeren bij kleine hoe
veelheden de bouillon
toe te voegen.
Men kan de soep met
wat pepér op smaak af
maken en kleine stuk
jes viscl"leesch als vul
ling gebruiken.
Warme en konde
schotels.
men resten koude aardappel, rijst en klei
ne stukjes vischvleesch, dat men van de
graat verwijderd heeft, door elkaar mengen
met wat overgebleven boter- of mosterdsaus
of alleen wat boter en mosterd. Naar ver
kiezing kan men ook wat citroensap toe
voegen. Doet men dit mengsel in een vuur
vast schoteltje en bestrooit men het met
wat paneermeel, waarop men hier en daar
een klontje boter legt, dan wordt dit in den
heeten oven tot een heerlijk warm gerecht,
met een lekker croquant korstje.
Een koude combinatie kan men maken
van dezelfde ingrediënten; nu inplaats van
met saus vermengd met wat azijn, olie, pe
per, zout, fijngehakte peterselie en maggi.
Versierd met wat tomaat en takjes peterse
lie, zal dit gerecht de koffietafel een fees
telijk aanzien geven.
WANNEER ZIJN UW STERREN JARIG?
Hieronder verraden wij U, wanneer uw
lievelingssterren „een jaartje ouder" wor
den. Hoe oud? Ja, dat geheim wordt niet
verklapt
Lilian Harvey 19 Januari; Willy Frltsch
op 27 Januari; de populaire komiek Heinz
Rühmann op 7 Maart; Zarah Leander op
15, Gustav Fröhlich 21 en Brigitte Horney
sluit de rij op de 19e Maart. Georg Alexan-
der is de eerste in April, namelijk op de 3e,
Olga Tschechowa op 26 April en Paul Hör-
biger op 29 April. Op 1 April wou niemand
jarig zijnPaul Kemp is op 20 Mei jarig
en is in die maand de eenige. In Juni komt
Mathias Wieman op de 23e, Fritz Kampers
is op 14 Juli jarig, Leo Slezak op 18 Aug.,
Lil Dagover op 30 Sept. Onze landgenoot
Joh. Heesters U vergeet hem toch niet
op dien dag? is gelijk met Sinterklaas
op 5 Dec. jarig.
VRAAGT EEN PASSENDE HALSVERSIERING