iingeen Parisienn Wij RADOX Doch er blijft keus te over Fluweel speelt een hoofdrol Dus kunnen niet alles dragen wat onze Zuiderbuurvrouwen flatteert Voor- heen Thans is er verschil? Soep van vischresten Zaterdag 8 October 1938 Vierde blad VETPUISTJES Moderne knoopen Knippatroon Een beetje Mode is een Gril Het moderne décolleté Patroon met lange mouwen, die naar ver kiezing verkort kunnen worden. Ben. stof pl.m. 4 M. van 90 cM. Patronen 42, 44, 40 48. verwijdert U onmiddellijk en afdoende door deze te betten met Radox, opgelost in warm water. Bij apothekers en erkende drogisten f0.90 per pak en f 0.15 per klein pakje. Ook van resten aard appelen en of rijst kan men met overgebleven visch een smakelijke warme of koude combi natie maken, die ook bij den broodmaaltijd gegeven kan worden, in het eerste geval kan W" Kan bezwaarlijk ontkend worden, dat Parijs de mode-stad bij uitne mendheid blijft, en dat nóch de Weensche of de Berlijnsche, nóch de Londensche mode ook maar een derde van den invloed oefenen, die de Parijsche op de kleeding van de vrouw in de geheele beschaafde we reld nu reeds tientallen jaren heeft, toch mag daaruit niet besloten wor den, dat iedere niet-Fransche er verstandig aan doet klakkeloos te aanvaarden wat men in de stad aan de Seine als mode belieft voor te schrijven. Wat voor de Parisienne zeer geschikt is, is het nog niet yoor de Belgische of de Hollandsche De Germaansche vrouw Is nu eenmaal anders gebouwd dan de Latijnsche. Het Germaansche type is langer dan het Latijn sche, het is blonder, het heeft zwaardere beenderen, het beweegt zioh langzamer, het vertoont talrijke kleine! vormafwijkingen, die ten gevolge hebben, dat vele idieeën op het gebied van de mode, die door de Fran- sche vrouw en haar Zuidelijker wonende zusteren met vreugde aanvaard worden, in haar oorspronkelijken vorm door de Ger maansche vrouw niet toegepast kunnen worden. Het beginsel, dat aan het denkbeeld ten grondslag ligt, is vaak opmerkelijk ge noeg, maar het moet, wil het in Noordelij ker landen bruikbaar zijn, zekere wijzigin gen ondergaan. De gulden middenweg. Reeds in België, dat een zeer gemengde be volking heeft geeft men zich daarvan rekenschap. In het Walenland moge men vele vrouwen van Latijnsch type aantref fen. de Brusselsche modehuizen geven er, om commerciëele redenen, de voorkeur aan hun collecties veeleer geschikt te maken voor vrouwen van Noordelijker lichaams bouw. Niemand, die in Parijs woont, zal naar Brussel komen om er zich kleeren te koopen, maar vele Hollandschen maken een uitstapje naar de Belgische hoofdstad om er zich op de hoogte te stellen van wat Parijsche vindingrijkheid en goede smaak, vereenigd met Noordelijke eenvoud en de gelijkheid, aan moois en belangwekkends opgeleverd hebben. Wié de collecties der Brusselsche modehuizen beschouwt, krijgt onmid dcllijk den indruk, dat aan de Pa rijsche uitbundigheid, „wuftheid" zouden anderen zeggen, een stevi ge rem aangelegd is. Dit geldt voor de kleuren, zoo goed als voor de „lijn", de coupe, en de versierin gen. Men heeft het nieuwe niet verworpen ,maar men heeft getem perd, soms sterk getemperd; men heeft na veel wikken en wegen, een keuze gedaan en op die keuze heeft de strengheid en de degelijk heid der Noordelijke opvattingen on- miskenbaren invloed geoefend. Men weet ln Brussel maar al te goed, dat een costuum, dat in Parijs volkomen draagbaar is, zekere wijzigingen moet on dergaan, wil het de Brusselsche vrouw be koren. En wat voor de Brusselsche geldt, geldt evenzeer, en zelfs in sterker mate, voor de Nederlandsche. Niet overdreven! De smaken van de Belgische en de Neder landsche vrouw vertoonen talrijke punten van overeenkomst; van het „overdrevene", „failles" en jersey-satijn, jersey-crêpe, kunst zijden jersey, mat en glanzend jersey. Ritssluiting op bont. Het bont ontkomt niet aan de soberheid, waarvan kleuren en stoffen blijk geven. Er is veel zwart vossenbont, veei astrakan, geschoren lam, skunks, en betrekkelijk wei nig bont, dat door uitheemschen vorm of waaraan Parijs zich soms met voorliefde overgeeft, willen beiden niets weten. Veel overdrevens zal men in de Brusselsche mo de-collecties dan ook niet aantreffen. De gebruikte kleuren bewegen zich binnen be scheiden-getemperde gamma's, zonder daar mee aan aantrekkelijkheid in te boeten. Van zwart is op groote schaal gebruik gemaakt; verder zijn er veel mispel-kleurige stoffen, „verbrand-brood"-tinten, olifants-grauw en eindelijk een geheele serie wijnkleurige weefsels: porto, bourgogne enz. Wat de stoffen aangaat spelen fluweel, in vele variaties, en satijn, vooal satijn-du- chesse, dat steeds in hooge mate „ladylike" aandoet, een hoofdrol. Verder moirés, zware Twee in èèn pa troon 3427. Prijs 30 cent plus 5 ct. voor adm.- en verzendkosten. Gekleede japon, rechts, van fluweel of een dunne, gewerkte wol len stof. Eenvoudig, doch gekleed model met gedrapeerde hals lijn en afkleedende halsuitsnijding. Vier baans rok, smalle cein tuur. Een geborduurd motief ziet men aan een der zijkanten, dat ech ter vervangen kan worden door corsage. Van bedrukte zijde is het model links uitge voerd, terwijl halsruim te over twee clips ver deeld wordt. door zonderlinge kleur opdringerig aandoet. De bontmantels bloezen in den rug en vallen, beneden de taille, in rokvorm om laag. De „rok" van den bontmantel is vaak door middel van een ritssluiting aan het lijfje gehecht. Zoo kan de rok gemakkelijk afgenomen worden; men houdt dan een kort bontjasje over. Dat is zeer gemak kelijk en practisch. De geheele mantel kan dienst doen als het werkelijk koud is, ter wijl in den overgangstijd alleen het korte jasje gedragen kan worden. Opvallend is het groote aantal gebreide kleedingstukken. De rok ken, die op de meest bedriegelijke wijze die van Engelsche stoffen imi- teeren, zijn meestal van grooten een voud, de gebreide blouses hebben een „blazer"-vorm; ze hebben geen kraag, maar breede revers, zakken en ceintuurs, die de taille iets la ger dan op de natuurlijke hoogte omsluiten. Kleuren: lei-grijs, kardinaalsrood, goud geel, bisschopspaars, smaragdgroen, koper rood en marineblauw. Zijn deze kleeding stukken gestreept, dan loopen de strepen verticaal. Dit geldt zoowel voor de rokken als voor de vesten en de blouses. Knoopen-mode. De knoopen vertoonen de grootst-mogelijke verscheidenheid. Voor sportcostuums en sportmantels worden vaak knoopen van grijs of bruin parelmoer gebruikt, vaak van een dicrenkop voorzien. Vooral koppen van paarden, everzwijnen, honden en pape gaaien zijn in de mode, maar ook katten en uilenkoppen komen voor. Veel succes hebben ook imitaties van oude munten. De- zo knoopen, van wit of verguld metaal, doen als sluiting van gekleede japonnen dienst. Men kan, naar gelang der omstandigheden, een enkele zeer groote knoop gebruiken of een betrekkelijk groot getal kleine. Het is niet noodig dat deze knoopen werkelijk iets sluiten. Ze spelen vaak een meer versieren de dan een nuttige rol. Wie naar een brid- ge-avondje gaat, kan haar japon van knoo pen voorzien, die ingelijste kleine kaartjes zijn. Meestal zijn de azen gebruikt, maar ook heeren, vrouwen, boeren, en zelfs ach ten en zessen doen dienst. Prachtige, maar in het algemeen zeer kostbare knoopen, ont- lcenen hun vormen aan het plantenrijk. Vruchten en bloemen zijn in ivoor, onyx en andere harde steenen uitgesneden, of er op gegraveerd. Voor rose kwarts en donkerrood koraal wordt aan Chineesche motieven de voorkeur gegeven. Geen wonder, doen zul ke knoopen niet aan die van een mandarijn denken? GERTRUDE. De Mode gaat een cirkelgang Wijd-nauw, nauw-wijd, lang-kort, kort-lang, Zij lacht om ouderwetsch gedoe. Om wat gedragen werd door Moe, Doch wat in tijden lang geleen. De top van elegance scheen, Neemt ze als leidraad voor haar stijl, Bij 't klassieke zoekt ze heil! Een wespentaille is rrwdieus, Een crinoline: laatste kern! Een hoofdbedekking-ongewoon Behoort tot onzen goeden toon! Ons schoentje toont alleen zijn neus, Maar, dames, dat is juist flatteus O, lach niet om den dwazen staatt Waarin de vroegere vrouw op straat Zich coquetteerend heeft vertoond Kijk naar U zelf... (Te vroeg gehoond Beken, dat hóe ook uitgedost, En of het veel of weinig kost, Eén doel de vrouw voor oogen ziet: Den man behagen anders niet... L1E. Bouillon van graten getrokken. (door onze Kook- en Huishoudspecialiste.) Nu de meest geschikte tijd van het jaar voor het koopen van lek kere visch weer aankomt, zal dit smakelijke en ook zeker voedzame vervangingsmiddel voor vleesch weer in veel gezinnen op tafel ver schijnen. Zoowel bij het bakken als bij het koken van visch kan men heel wat variatie aanbrengen, maar één vraagstuk blijft er altijd voor de huisvrouw en dat is: wat doen we met de resten? Overgebleven gebakken visch smaakt ook koud heel goed op de boterham, maar met gekookte visch is dit niet het geval. Geluk kig is ook hiervan nog wel een en ander te maken. Kent u vischsoep? Die zoowel van resten als van versche visch te be reiden is. Zooals men bij het bereiden van een ge wone soep vaak uitgaat van bouillon, ge trokken van vleesch, gaat men bij het be reiden van deze soep uit van vischbouillon. Deze kan men bereiden van versche visch, die op de gewone manier schoongemaakt is en waarvan ook juist de graat heel goed gebruikt kan worden of van overgebleven kookwater van de visch, waarin men dan nog wat achtergehouden graten af laat trekken. In het eerste geval heeft men ongeveer een half pond visch per liter water noodig, in het laatste geval gebruikt men de resten, die men heeft en voegt men, indien het visch- water niet te zout is, een bouillonblokje toe of wat maggi-aroma. Bij het aftrekken van de bouillon voegt men ook wat kruiden toe als foelie, wortel, ui, selde rie en peterselie. Na één a anderhalf uur zeeft men de bouil lon en houdt men daar uit kleine stukjes visch vleesch achter. Van de bouillon maakt men nu op de bekende wijze soep, door per liter vocht, 40 gram bloem en 40 gram boter te ne men, die samen te smel ten en aan dit mengsel onder geregeld goed roeren bij kleine hoe veelheden de bouillon toe te voegen. Men kan de soep met wat pepér op smaak af maken en kleine stuk jes viscl"leesch als vul ling gebruiken. Warme en konde schotels. men resten koude aardappel, rijst en klei ne stukjes vischvleesch, dat men van de graat verwijderd heeft, door elkaar mengen met wat overgebleven boter- of mosterdsaus of alleen wat boter en mosterd. Naar ver kiezing kan men ook wat citroensap toe voegen. Doet men dit mengsel in een vuur vast schoteltje en bestrooit men het met wat paneermeel, waarop men hier en daar een klontje boter legt, dan wordt dit in den heeten oven tot een heerlijk warm gerecht, met een lekker croquant korstje. Een koude combinatie kan men maken van dezelfde ingrediënten; nu inplaats van met saus vermengd met wat azijn, olie, pe per, zout, fijngehakte peterselie en maggi. Versierd met wat tomaat en takjes peterse lie, zal dit gerecht de koffietafel een fees telijk aanzien geven. WANNEER ZIJN UW STERREN JARIG? Hieronder verraden wij U, wanneer uw lievelingssterren „een jaartje ouder" wor den. Hoe oud? Ja, dat geheim wordt niet verklapt Lilian Harvey 19 Januari; Willy Frltsch op 27 Januari; de populaire komiek Heinz Rühmann op 7 Maart; Zarah Leander op 15, Gustav Fröhlich 21 en Brigitte Horney sluit de rij op de 19e Maart. Georg Alexan- der is de eerste in April, namelijk op de 3e, Olga Tschechowa op 26 April en Paul Hör- biger op 29 April. Op 1 April wou niemand jarig zijnPaul Kemp is op 20 Mei jarig en is in die maand de eenige. In Juni komt Mathias Wieman op de 23e, Fritz Kampers is op 14 Juli jarig, Leo Slezak op 18 Aug., Lil Dagover op 30 Sept. Onze landgenoot Joh. Heesters U vergeet hem toch niet op dien dag? is gelijk met Sinterklaas op 5 Dec. jarig. VRAAGT EEN PASSENDE HALSVERSIERING

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1938 | | pagina 13